Musa basjoo (Japanse vezelbanaan)

DCM BANNER

Uit Palmvrienden wiki

Ga naar: navigatie, zoeken
Musa basjoo

Musa basjoo bloem 2.jpg

Naam, oorsprong en habitat
Nederlandse naam: Japanse vezelbanaan
Oorsprong:China
Instandhouding :Normaal
Fysieke eigenschappen
Hoogte:tot 3-4 meter
Stam grootte:Tot 20-30cm diameter
Stam kleur:Bruin van de bladresten
Blad grootte:Tot 1-1.5m
Blad kleur:Zacht groen
Bloei type:Bloem
Bloei kleur:Geel
Fruit type:Bananen
Fruit kleur:Groen
Eetbaar:Nee, zurige smaak
Kweek vereisten
Winterhardheid:-12°C
Wetenschappelijke classificatie
Rijk: Plantae (Planten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Orde: Zingiberales
Familie: Musaceae
Geslacht: Musa
Soort: M.Basjoo

De Musa basjoo (Japanse Vezelbanaan) is bij ons vooral bekend voor zijn hoge winterhardheid. In het land van herkomst wordt de Musa basjoo gekweekt voor zijn vezels en niet voor zijn bananen. De bananen van de basjoo zijn immers niet eetbaar. Toch is de plant een echte blikvanger in de tuin. Je ziet ze dan ook vaker in de West Europese tuinen staan voor zijn prachtige bladeren. Van de Musa basjoo zijn geen zaden te verkrijgen. Ze vermeerderen zichzelf door de rizomen aan de wortel van de plant. Het is dan ook aan te raden om bij het aanplanten van de Basjoo een rizoombegrenzer te planten. Anders zal de plant zichzelf blijven uitbreiden aan de voet van de plant. Sommigen beweren dat de recent ontdekte Musa sikkimensis nog winterharder is dan de basjoo maar daar bestaat discussie over.

Inhoud

Verzorging

Als u de plant aanplant is het aangeraden om een rizoombegrenzer te plaatsen. Ook kan je best veel humus gebruiken en een handvol koemestkorrels. Zorg dat het plantgat diep genoeg is en geef veel water bij het verplanten. Omdat de Musa basjoo net als de meeste Musa's snel groeit, is het best om maandelijks koemestkorrels toe te dienen, en ook water bij te droge periodes. Het is geen moeilijke plant om te verzorgen en zorgt voor veel schaduw.

Als je de Musa basjoo in de wind zet, beginnen de bladeren in te scheuren. Zet hem daarom op een beschutte plaats. De Musa sikkimensis is meer windbestendig en geeft bovendien eetbare bananen.

Overwinteren

Snijd bij de eerste graden vorst de bladeren er al van, anders gaan ze kapot en worden ze 'papperig'. Wacht hier lang genoeg mee, vlak voor het vriezen. Vervolgens neemt u een groene afsluitingsdraad, of kippegaas en zet u deze rond de stam. Een diameter van één meter is ruim voldoende. Vervolgens vult u alles met stro en drukt u deze goed aan. Zet nadien een rieten mat rondom de draad. Daarna plaatst u een dakje er bovenop. Zo voorkomt u dat het stro vochtig wordt. In de lente (na de vorst) haalt u het bouwsel van rond de plant. De Musa basjoo begint vroeg in het jaar opnieuw bladeren aan te maken.

Foto's met dank aan Davy van Palmvrienden forums

Bloei

Als je een Musa basjoo 3-4 jaar hebt beschermd in de winter, zodat hij in de lente gewoon kan verder groeien, waar hij het jaar voordien gestopt is, kan je bij een mooie zomer de eerst bloei verwachten. (zie afbeeldingen)

Afbeeldingen Musa basjoo (Japanse vezelbanaan)

Musa soorten

Tropische bananensoorten Vorstbestendige bananensoorten (tot -5°C of lager)
Eetbare bananen Niet eetbare bananen Eetbare bananen Niet eetbare bananen

(wordt aan gewerkt)

Onbekend:

Meer informatie

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Palmvrienden
Navigatie
Hulpmiddelen