Musa sikkimensis (Darjeeling banaan)

Goedkope olijfbomen

Uit Palmvrienden wiki

Ga naar: navigatie, zoeken
Musa sikkimensis

MusSik.jpg

Naam, oorsprong en habitat
Nederlandse naam: Darjeelingbanaan
Oorsprong:China (Himalaya)
Noord-Oosten van India
Fysieke eigenschappen
Hoogte:3-5 meter
Bloei type:Bananen
Eetbaar:Ja, maar bananen vol zaden, dus niet te eten :-)
Kweek vereisten
Standplaats:Zon, halfschaduw
Vermeerderen:Zaaien, zijscheuten
Wetenschappelijke classificatie
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Orde: Zingiberales
Familie: Musaceae
Geslacht: Musa
Soort: M.sikkimensis

De Musa sikkimensis (Darjeeling banaan) heeft zijn oorsprong in de hogere gebieden van de Himalaya. Hij komt er tot op een hoogte van 2000 meter voor in het Sikkem gebied. Hij er niet zo lang geleden ontdekt. Naar verluit is deze banaan even winterhard -volgens sommigen nog winterharder- dan de Musa basjoo De licht rode bladeren van de Musa Sikkimensis zijn sterker en beter bestand tegen de wind dan de Musa basjoo De sikkimensis kan ook bij ons best groot worden. Het duurt even voor hij in het voorjaar op gang komt, maar eens hij begint te groeien gaat het snel. Elke week komt er wel een nieuw blad bij. Als je ooit bananen (vol zaden) van deze bananenplant wilt, dien je hem in de winter goed in te pakken. Als een banaan vrucht gedragen heeft, sterft hij onheroepelijk af. Er groeien wel opnieuw planten vanuit de rizomen van de afgestorven plant. Je moet dus niet meteen naar de tuincentra hollen voor een nieuwe plant. De Musa sikkimensis oogt erg mooi in de tuin. Vooral bij de vijver waar hij voor wat schaduw zorgt voor de vissen.

Inhoud

Verzorging

Een bananenplant houdt van een goed drainerende grond. Meng daarom bij het planten humus, en eventueel ook koemestkorrels onder de grond. Eens hij wortels aanmaakt zie je hem de hoogte inschieten. Een volwassen plant kan al snel een hoogte van 3-4 meter halen. Geef hem voldoende water bij droog weer. Je mag van maart tot oktober maandelijks koemestkorrels blijven toedienen. In de winter heeft dit echter weinig zin. Verplanten doe je bij voorkeur in de lente. Veel water geven is belangrijk bij het verplanten van een bananenplant. Zeker als je al iets verder in het jaar bent.

Overwinteren

Als je een bananenplant niet beschermt in de winter vriest hij tot op de grond af, waarna hij in de lente van het volgende jaar opnieuw begint met groeien. Als je dus een grote bananenplant wilt met kans op bananen dien je de plant in de winter goed in te pakken. Knip de bladeren tot tegen de stam af. Strooi een dikke laag mulch (boomschors) rond de stam. Dit beschermt de wortels tegen vorst. Doe dit ook als je de plant zelf niet inpakt. Zet dan een groene draad, of kippegaas met een diameter van minstens 70 centimeter rond de stam. De diameter bepaal je zelf. Vul de draad tot boven met stro en druk het goed aan. Daarna span je een rieten mat rond de draad. Ik raad je verder aan om een dakje boven de stro te plaatsen. Neem hiervoor bv. een grote bloempotschaal.

Musa sikkimensis varianten

Afbeeldingen

Lijst van Musa soorten

Tropische bananensoorten Vorstbestendige bananensoorten (tot -5°C of lager)
Eetbare bananen Niet eetbare bananen Eetbare bananen Niet eetbare bananen

(wordt aan gewerkt)

Onbekend:

Meer informatie

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Palmvrienden
Navigatie
Hulpmiddelen