Zelf een bananenplant zaaien is helemaal niet moeilijk. Eerst moeten we een beslissing nemen welke zaden we zullen nemen. De bekendste soorten zijn de Musa sikkimensis, Musa balbisiana, Ensete glaucum en de Ensete ventricosum. Laat ons de Musa basjoo niet vergeten, maar daar zijn helemaal geen zaden van, dus vallen ze hier uit de boot. Let erop dat het verse zaden dienen te zijn, anders zal je tot een minder goed resultaat komen. Hiermee moet je een beetje geluk hebben. Zaden zijn op zich niet zo erg duur, maar als je er veel tijd en werk insteekt wil je toch tot goede resultaten komen. Koop dus de zaden bij verkopers waar je goede ervaringen mee hebt of neem eens een kijkje in de zoekertjes rubriek van Palmvrienden forums
10 tips om een bananenplant te zaaien:
- Gebruik verse zaden: Verse zaden zijn onombeerlijk om tot goede resultaten te komen.
- Zaden laten weken: Bananenzaden zijn vaak net kiezeltjes. Je kan ze beter eerst 48 uur weken in een thermosfles bij een temperatuur van ongeveer 32-34C°. Ververs het water elke 12 uur.
- Zaai en stekgrond gebruiken: Het is sterk aan te raden om zaai en stekgrond te gebruiken van een goed merk! De prijs verklapt meestal of het kwalitatieve zaaigrond is.
- Niet te veel samen zetten: Als je ervoor kiest om vele zaadjes in één grote pot te zaaien in plaats van één zaadje per potje kan je er best niet te veel in één pot te zaaien. Zaai de zaadjes met een minimale afstand van 4 centimeter zodat ze bij het kiemen plaats genoeg krijgen en elkaar niet verdringen.
- Juiste temperatuur: Bananenzaden hebben een hoge temperatuur nodig om te kiemen. Minimaal 25°C moet toch in acht genomen worden. Zet in de winter de potjes op de radiator en in de zomer in een (mini) serre.
- Constante temperatuur: Probeer de temperatuur zo constant mogelijk te houden. Kleine schommelingen zijn mogelijk, maar probeer uitersten te vermijden. Vooral bij de Ravenala madagascariënsis is dit erg belangrijk!
- Gebruik folie: Het is zowat nefast om je zaaigrond te laten uitdrogen. Gebruik daarom huishoudfolie of aluminiumfolie zodat je zaaigrond niet uitdroogt. Als de zaden kiemen, mag de folie ervan.
- Zaden goed bedekken: Zorg ervoor dat de zaden niet aan de oppervlakte komen, maar dat ze goed bedekt zijn met zaai en stekgrond. Anders loop je een grote kans op rotting.
- Zaden laten rusten: Als de zaden niet meteen uitkomen, kan je beter niet de grond omwoelen om te kijken of ze reeds kiemen. Dit kan net het proces van de reeds gekiemde zaadjes stopzetten, en dit zou jammer zijn.
- Geduld hebben: Velen zullen er van uitgaan dat als de zaden na 3 maanden nog niet zijn gekiemd, dat er niets meer zal uitkomen. Dit is niet altijd het geval. Zet de zaden bij een hogere temperatuur en wacht nog een aantal weken (of maanden)
Reactie door Loes — augustus 17, 2009 @ 10:21 am
Geachte lezer,
Ik heb in de woonkamer een bananenplant staan van 2,5 meter hoog op 5 meter aftand van de schuifpui op het oosten.
Nu komt er in de binnenkern (waar de nieuwe bladeren zich vormen… een rottende bruine steel uit…en alle bladeren hebben bruine plekken.. Wat kan ik hiermee??
Er zit wel een hele jonge 70 cm nieuwe plant aan te komen
naast de bestaande stam. Is de “moeder” plant nog te redden??
Tijdens de vakantie heeft de buurvrouw denk ik teveel water gegeven. Ik geef 1x per week water op de grote schotel en dat is dan binnen het uur opgezogen.
Kunt u mij raad geven???
Reactie door Tropical Blog — augustus 17, 2009 @ 11:31 am
Beste,
Ik heb net hetzelfde gehad. Uit de kern kwam een bruin blad in plaats van een nieuw mooi groen blad. Beetje bizar … De andere bladeren hadden ook bruine plekken. Maar bij mij hersteld de plant van zichzelf weer. Misschien teveel water gehad. Nu heb ik wat mest gegeven (roze korrel) en de plant buiten gezet. Het gaat voorlopig goed.
Op Palmvrienden forums kan je de vraag ook voorleggen in de juiste rubriek. Er zitten daar echte kenners op dit gebied.
Mvg,
Christophe
Reactie door Gea — november 18, 2009 @ 11:09 pm
wie kan mij vertellen waar het zaad van een bananenplant vandaan komt???
Reactie door Tropical Blog — november 19, 2009 @ 12:13 am
Hey Gea,
Bedoel je de oorsprong van bananenplanten of uit welk deel van de plant het zaad zit. Vaak zitten de zaden van bananenplanten gewoon in de banaan zelf. Ik heb ergens een foto van de dwarsdoorsnede van een banaan waar je de zaden mooi kan zien zitten, maar ik vind deze even niet meer terug …
Christophe
Reactie door Gea — november 19, 2009 @ 7:59 pm
Hoi Christophe
Ik bedoel inderdaad de echte zaden dus in een banaan zelf,ik heb overal gezocht omdat ik het echt niet wist en het was een vraag van mijn schoonzoon,en ik heb de banaan nooit echt goed bekeken,je haalt de schil eraf en eet hem op.Maar hoe krijg je die zaden er dan uit en kan je deze dan gewoon planten?Ik kom zelf van een boerderij dus hèèl veel gepoot en geplant maar altijd groente en aardappelen.
Ik ga hem nu zeker heel goed bekijken.
Nog vriendelijk bedankt voor je reactie.
Groeten Gea
Reactie door Tropical Blog — november 19, 2009 @ 11:11 pm
Hoi Gea,
De gewone Chiquita komt van de Musa cavendish. Deze bananensoort bevat geen soorten. Zaden kan je gewoon kopen hoor. Dat is misschien veel eenvoudiger
Als je even naar Palmvrienden forums surft zie je in de linkerzijbalk enkele zaaihandleidingen staan, waaronder deze van bananen. Daar staat alles mooi uitgelegd.
Ook op de forums kan je alles vragen betreffende het zaaien en of kweken van bananen.
Met vriendelijke groeten,
Christophe
Reactie door Laura — februari 7, 2010 @ 7:32 pm
Hoi,..
wij hebben op het werk als presentje een klein potje met 3 zaden gehad,…
Nu hebben wij deze geplant,..
Nu is mijn vraag,..
Hoevaak moet ik ze watergeven, en is het de bedoeling dat de grond ten alle tijden vochtig blijft,..???
Het is ons wel verteld dat het 4 weken kan duren eer je een plantje ziet,..!!!
Groet, Laura
Reactie door Tropical Blog — februari 7, 2010 @ 7:49 pm
Hey laura,
Het is voldoende om de grond vochtig te houden. Zeker niet te nat hoor. Maar zoals omschreven in de handleiding (tips) doe ik er een aluminiumfolie over. Zo hoef je eigenlijk geen water meer te geven, nadat je ze gezaaid hebt (en minstens één keer hebt water gegeven)
Kijk ook even op http://palmvrienden.net/forums/ In de linkerzijbalk vindt je zaaihandleidingen
Mvg,
Christophe
Reactie door mike — maart 10, 2010 @ 6:34 pm
hey hallo.
ik had zelf een vraagje weet niet of ik het hier mag neer zetten, maar misschien kan iemand mij helpen..
ik heb sinds een paar weken een musa welk soort het is weet ik niet hij heeft zoals gewoonlijk groene bladeren en wat donkere vlekken, de nieuwe bladeren zijn groen met rode vlekken.. nou hoef ik niet percé die soort te weten maar, het zo fijn. Ik heb eigenlijk een vraag over de standplaats. ik heb hem een tijdje midden in laten staan, dat deed die eigenlijk wel goed, maar af en toe liet die zijn bladeren hangen maar dit trok weer bij.
nu staan de meubels weer anders in de woonkamer en heb ik heb voor het raam gezet aan de noordkant, dit omdat ik daar nog plek genoeg had, en de andere kant van de kamer aan het zuiden licht en ik dan bang bent dat die te veel zon krijgt. maar kan dit eigenlijk wel of heeft die nu weer te weinig zon.
hopende op een reactie.
groetjes
Reactie door Tropical Blog — maart 10, 2010 @ 7:10 pm
Hey Mike,
Waarschijnlijk gaat het hier om de Musa ‘Dwarf Cavendish’. Deze is een ideale plant om bij ons in de woonkamer te zetten. In de zomer zou deze eventueel buiten mogen staan, maar in mijn ervaring scheuren de bladeren vrij snel in.
Met vriendelijke groeten,
Christophe
http://palmvrienden.net/forums/
Reactie door Anne-Marije — april 28, 2010 @ 9:09 pm
hoi
mijn bananenplant (merk onbekend) is ongeveer 1.5 meter hoog, en heeft de hele winter 1 opgerold blad in het midden gehad. sinds een week begint die te ontrollen. De winter is voorbij blijkbaar. De plant heeft wel vaak hangende bladen en gele/bruine randen langs de bladen (6 stuks). Betekent dat teveel water, of juist te weinig?
dank je
Anne-Marije
Reactie door Martijn Rodenburg — september 5, 2010 @ 11:13 pm
Hallo,
Sinds enkele maanden heb ik een Musa Velutina (roze dwergbanaan) binnen staan. Groeide in de lente en zomer erg hard maar in de zomer begon het mis te gaan.
Het was erg warm en het potje werd wat te klein voor ‘m. Ook ben ik er niet zeker van of hij genoeg water heeft gehad toen ik op vakantie was.
Heb de plant bij thuiskomst vrijwel direct overgeplant in een grote pot met verse kokos-potrgrond.
Het nieuwste, volledig uitgekomen blad was geknakt en kleurde langzaam bruin. Ook de andere bladeren worden van buiten naar binnen bruin en geel.
Het laatste blad dat nog opgerold was, werd ook bruin en leek dichtgekleefd dus heb ik ‘m los gehaald. Nu is het opgerolde blad helemaal door en bruin en lijkt ie niet meer te groeien.
De grond heb ik niet te vochtig gehouden, plant heeft wel wat voeding gehad na het overplanten. Net nog even gekeken naar de wortels en die zijn al ruim aanwezig in de grotere pot.
Wat is de beste manier om deze Musa de winter door te helpen? Ik heb wat dingen gelezen over alle bladeren eraf en de speer + het laatste (bij mij dus bruine) blad laten zitten.
Alvast bedankt!
Martijn Rodenburg
Reactie door Jelle Dehaen. — januari 13, 2011 @ 7:54 pm
Hallo,,
Ik heb vandaag om 17u52 een Ensete glaucum (Snow banana)
gepland,,
Ik heb eerst een laag papier geplaatst (nat) met daarboven de zaden en boven de zaden stek grond… De zaden staan in een terarium met een termostaat die maakt dat het er ongeveer 25-30 graden blijft maar goe zou ik er voor kunnen zorgen dat de stek grond niet telkens uitdroogd?
Want telkens als ik kijk is de bovenste laag droog..
dus hoe zou ik kunnen zorgen dat dit niet gebeurd? En
is dit een goede manier of zal dit niet zo goed lukken?
Reactie door Remko — september 5, 2011 @ 3:14 pm
Christophe,
Wanneer kan ik het beste de zaaien of maakt dat niets uit?
Ik kan me voorstellen dat het ideaal is om ze te laten kiemen rond maart/april omdat ze daarna naar buiten kunnen.
Of groeien ze in principe binnen ook de eerste maanden goed bij een juiste temperatuur en voldoende licht?
Bij voorbaat dank voor uw hulp.
Reactie door Tropical Blog — september 5, 2011 @ 7:00 pm
Dag Remko,
Ik zaai doorgaans in de winter (bakjes op verwarming plaatsen) zodat ze kiemen tegen maart/april.
Mvg,
Christophe
Reactie door Rob Schregardus — november 20, 2011 @ 9:51 pm
Wij hebben een huis in Griekenland midden in een olijfboomgaard. Achter ons huis is een hoekje waar ik graag een bananenplant zou willen zetten. Daar staat de plant dan halve dagen vol in de zon en de rest van de dag in de schaduw. Hij staat redelijk goed beschut tegen de wind daar. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot zo’n 40 graden Celcius en in de winter vriest het nooit aan de grond en kan de buiten temperatuur dalen tot zo’n 5 graden Celcius boven nul. De plant moet lekker groen zijn en mag een maximale doorsnede van ca. een meter hebben als hij is volgroeid. Het zou leuk zijn als de bananen eetbaar waren.
Kan iemand advies geven welke soort voor mij de beste zou zijn.
mvrgr Rob