Home

Musa basjoo vs. Musa sikkimensis

maart 28th, 2009 · 2 Comments

musa_basjooAls een tuincentrum een bananenplant verkoopt, dan is het de Musa basjoo wel. De Musa basjoo is zowat de bekendste bananenplant van de lage landen. Hij heeft zijn oorsprong in de hogere gebieden van de China, en is dus extreem winterhard. Het zijn echter de wortels die bij de Musa basjoo winterhard zijn. Vanaf de eerste negatieve temperaturen vriezen de bladeren er gewoon af. Als de vorst een langere tijd aansleept, dan wordt de stam een soort pap. Je kan het vergelijken met de arondskelk die elke winter weer weg gaat, en in de lente (mei) terug zijn blaadjes laten zien.
TIP: Je kan een bananenplant beschermen in de winter zodat de stam blijft staan, en in de lente plant niet elke keervanaf de grond moet herbeginnen. Zo heb je een grote kans op de fantastisch mooie bloemen die eraan komen ;)

palmvriendenforums(ronde hoeken)468x60

Musa sikkimensis

musa_sikkimensis_1Recentelijk is er echter een nieuwe bananenplant ontdekt in de Noord-Oost India (Sikkemgebied), nl. de Musa sikkimensis (darjeelingbanaan) Deze plant wordt steeds populairder bij ons, hoewel ze nog niet frequent voorkomen in de tuincentra. Je kan ze wel makkelijk vinden bij professionele kwekers of er bananan zaden van kopen op het internet. Een zaailing kost ongeveer 2€. Een plantje van 70 cm ongeveer 5€.
De Musa sikkimensis is echter een zeer interessante plant om ook bij ons in de volle grond te planten, mits je er plaats voor hebt.

Vergelijking van Musa basjoo en Musa sikkimensis

Musa basjoo Musa sikkimensis
Oorspong China Himalaya (sikkemgebied)
Hoogte 3-4 meter 3-5 meter
Groei Begint bij de eerste zachte temperaturen Start beetje later, maar dan gaat het snel!
Winterhardheid -16°C -12°C
Eetbaarheid bananen Niet eetbaar! Eetbaar, maar vol zaden!
Wind Bladeren scheuren snel in Is beter bestand tegen wind dan basjoo
Bladeren Mooi diepgroen Bladeren kleuren aan achterkant rood


Je ziet dat naast de Musa basjoo de Musa sikkimensis ook een erg interessante plant is om bij ons in de tuin te planten. De Musa sikkimensis is winterhard, groeit snel, wordt hoog, is bestand tegen wind en geeft bovendien eetbare bananen!

Je kan reageren op dit artikel door onderaan het formulier in te vullen ;)

palmvriendenforums(ronde hoeken)468x60

2 reacties »

Berichten RSS voor reacties op dit bericht.

Geef een reactie