Home

Hoe een bananenplant beschermen in de winter

januari 8th, 2009 · 41 Comments

Sommige bananenplanten zoals de Musa basjoo, Musa sikkimensis en de Ensete glaucum zijn winterhard, in die zin dat de wortelstok winterhard is. Je kan er dus voor kiezen om je bananenplant elke winter tot op de grond te laten afsterven zodat hij in de lente opnieuw uit de grond schiet, ofwel kan je de bananenplant zelf inpakken zodat hij elk jaar wat groter wordt, en de kans op bloei met vruchten heel reëel wordt.

Wacht zolang mogelijk met het inpakken van je bananenplanten zodat de planten niet langer dan nodig in het donker blijven. In dit voorbeeld zullen we stap voor stap een Musa basjoo inpakken, zodat hij volgend jaar hopelijk de eerste bloemen mag vormen.

palmvriendenforums(ronde hoeken)468x60

Stap 1: Alle bladeren afknippen tot 15-20 cm van de stam

Eerst gaan we de bladeren afknippen tot ongeveer 20 cm van de stam. Deze kunnen het minst tegen de vrieskoude. Zelfs bij lichte vorst gaan deze bladeren reeds kapot. Neem hiervoor een scherp mes of snoeischaar en ondersteun de bladeren bij het afsnijden. Zorg dat je alle bladeren afknipt, en leg ze aan de kant. Ze hebben geen nut meer.

Stap 2: Span een groene draad rond de stam en vul op met stro

Span een groene beckaertdraad (of eventueel kippengaas) rond de stam van de bananenplant. Neem ongeveer een diameter van 1 meter en zorg er vooral voor dat je draad niet hoger is dan 1,2 meter. Vul nu de draad met stro (geen bladafval, dit kan voor rotting zorgen) en druk deze goed aan. Boomschors zou naar verluit ook een goede bescherming geven. (geen houtsnippers) Als dit is gebeurt, plaats je nogmaals een draad erboven en vul je deze weer met stro tot de hele plant bananenplant goed is ingepakt.

Stap 3: Inpakken met vliesdoek en een dakje erboven

Eenmaal de bananenplant tot bovenaan goed is aangedrukt met stro kan je er nog een vliesdoek rondheen wikkelen. Dit houdt extra koude en vocht tegen, hoewel het erg luchtig is, dus niet verstikkend voor de plant. Bij het inwikkelen overlap je steeds een stukje zodat er geen gaten zijn. Als je hiermee klaar bent dien je bovenaan een dakje te plaatsen. Zo voorkom je dat het stro van bovenuit nat wordt en de stam vooralsnog bevriest onder te stenge vorst. Water geleid immers beter de koude dan lucht. Je kan hiervoor een grote plastic waterschaal gebruiken (van onder plantpotten) of het deksel van een compostbak.

In de lente:

Als de vrieskoude voorbij is mag je de stam weer uitpakken. De plant zal daar waar hij in de herfst gestopt verder groeien. Nog een belangrijk gegeven: Eenmaal een bananenplant heeft gebloeid, sterft hij onherroepelijk af. Uit de rizomen aan de wortel zullen echter opnieuw bananenplanten groeien en zo is de cirkel rond.

Veel succes!

palmvriendenforums(ronde hoeken)468x60

41 reacties »

  • Reactie door danny vitali — april 20, 2009 @ 8:55 pm

    Hallo,

    Heb vorig jaar ook mijn eerste bananenplantje gekiemd en eer het kouder werd was hij toch al een 40 cm hoog. Nu is hij deze winter afgestorven tot aan de grond en ik dacht dat het verloren zaak was, tot ik op deze site las dat dit eigenlijk vrij normaal is. Nu heb ik hem met het eerste mooi weer in de serre gezet in de hoop dat de warmte hem terug doet uitschieten. Maar tot nu toe zonder resultaat. Nu is mijn vraag of er niets meer is wat ik kan doen?? Water geven of juist niet?? Verpotten zodat hij verse, rijke grond heeft of bemesten?? Want hij sttat nu toch al een zestal weken in de serre en tot nu toe gebeurt er niks? kunnen jullie mij niet helpen??

    Met vriendelijke groeten…

    Danny


  • Reactie door Tropical Blog — april 20, 2009 @ 9:00 pm

    Hallo Danny,

    Het is inderdaad normaal dat een bananenplant afsterft bij temperaturen onder nul. Nu is de vraag echter om welke bananenplant het gaat. De meeste bananen overleven de koude temperaturen niet van ons klimaat. En het gaat ook om een zaailing die minder krachtig is om opnieuw op te groeien.

    Weet je nog welke soort bananenplant je had gezaaid?

    Met vriendelijke groeten,
    Christophe


  • Reactie door danny vitali — april 20, 2009 @ 9:16 pm

    Heb die zaadjes via de large bestelt en die vermelden de soort niet, maar als ik de zaadjes van de soorten bekijk ben ik er vrijwel zeker van dat het gaat om de Musa paradisiaca sapientem L. (Bakbanaan). Toch zeker een soort van de musa familie…

    Verandert dit de zaak??
    Is er iets wat ik kan doen of is het gewoon hope en pray??

    groeten
    danny


  • Reactie door Tropical Blog — april 20, 2009 @ 9:34 pm

    Als het een musa paradisica is, dan zal die waarschijnlijk kapot zijn. Ik heb er wel zaadjes van liggen als je nog eens wil proberen … maar dan wel in de winter binnen zetten. Liefst op een lichte plaats ;)

    http://www.palmzaadshop.be

    Ik hoor het wel!

    Groeten,
    Christophe


  • Reactie door van Someren Th — augustus 3, 2009 @ 11:49 am

    Ik heb twee soorten bananen bomen;
    één type,die ik in Indonesië ook had (Musa Basjoo),denk ik dat het de naam is,
    waarvan de bladeren bij harde wind kapot scheuren.

    En de soort die niet erg groot in de hoogte groeit,maar wel
    zeer groot van blad rijk zijn en niet scheurt bij harde wind ,hiervan ken ik de soort niet ( ???).en rijk aan uitschieters,die haal ik dan weg.

    Bij die eerste soort, is het normaal,dat naar gelang de uitschieters groot worden,de moederplant hiervan lijdt en zijn bladeren daar door vroegtijdig gele stukken
    vertoont ? Er zijn uitschieters bij die de moederplant bijna inhalen,moet ik die afsnijden of maakt dat niet uit voor de verdere groei van de plant (wel mooi gezicht)
    groetjes Theo (wacht met belangstelling )


  • Reactie door van Someren Th — augustus 3, 2009 @ 1:03 pm

    Mag je de Musa Bajoo ook in de tuin planten en wat voor grond mag erbij ?
    Theo…groetjes!


  • Reactie door Tropical Blog — augustus 3, 2009 @ 2:17 pm

    Hoi Theo,

    Je mag de Musa basjoo gerust in de grond planten hoor ;) Ik doe er vaak gewoon humus met een handvol koemestkorrels bij. Je kan je andere vragen misschien beter even stellen op het de forums van Palmvrienden.

    Groeten,
    Christophe


  • Reactie door ton teunissen — september 20, 2009 @ 9:42 am

    waar kan ik zaden van de msa sikkimensis bestellen


  • Reactie door ton teunissen — september 20, 2009 @ 9:43 am

    het moet musa sikkimensis zijn


  • Reactie door Tropical Blog — september 20, 2009 @ 1:34 pm

    Ik heb je een email gestuurd Ton ;)

    Christophe


  • Reactie door Willeke — oktober 20, 2009 @ 8:25 am

    Beste Christophe,
    Wij hadden hier 5 ‘winterharde’ musa basjoo.
    Hun 1e winter hebben we ze ingepakt, zoals hierboven omschreven staat. Slechts 1 plant/stengel stond toen nog in de lente. De rest kwam weer op vanaf de grond.

    Afgelopen winter hebben we ze niet ingepakt. Echter is er slechts bij 1 stronk aan het eind van de zomer weer een plantje ontsproten. Helaas zijn de anderen toch afgestorven.

    Wat is nu wijheid voor aankomende winter? De gehele stengel weer inpakken? Of kort maken en daar een berg stro op + inpakken?
    Hartelijk bedankt voor uw reactie,
    Willeke.


  • Reactie door Tropical Blog — oktober 20, 2009 @ 12:47 pm

    Hoi Willeke,

    Er is eigenlijk maar één reden om ze in te pakken, en dat is dat de plant in de lente van start kan gaan, daar waar hij in de herfst gestopt is. Zo wordt hij groter, en je hebt bovendien meer kans op bloei.

    Als je goed mulcht dan komt het normaal wel in orde hoor ;-)

    Christophe


  • Reactie door sven — november 28, 2009 @ 7:03 pm

    goeie avond .
    heb een vraag over een bananenplant.
    we hebben denk ik al een half jaar .
    sinds 2 weken neemt onze plant geen water meer op maar er is wel wat vreemds gebeurd .
    er groeide een rode bloem aan met kleine banaantjes erin.
    me vraag is nu wat ik het beste kan doen .
    moet ik hem ompotten in een grotere pot of juist met rust laten vanwege dat hij nu in de bloei is .
    graag reactie erop a.u.b.
    groeten sven en chantal


  • Reactie door Tropical Blog — november 28, 2009 @ 8:09 pm

    Hoi Sven,

    Wat een vreemde tijd voor een banaan om nu te gaan bloeien …

    Als hij momenteel bloeit hoef je je banaan niet te verpotten. Heb je een foto van je bananenplant? Ben eigenlijk een beetje nieuwsgierig. Eventueel kan je deze oploaden naar het forum: http://palmvrienden.net/forums/

    Met vriendelijke groeten,
    Christophe


  • Reactie door sven — november 29, 2009 @ 7:41 pm

    ik ga me nu aanmelden zaL IK DINSDAG EFFE KIJKEN OF IK HEM KAN UPLOADEN WIL JE ALLEEN DE BLOEI ZIEN OF OOK DE PLANT IK HOOR HET WEL GROETEN VAN SVEN EN CHAN


  • Reactie door Tropical Blog — november 29, 2009 @ 9:24 pm

    De plant en de bloei samen is prima hoor ;)

    Blij dat je op het forum komt. Er is nog net iemand met een bloeiende bananenplant. Anders moet je dat topic even bekijken: http://palmvrienden.net/forums/viewtopic.php?f=11&t=884

    Christophe


  • Reactie door elwin — januari 4, 2010 @ 1:13 pm

    hallo, Christophe

    Mijn vraag is hoe onderhoud je een bananenplant het hele jaar door, mijn plant groet goed heeft wel veel kleine plantje die iedere keer weer uit de grond komen ik haal ze wel iedere keer weg en die groeien dan ook goed,
    maar hoe krijg ik ze in bloei en hoe lang duurt het voordat een plant een boom wordt en vruchten gaat dragen . De planten staan binnen in de woonkamer in potten.
    het soort weet ik niet, ik wil wel graag meer soorten hebben dus als je die hebt hoor ik het wel.
    hopelijk heb je genoeg informatie.
    met vriendelijke groet elwin lankhorst


  • Reactie door Tropical Blog — januari 4, 2010 @ 4:52 pm

    Beste Elwin,

    Wanneer een bananenplant vrucht draagt hangt vooral van de soort bananenplant af. Je hebt bananenplanten die binnen het jaar vrucht dragen, bv. Musa velutina, of je hebt bananenplanten die in ons klimaat geen vruchten kunnen dragen, gewoon omdat de seizoenen bij ons te kort zijn.

    Eventueel kan je een foto uploaden van je bananenplant, en dan valt er veel meer over te vertellen. De beste manier om dit te doen is op de forums van Palmvrienden (gratis) Je dient je eerst wel even te registreren: http://palmvrienden.net/forums/ucp.php?mode=register

    Ik hoop je spoedig te mogen verwelkomen ;)

    Zelf heb ik Musa basjoo, Musa velutina, Musa sikkimensis en vele andere bananensoorten te koop. Indien interesse kan je contact met me opnemen via het contactformulier op deze weblog.

    Met vriendelijke groeten,
    Christophe


  • Reactie door Aneta — januari 16, 2010 @ 11:22 am

    vraag over een mini bananenplant verpotten
    Ik heb een mini bananenplant en heeft nieuwe planten aan de zijkanten. Kan ik het zo laten of kan ik het beste de nieuwe planten in een aparte pot doen.
    Kan ik normale aarde voor binnen planten bgebruiken of moet ik speciaal aarde gebruiken?
    Zijn er wat tips voordat ik de planten ga scheiden? Kan ik gewoon snijden van de moederplant.?
    Bij voorbaat dank


  • Reactie door Tropical Blog — januari 16, 2010 @ 4:06 pm

    Beste Aneta,

    Neem even een kijkje naar het artikel van La Palmeraie. Dit is een andere weblog op Palmvrienden

    Hoe stek ik een bananenplant

    Met vriendelijke groeten,
    Christophe


  • Reactie door fatti — oktober 31, 2010 @ 3:25 pm

    ik heb bananen bomen staan en wil ze samen met olijf en palmbomen laten overwinteren in een partytent ze staan in volle grond ben van plan te verwarmen met vries weer heeft iemand ervaring ?


  • Reactie door romien — november 22, 2010 @ 3:55 pm

    sorrie maar waar komt de banaanenplant voor


  • Reactie door baboeliesie — november 22, 2010 @ 3:58 pm

    wat is de weeten schapelijke naam van de bannaanen plant


  • Reactie door Tropical Blog — november 22, 2010 @ 5:10 pm

    @baboeliesie: Musa ;-)


  • Reactie door Pieter — november 25, 2010 @ 10:29 pm

    Ik heb in de zomer een bananenplant stek gekregen van mijn zus. Heel de zomer heeft die buiten gestaan en is toch al 20 cm gegroeid. Heb hem bij het intreden van de koude binnengenomen in de living omdat ik dacht dat hij waarschijnlijk niet goed tegen de koude kon. Had hem ook van de raam weggenomen omwille van de koude. Maar zijn bladeren beginnen van onderaan af te sterven en hij groeit ook niet meer. Ik lees hier dat het normaal is dat hij in de winter afsterft, maar is dit ook als je hem binnen neemt? Hoe kan ik ervoor zorgen dat hij niet verder mee afsterft?
    Heb foto genomen:
    http://picasaweb.google.com/lh/photo/xvL_hNpyLODZsXDXWqMBPdlHZdtQtMfwQTC1gLv9ylk?feat=directlink
    Bedankt voor de hulp!


  • Reactie door Tropical Blog — november 26, 2010 @ 12:25 am

    Hey Pieter,

    Het is normaal dat de groei stopt in de winter. Het afsterven van de bladeren onderaan kan ook normaal zijn hoor. Maar kijk eens of je geen beestjes ziet zitten, vooral onderaan het blad. Misschien bladluis (wat ik ook had bij het binnen zetten van mijn bananenplanten) of erger, spint. Dit laatste is moeilijker waar te nemen. Kijk even op internet voor goede foto’s.

    Veel succes ermee!

    Christophe
    PS: Mocht je nieuwsgierig zijn naar de soort, het lijkt me een Musa dwarf cavendish ;-)


  • Reactie door dhondt carlos — januari 10, 2011 @ 2:03 pm

    goede middag,
    met veel interesse uw vragen/reacties gelezen.
    kan ik evt. lid worden van uw palmvriendenforum. wij zijn nl van plan om binnenkort een bananenplant in huis te halen. Bedoeling is om deze als kamerplant te houden in een soort van glazen uitsprong in onze woning, geen enkele plant overleeft het hier door de warmte (rechtstreeks zonlicht) kan een bananenplant hier haar “mannetje” staan ?
    welke soort neem ik dan best ? dank voor uw reacties
    groeten, Carlos en Kaat


  • Reactie door Tropical Blog — januari 10, 2011 @ 4:45 pm

    Beste Carlos en Kaat,

    Voor in huis kan je best een Musa dwarf Cavendish nemen. Dit is een relatief kleine bananensoort met mooie dieprode plekken als je hem in een serre (of glazen uitsprong) zet.

    Je kan zeker lid worden van het forum van Palmvrienden. Je kan je hier gratis aanmelden: http://palmvrienden.net/forums/ucp.php?mode=register&sid=f7f893858310c5b3a5c38f08d66cc658

    Veel succes!

    Christophe


  • Reactie door Henny — maart 11, 2011 @ 2:10 pm

    Hallo lezer(s),

    Mijn bananenboom die in de serre staat heeft vanaf oktober 2010 gebloeid en banaantjes gedragen tot nu toe. De banaantjes hebben wij opgegeten, ze waren lekker. Vond het overigens wel verassend al die trossen banaantjes! Heb er leuke foto’s van.
    Intussen meldt zich weer een nieuwe scheut die nu ongeveer 50 cm hoog is. Nu mijn vraag: Wat doe ik met de oude reeds gebloeide bananenboom? Sterft hij af, of moet hij gekortwiekt worden?
    Ik hoort het graag.

    Groet, Henny


  • Reactie door Tropical Blog — maart 11, 2011 @ 2:27 pm

    Beste Henny,

    De stam van de gebloeide plant mag je afsnijden. Deze sterft sowieso af. Benieuwd naar de foto’s! Deze kan je hier niet uploaden, maar wel op het forum van Palmvrienden.

    Mvg,
    Christophe


  • Reactie door Christof — april 7, 2011 @ 8:19 pm

    ik heb een vraagje over mijne bananenplant de MUSELLA LASIOCARPA. ik heb deze in de winter ingepakt zoals jullie hier beschreven. Bij het uitpakken van de plant bleek deze bruin te zijn en precies een beetje rot. Tot een dikke 10cm boven de grond lijkt de stam nog in orde te zijn. Wat kan ik nu best doen om hem erdoor te krijgen?

    MVG Christof


  • Reactie door Tropical Blog — april 7, 2011 @ 10:55 pm

    Hey Christof,

    Indien de stam toch gedeeltelijk rot is dien je het rotte gedeelte te verwijderen en te kijken of er nog net boven de grond geen rot te merken valt ;-)

    Veel succes!

    Christophe


  • Reactie door Tom — oktober 30, 2011 @ 7:50 pm

    Hallo allemaal,

    ook ik kom met een vraag, ben benieuwd of mensen me hiermee kunnen helpen.
    ik heb vorig jaar een bananenplant gekocht (gewoon bij de intratuin), ik heb geen flauw idee wat voor musa het is, dus dat wordt misschien wel een uitdaging.
    Hij staat in een redelijk grote pot, gewoon binnen bij het raam aan de zuidzijde van mijn appartement.
    vorig jaar is hij in de lente en zomer flink uitgegroeid en zaten er prachtig veel groene bladeren aan. Vorige winter heeft de plant het blijkbaar erg moeilijk gehad aangezien blad voor blad bruin werd en afstierf.
    Ik had op een gegeven moment nog maar 2 of 3 bladeren aan de plant zitten.
    deze lente en zomer is hij weer prachtig gegroeid. op dit moment zitten er 11 bladeren aan. Er zit nog 1 opgerold blad dat door de stam omhoog komt. deze zit nu echter al een paar weken op dezelfde plek en lijkt niet meer te groeien (terwijl deze normaal rap omhoog komen).
    Ik ben bang dat de plant deze winter (ook al is het binnen) weer alle bladeren gaat verliezen. Dus nu eindelijk de vraag: wat kan ik hier aan doen?
    Als iemand me kan helpen, dan heel graag.
    Het is overigens een musa die geen rode strepen oid op de bladeren heeft, het zijn gewone groene bladeren.
    Alvast bedankt voor de hulp!


  • Reactie door Tropical Blog — oktober 30, 2011 @ 9:40 pm

    Dag Tom,

    Waarschijnlijk gaat het dan om de Musa basjoo. Typische ‘winterharde’ banaan van bij ons. Bananen durven in de winter nu eenmaal gemakkelijk hun bladeren verliezen. Dit doen ze niet allemaal, maar het is niet ongewoon. Ze zien er sowieso minder mooi uit in de winter.

    Het is normaal dat de groei stil staat trouwens. Je kan ze aan de groei houden, dit is vooral interessant bij Musa’s die het echt moeilijk hebben in de winter, zoals de Musa siam ruby, Musa aeae, Musa bordelon, … Je doet dit door ze in de winter tegen het zuidraam te zetten, en toch weinig water te geven (normaal geen water geven aan banaan in de winter).

    Succes!


  • Reactie door Tom — november 2, 2011 @ 8:48 pm

    bedankt voor de reactie.
    Hij staat tegen het raam aan de zuidkant aan, hopelijk kan de plant deze winter voldoende licht ontvangen en zo nog wat bladeren intact houden.
    weinig water geven is een hele goede tip (ik heb namelijk nogal wat planten laten verdrinken).
    De plant staat trouwens net naast de verwarming, ik neem aan dat dit geen groot probleem is?
    nogmaals bedankt!

    Tom


  • Reactie door Tropical Blog — november 3, 2011 @ 12:24 am

    Best niet te dicht tegen de verwarming zetten hoor, zodat ie niet uitdroogt ;)


  • Reactie door Leonie — januari 5, 2012 @ 10:47 am

    Hallo,

    Ik lees in de reacties dat het bruin worden van bladeren te maken heeft met teveel water. Mijn bananenplant wordt sinds ik hem verhuisd heb ook bruin langs de randen van de bladeren en ook het topje van het uitlopende blad. Ik heb hem sinds de verhuizing in november heel weinig water gegeven, kan het zijn dat hij juist te droog is en daarom bruin wordt? Of worden de bladeren in wintertijd zowiezo bruin en gaat hij in de lente weer groeien? Het uitlopende blad blijft ook stilstaan in groei.
    Ik heb de plant ooit bij de Ikea gekocht, de moederplant is allang dood maar heeft 2 nieuwe planten voortgebracht die beide ongeveer 80 cm groot zijn en samen in 1 pot staan.

    Alvast bedankt voor de hulp!


  • Reactie door robert — januari 9, 2012 @ 5:04 pm

    Ik heb nu in den bosch en antwerpen een 15 tal bomen staan
    Oorzaak heb de hele tijd veel jonge stekken en ja die ggroeien dan wer door.
    Nu is het zo dat er een staat bij een beerput en ja die groeit als een gek.
    Dus als je een grote boom wilt hebben goeie grond met veel mest en bij blijven mesten.Ook de bladeren worden dubbel zo lang als die van bomen in gewone tuin grond.
    Klimaat in antwerpen is wat milder dus daar groeien ze tot nu toe.heb wel het idee dat als je veel stekken hebt rond je boom dit ten koste gaat van de groeisnelheid.
    maar ja je hebt wel weer veel bananenboompjes.


  • Reactie door Dennis — april 20, 2012 @ 2:20 pm

    Ik heb vorig jaar een aantal bananen gekocht bij http://www.tropical-terrace.nl
    Deze zijn heel hard gegroeid en het lijkt erop dat ze dit jaar nog veel groter worden. Veel mesten en dan komt dat goed. Ik kan ze ook iedereen aanraden!


  • Reactie door Tim — december 25, 2012 @ 2:01 pm

    Hallo ! , Ik heb sinds kort 2 bananenbomen staan in onze veranda. Een ideale plaats denk ik, inde zomer groeien ze super en moet ik ze veel water geven. Maar in de winter ook al staan ze mooi in het licht valt het volledig stil en worden de bladeren 1 voor 1 geel -> bruin en sterven ze af. De veranda wordt wel niet verwarmd dus afgezien van het zonlicht dat de temperatuur weliswaar altijd goed boven de 0°C houdt is er geen verwarming. Plaats ik mijn plant beter in een verwarmde ruimte voor een raam (let wel op de haart staat hier vaak aan en dus kan het best warm worden) ? Of is het normaal wat er bij mij momenteel gebeurd, en laat ik hem beter staan ?


  • Reactie door joop — mei 20, 2013 @ 12:15 am

    Gebruik een licht slang die je om de stam heen draait
    Heb je een licht slang van grote lengte dan kun je ook een paar meter op de grond leggen om de plant heen . Draai luchig noppen folie om de stam en maar die boven dicht met een zeil klem.Bij warm winter weer kan de temp binnen hoog oplopen ,Open dan een stuk van de folie . Bij Vorst in de nacht licht slang aan en bij plus tem. licht slang uit . Let wel op niet te strak in pakken maar losjes een 2 a 3 tal lagen folie anders schimmel of rot .


Berichten RSS voor reacties op dit bericht.

Geef een reactie