Een palmboom is niet meer ongewoon in de West Europese tuinen. Je ziet ze bijna als paddestoelen uit de grond schieten. Bij de aanschaf van een palmboom die je in de tuin wenst te planten, moet je in ons klimaat vooral te letten op de winterhardheid van de palmboom. In combinatie met de winterhardeid van een palmboom, dien je vooral ook op de nattigheid, wind en standplaats te letten.
In deze lijst heb ik winterhardheid gecombineerd de populariteit van de palmboom. Er zullen dus palmbomen zijn die meer winterhard zijn als in de lijst, maar minder populair onder de palmliefhebbers.
Als een tuincentrum een bananenplant verkoopt, dan is het de Musa basjoo wel. De Musa basjoo is zowat de bekendste bananenplant van de lage landen. Hij heeft zijn oorsprong in de hogere gebieden van de China, en is dus extreem winterhard. Het zijn echter de wortels die bij de Musa basjoo winterhard zijn. Vanaf de eerste negatieve temperaturen vriezen de bladeren er gewoon af. Als de vorst een langere tijd aansleept, dan wordt de stam een soort pap. Je kan het vergelijken met de arondskelk die elke winter weer weg gaat, en in de lente (mei) terug zijn blaadjes laten zien. Verder lezen …
Zelf een bananenplant zaaien is helemaal niet moeilijk. Eerst moeten we een beslissing nemen welke zaden we zullen nemen. De bekendste soorten zijn de Musa sikkimensis, Musa balbisiana, Ensete glaucum en de Ensete ventricosum. Laat ons de Musa basjoo niet vergeten, maar daar zijn helemaal geen zaden van, dus vallen ze hier uit de boot. Let erop dat het verse zaden dienen te zijn, anders zal je tot een minder goed resultaat komen. Verder lezen …
Sommige bananenplanten zoals de Musa basjoo, Musa sikkimensis en de Ensete glaucum zijn winterhard, in die zin dat de wortelstok winterhard is. Je kan er dus voor kiezen om je bananenplant elke winter tot op de grond te laten afsterven zodat hij in de lente opnieuw uit de grond schiet, ofwel kan je de bananenplant zelf inpakken zodat hij elk jaar wat groter wordt, en de kans op bloei met vruchten heel reëel wordt. Verder lezen …
In het Redwood National Park is de grootste boom ter wereld gevonden. Het betreft de Hyperion (Sequoia sempervirens) en is maar liefst 115,55 meter hoog! Het nationale park staat bekend om zijn sequoia’s. De reuzebomen kunnen een omvang bereiken van meer dan 30 meter (aan de grond) en een volwassen hoogte tot meer dan 100 meter. Hier vind u twee filmpjes van de National Geographic reportage waarbij klimmers helemaal de top bereiken om de hoogte van de boom nauwkeurig vast te stellen.
Chamaerops humilis Vulcano zaden zijn zo goed als onvindbaar. Toch heb ik het geluk om 25 zaden te kunnen aankopen van een erkende verkoper. (het is dus van de echte vulcano) Rechts op de foto zie je de zaden. Je ziet dat ze een beetje beschimmeld zijn, maar dit kan op zich weinig kwaad. (in dit stadium natuurlijk) Ik ga nu in dit artikel uitleggen hoe ik deze ga zaaien, of beter gezegd ga ik dit testen hoe je deze het beste zaait en zullen we samen het resultaat afwachten. Je kan het resultaat ook gebruiken om de gewone Chamaerops humilis of zijn variant de Chamaerops humilis Cerifera te zaaien. Ik zal bij elke belangrijke ontwikkeling een artikel schrijven zoals de kiemingstemperatuur. Het artikel zal dus bestaat uit meerdere subartikels, dus komt gerust nog eens langs om te zien of ze al zijn uitgekomen. Verder lezen …
Je moet best wat geduld hebben als je met het zaaien van tropische planten begint. Het duurt zeker een paar jaar voor je een mooi palmboompje hebt met een ontwikkelt stammetje. Het is wel leuk om je eigen palmboompje te zien opgroeien, maar het zou natuurlijk nog leuker zijn mocht alles een beetje sneller gaan. Wel, ik heb een truucje ontdekt waarbij mijn palmboompjes en andere exotische planten van amper één jaar er wel twee jaar uitzagen. Ook nadien zag je een duidelijk verschil in grootte. Ik heb het zelf bij toeval ontdekt, en heb tevens gemerkt dat het bij zowat elke exotische plant lukte waar ik mee experimenteerde. (Strelitizia nicolai, Washingtonia filifera, Trachycarpus fortunei, Chamaerops humilis, Jubaea chilensis, …) Ik vermoed echter dat het met cycads niet zal lukken. Verder lezen …