Vermoedelijk zal zich een nieuw evenwicht instellen bijvoorbeeld doordat roofmijten op het toneel verschijnen. Volgens Jos (Kimmei) zou een bepaalde roofmijt (?) zich hier wel kunnen handhaven. In onze tuin is de bamboemijt jaren eerder onbedoeld met een nieuwe aanschaf ingevoerd
. Die bamboe heeft het niet overleefd. De voor bamboemijt bijzonder aantrekkelijke Semiarundinaria fastuosa werd in 2021 gerooid.
Het komt vaker voor dat predatoren van geintroduceerde plaagbeesten later arriveren. In de jaren '90 werden divere bomen en struiken geplaagd door een uitheemse dopluis die in warme zomers soms wel 3 generaties produceerde waardoor stammen en ook wel blad ermee bezaaid werden. Opvallend kenmerk vormden de witte eikapsels die onder het schildje uitpuilden. Na een paar jaar waren ze weer verdwenen.
Twee laagblijvende bamboes, de ene soort is aantrekkelijk voor de mijt (Sasa sp.) , de andere niet (Pleioblastus viridistriatus). De opnames zijn gemaakt in Fort Hoofddijk.
In onze tuin: Pleioblastis viridistriatus 'Auricoma' en Sasaella masamuneana 'Albostriata' die volledig resistent resp. extreem gevoelig zijn. De Pleioblastus is het mooist wanneer in 't voorjaar de oude halmen worden afgeknipt. Sasaella is goed wintergroen maar wordt sinds de intrede van de mijt ook afgeknipt. De bamboe boet daardoor wel in aan vitaliteit. De laatste foto toont een mix van Pleioblastus sp., het grotere blad is van P. viridistriatus 'Auricoma'.
"Alleen mensen die kunnen twijfelen zijn in staat hun wereldbeeld bloot te stellen aan nieuwe feiten en inzichten"