Verzorging van palmen

maart 11th, 2009 · 248 Comments

cocus-nuciferaEr zijn veel verschillende soorten palmen. Deze vragen allemaal een eigen specifieke verzorging afhankelijk van hun oorspronkelijke leefgebied. “Bezint eer ge begint” is misschien een goed devies voor het behalen van goede resultaten. Bekijk eerst de noden van de palm. Kun je hieraan wel voldoen? Een goed voorbeeld hiervan is de Cocos nucifera. Deze wordt zeer regelmatig voor slechts enkele euro’s aangeboden in bouwmarkten. Deze tropische palm verlangt echter een zeer hoge temperatuur én luchtvochtigheid. Iets dat bij ons misschien enkel in serres of badkamers te realiseren valt. In veel huishoudens houden ze het dan ook maar enkele maandjes vol om vervolgens langzaam weg te kwijnen. Maar het houden van palmen in ons klimaat is zeker mogelijk. In dit artikel worden de basis aspecten bespoken waarmee het houden van de meeste palmen zeker succesvol zal verlopen.

Temperatuur

De meeste palmbomen groeien van nature in een tropisch klimaat. Op enkele uitzonderingen zoals de bv. Trachycarpus na spreekt het dan ook voor zich dat palmen graag een warme standplaats krijgen. In de warmere maanden van het jaar kunnen palmen prima buiten op het terras staan. Voor het aanbreken van de eerste vorst moeten ze echter weer naar binnen gehaald worden. Houd er ook rekening mee dat de temperatuur beïnvloed wordt door meerdere factoren. Zo zal een plaats in de volle wind al snel enkele graden koeler zijn terwijl de temperaturen op een beschutte plek tegen een zuidmuur dan weer sterk kunnen oplopen.
De minimum temperatuur wordt bij palmen vaak meegegeven. Denk eraan dat dit slechts een indicatie is en veelal geldt voor volwassen exemplaren. Jongere palmen zijn veel minder bestendig tegen koude en moeten dan ook eerder en beter beschermd worden. Vooral het groeipunt is gevoelig voor vorst. Bij de bescherming moet die dus goed en droog worden ingepakt.

Licht

Washingtonia robusta

Zoals elke plant hebben ook palmen licht nodig. Extra zelfs omdat de lichtintensiteit in hun natuurlijk habitat ook vaak hoog is. Palmen die te donker staan maken langere, fijnere bladeren aan op lange, dunne bladstelen. Letterlijk op zoek naar licht. Maar er zijn ook soorten die wel geschikt zijn voor donkerdere standplaatsen. De Kentiapalm (Howea) is daarvan het bekendste voorbeeld. Voor een goed resultaat is het dus belangrijk om de standplaats af te stemmen op de natuurlijke behoefte van de palm.
Let vooral op met direct zonlicht! Zeker jonge palmen die steeds binnen hebben gestaan mogen niet zonder meer in de volle zon worden gezet. De bladeren zouden verbranden. Om dit te voorkomen moet je de palm laten wennen aan het zonlicht. Eerst geef je een standplaats waar de felste zon niet komt. Vervolgens voer je het aantal zon-uren geleidelijk op. Bladeren die in de volle zon gevormd zijn kunnen wel goed tegen het directe zonlicht.

Water

Eén van de moeilijkste zaken in de verzorging is de watergift. De palm mag zeker niet teveel water krijgen maar ook weer niet te weinig. Je kunt vrij eenvoudig controleren of een watergift nodig is of niet door met de vinger  enkele centimeters diep in de potgrond te voelen. Indien de grond ook daar droog aanvoelt is een watergift wenselijk. De bovenste grond geeft geen goede indruk aangezien deze door contact met de lucht sneller uitdroogt. Daarbij moet je ook rekening houden met de standplaats. In de volle zon op een warme zomerdag verdampt een palm vele liters water. Elke dag water geven is dan ook zeker aangeraden. Ook een windige standplaats zal de verdamping verhogen. Tijdens de wintermaanden licht de groei stil en mag er ook maar zeer beperkt water worden gegeven. In de onderschaal mag zeker geen water blijven staan om wortelrot te vermijden. Maar ook de pot waarin de palm staat heeft belang. Een pot van aardewerk absorbeert en verdampt het water veel sneller waardoor ook de potgrond droger zal zijn. Een plastic pot houdt het vocht dan juist weer langer vast. Je maakt dan ook het best een bewuste keuze voor het type pot bij het verplanten van de palm.

Lees ook: Hoeveel water mag ik mijn palmboom of bananenplant geven?

Regen

Uiteraard regent het in ons klimaat ook dikwijls. In principe vormt dit geen enkel probleem voor uw palm, zolang het overtollige water maar steeds voldoende kan afvloeien. Bij langere regenperiodes kan het bij palmen in pot aangeraden zijn om de onderschaal tijdelijk te verwijderen zodat er gaan water in blijft staan. Bij palmen in de volle grond is geen nood aan extra zorg.

Luchtvochtigheid

In hun natuurlijke tropische omgeving staan palmen in een hoge luchtvochtigheid. Als de palm tijdens de zomermaanden buiten staat zal dit aspect geen probleem vormen. Het regent bij ons voldoende waardoor de luchtvochtigheid dan voldoende hoog is voor de palm. Maar bij het binnen zetten tijdens de wintermaanden wordt het al iets moeilijker. In de meeste huizen zorgt de centrale verwarming immers voor een zeer droge lucht. De bladeren zullen hierdoor uitdrogen en bovendien wordt de palm gevoeliger voor plagen zoals spint! Je kunt dit tegengaan door regelmatig het bladerdek (niet de stam!) te besproeien met water.

Lees ook: Is de luchtvochtigheid voor de palm te laag? Zo opgelost!

Grondsoort

Voor een goed resultaat gebruik je het best ook een goede potgrond. DCM® heeft zelf speciale potgrond voor palmen. Daarbij is het belangrijk om voldoende drainage te voorzien. De pot moet dus zeker voorzien zijn van afwateringsgaten. Ook kan er lavasteen met de potgrond gemengd worden voor een goede water afvoer.

Bemesting

Geef de plant in het voorjaar en tijdens de zomer (groeiseizoen) voldoende mest. In de winter heeft dit weinig zin. Organische meststoffen zoals de koemestkorrels van DCM® zijn prima als bemesting voor palmen. De plant zal aanzienlijk sneller groeien als je mest toedient. Kijk uit met kunstmest! Respecteer in ieder geval de voorgeschreven doseringen! Je kunt de meststoffen bij het verplanten prima met de potgrond mengen.

© La Palmeraie

Misschien vindt u dit ook interessant:
Palmen voor “dummies”
Zaaihandleiding voor palmen
Hoe bescherm ik mijn palmboom in de winter?
Phoenix roebelenii: Help! de bladeren verdrogen


248 reacties »

  • Reactie door braillon gerard — 6 januari 2010 18:54 @ 18:54

    is er een middel tegen witte wormen in het hart van een palmboom er zitten gaten in de bladeren waarschijnlijk door de wormen
    men zegt dat het een plaag is die niet te bestrijden en de palmboom sterft
    graag wat info daaromtrend

    dank bijvoorbaat
    Braillon


  • Reactie door lapalmeraie — 6 januari 2010 23:50 @ 23:50

    Beste Braillon

    Aan de hand van uw beschrijving kunnen we voorlopig enkel maar vermoeden dat het misschien de larven van de Red palm weevil betreft. U stuurt ons het best een foto naar lapalmeraie@palmvrienden.net zodat we beter kunnen inschatten of ons vermoeden juist is.

    De Red palm weevil is een zeer schadelijke en hardnekkige plaag waarbij de vernietiging van de palm bijna onvermijdelijk is. Het verbranden van de resten is nodig om de verspreiding tegen te gaan.
    Preventief kunt u onbesmette palmen behandelen met een fungicide en een insecticide.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Marie Paul Charpentier — 24 maart 2010 17:06 @ 17:06

    Beste,
    Ik ben in het bezit van een Kentiapalm, al een jaartje.
    Nu merk ik dat er veel bruine bladeren tussen zitten en meer en meer. Hij staat niet in direct zonlicht maar toch niet donker.
    Wij zijn me lang met vakantie geweest in de winter en de verwarming stond maar op 10 °. Zou dat de reden zijn ?
    Mag ik die bladeren eruit knippen? Dank u voor uw antwoord


  • Reactie door lapalmeraie — 24 maart 2010 22:50 @ 22:50

    Beste Marie Paul

    Het is niet eenvoudig om zo te bepalen wat de exacte oorzaak is, daarvoor spelen immers vele factoren een rol.
    Ik neem aan dat de standplaats niet gewijzigd is onlangs, dus lijkt me het probleem niet zozeer te maken te hebben met te veel of te weinig licht, tocht,…
    De lagere temperatuur kan een probleem geweest zijn indien de palm tegelijkertijd ook in natte grond stond. Heeft u ivm de vakantie misschien wat royaler water gegeven dan gebruikelijk?
    Dit is samen met een lage temperatuur niet aan te raden. Probeer de grond in dat geval zo droog mogelijk te houden tot de palm weer nieuwe gezonde bladeren aanmaakt.
    De bruine bladeren mogen er in ieder geval uitgeknipt worden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Regitta Goedschalk — 22 april 2010 11:36 @ 11:36

    Ik heb sinds afgelopen zaterdag een phoenix Roebelini

    Ik heb hem op mijn aanlegstijger in een andere pot geplaatst geplaatst en buiten gelaten
    afgelopen dagen overdag best wel mooi weer. ik heb hem zo een 2 dagen geleden heel veel water gegeven stond nog heel veel water in de andere pot. Nu worden de bladeren bruin.
    ik heb de palm weer naar binnen gehaald en droog gelegd.
    wat moet ik doen?? gaat hij het nog redden ?? of moet ik een ander gaan kopen?


  • Reactie door lapalmeraie — 22 april 2010 14:01 @ 14:01

    Beste Regitta

    Waarschijnlijk is hij nog wel te redden hoor.
    In de winkel waar u de roebelenii kocht stond hij waarschijnlijk binnen of beschut.
    De bladeren zijn dan ook niet gewend aan direct zonlicht.
    Door hem ineens wel in de directe zon te plaatsen verbranden de bladeren.
    Hij moet heel geleidelijk wennen aan de zon. Zeker een roebelenii die eigen beter gedijt in de schaduw.
    Hiervoor geeft u hem eerst ochtend en/of avond zon. Vervolgens bouwt u het aantal uren in de zon geleidelijk op.
    Helaas is de roebelenii niet de meest geschikte palm voor een plek buiten. Hij ziet namelijk behoorlijk af van de aanpassing.
    Op een lichte plaats binnenshuis doet hij het veel beter.

    Houd er eveneens rekening mee dat het water kan weglopen uit de pot.
    Phoenixen zijn inderdaad dorstige palmen maar continue met de wortels in het water staan is niet echt bevorderlijk.
    Zeker niet nu de nachttemperaturen nog vrij laag liggen.

    Dit laatste is trouwens ook iets waar een roebelenii moeite mee heeft.
    Indien u hem toch buiten wilt plaatsen wacht u beter tot de nachttemperatuur niet meer onder de 10°C zakt.

    Voor nu:
    Het lelijk geworden blad zal niet meer goedkomen.
    De nieuwe bladeren zullen daarentegen weer mooi groen zijn indien de verzorging goed verloopt.
    Het lelijk geworden blad mag u eventueel verwijderen zolang maar niet al het blad ineens verwijderd wordt.
    De watergift mag dan tijdelijk ook wat geminderd worden aangezien de palm nu ook minder water verdampt.

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door patrick — 9 juni 2010 19:18 @ 19:18

    hallo,

    ik heb een livistona rotundifolia gekregen met de housewarming, en nou verdrogen mijn bladeren.
    nou las ik net dat dit kan komen voor de droge lucht van de cv, en dit tegen te gaan is door de bladeren te besproeien.

    maar, de vraag is, moet ik de verdroogde bladeren eruit knippen/plukken? of moeten die blijven zitten??
    heb je daar tips voor?
    de plant zelft staat op de voor tafel, en voor de ramen hangt vitrage, is dat een goede plaatS?

    ik hoop dat u een paar leuke tips heeft, want ik vind de plant te mooi om dood te laten gaan of weg te doen.

    vriendelijke groeten,

    patrick


  • Reactie door lapalmeraie — 10 juni 2010 13:50 @ 13:50

    Beste Patrick

    De droge bladeren kunnen inderdaad komen door de droge lucht.
    Bekijk de palm echter ook goed op eventuele aanwezigheid van ongedierte zoals spint en controle of de palm voldoende maar niet teveel water krijgt. Dit zijn namelijk ook mogelijke oorzaken.

    Het besproeien van de bladeren kan inderdaad de oplossing bieden.
    Ook kunt u ervoor kiezen om de pot in een waterschaal te plaatsen op een kleine verhoging.
    Zodoende kunt u water in de schaal laten staan voor een permanente verdamping zonder dat de pot steeds in het water blijft staan (wortelrot!).

    Qua hoeveelheid licht is het moeilijk in te schatten op basis van een uitleg maar indien er een venster in de buurt is vermoed ik dat het wel in orde is.

    De ingedroogde bladeren mogen inderdaad verwijderd worden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door vincent — 21 juni 2010 21:58 @ 21:58

    hallo,

    ik heb sinds kort een phoenix roebelenii moet ik de bladeren afsnijden om de stam op gelijke dikte te houden of vallen de bladeren zelf eraf?

    vriendelijke groet

    Vincent


  • Reactie door lapalmeraie — 22 juni 2010 09:24 @ 09:24

    Beste Vincent

    De bladeren van de Phoenix roebelenii vallen er niet van zelf af.
    U mag deze verwijderen wanneer ze bijna volledig verdroogd zijn.
    Een directe invloed op de dikte van de stam heeft het niet, tenzij u ineens relatief veel blad in één keer verwijdert.
    Dan zal de palm een groeispurt nemen waardoor de stam op de plaats iets slanker zal blijven.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Kevin — 1 juli 2010 20:00 @ 20:00

    Hallo,

    Ik heb zelf zoals in de inleiding staat een Cocos nucifera gekocht, gewoon omdat ik deze de mooiste Palm vind die er is. Helaas is dit ook een van de moeilijkste palmen, hoe kan ik deze het beste verzorgen?

    Omdat het nu zomer is, zet ik hem zodra het rond de 20 graden is buiten, lekker in de zon om te groeien. Eerste paar dagen heb ik hem in half zon gezet, even te laten wennen. S’avonds haal ik de plant weer naar binnen omdat het onder de minimum temperatuur van 18° graden is.

    Verder besproei/benevel ik de bladeren een paar keer per dag.

    Zijn er nog meer dingen die ik kan doen om de levensduur te vergroten of de groei?

    In de winter was ik van plan de Palm in een kamer te zetten met een temperatuur van boven de 18° graden.
    Hoe groot is de overlevingskans hierbij?

    Met Vriendelijke Groeten,
    Kevin


  • Reactie door lapalmeraie — 1 juli 2010 21:25 @ 21:25

    Beste Kevin

    De Cocos nucifera is inderdaad een schitterende palm.
    Jammer dat hij zo moeilijk te houden is, maar goed daar is zijn prijs ook naar hè.
    In principe kan hij tegen temperaturen tot 10°C. Hij zou met zulk weer dus prima continue buiten kunnen blijven staan. Dat zal misschien nog wel beter zijn dan hem steeds te verplaatsen.
    Momenteel hebben we het ideale klimaat voor hem; warm, veel licht en ook de luchtvochtigheid is behoorlijk hoog (het is bij ons immers altijd klam bij zulk weer).
    Behalve water en meststoffen geven is er verder geen speciale verzorging nodig.

    De moeilijkheid begint in het najaar.
    Dan wordt het buiten echt te koud en moet hij naar binnen.
    Daar is het echter te donker en te droog voor deze palm.
    Een zo licht mogelijke plaats en een hoge luchtvochtigheid door dagelijks sproeien zijn zeker een must.
    Bij sommigen lukt het toch om hem zo het winterseizoen door te krijgen.

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door ron nieuwenhuizen — 20 juli 2010 16:11 @ 16:11

    vraag:Woon in Moraira Costa Blanca Spanje.
    In onze palm van zo’n 15 jaar oud is een groot gat ontstaan van ongeveer 30cm in doorsnede 10 cm boven de grond in de bast van de palm.

    De bast breekt af en de stam holt zich dan zelf uit.
    Hoogte palm 6m.
    Wat is de oorzaak? en de oplossing?


  • Reactie door lapalmeraie — 21 juli 2010 13:33 @ 13:33

    Beste Ron

    Het is moeilijk om zo te bepalen wat juist de oorzaak kan zijn.
    In ieder geval klinkt zo’n grote beschadiging niet goed.
    Belangrijk is het om na te gaan dat de palm niet besmet is door de red palm weevil.
    Dit insect veroorzaakt geen wond maar gebruikt bestaande wonden om eitjes in te leggen. De larven vernietigen de palm vervolgens volledig door de binnenzijde kapot te vreten. Hiertegen bestaat geen bestrijdingsmiddel. Wegens de hardnekkigheid wordt dan ook ten strengste aanbevolen de palm te vernietigen d.m.v. verbranding.
    U kunt hierover ook meer lezen (+ foto’s) in de EHBO-gids voor palmen.

    Indien de palm niet besmet is lijkt het me aangeraden de wond te behandelen met een fungicide om rotting tegen te gaan en vervolgens de wond af te schermen.

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door Marisha Klauwers — 25 juli 2010 16:59 @ 16:59

    Hallo,

    Ik heb vanmiddag een chamearops humulis cerifera gekocht.
    Ik ben net tot de ontdekking gekomen, dat er allemaal kleine rode, gele en ook een beetje doorzichtige of groene balletjes in de aarde zitten.
    Als ik er op druk springen ze kapot.
    Zijn dit insecten eitjes en wat voor soort.
    Is het schadelijk voor de palm?

    Groetjes,

    Marisha Klauwers


  • Reactie door lapalmeraie — 25 juli 2010 20:54 @ 20:54

    Beste Marisha

    Dat zou goed kunnen. Vooral de varenrouwmug legt zijn eitjes in de potgrond.
    De larven zijn alleen schadelijk voor zwakkere exemplaren.

    Aangezien de palm toch nog verpot moet worden (bij de aankoop staan ze meestal in te krappe potten) kunt u ineens zo veel mogelijk potgrond rond de wortels verwijderen en vervangen door nieuwe potgrond.

    Indien u nadien nog varenrouwvliegjes opmerkt (lijken sterk op fruitvliegjes) dan kunt u de bovenste laag van de potgrond iets droger houden door water te geven via de waterschaal, of de plant watergeven met water dat geweekt werd met een beetje tabac. Totaal onschadelijk voor de plant maar wel dodelijk voor de insecten. Bij palmen die u buiten in de volle grond zet hoeft u zich helemaal geen zorgen te maken.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Wendy — 5 augustus 2010 17:54 @ 17:54

    Hoi, eerst en vooral een fantastische site! Fijn dat ik zo veel vragen en antwoorden kan lezen over palmen, blijkbaar ben ik toch niet de enige die soms wel eens twijfelt! :-)
    Ik heb er ook eentje aangeschaft voor buiten en eentje voor binnen, ik vind het echt PRACHTIGE planten, ben er helemaal gek van!
    Buiten onder het terras, staat een phoenix canariensis van ongeveer een 80cm, in het begin heb ik hem wat droog laten staan en nu geef ik hem wat meer water en voel ik aan de grond, maar hij heeft toch een aantal witte bladeren, een tak of 5 is helemaal wit geworden, het is ook die kant die in de namiddag vanaf een uur of 15 zon krijgt, kan het zijn dat hij daarom die witte bladeren heeft? Moet ik die bladeren verwijderen of kan ik beter nog even wachten? En wat mag ik met deze plant zeker niet doen of vergeten? Ik zou het zooo ontzettend jammer vinden moest hij sterven!
    Binnen heb ik een livistona rotundifolia staan, daar heb ik al wat meer over gelezen, die kan namelijk niet tegen tocht, en het is toch wel moeilijk om hem de best mogelijke plaats te geven, hij heeft nu redelijk wat daglicht en redelijk veilig voor tocht maar hij zou nog meer daglicht kunnen hebben bij mijn groot raam in de keuken maar dat zet ik af en toe eens open en ik dacht dan verplaats ik hem even, zolang het raam openstaat, maar wat is nu het beste? Hem een vaste plaats geven of een plaats met het meeste licht maar hem wel af en toe eens moeten wegzetten..

    grtjes Wendy!


  • Reactie door lapalmeraie — 6 augustus 2010 11:56 @ 11:56

    Beste Wendy

    Bedankt voor de leuke reactie!

    De Phoenix canariensis mag tijdens het groeiseizoen behoorlijk wat water krijgen. Zoals u het nu doet lijkt me prima.
    De reden van het witte blad is moeilijk te exact te bepalen, zeker zonder foto. Zijn het alle bladeren aan de “zonnekant” of enkel de onderste? Sinds wanneer zijn ze verkleurd? Bij verbranding krijgen de bladeren vooral een soort van roestvlekken op het blad. Daarna pas verdroogt het blad. Wanneer alle bladeren geel verkleuren is er meestal een gebrek aan voedingsstoffen en wanneer al het blad plots verdroogt is er mogelijk een probleem met de wortels. Maar ook winterschade vertaalt zich in verdroogd blad. Zoals u ziet niet eenvoudig dus.

    Het voornaamste is dat het nieuwe blad, dus in het hart van de palm nog gezond en mooi groen is. Het nog samengevouwen blad in het hart, de “speer” is hierbij de belangrijkste indicator.

    Verder is dit een vrij gemakkelijke palm qua verzorging. Hij kan nu inderdaad prima buiten staan, maar binnen is ook goed mogelijk. In oktober wordt hij het best binnen neergezet op een lichte plaats. Dit mag koel zijn voor een rustperiode of gewoon kamertemperatuur, de palm zal dan ook gewoon blijven doorgroeien. In het voorjaar mag hij weer naar buiten, dan moet hij opnieuw wennen aan direct zonlicht. Geleidelijk aan dus. Hij kan eventueel ook in de volle grond gezet worden mits voldoende maatregelen worden getroffen qua winterbescherming.

    Een andere palm die misschien ook wel wat voor u is; de Washingtonia filifera of Washingtonia robusta.
    Dat is net als de Phoenix canariensis een gemakkelijke palm qua verzorging, bovendien groeit hij een stuk sneller.
    Een ideale beginnerspalm om de collectie een beetje uit te breiden. Deze is trouwens ook leuk om zelf te zaaien.

    De Livistona r. is een iets minder gemakkelijke palm. Hij is inderdaad gevoeliger voor tocht, verbranding door de zon en te veel of te weinig vocht. Maar het is ook zeker niet onmogelijk hoor. Zolang de basisprincipes maar in acht genomen worden.
    Qua standplaats zou ik persoonlijk opteren voor een vaste plaats. Deze soort groeit van nature ook in de halfschaduw waar hij het zelfs beter doet dan in de volle zon.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Johnny — 8 augustus 2010 12:20 @ 12:20

    Hallo La Palmeraie,

    Onderstaande vraag heb ik bij een collega Forum gesteld, maar daar wordt hij wel veel bekeken maar is er nog geen antwoord. Kunt u mij van advies voorzien?

    Ooit heb ik ergens gelezen dat je om je palm winterharder te maken Vinassekali moet gebruiken. Ik had toen gelezen dat dit begin augustus moest omdat je vanaf september niet meer mag mesten en het bovendien wel een maand zou duren voordat de bescherming actief zou zijn. Trouw in mijn agenda dus ingepland en 1 augustus Vinassekali toegepast.

    Nu hoor ik van verschillende mensen en zie ik ook hier in het forum dat het eigenlijk pas vanaf eind september nodig is. Ik heb nu dus een aantal vragen:

    - Ben ik te vroeg geweest en belemmer ik nu de normale groei.

    - Moet/kan ik eind september nu nog een keer Vinassekali toepassen om ervoor te zorgen dat de palmen de winter beter doorkomen of doe ik dan meer kwaad dan goed.

    - Omdat ik al Vinassekali heb toegepast heb ik geen koemest gebruikt, omdat ik bang was voor overbemesting en omdat ik ook ooit ergens gelezen heb dat je vanaf augustus niet meer moet mesten omdat je dan de groei van de palm stimuleert en dat de jonge bladeren dan toch niet voldoende winterhard zijn.

    Ik ben benieuwd naar jullie antwoorden en kijk met spanning de eerste overwintering tegemoet.


  • Reactie door lapalmeraie — 8 augustus 2010 15:31 @ 15:31

    Beste Johnny

    Op het Palmvrienden forum had ik je berichtje ook gelezen inderdaad, maar omdat ik persoonlijk geen ervaring heb met deze meststof heb ik niet gereageerd. Maar omdat je de vraag nu rechtstreeks ook gesteld heb ben ik toch even op onderzoek gegaan.

    Vinassekali is een aanvullende meststof voor Kali tekorten in de bodem.
    Om te kunnen achterhalen wat de gevolgen kunnen zijn van te veel of te weinig moet je eerst weten wat Kali(um) allemaal doet met een plant. Het nut van Kalium: (= copy-paste uit een ouder forum onderwerp)

    Kalium (K) (wordt ook wel Kali genoemd)

    Wat doet het?
    - Nodig voor het transport van water en koolhydraten
    - Bevordert de stevigheid van de plant
    - Bevordert de vorming van wortels en knollen
    - Bevordert de vorming van vruchten
    - Vermindert de gevoeligheid voor droogte en vorst
    - Verhoogt de weerstand tegen schimmelziekten
    - Bevordert de smaak en houdbaarheid van de oogst

    Wat gebeurt er bij te weinig kalium?
    - Geeft gekleurde plekken en verdorring van het blad, beginnend aan de bladrand
    - Minder grote bloemen van slechte kwaliteit
    - Minder sterke knol- en wortelvorming
    - Gevoeliger voor wisselende weersomstandigheden

    Wat gebeurt er bij te veel kalium?
    - Planten (en dus ook groentenoogst) bevatten meer water
    - Belemmert de opname van Magnesium en Boor door de plant

    Bronnen met een relatief hoog kaliumgehalte?
    - Stalmest, en in dit geval vooral de urine in de mest
    - Gesteentemeel
    - Houtas
    - Vinassekali
    - Patentkali

    Een teveel aan Kalium verhindert dus de opname van Magnesium, een andere belangrijke meststof voor palmen. Dat lijkt me dus niet ideaal. Daarbij zijn er ook redelijk wat liefhebbers die hun palmen in volle grond nooit bijkomende meststoffen toedienen. In de volle grond kan de palm in principe immers aan alle nodige voedingsstoffen geraken. Daarom lijkt het mij aangeraden om het voor deze keer te laten zoals het is. Beter iets te weinig dan een overdosis.

    Maar nogmaals, ik gebruik deze meststof zelf niet. En kan dus ook niet voortgaan op eigen ervaringen.
    Ik bemest mijn palmen in volle grond enkel met gedroogde koemestkorrels afgewisseld met af en toe een beetje meststoffen voor de siertuin (van DCM). Bij het aanplanten krijgen ze eveneens bloed- en beendermeel in het plantgat. De palmen in pot krijgen voornamelijk vloeibare meststof voor palmen (eveneens van DCM).
    Voor een gezonde palm zal de overwintering in mijn ogen ook geen probleem vormen mits de juiste voorzorgen genomen worden. Correcte winterbescherming bij de vorstbestendige soorten, voorkomen van vocht en tocht,… Dit zal een veel groter resultaat geven dan het al dan niet toevoegen van extra Kalium.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door JER0EN R0LAND — 15 augustus 2010 13:05 @ 13:05

    Hallo ik heb een vraag je. Een oom had voor mij een kokospalm mee genomen uit indonesie. De plant had het eerst heel moeilijk om teaqalizeren, de bladeren kleurde dof, en plant zag er heel zielig uit, na twee weken tilden ik de kokosnoot op er waren rubsen die knaagt aan de noot. Ik dach om hij G0D, dit is verkeerde boel, ik heb die witten rupsen meteen verwijderd, na een dag keek ik weer waren er punt wortels gekomen. En nu is kleist blad gaan groeie, ik hou de plant vochtig met een natendoek in de avond uren op mijn slaap kamer, en heb op de bodem een spons gedaan. Maar is de plant ook in staat om een nieuw stek met bladeren te ontwikkelen>? En wat dan in de winter, thuis heb ik een Tamarinden, Delonix regia en een Canary date palm die overleefd de winter goed!


  • Reactie door lapalmeraie — 15 augustus 2010 13:20 @ 13:20

    Beste Jeroen

    De Cocos nucifera vormt in principe geen uitlopers. Hij maakt dus maar één stam aan waaruit steeds nieuwe bladeren zullen groeien. Tijdens de wintermaanden moet deze palm sowieso binnenshuis gehouden worden op een zo licht mogelijk standplaats.
    Vlak bij een raam bijvoorbeeld. Regelmatig de bladeren nat maken is inderdaad aangeraden omdat de lucht binnenshuis te droog is, onder andere dankzij de centrale verwarming. Verder mag de potgrond niet te nat zijn omdat de palm tijdens deze periode in rust is. Te veel vocht zou wortelrot geven.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door JER0EN R0LAND — 24 augustus 2010 21:55 @ 21:55

    Hartelijk bedank voor u antwoord. Lief hebbers van kokospalm zijn opgepast, de plant rot heel snel weg!

    Kokospalm hebben de eigenschap om snel te gaan rotten.
    Dat heeft meestal ook maar een oorzaak, dat komt dat ze hier in ons klimaat niet thuis horen! Het gevaar schuilt hem in wanneer je de kokospalm overgiet met water, terwijl binnen huis de relatieve luchtvochtigheid 70%-80 is kan je kokospalm in korten tijd weg rotten!
    Het heeft ook temaken met de balance van de luchtvochtigheid, een kokospalm vereist continu zelfde omstandigheid, de luchtvochtigheid is 50-59% wanneer de zon schijnd, in na middag 60-70%, in de avond loopt de luchtvochtigheid richting de 80%-90%. De evenaar zon is de enigste die er voor zorgt dat het vocht verdampt en weg kan rond de plant, zamen met zandgrond, hoe meer zand
    in een pot hoe meer vocht weg kan in de bodem. Een groote pot met zand is beter dan teklein pot, en hoe makeleijk het vocht weg kan in de bodem, je kan ook aardenmengel mixen met cocopeat, of dit toevoegen via een mengsel, maar perliet is zeer giftig mengsel. Er suggeren verhalen op internet dat een kokospalm leeft op zijn voeding uit de noot, de kokospalm heeft een vooraad voor 18 maand voeding om teoverleven in tropisch omstandigheid. Maar als de voeding namelijk
    op is dan sterft de plant! Kokospalm leven langs de kust op een voedsamen rijken bodem, die helaas niet tekoop is in de winkel. Ideal temperatuur zijn 25 graden overdag en s’nachts 20 graden. In de zomer maand temperatuur van overdag 28/28 en s’nachts 20 graden. Kijk voor het weer wat het best bij een kokospalm past!
    http://weather.msn.com/local.aspx?&wealocations=wc%3aFJXX0001&q=Nadi%2c+FJI&setunit=C#details


  • Reactie door JER0EN R0LAND — 24 augustus 2010 23:53 @ 23:53

    Wat dacht je hier van, je kokospalm zou gewoon kippenvel krijgen van de maan met sterren hemel, maanlicht straalt kou af en daarvan schrikt tropisch planten, van de koude maanlicht vallen de bladeren van de Delonix regia af, In de winter zou ik de kokospalm maar verweg zet van het raam en inpakken in warm deken voor de avond uren. Maar eerst de herst maar overleven, en laten we hopen dat die niet weg rot eind van de zomer! Want ja met een kokospalm weet je het maar nooit!


  • Reactie door sarah — 31 augustus 2010 23:56 @ 23:56

    Beste ,

    In april kocht ik een grote palmboom waarvan ik de naam niet precies weet. Maar afbeeldingen op het internet doen me vermoeden dat het om een Nucifera of Bactrus soort gaat. Nl geen brede waaierbladen zoals de Borassus en bismarckia maar eerder langwerpige en smaller.
    De boom (die binnen staan dicht bij het raam maar niet in volle zon) heeft het een ganse zomer prima gedaan (met 1 watergift de week) en heeft de eerste maanden een aantal nieuwe bladeren gemaakt. Nu echte rsinds een paar weken komen er bovenaan alleen maar uitgedroogde nieuwe bladeren uit in plaats van verse groene. Ze zien dof en voelen kurkdroog aan, groeien niet echt door en blijven aan elkaar plakken in plaats van zich open te zetten.
    Ik heb de boom niet meer of minder water gegeven. Wel een verschil is dat in de eerste zomermaanden het hier erg warm geweest is , augustus as veel kouder en minder zonnig.
    Uit ervaring met een vroegere olifantspoot herinner ik mij dat droge bladeren niet altijd een teken zijn van te weinig maar van te veel water waardoor de wortels rotten en de bladeren uitdrogen.

    Zou de beschrijving van bovenstaand probleem een dergelijke oorzaak kunnen hebben (dat hij onderaan in de pot te nat staat terwijl de bovengrond wel droog is) en indien ja wat doe ik er dan best aan om de plant te redden. Of is het een symptoom van een ander probleem?

    alvast bedankt voor uw feedback, ik hoop dat hij te redden valt.


  • Reactie door lapalmeraie — 1 september 2010 09:52 @ 09:52

    Beste Sarah

    Zonder juist te weten om welke palm het gaat is het erg moeilijk te bepalen wat de juiste verzorging is en waar het dus eventueel misgelopen kan zijn.
    Waar de ene palm niet goed tegen te hoge temperaturen kan is het voor een andere soort dan juist weer essentieel.
    U mag mij altijd een foto van de palm terugsturen zodat ik kan proberen de soort en het probleem te achterhalen.
    Dat is vaak veelzeggender dan een omschrijving.

    U hebt gelijk dat wortelrot kan leiden tot uitgedroogde bladeren. Maar vaak gaat dat gepaard met speerrot en kunt u de nieuwe bladeren zo uit het hart van de palm trekken. Een te lage luchtvochtigheid kan ook leiden tot verdroging.

    Zeker als het een Cocos nucifera betreft zijn de juiste leefomstandigheden niet gemakkelijk na te bootsen.
    De koudere periode in augustus zou dan prima de oorzaak kunnen zijn.
    Hier kunt u meer informatie vinden over de Cocos nucifera: http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2010/08/cocos-nucifera/

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Wendy — 2 september 2010 16:50 @ 16:50

    Hoi hier ben ik eindelijk, onze camera was stuk dus moest ik wachten om foto’s te kunnen trekken, maar het is me eindelijk gelukt! Maar waar kan ik de foto’s naar toe sturen of op zetten want ze hier opzetten lukt me niet, en ik weet ook niet echt hoe dat zou moeten..

    Ik heb op 5 augustus een berichtje gepost ivm mijn phoenix canariensis (die niet zo goed is :s ) en mijn livistona rotundifolia, ondertussen is daar ook al een bananenplant-achtige bijgekomen, ik weet niet zeker wat voor eentje het is, die staat buiten en doet het goed denk ik, en een dracaena marginata staat binnen. Is er nog iets waarop ik goed moet letten met deze nieuwe planten?

    Grtjes Wendy!


  • Reactie door lapalmeraie — 3 september 2010 09:37 @ 09:37

    Beste Wendy

    Goed om te horen dat het gelukt is. De foto’s mag u sturen naar lapalmeraie@palmvrienden.net
    Dan kunt u misschien een foto van de “banaanachtige” plant meesturen, dan kan ik u een gerichter advies geven.
    Een Dracaena heb ik zelf niet, maar het zijn makkelijke planten qua verzorging hoor. Hier kunt u eventueel meer informatie terugvinden:
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Dracaena_marginata

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door JER0EN R0LAND — 6 september 2010 20:04 @ 20:04

    De leef omstandigheid van de kokospalm Cocos nucifera. Het moet altijd warm zijn, zie het weer vandaag 7 september 2’10. Nadi – Fiji Islands, om 6 uur is het helder 17 graden en 76% luchtvochtigheid.
    Rond de klok van 9 uur, 25 graden en 55% luchtvochtigheid. In de middag, 28 graden 53% luchtvochtigheid. rond 15:00 is het na middag en 29 graden met 46 % luchtvochtigheid. Rond 18:00 zon’s ondergang en 25 graden met 58% luchtvochtigheid.
    In de avond 21:00 is het 22 graden met 73% luchtvochtigheid.


  • Reactie door Kenneth Maddelein — 16 september 2010 16:01 @ 16:01

    Hallo

    Ik heb deze week 4 jonge Trachycarpus fortunei palmbomen geplant in volle grond. Ze zijn ongeveer 1m20 hoog en hebben een stam van ongeveer 20cm. Ik heb ze geplant in volle grond op lavastenen en aarde gemengd met mediterra.
    Mijn vraag is of ik hier wel goed heb aangedaan om deze nu nog te planten met de aankomende winter?


  • Reactie door lapalmeraie — 17 september 2010 12:30 @ 12:30

    Beste Kenneth

    Het is inderdaad een beetje laat in het seizoen om nu nog palmen in de volle grond te zetten.
    Maar met enige bescherming tijdens deze eerste winter kan een Trachycarpus fortunei heel wat hebben.

    Probeer ze tijdens de winter goed droog te houden, vocht richt vaak meer schade aan dan vorst.
    Neem zeker eens een kijkje in ons artikel over de winterbescherming van palmen. Volg dit jaar de tips voor de iets gevoeligere palmen zoals de Chamaerops.
    Zeker een mulchlaag is sterk aan te raden om de jonge wortels extra te beschermen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Kenneth Maddelein — 18 september 2010 18:53 @ 18:53

    Beste

    Bedankt voor u reactie. Zou het beter zijn als ik de palmen terug uit de grond haal en laat overwinteren in een pot en eventueel in een serre?

    mvg
    Kenneth


  • Reactie door lapalmeraie — 18 september 2010 19:32 @ 19:32

    Beste Kenneth

    Alles hangt er een beetje vanaf hoe lang het zachte weer nog aanhoudt en wat voor winter het zal worden.
    Uitgraven en overwinteren in een serre kan natuurlijk ook, maar lijkt me enkel aangeraden indien de serre vorstvrij blijft.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door rob verweij — 18 september 2010 19:54 @ 19:54

    Weet niet meer hoe ik aan jullie kom .Maar ook ik ben een echte palmen gek.Ben onwijs blij met jullie nieuwsbrief ,en lees alles door. Nogmaals echt toppie wat jullie doen, en fijn om te weten dat er nog meer palmen freaks zijn.


  • Reactie door lapalmeraie — 19 september 2010 09:50 @ 09:50

    Beste Rob

    Bedankt voor uw leuke reactie!
    Het is fijn om te weten dat onze publicaties gewaardeerd worden.
    Bent u al lid van het Palmvrienden forum?
    Dagelijks komen daar vele liefhebbers van exotische planten hier samen om ervaringen uit te wisselen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Esther — 24 september 2010 10:57 @ 10:57

    Beste,

    Ik heb al 3 jaar een Kentia Palm die prachtig heeft gestaan tot +/- 4 maanden geleden. De bladeren verliezen langzaam kleur en eindigen uiteindelijk in bruin, deze knipte ik er dan uit. 2 maanden geleden heb ik de palm omgepot en geef ik regelmatig voeding en besproei de bladeren. Maar het probleem lijkt erger te zijn geworden, ongeveer de helft van de bladeren is kleur aan het verliezen en heb er al verschillende uit geknipt. Odertussen zijn er 4 à 5 nieuwe scheuten aan het doorkomen.
    Kan iemand mij hiermee helpen? Het zou jammer zijn als de plant het niet zou halen, hij is bijna 2 m groot.

    Bedankt,
    Esther


  • Reactie door lapalmeraie — 24 september 2010 20:42 @ 20:42

    Beste Esther

    Hebt u de palm gecontroleerd op aanwezigheid van schil-, dop- of wolluis?
    Dat zou wel eens aan de basis kunnen liggen van het probleem.
    Gedurende deze moeilijkere periode voor de palm is het aangeraden om ook de watergift enigszins te beperken.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door rob verweij — 1 oktober 2010 21:40 @ 21:40

    Hoi ik heb nog een mooie tip.Ik werk in de metaal en ik heb4x een stuk rond metaal 12mm dik bij 2mt genomen. Heb daar 30cm draadeind op gezet[gelast] ,plastic afdakje, 4pennen rond om de palm afdak er op met moeren. En bij tuin advies.? vliesdoekhoezen gekocht ,, dus dak er op. Vlieshoes om de palm en dan zeiltje om de 4 pennen ,en vast zetten met accu klemmen .Heb er dikke vorst op gehad in 2009 maar al de palmen gaan lachend de winter door, Woon wel in noord holland maar goed was hier ook echt bok koud


  • Reactie door JER0EN R0LAND — 1 oktober 2010 22:02 @ 22:02

    Hee rob verweij , een goed idee, ik heb op conrad.nl ook een zetje zon engegie gevond, deze hobby mag best wat gaan kost. Ik heb laatst een plant lamp gekocht van megaman, die zet ik op de kokospalm. Wij hebben ook een bananenplant in onze tuin, die moet ik naar binnen halen elk jaar, maar straks komt er tijd dat de bananenplant het huis uitgroeit! Voor tropisch plant is een plastic afdakje wel een aanrader, een keer een koud regenbui eind september en meest tropisch plant gaan kapot door wortelrond of koude regen, Melaleuca leucadendra is plant van de kayu puti olie, en de Jasminum sambacis dat is de plant die onder de naam “melati” schuil gaaten tekoop is bij indonesch festival Tong Tong Fair *pasar malam* in Den haag. http://www.tongtongfair.nl


  • Reactie door JER0EN R0LAND — 1 oktober 2010 22:10 @ 22:10

    weet iemand of deze plant melaleuca leucadendra ook tekoop is in nederland, zaai is namelijk moeilijk omdat je moet stekken . De melaleuca leucadendra is bekent van zijn bladeren waaruit ze kayu puti olie winnen.
    http://www.gielenaroma.nl/index.php?page=melaleuca-leucadendra


  • Reactie door lapalmeraie — 2 oktober 2010 22:09 @ 22:09

    Beste Rob

    Bedankt voor uw tip!

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door henry van orsouw — 24 oktober 2010 22:31 @ 22:31

    mijn vraag is of iemand dit kent Winter Package “Set XL” palmen Gratis geleverd
    -NIEUW-Winterverpackungsset op de foto voor grote hennep palmbomen.
    nu weer beschikbaar!

    Deze verpakking is speciaal ontworpen voor hennep palmbomen met 3-4m hoog en wordt aangeboden als een set van ons volledig.
    Componenten:
    - 2 Mega fleece-overtrek 2,4 x 2m
    - 3-delige kokos mat 50x150cm voor ongeveer 1, stamlengte 5m

    Installatie:
    Kokos matten gehecht aan de stam.
    De bladeren en bind het op gezet door de mega-fleece capuchon 2-voudige.
    Bij extreme temperaturen van ongeveer -15 ° C of met de hand lamp met 40 watt in het midden van het vel, zodat de bladeren niet louter verloren. Voor nieuw blootgesteld palmbomen zo vroeg ongeveer -10 ° C, de warmte kroon!
    ik wil dit aanschaffen graag uw advies


  • Reactie door henry van orsouw — 24 oktober 2010 22:38 @ 22:38

    http://www.freilandpalmen.at/trachycarpus_fortunei.htm

    dit is die website daar kan je zien wat ik bedoel
    gr henry


  • Reactie door lapalmeraie — 25 oktober 2010 21:41 @ 21:41

    Beste Henry

    Het lijkt me vrij kostelijk om dit pakket helemaal uit Oostenrijk te laten komen.
    Speciale beschermingszakken voor matig winterharde planten worden ook gewoon verkocht in uw lokale tuincentrum.
    Voor de stam kunt u gewoon vliesdoek van de rol of jute gebruiken.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door henry van orsouw — 25 oktober 2010 21:54 @ 21:54

    Reuze plantenhoes voor vorstgevoelige planten

    Reuze plantenhoes voor vorstgevoelige planten tot 3.5 m hoog en 2.5 m doorsnede.
    Deze super grote plantenhoes beschermt uw mediterrane bomen (olijfbomen, palmen,…) tijdens de winter tegen uitdrogende wind, vorst en sneeuwlagen.
    Water-, licht- en luchtdoorlatend en gemaakt van 70g/m² fleece.

    De bedrukte gigantisch grote hoes is een must voor elke eigenaar van matig winterharde grote bomen zoals o.a. grotere olijfbomen. Met geringe moeite kunt u uw grote olijfbomen, palmen, exotische grote planten in een mum van tijd inpakken tegen de vorstkou en uitdrogende winterwinden.
    Deze hoes heeft de vorm van een cocon. Onderaan open, links en rechts een ritssluiting en bovenaan afgevlakt.
    Onderaan zijn trekkoorden met sluiting aangebracht om de hoes veilig rond de basis van de planten vast te snoeren waardoor je de planten in enkele minuten tijd vlot kan in- en uitpakken. Dankzij deze trekkoorden blijft de hoes stevig rond de plant en bestaat er geen gevaar tot loskomen of opwaaien.

    Voordelen van een winterbeschermhoes:

    jaarlijks herbruikbaar
    kan niet rotten
    vlot aan te brengen of verwijderen bij weersverandering
    na gebruik makkelijk op te bergen
    laat lucht, vocht en licht door tot bij de planten
    biedt bescherming tegen vorst en uitdrogende wind
    voorkomt sneeuwlaag op takken
    eenvoudig aan te brengen
    oogt mooi en is professioneel
    Afmetingen:

    Hoogte: ca. 350 cm
    Breedte: ca. 350 cm (ca. 7 m omtrek)
    Geschikt voor bomen en palmen met een diameter van max. 2,5 meter.

    Kleur: beige / zandkleur (zie foto 2 a.u.b.)
    Materiaal: UV-bestendig fleece: 70g/m²


  • Reactie door henry van orsouw — 25 oktober 2010 21:57 @ 21:57

    sorry dat ik het niet anders kan maar lijkt dit dan beter fijn als je reageert http://www.tuinadvies.be/shop/product.php?id=788


  • Reactie door lapalmeraie — 25 oktober 2010 22:03 @ 22:03

    Beste Henry

    Inderdaad, of voor iets kleinere planten: http://www.tuinadvies.be/shop/product.php?id=568
    Voor een Trachycarpus is gewoon vliesdoek van de rol ook voldoende hoor. Gewoon de bladeren samenbinden naar boven toe en daarna vliesdoek of jute wikkelen rond de stam tot en met de bladstelen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door henry van orsouw — 25 oktober 2010 22:42 @ 22:42

    super bedankt voor de goede tip laat de winter maar komen dank u vriendelijk
    groetjes henry


  • Reactie door Evelyn — 6 november 2010 11:18 @ 11:18

    Hallo,

    In de zomervakantie in portegal heb ik palmboom zaadjes uit een palmboom gehaald, die zijn uitgekomen..Het zijn er 5.Ze zijn nu ongeveer 16 cm (bladeren meegeteld)en ik weet niet wat voor soort het is of hoe ik ze moet verzorgen.. het is bijna winter en als ze zo klein zijn maak ik me zorgen of ze het wel halen. Ik heb ze maar in gewone potgrond gezet ondat ik niet weet wat ze nodig hebben, maar verder zijn ze wel gezond.

    Alvast bedankt..
    Groetjes Evelyn


  • Reactie door Evelyn — 6 november 2010 12:03 @ 12:03

    ik heb nog even doorgekeken op internet maar ik heb nu een vermoeden dat mijn palmbomen trachycarpus fortunei gaat maar ik weet nog steeds geen antwoord op de andere vragen.. hellup!!

    PS: mijn palmbomen begonnen ook als een soort van grassprietje dus daarom kwam ik erop..

    Groetjes Evelyn


  • Reactie door lapalmeraie — 6 november 2010 14:33 @ 14:33

    Beste Evelyn

    Leuk dat het zaaien gelukt is.
    Alle palmen lijken net na de ontkieming op een grassprietje, dat is dus niet echt een goede indicatie om de soort te bepalen.
    Het handigst is een foto van de moederplant of eventueel het zaadje.

    In Portugal komen de volgende palmen veel voor;
    Phoenix canariensis en Phoenix dactylifera: dit zijn dadelpalmen. Het zaadje is bruin, langwerpig met een gleufje over de hele lengte.
    Chamaerops humilis: dit zijn over het algemeen wat kleinere palmen met een behaarde stam en een waaiervormig blad. In tegenstelling tot de Trachycarpus hebben de bladstelen van de Chamaerops wel stekels. De zaadjes zitten in oranje gebleurde vruchtjes en zijn na het pellen eivormig en vezeltjes.
    Trachycarpys fortunei: deze palm hebben een vezelachtige stam en waaiervormig blad. De zwarte zaadjes zijn niervormig.
    Washingtonia filifera, robusta en filibusta: deze palm met waaiervormig blad kiemt en groeit heel snel. De zaadjes zijn donkerbruin, rond en kleiner dan de bovenstaande soorten.

    Het is in ieder geval aan te raden om de zaailingen binnen te halen voordat het buiten vriest.
    De soort potgrond is niet echt van belang, hoewel goede potgrond vaak over de nodige voedingsstoffen beschikt.
    In het voorjaar kunnen de zaailingen weer naar buiten.
    Geef tijdens de winter geen mest en ook de watergift moet verminderd worden.

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door Mia Vanbussel — 6 november 2010 18:06 @ 18:06

    Hallo,
    10 jaar geleden heb ik en Cycaspalm of valse sagopalm gekregen
    ‘s Zomers zet ik hem buiten, s’winters binnen.
    Drie weken geleden heb ik hem weer binnengehaald, weinig of geen water gegeven omdat hij deze zomer geen nieuwe ring bladeren bijgezet heeft en ter voorkoming dat hij dat binnen gaat doen. En toch…Een nieuwe ring bladeren kondigt zich aan, waarschijnlijk met doorgeschoten stelen als gevolg. Cycas weer buitengezet, in beter licht.Groei stilgevallen. Hoe moet het nu verder, straks wordt het te koud???

    Heel veel dank,
    Mia


  • Reactie door lapalmeraie — 6 november 2010 19:40 @ 19:40

    Beste Mia

    Dat valt inderdaad ongelukkig nu.
    Maar goed, misschien heeft u wel een plaats voor deze plant vlak bij een venster?
    Door elke dag de plant 1/4 te draaien krijgt de plant toch overal voldoende licht om geen vervormde bladstelen te vormen.

    Voorlopig kan hij trouwens nog wel even buiten blijven staan. Mijn Cycas staat ook nog gewoon buiten, zij het onder de dakgoot om zo droog mogelijk te blijven in dit natte seizoen. Een klein beetje nachtvorst kan hij wel verdragen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Filip Jacobs — 13 november 2010 01:46 @ 01:46

    Hallo,

    Alvast hartelijk gefeliciteerd met uw interessant forum !!!

    Ikzelf ben ook gek op palmbomen en op mijn balkon staan 2 phoenix canariensissen. Ze zijn zo’n 2,5 à 3 meter hoog en ze doen het uitstekend. Mooie groene bladeren, mooi van vorm, ik vind ze echt geweldig. Ik heb ze dit voorjaar aangeschaft (toen waren ze ongeveer 2 meter hoog en veel minder breed). Ze staan momenteel in een kunststof pot (90cm diameter x 45cm hoogte). Een redelijk lage pot, ik weet het, maar de bedoeling was om ze volgend voorjaar over te planten in een wijnvat. Vorige week merkte ik dat bij beide palmen de wortels door de drainagegaten onder de pot waren doorgegroeid en dit over de volledige breedte van de pot.

    In de winter zouden de bomen ook buiten op het balkon moeten blijven staan. Ik zou het doodzonde vinden als de palmen de winter niet zouden doorkomen. Vandaar zou ik graag uw gespecialiseerd advies horen. Wat moet ik nu (half november) doen:
    1. alles laten zoals het is en de pot inwikkelen met een folie (alhoewel ik vernomen heb dat er dan mogelijks problemen met de bodemverluchting optreden.
    2. de palmen nu nog overplanten in een wijnvat
    3. de palmen met pot en al overplanten in een nog bredere en hogere kunststof pot
    4. iets anders?

    Voor het overplanten kan ik exact dezelfde potgrond gebruiken als diegene waar ze nu instaan.

    Wat betreft overplanten in wijnvaten, dat hoor je tegenwoordig vaker. Maar in het hout van een wijnvat is er ook wijn ingedrongen. Als een leeg wijnvat vol regenwater loopt, kleurt dat water rood. Is er dan geen gevaar om palmbomen in zulk vat te planten?

    Alvast hartelijk bedankt voor uw antwoord !!!

    Met vriendelijke groeten,

    Filip Jacobs


  • Reactie door lapalmeraie — 14 november 2010 19:03 @ 19:03

    Beste Filip

    Bedankt voor uw feedback, altijd leuk om te horen!

    Een Phoenix canariensis buiten overwinteren in pot is niet onmogelijk maar vraagt wel de nodige bescherming. En dan nog blijft het een risisco. Zo heeft één van mijn canariensissen in pot de afgelopen strenge winter helaas niet overleefd.

    De wortels zijn in pot nog vatbaarder voor vorst dan in de volle grond.
    Het belangrijkste is dan ook dat de pot zo veel mogelijk vorstvrij gehouden wordt.
    Het inpakken van de pot is dan ook een must. Het best gebruikt u hierbij isolerende materialen, voor de pot mag dat ook plastic (bv. noppenfolie) zijn. Het bovengrondse deel mag echter niet luchtdicht ingepakt worden. De plant verdampt immers nog steeds vocht. Bij luchtdichte materialen zal de condens het omgekeerde effect hebben.
    De bladeren kunnen bij vorst samen worden gebonden om de verdamping te beperken. Tijdens periodes zonder vorst kan er een beetje water gegeven worden om de kluit niet te laten uitdrogen. Dat is in deze maanden de moeilijkste belans; water en vorst is natuurlijk een slechte combinatie, maar geen water en verdamping is ook te vermijden.

    Tevens kunt u bij vorst een beetje bijverwarmen met een lichtslang of een warmtekabel. Vermijd hierbij direct contact met de bladeren.

    Het nu nog verpotten lijkt me niet aangeraden zo vlak voor de winter. Aangezien de palm nu toch in rust gaat valt de groei toch ook stil. In het voorjaar kan de palm vervolgens verpot worden. Aangezien de palmen ook dit seizoen goed gegroeid zijn zal de potgrond die u nu gebruikt heeft wel prima zijn.

    Aangezien de meeste palmen graag diep wortelen is een hogere pot altijd beter.
    Maar een half wijnvat zal wel volstaan lijkt me. Het zal in ieder geval mooi ogen.
    De ingetrokken wijn vormt in mijn ogen geen probleem voor de palm. Omgedraaid denk ik wel dat het hout snel lelijk zal worden door de vochtige grond. Eventueel kunt u een binnenpot gebruiken die u in het wijnvat zet. Bijkomend voordeel is dat u zo enkele cm’s kunt open laten tussen de binnenpot en het wijnvat dat u vervolgens kunt opvullen met isolatiemateriaal als extra winterbescherming. In noodgevallen zijn de palmen dan ook eenvoudiger te verplaatsen.
    Zorg in ieder geval voor voldoende afwatering door het voorzien van drainage gaten en een laag kleikorrels of grint onder in de pot.

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door rob — 22 november 2010 19:55 @ 19:55

    Hoi palm liefhebbers.Er wordt deze week sneeuw en vorst voorspeld.Wanneer gaan jullie inpakken ?


  • Reactie door lapalmeraie — 22 november 2010 22:37 @ 22:37

    Beste Rob

    Dit weekend zijn de laatste maatregelen getroffen voor de winter.
    De Musa’s en Canna’s zijn naar zolder en alle zaailingen zijn naar binnen.

    Ook de vorst gevoelige palmen in pot (oa Washingtonia, Phoenix) en andere exoten (oa Cycas) zijn naar binnen.
    De exoten in volle grond werden ter plekke beschermd dmv vliesdoek, mulchlaag of een afdakje.
    De Butia eriospatha kreeg een eigen “serre”; daarover binnenkort meer in een artikel!
    Enkel de Trachycarpus zaailingen blijven nog in de onverwarmde serre staan.

    Indien uw planten nog niet beschermd zijn is het nu echt het moment om alsnog het nodige te doen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Agnes — 24 november 2010 20:38 @ 20:38

    Hallo,

    Allereerst wil ik zeggen dat ik deze site zeer nuttig vind en ook heel erg leuk!!

    Nu mijn vraag, ik heb sinds enige tijd 2 kentia palmen, de 1ste staat in de woonkamer waar hij/zij van 2 kanten licht krijgt, de 2de staat in de hal waar deze aanzienlijk donkerder staat.
    Nu doet de 2de (in de hal) het naar mijn idee aardig goed, de balderen zijn mooi groen en er zitten nieuwe punten in.
    De 1ste (woonkamer) heeft nu 2 stengels die een beetje gelig lijken te worden, de bladeren zijn bruinig en verschrompeld.
    Beide planten worden altijd tegelijk besproeid, ze zijn bij mij nog niet verpot.
    Het valt mij op dat de grond van palm 1 altijd droog is en geen water vasthoudt, terwijl de grond van palm 2 wél water vasthoudt.
    De palmen komen uit verschillende winkels.

    Hoe kan het dat palm 1 (woonkamer) ‘stress’ vertoond?
    Volgens mijn buurvrouw mag je de bladeren niet aanraken, daar zouden ze bruine punten van krijgen en dan verschrompelen, klopt dit?

    Ik hoop dat u mijn vragen kunt beantwoorden.

    Groetjes Agnes


  • Reactie door lapalmeraie — 24 november 2010 20:58 @ 20:58

    Beste Agnes

    Bedankt voor het compliment! Het is altijd leuk om te horen dat onze inspanningen gewaardeerd worden.

    Aan de hand van uw uitleg denk ik dat de Kentiapalm uit de woonkamer te droog staat.
    Zoals ik begrijp krijgen beide palmen dezelfde verzorging; maar hun standplaats is toch behoorlijk verschillend. Met name de temperatuur zal in de woonkamer een stukje hoger liggen dan in de hal. Bovendien krijgt deze palm ook nog eens meer licht, misschien zelfs directe zon, waardoor ook de verdamping hoger is.
    Het is dan ook niet vreemd dat dit exemplaar meer water nodig heeft dan het exemplaar in de hal.
    De vergeling van het blad kan duiden op een tekort aan voeding, dat om dezelfde redenen sneller opgebruikt is.

    Dat het blad zou vergelen/verdrogen bij aanraking is een hardnekkig fabeltje.
    Daar hoeft u de oorzaak dan ook niet te zoeken.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Agnes — 24 november 2010 21:55 @ 21:55

    Hallo La Palmeraie,

    Hartelijk dank voor uw snelle reactie!

    Palm 1 (woonkamer) staat niet in directe zon, toen ik hem net had zijn er enkele ‘speren’ uitgegroeid tot stengels met bladeren.
    Wat mij opviel is dat hij vorige week schuin ging staan, ik heb hem toen rechter in de pot gezet en ontdekte toen de zeer droge grond.

    Wat kan ik nu het beste doen? De palm in nieuwe palmgrond zetten, zodat hij/zij meteen ook steviger staat of vloeibare palmvoeding geven?

    Kan het sowieso kwaad als ik de palm in deze maand in nieuwe palmgrond zet?

    Ik hoop dat u mijn vragen weer kunt beantwoorden.

    Groetjes Agnes


  • Reactie door lapalmeraie — 24 november 2010 22:07 @ 22:07

    Beste Agnes

    Ik gok toch op meer behoefte aan water door een hogere (kamer) temperatuur.
    Het schuin staan werd misschien veroorzaakt door de wortelgroei? Wortels groeien in droge grond over het algemeen sneller, op zoek naar water.

    Om te beginnen kunt u dan ook meer water geven aangevuld met voedingsstoffen voor palmen of kamerplanten.
    Verpotten is nu niet echt meer aan te raden tenzij het binnen kan gebeuren. Vorig jaar ben ik namelijk ook een Kentiapalm kwijt geraakt door hem bij te koud weer buiten te behandelen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jurgen — 15 december 2010 15:53 @ 15:53

    Dag palmeraie,

    In afwachting van mijn levering palmzaden, ben ik bezig met de voorbereiding voor het planten. Ik heb 2 soorten trachycarpussen besteld, namelijk de fortunei en de wagnerianus. De fortunei zaden zou ik in 1 of 2 potten planten die voldoende diep zijn, en deze afdekken met aluminium folie en gewoon in de huiskamer zetten (dit zijn 25 zaden). Mag ik deze methode ook gebruiken voor de wagnerianus? of heeft die meer nood aan warmte om te kiemen? Verder heb ik nog zaden van de brahea armata en de butia eriospatha, mag ik deze in een potje planten, afdekken met aluminium en op de verwarming zetten? Droogt de stekgrond dan niet heel snel uit? En mag zo een plastic potje wel op de verwarming staan?

    Mvg,
    Jurgen


  • Reactie door lapalmeraie — 15 december 2010 17:14 @ 17:14

    Beste Jurgen

    Je hebt het helemaal juist.
    De Trachycaprus zaden kunnen gewoon zo in de woonkamer staan.
    Zowel de fortunei als de wagnerianus kiemen enkel bij kamertemperatuur.
    De andere soorten kiemen wel enkel bij voldoende warmte. De verwarming is daarvoor een prima plaats.
    Het plaatsen van plastic potten op de radiator kan geen kwaad hoor.
    Door het afdekken met van de potten met folie blijft de luchtvochtigheid hoog en droogt de grond niet snel uit.
    Wel moet je nog regelmatig luchten om te voorkomen dat de grond schimmelt.

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door Jurgen — 17 december 2010 14:13 @ 14:13

    Hallo,

    Ik heb eindelijk een mail gekregen dat de zaden op komst zijn! Transactie tussen nederland en belgië blijkt niet optimaal te zijn. Ik heb zowat alles klaarstaan nu, maar ik vroeg mij nog enkele dingen af. Moet ik al de zaden laten weken in lauw water? En zo nee, kan het kwaad dat deze zaden ook weken? In verband met het kiemen van de zaden die op de verwarming staan, mogen dit gewone afgesloten potjes zijn, of is hier eveneens al een pot met draineergaten aan te raden?

    Mvg,

    Jurgen


  • Reactie door lapalmeraie — 17 december 2010 14:30 @ 14:30

    Hallo Jurgen

    Je laat het best alle zaden die je ook effectief gaat zaaien eerst 48u weken in warm water.
    De zaden die je niet zaait bewaar je het best droog in de koelkast.
    Voor het zaaien is het aangeraden op potten met drainage te gebruiken, zo verkrijg je een betere luchtcirculatie in de grond, bovendien kunnen de zaailingen zo langer in de pot blijven staan zonder kans op wortelrot.

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door rob — 22 januari 2011 20:32 @ 20:32

    Hoi Palm liefhebbers. Heb nog een mooie tip. Kocht van de week via marktplaats, een hele mooie Jubaea van ongeveer 1 meter hoog bij Cold Palm 25 euries. Echt een koopje.Gaat van het voorjaar weer mooi de volle grond in.Ps..Ook zo`n zin in het voorjaar??????????


  • Reactie door lapalmeraie — 23 januari 2011 13:24 @ 13:24

    Beste Rob

    Bedankt voor de tip.
    Je mag altijd een foto doorsturen als hij op z’n plek staat.
    Natuurlijk zijn wij ook weer aan het aftellen totdat alles weer naar buiten kan.
    Gelukkig is dit wel het ideale zaaimoment, waardoor we daar nu volop mee bezig zijn.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door rob — 9 februari 2011 22:39 @ 22:39

    Hoi La Palmeraie .Wanneer komt er weer een nieuwe nieuwbrief uit ?


  • Reactie door lapalmeraie — 9 februari 2011 23:22 @ 23:22

    Hallo Rob

    Het is inderdaad alweer eventjes geleden.
    Helaas ontbrak het me de laatste tijd een beetje aan voldoende tijd om wat nieuwe artikels te schrijven, maar ik zal er eerdaags werk van maken.
    Leuk om te weten dat de nieuwsbrieven gewaardeerd worden!

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Nele — 12 februari 2011 17:15 @ 17:15

    Beste,

    Vanuit deze site zie ik veel nuttige tips. Echter zit ik ook met een probleem die ik tijdens het lezen van deze reacties nog niet direct ben tegengekomen.

    Ik heb een drietal jaar geleden een palmen gezaaid, die nu al redelijk gegroeid is. Echter ben ik al één palm verloren aan ik weet niet wat het juist is, ik gok op wortelrot (aarde wordt wit, stam ook en bladeren worden dor) Ik heb nu nog één palm over waar de aarde ook wat witter begint te verkleuren, ik heb echter nog drie groene bladeren en wil deze palm ook niet verliezen.

    Wat zou dit kunnen zijn? Zijn hiertegen middeltjes?

    Mvg,
    Nele


  • Reactie door lapalmeraie — 12 februari 2011 18:07 @ 18:07

    Beste Nele

    De witte verkleuring zal inderdaad schimmelvorming zijn, een teken dat de grond veel te vochtig is.
    Om wortelrot te voorkomen is het belangrijk dat de aarde niet te nat is.
    Aangezien de palm al tekenen van aftakeling vertoont raad ik u aan om de palm uit zijn pot te halen en de natte potgrond te verwijderen.
    Zo kunt u ook ineens te wortels inspecteren. Rotte delen mogen verwijderd worden.
    Daarna kan de palm weer opgepot worden in droge potgrond.

    Denk eraan dat palmen gedurende de wintermaanden veel minder water gebruiken dan tijdens het groeiseizoen.
    Geef ook enkel water naar behoefte en niet een vaste hoeveelheid op vaste momenten.
    Een vochtigheidsmeter kan hierbij heel handig zijn. Bovendien kosten deze in het tuincentrum maar een paar Euro.

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door Line — 22 februari 2011 17:26 @ 17:26

    Hallo,

    In onze woonkamer staan een aantal verschillende palmen.
    Nu blijkt dat in twee potten de varenrouwvlieg terug te vinden is en ook behoorlijk veel.
    Klopt het dat verpotten de enige manier is om deze vlieg kwijt te raken?

    Groeten Line


  • Reactie door lapalmeraie — 22 februari 2011 22:02 @ 22:02

    Beste Line

    Dat klopt niet helemaal.
    Sterker nog, sommige potgronden zijn zelfs op voorhand al besmet met eitjes.

    U kunt de vliegjes proberen weg te vangen met de stofzuiger. Door op de zijkant van de pot te kloppen vliegen de meesten op.
    Ook bij de ramen zitten ze veel. Houd dit een week vol en het probleem is grotendeels opgelost. Ze hebben immers een zeer korte levenscyclus van slechts enkele dagen. Doordat de volwassen exemplaren worden weggevangen worden er geen nieuwe eitjes meer gelegd.

    Wanneer ze toch blijven terugkomen kunt u plukken tabak in de bovenlaag van de potgrond mengen. Bij de watergift lost de tabak op in de grond wat schadelijk is voor de larven maar niet voor de plant. Een andere oplossing is om de bovenlaag juist heel droog te houden. De eitjes worden immers gelegd in vochtige grond. Maar dan moet het water wel gegeven worden via de onderschaal; dat is misschien niet haalbaar?

    Verder bestaat er nog een heel effectief chemisch bestrijdingsmiddel van BayerGarden: Admire.
    Dit poeder moet opgelost worden in water. Gebruik hierbij de laagste concentratie.
    Hiermee zal het probleem vrij snel opgelost zijn.

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door tessa — 9 maart 2011 23:51 @ 23:51

    Ik heb ook een stervende palm, en ik dacht dat de takken/bladeren misschien niet verwijderd mochten worden. Maar ik lees dat dat dus juist wel kan.
    Hoe kan ik deze het beste verwijderen?
    De tak totaal van de stam halen? Of pas vanaf waar het blad groeit?

    Groetjes Tessa


  • Reactie door lapalmeraie — 10 maart 2011 19:08 @ 19:08

    Beste Tessa

    De bladeren mogen inderdaad verwijderd worden.
    Dit kan om esthetische redenen al wanneer het blad niet meer mooi is of (beter) wanneer het blad echt compleet verdroogd is.
    Bij dit laatste kan de palm nog alle voedingsstoffen uit het blad halen.

    Bij het snoeien knip u de bladsteel op ongeveer 5 cm van de stam af.
    Dit laatste stukje bladsteel zal verdrogen en kan nadien eventueel nog iets korter worden afgesneden.

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door Kenneth Maddelein — 20 maart 2011 14:46 @ 14:46

    Beste
    Hoe kan ik weten of mijn 4 Trachycarpus fortunei palmbomen de winter overleefd hebben?

    mvg


  • Reactie door lapalmeraie — 21 maart 2011 19:48 @ 19:48

    Beste Kenneth

    In dit stadium is dat nog niet met zekerheid te bepalen.
    De eerste gevallen van speerrot doen zich wel in deze periode al voor.
    Daarom trekt u nu bij de palmen het best eens voorzichtig aan de speer (het nieuwe samengevouwen blad dat uit het hart van de palm omhoog groeit).
    Wanneer deze nog goed vast zitten en fris groen zijn van kleur dan zit het nog goed.

    Als de speer los komt is er sprake van speerrot.
    De palm is dan nog niet afgeschreven maar moet wel behandeld worden om nog een kans te maken dat hij er alsnog doorkomt.
    Hoe dit moet kunt u teruglezen in het artikel “Hoe behandel ik speerrot?”

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door mike — 28 maart 2011 20:01 @ 20:01

    goedendag,wij wij willen graag 3 fortunei palmbomen nu kunnen we ze overnemen van iemand en moeten uitgegraven worden .kunnen we dat nu doen ze hebben een stamhoogte van 2m kunnen deze in een stenen bak van 55×55 cm in de volle grond en hoe kan ik ze het beste vervoeren op een aanhangwagen .vervoer is ongeveer 39km!
    hoop dat u mij kan voorzien van een advies mvg m de vos


  • Reactie door lapalmeraie — 28 maart 2011 20:16 @ 20:16

    Beste Mike

    Houd er rekening mee dat een Trachycarpus van dat formaat enerzijds al behoorlijk wat wortels heeft (diep) en dat een palm van dit formaat ontzettend veel weegt. Het is dan ook bijna niet anders op te lossen dan met groot materieel.

    Op het Palmvrienden forum heeft een lid toevallig recent nog een verhuizing van haar Trachy’s beschreven;
    http://palmvrienden.net/forums/viewtopic.php?f=9&t=3662

    Bij het vervoer is het aangeraden om de bladkroon in te pakken met plastic o.i.d. om stukwaaien te voorkomen.

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door Cors van den Berg — 28 april 2011 15:43 @ 15:43

    Wij hebben op kantoor twee huis-tuin-en-keuken palmen staan. Beiden hebben ze last van een wit kleverig goedje op de bladeren. dat spul zit ook onder op de stam geplakt. Wat is het en wat kun je er tegen doen?

    Hoor het graag.

    Cors


  • Reactie door lapalmeraie — 28 april 2011 21:51 @ 21:51

    Beste Cors

    Een kleverige substantie op de bladeren kan duiden op honingdauw, maar dit is transparant.
    De honingdauw verraad de aanwezigheid van schild- of dopluizen.

    Indien dat niet het probleem is, stuurt u ons het best enkele detail foto’s om het probleem beter te kunnen bepalen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Sandra — 17 juli 2011 16:37 @ 16:37

    Beste La Palmeraie,

    Ik heb sinds twee a drie weken een Phoenix Roebelini. De stam is ongeveer een meter lang. Hij was helemaal schitterend op 1 van de onderste bladeren na, die was gedeeltelijk bruin gekleurd. Ik heb hem in de huiskamer staan bij het raam waar wel redelijk veel licht is maar niet direct zonlicht komt. Ik heb hem met de pot en al in een grotere sierpot gezet. Beginnend met een laagje aarde waar hij op staat en bijgevuld met aarde. Er is niet echt een advies gegeven over de verzorging van deze plant. Dus probeer niet te veel niet te weinig water te geven. Echter nu worden de onderste bladeren in rap tempo toch wel bruin en gaan meer naar beneden hangen. Ik ben bang dat de verkleuring steeds meer omhoog loopt totdat ik geen groen stukje meer over heb. Doe ik toch iets verkeerd? Geef ik te veel water of juist te weinig? Of is het normaal dat de onderste bladeren afsterven en verwijderd moeten worden?

    Mvg.
    Sandra


  • Reactie door lapalmeraie — 19 juli 2011 09:23 @ 09:23

    Beste Sandra

    Er bestaat geen standaard hoeveelheid qua watergift. Ik heb er wel een artikel over geschreven om een indicatie te geven; http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2011/06/watergift/

    Het belangrijkste is dat het overtollige water weg kan vloeien. De pot moet dus zeker gaten bevatten onder in. 

    Als aan al die condities is voldaan moet het prima lukken. 

    Bij een verkeerde verzorging en/of een plaag worden alle bladeren tegelijk lelijk, maar zolang enkel de onderste bladeren verdrogen en de rest mooi blijft is er niets aan de hand. Dit is immers het groeiproces waarbij de stam gevormd wordt. De nieuwste bladeren en vooral de speer (het nieuwste samengevouwen blad in het hart van de palm) zijn de belangrijkste gezondheidsindicatoren. 

    Het lelijk geworden blad mag op enkele cm’s van de stam weggeknipt worden wanneer ongeveer 2/3 van het blad verdoogd is. 

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door Mark — 28 juli 2011 22:34 @ 22:34

    Hoi.

    Ik heb een palm fortunei ofzoiets.
    Ongeveer 1.70 hoog
    Alleen de palmbladeren worden bruin en kan ze zo uit het hart trekken.
    Ook stinkt het als ik het eruit trek.
    Ik neem aan dat hij dood is?
    Of kan er nog wat mee??

    Mark


  • Reactie door lapalmeraie — 29 juli 2011 11:31 @ 11:31

    Beste Mark

    Uw Trachycarpus fortunei heeft blijkbaar speerrot.
    Dit is meestal een gevolg van winterschade. Met andere woorden, de afgelopen winter is er teveel aan geweest.
    Er bestaat nog een kans dat de palm er doorheen groeit mits enige voorzorgen. Deze vindt u in ons artikel “Hoe behandel ik speerrot?

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door Menno — 11 augustus 2011 08:12 @ 08:12

    Goedemorgen,

    Ik heb 2 jaar terug in een kas 3 Wshingtonia filifera geplant van ± 1 meter hoog. Dit jaar zijn zi inmiddels 4 meter hoog en beginnen ze tegen mn kasdak te groeien.

    Mijn vraag is, hoe moet ik deze snoeien en ten tweede kan ik de palm toppen?

    mvgr

    Menno


  • Reactie door lapalmeraie — 11 augustus 2011 10:14 @ 10:14

    Beste Menno

    Een palm kan niet getopt worden.
    Het groeipunt verplaatst zich mee tot bovenin de stam. Wanneer dit deel verwijderd wordt is de palm dood.
    Hierdoor heeft ook snoei weinig zin. Normaliter worden enkel de oudste bladeren aan de onderzijde weggesnoeid.
    Wanneer u juist de nieuwste bladeren bovenaan verwijdert blijft er niet veel meer van uw palm over.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Annita — 12 augustus 2011 13:08 @ 13:08

    Hello,

    Heb een buitenverblijf in zuid Frankrijk en mijn tuinman heeft deze ochtend de onderste bladeren van een palm gesnoeid. De palm is +- 20 jr oud, en heeft een stamomtrek van +- 1 meter.
    2 gesnoeide takken vertonen tunnel van larve van palmmot.Heb gelezen dat eventueel aaltjes Steinernema de larven van de palmmot verorberen.
    Is dit zo, of welk sterk insecticide kan ik eventueel inspuiten in de tunnels van de stam?
    Ik denk dat het een recente aantasting is, slechts twee takken van de 15 deze ochtend gesnoeid vertonen dit fenomeen.


  • Reactie door lapalmeraie — 12 augustus 2011 14:07 @ 14:07

    Beste Annita

    Goed dat u zo alert bent geweest!
    Hopelijk is het nog niet te laat.
    Aaltjes kunnen m.i. wel efficiënt zijn door hun gerichte aanpak maar deze zijn niet eenvoudig te verkrijgen.
    Misschien kunt u uw licht eens opsteken bij lokale palmkwekerijen? Zij zullen meer expertise hebben op het vlak van bestrijding van deze plaag aangezien we er in het noorden gelukkig nog van gespaard zijn gebleven.

    Veel succes!
    La Palmeraie


  • Reactie door arjan — 23 augustus 2011 20:30 @ 20:30

    ola ik heb sinds 4 jaar een chamaerops humilils waarvan 3 jaar[stam is 150 hoog] in een grote pot en sinds dit jaar in de vaste grond gezet uiteraard met goeie dranayse plus nieuw aarde maar de punten van het nieuwe blad woord nu al bruin [de punten] is dat stikstof tekort of wie ken mij er goeie raard geven voordat Koningwinter voor de deur staat. mvg arjan


  • Reactie door lapalmeraie — 24 augustus 2011 09:45 @ 09:45

    Beste Arjan

    Zolang de speren (nieuwe samengevouwen blad in het hart van de palm) nog goed vast zit is er niets aan de hand.
    Het is bovendien niet abnormaal dat de groei tijdelijk stil staat na het aanplanten in volle grond.
    Extra bemesten wordt door sommige liefhebbers zelfs afgeraden omdat de palm zonder meststoffen meer op zoek moet naar voedingsstoffen en dus ook beter wortelt.
    De eerste winter is goed beschermen geen overbodige luxe. Vooral een afdak is bij een Chamaerops zeer effectief.

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door Leen — 20 september 2011 15:38 @ 15:38

    Dag,
    Ik heb al heel wat bijgeleerd over palmen dankzij uw website en dit forum, waarvoor geweldig veel dank!

    Ik heb een cocos nucifera gekocht omdat hij supergoedkoop was en het een pracht van een plant is. Toen wist ik nog niet dat het effectief een palmboom is en nu heb ik een beetje spijt dat ik hem heb gekocht, omdat ik bang ben dat de omstandigheden in mijn appartement niet ideaal zijn, zeker nu de winter er aan komt. Ik heb enkel glas in schuiframen van plafond tot vloer, en in de winter kan de temperatuur binnen makkelijk zakken tot 10° zeker als de wind recht op het raam staat. (Chauffage werkt ook niet al te goed.) De enige optie is dan de gordijnen sluiten om de warmte binnen te houden maar dan is het weer te donker voor ons boompje…
    Hij is nu bijna 2m hoog en heeft al een paar nieuwe bladeren begonnen sinds ik hem een maand geleden kocht dus momenteel gaat het hem heel goed af.
    Ben echter vooral bang dat zijn pot te klein is; de noot past er maar net in en ik las ergens dat je sowieso best verpot omdat de potten zoals ze in de winkel worden verkocht, vaak te klein zijn.
    Ik weet nu dat hij niet met zijn wortels in het water mag staan (risico op verrotting) maar onlangs kocht ik een ruime bloembak die zo is uitgerust, dat je er via een pijpje water in kan gieten dat dan onderaan in de pot, uitsluitend bij de wortels van de plant terecht komt. Kan ik deze hiervoor gebruiken of beter niet?
    Hebt u nog tips voor me om onze ‘boom’ een lang leven te laten leiden, of kan ik hem beter weggeven aan iemand die hem wel de juiste verzorging kan bieden?

    Met vriendelijke groet,
    Leen (uit België)


  • Reactie door lapalmeraie — 20 september 2011 21:31 @ 21:31

    Beste Leen

    Dit zijn inderdaad prachtige planten, maar inderdaad niet geschikt voor in de huiskamer.
    Enerzijds is de temperatuur zoals omschreven te laag maar ook de luchtvochtigheid is onvoldoende hoog.
    Daarbij wortelen deze palmen van nature heel diep, iets wat in potcultuur onmogelijk is. Deze factoren maken dan ook dat deze palm vaak na enkele maanden mooie groei ineens begint weg te kwijnen.
    Gelukkig kost hij maar een fractie van een bos bloemen dus zo zou hij ook bekeken kunnen worden. Een prachtige maar tijdelijke aanwinst.
    Heel veel extra inspanning of investering is dan ook niet echt de moeite.

    Aangezien u wel zo betrokken bent bij het welzijn van de plant is het misschien een idee om hierna een andere palmsoort aan te schaffen die beter geschikt is voor in de huiskamer? Bijvoorbeeld een Phoenix roebelenii, een Howea forsteriana of een Dypsis lutescens.

    De pot die u omschrijft is voor een zogenaamde semi-hydrocultuur.
    Niet echt geschikt voor gewone planten die niet gewend zijn aan deze verzorging.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door De Jonghe Maria — 2 oktober 2011 18:48 @ 18:48

    Ik heb een kentia palm en deze vertoont nu bruine uiteinden aan sommige bladeren, nu zou ik graag weten of hij te droog staat of te nat. De plant staat op een lichte plaats maar heeft geen direct zonlicht.Graag had ik vernomen wat ik hieraan kan doen.Hij staat in een plastic pot met watervoorraad

    Met vriendelijke groeten,
    De Jonghe Maria


  • Reactie door lapalmeraie — 5 oktober 2011 14:31 @ 14:31

    Beste Maria

    Bruine uiteinden van het blad kan duiden op een te droge lucht.
    Anderzijds zijn de plastic potten met watervoorraad ook niet ideaal. Het teveel aan water kan zich immers ongemerkt opstapelen waardoor de palm alsnog met de wortels in het water komt te staan met wortelrot tot gevolg.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Angela van Andel — 22 oktober 2011 20:00 @ 20:00

    Beste,

    we hebben een Cycaspalm sinds zeker 10 jaar, hij staat altijd binnen. Nooit problemen gehad, hij heeft verschillende keren nieuwe takken gevormd en stond tot voor kort echt mooi.
    Nu heb ik hem enkele weken geleden verplaatst van bovenop een kast in de living naar bovenop een andere kast in de living, maar met minder direct zonlicht. Toch staat hij zeker ook niet heel donker.
    Inmiddels zijn alle takken helemaal slap gaan hangen, langs de pot naar beneden, terwijl ze voorheen prachtig omhoog gericht waren.
    Ik vermoed dat het een tekort aan zonlicht is?
    Is de plant nog te redden, bv door lichter te zetten en/of verpotten?

    Dank voor uw reactie,
    vriendelijke groet, Angela


  • Reactie door lapalmeraie — 23 oktober 2011 13:59 @ 13:59

    Beste Angela

    Palmvarens hebben een grote behoefte aan veel licht, een donkere standplaats is dan ook niet aan te bevelen.
    Echter laten ze hun bladeren niet hangen bij een tekort aan licht. Ik vermoed dat de oorzaak elders gezocht moet worden.

    Wanneer er een nieuwe kroon op komst is, een zogenaamde flush, dan laten ze de oude bladkroon wel verder doorzakken.
    Zou dat de oorzaak kunnen zijn? Hiervoor kunt u de kern goed inspecteren. De nieuwe bladeren komen hier gezamenlijk naar boven.

    In ieder geval zou ik de plant weer op een lichte plaats zetten.
    De kans dat de oude bladkroon weer gaat staan lijkt me vrij klein, maar dat geeft in principe niet.
    Zelfs zonder blad zal de plant na een tijd opnieuw flushen en weer een prachtige bladkroon aanmaken.
    Aangezien ze maar één keer per jaar à twee jaar flushen kan dit wel even duren.

    Zorg er tot dan zeker voor dat de plant niet te vochtig staat. Ook daar kunnen ze zeer slecht tegen.

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door Marjolein — 29 oktober 2011 16:53 @ 16:53

    Hallo,
    Wij hebben al een jaar of 10 een Kentiapalm staan. Deze palm is nu zo groot geworden en dan met name de bladeren dat hij in de weg begint te staan. Toch vinden we het zonde om de plant weg te doen omdat hij al zolang meegaat. Kun je de plant zomaar terugsnoeien en tot waar moet je de bladeren dan evt afknippen?
    Alvast bedankt voor het antwoord!


  • Reactie door lapalmeraie — 30 oktober 2011 15:31 @ 15:31

    Beste Marjolein

    Een palmboom laat zich helaas niet snoeien zoals een struik of een loofboom.
    Een korte uitleg om dit te verklaren; bij een palmboom is de stam in tegenstelling tot een loofboom niet ‘levend’.
    Het groeipunt van de palm zit boven in de stam. Elk nieuw blad wordt van uit het hart naar boven geduwd.
    Elk blad is daarbij steeds ietsje groter dan het vorige. Bij palmen wordt het blad immers meteen in de volledige grootte aangemaakt.
    Na het openvouwen van het blad treed er geen bladgroei meer op zoals bij de meeste andere planten.
    Onderaan de bladkroon sterft het oudste blad af. Enkel de bladvoet blijft zitten. Zo wordt de stam gevormd.

    Een blad dat wordt afgeknipt groeit dus niet opnieuw uit.
    Het toppen van een palm is ook geen mogelijkheid omdat zo het groeipunt verwijderd wordt en u uiteindelijk met een dode stam overblijft.
    Wel kunt u bladeren die in de weg zitten wegknippen, maar houd er rekening mee dat er op die plaats niets nieuws meer zal groeien.
    Waar u in dat geval afknipt doet er niet toe.

    Het is in deze liefhebberij dan ook heel normaal dat men na heel wat jaren goede verzorging een palm moet wegdoen wegens te groot.
    Heel jammer natuurlijk, maar helaas onvermijdelijk bij de grotere soorten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door dieter — 30 oktober 2011 20:21 @ 20:21

    hallo

    ik heb 2 trachycarpus fortunei palmbomen. Ik heb ze 1 week geleden in mijn (nog) open garage geplaatst omdat
    het smorgens toch al koud is en ze anders eigenlijk aan
    de noordkant staan.

    vormt het plaatsen van een palmboom van nu tot in maart in een garage geen probleem? Er is daar niet zoveel licht als buiten en wil natuurlijk niet dat hij kapot gaat

    mvg Dieter


  • Reactie door lapalmeraie — 30 oktober 2011 21:58 @ 21:58

    Beste Dieter

    Momenteel is het buiten nog redelijk warm. Zelfs ‘s nachts zaken de temperaturen niet eens zo heel erg.
    De enkele graden nachtvorst gedurende 2 nachten vorige week vormen bovendien ook geen probleem.
    Daarom zou ik de Trachycarpussen nog lekker buiten laten staan. Hoe korter de overwintering duurt des te beter.
    Vervolgens kunt u de palmen ook nog een tijdje vlak tegen de gevel zetten. Zo staan ze nog steeds buiten met genoeg licht en ventilatie maar toch al iets beschut door de dakgoot en winnen ze enkele graden door de stralingswarmte van de gevel.
    Enkel bij langdurige vorst zet u ze beter wel in de garage. Ook moet het sneeuw steeds zo snel mogelijk van de bladeren verwijderd worden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Johan de lange — 2 november 2011 15:01 @ 15:01

    Mijne heren en dames, Ik heb een dringende vraag en wel de volgende. Wij hebben in de Algarve, Portugal een prachtige Washingtonia staan. Echter heeft men bij het opschillen de oude bladeren tot op het blote bot onder de bladeren verwijderd. Afgelopen zondag gebeurde vervolgens het ergste, bij een windvlaag lag de stam met de bladeren op de grond. Dit uiteraard tot groot verdriet van ons. Mijn vraag is nu echter bestaat de kans dat de boom op het afgebroken deel weer bladeren gaat aanmaken of moeten wij de boom definitief afschrijven???? Wij zien wel dat de stam behoorlijk wat vocht produceert om de stam eventueel nog intact te houden. Of zien wij dit verkeerd. Eventueel kunnen wij u een foto sturen van de stam. Gaarne horen wij een reactie wat wij wel of niet kunnen verwachten ??? bvd Johan en Marja de Lange


  • Reactie door lapalmeraie — 2 november 2011 16:16 @ 16:16

    Beste Johan en Marja

    Wat een vervelende gebeurtenis zeg!
    Bij palmen zit het groeipunt bovenin de stam. Alles hieronder is in dood materiaal (= bladvoetresten en vaatbundels).
    De vraag is dus of het groeipunt eraf gewaaid is of niet? Is het hart van de stam dat nog overeind staat hard of zacht?
    Bij het groeipunt is het immers zacht. Ik vrees er echter voor dat de essentiële delen volledig of grotendeels eraf zijn.

    Het vocht dat nog uit de stam komt zal de sapstroom zijn. Deze zal binnenkort wel stilvallen doordat het osmose effect van de verdamping in de bladeren weg is.

    Bovendien is in een gewonde palm in uw regio zeer kwetsbaar voor de zeer schadelijke Red Palm Weevil en de palmmot. Beiden leggen hun eitjes immers in beschadigde delen van de palm.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door J. Verbraeken — 6 november 2011 22:15 @ 22:15

    Ik wil een Trachycarpus (hoogte 2,5 meter) voor goed buiten zetten in een grote pot. In de winter kan ik hem nergens binnen zetten. Is de kans op overleven reëel?


  • Reactie door lapalmeraie — 7 november 2011 18:48 @ 18:48

    Beste

    Dat is zeker mogelijk hoor.
    Wel moet er dan naast de kruin ook vooral de pot beschermen in de winter zodat de wortels niet kunnen bevriezen. Houd er ook rekening mee dat deze soort in pot aanzienlijk trager groeit.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Ruby — 15 november 2011 17:12 @ 17:12

    Beste,
    Ik heb de palm uit de into, precies zoals de foto met een kokosnoot erbij.
    Mag de kokosnoot nat worden bij het watergeven?
    En wanneer is de plant aan een andere pot toe?
    De kokosnoot raakt de randen bijna, de pot waarin ik hem kocht lijkt me zo klein. Hoe diep moet de nieuwe pot best zijn om de palm tot z’n grootst te laten worden?
    Alvast bedankt!


  • Reactie door lapalmeraie — 15 november 2011 20:51 @ 20:51

    Beste Ruby

    Het is geen probleem dat de kokosnoot ook een beetje nat wordt bij het water geven.
    Deze tropische palm is echter niet echt geschikt als kamerplant. Niet alleen is het moeilijk om hem én voldoende licht én voldoende warmte te geven in de winter in combinatie met een voldoende hoge luchtvochtigheid. Ook wortelt deze palm van nature redelijk diep. Iets dat in pot snel problemen geeft.
    Gelukkig kost deze palm relatief weinig waardoor hij het best beschouwd kan worden als éénjarige.

    Om de levensduur zo lang mogelijk te rekken is het belangrijk om zo goed mogelijk de natuurlijk situatie te benaderen.
    Een zo diep mogelijk pot is daar een onderdeel van.

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door alexander — 4 december 2011 09:55 @ 09:55

    Hoe verwijder ik best een blad dat begint te verschrompellen en bruin ziet. Ik heb ook een geknakt blad. Van boven komen er mooie groen bladen uit, dus wil ik de 2 eerste met bovenstaande gebreken verwijderen.


  • Reactie door lapalmeraie — 5 december 2011 11:44 @ 11:44

    Beste Alexander

    Het blad mag op enkele centimeters van de stam weggeknipt worden.
    De resten van deze bladvoet verdrogen en vormen uiteindelijk de stam.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Natasja — 11 januari 2012 12:13 @ 12:13

    Goedendag,

    Ik heb zo’n 20 jaar geleden een klein stammetje gekregen van mijn ouders. Volgens mij kwam deze van de canarische eilanden. Het stammetje moest vervolgens op water worden gezet en zo is deze zelf gaan groeien. De kamerplant leeft nu nog steeds, maar is in beroerde staat sinds ik deze tijdens de zomer een paar weken buiten had gezet en verder ook een beetje verwaarloosd heb. De plant bestaat nu uit het kleine dikke stammetje, daaruit een hele lange dunne stam en vervolgens nog wat (deels gele)bladeren. De plant zelf (ik weet niet hoe deze heet) geeft niet op en vormt bovenin nog steeds nieuwe frisse bladen. Ik wil de plant daarom nu een tweede kans geven en oplappen. Hoe kan ik dat het betse doen? De top eruit halen en opnieuw planten? Of het dikke stammetje opnieuw? Of iets anders? En weten jullie wat voor plant dit is?

    bedankt en groeten, Natasja


  • Reactie door lapalmeraie — 11 januari 2012 20:50 @ 20:50

    Beste Natasja

    Ik zou toch minstens een foto van de plant moeten zien om hier iets over te kunnen zeggen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door henry — 17 januari 2012 16:40 @ 16:40

    Hallo,

    Ik heb vorige week voor het eerst een phoenix canariensis
    palm bij de bouwmarkt gekocht.
    Nu heb ik meteen de plant verpot(zonder mij weten om)in een sierpot volledig in de potgrond gezet.
    Nu heb ik mij er in verdiept in de plant,en kom ik tot ondekking dat dit niet juist is.
    Heb ook geen gaten in de bodem,kan dit nu veel kwaad of moet het toch anders.
    Het blijft voor ons een kamerplant.

    Met vriendelijke groet,Henry


  • Reactie door lapalmeraie — 17 januari 2012 16:57 @ 16:57

    Beste Henry

    Ideaal is het niet. In het begin is het niet zo’n ramp maar op termijn bestaat de kans dat de onderste laag grond te nat wordt of zelfs een ophoping van vocht met wortelrot tot gevolg. De afwateringsgaten zijn dus zeker wel aan te raden.
    Verder is er niets speciaals nodig hoor. Een Phoenix canariensis is een zeer sterke en gemakkelijke palm dus die redt het ook wel enkel in pure potgrond.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door henry — 19 januari 2012 13:30 @ 13:30

    Beste La Lapalmeraie,

    Ik heb mij laten vertellen dat een laagje hydro korrels onder in de pot ook voldoende is voor goede drainage.
    dan hoef ik ook geen gaten in de pot te boren, dat vind ik anders wel zonde van de sierpot. Dit is noch een vraagje van 17 januari.

    Met vriendelijke groet,

    Henry


  • Reactie door lapalmeraie — 19 januari 2012 17:19 @ 17:19

    Beste Henry

    Een laag hydrokorrels onder in de pot vormt een zeer minimale vorm van tijdelijke drainage.
    Het water kan door de grove structuur goed tot onderin de pot lopen en de korrels absorberen het vocht totdat ze verzadigd zijn.
    Al het overtollige vocht blijft echter staan.
    Voor heel wat planten vormt dit niet direct zo’n probleem, maar bij planten die een goede drainage nodig hebben (zoals de meeste exoten) kan dit ophopende vocht wel zorgen voor wortelrot.

    U kunt er voor opteren om het voorlopig zo te laten.
    De kunst is dan om net genoeg te geven voor de behoeften van de palm maar niet te veel zodat het zich niet ophoopt onderin aangezien het overschot niet kan wegvloeien. Helaas kan dit niet anders dan op gevoel aangezien u niet door de pot kunt kijken.
    Vertoont de palm toch problemen weet u ook waar u als eerste moet zoeken naar de oorzaak.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door sabina — 21 februari 2012 14:46 @ 14:46

    hallo,

    volgens mij hebben we een Licuala grandis en die groeit heel goed,er komen steeds nieuwe stelen bij.
    maar eigenlijk willen we graag dat onze palm in de hoogte gaat groeien,maar hij wordt alleen maar voller.
    we hebben de palm wel op een tafeltje staan,zou dat het probleem zijn. we hebben de palm al wel een paar keer overgepot om te kijken of dat zou helpen,maar tevergeefs.
    zouden jullie mij hierbij kunnen helpen.

    vriendelijke groet,

    sabina


  • Reactie door lapalmeraie — 21 februari 2012 15:09 @ 15:09

    Beste Sabina

    Eigenlijk ben ik deze palmen bij ons nog nooit tegengekomen met stam.
    Ik vermoed dan ook dat de stamvorming heel traag verloopt en bij ons (in pot) helemaal niet tot zijn recht zal komen.

    Ter verduidelijking; de schijnstam van een palm bestaat enkel uit dode bladvoeten. Elk nieuw blad draagt dus ook bij aan de stamvorming.
    De meeste palmen hebben echter heel wat jaren nodig om eerst de basis te ontwikkelen. Pas als de basis de uiteindelijke omvang heeft bereikt gaan ze de hoogte in.

    Licuala’s zijn daarbij moeilijke palmen voor onze huiskamers.
    Ze hebben immers behoefte aan een hoge luchtvochtigheid, veel warmte en licht.
    In onze huiskamers is het vaak te droog en te donker waardoor deze palmen na een aantal maanden wegkwijnt.

    Dat hij bij u wel nog mooi is en zelfs nieuwe bladeren ontwikkelt vind ik al een mooi resultaat!

    Veel succes ermee, want het zijn (ook zonder stam) prachtige palmen.

    La Palmeraie


  • Reactie door k de boer — 3 april 2012 11:51 @ 11:51

    Hallo,
    wij hebben enkele trachycarpus palmen welke s,winters zoveel mogelijk vorstvrij worden opgeborgen.ze staan niet te nat maar nu ze weer buiten staan beginnen de bladeren zich op te krullen.tevens hebben wij ook nog andere soorten waarvan wij de naam niet weten.de stelen van de bladeren zijn voorzien van stekels maar die zijn na elke winter rot,ook deze staan droog.
    is hier een oplossing voor
    vr.groet, k de boer


  • Reactie door lapalmeraie — 3 april 2012 14:00 @ 14:00

    Beste K de Boer

    Het opkrullen van de bladeren duidt volgens mij toch op een probleem met de wortels.
    Misschien kunt u de palm eens uit de pot halen om de kluit te inspecteren?

    Om de andere soort te determineren stuurt u het best een foto naar ons op.
    Afhankelijk daarvan kan ik ook veel meer zeggen ivm de winterschade.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Kyra — 24 april 2012 20:43 @ 20:43

    Hallo,

    Hoe vaak moet een palm mest hebben?

    Groeten
    Kyra


  • Reactie door lapalmeraie — 26 april 2012 10:56 @ 10:56

    Beste Kyra

    Dat hangt er van af of de palm in pot of in de volle grond staat.
    In volle grond in principe niet, aangezien de palm zelf aan alle nodige voedingsstoffen kan komen. Bemesten mag wel en wordt dan het best toegediend in de vorm van een handje korrels rond de stam. Wanneer die opgelost zijn kan er opnieuw bemest worden.

    In pot is bemesting wel belangrijk om verschraling van de grond tegen te gaan. Daar volgt u het best de dosering zoals beschreven op de verpakking van de meststof.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door roos — 1 mei 2012 10:49 @ 10:49

    hallo,

    Heb een maand geleden pseudosasa japonica’s(5 stuks) gekocht.In 3 bakken gezet van harde kunststof,zonder afvoorvoorziening van het water. De bladeren van 2 planten
    beginnen naar binnen te krullen. Kan iemand me raad geven?
    Met dank


  • Reactie door lapalmeraie — 2 mei 2012 11:37 @ 11:37

    Beste Roos

    Ook al is dit een bamboe en geen palm help ik u met plezier verder hoor. :)
    Het oprollen van de bladeren gebeurt wanneer er een probleem is met de wateropname.
    Meestal gewoon doordat de grond te droog is, zeker op warme dagen. Door opnieuw water te geven wordt het blad weer mooi.

    Maar gezien de regenval van de afgelopen dagen en het feit dat het water niet weg kan uit de bakken hoop ik dat het niet gaat om wortelrot.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Valentino Selva — 17 juni 2012 13:21 @ 13:21

    Ik heb 2 jr geleden een Bismarckia uit Aalsmeer meegenomen naar Zuid Italië. Een prachtige plant met grijze bladeren. Hij staat in de volle grond. Vorig jaar groeide hij als kool. Kreeg er 5 bladeren bij. Afgelopen winter heeft hij een knauw van de harde zeewinden gehad. In maart verschrompelden de bladeren. Ik heb ze afgeknipt. Een blad kwam terug. Het tweede blad staat in de startblokken, al meer dan 3 maanden is het een lange zuil. Daar blijft het bij.
    Doe ik iets fout? Hij staat in de gloeiende zon naast het zwembad in een granulaatbed van natuursteen. Krijgt regelmatig ‘een sloot’ water, 2x per week, groeien ho maar. Het begon zo voorspoedig. Zouden de wortels misschien iets tegen gekomen zijn wat hun niet bevalt? Wie kent dit verschijnsel?
    Groeten,
    Valentino


  • Reactie door lapalmeraie — 18 juni 2012 09:12 @ 09:12

    Beste Valentino

    Leuk dat ook vanuit Italië de site gevonden wordt :)

    Een Bismarckia is een tropische palm die maar slecht tegen lage temperaturen kan.
    Afgelopen winter is het in heel Europa uitzonderlijk koud geweest. Zeker omdat u aangeeft dat het bestaande blad verschrompelde vermoed ik dat de palm winterschade opliep.
    De vraag is natuurlijk in welke mate? Een Bismarckia is erg gevoelig voor wortelschade dus laten we hopen dat de grond niet bevroren is geweest en dat het enkel wat bladschade betreft.
    Dat er een nieuw speer (= het samengevouwen nieuwe blad) opgekomen is, is een goed teken. Echter moet deze wel mooi fris van kleur zijn en vast zitten wanneer u er voorzichtig (!) aan voelt. De kans bestaat dat deze ook gewoon loszit en dat het enkel een laatste stuiptrekking betrof.
    Maar laten we hopen van niet en dat het echt een doorstart is. In dat geval is het gewoon een kwestie van geduld voordat de palm weer verder groeit. Dat kan een tijdje duren, zolang nodig is om van de opgelopen schade te recupereren.

    Zolang er geen blad op de palm staat is de waterbehoefte trouwens ook iets minder doordat er geen verdamping plaats vindt.
    De grond mag dus licht vochtig zijn zodat de palm niet uitdroogt maar ook niet te nat zodat de wortels niet wegrotten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Sam — 27 juni 2012 10:10 @ 10:10

    Hallo

    Wij hebben enkele maande geleden een livistona rotundifolia plant gekregen
    Nu heeft hij sinds twee weken dat zijn bladeren verdroogd zijn en een beetje na beneden hangen! Wat moet ik er mee doen? Is hij nog te redden?

    Groetjes Sam


  • Reactie door lapalmeraie — 27 juni 2012 11:03 @ 11:03

    Beste Sam

    Een Livistona is niet de meest gemakkelijke palm qua verzorging.
    Ze vereisen namelijk veel warmte en een hoge luchtvochtigheid.

    Staat de palm nu binnen of buiten?

    Indien de palm binnen staat is het verdrogen en teken dat de luchtvochtigheid te laag is.
    (Een aandoening zoals spintmijt kan ook maar acht ik voorlopig minder waarschijnlijk.)
    Het verhogen van de luchtvochtigheid kan echter vrij eenvoudig, hoe leest u hier.

    Staat de palm buiten, dan werd de verdroging vast veroorzaakt door zonnebrand.
    Palmen uit de handel zijn immers maar zelden gewend aan direct zonlicht. Het blad verbrandt direct in de zon en moet eerst geleidelijk wennen.

    In ieder geval zal het verdroogde blad niet meer herstellen.
    Bij de juiste verzorging is het nieuwe blad echter wel weer mooi.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Danny — 30 juli 2012 14:45 @ 14:45

    Hey,

    Ik kreeg een zak roze korrels om mijn palmbomen te bemesten, spijtig genoeg zonder instructies, en weet nu niet goed hoe dit moet gebeuren…
    Moeten deze korrels verspreid worden bovenop de potgrond en dan water geven? Of moeten de korrels opgelost worden in water en de palmbomen daarmee aangieten?
    En is er een bepaalde dosering die ik in het oog moet houden?
    Kan je me ook nog vertellen wat voor een meststof dit is?

    Groetjes,
    Danny.


  • Reactie door lapalmeraie — 30 juli 2012 17:54 @ 17:54

    Beste Danny

    De zogenaamde roze korrels is eigenlijk een droge kunstmest meer bedoeld voor bloeiende planten.
    Voor groene planten is de zogenaamde “blauwe korrel” beter geschikt. Beide meststoffen zijn trouwens enkel in België te verkrijgen waardoor deze meststof soms wel eens voor verwarring kan zorgen op internationale fora of beurzen.

    Aangezien het om een kunstmest gaat is mondjes maat toedienen aan te raden. Deze producten zijn immers een stuk agressiever dan organische meststoffen.
    Bij die laatste is overbemesten al een stuk moeilijker. De korrels worden gewoon zo op de potgrond gestrooid en lossen nadien vanzelf op in het water. De hoeveelheid is een beetje op gevoel. Enkele korrels voor kleine potjes, een klein handje voor grote potten of volle grond.
    Deze kunstmest lost trouwens ook behoorlijk snel op waardoor het effect doorgaans snel maar kortstondig is.

    De blauwe korrel wordt daarom wel gebruikt om de palmen na de winter een oppepper te geven en geeft de mooie donkergroene bladkleur.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door maurice tijssen — 8 augustus 2012 15:04 @ 15:04

    beste lapalmeraie ik heb in het voorjaar rond mei in italie 2 stekken van een palm mee genomen naar holland en in een pop gezet geef ze 1 keer per week water met voeding en als het mooi weer is zet ik ze in de volle zon dacht eerst dat er een stek dood ging want ik kreeg allemaal dorre bladeren maar in het midden zat een nieuwe scheut die nu al best wel gegroeid is ongeveer 10 centimeter dus qua voeding en water geven doe ik het denk ik wel goed want in die andere stek zitten al 2 scheuten van 40 centimeter maar goed nou was mijn vraag mag ik die dorre bladeren er af haen want die zitten er nog steeds aan de plant (stek) is in totaal dent ik 60 centimeter groot met 5 bladeren en 40 centimeter met 6 bladeren waarvan 4 dood gr maurice ps aub via @mail reactie als het kan dank alvast


  • Reactie door lapalmeraie — 9 augustus 2012 10:15 @ 10:15

    Beste Maurice

    Voor de duidelijkheid, het zal gaan om ofwel uitlopers ofwel zaailingen aan de voet van de moederplant (ipv stekken) omdat een palm niet gestekt kan worden.
    Leuk dat ze zijn aangeslagen en goed verder groeien. Het afsterven van enkele bladeren is ook niet abnormaal. Bij het uitgraven zijn er vast wat wortels beschadigd waardoor de palm tijdelijk minder water en voedingsstoffen kon opnemen.

    Het dode blad mag gewoon weggeknipt worden op enkele cm’s van de stam.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door maurice tijssen — 9 augustus 2012 11:46 @ 11:46

    harteloijk dank voor de reactie


  • Reactie door victoire — 13 augustus 2012 20:51 @ 20:51

    vorige week heb ik van een kennis een palm gekregen die weg moest.

    Er zijn enkele bruine bladeren tussen, maar de rest is nog goed. Hoe verzorg ik deze het best, zodanig dat deze er weer door komt? Momenteel staat hij in een pot. Wat is er beter in de grond of in een pot?

    groetjes


  • Reactie door lapalmeraie — 14 augustus 2012 08:40 @ 08:40

    Beste Victoire

    Dat hangt volledig af van de soort palm die u hebt gekregen.
    De beschrijving gaat in ieder geval op voor de meeste palmen, dus daarmee zit u in principe al goed.
    Verdroogde bladeren mogen vlak aan de stam worden weggeknipt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Bart — 13 september 2012 17:09 @ 17:09

    Hallo,

    ik vroeg me af of een Trachycarpus fortenei geschikt voor semi-hydrocultuur zoals aangeboden wordt in bloembakken van Lechuza?

    groetjes
    Bart


  • Reactie door lapalmeraie — 13 september 2012 17:20 @ 17:20

    Beste Bart

    Ik ben ze persoonlijk nog nooit tegengekomen op semi hydrocultuur.
    Bovendien zijn palmen gevoelig voor wortelrot, permanent met (een deel van) de wortels in het water lijkt me dan ook niet aangeraden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door margriet rutten — 7 november 2012 03:44 @ 03:44

    Hallo, sinds kort woon ik in Suriname en heb enkele sierpalmen op mijn veranda staan. Ik geef ze iedere dag een scheutje water en nu zie ik dat de stam wit aan het worden is en bovendien dat er witte plekjes tussen de bladeren zitten. Geef ik teveel water????
    warme groet Margriet


  • Reactie door lapalmeraie — 7 november 2012 20:15 @ 20:15

    Beste Margriet

    Moeilijk om te zeggen of het aan een teveel water ligt.
    Aangezien het wit ook op de bladeren zit zou ik toch eerder denken aan wolluis bijvoorbeeld.
    Bij teveel water worden de bladeren eerder bruin-gelig.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Dimi — 21 maart 2013 22:14 @ 22:14

    Beste,
    Welke palm is makkelijk te onderhouden en om te zaaien?
    Ik heb namelijk geen ervaring.
    Mvg Dimi


  • Reactie door lapalmeraie — 22 maart 2013 07:20 @ 07:20

    Beste Dimi

    De Washingtonia is een perfecte palm om mee te beginnen. De zaden kiemen gemakkelijk en snel. Bovendien blijven ze lang kiemkrachtig. Daarnaast vergt deze palm geen speciale verzorging en groeit hij relatief snel.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Dimi — 22 maart 2013 09:43 @ 09:43

    Beste
    Is deze ook geschikt om op termijn buiten te plaatsen?
    mvg Dimi


  • Reactie door Dimi — 22 maart 2013 09:50 @ 09:50

    Beste
    Ik ben aan het zoeken geweest en ik vindt de Acoelorrhaphe wrightii wel een zeer mooie palm.
    Is deze ook makkelijk te kiemen en te verzorgen.
    mvg Dimi


  • Reactie door lapalmeraie — 22 maart 2013 10:44 @ 10:44

    Beste Dimi

    Van ongeveer april tot eind oktober kan deze zeker buiten op het terras staan.
    Wel wordt hij het best vorstvrij overwinterd.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lapalmeraie — 22 maart 2013 10:47 @ 10:47

    Beste Dimi

    Dat is inderdaad ook een schitterende palm, hij kiemt bovendien heel gemakkelijk maar groeit daarna tergend traag.
    Niet het meest ideale als eerste palm dus.

    Misschien hebt u wat aan mijn TOP 5 beste… Palmen!
    http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2012/08/top5-palmen/

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Dimi — 22 maart 2013 17:38 @ 17:38

    Beste,
    Ik heb naar de top 5 gekeken en zo te zien kwam de
    Washingtonia er zeer goed uit qua kiem en groei.
    Na hoeveel jaar zou hij ongeveer 1 meter zijn?
    Mvg Dimi


  • Reactie door lapalmeraie — 22 maart 2013 18:11 @ 18:11

    Beste Dimi

    In dit artikel kunt u de groei goed volgen. Tot en met de foto waar hij in de zwarte kuip staat gaat het om dezelfde palm. Die is daar ongeveer 6 jaar oud.

    http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2009/03/washingtonia-filifera/

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Dimi — 22 maart 2013 22:53 @ 22:53

    Beste,
    Is het nu het seizoen om palmen te laten kiemen?
    Heeft u ervaring met de site ‘exogarden.nl’?
    Zo ja, welke ervaring?
    Mvg Dimi


  • Reactie door lapalmeraie — 23 maart 2013 10:25 @ 10:25

    Beste Dimi

    De wintermaanden zijn inderdaad ideaal om palmen te zaaien.
    Zo kunnen de zaaibakjes profiteren van de verwarming in huis en kunnen de zaailingen in de lente naar buiten.

    Voor ervaringen met die leverancier verwijs ik u door naar:
    http://palmvrienden.net/forums/viewtopic.php?f=35&t=7121

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Mel-k — 23 maart 2013 11:44 @ 11:44

    Hallo allemaal,

    Ik heb sinds 2 maanden een arecapalm in huis. Deze is door het tuincentrum in een pot gepland.
    Na een week viel het mij op dat de plant bruien bladeren kreeg. Ben hem toen meer water gaan geven (enkele malen per week), omdat hij dicht bij de verwarming stond heb ik hem sinds 2 weken verplaatst naar een plek in onze woonkeukenver van de verwarming, geen direct zonlicht en niet in de “loop”. Ook ben ik hem gewoon weer één keer in de week water gaan geven. Ik zie nog helemaal geen verbetering, er worden nog steeds meer bladeren bruin/verdorren. De grond is wel vochtig, maar niet kletsnat. Weet iemand wat ik verkeerd doe???


  • Reactie door lapalmeraie — 23 maart 2013 15:58 @ 15:58

    Beste Mel

    Bruine bladpunten worden doorgaans veroorzaakt door een te droge lucht. U hebt er dan ook goed aan gedaan om hem bij de verwarming weg te halen.
    Binnenshuis is het echter zeer moeilijk om geen bruine bladpunten te hebben. Het moet daarentegen wel redelijk blijven. Wanneer heel het blad verdort loopt er iets mis.

    Controleer in elk geval de vochtigheid van de potgrond. Bv. met behulp van een saté stokje kunt u ook wat dieper in de potgrond peilen. Is de grond niet te nat? Kan het water ook weg onderuit de pot? Of staat hij in een gesloten pot? Dat laatste is namelijk niet ideaal.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Isabelle — 25 mei 2013 14:34 @ 14:34

    Onze palm zijn bladeren slaan volledig bruin uit, sinds enkele weken staat hij terug buiten.
    Staat niet in de volle zon, enkel in de namiddag. In het begin was de vertakking nog wel groen en enkel de bladeren bruin maar nu wordt alles bruin.
    Krijgt regelmatig water en ook extra voedsel.


  • Reactie door lapalmeraie — 27 mei 2013 14:54 @ 14:54

    Beste Isabelle

    Zonder de palm te zien of überhaupt alte weten om welke soort het gaat is het heel moeilijk om de juiste diagnose te stellen.
    Zonnebrand lijkt me niet waarschijnlijk gezien het weer van de laatste weken. Een plaag of een te lage temperatuur zijn iets voor de handliggender.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Marjolijn — 11 september 2013 17:06 @ 17:06

    Sinds een jaar of 5 heb ik een Kentia palm die inmiddels behoorlijk groot is geworden. Ik zou hem niet graag weg willen doen. Is het mogelijk de plant te ‘scheuren’?
    Met vriendelijke groet,
    Marjolijn.


  • Reactie door lapalmeraie — 12 september 2013 07:10 @ 07:10

    Beste Marjolijn

    Het is mogelijk om de verschillende stammen van elkaar te scheiden maar dit moet met de nodige voorzorg gebeuren. Hoe leest u in het artikel “kan ik mijn palm stekken?”.
    Deze ingreep is, en zeker bij de Howea, niet zonder risico. Het is heel goed mogelijk dat de palm zodanig afziet van de wortelverstoring dat hij volledig afsterft.

    Een alternatief is dat u enkele stammen opoffert door ze vlak boven de grond af te knippen om ze enkel met de mooiste stam(men) door te gaan.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Fanny — 8 november 2013 12:28 @ 12:28

    Hallo,

    Ik heb sinds een aantal maanden een goudpalm en deze doet het erg goed :) Misschien wel iets TE goed…. aangezien mijn huisje niet zo groot is maar de palm wel flinke scheuten maakt en de hoogte/breedte in schiet… Hoe kan ik deze goudpalm een beetje ‘boetseren’?

    Ik hoor het graag


  • Reactie door lapalmeraie — 12 november 2013 17:09 @ 17:09

    Beste Fanny

    En enkel blad kan in principe wel weggeknipt worden maar dit gaat zeker niet op voor duurzaam gebruik.

    Ter verduidelijking misschien eerst nog even een korte beschrijving van de palm. Bij een palm komen alle nieuwe bladeren uit het hart omhoog. Het nieuwe blad is over het algemeen steeds ietsje groter en imposanter dan het vorige blad. Op termijn sterven de oudste bladeren, die helemaal van onder dus, af.

    Wanneer u telkens het nieuwste blad zou wegsnoeien zit u op termijn met stammen zonder blad.

    Wel kan het helpen om de plant iets lichter te zetten. Op donkere standplaatsen komt het blad namelijk behoorlijk uitgerekt eruit. Bij voldoende licht groeit de palm compacter en voller.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Marieke — 18 november 2013 20:31 @ 20:31

    Ik heb nu sinds een paar maand een areca palm. Sinds een week of 2 bemerk ik kleine witte stipjes op de onderzijde van (sommige) van de bladeren. Deze beginnen dan uit te drogen en af te sterven. Ik lees op uw site over de verschillende soorten luizen en andere ongedierte, maar kan dit niet helemaal plaatsen.. Weet u waar ik mee te maken heb en wat er aan te doen?


  • Reactie door lapalmeraie — 19 november 2013 08:16 @ 08:16

    Beste Marieke

    Witte vlokachtige stippen kan duiden op wolluis, witte stipjes ter grootte van een speldenpunt is spintmijt. In de EHBO-gids voor palmen op de site vindt u foto’s van de diertjes die het herkennen vereenvoudigen. Ook vindt u daar de beschrijving en de meest doeltreffende behandeling.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jowell — 8 december 2013 17:06 @ 17:06

    Hey Niek,
    Ik heb een tijd geleden zaad van roystonea regia en nannorrhops ritchiana gekregen.

    Hoe kweek ik dit het beste op? Rob zei 25/30 graden.
    Dat kan ik wel halen opzich, zijn dit makkelijke palmen of zit je met behoorlijk moeilijke jongens?
    Ik weet zelf dat roystonea regia snelgroeiend is, en nannorrhops ritchiana liefst droog staat dus niet zo erg snel groeit, en -20 aan kan.

    Wat adviseer je mij omtrend het zaaien/kweken van deze soorten?
    Alvast bedankt,
    Gr, Jowell – Exotengek.


  • Reactie door lapalmeraie — 9 december 2013 17:12 @ 17:12

    Hey Jowell

    Beide palmen heb in in het verleden ook gezaaid. De Roystonia is nooit gekiemd ondanks de goede temperaturen. Vers zaad lijkt me dan ook belangrijk. De temperatuur van 25°C lijkt me goed. Zeker niet minder. Qua opkweken is het niet zo’n hele moeilijke dacht ik. Toevallig bestelde ik er zelf vorige week ook weer eentje.

    De Nannorrhops is een gemakkelijke. Deze kiemde elke keer vlot en groeide ook nog redelijk vlot. Maar let op met te veel water. Zo ben ik ze ook steeds kwijt geraakt. Ze zijn onder optimale omstandigheden inderdaad bestand tegen -20°C maar dat slaat meer op hun natuurlijke habitat. Reken bij ons eerder op ongeveer de helft.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Edwin — 6 maart 2014 02:12 @ 02:12

    Ik heb een Trachycarpus fortunei in de volle grond staan.
    6 jaar geleden geplant (40 cm)
    nu inmiddels een mooie volwassen palm van ruim 4 meter en 1e jaar vrucht dragend van het 2e bloei jaar.
    Nu mijn vraag die ik nergens nog heb gevonden.
    sinds 2 jaar maakt ze aan de onderkant van de stam nieuwe wortels aan.
    zo een 10/20 cm boven de grond,
    bij warm weer zie je de wortels strekken naar de grond toe
    maar ze redden het nooit, drogen uit en gaan dood waarna ze weer opnieuw begint.
    Het zijn honderden wortel punten zo dik als pieren.
    Is dit normaal bij volwassen palmen of probeert ze me duidelijk te maken dat de kluit onder de grond na 6 jaar een probleem heeft.
    ( ze staat ook niet los in de grond of zo
    ook de laatste stormen heeft ze zich weer kranig gehouden.)

    Met vriendelijke groet Edwin.


  • Reactie door lapalmeraie — 6 maart 2014 19:20 @ 19:20

    Beste Edwin

    Dit is een hele normale situatie.
    Palmen vormen na verloop van tijd adventief wortels.
    Deze wortels zorgen vooral voor extra houvast wanneer de palm groter wordt.
    De wortels die niet tot aan de grond raken zullen waarschijnlijk uitdrogen.
    Op deze afbeelding van één van mijn Washingtonia’s zijn ze goed te zien.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Edwin — 9 maart 2014 00:53 @ 00:53

    Dank je wel Niek.
    groet Edwin


  • Reactie door theo vanhenden — 7 april 2014 12:11 @ 12:11

    beste
    in vaste grond heb ik een palmboom van ongeveer 10 jaar oud
    Zijn stam is 2m hoog. nu sinds verleden jaar komen er i het voorjaar grote oranje zaadlobben in.Nu is mijn vraag moet ik die verwijderen of niet? en doet dat iets aan de groei
    alvast bedankt voor een reactie
    groetjes theo


  • Reactie door lapalmeraie — 7 april 2014 14:43 @ 14:43

    Beste Theo

    U mag de bloemknoppen gewoon laten zitten hoor. De meningen zijn nog verdeeld over dit onderwerp maar er is voorlopig nog geen enkel bewijs dat de bloei (of het verwijderen) een invloed heeft op de algemene groei van de palm.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door sethfreq — 14 april 2014 10:22 @ 10:22

    Ik lees steeds dat weevils nauwelijks te bestrijden zijn,behalve met aaltjes.
    zelf heb ik ze al succesvol bestreden met tabaksthee,die maakte ik goed sterk(50gram op 3liter water,even 10 minuten door laten koken).
    Ik heb bij 1 palm wel drie keer de grond en stam begoten voor ze weg waren en de planten hebben geen last van die nicotine.
    T stinkt wel een beetje ,maar dat is zodra het is opgedroogd weer weg!
    groeten van Sethfreq


  • Reactie door lapalmeraie — 14 april 2014 19:56 @ 19:56

    Beste Sethfreq

    Bedankt voor de tip!
    Doelt u op de Red Palm Weevil (rode palmkever ofwel Rhynchophorus ferrugineus)? Deze komt in principe niet voor in de BeNeLux. De meest noordelijke plaats waar ze voorlopig gesignaleerd zijn is een geïsoleerd stuk in Bretagne.

    Toevallig ben ik nu bezig met het schrijven van een artikel volledig toegewijd aan de palmmot en de palmkever. Uiteraard vormt de behandeling daar een onderdeel van. Ook behandeling met natuurlijke infusies. Voorlopig zijn deze methodes onvoldoende getest om deze op grote schaal in te zetten.
    Bijkomende moeilijkheid is dat de besmetting van de palm vaak pas in een veel te laat stadium aan het lucht komt waardoor behandeling al bijna te laat komt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Michiel Van Goethem — 6 juni 2014 11:35 @ 11:35

    Beste

    Ik heb een jaar geleden een Washingtonia gezaaid maar ik heb deze toen in gewone compost gezaait van DCM. Nu wil ik deze palmboom liefst nog verplanten in ‘echte’ palmpotgrond zodat hij gezonder kan groeien. Maar hoe kan ik dat best doen? Hij staat nu al in een grote pot waardoor ik hem niet ‘gewoon’ kan verpotten in een grotere pot maar wil hem liefst in dezelfde pot maar dan met palmgrond. Zou hij kapot gaan als ik een groot deel van de grond vantussen de wortels doe?

    Met vriendelijke groeten,

    Michiel


  • Reactie door lapalmeraie — 6 juni 2014 13:24 @ 13:24

    Beste Michiel

    Washingtonia’s zijn zelfs als jonge plant behoorlijk sterk. Ververs daarom gerust (voorzichtig) de volledige grond. Grote kans bovendien dat de wortels voornamelijk onderin zitten en de rest van de grond er zo af valt.

    Vriendelijke groet
    La Palmeraie


  • Reactie door Diddeke — 17 juli 2014 12:58 @ 12:58

    Hallo, ik heb sinds kort een olifantspoot die nog niet zo groot is. Nu is het zo dat er uit de knol sprieten groeien op 3 plekken. Weet iemand of dit vertakkingen worden?? En hoe breed kan de plant worden zodra de knol vervormt??


  • Reactie door lapalmeraie — 28 juli 2014 11:22 @ 11:22

    Beste Diddeke

    Mijn exuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    De Beaucarnea is een zeer trage groeier die bovendien erg compact groeit. Heel breed zal deze dus ook niet worden. Hij gaat eerder de hoogte in.
    De kleine uitlopers zullen inderdaad uitgroeien tot vertakkkingen.

    Vriendelijke groet
    La Palmeraie


  • Reactie door Hélène Hofman — 2 augustus 2014 10:00 @ 10:00

    ik neb een Kentiapalm. Staat niet in volle zo’n, wel voldoende licht bij raam. Ineens veel bruine bladeren die ik afknip. Een groot goed uitziende blad, viel om en brak af. Wat kan dit zijn? Wat betreft water geven: lauw en niet teveel mest. Vochtmeter aanwezig. Daar op afgaan of met vinger voelen? Graag uw expertise.
    vriendelijke groeten,
    Hélène Hofman


  • Reactie door lapalmeraie — 6 augustus 2014 10:45 @ 10:45

    Beste Hélène

    Mijn excuses voor de late reactie, door mijn vakantie loop ik wat achter met alle vragen.

    Een Kentiapalm kan behoorlijk donker staan. Hier doet hij het prima in de donkerste hoek van de kamer. Het blad verbrandt erg snel, al bij het minste directe zonlicht.
    Het bruin worden met echter elders worden gezocht, zeker aangezien ook een gezond blad ineens afbreekt. Ik vrees war voor stam/wortelrot wat betekent dat de grond toch te nat is geweest.
    Ik gebruik zelf ook een vochtigheidsmeter maar altijd in combinatie met de vinger. Een erg losse grond kan immers al een vertekend beeld geven. De meter dient vooral om ook iets dieper in de grond te kunnen peilen. Er kan namelijk een behoorlijk verschil zitten tussen de vochtigheid aan de oppervlakte en iets dieper in de grond.

    Een Kentia kan bovendien erg slecht tegen natte voeten is mijn ervaring. Een goede afwatering en beperkte watergift is dan ook een must.

    Haal de plant desnoods even volledig uit de pot om de kluit goed te inspecteren. Zo ziet u ook ineens visueel de vochtigheid tov de metingen. Indien te vochtig verpot u de plant naar drogere potgrond. Eventuele rotte delen mogen worden weggesneden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Diny Brobbel — 27 september 2014 08:20 @ 08:20

    Ik heb een vraag over mijn Livistoniiad palm af en toe valt er ineens een klein zwart wormpje uit de plant op de grond van ongeveer 3-4 cm het lijkt op een klein regenwormpje ik heb de plant al anderhalf jaar kan dit kwaad de plant groeit verder goed.
    Vriendelijke groet Diny


  • Reactie door lapalmeraie — 29 september 2014 07:19 @ 07:19

    Beste Diny

    Ik vind hier zelf ook wel eens opgedroogde kleine donkere wormpjes naast de pot. Zonder direct te kunnen aangeven wat de naam is vermoed ik wel dat dit gewoon een nuttig bodemdiertje is dat per ongeluk uit de pot kruipt en zo uitdroogt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door patrick van zadelhof — 7 november 2014 12:55 @ 12:55

    Beste La Palmerai

    Ik heb een aantal vragen,waaronder over Rhopalostylis Sapida (little barier Island),deze palm is sindskort in mijn verzameling gekomen via Tobias W Spanner.
    ik vroeg me af of de palm in de wintermaanden in de huiskamer kan overleven?
    ik heb begrepen dat de palm tijdens de wintermaanden koel moet worden weggezet,
    wat is de beste standplek in de wintermaanden
    woonkamer +/- 20 graden Celsius overdag ? of de tussen hal met temperatuur rondt de 15 graden Celsius overdag?
    het is nog een kleintje +/- 1.80 meter met een beginde stam ontwikkeling.
    2-wat is de beste overwinterings temperatuur/standplek voor de Ceroxylon Alpinum,
    3-wat is de beste standplek/temperatuur voor een Metroxylon Vitiense
    Bij voorbaat bedankt voor u antwoordt

    Vriendelijke groeten,
    Patrick van Zadelhof


  • Reactie door lapalmeraie — 10 november 2014 18:18 @ 18:18

    Beste Patrick

    Dat zijn mooie aanwinsten!
    De eerste twee kunnen inderdaad het best wat koeler overwinteren. De Metroxylon kan eventueel ook op kamertemperatuur lijkt me.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door mandy — 1 december 2014 13:39 @ 13:39

    Hallo,

    Ik had een vraag over onze palmbomen die in de volle grond staan.half september heb ik de palmbomen geplant in de tuin. Nu was mijn vraag moet ik de eerste jaar de palmbomen wel inpakken als t gaat vriezen? Ze kunnen tot -18.het is aangeraden om ze eerste jaar wel in te pakken. En bij hoeveel graden moet ik dat al gaan doen? Al bij -1? Ik hoor t graag snel van u!

    Mvg Mandy


  • Reactie door lapalmeraie — 1 december 2014 14:59 @ 14:59

    Beste Mandy

    Afgaande op de aangegeven winterhardheid vermoed ik dat het gaat om Trachycarpus fortunei?
    Die hoeven zeker niet ingepakt te worden bij -1°C hoor. Deze palmsoort kan juist slecht tegen overbescherming.

    Wel is het eerste jaar wat extra winterzorg op zijn plaats, zeker bij zo’n late aanplant.
    Probeer eerder het hart wat droog te houden door er bv een paraplu boven te binden. Het staat misschien wat vreemd, maar het vergt weinig moeite en is erg eenvoudig. Gebruik bij voorkeur wel een paraplu met stevige balijnen anders waait deze in no-time kapot.

    Pas wanneer de temperatuur voor langere periode erg zakt, bv onder de -5°C, bindt u ook het blad samen en wikkelt u een vliesdoek rond de stam en bladeren zolang de vorst aanhoudt. Dit is dus enkel nodig voor langere periodes, niet voor een beetje nachtvorst. Laat de palm zeker niet te lang ingepakt zitten, zoals gezegd kunnen ze daar slecht tegen.

    Voorlopig ziet het er echter nog niet naar uit dat het inpakken nodig is.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Maria — 18 maart 2015 13:56 @ 13:56

    Hallo,

    Ik heb een paar weken geleden een Kentia palm gekocht, hij zag er toen goed uit. Echter al binnen een week verdorden de uiteinden van de bladeren, en dit wordt helaas (langzaam) meer ook al geef ik hem meer water. We hebben hem niet laten uitdrogen of ineens veel water gegeven (advies van tuincentrum was 1 x per week 0.5 liter water) we hebben eerder teveel gegeven dan te weinig. (maar dit kan de oorzaak niet zijn binnen een weke lijkt me).Wat kan ik nog doen om de palm te redden? Ligt het aan iets in het huis?

    Alvast bedankt,

    Maria


  • Reactie door lapalmeraie — 18 maart 2015 14:09 @ 14:09

    Beste Maria

    Dat zou kunnen. Een Howea houdt niet van natte voeten. Een te natte grond is dus zeker niet aan te raden. Helemaal niet indien hij in een gesloten pot staat. Daardoor zou het overtollige water immers in de pot blijven staan.

    Ze kunnen ook slecht tegen direct zonlicht waardoor het blad snel verbrandt. Dit lijkt me binnenshuis echter niet direct aan de orde en ik ga er van uit dat hij na de aankoop ook niet even buiten in de zon gestaan heeft.

    Droge verwarmingslucht kan ook bruine punten veroorzaken. De palm mag dus niet vlak bij de radiator staan.

    Laatste mogelijkheid is ongedierte; wolluis, schildluis, spintmijt,… om deze piste uit te sluiten moet de plant grondig bekeken worden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Lenie Lijesen — 12 mei 2015 22:20 @ 22:20

    Hallo,
    Ik heb een palm van meer dan 20 jaar die mijn schoonvader als een stekje uit Slovenië heeft meegenomen. Hij is nu ongeveer 2 meter en ging tot nog toe steeds goed. Hij staat in een hele grote pot en s’winters gaat hij de serre in. Echter deze winter heeft hij gebloeid en heel veel zaden aangemaakt. Buiten de bergen zaad die eromheen lagen was dit geen enkel probleem maar na de bloei heeft de palm aan de onderkant een groot stuk bast losgelaten en zijn de wortels zo te zien. Ik heb hem nu voor het eerst weer buiten gezet maar vraag me af of hij nu niet kapot gaat en wat ik er verder aan kan doen. En ik heb 10 jaar geleden een stekje meegenomen uit Turkije dat nu ongeveer een palm van een meter is geworden die ook een probleem heeft, namelijk hij maakt bladeren aan met een te lange steel die bij het minste wind dan vaak breken, wat zou ik hieraan kunnen doen. Beste lezer, ik wil u alvast hartelijk danken voor uw antwoord en wil ook nog graag zeggen dat ik niets mooier vind als palmliefhebber om van een stekje zo’n mooie palm groot te trekken. Dus ik zit erg in nood nu twee van mijn favorieten problemen hebben. Met vriendelijke groet, Lenie


  • Reactie door lapalmeraie — 13 mei 2015 05:57 @ 05:57

    Beste Lenie

    De meeste palmen vormen na verloop van tijd zogenaamde “adventief wortels”. Deze ontstaan aan de voet van de stam net boven het grond oppervlak. Ook wordt de stam bij sommige soorten na verloop van tijd van onder kaal. Ik vermoed dat beide fenomenen zich bij u toevallig samen hebben voortgedaan. Heel natuurlijk dus.

    Voor de andere soort zal licht het probleem zijn. Binnen maken palmen meer uitgerekt blad aan “op zoek naar licht”. Dit blad is buiten erg kwetsbaar en waait snel kapot. Het nieuwe blad dat buiten gevormd wordt is wel weer mooi.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door michel hofman — 17 mei 2015 11:45 @ 11:45

    hallo

    wat kan ik het beste doen om de palm die nu al een jaar of 3 bij me moeder in de tuin staat (in de volle grond) te verplaatsen naar mijn eigen tuin het is wel zo dat de plam nu erg goed doet en zijn vruchten laat zien wanneer kan ik de palmen verplaatsen het is een wintervaste palm ik heb er een foto van kan die alleen niet naar u zenden denk ik ? de naam van de plam weet ik ook niet .

    mvg michel


  • Reactie door lapalmeraie — 18 mei 2015 07:08 @ 07:08

    Beste Michel

    Een palm kan zeker verplaatst worden en het is daarvoor nu de beste periode.
    Lees hiervoor even mijn artikel over het verhuizen van palmen dat ook op de site terug te vinden is.

    Voor de soort bepaling mag u altijd een foto doormailen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Monique — 25 juni 2015 21:40 @ 21:40

    Wij hebben sinds twee maanden een trachycarpus fortunei, deze staat in de volle grond. Nu valt me op dat de bladeren van donker naar lichtgroen zijn gegaan. Ook twijfel ik over water geven Inprincipe is de grond erom heen vochtig. Hoe zie ik of het blad gezond blijft? Hij maakt wel nieuwe speren aan. Hoe lang duurt het voordat dat volwaardige bladeren zijn? Veel vragen, maar ik wil het beste voor de palm… Alvast hartelijk dank!!


  • Reactie door lapalmeraie — 29 juni 2015 06:43 @ 06:43

    Beste Monique

    Het is heel normaal dat het bestaande blad na aanplant wat lelijker wordt. De palm moet zich immers aanpassen aan de nieuwe standplaats en weersomstandigheden. Pas na een jaar komt de groei pas echt weer goed op gang en dan kan het nog een jaar duren voordat de bladkroon wat voller en mooier wordt. Alle groei in het eerste jaar is dus zeker alvast mooi meegenomen.

    De grond mag zeker vochtig zijn. Dat lijkt me dus goed te gaan.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Eimardo — 25 juli 2015 01:11 @ 01:11

    Hallo,

    Ik heb een vraagje over mijn Phoenix Roebelinii. Hij is nu een meter lang en ik vraag mij af wanneer er een kale stam komt.Komt dat vanzelf of kan ik dat ook zelf doen?

    Mvg. Eimardo


  • Reactie door lapalmeraie — 17 augustus 2015 16:45 @ 16:45

    Beste Eimardo

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    De vezels komen na verloop van tijd vanzelf los. De exacte hoogte of het moment wanneer dit gebeurt verschilt van palm tot palm.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Malou Bos — 6 september 2015 15:35 @ 15:35

    Dag beste palmvrienden.

    Ik heb van de week een kokosplantje gekocht. Normaal zie ik deze planten uit grote noten komen. Nou heb ik er een gekocht die uit nootjes van ongeveer 3 cm komen, blijft deze plant dan ook klein? Er liggen schelpen op het zand om vocht te behouden. De noten zijn vrij zacht, betekent dit dat ik al voeding moet geven? Ik dacht zelf aan het merk pokon of zijn er betere suggesties? De plant zelf is ongeveer 40 cm hoog, hoeveel en hoe vaak heeft deze water nodig?

    Groetjes malou, trotse palm eigenaar


  • Reactie door lapalmeraie — 7 september 2015 15:42 @ 15:42

    Beste Malou

    Vermoedelijk gaat het niet om de kokospalm (Cocos nucifera) maar om de Saribus rotundifolia (vroeger Livistona rotundifolia). De zaden werden louter als decoratie toegevoegd en komen van nog een andere palmsoort.

    De potgrond mag nooit uitdrogen en de luchtvochtigheid moet hoog zijn. Vermijd dus een plaats boven de verwarming. In principe is qua voeding alles voor groene kamerplanten geschikt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Eekelen — 21 oktober 2015 14:54 @ 14:54

    Hallo,

    Wij hebben afgelopen zomer een trachycarpus fortunei gekocht met een stamhoogte van ca. 15 cm. De palm is direct overgepot naar een pot met een diameter van 60 cm. en een hoogte van ca 60 cm. De palm lijkt goed te zijn geworteld en heeft afgelopen zomer meerdere nieuwe bladeren aangemaakt. Gezien het onvermogen om de palm buite voldoende te beschermen is deze nu maar binnen gehaald (huiskamer) maar hierover lees ik nu wisselende berichten.
    Kan de palm in de huiskamer (met temp. tussen de 17 en 21 graden) overwinteren em zo ja hoe pak ik dit het best aan?
    De pot is voorzien van afwateringsgaten en heeft een laag van ca 10 cm. hydrokorrels, de palm lijkt ook nu nog nieuwe bladeren aan te maken en is schitterend groen doch de bestaande bladeren beginnen nu aan de punten te verkleuren. De palmbladeren word om de dag besproeid en de radiatoren zijn voorzien van verdampers. Is dit voldoende om de palm te laten overwinteren of red hij dit sowieso niet binnen?

    Mvg van Eekelen


  • Reactie door lapalmeraie — 22 oktober 2015 12:37 @ 12:37

    Beste

    In principe kan deze soort ook binnen overwinterd worden maar hij zal zich toch buiten beter voelen en het dus beter doen. Vooral omdat de palm bij elke overgang (van buiten naar binnen en omgekeerd) een hele aanpassing moet doorgaan qua temperatuur en direct zonlicht. Doorgaans wordt het buiten blad binnen lelijk en het blad dit binnen gevormd wordt kan op zijn beurt weer slecht tegen de omstandigheden buiten.

    De palm zal dus mooier blijven indien u hem buiten op een beschutte plaats zet.
    Bijvoorbeeld vlak tegen de gevel zodat hij niet alleen een stuk droger staat maar ook kan genieten van de stralingswarmte. Zo hoeft u hem enkel nog maar te beschermen of binnen te nemen wanneer er echt strenge vorst voorspeld wordt. Voor zo’n kortere periode gelden de bovenstaande effecten niet.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Yvonne — 10 december 2015 22:45 @ 22:45

    Hoi hoi,

    Ik heb vorige maand een palm plant gekregen. Ik heb hem een plekje voor het raam gegeven in het licht. Daarnaast geef ik hem 1 X per week water. Nu beginnen bij enkele bladeren de punten bruin te worden. Geef ik hem misschien teveel water?


  • Reactie door lapalmeraie — 11 december 2015 09:19 @ 09:19

    Beste Yvonne

    Helaas valt daar moeilijk iets zinnigs over te zeggen zonder te weten om welke soort het gaat, welk formaat, soort pot en potgrond etc.

    Wel is het een feit dat een plaatsje voor het raam vaak samen gaat met een radiator in de buurt die zorgt voor een zeer droge lucht. De radiator uitzetten, een andere standplaats kiezen of de luchtvochtigheid verhogen (zie mijn artikel hierover) kunnen dan aangewezen zijn.

    Nu is het sowieso onmogelijk om puntgave bladeren te hebben binnenshuis. Zolang het dus enkel bij wat gele/droge bladpunten blijft is er nog niet zoveel aan de hand. Pas wanneer het ook uitloopt naar de rest van het blad of wanneer de hele palm lelijk begint te worden is ingrijpen aangewezen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Karin — 14 februari 2016 10:48 @ 10:48

    Hoi Yvonne,

    Een paar weken geleden heb ik een Nolina Recurvata gekocht. Hij staat nu in de winter op een lichte plek bij de schuifpui op het zuiden. In de zomer is het daar waarschijnlijk te warm en moet ik hem wat verder de kamer in zetten.

    Hij staat in een kamer met vloerverwarming bij een temperatuur van zo’n 17/18 graden als er geen zon in die de kamer opwarmt. Hij krijgt nu een beetje bruine puntjes aan de bladeren, maar na het lezen van deze site ben ik hem gaan besproeien en dat lijkt ervoor te zorgen dat het in ieder geval niet erger wordt.

    Wat me wel zorgen baart is dat de schors nu een centimeter boven de grond afbrokkelt aan de kant die naar het raam wijst. Sowieso blijft de schors stedds heel lang vochtig en bruin na het water geven, zelfs al geef ik hem niet teveel water. Er is in het gat niks te zien van insecten of eitjes, maar ook niet van adversieve wortels die eruit komen. Ik kan hier helaas geen foto meesturen.

    Ik vraag me ook af of ik hem niet moet verpotten? De plant lijkt nog niet zwaar onder druk te staan in de pot maar er is nauwelijks ruimte naast de stam om water te geven. Ook is de grond heel erg vast en is er geen ruimte om het wat los te woelen. Kun je mij advies geven wat ik het beste kan doen?

    Alvast bedankt!


  • Reactie door lapalmeraie — 15 februari 2016 07:25 @ 07:25

    Beste Karin

    De Nolina of Olifantspoot is geen palm maar valt eerder te vergelijken met oa Yucca’s. Daarom gaan niet alle hierboven geschreven adviezen ook voor u op.

    Deze plant komt voor oorsprong uit Mexico en heeft dan ook veel warmte en licht nodig. Water is maar heel beperkt nodig aangezien ze dit juist opslaan in de dikke stamvoet.
    Om diezelfde reden hebben ze aan een kleine krappe pot genoeg. Een te grote pot geeft als risico dat de grond te lang nat blijft met stamrot tot gevolg. Indien de grond niet los genoeg is kunt hem wel verpotten maar ververs daarbij enkel de grond zonder direct een grotere pot te nemen.

    De standplaats lijkt me dus ideaal, zowel nu maar zeker ook in de zomer. Donker (koeler) zetten lijkt me niet nodig.

    Bruine bladpunten is binnenshuis trouwens moeilijk op helemaal uit te sluiten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Dennie — 31 maart 2016 21:05 @ 21:05

    Goede dag palmliefhebbers,

    Ik ben een leek op gebied van Palmen maar vind ze super en heb daarom 2 trachycarpus fortunei aangeschaft voor in onze achtertuin. Echter 1 vd 2 is erg breed voor de locatie waar ik hem graag zou plaatsen. Met breed bedoel ik de bladeren, deze zijn gewoon groen en gezond maar ik zou het liefst de onderste bladeren/takken verwijderen en slechts degene die omhoog staan/groeien laten zitten.

    Mijn vraag aan jullie kan dit zomaar, dat ik de boom als het ware snoei zoals ik hem het liefst heb? Of zet ik hiermee de gezondheid vd boom te veel op het spel…

    Mijn dank is bij voorbaat groot voor wat advies

    Gr

    Dennie


  • Reactie door lapalmeraie — 4 april 2016 07:14 @ 07:14

    Beste Dennie

    De bladeren kunnen in principe gesnoeid worden zoals u dat wil. Wel is het af te raden om ineens het grootste deel van het blad te verwijderen. 1/3 zou in principe geen probleem mogen zijn. Na verloop van tijd wint de palm aan hoogte en zal de breedte niet meer zo’n probleem zijn omdat u er onderdoor kunt lopen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Sietske D'hollander — 12 mei 2016 12:02 @ 12:02

    Beste, wij hebben 3 jaar geleden een palmboom aangekocht en heeft twee jaar mooi gestaan, nu zijn de bladeren in de kruin echter volledig bruin geworden en losgekomen. Komen hier ooit nog nieuwe bladeren uit of is hij volledig naar de vaantjes?

    Vriendelijke groetjes


  • Reactie door lapalmeraie — 12 mei 2016 15:01 @ 15:01

    Beste Sietske

    Wanneer de speren loskomen spreken we van “speerrot”. Sommige soorten groeien hier over heen en maken inderdaad weer nieuwe bladeren aan indien de speerrot niet te diep zit. Andere soorten komen hier niet overheen en kun je dan inderdaad weggooien. Zoals u begrijpt heb ik dus de soort nodig, of desnoods een foto van de palm om iets exacter te kunnen adviseren.
    Ik vermoed echter dat het gaat om een Phoenix roebelenii, die soort groeit er niet overheen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Frederik — 21 augustus 2016 16:54 @ 16:54

    Middag,

    Ik heb twee kleine Phoenix Dactylife palmpjes opgekweekt uit zaad, nu ene groeit prima met een mooi breed gevouwen blad, de andere had ook zo’n mooi breed uitgevouwen blad, maar sinds enige tijd lijkt het blad helemaal ingekrompen als een harmonica, en is nu meer een stengel geworden, wat kan een oplossing bieden denkt u?

    Alvast hartelijk dank voor uw advies,

    Groeten Frederik

    Ps ik kan ook wel een foto sturen, maar naar welk adres? Thanx


  • Reactie door lapalmeraie — 22 augustus 2016 10:10 @ 10:10

    Beste Frederik

    Ik vermoed dat die zaailing even te droog of juist te nat heeft gestaan. Hierdoor ontstond een probleem met de wateropname waardoor het blad invouwt. Dit is een natuurlijke reactie om verder vochtverlies tegen te gaan. Wanneer dit te vergevorderd is (en zeker bij hele jonge planten) kan dit soms het einde betekenen. In dat geval komt het nieuwste blad vanzelf mee wanneer u heel voorzichtig (!) tussen twee vingers aan het blad trekt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door heurterre chris — 24 oktober 2016 12:05 @ 12:05

    vraagje mijn fortunei palmen vertonen witte stippen op de stengels en op de nieuwe speren ! niet op de bladeren die openkomen ! dit al enkele jaren,dus de palmen gaan er wel niet dood aan ,maar weet u misschien wat het zou kunnen zij n?Groetjes.


  • Reactie door lapalmeraie — 24 oktober 2016 15:14 @ 15:14

    Beste Chris

    Ik kan me niet direct iets voorstellen bij “witte stippen”?
    Het zal geen wolluis zijn, dan hadden de palmen er niet meer mooi bij gestaan.
    Het zou wel op de natuurlijk vezels kunnen gaan maar dat zijn bij deze soort niet echt stippen.
    Stuur gerust een foto van de palmen ter verduidelijking.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Bert ter Beeke — 1 december 2016 12:45 @ 12:45

    hallo ik heb een palm boom die uit een kokosnoot komt meegenomen hoe kan ik die het beste oppotten wat voor grond?
    hij is ongeveer 40 cm hoog nu


  • Reactie door lapalmeraie — 1 december 2016 13:16 @ 13:16

    Beste Bert

    Dat kan het best in een ruime pot met drainage gaten en een goed drainerende grond.
    Op de site vindt u hiervoor een handleiding:
    http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2009/04/palm-verpotten/

    Indien het inderdaad een Cocos nucifera betreft moet u er wel rekening mee houden dat deze palm nauwelijks over te houden is als kamerplant. Ze vereisen een zeer hoge luchtvochtigheid wat binnen net te realiseren valt. Het is dus vrij normaal wanneer hij binnen enkele weken plots aftakelt. Het blad benevelen kan de levensduur wel iets verlengen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door heurterre chris — 2 december 2016 13:10 @ 13:10

    Hallo vraagje groeien palmen tijdens de winter door in het zuiden van spanje of ligt de groei ook stil ? alvast bedankt!groetjes.


  • Reactie door lapalmeraie — 2 december 2016 14:02 @ 14:02

    Beste Chris

    Dat hangt natuurlijk een beetje van de effectieve temperatuur af. Doorgaans is een graad of 10-15° zo een beetje het omslagpunt. In de winter liggen de temperaturen in Zuid Spanje net rond die temperaturen en zullen de palmen dus wel doorgroeien maar slechts beperkt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Janna — 21 december 2016 00:19 @ 00:19

    Beste Pameraie,
    Ik heb zojuist bij iemand een areca palm gered van een tragische dood. Hij stond buiten, wel in een tochtvrije omgeving maar de kluit was doorweekt toen ik hem ophaalde. Nu probeer ik hem weer op te lappen. De meeste bladeren waren bruin, of hadden bruinige plekken. Ik heb alle dorre en slechte takken weggehaald, er zijn 3/4 jonge scheuten overgebleven die niet aangetast lijken en de kluit lijkt niet te rotten.
    Nu vraag ik me af hoe ik de overlevingskans kan vergroten en de plant de optimale omstandigheden hiervoor te geven.
    Ik heb dus alle slechte takken weggehaald zodat alle energie hopelijk naar de jonge scheuten gaat. Ik heb hem in de koudste kamer van mijn huis gezet om de overgang in temperatuur een beetje soepel te laten verlopen (zo’n 12 graden).
    Nu vraag ik me af of ik heb moet overpotten, Hij zit nog in de pot waarin hij gekocht is en de wortels schieten eronderdoor. Maarja in de winter overpotten is misschien niet ideaal. Ook vraag ik me af of ik hem naar de woonkamer moet halen met een temperatuur van 18-21 graden en dan af en toe zal sproeien?

    Alvast Bedankt! Ik hoop dat ik hem kan redden!


  • Reactie door lapalmeraie — 21 december 2016 09:02 @ 09:02

    Beste Janna

    Een leuk en nobel project.
    De Areca palm of eigenlijk Dypsis lutescens (Areca is gek genoeg een hele andere familie) wordt doorgaans verkocht met veel exemplaren samen in één pot om een vol effect te krijgen. In feite is elke scheut dus een aparte palm!
    Verpotten lijkt me wel aan te raden omdat de natte grond en de slechte conditie van de plant verdere rotting alleen maar in de hand werken. Het verpotten zal wel op een warme plaats moeten gebeuren, of toch minstens buiten in het zonnetje zodat de plant niet opnieuw een nekslag krijgt. U kunt daarbij ofwel zoveel mogelijk natte grond rond de wortels verwijderen met de vinger toppen zonder de wortels al te veel te verstoren. Ofwel u opteert er voor om de jonge nog gezonde scheuten van elkaar te scheiden en apart op te potten en zo de palmen op te kweken in hun natuurlijke vorm. In dit laatste geval kunt u een emmer vullen met lauw water en hier de kluit in onderdompelen. Met wat voorzichtig woelen komen de wortels vrij eenvoudig los.
    Vervolgens pot u op in een drogere potgrond van goede kwaliteit en zet u de palm(en) op een lichte plaats in de woonkamer. Er zal hoe dan ook nog wat verdere terugval zijn, palmen groeien immers traag waardoor slechte verzorging zich ook tot lang erna nog uit, maar uiteindelijk zal de groei weer hervatten en kunnen ze uitgroeien tot mooie exemplaren. Wekelijks sproeien mag zeker. Qua watergift geeft u naar behoefte, door eerst altijd even in de potgrond te voelen. De grond mag licht vochtig zijn.

    De Dypsis lutescens ofwel Goudpalm groeit uiteindelijk uit tot een sierlijke palm met een goudgele hoofdstam en diverse uitlopers aan de basis.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Krind — 18 januari 2017 16:34 @ 16:34

    Goedendag, Graag uw advies bij aankoop van een palm. Welk verschil in Areca, Dypsis Catebscens Goudpalm en Howea, Forsteriana Kentiapalm? Zijn beide luchtzuiverend? Welke maakt meeste kans in huiskamer tegen muur naast raam met licht uit het Noorden en verwarming onder raam. Las hierboven dat de Areca meerdere palmen in 1 pot zijn?
    Met dank en hartelijke groet, Djoie Krind


  • Reactie door lapalmeraie — 18 januari 2017 17:45 @ 17:45

    Beste Djoie

    Zowel de Areca (Dypsis lutescens) als de Kentia (Howea forsteriana) worden inderdaaf veel als kamerplant aangeboden. Beiden worden doorgaans met meerdere samen in één pot aangeboden om een volle effect te geven. De Areca is wat fijner van structuur en lichter groen en wordt vaak in een hele bos jonge palmen opgepot. Deze palm vormt van nature overigens ook uitlopers aan de voet van de stam. De Kentia is wat grover en veel donkerder van kleur. De bladstelen zijn ook een stuk langer. Hierdoor oogt hij wat statiger. Voor zover de voornaamste uiterlijke verschillen.
    Qua verzorging is de Areca het gemakkelijkst, ook kost deze een stuk minder dan de Kentia.
    Let overigens wel op met die radiator vlak bij. Probeer die iets zachter te zetten en hang er zeker een waterbakje aan.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door bianca — 23 januari 2017 09:20 @ 09:20

    Hoi,

    Ik heb een mooie prachtige dracaena magenta,1 grote stam met 3 kleine stammen en naast de grote stam een kleinere stam met 2 stammetjes :) eet anders niet hoe uit te leggen.in ieder geval deze nacht,blijkbaar had ik de bench niet goed dicht gedaan is mijn labrador 11 maanden een echte rakker ontsnapt en heeft die kleinere stam kapot gebeten :( mijn hond is oke aangezien de plant maag irritaties kan veroorzaken maar hij heeft niets opgeten. mijn meisje (plant) is wel jammer is het voldoende de kapote stam te verzorgen met wondverzoring voor planten of zal de gehele plant dood gaan ?hoop het beste voor haar noem haar dus mijn meisje omdat ze zo mooi en sierlijk is :)


  • Reactie door lapalmeraie — 23 januari 2017 11:49 @ 11:49

    Beste Bianca

    Zoiets kan gebeuren natuurlijk. Gelukkig is enkel de kleinste stam gesneuveld. Ik vermoed dat het stammetje wel weer aan een zijkant kan uitlopen op één of meerdere plekken. Smeer inderdaad wat wondpasta of gewoon wat as op de wond op het sneller te laten genezen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Willy H — 23 maart 2017 23:31 @ 23:31

    Beste,

    Een van mijn palmen is een Daisy lirion wheeleri en deze heeft vorige zomer plots een stengel met een diameter van 5 cm en een hoogte van 3,5 m gevormd, dit op zeer korte tijd.
    Binnenkort gaat hij weer naar buiten en vraag me af wat er verder gaat gebeuren of hoe hij verder moet verzorgd worden.
    Is u dit verschijnsel bekend ? en kan u advies geven.

    grt, Willy


  • Reactie door lapalmeraie — 24 maart 2017 09:11 @ 09:11

    Beste Willy

    De Dasylirion is geen palm maar vormt een onderdeel van de onderfamilie “Nolinoideae” welke zich onder de aspergefamilie situeert. De groei en verzorging is dus niet helemaal te vergelijken met palmen. Zelf heb ik hem overigens ook niet staan dus kan ik niet adviseren uit persoonlijke ervaring.

    Wel vermoed ik dat de warme overwintering de bloei gestimuleerd kan hebben en dat de erg lange scheut een bloeiwijze betreft zoals op deze foto’s te zien is.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Nico — 29 mei 2017 18:07 @ 18:07

    Leuk en goed artikel! Ondanks het lezen van het artikel en de comments toch nog een vraag:

    Wat ooit 5 jaar geleden begon als eigen geweekte palmpjes van zaad uit Spanje zijn deze nu een stuk groter en steviger geworden. De palm soorten betreffen de Washingtonia Robusta en de Fortunei. Vele stekjes heb ik na 1 jaar weggeven echter heb ik totaal 6 Fortunei en 2 Robusta’s gehouden. Sommige van deze planten zijn na 2 jaar naar buiten gegaan en sommige zijn ’s winters binnen gezet (kantoor) en staan zomers buiten.

    Inmiddels zijn ze meerdere malen verpoot en staan alle in Cocopeat gemengd met Pokon Palmgrond en onderin hydrokorrels. Dit geheel zit weer ingewikkeld in bulbeltjes folie en de pot is goed waterdoorlatend. De gene die op kantoor staan hebben 3 jaar geleden bij het verpoten een handje koemest en kalk korrels erbij gekregen. Los van dit zijn de palmen nog nooit extra bemest.

    Graag wil ik starten met het extra bemesten van de palmen, mede omdat degene die buitenstaan inmiddels oranje/geel achtige bladeren met zwarte stukjes beginnen te vertonen.

    Graag hoor ik van jullie wat goede mestproducten zijn en waar ik die (groot) kan inkopen. Gezien ik niet voorzie dat de palmen op korte termijn verpot worden graag mest in de vorm van vloeibaar of korrels/staven die in de grond gedrukt kan worden.

    Indien gewenst kan ik foto’s aanleveren.


  • Reactie door lapalmeraie — 30 mei 2017 06:44 @ 06:44

    Beste Nico

    Bedankt voor de feedback!
    Er bestaan vloeibare meststoffen speciaal voor palmen. Onder andere DCM heeft dit in hun gamma. Dat kunt u bij potplanten inderdaad prima gebruiken.
    Verder kunt u ook jaarlijkse de bovenste paar cm van de potgrond verversen. Gebruik dan eerder een kwalitatieve potgrond voor orangerieplanten bijvoorbeeld aangezien cocospeat wel goed draineert maar verder een erg arm substraat is.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Cees — 13 augustus 2017 15:34 @ 15:34

    Mijn prachtige Kentia palm drupt vanaf de bladeren sinds kort een kleverige vloeistof op het parket; lijkt wel suikerwater.
    Wat is hiervan de oorzaak en is er iets tegen te doen?


  • Reactie door lapalmeraie — 14 augustus 2017 14:15 @ 14:15

    Beste Cees

    Dat is honingdauw, een teken dat er luis om de palm zit. Vermoedelijk wolluis of schildluis. De palm wordt dus best goed onderzocht en nadien behandeld met een krachtig product. In uw lokale tuincentrum vindt u daarvoor geschikte producten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Rogée — 4 februari 2018 11:39 @ 11:39

    Beste La Palmeraie,

    Wij zijn sinds kort de bezitters van een prachtige reizigers palm. -Revenala-
    Hoe vaak mag/moet deze water hebben? Ik heb gelezen dat een palm in de wintermaanden minder water nodig heeft ivm groeistop.
    Ik hoor het graag.

    Mvg Rogée


  • Reactie door lapalmeraie — 5 februari 2018 11:49 @ 11:49

    Beste Rogée

    Deze plant die eigenlijk meer valt onder de banaanachtige komt zoals de naam doet vermoeden oorspronkelijk uit Madagaskar. Daar is het vrijwel het hele jaar gelijkmatig qua temperatuur waardoor er niet echt sprake is van een winter. Deze planten hebben dan ook geen behoefte aan een rustperiode. Sterker nog, toen ik mijn Ravenala in de koelere hal moest plaatsen omdat hij in de woonkamer tegen het plafond stond, kwijnde hij langzaam weg. De 15°C bleek te laag.
    Houd hem dus zeker in de huiskamer, op een lichte en warme plaats en geef normaal water.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Sophia — 11 maart 2018 18:18 @ 18:18

    Dag allemaal,

    Sinds kort hebben wij een waaierpalm (livistona rotundifolia) overgenomen van een familielid. Deze plant heeft het altijd goed gedaan, maar nu hij een tijdje bij ons staat zijn de bladeren helemaal verdroogd.
    Hij krijgt in principe elke week wat water, maar één week zijn we dit vergeten.
    Kan dat de oorzaak zijn van de verdroogde bladeren? En is de plant nog te redden? We zien wel dat er nieuwe bladeren uit de stam komen, maar we weten niet of deze er nog goed aan toe zijn.

    Alvast bedankt voor jullie hulp!


  • Reactie door lapalmeraie — 12 maart 2018 07:25 @ 07:25

    Beste Sophia

    De Saribus rotundifolius zoals deze palm tegenwoordig officieel heet, is geen gemakkelijke palm in te houden aangezien deze tropische soort een behoorlijk hoge luchtvochtigheid nodig heeft. Ik vermoed dat hij bij de vorige eigenaar daarom ook erg gunstig stond wat dat betreft.

    De droge bladeren zijn dan ook een rechtstreeks gevolg van een te lage luchtvochtigheid, iets dat vooral sterk het geval is gedurende de wintermaanden met de centrale verwarming aan.

    De droge bladeren worden niet meer mooi en mogen dus vlak bij de stam worden afgeknipt. Zet de palm op een lichte maar vochtige plaats of besproei hem regelmatig. Vermijd een plaats vlakbij of bovenop (: vensterbank bv) de radiator of schakel de radiator uit. Met een beetje geluk komt de palm er weer bovenop.

    Buiten zetten is tussen mei en oktober overigens ook een mogelijkheid mits op een beschutte plaats uit de zon.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Joke — 16 mei 2018 07:13 @ 07:13

    Ik heb al 5 jaar een kentiapalm en sinds een half jaar komen er nieuwe scheuten in, maar die komen niet uit. Ze blijven dicht! Hoe kan dit? Hij krijgt 2 keer per week water en een keer per week plantenvoeding.
    Vriendelijke groet Joke


  • Reactie door lapalmeraie — 16 mei 2018 12:15 @ 12:15

    Beste Joke

    De Kentia palm (Howea forsteriana) is een langzame groeier. Het is dus niet abnormaal dat de nieuwe speren (nieuwe samengevouwen bladeren) relatief lang dicht blijven. Sowieso worden eerste de speren volledig ontwikkeld en pas op volledige grootte gaan ze open en worden de bladsegmenten zichtbaar.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Kelly — 5 juni 2018 17:19 @ 17:19

    Hoi ik heb al tien jaar een palmboom in mijn voortuin staan nu zag ik ineens dat de onderkant van de stam opeens kaal was en er lagen wat stukjes naast is dit een natuurlijk verschijnsel of heeft iemand mijn boom beschadigd ik vind het er raar uitzien..


  • Reactie door lapalmeraie — 6 juni 2018 20:21 @ 20:21

    Beste Kelly

    Het verschilt wat van soort tot soort maar het is inderdaad niet abnormaal dat de oude bladvoeten na verloop van tijd loslaten waardoor de kale stam zichtbaar wordt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Aad — 7 juni 2018 09:17 @ 09:17

    Een eigenaardige Canariensies Palm uit Kreta. Zo zou je onze Palm het best kunnen noemen. Als we hem/haar in oktober/november naar binnen halen (hij/zij staat in een enorme pot) begint ie te groeien als een gek en op ons terras worden haar/zijn bladeren alleen maar bruin terwijl ze toch echt op de mooiste plek in de zon staat. Ik heb wel eens gelezen dat deze Palm geen voeding behoeft maar wat zouden dan deze oorzaken kunnen zijn?
    Alvast bedankt
    Mvrgr Aad


  • Reactie door Aad — 7 juni 2018 09:20 @ 09:20

    Owjah, dat vergeet ik nog, de Palm is al zes jaar oud en meet pas 1.5 mtr.

    Met een groet Aad nogmaals.


  • Reactie door lapalmeraie — 7 juni 2018 11:44 @ 11:44

    Beste Aad

    Eigenlijk is het nog niet eens zo gek wat uw Phoenix doet. Palmbladeren zijn net als onze huid ook best wel gevoelig voor de zon en moeten dus elk jaar geleidelijk aan opnieuw wennen. Bij het direct in de volle zon plaatsen kunt u er vergif op innemen dat het blad dat binnen werd gevormd direct verbrandt (roestkleurige vlekken, verdrogen,…) en lelijk wordt. Mijn ervaring is dat ze het dan toch even moeilijk hebben om zich weer aan te passen en dus niet zo gek veel doen. Zeker niet als ze weinig voedingsstoffen krijgen. In het najaar zakt de temperatuur buiten waardoor de groei ook weer afneemt. Het opnieuw plaatsen in de warme huiskamer creëert in feite een soort nieuw voorjaar voor de palm waardoor de groei waar aangezwengeld wordt. Binnen verbrandt het blad natuurlijk niet waardoor hij lekker blijft groeien.

    Het is een misverstand dat deze palmen niet veel voedingstoffen (of water) zouden nodig hebben. Zeker in pot verschraalt de grond toch vrij snel. Het is aan te raden om de palm gedurende de zomermaanden dus rijkelijk water te geven en voedingsstoffen. In oktober bouwt u dit af. Volgend voorjaar laat u de palm eerst gedurende een week of twee in de schaduw buiten staan en vervolgens bouwt u het aantal uren direct zonlicht weer geleidelijk aan op. Heeft u geen beschutte plaatsen, dan is een zonnescherm of schaduw/vliesdoek ook een optie.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Aad — 7 juni 2018 18:58 @ 18:58

    Beste Niek

    Ik wil je allereerst bedanken voor je uitvoerige antwoord ik ben er erg blij mee. Waar ik mee blijf zitten echter is het feit dat hij maar zo klein blijft. Weliswaar met een stam van ca 30 cmØ maar dan toch! Ook zou je me blij kunnen maken welke voedingstoffen ik gebruiken moet. Zijn die ook te bestellen bij jullie?
    Verder is mijn interesse gewekt voor wintervaste palmen en andere soorten die de kou wel kunnen overleven in een hobbykas zoals deze:

    image1.jpeg

    Hoewel deze nog in een bouwfase bevindt maar je een aardige indruk krijgen kan hoe dat de binnenzijde eruit zal gaan zien. Maar óók vooral, of ik deze via deze site óf via jullie kan bestellen?!

    Met een groet Aad


  • Reactie door lapalmeraie — 8 juni 2018 07:59 @ 07:59

    Beste Aad

    Palmen zitten iets anders in elkaar dan bomen. In feite zijn het ook helemaal geen bomen maar grassen! Hierdoor kennen ze geen secundaire diktegroei wat betekent dat ze niet zoals een loofboom in de hoogte groeien en nadien ook nog steeds in de dikte. Palmen hebben dus ook geen jaarringen zoals loofbomen, in plaats daarvan bestaat de stam enkel uit vaatbundels en dode bladvoeten. Concreet betekent dit dat de palm eerst aan de voet zijn volledige dikte behaalt en dán pas de hoogte in gaat. Hierdoor lijkt hij de eerste jaren inderdaad niet veel te doen maar eens die dikte is bereikt schiet hij ineens omhoog. Voor een canariensis moet u toch wel rekenen op zo’n ruime 40cm in diameter.

    Qua voedingsstoffen kunt u in pot vloeibare meststof gebruiken. Er bestaat speciale meststof voor palmen maar in principe is een universele meststof voor groene kamerplanten ook prima. Volg de aanwijzingen op de verpakking en geef zo tussen april en oktober. U kunt eventueel ook organische korrels gebruiken. Die lossen langzaam op in het gietwater en zijn zo duurzamer. Indien u nog meststof voor het gazon hebt liggen is dat prima. Anders kunt u gaan voor korrels voor siergrassen en bamboe bv. Het volstaat om ongeveer twee handjes rond de voet te strooien en dit pas te herhalen als de korrels volledig opgelost zijn.

    Ik verkoop overigens niets. La Palmeraie is een puur informatieve website. Meststoffen vindt u in het lokale tuincentrum zonder problemen.

    De kas is een leuk project. De condities zijn natuurlijk een stuk anders en gunstiger dan gewoon buiten in de tuin. Het zal er vermoedelijk ook wel vriezen maar doordat de planten droog staan kunnen ze een stuk meer hebben dan buiten in de vochtigheid. Er is ontzettend veel mogelijk en alles hangt wat af van uw eigen smaak. Ik raad u aan om eens een kijkje te nemen op mijn exotentuinenpagina. Daar kunt u een virtuele wandeling maken door mijn tuin en ziet u wat er allemaal mogelijk is in ons klimaat. Ook vindt u daar foto’s van andere tuinen om inspiratie op te doen. Neem gerust opnieuw contact op indien u nog vragen heeft of de namen van bepaalde planten wilt weten.

    Met de strook voor de kas en naast de oprit is ook nog van alles mogelijk qua aanplant. Ook exotisch. Een Chamaerops humilis palm kan daar bv zonder problemen aangeplant worden. Bamboe kan ook een mooi effect geven en er zijn genoeg soorten die netjes op hun plaats blijven en niet woekeren en bovendien mooi strak rechtop groeien. Ook daarover vindt u alle informatie op de site.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Gino — 14 november 2018 20:41 @ 20:41

    Hoi,

    ik heb net een Trachycarpus fortunei gekregen en ik heb deze zo snel mogelijk verplant om de meeste slaagkansen te geven. Toen ik met mijn grondboor diep wilde boren om de palen stevig te zetten zag ik dat er op een bepaalde diepte gley verschijnselen (grijsblauwe grond) aanwezig waren. Ik heb toen naar Geopunt Vlaanderen gekeken en die zeiden dat dat inderdaad natte bodems zijn met gley verschijnselen zijn. De bovenlaag is zwarte leemgrond en de onderlaag met gleyverschijnselen was grof zand (goed drainerend zou ik dus denken maar blijkbaar niet). Ik had ook bij Geopunt eens op andere plaatsen gekeken die dichter dan 0,5 km van bij mij zijn, waar ik ook een Trachycarpus in de volle grond weet staan maar die bodems zijn iets droger. Op zo’n 90 cm diepte stond in mijn tuin zelfs permanent water. Ik heb nog nooit in de winter permanent water of plassen zien staan bovenop die grond, vandaar ik nu verbaast ben. Ik maak me veel zorgen omdat ik overal lees dat een palmboom een goed drainerende bodem moet hebben. Vandaar mijn vragen: hoe diep wortelt normaal een Trachycarpus? Moet ik mij zorgen maken? Indien dit een probleem geeft, kan ik dit probleem deels of helemaal oplossen zodat het water daalt? Of kan het geen kwaad als de onderste delen van de wortel even onder permanent water zitten maar niet heel het jaar?

    Alvast hartelijk bedankt!
    Mvg, Gino


  • Reactie door lapalmeraie — 15 november 2018 11:48 @ 11:48

    Beste Gino

    Wat een grondige voorbereiding, heel mooi om te zien!
    Ik kende het Geopunt eerlijk gezegd niet en heb ook even gekeken voor mijn eigen tuin. Het is hier niet veel anders qua grond; w-Ldc, Ldc en Pcc.
    Met andere woorden:

    w-: klei zandsubstraat
    L: zandleem
    P: lich zandleem
    .c: matig gleyig, matig droog
    .d: matig gleyig, matig nat
    ..c: sterk gevlekte of verbrokkelde textuur

    De grond is inderdaad zwaar en op bepaalde plaatsen beenhard wanneer het wat droger is. Bij flinke buien blijft er wel degelijk water staan op verschillende plaatsen. Zoals u in mijn tuin gezien zal hebben vormt dat toch geen enkel probleem voor de palmen. Belangrijk is dat u geen al te groot plantgat graaft. Net iets groter dan de kluit is ideaal. Wanneer u namelijk een veel groter gat graaft en vult met goede drainerende grond, dan gaat dat gaat als put fungeren en stroomt al het water van de omringende slecht drainerende grond juist in het plantgat. Vul het plantgat ook weer aan met een mix van de lokale grond en een compost. Op die manier zou het zeker moeten lukken!

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Gino — 15 november 2018 20:45 @ 20:45

    Beste Niek,

    Bedankt voor je antwoord! Op Geopunt kan je nog veel meer opzoeken over alle percelen. Maar volgens Geopunt heb ik dan toch een andere bodem als u. Ik woon op een Sfpmz bodem. Wat dit juist wil zeggen weet ik niet zo goed maar als ik op “info: eenduidige legende” kijk staat er letterlijk “De zeer natte lemige zandgronden met grondwater en reductiehorizont beginnend tussen 40 en 80 cm omvatten de series Sfp, Sfc, Sfg, Sfm, terwijl de complexen van natte en zeer natte grondwatergronden: SFp, SFP en SFg eveneens tot de Kempische valleilandschappen behoren. Het zijn permanent zeer natte bodems met winterwaterstand op het maaiveld en zomerwaterstand tussen 40 en 80 cm voor draineringsklassen . f . . De bodems zijn ongeschikt voor akkerland en tuinbouw. Ze kunnen gebruikt worden voor minderwaardige hooiweide en zijn eveneens bruikbaar voor bosbouw (populier, wilg, els)”. Ik vind dat eigenlijk wel heel vreemd want ergens in maart had ik op ongeveer dezelfde plek ook een put geboord en toen stond er op ongeveer dezelfde diepte water. Toen dacht ik dat dat normaal was omdat in en net na de winter het grondwater hoger zit. Maar nu nog na zo’n lange en droge zomer vind ik dit vreemd… In de winter zie ik vaak grote delen van landbouwvelden en delen van bos helemaal langdurig onder water, terwijl er in mijn tuin geen enkele plas te zien is :)

    Ik heb eigenlijk nog een vraagje (ik heb pas sinds dit jaar het palmliefhebbersvirus overgekregen): De Trachycarpus fortunei die ik gisteren in mijn tuin had gezet heeft een stamhoogte van 145 cm. Deze kwam van andere mensen die deze boom enkele maanden geleden hadden uitgeschept met wat wortel (niet zo veel). Zou het kunnen dat die begin volgend jaar bloemen krijgt? En zo ja, kan ik die er dan best niet af doen zodat die niet teveel energie stelen die normaal naar de nieuwe wortelgroei moet gaan?

    Mvg,
    Gino


  • Reactie door lapalmeraie — 16 november 2018 10:27 @ 10:27

    Beste Gino

    Dat is inderdaad dan wel een iets andere grond. Nu vond ik de site van Geopunt, vermoedelijk door de overdaad aan info en opties, ook niet zo heel duidelijk/overzichtelijk. Het is natuurlijk ook maar de vraag in hoeverre de originele grond nog behouden is bij de bouw van het huis/aanleg van de tuin. Vertrouw daarom vooral ook op uw eigen waarnemingen. Het feit dat er geen water blijft staan is bijvoorbeeld al heel positief. Bovendien staan er in Nederland ook heel wat palmen in de natte polders die het ook prima doen.

    Wat betreft de bloei, dat is inderdaad een hardnekkig fabeltje dat de bloei vroegtijdig weggeknipt zou moeten worden. Ik heb in al die jaren echter nog nooit concreet bewijs gezien dat dit inderdaad echt verschil maakt. Bovendien zou je zelfs kunnen stellen dat het wegknippen de natuurlijk ontwikkeling verstoort met eventueel een nadelige invloed op de groei. Ik laat de palmen dus altijd gewoon tot bloei komen zonder enige problemen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Mjm — 18 april 2021 23:48 @ 23:48

    Bruin blad palm in pot. Wat is er aan de hand en wat kan ik doen?


  • Reactie door lapalmeraie — 19 april 2021 08:45 @ 08:45

    Beste Mjm

    Dat hangt er een beetje vanaf om welke palmsoort het gaat, hoe deze verzorgd wordt, in wat voor pot/potgrond deze staat,..Een foto kan al veel duidelijkheid geven.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Vera Verberk — 10 september 2021 15:17 @ 15:17

    Wij hebben twee palmbomen naast elkaar en nu hebben we kleine palmscheuten eronder. Ze zijn nu 2 jaar en wanneer kan ik deze verplaatsen?


  • Reactie door lapalmeraie — 13 september 2021 08:27 @ 08:27

    Beste Vera

    Als het om jullie Trachycarpus gaat, dan zouden het dus zaailingen zijn en kunnen deze inderdaad voorzichtig worden uitgestoken om elders te planten of op te potten. Indien het om een andere soort zou gaan, bv een Chamaerops humilis dan is het een ander verhaal. Die uitlopers zouden dan uitgestoken moeten worden met wortels maar dat is lang niet altijd haalbaar.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Bert — 10 oktober 2021 12:10 @ 12:10

    Hoi,
    Wij hebben een wagerianus palm en na a de afgelopen winter zijn er wel nieuwe bladen gekomen maar die komen nu na de zomer nog steeds niet boven de oudere bladen uit eerdere jaren deed de palm het goed. Ik bemest de palm met speciale palm mest.
    Er zijn dit jaar wel voor het eerst een tros van soort nootjes in de palm gekomen. Kan het zijn dat dit te veel voeding weg trekt voor de palm? Moet ik deze dan weg snoeien?


  • Reactie door lapalmeraie — 11 oktober 2021 09:58 @ 09:58

    Beste Bert

    Vermoedelijk draagt de palm zaden. Er is echter niet direct bewijs dat dit een impact heeft op de groeisnelheid van de palm. Sommigen beweren dat de bloei energie wegneemt maar omgekeerd zou je ook kunnen stellen dat het verwijderen van de bloei/zaadtrossen, de natuurlijke cyclus verstoort en zo de groei juist afremt. Ik ben dus van mening dat je de natuur het best zijn gang kunt laten gaan. Dat de groei wat tegenvalt dit jaar kan ook komen door de moeilijke winter met enorme temperatuurschommelingen en het zeer natte voorjaar. De wagnerianus is sowieso al een trage groeier dus zulke omstandigheden helpen dan zeker niet.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Bert — 11 oktober 2021 15:55 @ 15:55

    Hoi Dank voor je reactie. IK had ook al het idee dat het zaden zijn. Dan laatje ik de natuur zijn gang maar gaan. Vorig jaar ging het veel beter met de groei maar idd een natte zomer en veel regen. IK heb er ook nog mar wat natuurlijke universele korrelmest omheen gestrooid en denk dat ik hem deze winter misschien maar in pak in bubble folie oid Het zag er afgelopen winter wel raar uit met de sneeuw er op en dan is het ook afvragen sneeuw er af schudden of niet.


  • Reactie door lapalmeraie — 12 oktober 2021 14:20 @ 14:20

    Beste Bert

    Inpakken met bubbelfolie zou ik ten stelligste afraden. De kans op schade of erger is daarmee namelijk erg groot. Lees zeker even mijn artikels over de winterbescherming van palmen. Persoonlijk laat ik sneeuw overigens gewoon op de bladeren maar er zijn ook liefhebbers die het er vanaf vegen inderdaad.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Marius van der wiel — 4 juni 2023 18:08 @ 18:08

    heb nu 4 jaar 2 palmen, de ene komen ieder jaar trossen gele bolletjes in, die vallen er gewoon af. dacht dat het noten werden, maar nu lees ik hier dat het zaden zijn. dank je voor de info.


  • Reactie door lapalmeraie — 5 juni 2023 12:37 @ 12:37

    Beste Marius van der Wiel

    De gele bolletjes zijn de bloemen maar, afhankelijk van de soort, kunnen er dus mannelijke en vrouwelijke bloemen zijn. Wanneer de bloemen uitgebloeid zijn vallen deze er verdroogd af (die gele bolletjes dus) tenzij het om een vrouwelijke palm gaat waarbij de bloemen werden bevrucht. In dat geval worden die gele bolletjes langzaam donker gekleurde zaden die pas na de winter rijp zijn.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.