ugli fruit

Post hier al je vragen in verband met het zaaien en stekken van exotische planten.

ugli fruit

Berichtdoor arpad veldhuis op 29 jan 2011 17:42

ik zat vandaag een ugli te eten en er zat zaad in, zou je die kunnen kiemen en op wat voor tempratuur moet ze kiemen.

gr arpad
ik ben niet verslaafd,ik hebt gewoon teveel planten
arpad veldhuis
 
Berichten: 771
Geregistreerd: 03 aug 2009 10:34
Woonplaats: Balesfeld 20km boven bitburg Duittsland
47 bedankjes

Re: ugli fruit

Berichtdoor arpad veldhuis op 31 jan 2011 07:08

niemand????
ik ben niet verslaafd,ik hebt gewoon teveel planten
arpad veldhuis
 
Berichten: 771
Geregistreerd: 03 aug 2009 10:34
Woonplaats: Balesfeld 20km boven bitburg Duittsland
47 bedankjes

Re: ugli fruit

Berichtdoor Sodiac op 31 jan 2011 11:39

Ik weet niet precies het antwoord op je vraag, maar ik lees dat het een kruising is tussen een mandarijn, sinaasappel en grapefruit en dat hij voornamelijk uit Jamaica komt. In Jamaica is het altijd wel rond de 28-30 graden, dus wellicht is dat je kiemtemperatuur? :)
Avatar gebruiker
Sodiac
 
Berichten: 474
Geregistreerd: 06 jun 2010 21:25
Woonplaats: Noord-Brabant, NL
40 bedankjes

Re: ugli fruit

Berichtdoor Hansvdb op 17 jan 2021 12:02

Meer dan twintig jaar geleden heb ik eens wat pitten gezaaid uit een Ugli vrucht. Een Ugli is een spontane kruising tussen een sinasappel, een grapefruit en een tangelo (mandarijn). Wordt voornamelijk gekweekt op Jamaica waar hij ontstaan is.
Er is over deze Citrus soort maar weinig informatie te vinden, zeker in Nederland, maar onlangs ben ik toch weer eens gaan zoeken en toen kwam ik deze post tegen. Hij is al heel oud, maar misschien heeft de starter de pitten gezaaid en inmiddels een leuk boompje.
Mijn Ugli is een aardig boompje geworden en heeft dit jaar voor het eerst link vrucht gedragen na eerst één vrucht, veel later twee en weer later drie vruchten geproduceerd te hebben. Dit jaar waren het er meer dan twintig.

Citrus Ugli zaailing.JPG
Citrus Ugli zaailing.JPG (161.27 KiB) 377 keer bekeken

Vorig jaar waren het er dus maar drie, maar wel behoorlijk grote vruchten. Omdat ik ze goed rijp wilde hebben heb ik ze lang aan de boom laten hangen maar blijkbaar was dat geen goed idee. De vruchten waren behoorlijk aan de droge kant maar smaakten wel goed, zacht en zoet met een hint naar mandarijn. De vrucht op de foto ligt op een ontbijt bordje.

Citrus Ugli vrucht.JPG
Citrus Ugli vrucht.JPG (159.32 KiB) 377 keer bekeken

Je ziet, de kenmerkende vorm en structuur van een Ugli vrucht. Of de smaak ook overeenkomt kan ik niet zeggen want ik heb al sinds ik gezaaid heb geen vrucht meer kunnen vinden. Misschien moet je daarvoor bij de gespecialiseerde groente- en fruithandel zijn.
Schoongemaakt ziet het er zo uit. Nogal een dikke schil die gemakkelijk te verwijderen was:

Citrus Ugli vrucht open.JPG
Citrus Ugli vrucht open.JPG (200.24 KiB) 377 keer bekeken

Dit jaar zijn de vruchten veel kleiner gebleven. Ik heb ze ook eerder geoogst, vanaf december elke dag één en de smaak is goed. Wat minder zoet dan de vorige keer maar wel heel sappig en lekker. Zoeter dan de gemiddelde sinasappel. Ik ben nog geen pit tegen gekomen en dat is ook een Ugli kenmerk, weinig pitten. De schil was wel heel lastig te verwijderen. Misschien een evenwicht vinden tussen vroege en late oogst, met wat geluk dit jaar.
De Ugli staat het hele jaar in een kas die in de winter vorstvrij wordt gehouden, maar temperaturen van 0 graden zijn geen probleem gebleken. Misschien vanwege de rijke vruchtzetting is er afgelopen jaar nauwelijks groei geweest en dat geeft mij wel wat zorgen. Daarom staat hij nu in de hal waar de temperatuur ongeveer 15 graden is. Als hij dit jaar weer vruchtzetting geeft laat ik er niet meer dan tien zitten.

Het is leuk om eens een wat andere Citrus soort te hebben dan wat iedereen heeft en die bovendien lekkere eetbare vruchten geeft. Als er brand uitbreekt is dit boompje het eerste dat ik redt.
Hansvdb
 
Berichten: 122
Geregistreerd: 02 apr 2017 16:42
17 bedankjes

Re: ugli fruit

Berichtdoor hanscazan op 27 feb 2021 22:45

Erg leuk om te lezen Hans! Dank je wel. Vooral het doozettingsvermogen en de liefde voor de plant die door de jaren heen onstaat.
Top resultaat, dank voor het archiveren/delen :thumb_up:
Avatar gebruiker
hanscazan
 
Berichten: 1249
Geregistreerd: 26 maart 2015 14:01
Woonplaats: Bergen op Zoom
156 bedankjes


Keer terug naar Zaaien en stekken

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 5 gasten