Burgers' Zoo Mangrove

In deze rubriek kunnen leden hun planten collectie en wenslijst starten met planten of zaden die ze reeds hebben (collectie) of ze nog graag wensen (wenslijst). Je kan je collectie en wenslijst achteraf nog aanpassen zodat deze up to date blijft.

Burgers' Zoo Mangrove

Berichtdoor Willeke op 06 jul 2016 11:41

Mangroves worden wereldwijd bedreigd onder andere door intensieve garnalenteelt en explosieve bevolkingsgroei. Hierdoor verdwijnen grote stukken mangrove. Dit terwijl mangroves een essentiële functie voor de natuur hebben. Burgers’ Zoo wil bewustwording bij de bezoekers creëren en bouwt in Arnhem de grootste overdekte mangrove van de wereld, met een oppervlakte van ruim 3.000 m².
De energiezuinige hal in Burgers' Zoo is grotendeels geïnspireerd op het in Centraal-Amerika gelegen land Belize. Al meer dan 27 jaar beschermt Burgers’ Zoo een natuurgebied in Belize waar de mangrove een belangrijk onderdeel van vormt. Burgers' Zoo zet met het nieuwbouwproject de traditie van de ecodisplays voort: bezoekers verwonderen met ecosystemen die zo natuurgetrouw mogelijk zijn weergegeven en waar dieren in grote vrijheid leven.
https://www.youtube.com/watch?v=AHTbD7_euY0
Talloze vissoorten en andere bewoners van het tropisch koraalrif komen ter wereld in de mangrove. Dat trekt op zijn beurt allerlei vogels, reptielen en zoogdieren aan die hun voedsel of beschutting in deze vaak lastig doordringbare natuurgebieden zoeken. Mangroves beschermen de kustlijnen tegen tropische stormen door de golven te breken en het zand met hun wortels vast te houden. Mangroves worden wereldwijd bedreigd onder andere door intensieve garnalenteelt en explosieve bevolkingsgroei, waarvoor veel mangroves gekapt worden en voorgoed verdwijnen. Burgers’ Zoo wil bewustwording bij de bezoekers creëren voor dit bijzondere, kwetsbare ecosysteem in de hoop een blijvende positieve gedragsverandering ten opzichte van deze natuur te bewerkstelligen.
Voor deze bijzondere nieuwe beleving in Burgers’ Zoo zijn wij op zoek naar mangrove planten maar ook naar planten van tropisch droogbos van Midden-Amerika zodat we ook voor de plantenliefhebbers een aantrekkelijke hal kunnen maken.

Wat een duidelijk kenmerk is van dit gebied zijn natuurlijk de palmen. Daarom zijn wij ook op zoek naar palmen voor onze plantencollectie. De volgende palmen staan op ons wensenlijstje Aoelorrhaphe wrightii, Chamaedorea seifrizii, Coccothrinax argentata, Cocos nucifera, Pseudophoenix sargentii, Sabal cf. yapa, Sabal palmetto en Thrinax radiata.

Mochten er mensen die deze planten surplus hebben en graag een plaatsje willen geven in dit bijzondere project dan horen wij dat graag.
Reacties graag per mail (w.huizinga@burgerszoo.nl of s.vanCampen@burgerszoo.nl)
Willeke
 
Berichten: 1
Geregistreerd: 06 jul 2016 11:29
0 bedankjes

Keer terug naar Planten collecties en wenslijsten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten