Folium schreef:Dat Gave agave, natuurlijk kan je met je flessen experiment aantonen dat co2 een effect heeft maar dat heeft het alleen maar als de co2 waarden hoog genoeg zijn .
Waarom zou het alleen bij hogere CO2 waardes werken? Het is gewoon natuurkunde. CO2 is goed in het vasthouden van energie van (weerkaatstende) zonnestralen. De structuur is gewoon zo dat het de energie van stralen met die golflengte goed op kan vangen. Dat is waarom sommige gassen broeikasgassen genoemd worden, omdat ze energie van zonnestralen goed vast kunnen houden. Hoe meer gas, hoe groter het effect. Ja, in zo'n fles gaat dat snel (enkele tot tientallen minuten), en is het effect groot (enkele graden), maar dat effect is precies hetzelfde in de atmosfeer, waar het tienden van graden in tientallen jaren opwarmt.
Het verschil is niet aantoonbaar wanneer we het hebben over een atmosferisch procentueel aandeel van 0,04% en zeker niet waar het een verschil betreft tussen 0,04% en 0,03%.
Toch wel, en dat is ook al heel vaak aangetoond. Dat het absoluut gezien maar weinig is, zegt niet veel. Kleine dingen kunnen grote invloed hebben. Sterker nog, zonder broeikasgassen zou de wereld steenkoud zijn, vele tientallen graden kouder.
In die sporenhoeveelheden is de invloed van CO2 op het klimaat verwaarloosbaar klein, CO2 is in die miniscule hoeveelheden niet de aandrijver van het aardse klimaat.
Dat het niet de aandrijver is, wilt niet zeggen dat het geen invloed heeft. Zoals gezegd zorgt de atmosfeer ervoor dat het op aarde vele tientallen warmer is dan het zou zijn zonder atmosfeer, maar CO2 maakt het nog net wat warmer. Absoluut gezien geen grote toevoeging, maar wel eentje die grote invloed heeft op de wereld om ons heen.
We zitten (gelukkig) in een opwarmende periode wat het klimaat betreft, die opwarming zou er ook zonder die uiterst kleine hoeveelheid CO2 geweest zijn.
Nee, we zaten in een afkoelende periode, dat was eigenlijk ook de eerste trigger naar klimaatonderzoek, en komt ook overeen met de Milankovitch cycli.
Maar wat in die grafiek wel alarmerend is , is de rode lijn die onderaan zichtbaar is en het traject waarnaar we op weg waren zonder menselijke invloed op de hoeveelheid CO2 in onze atmosfeer.
We stevenden in sneltreinvaart af op de ondergrens voor wat CO2 betreft , het einde van alle plantaardige en daarmee ook het dierlijke leven dat er van afhankelijk is.
Die grafiek geeft honderden miljoenen jaren weer. De mens is er pas in de laatste millimeter van die grafiek, en in de tijd dat de mens er is, pak 'm beet, zo'n 1 miljoen jaar, schommelde het CO2 gehalte tussen de 150 en 275.

Maar de mens kon zich pas echt ontwikkelen, toen het klimaat stabiel werd, en het weer en oogsten voorspelbaar. Grofweg vanaf zo'n 10.000 jaar geleden. Vanaf toen tot ~1850 schommelde het CO2 gehalte tussen de 250 en 280.

Dat is een echte existentiële dreiging die we pas begonnen waren een halt toe te roepen en om te keren.
Dat klopt dus niet. Het CO2-gehalte, is tijdens het hele bestaan van mensen eigenlijk vrijwel stabiel geweest.
Oproepen tot een zero Carbon toekomst is in dat opzicht zeer gevaarlijk.
Onzin dus.
Wat de data betreft waarover je het hebt, dit betreft hier een boekbespreking die twee jaar geleden op YT geplaatst werd en als je goed hebt opgelet kon je rond 1.44 minuten in de video horen dat het boek zelf 3 jaar daarvoor verschenen is en nog altijd in de top stond van de verkoopcijfers.
Vandaar dat de cijfers van de laatste vijf jaar onmogelijk in het boek kunnen zijn opgenomen, klimaat gaat overigens niet over een individuele jaren maar over periodes van tenminste 30 jaar.
Ook goed, dan weerleggen de laatste 5 jaar veel van de conclusies die hij trekt, want dat blijkt nu niet te kloppen. Ook geeft hij zelf periodes ook van 'stabiel' of 'verkoeling' die korter zijn dan 30 jaar.
Van 1977 tot 1998 geeft hij aan als 'warming', van 1998 tot 2014 als 'stable', van 2014 tot 2016 als 'warming', daarna weer als 'stable'.
De verhoogde waardes van CO2 hebben de mensheid juist veel vooruit geholpen wat voedselproductie en vergroening van de aarde betreft zoals de verslagen en data tonen :
https://youtu.be/8dZytPfqnZoDat alles omkeren voorspelt niet veel goeds voor de mensheid en het leven op planeet aarde.
Wat de mens heeft geholpen is een stabiel klimaat, als gevolg van een stabiele hoeveelheid CO2. Een ding wat je steeds vaker zult zien, als gevolg van een warmer wordende wereld, is lange periodes met hetzelfde weer. Door een zwakkere straalstroom, als gevolg van een warmere wereld, wordt dit straalstroom golvender. Hierdoor ontstaan gebieden met hardnekkige hogedrukgebieden, EN hardnekkeige lagedrukgebieden. Iets wat ze eigenlijk pas na 2050 echt verwachtten, maar het lijkt er sterk op dat het de laatste jaren al regelmatig gebeurd. Dit voorjaar in NW Europa met langdurig koel weer, in Spanje met langdurige hitte en droogte, in Canada met langdurige hitte en droogte. Dat, en dan vooral de warme versies, hebben we afgelopen jaren vaak gezien. Het kan nog toeval zijn, maar het zou een voorbode van een normaler patroon kunnen zijn. Dat soort weer is desastreus voor landbouw. Of alles krijgt teveel water, of het is te droog en te weinig water om zelfs te kunnen sproeien. Dat zijn dingen waar we naar toe gaan, en waar veel wetenschappers zich zorgen om maken.
Oh, en de wereld is de afgelopen 30 jaar inderdaad groener geworden. Deels door veranderende landbouw-technieken, nu worden veel vaker meerdere gewassen per jaar gekweekt op een perceel, door gebruik meer stikstof.
Ook is het groener in flinke delen door herbebossingsprojecten van braakliggend land (China and Zuid-Oost VS bijv). Ontbossing wordt vaak niet als minder groen gezien omdat gekapt bos vaak omgezet wordt in soja- en palmolie plantages, die weer groen zijn.
Er zijn ook delen die juist minder groen worden, vooral in de VS en Europa is dat gelinked aan overmatig gebruik van en stapelend stikstof...
Voor de geinteresseerden, meer hier:
https://theconversation.com/rising-carbon-dioxide-is-greening-the-earth-but-its-not-all-good-news-58282Of als je direct naar de bron wilt, hier:
https://www.nature.com/articles/nclimate3004