Dit heb ik teruggevonden op 't net (ging wel over populieren maar 't is dezelfde ziekte):
Bacteriekanker
Bacteriekanker kent vele verschijningsvormen, maar worden gekenmerkt door wratachtige, min of meer langgerekte, onregelmatige verdikkingen op stam of takken, die zowel open als gesloten kunnen zijn. De kankers zijn onregelmatig van vorm en kunnen op dikke takken en de stam een omvang van enkele tientallen centimeters bereiken en vele jaren oud worden. De neerwaartse sapstroom kan erdoor worden afgesnoerd, waardoor delen van de kroon en het wortelstelsel of de hele boom kunnen afsterven. Vooral dunnere takken worden vaak afgesnoerd. Bomen met grote kankers kunnen echter nog jarenlang in leven blijven en daardoor een potentiële infectiebron zijn voor gezonde populieren in de naast omgeving.
De bomen worden in het voorjaar geïnfecteerd via de littekens van afgevallen steunblaadjes en knopschubben. In april/mei vindt vanuit de kankers slijmvorming aan jonge takkankers en aan randen van oudere kankers plaats. Vooral bij regenachtig weer is dit goed zichtbaar. Dit slijm bevat grote hoeveelheden bacteriën, die door wind en regen de ziekte op andere bomen kunnen overbrengen via de littekens van de afgevallen knopschubben, maar vooral via de littekens van de steunblaadjes. Naast deze voorjaarsinfectie, die als voornaamste moet worden beschouwd, kan soms in de nazomer een tweede infectieperiode voorkomen, waarbij dan de littekens van de afgevallen bladeren als entree voor de bacterie fungeren. Na geslaagde infectie kunnen al na zes maanden nieuwe kankertjes worden waargenomen, die meestal in het volgende voorjaar slijm produceren. Aantasting vindt vooral plaats bij bomen die ouder zijn dan 10 jaar. Door aangetaste bomen op te ruimen, kan de kans op bacteriekanker verminderd worden.
Ik zou er dus toch maar voorzichtig mee zijn...
