Washingtonia fil,...rob,...of....

Heb jij planten of zaden waar je de naam niet van weet? Plaats hier je foto's en waarschijnlijk kan iemand op het forum je wel verder helpen.

Washingtonia fil,...rob,...of....

Berichtdoor lapalmeraie op 04 jun 2009 10:57

Palmvrienden

Eén van de meest besproken palmen is de Washingtonia, met name omdat de verschillende soorten niet altijd even eenvoudig van elkaar te onderscheiden zijn in een jong stadium.

Onderstaand enkele detail foto's van mijn grootste Washingtonia. Deze heb ik 2 jaar geleden gezaaid als zijnde "filifera". Enkele kenmerken zoals de geel/bruine streep op de bladstelen en de rode rok op de stam doen vermoeden dat het een robusta zou zijn. Het meest recente blad heeft daarentegen nauwelijks doornen op de bladstelen en ook de streep lijkt te ontbreken. Bovendien zijn de bladstelen behoorlijk lang en heeft het blad nog steeds de typische draden.

Deze link bespreekt ook de verschillen tussen de soorten (mda Paul!).
http://www.magaxine.de/washingtonia.jpg (duitstalig)
http://www.floridata.com/ref/W/wash_fil.cfm (engelstalig)

Dus.... is dit een filifera, een robusta of misschien een filibusta volgens jullie?
Alvast bedankt!

Washingtonia 1.JPG
Washingtonia 1.JPG (63.97 KiB) 6243 keer bekeken

Washingtonia 2.JPG
Relatief lange bladstelen, nieuwste hebben geen stekels
Washingtonia 2.JPG (100.69 KiB) 6243 keer bekeken

Washingtonia 3.JPG
Bladstekels met geel/bruine lijn
Washingtonia 3.JPG (48.4 KiB) 6242 keer bekeken
http://palmvrienden.net/lapalmeraie
volg lapalmeraie op Twitter: @la_palmeraie
Avatar gebruiker
lapalmeraie
 
Berichten: 14412
Geregistreerd: 19 jan 2009 14:35
Woonplaats: Ronse (Oost-Vlaanderen)
830 bedankjes

Re: Washingtonia fil,...rob,...of....

Berichtdoor palmpje op 04 jun 2009 20:46

ik heb ondertussen al ondervonden dat bepaalde kenmerken sterk variabel lijken ten zijn volgens de groeifase waarin de palm zich bevindt. Mijn Washingtonia daarentegen die was gelabeld als zijnde robusta; heeft nog altijd stekels die zelfs nog meer uitgesproken zijn dan degene wat jij op de jongere bladstelen hebt. Dit is voor mij al reden genoeg om te concluderen dat jou washy zeker geen robusta is.

Dan zijn er nog 2 mogelijkheden. Ofwel een filibusta, ofwel een filifera. Is er iemand die een jonge filifera heeft die nooit stekels heeft ontwikkeld op de bladstelen? ik vermoed eigenlijk dat iedere washingtonia in een jonge fase stekels heeft.

een beetje zoals een embryo van een mens een staartje heeft net als een koe-embryo in een bepaalde fase. ( kromme vergelijking die een bioloog niet zal waarderen, maar goed u snapt het plaatje) :ugeek:
tenzij er heel veel variateit is in een ondersoort zelf. ( ik heb een aantal fortunei die er allemaal verschillend uitzien, wel ook verschillende leeftijden ).

Het is echt een boeiende materie. En ik zou het graag nog verder kunnen uitspitten.
bestaat de pure robusta aka fili wel ? zijn de "genenpoolen" al lang niet met elkaar vermengd?
Hoewel ze uit totaal verschillende native regio's komen.
Een mooie palm in je eigen tuin is een waar genot! Iedere morgen ben ik weer nieuwsgierig om te kijken hoe mijn tuin er uit ziet!
Avatar gebruiker
palmpje
 
Berichten: 112
Geregistreerd: 27 apr 2009 20:38
1 bedankjes

Re: Washingtonia fil,...rob,...of....

Berichtdoor lapalmeraie op 04 jun 2009 23:17

Interessante gedachtengang en de vergelijking daar kan ik, zelfs als bioloog, wel mee leven hoor :lol:
http://palmvrienden.net/lapalmeraie
volg lapalmeraie op Twitter: @la_palmeraie
Avatar gebruiker
lapalmeraie
 
Berichten: 14412
Geregistreerd: 19 jan 2009 14:35
Woonplaats: Ronse (Oost-Vlaanderen)
830 bedankjes

Re: Washingtonia fil,...rob,...of....

Berichtdoor Exotic Life op 05 jun 2009 11:45

Hoi,

De Washingtonia is inderdaad een interessante palmboom waar je goed mee kan experimenteren, wat ik eigenlijk ook al heb gedaan sinds ik ben begonnen met exoten. Buiten met het experimenten heb ik ook de palmen in meerdere maten geobserveerd en uiteindelijk conclusie kunnen trekken. Ik ga niet het hele verhaal vertellen, dit duurt namelijk echt uren en ik kan dan pagina's vol schrijven. De bedoeling is dat ik alle ervaringen, observatie's en ook conclusies nog een keer verwoord in een word document om dit te converteren naar een pdf document, om uiteindelijk dit beschikbaar te stellen voor geintresseerde.

In bepaalde maten heeft palmpje gelijk of de pure robusta en filifera nog wel te vinden zijn. Vaak hebben alle palmen in Zuid europa en dergelijke wel iets van hybride bloed in zich. Echter vaak net iets te weinig om een regelrechte hybride aka filibusta te worden, maar echt puur zijn ze vaak niet. Ze zijn overigens nog wel te vinden, plekken met pure filifera en/of robusta. Ik heb laatst daar nog hele mooie foto's van gezien ergens tussen de bergen in een droge woestijnachtige omgeving in Amerika.

Jouw Washingtonia is daarintegen juist absoluut geen filifera, maar eerder een robusta of een filibusta. Sommige mensen zeggen van niet, andere hebben nadat ik een keer me verhaal toonde en bevindingen toegegeven dit wel te kunnen. Wat toegeven? Persoonlijk vind ik dat in ieder geval de robusta en filifera op jongere leeftijd al gescheiden kunnen worden door de kleur op de bladstelen. In een geval van een robusta en filibusta is dit iets minder snel toe te passen doordat beide dezelfde kleuren bevatten.

Robusta heeft ene duidelijke rood/bruin kleur op de bladsteel.

Afbeelding

Een filibusta heeft dit dus ook, maar nadat je foto's naast elkaar legt is er wel duidelijk verschil te zien in kleur.

Filifera heeft een duidelijk paarse gloed op de bladsteel.

Afbeelding

Ik heb ze in grote aantallen gezaaid en hier volop mee geexperimenteerd, en zoals op de eerste foto is te zien had deze ook gele stekels. Binnen de groep van 100 zat hier ook veel variatie in, de een had wat grotere stekels, de andere stekels kleurde sneller bruin, de andere liet ze geel houden wat kan duiden op wat ander "bloed". Echter hadden ze allemaal wel de duidelijk rood/bruine kleur op de bladsteel. Filifera daarin tegen hebben ook al op jonge leeftijd, weinig tot geen stekels op de bladstelen wat ook weer opnieuw is te zien aan de tweede foto. Ook hier zat toen wat variatie in, maar allen hadden geen stekels en vertoonde een paarse kleur op de bladsteel. In dat opzicht is er dus in mijn opinie al snel een onderscheid te kunnen maken tussen een robusta/filibusta en een filifera.

Hier zijn foto's van een man genaamd sergio, van grote exemplaren in zijn tuin die ook de kleur vertonen die de zaailingen ook doen en tevens de gelijkwaardige eigenschappen bezitten.

Robusta, duidelijk nu een donkerrode/bruine kleur te zien.

Afbeelding

Filifera, duidelijk groen en minder opvallende stekels.

Afbeelding

En de robusta, duidelijke stekels... ook een duidelijke donkerrode/bruine kleur maar in mindere maten als een robusta.

Afbeelding

Overigens zijn de haren die geproduceerd worden ook niet echt een meetlat om te zeggen welk soort het is. Want ook onderling bij robusta bijvoorbeeld produceerd de ene meer haar als de andere. Ik heb een robusta in de volle grond staan, en deze is/was meer haren producerend als andere in pot. Wat nog te doen? Ik heb hier nu een robusta, filibusta en filifera als grote zaailing/kleine plant staan en deze worden iets groter opgekweekt om dan vervolgens nog 1 maal een test te gaan doen. Echter bleek al afgelopen winter aan de zaailingen dat een robusta en filibusta ook in de kas beter de winter doorkwamen dan filifera, mede door het vochtpercentage in de kas.

In mijn gedachte is ondanks dat de filifera meer vorst zou moeten verdragen, de robusta en filibusta beter geschikt voor een experiment in volle grond dan de filifera. Tevens ook door de groeisnelheid doordat de filibusta en robusta sneller groeien dan een filifera en dus eventuele schade er snel hebben uitgegroeid.

Ik heb nog meer ervargen en conclusies kunnen trekken, die dus verwerk moeten worden in zo'n pdf document. Wanneer dit een keer klaar is kom ik zeker even de link achter laten hier op het forum. :)

Robbin
Exotic Life
 
Berichten: 823
Geregistreerd: 08 mei 2009 20:06
Woonplaats: Steenbergen (West Brabant)
56 bedankjes

Re: Washingtonia fil,...rob,...of....

Berichtdoor Exotic Life op 05 jun 2009 11:53

Op dit forum onder het kopje aangeboden worden nu ook filifera zaailingen aangeboden, ook hier is de duidelijk paarse kleur terug te vinden zoals in de foto hierboven van mijn zaailingen.

viewtopic.php?f=45&t=247

Robbin
Exotic Life
 
Berichten: 823
Geregistreerd: 08 mei 2009 20:06
Woonplaats: Steenbergen (West Brabant)
56 bedankjes

Re: Washingtonia fil,...rob,...of....

Berichtdoor lapalmeraie op 05 jun 2009 14:02

Bedankt Robbin voor deze bijdrage! Zeer interessant.
Die filifera's uit de rubriek 'aangeboden' zijn van ook mij ;)
De bovenstaande Washingtonia komt echter uit hetzelfde pakket zaden.
Volgens jou is het absoluut geen filifera. Ik begrijp dat je dit afleidt uit de stamkleur; te rood/bruin voor een filifera. Op de bladstelen ontbreekt echter die zeer kenmerkende bruine lijn; met jouw foto's erbij valt het verschil pas echt goed op. Bij mij is dat eerder gelig.... maar dat komt misschien iets later.

Dus kunnen we het op een robusta houden?
Volgens de bovenstaande foto heeft de filibusta (er staat trouwens robusta boven) wel de kenmerkende bruine streep over opvallende bladstekels maar zijn de bladstelen zelf wel groen.
Klopt mijn redenering?

Vrgroeten
LP
http://palmvrienden.net/lapalmeraie
volg lapalmeraie op Twitter: @la_palmeraie
Avatar gebruiker
lapalmeraie
 
Berichten: 14412
Geregistreerd: 19 jan 2009 14:35
Woonplaats: Ronse (Oost-Vlaanderen)
830 bedankjes

Re: Washingtonia fil,...rob,...of....

Berichtdoor palmpje op 06 jun 2009 20:07

Kan je ons de oorsprong van de zaden vertellen? Van een gespecialiseerde zaak of meegenomen op reis naar Spanje/Italië?
Een mooie palm in je eigen tuin is een waar genot! Iedere morgen ben ik weer nieuwsgierig om te kijken hoe mijn tuin er uit ziet!
Avatar gebruiker
palmpje
 
Berichten: 112
Geregistreerd: 27 apr 2009 20:38
1 bedankjes

Re: Washingtonia fil,...rob,...of....

Berichtdoor lapalmeraie op 06 jun 2009 22:08

daar zeg je me wat... ik was ervan overtuigd dat ik deze ook gekocht had bij wereldzaden.nl maar dat waren de filifera's uit mijn webshop (dus ook die jij nu hebt ;) ), zo'n jaar geleden.
De zaden van de Washingtonia op bovenstaande foto's heb ik ruim 2jr geleden gekregen van iemand die ze in spanje heeft gekocht.... Wel in een zakje met foto en naam erop, maar enkel de Spaanse naam die ik me inmiddels niet meer kan herinneren.

Het zou dus heel goed toch een robusta kunnen zijn.
http://palmvrienden.net/lapalmeraie
volg lapalmeraie op Twitter: @la_palmeraie
Avatar gebruiker
lapalmeraie
 
Berichten: 14412
Geregistreerd: 19 jan 2009 14:35
Woonplaats: Ronse (Oost-Vlaanderen)
830 bedankjes

Re: Washingtonia fil,...rob,...of....

Berichtdoor palmpje op 07 jun 2009 12:04

Ik heb een vermoeden, als het gaat om spaanse zaden, waar volgens mij nog weinig 'genetisch' pure Washingtonia's te vinden zijn, het vermoedelijk zaad zal zijn van één van de ginds groeiende filibustas. Deze bieden ze dan aan in kleine papieren zaadzakjes met een fotootje, een beetje vergelijkbaar zoals je hier zaadjes voor radijzen kan kopen. :geek: Er staat dan op : Palmera Abanico
Een mooie palm in je eigen tuin is een waar genot! Iedere morgen ben ik weer nieuwsgierig om te kijken hoe mijn tuin er uit ziet!
Avatar gebruiker
palmpje
 
Berichten: 112
Geregistreerd: 27 apr 2009 20:38
1 bedankjes


Keer terug naar Plantenidentificatie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 19 gasten