Mijn Sambal recept

Op het specerijen forum kan je al je vragen kwijt in verband met pepers, paprika, kruiden, gembers, ...

Mijn Sambal recept

Berichtdoor Grad85 op 26 aug 2015 13:16

Hierbij het recept met foto,s van mijn sambal,deze is met madame Jeanet maar dit recept gebruik ik ook met andere pepers.

Je hebt nodig een >
Keukenmachine om te blenden,heb speciaal een kleine daarvoor.
40tal pepers,kan ook minder.
1 ui ik gebruik witte,heeft een zachtere smaak.
Bolletje knoflook
Scheut azijn
Zout,2 theelepels
Olijfolie en sateprikker om de olie door de sambal te roeren als ie van het vuur afkomt.
Sap van 1 citroen ik heb citrusquat gebruikt
En eventueel suiker [ bruine rietsuiker ] om de scherpte er wat af te halen.
Wok en kleine potjes die je een 10tal minuten uitkookt,ik gebruik speciaal kleine potjes omdat je die elke keer opent en weer terug in de koelkast zet.
Ongeopende potjes kun je dik een jaar in de koelkast bewaren,omdat na het vullen de potjes vacuum trekken als je ze op z,n kop zet.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Je doet al je ingredienten in de machine en mixt tot er een gladde massa onstaat,doe er de zout ,azijn en sap van citroen bij.
Beetje olie in de wok en op klein vuur roeren tot er een pasta onstaat en het vocht verdwenen is.
Uitgekookte potjes vullen,beetje olie erbij en roeren met de sateprikker,steeds kleine beetjes olie totdat je een mooie sambal hebt.
Deksels erop,goed aandraaien en op zijn kop aflaten koelen,je kunt ze daarna in de groentela van je koelkast bewaren.

Laatste foto met sambal die ik een maand geleden gemaakt heb met Adjoemas

Bon Appetit
Gr Grad
Avatar gebruiker
Grad85
 
Berichten: 583
Geregistreerd: 01 jun 2009 22:32
21 bedankjes

Re: Mijn Sambal recept

Berichtdoor Exo op 26 aug 2015 18:23

Leuk! Deze ga ik onthouden! Eet smakelijk...
Exo
 
Berichten: 35
Geregistreerd: 28 jul 2015 18:39
3 bedankjes

Re: Mijn Sambal recept

Berichtdoor Itrme op 26 aug 2015 19:05

Ziet er goed uit, dat recept ga ik opslaan :thumb_up:

Is het niet mogelijk de potjes te steriliseren in een hogedrukpan zodat ze langer goed blijven?
Avatar gebruiker
Itrme
 
Berichten: 1031
Geregistreerd: 28 sep 2011 17:32
70 bedankjes

Re: Mijn Sambal recept

Berichtdoor Grad85 op 26 aug 2015 19:08

De potjes zijn gesteriliseerd door die 10 minuten in het kokende water,ik haal ze eruit met een tang als ze nog koken en zet ze op een zuivere theedoek.
Of je ze ook in een hogedrukpan kan doen weet ik niet,probeer het zou ik zeggen ;)
Gr Grad
Avatar gebruiker
Grad85
 
Berichten: 583
Geregistreerd: 01 jun 2009 22:32
21 bedankjes

Re: Mijn Sambal recept

Berichtdoor margaretha op 26 aug 2015 20:31

Lijkt me heerlijk, ga het op zeker maken
Heb net een peperplant die wat rode pepers produceerd.
Dank je voor het recept
Margaretha
margaretha
 
Berichten: 236
Geregistreerd: 02 mei 2010 14:41
7 bedankjes

Re: Mijn Sambal recept

Berichtdoor RdB op 15 sep 2015 22:11

Niks zo lekker als eigen sambals! Er zijn 1000-en recepten waarop je eindeloos kunt varieren. Zelf vind ik het bv erg lekker 'veel' trassi en kemirie noten toe te voegen.

Ruud
Avatar gebruiker
RdB
 
Berichten: 111
Geregistreerd: 28 nov 2012 14:42
10 bedankjes

Re: Mijn Sambal recept

Berichtdoor lapalmeraie op 21 sep 2015 11:50

:thumb_up:
http://palmvrienden.net/lapalmeraie
volg lapalmeraie op Twitter: @la_palmeraie
Avatar gebruiker
lapalmeraie
 
Berichten: 14184
Geregistreerd: 19 jan 2009 14:35
Woonplaats: Ronse (Oost-Vlaanderen)
793 bedankjes


Keer terug naar Specerijen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast