Chamaerops humilis Vulcano zaden zijn zo goed als onvindbaar. Toch heb ik het geluk om 25 zaden te kunnen aankopen van een erkende verkoper. (het is dus van de echte vulcano) Rechts op de foto zie je de zaden. Je ziet dat ze een beetje beschimmeld zijn, maar dit kan op zich weinig kwaad. (in dit stadium natuurlijk) Ik ga nu in dit artikel uitleggen hoe ik deze ga zaaien, of beter gezegd ga ik dit testen hoe je deze het beste zaait en zullen we samen het resultaat afwachten. Je kan het resultaat ook gebruiken om de gewone Chamaerops humilis of zijn variant de Chamaerops humilis Cerifera te zaaien. Ik zal bij elke belangrijke ontwikkeling een artikel schrijven zoals de kiemingstemperatuur. Het artikel zal dus bestaat uit meerdere subartikels, dus komt gerust nog eens langs om te zien of ze al zijn uitgekomen. Ik ga van de 24 zaden. 12 zaden op de verwarming zetten bij een temperatuur van 25-35C° (s’nachts daalt het tot ongeveer 18C°) en de andere 12 zaden zet ik weg bij een kamertemperatuur van 18-22C°. Zo zullen we goed kunnen merken welke invloed temperatuur heeft op de zaadjes van de Chamaerops Humilis Vulcano.
Stap 1: De zaden pellen en wassen
Chamaerops Humilis zaden zijn van nature bedekt met een soort pelletje. Dit pelletje is er vaak al van gedaan als je de zaden koopt omdat het reeds bij de verkoper snel begint te schimmelen. Op zich kan dit niet zo’n kwaad voor het zaadje zelf. De zaden die ik kocht waren ook licht beschimmeld. (zie foto bovenaan) Ik zal je dus nu tonen hoe je het pelletje er het best van doet.
Ooit had ik bij kraakverse zaden van de Chamaerops Humilis het pelletje er niet van gedaan en ze zo gezaaid. Er zijn wel 112 van de 125 zaden uitgekomen. Je ziet dat je dus ook goede resultaten behaald als je het pelletje er gewoon aanlaat. Er zat echter nog geen schimmeltje op deze zaden.
Zaden ontdoen van het pelletje
Snijd met een bot mes het pelletje overlangs door en pel het ervan zoals je een ui pelt. Op de foto rechts zie je mooi het zaadje zitten. Gebruik geen scherp mes om beschadiging van het zaadje te voorkomen.
Gepelde zaden
Op de foto rechts zie je dat alle zaden gepeld zijn. De zaden kunnen van kleur verschillen.
Zaaien
Om te testen zal ik de zaden op twee verschillende manieren zaaien. Een pot zet ik weg bij een temperatuur van 18-22C° en de tweede pot bij een temperatuur van 25-35C°. Zo kunnen we goed nagaan hoe snel de zaden kiemen bij welke temperatuur en misschien nog belangrijker: hoeveel er zullen kiemen.
Rechts zie je de pot die ik zal wegzetten bij een temperatuur van 18-22C°, dus gewone kamertemperatuur. Ik doe de pot halfvol (ongeveer 12 centimeter aarde) met zaai en stekgrond. Vervolgens zaai ik de zaden op gelijke afstand van elkaar, doe ik er nog 1-2 centimeter aarde bij zodat alle zaden bedekt zijn en geef ik ze éénmaal goed water. Daarna span ik een aluminiumfolie erover om het water goed vast te houden. Zo moet je niet elke dag kijken of de zaden nog vochtig genoeg zijn.
De tweede pot is kleiner en rechthoekig om de eenvoudige reden om plaats te besparen om de radiator. Er is echter nog een tweede reden waarom de vorige pot hoger is, maar dat zal je later duidelijk worden. Deze keer heb ik dus ook 10-12 centimeter zaai en stekgrond gebruikt, gezaaid, er nog wat aarde op gedaan, water gegeven en aluminiumfolie erover gespannen. Nu zet ik het potje echter op de verwarming bij een aardetemperatuur van 25-35C°. Je ziet dat er ook twaalf zaden inzitten.
Zaden later rusten
Kiemlingen:
Vandaag is het dan eindelijk zover. De eerste zaadjes zijn na ongeveer 3 maanden gekiemd. Het is het potje dat ik op de radiator heb gezet, die het eerste erbij waren.
UPDATE: Inmiddels zijn na zes maanden bij de zaden op 25-35°C reeds 6 zaailingen, maar slechts één kiemling bij de niet verwarmde zaden.
Reactie door BRAKEL Roland — juni 22, 2010 @ 6:13 pm
Kan je even het vervolg vertellen en het verschil aanduiden ivm. Vulcano’s.
Dank Roland
Reactie door Tropical Blog — juni 22, 2010 @ 7:14 pm
Hey Roland,
Zoals in de update stond zijn er na 6 maanden 6 zaailingen van het bakje op de radiator gekiemd, maar slechts ééntje die niet warm stond. Ze houden dus van warmte bij het kiemen. Ik heb ze sindsdien verspeent en in potjes gezet waar ze nu vlijtig groeien. Ik heb er wel een deel weggegeven, zelf heb ik er nog een 3 tal (maar ook grotere planten)
Mvg,
Christophe
Reactie door Jean Tanghe — juni 26, 2011 @ 10:50 am
Heb zopas zaden gekregen van Chamaerops humilis (meegebracht uit Spanje) We zijn nu 26 juni 2011 en ik wil die zaden in potten zaaien maar…kan ze nu toch moeilijk op de verwarming zetten ? Morgen wordt 29°C voorspeld dus tot zeker half September GEEN chauffage. Wat moet ik doen? Toch zaaien en in de veranda afwachten tot ze kiemen?
Graag een reactie aub.
Met dank