Je moet best wat geduld hebben als je met het zaaien van tropische planten begint. Het duurt zeker een paar jaar voor je een mooi palmboompje hebt met een ontwikkelt stammetje. Het is wel leuk om je eigen palmboompje te zien opgroeien, maar het zou natuurlijk nog leuker zijn mocht alles een beetje sneller gaan. Wel, ik heb een truucje ontdekt waarbij mijn palmboompjes en andere exotische planten van amper één jaar er wel twee jaar uitzagen. Ook nadien zag je een duidelijk verschil in grootte. Ik heb het zelf bij toeval ontdekt, en heb tevens gemerkt dat het bij zowat elke exotische plant lukte waar ik mee experimenteerde. (Strelitizia nicolai, Washingtonia filifera, Trachycarpus fortunei, Chamaerops humilis, Jubaea chilensis, …) Ik vermoed echter dat het met cycads niet zal lukken.
Hoe doe ik dit dan?
Zaden van tropische planten hebben een vrij lange kiemduur. Omdat de zaden vochtig moeten liggen doen we er goed aan om de pot te overspannen met aluminiumfolie. U hoeft de zaden dan slechts één keer water te geven, en de pot weg zetten op een warm plekje. Bij een van mijn experimenten waren sommige zaden al gekiemd onder het aluminiumfolie. Vermits ik de diepe pot slechts half met aarde had gevuld, hadden de kiemlingen plaats genoeg om te groeien. Doordat ze geen licht hadden onder de aluminiumfolie maakte ze een lang wit pennetje aan dat recht omhoog schoot. Het was ongeveer 12 centimeter lang toen ik het ontdekte. Ik heb het aluminiumfolietje er toen ervan gedaan en de zaailingen in het licht gezet. (niet in de zon!) Er waren naast de grote kiemling ook nog kleine kiemlingen die juist een wit kopje boven de aarde lieten verschijnen. Door het licht begonnen uit alle kiemlingen groene blaadjes te groeien, met één verschil dat het blad van de grote zaailing wel driemaal zo groot was dan de andere zaailingen. Je zag in elk stadium dat de grootste kiemling de andere ver vooruit was met als resultaat dat na één jaar de grootste kiemling wel een zaailing van 2 jaar oud leek. Zo ben ik de natuur een jaartje voorgeweest.
Ik was natuurlijk enthousiast over dit resultaat en begon uiteraard ook te experimenteren met andere zaden waaronder de Chamaerops Humilis, Trachycarpus Fortunei, Washingtonia Filifera, en ga zo maar verder. Met bananen heb ik nog niet getest, maar ik vermoed dat het ook wel zal lukken.
Foto’s van de plantjes
Ik heb jammergenoeg geen foto’s van de verschillende stadia van ontwikkeling, maar ik kan je wel foto’s tonen van hoe de plantjes er nu uitzien. Ik heb ze vorig jaar op 4 november 2007 gezaaid. Het is nu 8 november 2008 dus ze zijn pas verjaart op de presidentsverkiezingen. De foto’s die u ziet zijn zaailingen van de Strelitzia nicolai. Je merkt een duidelijk verschil tussen de twee plantjes, hoewel ze op dezelfde dag gezaaid zijn. Ze zijn zowat samen ontkiemd (enkele weken verschil) en ik heb ze op dezelfde manier verzorgd qua bemesting en standplaats. Er is echter één verschil! De kiemling van de grootste plant (bovenste foto) was reeds 12 centimeter groot voordat hij het eerste zonlicht zag, en de kiemling van de kleinste plant (onderste foto) meteen het zonlicht zag toen hij zijn wit kopje boven de aarde uitstak. Met andere woorden is het ontkiemde zaadje van de grootste plant blijven groeien in het donker waarbij het een lang wit stengeltje aanmaakt. Toen het stengeltje 10-12 centimeter lang was heb ik de zaailing net als de tweede plant in het licht gezet. Vervolgens is zijn eerste blad tevoorschijn gekomen dat een grotere vorm aannam dan het blad van de tweede plant. Gedurende het hele seizoen heb ik de plantjes in de serre gehouden waarbij ze dezelfde verzorging genoten.
Ik werk eraan om deze methode met foto’s stap voor stap vast te leggen, zodat ik later meer foto’s kan tonen van hoe je het precies moet doen. Als er nog vragen zijn mail je me maar of geef je een reactie onderaan deze pagina.
Reactie door Henk van der Giezen — januari 23, 2009 @ 7:15 pm
Hallo,
Dit artikel gelezen, een geweldige ontdekking,ja toch. Ben benieuwd hoe zich dit ontwikkeld. Het is natuurlijk bekend dat een kiem in het donker langer wordt dan bij daglicht, maar dat dit zich zo ontwikkelde had ik niet gedacht, ga het ook maar eens proberen. Blijf graag op de hoogte van de ontwikkelingen
Groetjes Henk
http://www.exloogarden.nl
Reactie door admin — januari 23, 2009 @ 7:33 pm
Hallo Henk,
Het is bij toeval ontdekt hoor. Ik heb ook gemerkt dat de zaailing het tweede en derde jaar ook nog sneller groeit dan de andere palmpjes!
Reactie door Marc Petersen — februari 4, 2009 @ 2:19 am
beste, verkoopt u ook bijvoorbeeld 2 jarige varianten van de paradijsvogel plant die u zelf heeft gezaaid?
mvg. marc
Reactie door admin — februari 4, 2009 @ 1:46 pm
Hallo Marc,
Ik zal via email contact met je opnemen.
mvg,
Christophe
Reactie door Jabbar — januari 3, 2010 @ 2:46 pm
Hallo,
Heb je ook nog zaalingen van de verschillende soorten van de Heliconia te koop?
Graag hoor ik van je.
Groeten
Reactie door Tropical Blog — januari 3, 2010 @ 3:38 pm
Hey Jabber,
Van de Heliconia heb ik geen zaailingen te koop. Je kan misschien je licht eens opsteken op Palmvrienden forums. Daar hebben ze het vaker over de Heliconia. Zij kunnen je heus wel verder helpen
Christophe
Reactie door wim de wolff — september 22, 2010 @ 5:14 pm
Hoi, heel leuk deze site gevonden te hebben. Als proef heb ik de zaadjes van de banaan ‘MUSA SIKKIMENSIS” gekocht. Het waren er 4 stuks, waarvan er èèn is opgekomen. Is nu zo`n 15 cm groot. Ik wil hem nu verpotten, wat voor aarde heb ik nodig?
Met vriedelijke groeten, Wim de Wolff.
Reactie door Bas — oktober 24, 2011 @ 9:56 pm
Hoi Christophe
Ik heb nu een zaailing van heliconia latispatha en deze is nu zo´n 10 cm bijna tijd dus om hem aan het licht te laten wennen.
Mijn vraag, hij zit in 1 pot samen met nog 7 andere zaden die nog niet gekiemd zijn. Is het nu verstandig om de plant in zijn bestaande pot te laten wennen aan het licht of zal ik hem meteen verpotten zodat de rest lekker vochtig bllijft.
Ik hoor graag van U
Gr Bas
Reactie door Tropical Blog — oktober 25, 2011 @ 1:10 am
@Wim: Gewone potgrond is ruim voldoende hoor, maar koop kwalitatieve potgrond aan. Ik heb slechte ervaringen met goedkope potgrond …
@Bas: Laat de zaailing in de pot met de andere zaden wennen aan het licht. Als je in het zaaimedium gaat ‘rommelen’ stoor je de andere zaden, en is de kans reëel dat ze niet meer zullen kiemen.
Succes!
Reactie door Bas — oktober 25, 2011 @ 6:54 pm
Oke en wanneer adviseerd u om de zaailing te gaan verpotten? Is dat zoals Wim hierboven vermeld ongeveer 15 cm?
Groetjes Bas
Reactie door Tropical Blog — oktober 25, 2011 @ 6:58 pm
Ik heb mijn zaailingen verpot van toen ze ongeveer 10-12cm hoog waren
Christophe
Reactie door Bas — oktober 25, 2011 @ 8:33 pm
Oke thanks,
Grietjes Bas
Reactie door Tropical Blog — oktober 25, 2011 @ 11:04 pm
Laat iets weten en maak foto’s van het resultaat hé
Christophe