De papaya of "มะละกอ" is misschien wel het populairste fruit van de Thailand, wat op geen enkele markt ontbreekt. Hier noemt men het ook Ma-la-ko.
De gladde, dunne schil van de vrucht kleurt tijdens het rijpen van groen naar geel-groen-roodgevlekt. Een goed gerijpte papaja heeft zalmroze tot geel-oranje vruchtvlees. Het vruchtvlees geurt naar abrikozen en is boterzacht. De smaak is zoet en doet denken aan meloen.
Het zachte vruchtvlees wordt zonder schil en zaden gegeten. Ter verbetering van de zwak aromatische smaak wordt hij vaak met limoensap besprenkelt.
Onrijpe papaya's worden in Thailand als groente gegeten.
In het midden van de vrucht zit een holle ruimte die gevuld is met een gelei-achtige massa met zwarte pitjes. Ze worden niet meegegeten. In de tropen zijn de pitjes echter een probaat middel tegen darmparasieten, de pitten hebben namelijk een laxerende werking.
Ik lust ze.... als ze rijp zijn tenminste.
Foto: bloeiwijze papaya
Foto: jonge vrucht
Foto: volgroeide exemplaren
Zaden