Hoe bescherm ik een boomvaren in de winter?

november 24th, 2010 · 10 Comments

Net als andere exotische planten hebben ook boomvarens nood aan de nodige winterbescherming. Omdat het haast onmogelijk is om voor elke soort een aparte omschrijving te maken vindt u hier een algemene beschrijving. Voor meer specifieke vragen kunt u natuurlijk altijd terecht op het Palmvrienden forum!

Dicksonia

De meest voorkomende soort bij liefhebbers is de Dicksonia antarctica. Dit is dan ook één van de meest eenvoudige boomvarens in de verzorging. De Dicksonia antarctica kan tot ongeveer -8°C/-10°C (nachtvorst) kortstondig overleven zonder specifieke bescherming. Wanneer er voor een langere periode temperaturen onder de -6°C voorspeld wordt is het wel aangeraden hem te beschermen. De Dicksonia antarctica verliest zijn blad (bruin worden) bij temperaturen kouder dan -8°C/-10°C of wanneer het blad in aanraking komt met sneeuw of ijs.

Het beschermen van de boomvaren kan op verschillende manieren.

Inpakken

De meest voorkomende manier van beschermen is een prop vliesdoek, noppenfolie of stro in de kop te doen en dit vervolgens samen met de stam te omrollen met een paar lagen vliesdoek. Over het vliesdoek rolt u een laag noppenfolie zodat het meeste vocht van de stam wordt gehouden. Deze methode is ook geschikt om het blad te beschermen. Onthoud wel dat ook deze manier niet voldoende bescherming zal bieden voor temperaturen onder de -10°C.

Wanneer het nog kouder is kunt u nog meer lagen vliesdoek of zelfs een lichtslang of verwarmingskabel gebruiken om bij te verwarmen tijdens de koudste nachten. Wees daarbij waakzaam voor uitdroging van de stam!

De aarde rond de stam kunt u het beste afdekken met een laag oude bladeren, boomschors,…of een ander organisch materiaal.

Vorstvrij

Ook kunt u de Dicksonia antarctica ergens vorstvrij laten te overwinteren tussen de 0°C en 8°C. Zorg er wel voor dat de stam en het groeipunt niet uitdrogen tijdens de winter. Vooral als er wordt bijverwarmd. Dit vergeten veel mensen waardoor ze alsnog de boomvaren verliezen.

De Dicksonia fibrosa en Dicksonia sellowiana zijn ongeveer vorstbestendig tot -6°C/-8°C. Deze moeten beschermd worden als het voor langere periode kouder wordt dan -5°C. Bladschade treedt op bij temperaturen onder de -4°C/-6°C of bij aanraking met sneeuw of ijs.

De Dicksonia squarrosa en Dicksonia youngiae zijn ongeveer vorstbestendig tot -3°C/-5°C. Deze soorten buiten overwinteren vraagt veel aandacht alleen om het feit dat deze soorten snel last hebben van uitdrogingsverschijnselen. Bij deze soorten is het hart van de stam immers hol en de plant heeft hierdoor zelf haast geen buffer. Het is dus heel belangrijk dat ze niet uitdrogen bij het overwinteren. Bij deze soorten zal de bladschade optreden bij temperaturen onder de -2°C/-4°C of bij aanraking met sneeuw of ijs.

Cyathea

De Cyathea’s (de beetje vorst verdragende soorten) kunnen enkel met hele goede bescherming buiten overwinteren. Dik inpakken en bijverwarmen met lichtslang of verwarmingskabel is dus de boodschap. Cyathea’s krijgen bladschade als de temperatuur onder de -2°C/-4°C graden komt of als het blad in aanraking komt met sneeuw of ijs. Enkel de Cyathea australis vormt hierop een uitzondering, deze zou net zo hard zijn als de Dicksonia antarctica.

Het beste is om Cyathea’s vorstvrij te overwinteren tussen de 0°C en 8°C. De tropische soorten overwinteren het beste tussen de 6°C en 12°C. Op deze manier blijft het blad behouden en zal hij er na de winter mooier bijstaan. Vergeet ze niet een beetje vochtig te houden tijdens hun overwintering als het weer het toelaat.

Watergift

In de wintermaanden verbruiken de boomvarens logischerwijs minder vocht door de lage temperatuur. Toch wil dit niet zeggen dat de boomvaren mag uitdrogen. Eerdere week een beetje water geven is dan ook aan te raden. De plant mag echter ook niet te nat staan. Het belangrijkste bij het overwinteren is dan ook het voorkomen van uitdrogen en dat de bescherming niet teveel vocht doorlaat.


Tekst door TropiRo
Illustraties door Eduard

© La Palmeraie

10 reacties »

  • Reactie door peter — 12 oktober 2015 13:56 @ 13:56

    Hallo Palmeraie

    Kan ik de boomvaren ook binnen op een NIET verwarmde ruimte
    laten overwinteren.Zet hem dan te samen met de ycca,s en vetplanten in een ruimte .
    Moet er natuurlijk voor zorgen dat hij niet uitdroogt.
    Hoor van U
    M V G peter


  • Reactie door lapalmeraie — 13 oktober 2015 07:12 @ 07:12

    Beste Peter

    Dat kan zeker en is, met oog op uitdroging, voor de meeste soorten zelfs beter!

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Nick — 25 januari 2016 10:34 @ 10:34

    Hallo Palmeraie,

    Als de bladeren van mijn boomvaren bruin zijn geworden door de vorst, betekent het dat de plant dood is gegaan of zullen de bladeren in het voorjaar weer terugkomen?
    Kan een boomvaren ook in de volle grond bij ons?

    Alvast bedankt!

    Mvg,

    Nick.


  • Reactie door lapalmeraie — 25 januari 2016 14:03 @ 14:03

    Beste Nick

    Nee hoor, bladschade staat zeker niet gelijk aan het verliezen van de plant.
    In eerste instantie sneuvelt het blad, pas bij aanhoudende strenge vorst zal de plant zelf ook kapot gaan. Hoeveel vorst dit juist is, hangt wat af van de soort waarom het gaat.
    Indien de plant inderdaad nog leeft zullen er weer nieuwe rollen uitkomen in het voorjaar. Sommige liefhebbers nemen zelfs niet eens de moeite meer om het blad in de winter te beschermen en concentreren zich enkel maar op de stam.

    Volle grond is voor bepaalde soorten zeker een optie, zeker omdat ze in grond veel beter tegen vorst kunnen dan buiten in een kuip. In een kuip kan de vorst immers volledig rond de kluit komen.

    Een Dicksonia antartica is hiervoor ideaal. Cythea’s dan weer niet of toch minder. Zeker zonder ervaring op vlak van winterbescherming.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Filip — 23 maart 2021 15:33 @ 15:33

    Dag Nick, mijn dicksonia Antarctica was rondom ingepakt in een 15cm dikke laag stro met kippengaas rondom ook de bladeren samengebonden en in het stro ingepakt. Als ik nu uitpak is de kern zacht , wil dit zeggen dat hij dood is ?
    Hoe zie je dat hij een strenge winterperiode zoals we gehad hebben niet doorstaan heeft ? Heb je het zelf al meegemaakt ? mvg , Filip


  • Reactie door lapalmeraie — 24 maart 2021 11:37 @ 11:37

    Dag Filip

    De mijne staat er net zo bij hoor. Ik beschermde hem enkel passief en de -9,2°C die we voor Valentijn voor onze kiezen krijgen in onze regio is dan toch net iets te veel. In mijn YouTube updates liet ik hem ook zien. Momenteel is de kern inderdaad zacht maar errond is het wel hard. Het is dus nog even afwachten of hij daar nog doorheen groeit of niet.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Isaura — 7 juni 2021 17:07 @ 17:07

    Goedemiddag
    Wij hebben een Tasmaanse boomvaren en we hebben de hele winter de bladeren laten hangen ter bescherming. Helaas hebben we verder geen maatregelen genomen tegen de vorst. Nu de dag van vandaag hebben we nog steeds geen bladeren. Hij staat in een pot sinds vorig jaar. We hebben de plant gekocht met een stam van ongeveer 50cm. Kan het zijn dat de bladeren wegens de langere winter nog moeten komen? Of kunnen we nog iets proberen qua voeding of grond om de plant te redden? Mvg Isaura


  • Reactie door lapalmeraie — 8 juni 2021 11:17 @ 11:17

    Beste Isaura

    Het was afgelopen winter toch wel iets te koud om de boomvaren niet actief te beschermen. Om veel plaatsen zakte de temperatuur toch lager dan de -8°C waar deze plant zonder bescherming tegen kan. Nu heb ik zelf een gelijkaardige situatie, enkel de beschermingshoes bleek onvoldoende en de plant staat nu nog steeds zonder blad noch teken van leven. De kop is wel nog hard en niet papperig oid. Ik blijf hem dus nat houden in de hoop dat hij alsnog zal uitlopen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Roland — 23 november 2022 13:30 @ 13:30

    Bij de Dicksonia heb ik al 15 jr ervaring. Bij meer dan een beetje nachtvorst knip ik de bladeren af en vouw ze over het hart vd stam. Nu ze groot zijn (stam 1 mtr) hebben ze ook meer bladeren (16-18) en is het een dikke bos. daaromheen bij langdurige matige tot strenge vorst een rietenmat of doek. Zonder verwarming prima strenge vorst weerstaan en in mei een nieuwe kruin die uitrol. Vaak bij uitpakken al het begin van te zien.
    De bodem om de stam heen heb ik altijd veel tuin/blad afval liggen ter bescherming en voor het vocht.


  • Reactie door lapalmeraie — 23 november 2022 17:38 @ 17:38

    Beste Roland

    Bedankt voor het delen van uw ervaring.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.