Hoeveel water mag ik mijn plant geven?

juni 16th, 2011 · 57 Comments

Het is zonder twijfel de vraag die ons het meest gesteld wordt. Of het nu gaat om palmen of om bananenplanten, er heerst toch vaak heel wat onzekerheid over de juiste dosis wanneer het de watergiften aan gaat. Daarom leek het ons nuttig om een speciaal artikel te wijden aan dit item.

Hoe moet ik water geven?

Water via de onderschaal:

Zo kan de plant in principe nooit te veel hebben. De wortels zuigen immers het water op naar behoefte, zoals ze dat ook in volle grond met het grondwater zouden doen. Vergelijk het met een vloeipapiertje dat deels in het water wordt gehangen.

Bijkomend voordeel is dat de bovenlaag van de grond droog blijft en er dus ook geen schimmels of varenrouwmugjes in nestelen.

Voor sommige planten is het verstandig om de schaal maar om de week te vullen zodat het water kan wegtrekken en de wortels niet permanent in het water staan. Gedurende de wintermaanden is het goed om zelfs nog langere tussen pauzes in te lassen, om de 2 à 3 weken bijvoorbeeld.

Water op de potgrond:

Giet over de hele oppervlakte water totdat het in de onderschaal begint uit te lopen. Wacht steeds even op het uitlekken in de onderschaal zodat deze niet overloopt.

Enkele algemene vuistregels

Wanneer de onderschaal binnen hooguit 48 uur leeg is gezogen is het prima.

Duurt het langer dan giet u het overschot weg en wacht u de volgende keer nog iets langer.

Is de schaal binnen enkele uren al leeg geeft u nog een beetje extra.

Geen plant is hetzelfde

Helaas geldt dit vaak ook voor de vele, natuurlijk altijd goed bedoelde, adviezen. Niet zelden krijgt u zeer tegenstrijdige adviezen van het lokale tuincentrum, het plantenlabel, naslagwerken of het internet. De oorzaak hiervan is vrij voor de hand liggend; geen plant is hetzelfde en dit geldt ook voor de omstandigheden waarin u de plant houdt. Niet alleen de plant zelf bepaalt immers de benodigde hoeveelheid water, een heel aantal andere factoren zijn minstens zo belangrijk. En juist die factoren kunnen sterk verschillen. Een standaard antwoord op de vraag van dit artikel bestaat dan ook niet.

Welke factoren hebben een invloed op de waterbehoefte?
 • eigenschappen van de plant
 • standplaats
 • type pot/potgrond
 • seizoen

Eigenschappen van de plant

Natuurlijk is het in eerste instantie belangrijk om de basis behoeften qua algemene verzorging van uw plant te kennen. Zo staan sommige planten liever wat droger terwijl andere planten het juist beter doen in vochtiger bodems. De beste indicatie krijgt u nog wanneer u na gaat waar de plant van nature voorkomt. Het spreekt voor zich dat planten uit woestijngebieden beter wat droger staan en vice versa.

Naast de natuurlijk behoeften van de plant, speelt ook de grootte van de plant een belangrijke rol. Zo zal een grote plant met veel blad meer water verdampen dan een kleiner exemplaar met slechts enkele bladeren. Ook hebben grotere planten een beter ontwikkeld wortelgestel waardoor water ook veel beter kan worden opgenomen. Bij een kleinere plant zal de grond langer nat blijven aangezien er minder wortels zijn voor de opname van het water.

Standplaats

Naast de eigenschappen van de plant zelf speelt de standplaats ook een zeer belangrijke rol. Zo vragen planten buiten een andere aanpak dan planten binnenshuis. Buiten zijn de planten immers blootgesteld aan zon en wind, maar ook aan regen of juist droogte. Vooral de wind kan zorgen voor een sterke toename van de verdamping. Planten in pot hebben ook meer water nodig dan planten in volle grond aangezien de potgrond in een pot sneller uitdroogt. Binnenshuis zijn de omstandigheden dan weer veel stabieler waardoor u vrij snel een vast patroon zult ontdekken in de behoeften van uw plant.

Type pot/potgrond

Het type pot heeft een belangrijke invloed op de waterbehoefte van uw plant. Zo verdampen aardewerken potten ook vocht door de zijwanden waardoor de grond sneller uitdroogt. Wel kunt u bij (niet geglazuurde) aardewerken potten een kleurvertekening zien waar de grond nog nat is. Dit maakt het inschatten van de behoefte iets gemakkelijker. In kunststof potten blijft de grond iets natter omdat het vocht enkel kan verdampen via de bovenlaag. Kies dus bewust het type pot en gebruik deze eigenschappen in uw voordeel!

Ook het type potgrond kan een rol spelen. Zo zijn er heel wat verschillende soorten potgrond op de markt te verkrijgen met verschillende eigenschappen qua watervasthoudend vermogen. (Kijk ook eens op de site van DCM®: soorten potgrond)

Seizoen

Tot slot is het ook belangrijk in welk seizoen we ons bevinden. De meeste planten gaan in het najaar immers in rust bij het korten van de dagen en het dalen van de temperatuur. Hierdoor zal ook de waterbehoefte sterk terugvallen. In het voorjaar hervatten de planten opnieuw hun groei en mag de watergift ook weer geleidelijk opgevoerd worden.

Bananenplanten, een ras apart

De uitleg in de artikel heeft niet alleen betrekking op palmen, maar geldt eigenlijk voor alle planten. Bananenplanten vormen echter een uitzondering op de regel. Deze planten bestaan immers grotendeels uit water (80%). Zij hebben bovendien een groot bladoppervlak. Hierdoor verdampen ze op zonnige en/of winderige dagen zeer veel vocht. Zij hebben dan ook veel water nodig! Echter geldt dit alleen voor bananenplanten die goed groeien. Zolang er geen groei is worden ze beter wat droger gehouden om wortelrot te voorkomen. In de winter gaan zij in rust en verbruiken ze veel minder water. In deze periode raken meer bananenplanten in de problemen door te veel water dan te weinig. Sommige soorten krijgen in de winter zelfs het best helemaal geen water en worden zogenaamd “droog overwinterd” (bv Ensete). (zie ook ons artikel over de winterbescherming van bananenplanten)

Meten is weten

Er bestaat dus geen standaard antwoord op de vraag “hoeveel water heeft mijn palmboom/bananenplant nodig?”. Natuurlijk bestaan er wel manieren om de waterbehoefte van uw plant te controleren. Het eenvoudigst is om even de vochtigheid van de grond te controleren door een vinger in de potgrond te steken. Het oppervlak droogt immers snel uit door rechtstreeks contact met de lucht, net eronder kan de situatie heel anders zijn. Voel daarom enkele cm’s diep ter controle. Blijft er potgrond aan uw vinger plakken dan is de grond nog vochtig en zal een nieuwe watergift niet direct nodig zijn.

Ook bestaan er zogenaamde vochtigheidsmeters. Deze apparaatjes zijn niet duur (al vanaf ong. €7,-) en worden gewoon in het tuincentrum verkocht. Door de sensor controleert u de vochtigheid een stuk dieper en nauwkeuriger dan met de vinger. U zult versteld staan van hoe nat de potgrond een stuk dieper nog zal zijn! Een vochtigheidsmeter mag echter niet permanent in de pot blijven staan en moet na elk gebruik goed gereinigd worden om de levensduur te verlengen. In plaats van een vochtigheidsmeter kunt u natuurlijk ook een lange brei-pen of een bamboestokje o.i.d. gebruiken, maar pas hierbij wel op voor de wortels.

Tot slot

Als laatste geven we u nog graag enkele tips.

Zo is het beter om de zoveel dagen veel water te geven dan elke dag een beetje.

Ook is drainage zeer belangrijk. Wanneer het overtollige water niet weg kan vloeien riskeert u namelijk wortelrot. Maar zeer weinig planten kunnen er goed tegen om permanent in de nattigheid te staan. Laat de grond dus steeds enigszins opdrogen alvorens opnieuw water te geven en giet het overtollige water uit de onderschaal of cache-pot.

Bij twijfel kunt u de plant het best eens uit de pot verwijderen om de wortelkluit te inspecteren. Gezonde wortels zijn wit-gelig van kleuren en ruiken niet rot. Zo ziet u ook ineens de vochtigheid van de grond.

© La Palmeraie

57 reacties »

 • Reactie door Huub van Velsen — 18 juni 2011 15:33 @ 15:33

  Beste Niek,
  weer fantastische info van je/U.

  Ik heb ook zo’n watermeter en die is SUPER.

  Met je vinger gaat redelijk, maar ik check ALTIJD met de watermeter (Moisture meter).

  Wel vraag ik me af of de Fertometer goed functioneert.
  In elke palm waar ik deze instop, gaat het oranje ledje “branden”. Dus altijd te weinig voeding.

  Ga s.v.p. door.
  Hartelijk dank.

  Groetjes,
  Huub


 • Reactie door lapalmeraie — 18 juni 2011 18:12 @ 18:12

  Beste Huub

  Zo’n watermeter is inderdaad een handig apparaat.
  Je staat ervan versteld hoe nat de grond soms nog kan zijn wat dieper in de pot.

  Met een fertometer heb ik zelf geen ervaring.
  De bemesting doe ik zelf meer op ‘gevoel’.

  Leuk om te horen dat je het een goed artikel vindt.
  En natuurlijk volgen er nog…

  Vriendelijke groeten
  Niek – La Palmeraie


 • Reactie door Hans — 26 juni 2011 22:30 @ 22:30

  Beste Niek,
  Heb je bericht gelezen en ben zeer tevreden over
  je antwoord of aanwijzing.
  Dit is iets waar je wat mee kunt doen.
  Bedankt.
  Ik ga iets minder water geven want met onze vakantie
  hebben de Planten oppassers zeker te veel water gegeven.
  groet Hans.


 • Reactie door lapalmeraie — 27 juni 2011 12:12 @ 12:12

  Beste Hans

  Fijn om te vernemen dat u er iets aan hebt.
  Veel succes nog.

  Vriendelijke groeten
  Niek – La Palmeraie


 • Reactie door Heps Rita — 23 juli 2011 21:28 @ 21:28

  Mag ik jullie danken met de zeer duidelijke informatie,zal me zeker een vochtmeter bezorgen!
  Met vele groeten en dank
  Rita


 • Reactie door lapalmeraie — 24 juli 2011 09:50 @ 09:50

  Beste Rita

  Leuk om te horen!

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Ferdinand VEREECKEN — 14 september 2011 23:55 @ 23:55

  mijn palmen en bananenboom en boompje staan buiten in weer en wind . Ik kijk wel regelmatig naar de vochtigheid bij warm en/of droog weer. Ik ben nu begonnen met ze in de volle grond te zetten. De bananeboom blijft wel in pot en overwinterd binnen.
  Ik denk toch een vochmeter aan te schaffen.
  Ik heb ook nog meer dan 200 cactus en vetplanten staan welke ik ook naar binnen moet brengen. De vochtmeter kan ik ook voor deze planten gebruiken of niet.
  GR. Ferdinand


 • Reactie door lapalmeraie — 15 september 2011 19:44 @ 19:44

  Beste Ferdinand

  De vochtmeter geeft louter aan hoe vochtig de grond is. Zelf bepaalt u welke bodemcondities het meest geschikt zijn voor elk type plant.
  U kunt de vochtmeter dus prima voor al uw planten gebruiken.
  Voor het aanplanten van palmbomen is het nu wel al erg laat in het seizoen. Deze zullen de komende winter zeker extra beschermen nodig hebben.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Red tiger — 13 november 2011 18:02 @ 18:02

  Beste kenners,

  Ik heb dit weekend een red tiger bananenplant gekregen van zeer goede vrienden.
  1 blad isp recies wel geknakt en er staan kleine druppeltjes op. Ik vermoed dus dat de nerf geraakt is en dat ik te veel water geef?
  Op 1 blad is er veel bruin en beetje geel. Verwijder ik dit best of moet ik speciale meststof geven omdit te verhelpen?

  Alvast bedankt
  Alexander


 • Reactie door lapalmeraie — 14 november 2011 13:52 @ 13:52

  Beste Alexander

  Wanneer een blad doorbreekt en de hoofdnerf hierbij beschadigt, zal het blad vrij snel bruin worden.
  Zolang dit niet het geval is kunt u het blad in principe gewoon laten zitten. De druppels die aan het blad hangen noemt men “guttatie” en is volkomen normaal.
  Hier leest u daar meer over: http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2009/07/guttatie/

  Het blad dat al lelijk geworden is, zal niet meer groen worden.
  U mag dit blad dan ook verwijderen.

  Meststoffen worden beter niet meer gegeven aangezien de plant tot het voorjaar in rust gaat.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door a. lupinu — 16 februari 2012 15:25 @ 15:25

  Beste plantenliefhebbers, Fijn hoe jullie allen met liefde de planten koesteren en verzorgen. Ik vindt het altijd mooi als de mensen lief met de planten omgaan. Ik heb een tip voor jullie allen. Geef de bananen plant in de schotel water als het water is opgezogen hoeven jullie je geen zorgen te maken dat er wortelrot optreed. in de winter geen voeding, maar weinig tot geen water geven. Water geven alleen in de schotel. Let goed op de bananenplant als de bladeren wat gaan hangen en vouwen weet je dat de plant water nodig heeft. Water geven op gevoel. alleen in de schotel.Als de schotel is leeggezogen is dat altijd goed. In de zomer meer water en dan moet er ook voeding worden gegeven. Ook in de zomer alleen in de schotel water geven en ook op je gevoel. Ik doe dit al jaren met mijn bananenplanten en het gaat nog steeds goed. Als de schotel is leeggezogen weet je dat de plant genoeg heeft. DE banaanplant laat weten wanneer zij water nodig heeft. Als jullie vragen hebben laat het mij gerust weten. De kracht van iedere plant zit in de wortels zo ook in iedere plantenliefhebber. Wens jullie allen veel succes…. Mother earth….Groeten..Antonio..


 • Reactie door a. lupinu — 16 februari 2012 15:46 @ 15:46

  Hallo plantenliefhebbers. De samenstelling van de grond als de bananeplant in een kunstofpot staat….. compostgrond gemengt met kleiaarde gemengt met turfmolm gemengt met fijn kiezel. De wortels blijven dan fijn los in de grond zij kunnen dan ook beter het water en voeding tot zich nemen en is ook heel goed voor de drainage van het water. Alleen water en voeding geven in de schotel. Regelmatig de grond boven in de pot fijntjes loskrabben met b.v. een vork dat zorgdt voor een goede ventilatie van de grond let wel op kijk uit dat je de wortels niet beschadigd doe dit op gevoel wat de diepte van de grond betrefd. Veel succes…..Mother Earth….Groeten Antonio….


 • Reactie door peter — 14 juni 2012 21:06 @ 21:06

  Heel nuttige info. In al mijn potten staat een vocht meter. Handig maar ze werken niet meer. Ik liet ze namelijk in de pot staan. JJammer want het was toch een uitgave.


 • Reactie door lapalmeraie — 15 juni 2012 11:54 @ 11:54

  Beste Peter

  De vochtigheidsmeters zijn inderdaad niet bestemd voor permanent gebruik.
  Ze dienen enkel om voor het watergeven nog even de vochtigheid te peilen.

  Permanente vochtigheidsmeters kennen we enkel bij planten op hydrocultuur, maar dat is niet geschikt voor potplanten uit het tuincentrum.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door erik jespers — 27 juni 2012 20:03 @ 20:03

  hallo
  ik heb met ompotten een zwarte plek op de wortel gevonden
  is dit wortelrot en zo ja wat kan ik er tegen doen
  hopelijk kunnen jullie mij helpen


 • Reactie door lapalmeraie — 27 juni 2012 20:07 @ 20:07

  Beste Erik

  Dat kan een begin zijn van rot inderdaad.
  Zolang dit slechts één plek is en de grond verder redelijk droog aanvoelde hoeft u zich niet direct zorgen te maken.
  De rotte plek kan u, indien u de plant nog niet heeft verpot, wegsnijden om uitbreiding tegen te gaan.
  Was de grond wel vrij vochtig dan is het een teken om de watergift aan te passen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door erik jespers — 28 juni 2012 08:12 @ 08:12

  Bedankt voor het advies ik heb hem terug omgepot in nieuwe grond en een meter aan geschaft voor water maar ik steek hem in de pot en die geeft teveel water aan maar ik heb geen water bij deze grond gedaan die komt zo uit de winkel. kan het kwaad dat ik deze op de verwarming zet om te drogen of gewoon afblijven want ik heb schrik dat die plek groter gaat worden
  groeten erik


 • Reactie door lapalmeraie — 28 juni 2012 11:14 @ 11:14

  Beste Erik

  Test even met uw vinger.
  Soms is het namelijk even zoeken naar wat de meter juist bedoelt met “vochtig”.
  Bij een losse grond slaat de meter soms ook wel eens onterecht uit naar “droog”.
  Ik combineer dan ook de vinger en de meter, vooral omdat de meter ook wat dieper gaat.

  Wanneer de grond een beetje vochtig is (wat ik veronderstel bij verse potgrond) dan zou ik het gewoon zo laten en even wachten met de nieuwe watergift.
  Enkel wanneer de grond drijfnat is dan kan het op de verwarming zetten een oplossing zijn.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Gerard — 1 augustus 2012 17:10 @ 17:10

  Ik heb een bananenplant gekocht hij is nog niet zo heel groot maar ijls hij ongeveer 2 meter groot is aan wat voor potmaat moet ik dan denken.

  Gr. Gerard


 • Reactie door lapalmeraie — 1 augustus 2012 18:17 @ 18:17

  Beste Gerard

  De potmaat moet een beetje in verhouding zijn met de grootte van de plant.
  Meestal is de maat goed als het voor het “oog” ook klopt.
  Maar ook de stabiliteit geeft vaak al aan of de plant een voldoende grote pot heeft.
  Bij een dergelijke maat plant zal dat al snel een pot zijn van 30L of meer.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Wouter — 16 september 2012 16:34 @ 16:34

  Beste experts,

  Ik heb twee vragen aan u over mijn bananenplant van ca 1m (‘Musa’ op het kaartje).

  1. Kan het kloppen dat de bladeren juist gaan hangen als de pot te vochtig is?

  2. Mijn plant krijgt vrij veel nieuwe bladeren maar gaat niet de hoogte in (alle bladeren bovenin zitten 3 a 4 lagen dik vlak boven elkaar). Is dat normaal??

  Alvast bedankt voor de hulp!
  Gr Wouter


 • Reactie door lapalmeraie — 17 september 2012 15:18 @ 15:18

  Beste Wouter

  Dat kan, alhoewel er tijdens het groeiseizoen nauwelijks te veel water gegeven kan worden aan een bananenplant hoor.
  De bladeren hangen van nature altijd wel iets door. Wanneer hij te droog staat vouwen de bladeren eerder iets samen.
  Enkel bij een veel te natte kluit kunnen de wortels gaan rotten en takelen de bladeren snel af.

  Bladeren die heel kort op elkaar gevormd worden zijn heel natuurlijk voor de soort Musa acuminata ‘Super Dwarf Cavendish’, deze soort wordt inderdaad niet hoger dan ong. 1M maar deze soort is niet zo heel algemeen te verkrijgen.
  Bij andere soorten kan het evt. ook wijzen op een verstopping van de stam.
  Hiervoor verwijs ik graag naar het artikel: http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2012/08/ehbo-gids-voor-bananenplanten/

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Moreese — 12 oktober 2012 09:06 @ 09:06

  Beste,

  Ik heb een bananenplant gekregen en tot nu toe ziet hij er bijzonder goed uit. Onderaan de plant hangen er enkele verdorde bladeren. Volgens een kennis mag je deze niet afknippen omdat de plant dan zogezegd zou bloeden en dat het niet gezond zou zijn voor de plant. Klopt deze stelling ?

  Verder zou, volgens dezelfde kennis, een bananenplant veel sneller groeien indien men de nieuwe plantjes rondom de hoofdplant verwijdert. Klopt dit ?

  Alvast bij voorbaat dank voor je reactie. Jullie tips zijn de maxx.

  Moreese


 • Reactie door lapalmeraie — 13 oktober 2012 22:06 @ 22:06

  Beste Maurice

  U kunt zonder problemen de bladeren wegsnijden. Bij sommige andere planten klopt dat doodbloeden wel maar bij bananen is dat totaal niet aan de orde. Ik snijd in de winter zelfs al het blad af, zonder negatieve gevolgen. In verdorde bladeren is er sowieso geen/nauwelijks sapstroom…

  Het wegsnijden van de uitlopers kan een positieve invloed hebben op de groei inderdaad. De energie wordt zo immers enkel in de hoofdstam gestoken.

  Bedankt voor het compliment trouwens.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door simone — 28 oktober 2012 09:29 @ 09:29

  Goedemorgen,
  Vanmorgen even gekeken naar onze nieuwe aanschaf..de bananenplant,tjonge wat een gaaf ding.
  En natuurlijk de tips gelezen hoe ik deze moet verzorgen.
  Wat ik mij wel afvraag mag ik deze bladeren ook besproeien?(plantenspuit) en in het midden zit een heel groot opgerolt nieuw blad,groeit hij dus in deze maanden ook gewoon door?(het is al oktober)Verder heb ik hem in een hele grote pot gedaan maar opgevuld met “gewoon”potgrond , of is het beter morgen “speciale aarde of mest bij te kopen en wat moet ik dan nemen?
  Verder complimenten voor deze site, want ik wist niet dat ik zo snel kon opzoeken hoe en wat..
  Ik heb geen groene vingers, maar vanaf deze aanschaf is dit wel zo’n pronkstuk in huis dat ik er alles aan wil doen om deze plant te behouden!!
  Vriendelijke groet, Simone


 • Reactie door lapalmeraie — 29 oktober 2012 11:31 @ 11:31

  Beste Simone

  Bedankt voor het compliment. Altijd leuk om te horen.

  U mag de bladeren besproeien, maar er zijn andere (efficiëntere) methodes om de luchtvochtigheid lokaal te verhogen zonder dat uw huiskamer steeds omgetoverd wordt tot een heel waterballet. In dit artikel vind u tips: http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2011/06/luchtvochtigheid/

  Het nieuwe opgerolde blad noemen we de “sigaar”. De plant groeit in de huiskamer inderdaad ook in de winter gewoon door aangezien het daar nog steeds lekker warm is. Wel is de groei aanzienlijk trager dan tijdens de zomer wanneer de dagen ook langer zijn.

  Verpotten was een goede zet. Bij de kweker staan ze immers in heel krappe potten om economische redenen.
  Qua grondsoort zijn bananenplanten niet zo veeleisend. Wel is het belangrijk dat er onderin de pot gaten zitten zodat het overtollige water kan wegvloeien.

  Verder zijn het niet zo’n moeilijke planten qua verzorging. Houd hem in de winter in ieder geval niet te nat. Het is beter dat de grond iets te droog blijft dan te nat om rotting tegen te gaan. Controleer ook de bladeren af en toe eens op spintmijt, daar zijn ze in de winter met de droge verwarmingslucht wel wat gevoelig voor.
  Mocht het onverhoopt toch mis gaan? Geen paniek! Snijd gewoon de stam af vlak boven de grond en na een tijdje groeit er opnieuw een uitloper uit tot volwaardige plant.

  Veel succes
  La Palmeraie


 • Reactie door herman — 30 november 2012 18:12 @ 18:12

  De moisture meter,of de Senso 1 vochtigheidsmeter mogen niet in de plantpot blijven staan dan krijg je oxidatie en doet hij het niet meer.
  Maar als je goed schoon schuurt werkt hij wel weer, denk er om dat de onderste punt makkelijk afbreekt.


 • Reactie door lapalmeraie — 30 november 2012 20:10 @ 20:10

  Beste Herman

  Bedankt voor uw aanvulling.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Helena — 26 maart 2014 15:56 @ 15:56

  Hoi,
  het gaat niet zo goed met mijn bananenplant. Na het opvolgen van de EHBO tips meer licht en water, gaat hetbwel wat beter. Er worden veel nieuwe bladeren aangemaakt maar … Die zitten vol met roodachtige vlekken. De oude bladeren waren effen groen, dus dit lijkt me toch niet goed. Heb je misschien advies?


 • Reactie door lapalmeraie — 26 maart 2014 16:46 @ 16:46

  Beste Helena

  Er zijn best soorten die van nature tekeningen op het blad hebben welke niet persé van jongs af aan al zichtbaar zijn. De Musa sikkimensis “Red Tiger” bv.
  U mag bij twijfel best een foto doorsturen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Fred — 20 januari 2015 16:17 @ 16:17

  Mijn bananenplant staat altijd binnen. Soms verliest hij tegelijkertijd veel van zijn bladeren: 2 à 3 bladeren. Het zijn altijd de oudste (onderste) bladeren. Wat is daar de oorzaak van? Of hoe kan bladverlies zoveel mogelijk worden tegengegaan? De potgrond is vochtig (niet nat) Elke dag krijgt hij een beetje water. De hoeveelheid is zeer matig want de schotel waarop de pot staat, blijft droog. Gelukkig vormen zich ook gestaag nieuwe bladeren.


 • Reactie door lapalmeraie — 21 januari 2015 09:31 @ 09:31

  Beste Fred

  Het is op zich niet abnormaal dat er tijdens de winter wat meer blad afsterft en de groei zeer traag is.
  Pas wanneer er veel blad lelijk wordt en de kleur vooral geel-grijs met vlekjes is dan moet de plant zeker gecontroleerd worden op de eventuele aanwezigheid van spintmijt.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Rudi ten Haring — 4 oktober 2015 11:43 @ 11:43

  Ik heb pas een palm. Dus geen ervaring hier mee. Nu na een paar maanden worden de onderste takken helemaal bruin geel en zijn gaan hangen.
  Mijn vraag is moet ik die dode takken er af knippen en vallen zijn er vanzelf af .


 • Reactie door lapalmeraie — 5 oktober 2015 13:01 @ 13:01

  Beste Rudi

  Lelijke bladeren mogen vlak langs de stam worden afgeknipt.
  Wanneer er opvallend veel blad lelijk wordt is het wel goed om te controleren dat er niets misloopt qua verzorging bv. Lees daarom zeker ook even mijn artikel over de algemene verzorging van palmen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Henny Wouters — 7 april 2016 14:46 @ 14:46

  Geachte redactie ,na 5 nieuwe groene bladeren krijgt mijn bananenboom opeens een blad met grote bruinrode vlekken. Hij staat voor het raam op de westkant .Wat gaat er verkeerd. Met dank Henny Wouters


 • Reactie door lapalmeraie — 8 april 2016 08:04 @ 08:04

  Beste Henny

  Dit is volkomen normaal. Het betreft waarschijnlijk een Musa acuminata ‘Dwarf Cavendish’ waarbij de deze “wijnvlekken” soms enkel in jong blad te zien is en bij de oudere bladeren verdwijnt en soms net omgekeerd.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Leendert Bogers — 22 mei 2016 10:33 @ 10:33

  Heb een vraag over de plant Strilitias en misschien kunt u er mij
  mee helpen.Mijn plant staat in een houten bak van 70x70x70cm en is al +/- 8jaar.(en laatste 2 jaar in de bak). heeft vorig jaar voor het eerst 5 bloemen gehad en nu heeft hij weer 5 knoppen. Toch sta ik altijd in twijfel hoeveel water ik moet geven,heb een Moisture meter maar weet niet
  bij hoeveel moisture ?ik weer moet water geven ,in de winter hou k het op 3-5 en in de zomer tussen 6 en 8 ben bang voor wortel rot. Met vr.groeten en bij voorbaat dank Leendert


 • Reactie door lapalmeraie — 23 mei 2016 12:10 @ 12:10

  Beste Leendert

  De vochtigheidsmeter is voor mij eigenlijk meer een hulpmiddel om te “zien” dieper in de pot. Ik vergelijk de uitslag dan met de uitslag van de bovenlaag die ik wel kan zien om te kijken of het inderdaad net zo droog is of nog veel natter. Ik geef maw geen water louter op basis van de waarde op de meter alleen.
  Bij Strelitzia’s is het in ieder geval beter iets te droog dan te nat maar daar heb ik alle vertrouwen in aangezien het u al 8 jaar prima afgaat.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Toon — 10 maart 2017 13:28 @ 13:28

  Hey,

  Mijn palm staat dichtbij de verwarming is dit normaal als de bladeren beginnen te krullen en bruine punten krijgen? Wat kan ik hieraan doen?


 • Reactie door lapalmeraie — 10 maart 2017 18:40 @ 18:40

  Beste Toon

  Dat is natuurlijk niet goed maar valt wel logisch te verklaren. De verwarming zorgt voor een te droge lucht. Het blad kan daardoor verdrogen of het kan zelfs aanleiding geven tot spintmijt. Deze insecten houden van de droge lucht en parasiteren op de plant. Hierdoor kan het blad ook uitdrogen.

  Inspecteer de bladeren daarom goed op de eventuele aanwezigheid van spintmijt en behandel zonodig. Op de site vindt u in de EHBO-gids voor palmen hoe.

  U vindt er ook een artikel over het verhogen van de luchtvochtigheid.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door ELLY — 27 april 2017 18:29 @ 18:29

  hallo,ik heb kort geleden aangeschaft 2 fornunei,vrij groot dus in hele grote stenen potten gepland.Ik zag de volgende dag,rode nerven en ook rood op het blad,Wat is dat??Zat er al denk ik??
  Vr,gr,Elly(met groene vingers!).


 • Reactie door ELLY — 27 april 2017 18:30 @ 18:30

  Wie weet het??doeiii,gr,Elly


 • Reactie door lapalmeraie — 28 april 2017 08:17 @ 08:17

  Beste Elly

  Rode nerven zeggen mij niet direct iets. Wanneer het eerde roestbruine vlekken zijn zou het zonnebrand kunnen zijn. Stuur desnoods even wat foto’s door zodat ik de toestand beter kan inschatten.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Amy — 30 november 2017 20:55 @ 20:55

  Ik ben twee weken van huis geweest en hebben mijn planten verzorgers waarschijnlijk te veel water aan mijn bananen plant gegeven. Heb ook het idee dat het huis een rare lucht hangt. De plant os zo’n 90 cm hoog wat kan het zijn en wat kan ik er aan doen. Wat kan ik doen als er evt rot in de wortels zit help help zou zo zonde zijn als de plant dood
  Gaat hij is super mooi.


 • Reactie door lapalmeraie — 1 december 2017 13:26 @ 13:26

  Beste Amy

  Een te natte potgrond kan inderdaad een typische muffe geur geven.
  Het beste haalt u de plant even volledig uit de pot om de potgrond te controleren. Indien deze inderdaad te nat is verwijdert u het best grofweg met de vingertoppen de natte potgrond zonder daarbij de wortels al te veel te verstoren.
  Vervolgens pot u de plant opnieuw op in drogere potgrond.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Annemarie — 11 april 2018 07:32 @ 07:32

  Goedemorgen,

  Ik heb een vraagje wat ik nergens terug kan vinden.
  Ik heb dit weekend een Trachicarpus Fortunei gekocht. Hoe geef je hem water?
  Op de grond alleen of kan je hem helemaal besproeien met een tuinslang? Ik las ergens dat de ‘groeipunt” niet te nat mag worden?
  Alvast dankjewel voor t antwoord.

  hartelijke groet, Annemarie


 • Reactie door lapalmeraie — 17 april 2018 10:08 @ 10:08

  Beste Annemarie

  Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

  Water geven mag gewoon aan de voet van de palm zodat de wortels en de grond er rond goed verzadigd raken. Op zich is het geen ramp dat de stam en het blad ook eens nat wordt, dat gebeurt tijdens een regenbui immers ook, maar het is niet zinvol om dit te doen bij het zelf water geven.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door klaas — 3 juli 2018 15:52 @ 15:52

  Goedemiddag!

  Ik heb een vraag over het bewateren van een bananenplant (musa basjoo).
  Ongeveer een maand geleden heb ik deze plant van ca 1m hoog aangeschaft. Direct na aankoop het ik deze verpot. Daarna heb ik minstens een week gewacht met water geven omdat de grond aardig nat was tijdens het verpotten.

  De bovenste paar cm van de grond zijn gortdroog, maar wanneer ik met de vochtmeter check slaat deze altijd uit naar ‘nat’ (de meter werkt prima met andere planten). Echter wanneer ik wat water in de schaal giet wordt dit direct opgenomen, dus het lijkt mij dat hij water verlangt?

  De plant staat bij een raam op het zuiden en krijgt veel licht. Ook is recentelijk de temperatuur in de kamer gemiddeld rond de 24 graden.

  De plant produceert nieuwe bladeren, maar op één blad na hangen de bladeren wel. Ook zijn er sinds mijn aankoop al 4 kleinere (oudere) bladeren afgestorven.

  Wat raadt u aan dat ik doe, ik ben namelijk bang voor wortelrot.
  Is het verstandig om bijvoorbeeld dagelijks wat water in de schotel te gieten als de plant het opneemt?

  Heel erg bedankt!
  Groet,

  Klaas


 • Reactie door lapalmeraie — 4 juli 2018 07:59 @ 07:59

  Beste Klaas

  Bij een compacte grond sluit de meter sneller uit is mijn ervaring. In dat geval helpt het ook wel om even met een vinger in de potgrond te voelen om een beter idee te krijgen.
  Nu is het wel vrij normaal dat de bananenplant met dit weer veel water verdampt. Het is, bij een goede groei, zeker geen probleem om nu continue een laagje water in de schotel te laten staan. Het afsterven van de oudste bladeren is ook niet vreemd wanneer er nieuwe bladeren bijkomen. Deze bladeren mogen vlak langs de stam worden afgeknipt wanneer ze lelijk worden, zo wordt immers de stam gevormd.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Rudi — 23 juli 2018 19:57 @ 19:57

  Hallo, wij hebben onlangs 4 jonge palmboompjes (ca 1m) gekocht en in volle grond geplaatst. Nu hoor ik van links en rechts dat men pas geplaatste palmbomen heel veel water moet geven ten behoefte vd wortelgroei.Nu zie ik de punten verdorren/grijs worden. het gaat hier tot nog toe alleen over een halve cm vd punten. op jullie site lees ik dat dit een teken kan zijn van overdaad aan water waar de wortels niet goed tegen kunnen. maar aangezien ze in volle grond staan lijkt me dit onwaarschijnlijk. ik heb de palmen gepland volgens de kunst hier op site uitgelegd. Mijn vraag concreet is dan ook, hoeveel water is heel veel? zeker met deze aanhoudende droogte. de mensen die me vertellen dat ik heel veel moet geven kunnen me hier geen antwoord op geven. ik hoop dat jullie meer duidelijkheid kunnen bieden, alvast bedankt
  MvG Rudi


 • Reactie door lapalmeraie — 13 augustus 2018 12:40 @ 12:40

  Beste Rudi

  Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

  Na het aanplanten is voldoende water geven inderdaad aan te bevelen maar het heeft in volle grond inderdaad geen zin om te overdrijven. Zolang de grond licht vochtig is, is dat voldoende, de rest vloeit toch direct weg. Nu was de afgelopen periode natuurlijk wel extreem qua droogte maar een eenvoudige vuistregel is als volgt; sproei met de tuinslang evenredig rond de voet van de palm tot er zich een plasje vormt. Dit plasje trekt binnen enkele seconden ook weer de grond in maar de grond rond de kluit is zo wel goed verzadigd. Dat volstaat. Voel voor het opnieuw gieten even met een hele vinger diep in de grond of het nog vochtig is, indien ja is het opnieuw gieten nog niet nodig.

  Dit gezegd zijnde is het ook goed om te weten dat palmen na het aanplanten altijd wel iets van terugval zullen hebben. De standplaats is natuurlijk altijd wat anders dan bij de kweker waar de palm vermoedelijk toch een stuk gunstiger stond. Er is dan ook geen reden tot paniek als de palmen tijdelijk even iets lelijker worden. De nieuwe bladeren zullen opnieuw weer mooi zijn.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door christophe — 2 juli 2019 19:16 @ 19:16

  Hey,
  ik heb sinds enkele dagen een musa cavendish aangeschaft van ongeveer 1m.
  deze heb ik even laten wennen aan het huidig goed weer buiten en even goed water gegeven (deze was opgestuurd met de post).
  Nu heb ik deze verpot naar een grotere pot (wat duidelijk nodig was), en enkele afgeknakte bladeren afgeknipt, maar nu heb ik gemerkt dat in de ochtend de bladeren er normaal uitzien (met vochtdruppels omwille van de vochtige lucht snachts) en naar de avond toe, vouwt het blad zich dicht, volgens wat ik overal lees is dit een teken van te weinig water, echter voel ik dat de grond vochtig genoeg is met de vinger (watermeter is nog onderweg).
  Een idee wat dit kan betekenen ?


 • Reactie door lapalmeraie — 3 juli 2019 06:50 @ 06:50

  Beste Christophe

  De waterdruppels aan de bladpunten in de ochtend, guttatie, wijst er inderdaad op dat de grond vochtig genoeg is.
  Het overdag dichtvouwen kan ook een teken zijn dat de plant zichzelf beschermt tegen de hitte en zo minder water verdampt. Zolang het blad ‘s ochtends weer mooi open staat zou ik me niet te veel zorgen maken. Blijft het blad wel dicht kan het ook zijn dat de plant juist te nat staat. Uiteraard heeft de plant ook wel een aanpassingsperiode nodig na de verzending, nieuwe standplaats en blootstelling aan de zon. Zonder gewenningsperiode van een week of 2 à 3 zal het blad verbranden in de zon. Nu is dat bij bananenplanten niet zo’n heel groot probleem. Door de hoge groeisnelheid vormen ze snel nieuw blad dat wel bestand zal zijn tegen het zonlicht.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Sophie — 7 juni 2020 15:17 @ 15:17

  Beste,

  Ik ga binnenkort 3 weken op vakantie en kan niet direct iemand inschakelen om mijn bananenplant water te geven. Ik ben dus op zoek naar een automatisch systeem. Nu krijgt hij ongeveer 1L per dag en lijkt daar tevreden mee. Gezien hij net verpot is in een grote pot is hij te zwaar om te verplaatsen. Denkt u dat een automatisch systeem dat om de 24u bijvoorbeeld 1min water geeft via tuinslang een goed idee is of zijn druppelsystemen met waterflessen beter? Heeft u andere tips?

  Alvast bedankt!


 • Reactie door lapalmeraie — 8 juni 2020 09:27 @ 09:27

  Beste Sophie

  Drie weken is wel te overbruggen door goed te gieten voor vertrek zodat de grond verzadigd is en er wat water in de onderschaal staat. Vermoedelijk zitten de gordijnen ook deels dicht gedurende die periode zodat de plant sowieso wat koeler staat en minder verbruikt, anders is het iets naar achter schuiven ook een oplossing.
  Er bestaan ook wel oplossingen met aardewerken koontjes die u in de grond steekt. Door middel van een slangetje en een waterreservoir zuigen zij water op richting de potgrond.

  Dit gezegd zijnde is het sowieso verstandiger om minder vaak meer water te geven dan elke dag een beetje. Op de site vindt u een video hoe u dit het beste aanpakt.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Stefan — 19 april 2021 22:06 @ 22:06

  Vorige week een jonge Japanse vezelbanaan en een darjeelingbanaan uitgezet in de volle grond.blijkbaar had het die nacht 1°gevroren en de dag nadien hingen de bladeren heel slap(denk dus dat de bladeren bevroren zijn).Is mijn hele plant nu kapot of moet ik de bladeren verwijderen??
  Ik vind het zo een zonde en weet niet goed wat doen…grtjs Stefan


 • Reactie door lapalmeraie — 20 april 2021 12:05 @ 12:05

  Beste Stefan

  Tot half april is het vaak nog wat riskant omdat er nog kans is op nachtvorst. Nu is het niet zo heel koud geweest de afgelopen week met slechts een kortstondige nachtvorst van enkele graden. De schade zal dus wel beperkt blijven tot enkel het blad, dat vermoedelijk toch verloren was gegaan omdat dit nog niet gewend is aan het directe zonlicht. Verwacht overigens nog niet zo gek veel groei op dit moment, pas over een maandje zal dat weer op gang komen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.