Tetrapanax papyrifera ‘Steroidal Giant’

februari 28th, 2011 · 13 Comments

Nederlandse naam:
Tetrapanax payrifera ‘Steroidal Giant’ ookwel Tetrapanax payrifera ‘Rex’

Herkomst: China en Taiwan

Bladvorm: Grote gelobde bladeren die een doorsnede tot 1 m kunnen behalen! In serre zelfs nog meer.

Standplaats: Zon tot halfschaduw

Groeisnelheid: Zeer snel

Hoogte volwassen: 2 tot 3 meter

Vorstbestendigheid: -15°C

Verzorging:

Door de grote bladeren verdampt de Tetrapanax op warme dagen heel wat vocht. Voorzie dan ook voldoende water. In het najaar vallen de bladeren af waardoor er een soort stammen overblijven. In het voorjaar groeien hier vanzelf weer nieuwe bladeren uit. De Tetrapanax vormt ondergrondse uitlopers via rhizomen die heel wat meters verder kunnen bovenkomen. Deze kunnen echter eenvoudig worden afgestoken waardoor een rhizoombegrenzer niet noodzakelijk is. Voorzie voldoende plaats voor de Tetrapanax die al op termijn een oppervlakte tot 6m² kan innemen.

Gebruik:

De Tetrapanax werd in China gebruikt voor de productie van rijstpapier. Hier is het een ideale plant voor de exotische tuin. Hij is goed winterhard en kan op bijna elke plaats goed groeien. Het grote opvallende blad komt het best tot zijn recht als solitair. Bovendien is de plant niet giftig waardoor kinderen gerust in de buurt kunnen spelen. Bij het intensief manipuleren van de plant kan het gelige poeder van de bladstelen wel iets irriteren op de luchtwegen.

13 reacties »

 • Reactie door jos — 6 juli 2016 09:06 @ 09:06

  heb mijn tetrapanax steriodal giant uitgeplant in een grote pot woekert teveel in de tuin, maar hoe krijg ik nu die overige scheuten kapot (round up werkt niet ???


 • Reactie door lapalmeraie — 6 juli 2016 10:36 @ 10:36

  Beste Jos

  Deze plant kan inderdaad wel wat woekeren maar de wortels zitten gelukkig relatief aan de oppervlakte. Mijn ervaring is dat deze wortels bij elke beschadiging aangezet worden om zich naar diverse kanten uit te breiden. Het beste kunnen ze dus met de hand volledig verwijderd worden denk ik.
  Ik heb deze plante zelf overigens op een verhoogde border staan waar hij zich wel heeft uitgebreid maar nu niet echt woekert.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Filip — 24 juni 2018 20:46 @ 20:46

  Wat een fantastisch ogende plant is me dat zeg, en blijkbaar nog heel onderhoudsvriendelijk zolang er maar genoeg water voorhanden is. Op een verhoogde border moet je dat dan vermoedelijk wel extra in het oog houden ? Vandaag heb ik mijn agave Americana in volle grond geplaatst. Om te vermijden dat hij in natte grond zou staan heb ik de wortelkluit maar tot de helft in de grond gestoken en ruimte errond wat opgehoogd met arme grond. Zo staat hij wat hoger waardoor bij regen het water direct wegsijpelt. Hopelijk komt hij op de beschutte plaatsje die ik voor hem uitkoos de winter door, hij was te groot geworden om nog telkens te verplaatsen naar binnen na de zomer. Maar hij komt wel heel mooi tot zijn recht, veel beter dan in een pot !


 • Reactie door lapalmeraie — 25 juni 2018 09:00 @ 09:00

  Beste Filip

  Het is inderdaad een hele speciale en eigenlijk vrij gemakkelijke plant.
  Ik zag trouwens dat ik nog geen recente foto’s in het artikel had geplaatst, wat ik bij deze alsnog even gedaan heb.
  Hij verandert immers wat van uitzicht naar mate hij groter wordt. Waar hij eerst met massieve bladeren de hele border in nam heeft hij nu hoogte gewonnen en zijn de aparte stammen veel opvallender en draagt hij zijn blad een stuk hoger. Hierdoor is wel een hele nieuwe schaduw border ontstaan. Heel apart.
  Bij mij staat hij in een verhoogde border wat juist prima gaat. Hierdoor staat hij gedurende de winter immers niet te nat en komt hij probleemloos de winter door, zonder enige bescherming. Op een andere plek, gelijk met de (klei)grond, had hij het veel moeilijker qua overwintering.
  Ik geef niet overdreven veel water en dat lukt ook prima. Uitlopers vormt hij bijna niet meer, maar dat wordt vooral gestimuleerd wanneer er rond de plant gegraven wordt en de wortels dus deels beschadigen. Die uitlopers kunnen overigens wel een heel stuk verder opduiken maar aangezien ze vrij ondiep wortelen is dat zeker niets zorgwekkends.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door N. Mulder — 15 augustus 2018 10:05 @ 10:05

  Ik heb zelf enkele grote stekken in een pot staan. Ik twijfel om er 1 naast mijn vijver te zetten (rubberfolie). Gaat deze problemen opleveren voor mijn vijver met de wortels of niet?


 • Reactie door lapalmeraie — 15 augustus 2018 13:37 @ 13:37

  Beste Nico

  In principe gaan de wortels wel behoorlijk ver maar steeds zeer oppervlakkig en deze zijn bovendien vrij zacht. Ik vermoed dat het dus niet direct een gevaar zal zijn voor de folie.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Verbaenen raymond — 17 maart 2019 12:37 @ 12:37

  Is er iemand die mij kan helpen met en paar stekken van die prachtige plant is hier in Antwerpen in tuincenters niet te vinden


 • Reactie door lapalmeraie — 18 maart 2019 07:13 @ 07:13

  Beste Raymond

  U kunt deze enkel vinden in de gespecialiseerde tuincentra of bij andere liefhebbers uiteraard! Plaats desnoods een gratis zoekertje op het Palmvrienden forum, er is vast iemand bij u in de buurt die ze kan aanbieden.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Lucas — 4 juli 2019 11:39 @ 11:39

  Heeft iemand al wat meer ervaring opgedaan met het verwijderen van de tertrapanax. Wortels zitten bij mij door andere planten heen en onder de bestrating. Mijn ervaring is dat de wortels wel diep gaan, meer dan een halve meter en dieper. Vindt het een prachtige plant maar ben bang dat mijn buren de plant ook gaan krijgen in de tuin. Kun je de wortels uitputten door continue het groen weg te halen? Ben geen voorstander van gif maar opgraven is niet te doen. Kleinste stukje welke blijft zitten groeit zo verder. Nogmaals vindt deze plant geweldig mooi maar in de volle grond is het wel een vreselijk woekerende plant ondanks verhalen op het net dat het wel meevalt. Dus heeft iemand een goede manier gevonden met het verwijderen?


 • Reactie door lapalmeraie — 4 juli 2019 12:39 @ 12:39

  Beste Lucas

  In mijn ervaring wortelt hij toch best oppervlakkig maar wél heel ver en kan hij inderdaad ook zomaar tussen andere wortels opduiken. Ik heb zelfs al uitlopers uit de stam van een boomvaren zien komen… Nu worden die wortels vooral gestimuleerd door verstoring in de grond merk ik. In de begin jaren, toen ik nog veel aanplantte in die border, had ik ontzettend veel uitlopers. De laatste jaren doe ik niets meer in die border en heb ik ook geen enkele, of slechts één uitloper. Desnoods zet u er een rhizoombegrenzer voor bamboe rond. Dan kan er zeker niets misgaan.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Filip — 4 juli 2019 17:26 @ 17:26

  Ik wil 3 planten hebben waar bestel ik ze het best


 • Reactie door lapalmeraie — 5 juli 2019 09:22 @ 09:22

  Beste Filip

  Ofwel bij de gespecialiseerde kwekers zoals MyPalmshop, Canna-Banana, Exotica,… danwel bij andere liefhebbers via de klassieke zoekertjes sites.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Ilse — 8 september 2019 19:25 @ 19:25

  Ik heb een grote Tetrapanax (stek van een andere) in de tuin staan, die graag wil verhuizen. Hij heeft te weinig ruimte waar hij nu staat. Iemand interesse in? De stam is 1.80 mtr. hoog

  Garantie kan ik er niet op geven, maar er is voldoende ruimte omheen om deze uit te graven.

  Groet, Ilse


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.