Bananenplant: waarom groeien de bladeren over elkaar?

maart 27th, 2013 · 12 Comments

 photo musa1

Normaal gezien ontwikkelt een bananenplant pas een nieuw blad wanneer het vorige vrijwel volledig is uitgerold. Deze groei verloopt echter nooit helemaal regelmatig. Soms duurt het wat langer voordat een nieuw blad tevoorschijn komt, soms gaat het juist heel vlug. Af en toe zelfs in die mate dat het vorige blad nog niet eens is uitgerold wanneer een volgend blad al opkomt. De plant lijkt dan zelfs wat in de knoop te zitten.

De oorzaak

Sommige liefhebbers beweren dat dit wordt veroorzaakt door een voedselgebrek. Maar of dit ook helemaal juist is lijkt discutabel. Het probleem doet zich immers niet bij alle exemplaren voor, zelfs al kregen ze exact dezelfde behandeling.

Wel valt op dat de snel op elkaar volgende bladeren doorgaans ook iets kleiner zijn. Het lijkt dan ook aannemelijker dat het eerder iets heeft te maken met een toenemende lichtintensiteit waardoor de plant een kleine groeispurt doormaakt. Anderen beweren dat dit fenomeen zich voordoet vlak voor de ontwikkeling van de bloem.

De oplossing

In ieder geval kan het geen kwaad. In de meeste gevallen groeit de bananenplant er gewoon overheen en zijn de volgende bladeren weer normaal. Zeker wanneer de bloei op komst is wordt de plant het best met rust gelaten.

In een enkel geval ligt een verstopping van de stam aan de oorzaak en dan loopt de groei echt vast. Bladeren komen misvormd naar boven of splijten zich een weg door de zijkant van de stam. In dat geval moet de stam net onder de volledige bladkroon worden doorgesneden. Hierbij verliest u uiteraard al het blad maar nadien wordt er wel weer nieuw blad gevormd zonder problemen. Door de hoge groeisnelheid is er van deze ingreep snel niets meer zichtbaar.

 photo musa3 Musa-groei

© La Palmeraie

12 reacties »

 • Reactie door Michel — 24 april 2013 13:59 @ 13:59

  Groeien er ook bananen aan de planten?


 • Reactie door lapalmeraie — 24 april 2013 15:48 @ 15:48

  Beste Michel

  Jazeker! Na een aantal jaren succesvolle verzorging draagt de plant effectief bananen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door brecht012 — 3 januari 2016 13:46 @ 13:46

  Zelf maak ik dit ook mee momenteel.

  Ik denk echter niet dat dit met de toekomstige bloei van de plant te maken heeft daar mijn dworf cavendish nog maar 60cm hoog staat en +- 10 maand oud is.

  Ik denk dat het komt omdat ik nu geen meststoffen meer toedien (wintermaanden)

  Nog iemand feedback want ikzelf zit er ook mee in dat m’n plant eraan kapot zou gaan.


 • Reactie door brecht012 — 3 januari 2016 13:50 @ 13:50

  Wel heeft mijn dwarf cavendish al lang geen rode plekken meer bovenaan de bladen…
  Weet mss iemand hoe dit komt? (Die van mijn moeder vertoont nog steeds die rode vlekken en we hebben die samen aangekocht)


 • Reactie door lapalmeraie — 5 januari 2016 07:41 @ 07:41

  Beste Brecht

  Zoals ook in het artikel staat is de echte oorzaak nog niet duidelijk. Wel is het opvallend dat het fenomeen zich vrijwel alleen voordoet tijdens de overwintering in de warme huiskamer. Het vreemde is dat sommige planten het onder dezelfde omstandigheden niet doen wat het uitsluiten van oorzaken nog moeilijker maakt.

  Bloei “kan” een oorzaak zijn maar dat geldt inderdaad enkel voor planten die oud genoeg zijn. Persoonlijk geloof ik nog het meeste in de hypothese van een gebrek aan licht, iets waar veel exoten binnenshuis in de winter last van hebben. Ook bij een raam zijn de dagen nu immers somber en vooral kort.

  In ieder geval groeit de plant er over het algemeen vanzelf overheen en is verder ingrijpen niet nodig. Enkel wanneer de stam ook begint te rotten is er meer aan de hand.

  Wat betreft de tekening in het blad, over het algemeen vertonen alleen de jongere bladeren dit en verdwijnt dit geleidelijk aan in de nieuwere bladeren. Nu is elke plant natuurlijk anders met een eigen DNA waardoor de ene langer een tekening zal blijven vertonen dan een andere.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Suzan — 3 december 2016 12:09 @ 12:09

  Mijn bananenboom heeft nu sinds een aantal weken (ik gok 5 a 6) een klein opgerold blad dat blijft steken. Voorheen kwam er elke week wel een groot blad uitrollen. Ik weet niet goed of het blad klem zit tussen de twee nieuwste (grote) bladeren, of dat de groei momenteel langzamer is omdat het winter is. Het opgerolde blad groeit inbieder geval echt niet verder, het is al weken even hoog. Hoe kan ik bepalen wat er aan de hand is een wanneer moet ik ingrijpen?

  Alvast bedankt!!


 • Reactie door lapalmeraie — 5 december 2016 08:31 @ 08:31

  Beste Suzan

  Dat is heel normaal in deze tijd van het jaar. Door de kortere en donkere dagen en de lagere temperatuur, neemt de groei sterk af. Dat gebeurt zelden geleidelijk maar eerder met golven en periodes. In deze periode is het nieuwe blad vaak ook wat kleiner. Dit maakt inderdaad dat de plant wat in de knoop lijkt te zitten.

  Laat hem lekker zijn gang gaan en neem enkel de watergift een klein beetje terug indien dat nog niet het geval was. Pas wanneer het nieuwe blad langs een alternatieve weg naar buiten komt (bv net onder eek bestaand blad) zit de top verstopt en moet de plant getopt worden.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Suzan — 5 december 2016 15:01 @ 15:01

  Hartelijk dank!!


 • Reactie door Rogier — 30 december 2017 15:21 @ 15:21

  Goedemiddag,

  Wat fijn deze site! Heb er al veel tips gevonden!
  Ik vrees dat mijn bananenplant ook ‘verstopt’ zit. Toen ik hem een half jaar geleden kocht kwam er iedere week wel een nieuw blad naar boven, en nu steekt er al een tijd een blad uit wat niet verder uitrolt en tevens gesplitst naar boven komt.

  Nu heb ik al gelezen dat de oplossing hiervoor rigoureus is: aftoppen!
  Voordat ik dit doe, voor de zekerheid even een foto. [IMG]http://i64.tinypic.com/23jlpqq.jpg[/IMG]


 • Reactie door lapalmeraie — 30 december 2017 21:07 @ 21:07

  Beste Rogier

  Bedankt voor het compliment.
  Op de foto lijkt het inderdaad dat verschillende recente bladeren alweer afgestorven zijn waardoor de kern wat rommelig is. Toppen kan en dan herneemt de groei ook weer maar ik denk dat u ook gerust nog wat kunt afwachten zodat de plant er vanzelf overheen groeit. In deze periode is de groei nu sowieso wat trager dan in de zomer. Pas ook de watergift daarop aan aan houd de aarde zeker niet te vochtig.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Doortje — 1 juni 2018 19:19 @ 19:19

  Zo’n twee jaar geleden heb ik een bananenplanten stek gehad. Deze heeft het altijd goed gedaan, maar sinds deze lente lijkt hij ook “verstopt” te zitten. Omdat ik op jullie site las dat je eerst even moet afwachten, heb ik dit gedaan. Toch zit de plant al verstopt sinds maart en dit is drie maanden later helaas nog steeds. Hierdoor groeit hij ook amper, terwijl dit juist de periode was waarin hij vorig jaar omhoog schoot! Ook worden de bladeren die eruit komen steeds maar kleiner, tot echt nog maar een fractie van de oude bladeren die eraan hangen.
  Ik heb een aantal foto’s waarbij je het wat duidelijker ziet, maar die kan ik niet in dit berichtje toevoegen. Is het raadzaam om nog langer te wachten of kan ik ‘m maar beter toppen en dan hem weer verder laten groeien?

  Alvast bedankt voor de hulp!

  Groetjes,

  Doortje


 • Reactie door lapalmeraie — 4 juni 2018 06:45 @ 06:45

  Beste Doortje

  U mag de foto’s altijd doormailen naar lapalmeraie@palmvrienden.net.

  Toppen zou inderdaad een (rigoureuze) oplossing kunnen zijn. Tenzij er natuurlijk een bloem klaar zit. Dan moet de plant wel groot genoeg zijn om te bloeien en zou er ook een verdikking in de stam zichtbaar moeten zijn.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie