Gunnera manicata: hoe de échte herkennen?

april 9th, 2014 · 31 Comments

VivaxIn een exotentuin mag een Gunnera natuurlijk niet ontbreken. Deze opvallende rabarberachige springt met zijn enorme bladeren direct in het oog. De Gunnera manicata is daarbij het meest speciaal met bladeren tot 2 meter doorsnede. Helaas wordt de veel kleiner blijvende Gunnera tinctoria nog vaak te koop aangeboden als zijnde een manicata. Vaak uit onwetendheid. Het verschil is dan ook niet eenvoudig te zien als je ze niet kunt vergelijken. In dit artikel laten we ze naast elkaar zien.

Gunnera tinctoria vs. Gunnera manicata

het blad van de tinctoria (links) oogt rommeliger

de bladeren van de manicata zijn veel platter, die van de tinctoria staan meer in trechtervorm

de bladsteel van de manicata telt meer bladstekels en oogt ruiger

op de onderzijde van het blad heeft de tinctoria trichomen (beharing) aan de hoofdnerven, deze ontbreken bij de manicata

de rode kleur loopt ver door in de bladnerven bij de tinctoria

de bloeiwijze is volledig verschillend en absoluut determinerend. De bloeiwijze van de tinctoria oogt compact, stevig en roder. De bloeiwijze van de manicata is losser, groter en groen.

Referentie site via Kew: link

© La Palmeraie

31 reacties »

  • Reactie door Hans Prins — 23 augustus 2014 09:51 @ 09:51

    zie ook deze foto’s:
    http://www.chileflora.com/Florachilena/FloraEnglish/HighResPages/EH0305A.htm

    En dan verdwijnt alle zekerheid weer …


  • Reactie door lapalmeraie — 23 augustus 2014 11:56 @ 11:56

    Dag Hans

    Vind je het niet duidelijk?
    Het verschil is nochtans goed te herkennen als je ze zo naast elkaar ziet.
    Belangrijste is de vorm van het blad. Bij de echte manicata is deze veel platter, bij de tinctoria groeit het blad meer in trechter vorm.
    Helaas vind je in de handel nog steeds vrijwel uitsluitend de tinctoria gelabeld als manicata…

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lapalmeraie — 23 augustus 2014 12:01 @ 12:01

    Net ook even de link bekeken (had die niet gezien) en die bevestigt het ook. Ook opvallend zijn de bladstekels. Bij de tinctoria liggen die veel meer verspreid. De bladstekels bij de manicata bezetten vrijwel de hele bladsteel en oogt zo veel woester.
    Enkel de bloeiwijze op de foto’s vind ik vreemd. Erg uitgerekt voor een tinctoria. Toch is de bloem van een echte manicata nog anders. Die is zo groot dat mijn vrouw zelfs dacht dat ik een kerstboom had gefotografeerd. :)

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lapalmeraie — 26 augustus 2014 16:16 @ 16:16

    Dag Hans

    Na veel zoekwerk en uitwisseling met een betrouwbare en deskundige andere liefhebber moet ik besluiten dat de Gunnera nog erg veel vraagtekens oproept. In die mate dat elke extra verdieping alleen maar meer vragen lijkt op te roepen. Er zijn onderling in ieder geval redelijk wat variaties te bespeuren wat het alleen maar lastiger maakt.

    Om te beginnen lijkt een echte duidelijke beschrijving trouwens onvindbaar. Daarbij doel ik uiteraard niet op een wiki pagina oid. Ik zal daarom een poging wagen bij Kew. Zij zullen toch wel iets hebben vermoed ik…?! Zonder dit blijft het anders gissen.

    Wat bij ons doorgaat voor de manicata lijkt wel duidelijk: groot plat blad, uitgerekte bloeiwijze, zeer grote afmetingen. En de tinctoria; blad meer in trechtervorm, compacte bloeiwijze met duidelijker rode bloem, blijft compacter.

    Bij ons… Maar wat dan met die Chileense site die je doorgaf. Zoals je zelf aangaf lijkt de Chileense site het tegenovergestelde te laten zien. De wereld op zijn kop. De manicata komt van nature ook voor in Latijns Amerika (Brazilië) ik vermoed dat er misschien ook wel variëteiten zijn ontstaan.
    Andere hypothese is dat we het hier in het Westen allemaal verkeerd op hebben en de namen verwisseld hebben. Wat me erg zou verwonderen maar goed…

    De Gunnera in de tuin van Ada H. is in ieder geval op basis van de foto’s ook een manicata, in onze begrippen dan. In Cornwall vermoedelijk ik.
    Bij professionele handelaars ben ik hem nog nooit tegengekomen. Het veiligst is dan ook om een uitloper op de kop te tikken bij een andere liefhebber. Zo zie je de afmetingen van de moederplant met eigen ogen en heb je, los van wat nu daadwerkelijk de juiste naam zou zijn, toch een correct beeld van hoe de plant zich zal ontwikkelen.

    In verband met het artikel zal ik sowieso nog wat aanvullingen doen. De getoonde planten uit eigen collectie overigens zijn niet alleen erg jong, ook niet alle foto’s zijn even duidelijk en genomen relatief vroeg in het seizoen. Hierdoor worden niet alle bedoelde punten even duidelijk. Ook zal ik deze uitéénzetting opnemen evenals de eventuele reactie van Kew.

    Tot ziens!
    La Palmeraie


  • Reactie door W. — 12 november 2016 00:07 @ 00:07

    zie veel overeenkomsten op de foto s
    echter die rode nerf ontbreekt volledig .zag in tuincentra kleine planten met vuurrode nerf onder de aanduiding manicata.
    zijn er ook gecombineerde vormen ?hoe groot kan de tinctoria maximaal worden ?


  • Reactie door lapalmeraie — 14 november 2016 12:30 @ 12:30

    Beste W.

    U kunt er vrijwel altijd van uit gaan dat het om een tinctoria gaat die gelabeld wordt als manicata.
    Ik heb nog nooit een echte manicata in de reguliere handel gezien om een heel zeldzame uitzondering bij een specialist na. Maar zelfs veel specialisten verkopen de verkeerde. De rode nerf is daarbij helaas geen sluitend criterium, dit kan per plant behoorlijk variëren. Er zijn bij mijn weten echter geen hybrides op de markt.
    De tinctoria kan overigens ook wel mooie afmetingen aannemen indien hij heel gunstig staat (vochtig en zonnig) waarbij het blad toch ook wel een doorsnede van zo’n 1 meter kan halen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door S.Stoffer — 5 juni 2017 13:58 @ 13:58

    Omdat ik een lezing heb gevolgd in Het Depot, museum in Wageningen, waar een enorm blad ingelijst aan de muur hangt, ben ik gaan zoeken wat voor een blad dat zou kunnen zijn.
    Eerst leek het op vilt maar na goed kijken kwam ik op een gedroogd blad.
    Na het bovenstaande gezien te hebben denk ik dat het een gunnera tinctoria is vanwege de ver doorlopende donkere (rode?) nerven.
    Hier wilde ik even gewag van maken.

    Met vriendelijke groet
    S.Stoffer.


  • Reactie door lapalmeraie — 6 juni 2017 07:07 @ 07:07

    Beste

    Bedankt voor het delen. Leuk dat u op zo’n detail hebt gelet. Gedroogde bladeren zijn natuurlijk altijd wat lastiger te determineren dan levend blad. De kleur kan dazrbij altijd iets vertekenen. Het zou vooral de vorm moeten zijn die duidelijkheid verschaft. Het blad van de manicata is veel platter dan het blad van de tinctoria welke meer trechtervormig is. Gedroogd en ingekaderd zou dit laatste dus veel minder vlak en strak moeten ogen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Anneke Wolthuis — 16 september 2017 18:20 @ 18:20

    In onze tuin staan genoeg Gunnera Manicata.
    Wie wil een stek ?


  • Reactie door lapalmeraie — 18 september 2017 07:03 @ 07:03

    Beste Anneke

    De echte manicata? Dat zou wel heel bijzonder zijn gelet op de zeldzaamheid en zijn formaat.
    Het aanbod is alvast zeer genereus.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Anthony — 14 april 2018 20:24 @ 20:24

    Beste Anneke,

    Hier ook erg veel interesse in de echte!
    Al 2x bedot geweest :(

    Bedankt
    Anthony


  • Reactie door lapalmeraie — 17 april 2018 14:08 @ 14:08

    Beste Anthony

    In principe kunt u er van uit gaan dat alle manicata’s verkocht in de handel in feite gewoon tinctoria’s zijn.
    Enkel bij MyPalmshop; die nam vorig seizoen namelijk mijn eigen manicata over maar ik weet niet of hij deze inmiddels ook al heeft kunnen vermeerderen voor de handel.
    Anders blijft het nog altijd het veiligst om via een particulier te werken waarbij u zelf de moederplant kunt zien.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Filip — 8 juli 2018 08:09 @ 08:09

    Dag Niek, ik zie op de foto dat hij bij u in volle zo’n staat. Ik heb rabarber die maar niet vooruit wil wat ik ook doe, als er teveel zon is (hij staat in halfzon/halfschaduw) verbranden de bladeren, de bladeren en stengel bereiken nooit een mooi volume en hij gaat te vroeg in bloei. Ik weet dat ze als gulzige planten doorgaan en daarom geef ik ze in het voorjaar veel compost en water en in de zomer aangevuld met mijn voedzame “grasthee”.
    Ik begrijp er niets van ik ken mensen waar ze in volle zon langs een muur staan zonder enige opvolging groeien ze als kool bij anderen staan ze aan de voet van een mega notelaar in de donkerste schaduw, niemand kijkt er naar en ook daar monsterlijke planten. Is die gunnera manicata gemakkelijker om imposante resultaten te behalen ? Grtngs, Filip


  • Reactie door lapalmeraie — 9 juli 2018 08:30 @ 08:30

    Beste Filip

    De Gunnera manicata heeft van nature natuurlijk al enorme bladeren waardoor deze altijd wel behoorlijk imposant wordt. Ze staan het beste in volle zon inderdaad maar ook met natte voeten in een hele voedzame grond. Inmiddels heb ik deze plant overigens niet meer. Ik heb hem verruild voor een palm aangezien die standplaats veel te droog was, mede door een enorme oude eik iets verderop. Ik moest dagelijks enorme hoeveelheden water geven om hem enigszins mooi te houden wat ik net iets te veel van het goede vond.

    Op een goede standplaats kan ook de veel courantere Gunnera tinctoria overigens best groot worden hoor. In Pairi Daiza staat langs het meer een hele rij met tinctoria’s die al groter zijn dan mijn manicata ooit geworden is.
    Als alternatief is een Rheum palmatum ook nog een optie.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Filip — 26 maart 2019 06:51 @ 06:51

    Dag Niek, dikwijls is de verstrekte info op het net ook nog eens verkeerd, het lijkt me logisch dat tintoria de gekleurde nerven en bloeiwijze vertoont.

    https://www.tuinadvies.be/plantengids/2321/gunnera-manicata


  • Reactie door lapalmeraie — 26 maart 2019 07:25 @ 07:25

    Dag Filip

    Wat een mooie vondst!
    Ze maken het wel heel bont zeg.
    Niet alleen worden er foto’s van tinctoria’s en manicata’s door elkaar getoond, ze verwisselen de twee ook nog eens volledig!!
    De manicata is juist de zeldzamere die veel groter wordt en totaal geen rode bloeiwijze heeft.
    Ik kon het niet nalaten om even in het artikel zelf te reageren… zolang ze het laten staan…

    Erg jammer en vervelend dat er zoveel foutieve informatie verspreid wordt. Vaak vanuit onwetendheid of commercieel standpunt; heel toevallig krijg je daar immers ook maar even een grote knop om de plant rechtstreeks aan te kopen. Jammer.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Wimsomnia — 11 april 2019 21:15 @ 21:15

    Knappe vergelijking tussen de 2 “broertjes”!!

    Probleem is wel, als je er 1 aankoopt, veel van die verschillen nog niet duidelijk zijn, aangezien het zeer jonge en kleine planten zijn. Wat op zich natuurlijk geen probleem is aangezien ze mits voldoende vocht, mest en licht toch snel groot worden…


  • Reactie door lapalmeraie — 16 april 2019 16:34 @ 16:34

    Beste Wim

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    Bedankt voor het compliment. U hebt volkomen gelijk, zelfs voor een getraind oog zijn ze als heel klein exemplaar nauwelijks te onderscheiden. Het veiligst is nog om hem bij iemand te kopen waar u de moederplant kunt zien.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Wimsomnia — 19 april 2019 01:08 @ 01:08

    Hoi,

    Zonder reclame te willen ga ik morgen eens langs bij Canna Banana, die stuurde me deze foto “als bewijs” dat ie er echte heeft staan:

    https://ibb.co/6yNt3Dt

    Ben érg benieuwd!!


  • Reactie door Sam — 2 juni 2020 10:42 @ 10:42

    Ik heb bij palmshop vorig jaar deze besteld en nog geen mogelijkheid gehad deze uit te planten. Ik geloof dat de bloeiwijze een echte manicans betreft.


  • Reactie door lapalmeraie — 2 juni 2020 10:47 @ 10:47

    Beste Sam 

    Dat geloof ik ook wel, de moederplant van daar is namelijk de mijne, die je ook in dit artikel ziet.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Sam — 2 juni 2020 11:14 @ 11:14


  • Reactie door Sam — 2 juni 2020 11:14 @ 11:14


  • Reactie door lapalmeraie — 2 juni 2020 15:49 @ 15:49

    Beste Sam

    Dit lijkt mij vooralsnog meer een tinctoria. Voelt de bloem ook stug aan? Als hij zo compact blijft en dadelijk ook rood kleurt ben u helemaal zeker.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Sam — 3 juni 2020 19:21 @ 19:21

    Bedankt voor de informatie.
    Determinatie is vermoed ik erg lastig
    Wanneer ik de bloemen op onderstaande foto bekijk dan lijkt de bloem erg op mijn gunnera bloem de bloem voelt niet erg stug aan en bevat ook langere losse stengels

    https://ibb.co/nrbX9SR


  • Reactie door lapalmeraie — 4 juni 2020 11:59 @ 11:59

    Beste Sam

    De tijd zal het leren. Natuurlijk kan zo’n jonge plant niet één op één vergeleken worden met zo’n veel ouder exemplaar is op deze afbeelding. Ik baseer mee een de structuur van de bloem die momenteel meer op mijn tinctoria lijkt dan op de manicata en op de stekels op de stengels. Maar de tijd zal het wel leren.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Mari Aerts — 6 oktober 2020 11:58 @ 11:58

    Beste tuinvrienden
    Ik heb zo enkele exemplaren in mijn tuin staan , ook drie in het voorjaar in een grote pot gegezaaid die nu al uitgegroeid zijn tot grote struiken met grote stekels en mooie witte bloemen met een geel hartje. Kan deze plant buiten overwinteren?
    Vriendelijke groeten
    Mari


  • Reactie door lapalmeraie — 6 oktober 2020 12:14 @ 12:14

    Beste Mari

    De beschrijving van de bloem komt totaal niet overeen met die van de Gunnera. Bent u niet in de war met een andere plant zoals Groot hoefblad?

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Herman Marissen — 10 mei 2021 08:17 @ 08:17


  • Reactie door lapalmeraie — 10 mei 2021 08:20 @ 08:20

    Beste Herman

    De Gunnera tinctoria staat inderdaad op de lijst van invasieve, en dus verboden soorten. Het lijkt dus aannemelijk dat men dit slim denkt te omzeilen door de G. tinctoria te verkopen als zijnde G. manicata. Het betreft echter steeds weer opnieuw de G. tinctoria met een verkeerd label.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door David Kauders — 21 augustus 2021 16:00 @ 16:00

    The financial system limit causes a political system limit.
    Politicians need to recognise that there are no easy answers, no policy
    levers that can solve the dilemma of ‘stimulate and add to stagnation in a decade, versus do not stimulate and risk immediate stagnation,’ which is discussed
    in the book.
    What led politicians to make our debt problems worse?
    Economics originated as a social and political discipline but has
    somehow lost its way buried in the detail of microeconomics.
    The old rule of ‘stimulate your way out of recession’ worked
    when debt levels were much lower, nowhere near the feasible limits, and
    therefore money could expand without anyone considering the consequences.

    As noted, for a period that ended nearly forty years ago, that expansion caused
    negative real interest rates. Now, after seventy-five years of the post-war consensus,
    in which every recession has been resolved by economic stimulus,
    the economic cycle driven by central banks keeps bumping
    up against the financial system limit.
    Central banks are now cornered by their past policies.
    The Fed, and other central banks, need to keep on stimulating so that more credit can pay the
    interest cost of earlier debt creation. The alternative is to
    crash the economy, which nobody wants. The financial system limit and political system limit are intertwined.


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.