Hoe uitlopers van de Alocasia afnemen?

september 5th, 2014 · 7 Comments

In dit artikel beschrijft Palmvriend Eduard hoe de uitlopers van de Alocasia eenvoudig kunnen worden afgenomen. De plant in het artikel betreft een Alocasia macrorrhiza maar de methode is van toepassing op alle Alocasia’s. Hij gebruikt de kluit van deze plant al enkele jaren en jaarlijks komen er zo’n 6-tal nieuwe planten van af, ondanks de kleine stam.

Stap 1

Hoogste tijd dat deze er af gaan, de wortels groeien zelfs al onder de pot uit.

Stap 2


De plant werd uit de pot gehaald en de aarde werd zo veel mogelijk tussen de wortels verwijderd om een goed zicht te krijgen op de wortelstok.

Stap 3


De uitlopers werden van de rhizoom afgebroken zodat opnieuw enkel de hoofdstam overblijft. Er zit zelfs alweer een nieuwe uitloper klaar! In de pot zaten ook enkele losse knolletjes.

Stap 4


De uitlopers, met voldoende eigen wortels werden weer opgepot. Dit keer hadden ze al veel eigen wortels, iets minder is ook goed. De knolletjes werden weer bij de moederplant in de grond gestopt.

Foto’s en uitleg: Eduard
© La Palmeraie

7 reacties »

 • Reactie door jan — 4 december 2017 14:24 @ 14:24

  hallo allemaal
  vraagje wie zou mij kunnen helpen?
  Ik zoek namelijk de Thai Giant olifantenoor, dat is de grootste is zijn soor of niet?
  Zijn er mensen hier die er een paar aan mij zouden willen verkopen? ( Uitlopers )
  Mijn dank is groot


 • Reactie door lapalmeraie — 4 december 2017 16:01 @ 16:01

  Beste Jan

  De Thai Giant is volgens mij inderdaad één van de grootste binnen dit genus. Hij vergt echter wel zeer speciale (lees tropische) omstandigheden waardoor die reuze afmetingen in ons klimaat achterwege blijven. De Alocasia portadora lijkt er veel op en wordt wel al behoorlijk groot in een gemiddelde huiskamer. Voor jonge plantjes kunt u altijd eens een zoekertje plaatsen op het Palmvrienden forum. Er zijn vast leden de nog uitlopers op overschot hebben.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door jan — 4 december 2017 18:57 @ 18:57

  bedankt voor de reactie
  als ik een Thai Giant kan vinden komt hij buiten in de volle grond en laat hem overwinteren binnen
  Nogmaals bedankt


 • Reactie door Lydia — 8 maart 2018 11:11 @ 11:11

  Kan het zijn dat mijn alocasia zebrina geen rhizoom heeft? Ik heb net gekeken, maar zag alleen wortels, of zou hij dan nog groter moeten worden voordat er ene duidelijke rhizoom ontstaat?


 • Reactie door lapalmeraie — 8 maart 2018 11:16 @ 11:16

  Beste Lydia

  Dan zal die inderdaad nog wat aan de kleine kant zijn en de rhizoom pas later vormen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Daniëlle — 3 juni 2018 12:17 @ 12:17

  Hallo,
  mijn alocasia kreeg een hele lange en vrij dunne stam, ik heb daarom een tijdje terug de stam doorgehakt en de knol (rhizoom?) met wortels weer in de grond gezet. Daar zitten nu 2 mooie nieuwe uitlopers aan van zo’n 30 cm hoog, maar die vormen geen eigen wortels omdat ze echt boven de grond zitten. Kan ik deze vlak bij de moederplant afsnijden en op water zetten zodat ze eerst wortels zullen schieten?
  Ik heb trouwens als test het bovenste gedeelte van de destijds afhakte stam in water gezet, welke gewoon zn blad heeft behouden en ook opnieuw wortels heeft gekregen, dus die zal ik binnenkort ook gewoon weer in de grond gaan zetten :)
  Mvg Danielle


 • Reactie door lapalmeraie — 4 juni 2018 06:48 @ 06:48

  Beste Daniëlle

  De stekjes wortelen inderdaad weer op water. Goed om te weten dat de kopstek ook weer wortelt, dat wist ik namelijk niet zeker. Bedankt daarvoor.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie