Hoe uitlopers van de Alocasia afnemen?

september 5th, 2014 · 26 Comments

In dit artikel beschrijft Palmvriend Eduard hoe de uitlopers van de Alocasia eenvoudig kunnen worden afgenomen. De plant in het artikel betreft een Alocasia macrorrhiza maar de methode is van toepassing op alle Alocasia’s. Hij gebruikt de kluit van deze plant al enkele jaren en jaarlijks komen er zo’n 6-tal nieuwe planten van af, ondanks de kleine stam.

Stap 1

Hoogste tijd dat deze er af gaan, de wortels groeien zelfs al onder de pot uit.

Stap 2


De plant werd uit de pot gehaald en de aarde werd zo veel mogelijk tussen de wortels verwijderd om een goed zicht te krijgen op de wortelstok.

Stap 3


De uitlopers werden van de rhizoom afgebroken zodat opnieuw enkel de hoofdstam overblijft. Er zit zelfs alweer een nieuwe uitloper klaar! In de pot zaten ook enkele losse knolletjes.

Stap 4


De uitlopers, met voldoende eigen wortels werden weer opgepot. Dit keer hadden ze al veel eigen wortels, iets minder is ook goed. De knolletjes werden weer bij de moederplant in de grond gestopt.

Foto’s en uitleg: Eduard
© La Palmeraie

26 reacties »

 • Reactie door jan — 4 december 2017 14:24 @ 14:24

  hallo allemaal
  vraagje wie zou mij kunnen helpen?
  Ik zoek namelijk de Thai Giant olifantenoor, dat is de grootste is zijn soor of niet?
  Zijn er mensen hier die er een paar aan mij zouden willen verkopen? ( Uitlopers )
  Mijn dank is groot


 • Reactie door lapalmeraie — 4 december 2017 16:01 @ 16:01

  Beste Jan

  De Thai Giant is volgens mij inderdaad één van de grootste binnen dit genus. Hij vergt echter wel zeer speciale (lees tropische) omstandigheden waardoor die reuze afmetingen in ons klimaat achterwege blijven. De Alocasia portadora lijkt er veel op en wordt wel al behoorlijk groot in een gemiddelde huiskamer. Voor jonge plantjes kunt u altijd eens een zoekertje plaatsen op het Palmvrienden forum. Er zijn vast leden de nog uitlopers op overschot hebben.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door jan — 4 december 2017 18:57 @ 18:57

  bedankt voor de reactie
  als ik een Thai Giant kan vinden komt hij buiten in de volle grond en laat hem overwinteren binnen
  Nogmaals bedankt


 • Reactie door Lydia — 8 maart 2018 11:11 @ 11:11

  Kan het zijn dat mijn alocasia zebrina geen rhizoom heeft? Ik heb net gekeken, maar zag alleen wortels, of zou hij dan nog groter moeten worden voordat er ene duidelijke rhizoom ontstaat?


 • Reactie door lapalmeraie — 8 maart 2018 11:16 @ 11:16

  Beste Lydia

  Dan zal die inderdaad nog wat aan de kleine kant zijn en de rhizoom pas later vormen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Daniëlle — 3 juni 2018 12:17 @ 12:17

  Hallo,
  mijn alocasia kreeg een hele lange en vrij dunne stam, ik heb daarom een tijdje terug de stam doorgehakt en de knol (rhizoom?) met wortels weer in de grond gezet. Daar zitten nu 2 mooie nieuwe uitlopers aan van zo’n 30 cm hoog, maar die vormen geen eigen wortels omdat ze echt boven de grond zitten. Kan ik deze vlak bij de moederplant afsnijden en op water zetten zodat ze eerst wortels zullen schieten?
  Ik heb trouwens als test het bovenste gedeelte van de destijds afhakte stam in water gezet, welke gewoon zn blad heeft behouden en ook opnieuw wortels heeft gekregen, dus die zal ik binnenkort ook gewoon weer in de grond gaan zetten :)
  Mvg Danielle


 • Reactie door lapalmeraie — 4 juni 2018 06:48 @ 06:48

  Beste Daniëlle

  De stekjes wortelen inderdaad weer op water. Goed om te weten dat de kopstek ook weer wortelt, dat wist ik namelijk niet zeker. Bedankt daarvoor.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door agnes — 18 december 2019 15:21 @ 15:21

  Hallo,

  mijn olifantsoor is veel te groot geworden voor mijn huis.
  De bladeren zitten tegen het plafond en ik ben bang dat de plant het even niet meer zo leuk heeft….
  ik wil die graag houden, maar weet niet zo goed hoe ik dat kan doen?
  kan ik de plant afsnijden? zullen er dan automatisch uitlopers komen …?
  zijn er andere dingen dat ik kan doen?

  help !

  groet,
  agnes


 • Reactie door agnes — 18 december 2019 15:23 @ 15:23

  ik ga proberen om de stam af te hakken, de kop terug in het water te steken met hoop dat er wortels terugschieten en de stam die in de grond zit blijven wateren ?….


 • Reactie door lapalmeraie — 18 december 2019 15:31 @ 15:31

  Beste Agnes

  Dat is zeker een mogelijkheid. Normaal gezien moet de kopstek wel weer wortel schieten en zal de resterende plant ook wel uitlopers maken. Houd de grond van de plant overigens eerder droog want zonder blad vindt er uiteraard ook geen verdamping plaats.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door agnes — 18 december 2019 15:45 @ 15:45

  nog even een bijkomende vraag : doe ik dit NU, of wacht ik tot het voorjaar?


 • Reactie door lapalmeraie — 18 december 2019 16:23 @ 16:23

  Beste Agnes

  Aangezien de plant toch binnen staat kan het best nu al gebeuren. Hij staat toch niet ideaal begrijp ik waardoor er zelfs een kans is dat hij anders wegkwijnt tot die tijd.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Eija — 22 januari 2020 09:16 @ 09:16

  Beste,

  Hoe lang duurt het zo normaal om wortels te groeien in water? Wij hebben 3 grote stekken in water gestoken. Eentje had geen wortels en begint nu na 10 dagen een klein worteltje te groeien. Ondertussen verkreukelt het blad wel maar blijft groen. Kan dit kwaad dan? Mag het nog een tijd in het water blijven of steken we ze best in de grond nu?

  Alvast bedankt! Eija


 • Reactie door lapalmeraie — 23 januari 2020 07:23 @ 07:23

  Beste Eija

  Het is niet eenvoudig om daar een vaste tijd voor aan te geven, meerdere factoren spelen immers een rol. Laat de plant voorlopig nog even doorwortelen op water zodat er echt een klein wortelkluitje ontstaat dat niet zo kwestbaar is bij het oppotten straks. Het is niet abnormaal dat het bestaande blad wat lelijk wordt. Normaal gezien ontstaat er na verloop van tijd weer een nieuw gezond blad.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Kathleen spapen — 6 februari 2020 20:28 @ 20:28

  Hoi
  Ik had een mooie olifantsoor met een pup naast. Nu heeft mijn dochtertje deze pup uit de pot getrokken. Het steeltje lijkt niet echt beschadigd. Kan ik deze nog redden door hem bijvoorbeeld opnieuw uit te planten of hem in water te laten wortelen? Of is deze verloren?
  Alvast bedankt


 • Reactie door lapalmeraie — 7 februari 2020 09:49 @ 09:49

  Beste  Kathleen

  U kunt proberen om deze op water te laten wortelen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door claudia Dijssel — 1 april 2020 15:09 @ 15:09

  Waarom stop je die knolletjes terug? En kun je die knolletjes niet in kleine potjes planten? Zijn dat stekjes?


 • Reactie door lapalmeraie — 2 april 2020 15:46 @ 15:46

  Beste Claudia

  In principe kan elk knolletje weer uitlopen tot een nieuwe plant maar de ervaring leert wel dat dit veel vlotter gaat met knolletjes die groot genoeg zijn. Om niet onnodig veel potjes te moeten onderhouden was het terugplaatsen van de knolletjes bij de moederplant de eenvoudigste oplossing in dit geval.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Wiard Timmermans — 2 april 2020 21:30 @ 21:30

  Hoi,hallo.

  Mijn naam is wietse.
  En mijn kentia-palm plant,maakt veel zaden aan, onwijs leuk om te zien!!,mooie kleine gele bolletjes zie je groeien, mijn vraag is, hoe ontkiem je deze zaden? En wat heb ik er allemaal voor nodig om deze uit te laten groeien? VR Gr wietse.


 • Reactie door lapalmeraie — 3 april 2020 13:06 @ 13:06

  Beste Wietse

  Leuk dat hij bloeit. Die gele bolletjes zijn de bloemen. Dit wordt pas zaad wanneer de bloemen succesvol bevrucht zijn. Gelukkig vormt deze palmsoort zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen op dezelfde bloeiwijze. Pas als de zaden gevormd zijn en hun definitieve uiterlijk hebben (donkerbruin) kunnen deze geoogst worden. Het zaaien kan vervolgens gewoon zoals beschreven in mijn zaai handleiding.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Amber — 28 mei 2020 22:15 @ 22:15

  Goedenavond
  Mijn alocasia heeft een tijd terug spint gehad. Omdat ik geen tuin en tuinslang heb, kreeg ik bij een tuincentrum het advies de spint te behandelen met Promanal-R. Dat gedaan en leek goed te gaan maar daarna is de spint terug gekomen. Ik had de hoop bijna opgegeven, plant zag er erg slap uit, tot ik opeens nieuwe bladeren zag komen dit voorjaar! Zie de foto. Er waren nog 3 oudere bladen die geel werden en ik ondertussen heb afgesneden. Nu lijkt het wel of de stam verrot is (kan dit uberhaupt?).. het is zacht van binnen en heeft opeens een nare geur. Kan ik nog iets doen om de nieuwe bladeren te redden?
  Ik hoop dat de foto’s werken:

  https://ibb.co/tJNXV6p

  https://ibb.co/cJ3d3Sk


 • Reactie door lapalmeraie — 29 mei 2020 11:47 @ 11:47

  Beste Amber

  De stam kan zeker rotten, vooral wanneer deze te nat staat. Dit is niet ondenkbaar aangezien hij al weinig blad had en in de winter is de behoefte sowieso al veel lager. Het feit dat de groei weer hernomen is lijkt me wel zeer positief. Probeer de plant wel zo licht mogelijk te zetten, eigenlijk is enkel pal achter het raam echt geschikt. 

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Isabel — 5 juli 2020 19:05 @ 19:05

  Goeiedag,
  Ik heb ook van die knolletjes gevonden bij het verpotten van mijn Alocasia gageana. Ik heb ze apart opgepot. Waar kan ik dit potje best plaatsen, en hoeveel water geven?
  Groetjes,
  Isabel


 • Reactie door lapalmeraie — 6 juli 2020 10:19 @ 10:19

  Beste Isabel

  Zet het zo warm mogelijk weg, bijvoorbeeld op de vensterbank. De grond mag slechts licht vochtig zijn zodat het knolletje niet gaat rotten.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Eline — 21 september 2020 13:02 @ 13:02

  Hallo, ik heb een Alocasia Zebrina knol gekregen. Hoe kan ik deze het best in een pot zetten en uit laten komen?


 • Reactie door lapalmeraie — 21 september 2020 15:04 @ 15:04

  Beste Eline

  U zou deze techniek kunnen proberen;
  http://palmvrienden.net/lapalmeraie/?p=4636

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.