USDA zones

maart 23rd, 2017 · No Comments

Bij een plantbeschrijving ziet men vaak de vermelding van de zone. Bijvoorbeeld “USDA 7a“.
Hiermee wordt verwezen naar een temperatuurzone van het Amerikaanse Departement van Landbouw (United States Departement of Agriculture). Maar wat bedoelt men precies met deze vermelding en hoe betrouwbaar is deze informatie?

Zone verdeling

Het USDA baseert zich op een periode van de laatste 30 jaar om een gebied op te delen in zones per 10 Fahrenheit (0 tot 10 °F = -17 tot -12,2°C). De zone zelf kan nog opgesplitst worden in “a” en “b”.  De koudste wintertemperatuur van elk jaar, vormen samen een gemiddelde. Het is dus een gemiddelde en niet de koudste temperatuur die ooit gemeten is. Deze schaalverdeling werd overgenomen door de rest van de wereld.

Het doel van de USDA zones is het geven van een referentiewaarde qua winterhardheid van planten. Zo kun je de USDA waarde van de eigen regio vergelijken met de waarde van herkomst van de plant om te zien of deze minstens overeenkomt en of de plant zich dus zou kunnen handhaven.

Opgelet!

Nu geeft de USDA zone wel een vertekend beeld. Aangezien het om grove gemiddelden gaat en andere factoren, zoals regen, wind, microklimaat, etc… niet in rekening worden gebracht. Een lange rij zachte winters zal de waarde ook omhoog helpen waardoor de uitzonderlijke koude winter wat vergeten dreigt te worden.

Er zit daarom een contradictie in de vermelding bij planten van de USDA zone (een gemiddelde en valt dus hoger uit) en de opgegeven winterhardheid (uiterste waarde).

Dat blijkt ook uit onderstaande kaartjes waarbij de eigen USDA waarde tot op gemeente bepaald kan worden. Deze valt opvallend hoog uit. Voor een doorsnee winter hoeft dat geen probleem te zijn, maar indien u geen planten wilt verliezen is het verstandiger om uit te gaan van de opgegeven winterhardheid van de plant en uw herinnering van de meest koude wintertemperatuur die u al heeft meegemaakt in uw gemeente. Zo speelt u op zeker.

Nederland: http://www.plantmaps.com/interactive-netherlands-plant-hardiness-zone-map-celsius.php
België: http://www.plantmaps.com/interactive-belgium-plant-hardiness-zone-map-celsius.php
Frankrijk: http://www.plantmaps.com/interactive-france-plant-hardiness-zone-map-celsius.php
Spanje: http://www.plantmaps.com/interactive-spain-plant-hardiness-zone-map-celsius.php
Engeland: http://www.plantmaps.com/interactive-united-kingdom-plant-hardiness-zone-map-celsius.php

© La Palmeraie

Reageren? »

Reageren?

Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie