Bezoek aan La Bambouseraie De Prafrance

augustus 27th, 2019 · 2 Comments

Deze zomer waren we na 20 jaar weer eens in de prachtige Cevennen, in Zuid Frankrijk, ter hoogte van Alès. Uiteraard is een bezoek aan het grootste bamboebos van Europa dan een must. In dit artikel geven we een korte indruk van het bezoek.

Bambouseraie De Prafrance

Het park bevindt zich in Anduze, een leuk toeristisch stadje, ten westen van Alès en op zo’n uurtje rijden van Montpellier. Het bekende stoomtreintje stopt voor het park maar ook met de auto is het heel goed bereikbaar en er zijn voldoende parkeerplekken.

Het bezoek duurt gemiddeld zo’n 2 à 3 uur zeker wanneer je als liefhebber ook echt de tijd neemt. Voor de kinderen is er bovendien ook genoeg te doen waardoor het bezoek voor het hele gezin de moeite waard is. Ook honden zijn welkom.

De borden zijn allemaal meertalig opgesteld (Frans, Engels) en ook de rondleiding was zeer interessant, zelfs als je al het één en ander van bamboe kent. Er zijn zo unieke doorsneden te vinden van het wortelgestel (woekerend vs niet-woekerend) en van een halm. Het is heerlijk wandelen in het park met behoorlijk wat variatie; het Laotiaanse dorp, een ruime Japanse tuin, een bamboe doolhof, serres en vijvers.

Bij de uitgang is er zelfs de mogelijkheid om planten aan te kopen en andere gerelateerde artikelen. Voor de ingang is een eetgelegenheid voorzien maar Anduze vormt daarvoor ook een prima uitvalsbasis. Voor een verfrissende duik achteraf zijn er genoeg plaatsjes langs de revier wanneer u richting Mialet danwel richting Saint-Jean-du-Gard rijdt.


Geul als rhizoombegrenzer

doorsnede kluit: niet-woekerende vs woekerende bamboe

Cornus contreversa ‘variegata’

© La Palmeraie

2 reacties »

 • Reactie door Christian — 6 september 2019 16:55 @ 16:55

  Beste,

  Leuk om hier eens te kijken! Dit park is ooit eens aangelegd door Eugene de Mazzel rond 1900 . De grootse Bamboe is wel de Phillostachys Atro Vaginata deze bamboe verspreidt een aangename wierook geur als je langs de stengel wrijft… Thuis heb ik een kleine versie hiervan staan.


 • Reactie door lapalmeraie — 7 september 2019 09:42 @ 09:42

  Beste Christian

  Het is inderdaad een heerlijk park. Ze zijn schijnbaar zelfs al in 1856 begonnen met de eerste aanplant! Toch zijn sommige bomen daarmee nog maar « jonkies » en kunnen we ons haast niet voorstellen hoe het er over nog eens zo’n eeuw later uit zal zien…
  Het viel mij ook op hoe goed alles onderhouden werd.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.