Giant soap yucca

In de agave en yucca rubriek kan je terecht met alle vragen in verband met je agave en yucca's.

Giant soap yucca

Berichtdoor FemiaHJ op 15 jan 2021 21:44

Hallo, in onze Curaçaose tuin staan diverse yucca’s. Nadat we eentje hadden ontdaan van lagere zijtakken, is er een toren hoge stam gegroeid die boven de lantaarnpalen uitkomt. Nog geen bloei, maar wel veel vertakking. Velen menen dat het een agave is, maar het is een yucca. Hij sterft niet af en valt niet om na de bloei. Er komen dan weer nieuwe stammen en nieuwe bladerkransen boven elkaar. Kan geen exacte afbeelding elders vinden.
Bijlagen
BC0F5BAC-B3EE-4FBF-B9CF-474AFD1CEEF4.jpeg
Onderste bladerkransen (3) achter tuinmuur
BC0F5BAC-B3EE-4FBF-B9CF-474AFD1CEEF4.jpeg (524.92 KiB) 1208 keer bekeken
FemiaHJ
 
Berichten: 2
Geregistreerd: 15 jan 2021 21:26
0 bedankjes

Re: Giant soap yucca

Berichtdoor draco op 15 jan 2021 22:27

Yucca elata wordt lokaal 'soap tree yucca' genoemd. Ik heb deze Yucca zelf gehad en ook in bloei. De bloeiwijze is vergelijkbaar met die van andere Yucca soorten. De hierboven afgebeelde plant is geen elata, die heeft veel en smallere grijsblauwe bladeren bezet met 'draden'. Op het eerste gezicht en gelet op de bloeiwijze, lijkt dit mij een Agave? Op de foto is niet te zien of de plant al dan niet een (flinke) stam heeft? Zowel bij Agave als Yucca gaat de groeitop verloren bij de eindstandige (apicale) bloei. Agaves sterven ook lang niet altijd af na de bloei en ontwikkelen dan grondscheuten, als de plant niet al voorafgaand een cluster had ontwikkeld. Sommige Agave soorten ontwikkelen bovendien na de bloei 'plantjes' op de vertakkingen van de bloeiwijze. Dit worden 'bulbills' genoemd. Door de wind kunnen ze worden weggeslingerd en zich als satellieten op afstand van de moerplant vestigen. Het lijkt erop dat dit ook hier het geval is?
"Alleen mensen die kunnen twijfelen zijn in staat hun wereldbeeld bloot te stellen aan nieuwe feiten en inzichten"
Avatar gebruiker
draco
 
Berichten: 6541
Geregistreerd: 17 sep 2012 21:49
651 bedankjes

Re: Giant soap yucca

Berichtdoor FemiaHJ op 16 jan 2021 01:52

heb een foto van waar de zijstammen zaten, vol droge zeer scherpe lange bladeren. Ik heb nog andere yucca’s in de tuin die ook stammen vol bruine harde scherpe bladeren hebben en dan weer doorgroeien. De stammen zijn dik en bruin met glanzende velletjes.
Ik heb ook agaves die inderdaad na de bloei omvallen en zich dan via de vele vertakkingen aan de kroon verder leven in nieuwe planten. Dat doen deze yucca’s niet. Zij vertakken en vormen nieuwe kronen van scherpe spitse groene bladeren.
De plant heeft een enorme stam, zoals de elephantis. Maar door alles wat er omheen staat, kan ik er niet goed bij. De lange stam staat wel op drie of vier groene kronen van de scherpe bladeren.
De agave hier heeft dikkere en wat vettiger en bredere bladen.
Weet niet hoe ik nog foto’s ter verduidelijking kan plaatsen.
FemiaHJ
 
Berichten: 2
Geregistreerd: 15 jan 2021 21:26
0 bedankjes


Keer terug naar Agave en yucca

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten