cycas circinalis

In deze rubriek kan je al je vragen kwijt in verband met palmvarens zoals Cycas, Dioon, Zamia, en andere palmvarens

Re: cycas circinalis

Berichtdoor Gouden HandPalm op 26 maart 2019 22:18

Otto heeft wel een punt dat een fout label opplakken op een plant cq. cycade alleen nut heeft in de handel als dat veel meer geld gaat opleveren. Zo heeft het weinig zin om een horridus als een natalensis te verkopen. Omgekeerd zou dat wel zin hebben (maar niemand trapt daar in, natuurlijk). Als je gaat liegen moet dat wel meer geld gaan opleveren, anders heeft liegen geen zin.

Circinalis, rumphii, panzhihuaensis etc. zijn vrij gangbare soorten die niet zo duur zijn. Waarom zou iemand een Cycas 'circinalis' noemen als die Cycas dat niet is en als die leugen niet veel extra oplevert? Dan kun je hem inderdaad beter cupida of sexsemimifera noemen. Stel dat iemand daar in zou trappen, dan levert dat je tenminste veel extra geld op.
Kweek van cycaden, exotische planten en boomvarens op http://cycadsandplants.com
Avatar gebruiker
Gouden HandPalm
 
Berichten: 1528
Geregistreerd: 13 jun 2013 10:04
Woonplaats: Amsterdam (NH) en Ermelo (Gld)
87 bedankjes

Re: cycas circinalis

Berichtdoor Bizzz-R op 27 maart 2019 09:00

Goedemorgen Jan,

Het opplakken van een fout label gebeurt 9 van de 10 keer uit onwetendheid. Ik heb Otto niet van een leugen beschuldigd en ben ervan overtuigd dat er door niemand een gelogen is of wordt.
Het punt is dat er uitsluitend vertrouwd wordt op de informatie of soortnaam die op een label staat in de handel. Taxonomische kennis is er zeer beperkt. Bovendien kun je een plant in de handel niet zomaar van een andere naam voorzien, ook al is dat de correcte. Dat kan de nodige problemen veroorzaken met bijvoorbeeld de Cites autoriteiten. Veel makkelijker is het om de planten onder de in de handel toegekende naam te verhandelen.

Leuk dat je verwijst naar C. circinalis en C. rumphii. Die namen komen in de handel zeer veel voor. Dat klopt. Echter, de daadwerkelijke C. circinalis en C. rumphii zijn nauwelijks verkrijgbaar. Bijna altijd betreft het C. thouarsii. Ook ik heb een plant als rumphii gekocht die een thouarsii is. Maakt niet uit. De plant blijft mooi.

Ik wil niemand voor het hoofd stoten, maar overtuig jezelf en doe taxonomisch onderzoek. Leg je vraag anders voor aan Roy Osborne of Anders Lindstrom. Beiden gerenommeerde onderzoekers van met name het geslacht Cycas. Zij kunnen een onafhankelijk en wetenschappelijk onderbouwd antwoord geven. Ik ben slechts een gepassioneerde hobbyist.

Cheers, Ronald.
Avatar gebruiker
Bizzz-R
 
Berichten: 198
Geregistreerd: 10 dec 2012 10:30
29 bedankjes

Re: cycas circinalis

Berichtdoor Gouden HandPalm op 27 maart 2019 10:23

Circinalis, rumphii, thouarsii (en ook, als ik me niet vergis, pectinata) behoren tot hetzelfde complex/groep van cycaden. De verschillen tussen die planten zijn vaak miniem. Het gaat vaak maar om kleine dingen, zoals: wel of geen tomentum op de bladsteel, een afwijkende kleur van de zaadkegel etc. Ze groeien vaak in hetzelfde gebied, waardoor er waarschijnlijk ook veel hybride zaad in de handel terecht komt.

Een taxonomische vergissing ligt hier inderdaad snel op de loer. Zo'n vergissing is wat minder voor de hand liggend als de plant verder verwijderd ligt van het complex. Zo zou je een natalensis gemakkelijk verkeerd kunnen determineren als een transvenosus (omdat ze beide tot hetzelfde complex behoren), maar een vergissing tussen natalensis en horridus komt bijna nooit voor omdat ze taxonomisch te ver van elkaar liggen (in gewoon Hollands: omdat ze totaal niet op elkaar lijken).

De plant van Otto zou dus inderdaad ook een andere uit het complex kunnen zijn bv. een rumphii of een thouarsii. Veel wordt pas duidelijk als de plant geslachtsrijp wordt. Dan kun je het aan de kegel vaak zien. Of aan andere kenmerken als de plant ouder wordt.

Tenslotte (om het misschien een beetje ingewikkeld te maken) zou je ook kunnen redeneren: als een plant tot een bepaald complex behoort en hij is oorspronkelijk gedetermineerd als bv. een transvenosus en niet een natalensis (of in dit geval: een circinalis en niet een thouarsii) dan kan dat EXTRA REDEN zijn om die determinatie te geloven JUIST OMDAT de verschillen zo miniem zijn. Dan heeft men bij de oorspronkelijke determinatie extra goed opgelet op de precieze soortverschillen.

Neemt niet weg dat men zich daar natuurlijk in vergist kan hebben. Daar heb je gelijk in. Dan is het goed om er altijd later even een expert naar te laten kijken. (Bij de palmen heb je elk jaar dit geoetel weer met Dypsis. Daar moet ook iedere keer weer een taxonomist naar kijken of het wel de juiste Dypsis is.)
Kweek van cycaden, exotische planten en boomvarens op http://cycadsandplants.com
Avatar gebruiker
Gouden HandPalm
 
Berichten: 1528
Geregistreerd: 13 jun 2013 10:04
Woonplaats: Amsterdam (NH) en Ermelo (Gld)
87 bedankjes

Re: cycas circinalis

Berichtdoor tbird44 op 28 maart 2019 18:43

Toch maar gekocht. Ben benieuwd
tbird44
 
Berichten: 373
Geregistreerd: 18 apr 2015 20:40
9 bedankjes

Vorige

Keer terug naar Palmvarens (Cycas, Dioon, Zamia, ...)

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron