Tayawirie, onmisbaar in de Surinaamse keuken

Op het specerijen forum kan je al je vragen kwijt in verband met pepers, paprika, kruiden, gembers, ...

Tayawirie, onmisbaar in de Surinaamse keuken

Berichtdoor Hansvdb op 20 aug 2025 21:16

Tayawirie, oftewel tayerblad is een van nature in tropisch Zuid-Amerika, en dus ook in Suriname, voorkomende plant uit de Aronskelkfamilie, Xanthosoma sagittifolium.

Tayerplant.jpg
Tayerplant.jpg (272.2 KiB) 32 keer bekeken

Van de plant wordt het blad gebruikt en de knol. De bladeren worden gebruikt zoals hier spinazie en in bijvoorbeeld de Bara. Ze smaken wat pittiger dan spinazie.

Bara.jpg
Bara.jpg (124.82 KiB) 32 keer bekeken

Bara is een Surinaams-Hindoestaanse snack, een gefrituurd deeggerecht dat lijkt op een hartige donut. Het wordt gemaakt van een beslag op basis van meel gemaakt van zwarte mungbonen en kruiden zoals komijn, knoflook, kurkuma en chilipeper. (Madame Jeanette natuurlijk!) Bara wordt vaak geserveerd met een chutney of sambal, of gevuld met bijvoorbeeld kipkerrie.
In Nederland doet men meestal spinazie in de Bara, maar het hoort dus Tayerblad te zijn. Je kan Bara's kant en klaar kopen of zelf maken, maar zo mooi rond en met dat gat in het midden lukt mij niet. Het is een nog al slap deeg en plakkerig deeg.

En ander Surinaams gerecht waar niet het blad maar de knol in gebruikt wordt is de Pom, of ook Pomtayer.

Pom.jpg
Pom.jpg (316.69 KiB) 32 keer bekeken

Pom is een feestelijk ovengerecht, vaak geserveerd op Surinaamse feesten en bij speciale gelegenheden.
Het is een mengsel van geraspte pomtayer en gekruide kip, bereid in de oven. Pomtayer wordt ook wel pongtaya genoemd. Pom wordt vaak gegeten met rijst en groenten, maar ook als broodje.
Het gerecht heeft Joodse wortels en is beïnvloed door de Portugese en Afrikaanse keuken.

Pomgerecht.jpg
Pomgerecht.jpg (109.42 KiB) 32 keer bekeken

De boontjes zijn geen sperziebonen maar kouseband. Hele lange sperzieboon, meer dan een halve meter lang. Ook typisch Surinaams.

Xanthosoma sagittifolium is dus een tropische plant maar met de juiste zorg doet hij het in Nederland ook wel. De uitdaging is hem de winter door te krijgen. Te koud en te nat en de knollen verrotten. Het is niet goed mogelijk de knollen droog te overwinteren zoals dat bij andere Colocasia's wel kan.

De plant gedijt het best binnen een temperatuurbereik van 20 tot 38 ℃. Houd in de winter een temperatuurbereik aan van 15 tot 18 ℃. Een lichte plek op de vensterbank in woonkamer of slaapkamer voldoet. Vochtig houden, maar niet te nat.
Feitelijk is het een moerasplant, dus in het groeistadium is vocht geen probleem, maar in de winter is dat anders. Hij doet het heel goed in hydrocultuur, beter dan in de grond.

In Suriname groeit een wilde soort die er exact hetzelfde uitziet. Ik zie het verschil niet, maar de kippen van een collega wel. Ze keken er naar en dat was het, terwijl ze normaal gek zijn op tayerblad. De wilde soorten bevatten veel oxaalzuur en dat is wat onaangenaam in de keel. Ook voor kippen blijkbaar.

Wie Colocasia's leuk vindt zou deze ook eens moeten proberen. Soms worden ze als vijverplant aangeboden, maar of het altijd de juiste soort is?
Hansvdb
 
Berichten: 170
Geregistreerd: 02 apr 2017 16:42
22 bedankjes

Keer terug naar Specerijen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast