Nelumbo (lotus) mijn ervaring

In deze rubriek kun je terecht met alle vragen en berichten over vijvers, waterplanten en aquaria.

Nelumbo (lotus) mijn ervaring

Berichtdoor Robbertvantil op 26 dec 2015 11:20

Al jaren geleden raakte ik in de ban van de heilige lotus. De bladeren zijn prachtig heldergroen met zijn bijzondere eigenschap van vuil en water afstotend en de bloemen zijn nog vele malen mooier.

Door informatie op forums als hier dacht ik altijd dat ze echt tropisch waren en heel moeilijk te houden en dus heb ik ze nooit echt geprobeerd, het zou toch mislukken. Een zeven jaar geleden wel twee planten gekocht die toevallig bij de intratuin stonden. Na ze ingeplant te hebben in een grote stenen pot bleken ze niet echt te groeien en in de winter zijn ze dood gegaan. Nu blijkt dat ik ze in het verkeerde substraat had gezet en te veel voeding gaf ook zijn dat gewoon hele zwakke soorten... Maar voor toen was ik er ook weer even klaar mee.

4 jaar geleden heb ik het toch weer opgepakt. Dat kwam doordat ik er achter kwam dat er ook een zeer grote vijver (klein meertje) bij een arboretum in Noord Duitsland is en die staat vol met Nelumbo!!! Maar als ze daar kunnen groeien waarom dan niet hier? Het is daar ook niet ver van zee en eigenlijk hetzelfde klimaat als wij in de Achterhoek van Nederland hebben.

Na 2 jaar nog een beetje aangeprutst te hebben is het ons gelukt om nu ook Nelumbo al twee jaar buiten te overwinteren en tot bloei te krijgen. Deze zomer hebben we ongeveer 30 soorten lotus in bloei gehad en wel 90 verschillende planten, de meeste nog in de kas maar ook al enkele buiten.

Met de Botanische Tuinen van Utrecht heb ik ook afgesproken dat ik er voor zorg dat er in hun gracht een groot bed met lotus komt. Afgelopen zomer hebben we daar dan ook al 3 planten in de gracht bij de Astilbe borders gezet en 1 rechts van de ingang van de rotstuin, tot nu toe gaat het fantastisch! Ook zal ik bij hun speciale seizoens opening begin maart lezingen geven over de lotus en Victoria waterlelies hoe je ze zelf kan houden.

Op http://www.bandus.nl heb ik een aantal soorten staan nu maar nog niet alles. Info over hoe te verzorgen komt nog, de website moet eerst aangepast worden voor deze groep planten.
Bamboe, lotus (Nelumbo), Victoria en Eucalyptus met vele andere planten als interesse. www.bandus.nl
Robbertvantil
Bedrijven
 
Berichten: 81
Geregistreerd: 14 jun 2012 09:21
Woonplaats: Hummelo
6 bedankjes

Re: Nelumbo (lotus) mijn ervaring

Berichtdoor Alexander op 11 jan 2016 07:47

Bij Mantova in Noord Italie groeid ook Nelumbo nucifera. Met bladeren van bijna een meter doorsnede! July/August is the time they flower.

https://youtu.be/k272IRBdSn0

https://youtu.be/x7YjRD2D6uc

Alexander
Alexander
 
Berichten: 872
Geregistreerd: 16 jun 2011 16:45
Woonplaats: Leidschendam, Nederland
33 bedankjes


Keer terug naar Vijvers, waterplanten en aquaria

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast