Op verzoek een nieuw topic over aanleg van vijvers
Iedereen mag hier zijn eigen ontwerp, ideeën, foto's etc posten over de aanleg van zijn/haar vijver
Even een voorbeeldje van een Natuurvijver
Natuurvijver - grootste deel inheemse planten
De vijver bij mijn oma, een iets oudere foto al, denk 2 jaar terug.
Hij is gemaakt door:
- Een kom uit te graven. Zeil erin te leggen, naar beneden omgeslagen op de randen.
- De bodem van de vijver een laagje van het uitgegraven zand erin te leggen als substraat. (dit brengt mee dat er al redelijk wat voeding in de vijver zit)
- Minimaal de helft van de vijver is gevuld met slootwater uit een boerensloot (Ook redelijk wat voeding maar het was een gezonde sloot dus niet superveel.)
Dit brengt al het nodige waterleven mee, watervlooien, stekelbaarsjes (3 en 10 doornig) en slakken. Maar ook de minder leuke beestjes, helemaal als je vijvervissen zou willen, denk aan bloedzuigers, bootsmannetjes, waterschorpioenen etc. Je waterleven is natuurlijk wel gelijk compleet.
- De rest van het water is gewoon kraan of regenwater.
- Enkele gekochte planten, bijvoorbeeld de waterlelie en de plant linksvoor (ben even de naam kwijt). Waterplanten zoals grof hoornblad en waterpest zijn gekocht en o.a. meegekomen met het water.
- De rest van de planten komen allemaal als stekjes uit het wild. Gele lis, watereppe, liesgras, moerasrolklaver, zegge soorten, pitrus, evt andere russen, zwanenbloem en egelkop.
Ik heb eigenlijk nooit de tijd genomen om alle soorten bij te houden maar het zijn er een hele zooi en sommige ervan kan ik me niet eens herinneren dat ze er in zijn gezet. ( ik was toen nog jong maar had toen al iets met natuur)
Als je water rijker is gaan bepaalde soorten als liesgras overheersen, en ook algengroei en kroos wordt meer. Maar hoe langer je planten verwijderd en niets toevoegt zoals bijv voer wordt het er alleen maar mooier op.
Het voordeel van een vijver zo vol met planten is dat de planten al het filterwerk doen. Zoals je ziet is het water kraakhelder (vijver is een beetje ondiep en moest toen nodig uitgediept worden).
Onderhoud:
Elke jaar, als het nodig is de vijver bij te snoeien/leeg te halen (1-2 keer per jaar) Verwijder ik bijna 1 - 2 volle kruiwagens aan plantenmateriaal, dit lijkt natuurlijk veel, maar veel waterplanten bestaan vaak een groot deel uit lucht.
Naar mate de vijver armer aan voeding wordt zou dit minder moeten worden. (En kan ook de verscheidenheid aan planten groter worden). In principe wordt er in de natuur van uit gegaan dat de grond zelf veel zaad bevat van een zeer groot aantal planten die kunnen kiemen als de omstandigheden goed zijn.
Ik denk dat je hier bij een natuurvijver ook enigszins op aan kan. Met name de zegge/rus soorten die niet aangeplant zijn, deze blijven als zaad vaak lang kiemkrachtig. (een voorwaarde is hier natuurlijk bij dat het zand in de tuin niet geïmporteerd (bijv, strandzand, schoon zand, etc.) is en de vegetatie er ooit wel heeft gestaan)
Waar je op moet letten met een vijver als deze is dat hij geen verhoogde rand heeft. Dus als je mest of iets dergelijks in de perken of op het gras gebruikt stroomt dit zo de vijver in tenzij je hier dus op bedenkt. Bij deze vijver wordt praktisch nooit in de perken of het gras bemest dus is dat geen punt. Alleen in het eerste jaar is er wat grond ingestroomd etc. zodra de planten de kant bedekt hebben heb je hier geen last meer van.
de waterlelie:
Het is een prachtige plant, alleen wordt deze elk jaar veel te groot. Daarom trek ik er elk jaar een hele zooi aan bladeren uit om de rest van de vijver zichtbaar te houden. Ik zie bijvoorbeeld graag de bodem (het water is helder en je ziet alles gewoon zwemmen).
Op de bovenstaande foto zie je bijvoorbeeld veel bladeren die boven het water staan. Op een gegeven moment zie je zelfs de bloemen hierdoor niet meer. Vandaar dat hij bij het inkorten slechts een klein aantal bladeren overhoud.
Nou heb ik wel eens horen zeggen dat je voorzichtig moet zijn met een waterlelie omdat hij makkelijk wegrot als je hem zo klein inkort... Nou heb ik daar serieus nooit iets van gemerkt dus vermoed ik dat dat ook wel meevalt...
Sorry voor de lange teksten en updates. Maar natuur is natuurlijk helemaal mijn hoek