Cocos nucifera

augustus 5th, 2010 · 41 CommentsNederlandse naam: Kokospalm

Herkomst: over de exacte herkomst bestaat nog veel onduidelijkheid. Er zijn zowel fossiele vondsten gedaan in India als in Zuid-Amerika. Hij komt voor in alle tropische gebieden van de Grote Oceaan waar hij zowel door mensen  als op een natuurlijke manier werd verspreid; de kokosnoten kunnen drijvend immers grote afstanden afleggen.

Bladvorm: vedervormig en tot 6 meter lang. Het oude blad valt vanzelf af.

450px-Coconut_art_06Vrucht: Kokosnoot ook wel Klapper genoemd. Bij ons bekend als de bruine vezelige noot maar daarbij werd het vruchtvlees al verwijderd. De noot bevat drie duidelijk zichtbare kiemopeningen. In de noot zit Klapperwater dat onterecht Kokosmelk wordt genoemd. De Kokosnoot is het zaad van de Kokospalm.

Noot openen: sla met een spijker een gaatje in 2 van de 3 kiemopeningen en giet vervolgens het Klapperwater in een glas. Leg de vrucht vervolgens op een harde ondergrond en sla met een hamer op de zijkant. De noot barst op deze manier mooi open.

Standplaats: Zon, bij voorkeur in zanderige grond waarbij hij zeer tolerant is voor zout. Veel water in combinatie met warmte en een hoge luchtvochtigheid (70 à 80%) zijn wel vereist voor een goede groei.

Groeisnelheid: Snel

Hoogte volwassen: 30 meter

Vorstbestendigheid: 10°C

Kweken:

cocos-nuciferaJonge exemplaren worden vaak voor weinig geld te koop aangeboden in tuincentra en zelfs woonwarenhuizen. Helaas gaan ze bij de meesten niet langer mee dan enkele maanden. Deze soort is immers totaal niet geschikt als kamerplant. De luchtvochtigheid is binnen veel te laag en de wortel heeft behoorlijk wat diepte nodig wat in pot uiteraard niet haalbaar is. Tijdens de zomermaanden is de verzorging op zich geen probleem. Er is voldoende licht en warmte en door de regelmatige regenval in ons klimaat is de luchtvochtigheid ook in orde. Vooral buiten, indien u hem ook nog eerst netjes liet wennen aan het directe zonlicht. Na een tijdje zullen echter de reserves uit het zaad opgebruikt zijn en begint de jonge palm langzaam weg te kwijnen. Zeker wanneer dit samenvalt met de komst van de winter en hij binnen in de droge lucht staat. Het is daarbij slimmer om te kiezen voor één van de vele andere palmsoorten die wel beter aangepast is; Dypsis lutescens (Areca), Howea forsteriana (Kentia), Chamaedorea,…

Zelf zaaien is ook mogelijk. Hiervoor is een goed gevulde kokosnoot nodig. Door te schudden kun je controleren of er voldoende Klapperwater in de noot zit. In dit artikel leest u meer hierover: Cocos nucifera zaaien: de ervaring van een lezer. Als potgrond is een substraat van potgrond met 1/5 zand plus een beetje cocopeat + perliet geschikt.

Gebruik:

De Kokospalm spreekt tot ieders verbeelding en doet onmiddellijk denken aan paradijselijke oorden met witte stranden en een blauwe zee. Buiten deze sierwaarde worden veel delen van de palm gebruikt. De Kokosnoot zelf biedt naast de voedzame Klappermelk ook het kiemwit; de eigenlijke kokos dat zowel vers gegeten wordt als gedroogd diverse toepassingen kent. Uit het vruchtvlees wordt kokosolie gewonnen. Van de Kokosvezels wordt o.a. touw, matten en borstels gemaakt. Van kokoshout worden planken gemaakt dat bijvoorbeeld als parket gebruikt wordt. Van gecomposteerd kokosafval wordt Cocopeat gemaakt dat we weer terugvinden in de tuincentra.

cocos nucifera00

cocos7

cocos8

cocos nucifera01

coconut_palm

coconut-palm-771504

Misschien vindt u dit ook interessant:
Verzorging van palmen
Cocos nucifera zaaien: de ervaring van een lezer

Bekijk ook onze wallpaper pagina voor nog meer mooie foto’s van deze palm!

41 reacties »

 • Reactie door JER0EN R0LAND — 14 augustus 2010 22:53 @ 22:53

  De kokospalm is geen geschikten kanditaat voor de zommer in de tuin, een drogen klimaat met lagen luchtvochtigheid sloopt je kokospalm. Zet hem vooral niet in de vollen zon, maar in de warm zolder kamer van 30 graden, wil je graag je kokospalm in leven houden, ga elke avond douche en na afloop zet je de kokospalm in de nacht in douchecabine. p.s zet wel even de ventilator uit voor hogen luchtvochtigheid 70% a 80%!


 • Reactie door lapalmeraie — 15 augustus 2010 11:24 @ 11:24

  Beste Jeroen

  Bedankt voor u bijdrage.
  De relatieve luchtvochtigheid in Nederland en België is met een minimum van 70% in de zomermaanden hetzelfde als de relatieve luchtvochtigheid in de tropen. Dit vormt voor deze palm dus geen probleem. Het in de volle zon plaatsen van de palm zonder gewenningsperiode daarentegen is natuurlijk wel funest. De bladeren zullen verbranden waardoor de indruk gewekt kan worden dat hij verdroogt.
  De temperatuur is wel wat aan de lage kant waardoor hij niet optimaal zal groeien. Maar de hoeveelheid licht is dan buiten wel veel gunstiger dan op de meeste zolders. Bij temperaturen onder de 10°C raad ik ook niet aan om hem buiten te laten staan.

  In Parc Paradisio staat een volwassen Cocos nucifera gedurende het hele seizoen buiten. In de winter overwintert deze palm in een serre bij een temperatuur van 10°C en dit zonder probleem.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door JER0EN R0LAND — 22 augustus 2010 14:52 @ 14:52

  Hoi hartelijk bedank voor u antwoord. Ik heb mij laten informeren bij hortis Amsterdam dat een kokospalm een gemiddelde bodemtemperatuur van 22 graden vereist, volgens expers zou plant geen voeding meer opnemen uit bodem. S’nachts mag de tempretuur in de winter best terug lopen naar 16 graden, in Gran Canaria tenerife hebben ze ook kokospalm. Mijn kokospalm kan je zien op mij site,http://hi.baidu.com/jer0enr0land/album
  het gaat over “een uit indonesie een zoals in english zegen ,sprouted coconut! Met vochtig vaatdoekjes hou ik de plant vochtig in de avond uren, en met aluminiumfolie boven op de noot reflecteert ik het zonlicht terug
  naar bladeren en stam. Met een spons op de bodem hou ik het zand nivo vochtig. Met kokoswater kan je de plant voorzien van extra voeding, dat zit in de gepelden kokonoot die je bij de supermarkt kan kopen! In de tropen waar kokospalm groeien regent het ook vaak en is het dan ook bewolkt, maar na een uurtje klaart het weer op en komt de zon weer. Meest gevaar schuild in leidingwater, overgieten van plant met leidingwater beschadigt de plant , er zit namelijk zout, kalk en gloor in ons leidingwater, en dat doet uit
  drogen van de kokospalm. Ik gebruik geen leidingwater meer maar regen water? met regenwater kan zuur wezen en vervuild, dus beter is mineraalwater!


 • Reactie door JER0EN R0LAND — 25 augustus 2010 21:59 @ 21:59

  Bij ikea en Albert Heijn verkopen ze vaak een kokospalm, ik heb er zelf ook eentje gekocht, het was geen succes, binnen een maand tijd waren ze kompleet weg gerot. Mijn opa zij altijd, als jij aan die plant komt gaat die kapot! Meestal overgiet ik de plant regelmatig met water in de tuin en zet de plant in de vollen zon.
  Een kokospalm word in een kassen gekweekt, het verschil met de supermarkt, magazijn is zo grootte vergeleken in de kassen waar het 30 graden is waar de plant is gekweekt. Een kokospalm is een plant die niet in een donker magazijn of supermarkt kan zetten, en ze krijgen geen tijd om te acclimatiseren. In de winkel en supermarkt waar de temperatuur nu rond de 18- 20 graden is het voor de kokospalm gemiddeld veel tekoud.

  Maar het zou ook kunnen wezen dat de klant een verkeerd behandeling geeft aan de plant, of een niet levende kokospalm koopt heeft gekocht! In de winkel kan je niet zien welke kokospalm leeft of dood is, dit omdat een kokospalm gedurende 1 maand lang nog groenen bladeren heeft, maar in wezen eigelijk al lang niet meer leefd! Een kokospalm uit een kas blijkt zeer kwetsbaar tezijn voor rotten en mag zeker niet overgoten worden met leidingwater, of in de zomer een regenbui krijgen.

  Mijn oma had vroeger een kokospalm gekocht bij alberthein, ze woond op de vierde etage van een flat en gebruikten een zuurkoolpot van 40 liter en vullend deze voor 70% vol met zand. Die overleefd een half jaar gedurend de winter tot aan de zomer maand, na de vakantie ging de plant dood. Het was daar gemiddeld altijd warm, rond de 25 graden, en mijn opa gebruikt vroeger energie slinden halogeenlamp van 250 watt.

  Wat ook erg populaire is een pas geboren kokospalm met twee blaadjes, noemen ze ook een [coconut sprouted] [Babycoconut] [coconut sprouting]. Deze bieden meer kans op overleving, het is nog een jong plant met klein bladeren die nog kunnen groeie in de zomer tot een groten blad! De kokosnoot is niet de wij kennen, maar deze is zo groote als een voetbal. Er zijn ook volwassen kokospalm tekoop die al een echt stam hebben, maar die zijn hier niet tekoop. Een volwassen kokospalm kan iets beter tegen kouw en heeft meer kans op overleving!
  http://www.florida-coconuts.com/produtos.php


 • Reactie door JER0EN R0LAND — 9 september 2010 14:03 @ 14:03

  Kokospalm halen alleen mineralen uit de bodem bij zee en daar is de zandgrond rijk aan voeding die voor de plant vitaal zijn. De meest planten lenen zich er voor om in een pot tezetten, na verloop van jaren vertonen ze gelen bladeren of stoppen ze met groeien. De kokospalm kan echter niet zonder voeding leven. En ook de waterhuishouding van kokospalm is heel anders dan bij andere planten!


 • Reactie door JER0EN R0LAND — 1 oktober 2010 22:38 @ 22:38

  Het laatst nieuws over mijn kokospalm is dat de plant een nieuw blad heeft ontwikkeld, august en september waren regenachtig dagen, in de slaap kamer is de luchtvochtigheid enorm toegenomen nu het buiten regent,
  overdag kan bij 65% tot 70% aan luchtvochtigheid zijn , en in de avond 80%. Een nieuw blad heeft zich ontwikkeld dat was zichtbaar in de speerpunt van de Palm,
  eerst begon het met een klein puntje, en daarna barst ook zijden van de hoofdstam waar de stengel uitgroeid omhoog, ik weet niet precies wat de invloed is geweest van Tl licht, en kokoswater wat ik toe dienden als voeding. Ook heb ik Aluminiumfolie gebruikt om zonlicht reflecteren omhoog en Ook weet ik niet precies wat de invloed was van de tempretuur, bij zonnig dagen is de kamer vaak warm dan bij bewolkt weer, normaal is 22c a 23 graden maar als zon schijnt kan oplopen tot 25 of zelfs 27c. De avond zijn ook nooit onder de 20c, alleen in de winter maand kan het afkoelen in de avond naar de 16c graden.


 • Reactie door JER0EN R0LAND — 8 oktober 2010 23:56 @ 23:56

  Kokoswater bevat groeihormonen, een jongen kokospalm leeft eerst op de voeding uit de kokosnoot, daarna moet de plant zijn voeding krijgen via de wortels. Met kokoswater zou je dus een kokospalm kunnen voeden,
  door de groeie hormonen stimuleerd dit het groei process van de plant.
  http://bit.ly/brJCFV


 • Reactie door JER0EN R0LAND — 14 november 2010 14:16 @ 14:16

  Laatste nieuws over mijn kokospalm, de donker winter dagen zijn aangebroken October/november, ik heb een 15watt spaar groeilamp nu gemiddeld 6 a 7 uur branden boven de plant. De bladeren zijn gegroeid, de plant maakt het erg goed naar omstandigheden. Om de twee weken geef ik de plant een watergift door middel van absoluut kokoswater, ieder palm liefhebber moet dit weten dat Kokosnoot een groeihormone bevat, en kost slechts een euro bij alberthein. Door de wisselde omstandigheid en het koude weer van afgelopen weken is het erg vochtig in ons klimaat. In mijn slaapkamer is zo vochtig dat water van raam afdruipt, 70% a 80/90 luchtvochtigheid, maar ook kan de temperatuur dalen in kamer tot in s’nacht to 16 graden. Het lijkt er op dat de Kokospalm minder goed bestand is tegen koud luchtstrommingen bij het raam. Overdag is de gemiddelde temperatuur vaak rond de
  17/20c of 18/22c 18/24c graden.


 • Reactie door JER0EN R0LAND — 1 december 2010 18:26 @ 18:26

  Het laatste nieuws over mijn kokospalm, eind November en begin December. Door het sneller donker is heb ik langer
  de groeilamp aan. Merkbaar werd de plant groener na eind september enkle uren zon scheen. De 15watt groeilamp spaarlamp megaman had al heel wat uren op de plant belicht, plotseling was de plant groei (na eenkeer zon scheen). De temperuur dalen in de avond terug naar 15-16°c , in de ochtend is het 15°c grade en dan loopt de temperatuur langzaam op naar 17-19°c overdag. Hoe warmer je de temperatuur van de thermostaat 21-22°c. + *hoe slechter dit is voor de planten* en hoe lager de luchtvochtigheid zal zijn in HET huis gedurende de winter maanden. Hoe Laag de luchtvochtigheid is hoe slechter dit is voor tropisch planten en minder kans op overleving. Probeer met warmten mat de bodem van de plant warm tehouden.


 • Reactie door JER0EN R0LAND @Voodoo Juice — 2 december 2010 21:18 @ 21:18

  Nu wil ik iedereen ook nog even tip geven over de grondsoort waarop een kokospalm groeit. Het wordt er allemaal niet makelijker op.

  Een kokospalm groeit op zandleemgrond met een zuurgehalte van de bodem verdraagt alkalische bodems tot pH 8, kokospalm groeie op een goed gedraineerde zandgrond die rijk is aan kalk en potas en kunnen goed verdragen van een zoutezeewater gehalte. De ground moet voeding rijken bodem bevatten waaronder (potas = kalium), magnesium = kokoswater), en borium en mangaan.
  http://www.ifood.tv/blog/how-to-plant-coconut


 • Reactie door JER0EN R0LAND — 1 januari 2011 22:40 @ 22:40

  Ik denk niet dat het zo goed ging met mijn kokospalm in december, bruinen bladeren het uitdroging effect, of het kwam door teveel groeilicht van Megaman groeilicht 15watt lamp, teveel kokoswater, tedroog, of een verandering in de bodem temperetuur en dat veroozaakte sterf van de wortel, teweing zonlicht maar juist luchtvochtigheid erg hoog was in de kamer, denk ik eerder onder 14-15 graden enkle nachten genoeg is om schaden aanterichten. Denk dat ik een aquarium ga gebruiken als plantenbak, en vul die voor de helf met
  zeewater, magnesuim, calcuim, zeewier, en ander voedings suppelement, daarna maak ik een platform in het aquarim waarop ik de kokospalm op zet, zodat die drogenvoeten houd, begin ik met een platform en een hout plank met daarop perlit steen, en daarop weer zand bodem (vochtig is) daarna met potgrond cocopeat. Zo tropisch plant wilt ik wel eens door de winter probeer heen krijgen in Nederland en ook optimaal is een ventilator en aanbevolen zeker een luchtbevochter, als je kamer niet 50-60-65-70-80 luchtvochtigheid is gemiddeld in een jaar.


 • Reactie door JER0EN R0LAND — 16 januari 2011 17:24 @ 17:24

  elke dag leer ik meer over deze planten.
  een Kokospalm is nou niet echt een soort plant voor in ons klimaat, misschien kan die enkle dagen in de zomers
  weerstaan in de tuin op een overdekt terras, want een maal buiten of binnen zal *speer rot optreden wegens te grote te lange lucht*. Na de problemen met de luchtvochtigheid komt de groei van de plant, die staat voledig stil. ‘Het groeit namelijk niet als kool’
  Dus zal je van goed huizen moet komen, Een Metaal halide lamp 1000 watt met de juiste spectrum naar de kleuren blauw, dachlicht wite en een gemixed spectrum, Maar dit licht zou heel gevaarlijk zijn voor de ogen en je kan er zelfs blind van worden, dus je zit toch vast aan een kweekkast.

  Ik denk eerder dat de bodemtempretuur de oorzaak is dat
  de meeste palmen niet willen groeien, ze groei alleen maar voor het vensteraam door de centralen verwarming,
  je zou eens moet gaat expirmenteren met een warmhoudplaat doormiddel van een waxinelichtje en een aarde pot er op verwarmen met daarop je Dadelpalm in een platic pot met water, het is wel zeer riskant experiment, teveel warmt en de plant zou het begeven.
  Je kan ook kerstverlichting gebruiken om de bodemtemperatuur teverhogen. Ik vraag mij af in wat voor eeuw we leven, de revoluta van planten is niet vooruitgegaan, tewijl tropisch vissen ook niet zoude kunnen zwemmen in bak met ijs koud water
  zonder voeding en verwarm element. Ik zou graag een aquarium vol vullen met kei en water en daarop
  de keien met perlit en een bodem maken maken met kokosbast zand, aquarium grind en rondom water en het dan verwarmen tot 22-30 graden, en goed vochtig houde de bodem. Een terraquarium is meer geschikt voor het groeie van tropisch plant.


 • Reactie door JER0EN R0LAND — 16 februari 2011 15:35 @ 15:35

  In de landbouw gebruikene voor in de kassen UV-werend glas die 99% van de Schadelijk UV straling van de zon weerd.

  Lees meer op Eigen huis en tuin, column rob over de kokospalm.
  http://www.rtl.nl/(/huistuinkeuken/eigenhuisentuin/tuin/)/components/huistuinkeuken/eigenhuisentuin/2002/afl26/tuin/column_rob_kokospalm.xml


 • Reactie door lapalmeraie — 16 februari 2011 17:18 @ 17:18

  Bedankt voor de leuke link.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door O. ten Berge — 9 mei 2012 08:15 @ 08:15

  Op vakantie in oktober 2010 in Puerto Vallarta, Mexico, ben ik per ongeluk op het strand boven op een grassprietje gaan staan. Dat vond ik vreemd, een grassprietje op het strand, met alleen maar zeewater als drinken. Ik heb dat sprietje, met 1 worteltje uitgegraven, en in een bekertje met zandstrand en wat zeewater meegenomen naar huis. Hier heb ik het sprietje gewoon geplant in een potje met gewoon potgrond. Wilde wel eens weten hoe of wat. Tot mij grote verbazing en vreugde is het sprietje gaan groeien, het heeft nu bladeren van ca 20 cm breed en een hoogte van 1 meter. de omvang van de bast bij de voet is al 5 cm. Hij staat bij ons in de serre, zowel in de zomer als de winter. Dan is het ‘s nachts slechts 5 graden, overdag staat de verwarming aan en wordt het een graad of 17. Mijn kokospalm, die ik José heb genoemd naar een goede vriend van ons, gedijt uitstekend. Hij staat nu in een pot van 30 cm hoog, en 15 cm diameter, gewoon in de potgrond en krijgt simpel kraanwater. Op zijn verjaardag geef ik ‘m een beetje speciale palmvoeding in z’n water. Als José 2 meter wordt, gaat hij definitief naar buiten. Krijgt ie tegen de vorst wel een jasje aan. In Zuidwest Engeland groeien die dingen ook aan het strand en ja, ook daar schijnt het wel eens te vriezen. Denk wel dat het gaat lukken. Overigens, de papa en mama van José fungeren als staanders voor een kroeg aan het strand, waar ik menige Corona soldaat heb gemaakt, dus José is bij mij in goed gezelschap.
  Met vriendelijke groet,
  O. ten Berge, Gelderland


 • Reactie door lapalmeraie — 9 mei 2012 14:56 @ 14:56

  Beste

  Wat een leuk verhaal én smakelijk verteld. Geweldig dat het u zo goed lukt.
  Indien het inderdaad een Cocos nucifera betreft dan is 5°C echt wel het absolute minimum om te overleven.
  Buiten die zelfde temperatuur garanderen, zeker in die hoek van Nederland zal niet meevallen. In volle grond is in ieder geval geen optie aangezien de grond te veel afkoelt. Om dat te vermijden zou u al templex platen moeten ingraven met warmtekabels e.d. en dan nog…
  Zolang hij dus nog in de serre (= veranda voor onze Belgische lezers) past zou ik hem daar zeker laten staan. De warmte en vochtigheid zijn daar blijkbaar ideaal.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Kim — 13 mei 2012 23:52 @ 23:52

  Beste jeroen, je zegt dat er in leiding water zout zit en dat het slecht is voor de plant. Waarom groeien alle palmen dan langs de zee waar de grond zout is?


 • Reactie door Kim — 14 mei 2012 01:39 @ 01:39

  Een serre word word uitsluitend gebruikt om planten, groenten en fruit in te kweken. Een veranda is een constructie die volledig of gedeeltelijk uit glas bestaat, tegen je woning aangebouwd is en gebruikt word als woon ruimte. Zoek dat maar eens op in het woordenboek.

  gtz


 • Reactie door Kim — 14 mei 2012 01:42 @ 01:42

  Anders is het veel te verwarrend…


 • Reactie door lapalmeraie — 14 mei 2012 09:54 @ 09:54

  Beste Kim

  Zoals in onze beschrijving terug te lezen is, is deze palmsoort inderdaad zeer zout-tolerant.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door lapalmeraie — 14 mei 2012 10:05 @ 10:05

  Beste Kim

  In het Nederlandse en Vlaamse taalgebruik zitten af en toe wat verwarrende verschillen.
  “Serre” is daar één van. Wat in Vlaanderen een “serre” heet, wordt in Nederland een “kas” genoemd.
  De Vlaamse “veranda” noemen ze in Nederland dan weer een “serre”.

  Juist om die verwarring te voorkomen schreef ik de “vertaling” erbij zodat al onze lezers, Nederlands én Vlaams, begrijpen waarover het gaat.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door henk — 8 juli 2012 18:38 @ 18:38

  allo allemaal
  ik lees met een grote glimlach op mijn gezicht al deze verhaaltjes, en kan u vertellen dat een kokospalm wel tegen een 0 graden kan hoor…..
  ik woon op java (indonesie) en hier op de berg kan het snachts echt rond het vriespunt zijn,en daar hebben de palmen niks van hoor…
  een goede leemgrond,met een lava of keien vermenging erin,en ze gaan als kool zullen we maar zeggen..
  succes met de verzorging van de bomen

  groetjes henk
  jawa-timor
  indonesie


 • Reactie door lapalmeraie — 9 juli 2012 09:08 @ 09:08

  Beste Henk

  Bedankt voor uw aanvulling.
  De omstandigheden zijn echter niet helemaal te vergelijken.
  ‘s Nachts zal de temperatuur misschien we sterk zakken, overdag klimt hij ook weer fors op bij jullie, waardoor de grond niet zo sterk afkoelt.
  Wanneer de temperaturen bij ons laag liggen blijven deze doorgaans lang laag, ook overdag, waardoor de de grond ook sterk afkoelt.
  Op dat moment kun je deze soort helemaal zien wegkwijnen. Twee jaar geleden heb ik dat nog met eigen ogen kunnen aanschouwen. Het was nochtans een volwassen exemplaar en dus sterker dan een jonge palm en werd droog overwinterd in een serre. Maar toch heeft hij het niet gered.
  Vandaar dat we de minimum temperatuur bewust wat hoger houden. Zo voorkomen we teleurstellingen bij liefhebbers die deze soort hier in België/Nederland proberen te houden.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door JER0EN R0LAND — 10 juli 2012 13:47 @ 13:47

  Ik kon het toch weer niet laten om een kokospalm tekopen en heb er eentje gekocht bij Hornbach op 19 mei op de fiets mee genomen! Ik heb een heel grote vaas gekocht en deze gevult voor de helft met water en daarin heb ik een klein lang vaas in de grote vaas gedaan, de staat helemaal onderwater daarop de pot met aarden gedaan met de kokospalm. De kokospalm staat met voeten in warm water. Nu heb ik een aquaruim verwarmer in de vaas gedaan van 25 watt op 26C graden. De noot van kokospalm komt net boven de vaas uit en daar heb ik een plastic zak overheen gedaan. Met vlees termometer meet ik de bodem temperatuur op, die blijft nu bijna altijd boven 23c. De hoogst bodem temperatuur was rond de 27-29C. De gemiddeld bodemtemperatuur was bij de 25-26c.
  De bladeren van de Kokospalm zijn veel te groot voor het vensteraam. Kokospalm mogen bijna nooit buiten staan in de tuin, want dan drogen de bladeren langzaam op! Een kokospalm mag wel buiten staan als het heel klam weer is in nederland , dan niet in de direct zon als het wind stil is verbrand de bladeren. Je moet wel zorgen voor voldoende luchtcirculatie met een ventilator op de bladeren.


 • Reactie door JER0EN R0LAND — 10 juli 2012 14:09 @ 14:09

  ik wou nog even terug komen over leidingwater, het probleem is niet zout. kokospalmen staat ook vlak aan de zee maar nemen regenwater op waar zout water en regenwater bijelkaar komen = brakwater.

  Koude lucht van 5°C graden bevat zoveel minder luchtvochtigheid dan warmen lucht. De temperatuur in combinatie met vochtig lucht en in een zo klein mogelijk ruimte als een
  Serre zie (microclimaat) zijn ideal leefomstandigheiden tropischen planten! Of de kokospalm het 24 uur zal reden, misschien eventjes bij een temperatuur van 12-14°C. Na twee dagen willen ze toch weer een bodem temperatuur hebben van rond de 23C. Ik heb mijn ontkiemde kokospalm 2 jaar geleden op een laptop adapter gezet met pot en al, en de laptop stond in de
  winter toch dag en nacht aan. Zie je wel dat bodemtemperatuur belangrijk is.


 • Reactie door Graatje — 12 mei 2013 15:47 @ 15:47

  Hallo,

  Ik ben een reptielenhouder. Op mijn slaapkamer heb ik een klerenkast omgebouwd tot een mooie jungle voor 2 Basilisken. Beneden in de woonkamer heb ik nog een Jemen Kameleon zitten.
  Wat ik behalve de dieren ook prachtig vind zijn de tropische planten in de terrariums. Ik gebruik geen neppe planten maar echte.
  Reptielen hebben als eerste levensbehoefte temperatuur nodig. Ten tweede is het juiste UV-licht belangrijk. Ook de luchtvochtigheid is belangrijk.

  Ik heb in mijn terraria behalve tropische klimplanten ook enkele palmen staan en vlak naast een terrarium staat een bananenboom.
  Wat het magische middel is: licht.

  Ik gebruik deze lampen: http://www.reptiles-planet.com/product.php?productid=17661 in het terrarium. De planten groeien als kool. Ze groeien écht zéér hard.Zeker omdat ik de terrarium iedere dag minimaal 1x helemaal kletsnat sproei met gewoon leidingwater. De luchtvochtigheid is top. Het licht is niet alleen super voor de dieren, ook voor de planten. sinds kort terug van vakantie op Tenerife, ook ik heb enkele planten meegenomen van vakantie en wil deze groot brengen. Voor in de zomer kunnen ze ook buiten de buurt van het terrarium goed groeien. Maar mijn tip voor de winter: regel zo’n lamp en plaats deze lamp boven je plant. Sproei de plant iedere dag een beetje nat zodat alles vochtig blijft en zorg voor wat temperatuur. De lampen zelf geven al enorm veel warmte af, dus met zo’n lamp erboven moet de temperatuur ook geen probleem zijn.

  Niet moeilijk doen: gewoon die lamp erboven hangen, dan heeft ie ook ‘s winters het juiste licht en temperatuur. alleen zelf dan sproeien en water geven.


 • Reactie door lapalmeraie — 13 mei 2013 06:57 @ 06:57

  Beste

  Bedankt voor het delen van uw ervaring.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door bart en wendy — 29 januari 2015 17:02 @ 17:02

  Onze cocos is omgevallen en lijkt gebroken te zijn beneden. Kan dit nog goed komen of kunnen wij hem gelijk weggooien???


 • Reactie door lapalmeraie — 30 januari 2015 09:49 @ 09:49

  Beste Bart en Wendy

  Het is altijd moeilijk om een juiste diagnose te stellen zonder de palm te zien.
  Wanneer deze vlak boven de grond is doorgebroken klikt het echter weinig hoopvol.
  Het zou kunnen gaan om stamrot waarbij de kern van de stam, vaak onderaan, volledig zacht wordt, doorgaans door een te natte potgrond.
  Indien dit het geval is, dan vrees ik dat het einde oefening is voor deze palm.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door pors — 17 februari 2016 06:51 @ 06:51

  ik wil in mijn broeikas een kokospalm opkweken wanneerkan ik de eerste noot verwachten met vr. gr. arie..


 • Reactie door lapalmeraie — 17 februari 2016 09:54 @ 09:54

  Beste Arie

  Ik vrees dat deze palmsoort in ons klimaat nooit dat formaat zal kunnen behalen om te kunnen bloeien.
  In juveniel stadium rijken de bladeren al tot zo’n 2 meter hoog….

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Nick — 19 maart 2017 08:02 @ 08:02

  Hallo allemaal,
  Ook ik heb me laten beetnemen en een kokospalm gekocht bij ikea.
  Had ik dit alles op voorhand geweten, had ik die niet gekocht. Maar nu ik die heb, wil ik toch proberen om ze zo lang mogelijk in leven te houden.

  Vers gemaaid gras wordt na enkele uren warm door bepaalde processen. En blijft ook lange tijd vochtig. Nu dacht ik: zou men dit niet kunnen gebruiken om de grond van de kokospalm warm (en vochtig) te houden? Ofwel rechtstreeks er bovenop. Ofwel onrechtstreeks met grote pot voor gras en kleinere pot er in met de kokospalm…


 • Reactie door lapalmeraie — 20 maart 2017 10:14 @ 10:14

  Beste Nick

  Beetnemen is misschien een groot woord. Een bos bloemen is duurder en gaat nog minder lang mee. Het gaat hem denk ik meer om de perceptie aangezien men deze palm meer denkt aan te schaffen als kamerplant voor langere termijn en dat blijkt juist erg lastig te realiseren.

  Het idee met het gras is interessant. Nu vrees ik wel dat dit idee binnenshuis niet ideaal is qua geurhinder. De warmte komt immers vrij bij het rottingsproces welke een vrij sterke en typische geur met zich mee brengt. Bovendien is warmte binnen niet echt een probleem. Deze palm gedijt prima bij zo’n 20°C. Het is de droge lucht in onze huiskamers die hem niet bevalt. Dat is vooral voor deze bladeren een probleem. Nu zijn er wel trucjes om de luchtvochtigheid te verhogen maar dan lopen we tegen nog een probleem; deze palm heeft ook veel diepte nodig voor de wortels. Iets dat we in pot onmogelijk kunnen aanbieden.

  Nu is het voorjaar wel een redelijke goede periode om de plant zo lang mogelijk in leven te houden. Met regelmatig sproeien houdt hij het wel uit tot de vroege zomer om vervolgens buiten een plaatsje te kunnen krijgen. Eerst in de schaduw zodat het blad niet verbrandt en na een week of 2 à 3 geleidelijk aan naar een zonniger plek. Buiten heeft hij voldoende licht en vochtigheid om toch zeker een heel seizoen mooi te blijven.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Nick — 20 maart 2017 11:39 @ 11:39

  Het was zowiezo de bedoeling om die buiten te laten staan. Dus niet als kamerplant.
  Vandaar om buiten afgemaaid gras te gebruiken voor de warmte van de bodem.


 • Reactie door lapalmeraie — 20 maart 2017 11:48 @ 11:48

  Beste Nick

  Ok, in dat geval zal het vooral dienst doen als bemesting. Qua warmte is vooral het blad gevoelig en zou de temperatuur het best steeds boven de 15°C blijven.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Naomi — 24 april 2018 19:31 @ 19:31

  Hallo,

  Ik heb een kokospalm in pot in de winter buiten laten staan aangezien binnen geen optie is. Ik ben alleen benieuwd of deze opnieuw gaat bloeien of niet, anders gooi ik hem weg. Ik weet dat de winterperiode slecht is voor de plant en de bladeren dan afsterven (wat ook gebeurd is), maar ben benieuwd of er nieuw leven in komt. Alvast bedankt voor jullie reacties.

  Groetjes,
  Naomi


 • Reactie door lapalmeraie — 24 april 2018 19:34 @ 19:34

  Beste Naomi

  Dat gaat helaas niets meer worden. Deze planten hebben al moeite bij kamertemperatuur en kunnen zeker niet tegen vorst.
  Zonder bladeren zijn deze zaailingen (wat deze planten ondanks hun grootte in feite toch nog steeds zijn) helemaal niets.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Matthias — 4 november 2018 15:26 @ 15:26

  Beste,
  Gisteren heb ik bij de intratuin een kokospalm gekocht, en was ik er gelijk verliefd op. aangezien wij in onze achtertuin aantal andere grote soorten palmen hebben staan zie ik het al helemaal voor me dat deze kokospalm er prachtig tussen staat, in de volle grond. Maar hij is nu nog maar van de kokos tot de punt van de bladeren een meter hoog en omdat het nu winter word heb ik hem nu nog binnen staan. Ik heb hem nu voor mijn slaapkamerraam staan in het licht uit de zon. Als ik gedoucht heb zet ik heb gelijk in de badkamer voor de vochtige lucht.

  Maar ik moet hem nog verpotten naar een groter pot, maar ik welke grond moet ik hem zetten? Hoe kan ik hem het beste snel groot laten groeien en laten leven? Wat is de beste plek om hem neer te zetten? Kan ik hem ook uiteindelijk buiten in volle grond zetten, en waar en wanneer?

  Wie kan mij nog tips geven over deze prachtige palm?
  Alvast bedankt!
  Groeten Matthias


 • Reactie door lapalmeraie — 5 november 2018 07:51 @ 07:51

  Beste Matthias

  Helaas is deze palm niet geschikt voor ons klimaat er vanuitgaande dat u in Noord Europa woont. Hij heeft minstens 10-15°C nodig wat buiten zelfs met bescherming uiteraard niet haalbaar is.
  Binnenshuis is echter ook niet haalbaar omdat de luchtvochtigheid veel te laag is en hij veel meer diepte voor de wortels nodig heeft dan we in een pot kunnen geven.

  Om deze reden kwijnen ze vaak na enkele maanden in huis ook weg, wanneer ze niet langer teren op de reserves uit de noot. Gelukkig is de prijs van de plant daar ook wel wat naar.

  U mag de plant best verpotten naar een maatje groter en hem telkens in de badkamer van de damp laten genieten is ook slim. Verder geniet u er dus best nu van en is elke extra week weer mooi meegenomen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Evelien — 8 januari 2019 12:34 @ 12:34

  Wie o wie kan mij helpen?

  Ik heb een kokospalm overgenomen van iemand die een jaar op reis ging. Het lijkt er nu alleen op dat de plant (ondanks nieuwe bladeren) een ziekte heeft? Er lijkt een soort glimmend goedje op de plant te zitten. Het lijkt net alsof de plant nat is. Het is plakkerig want het zit dus ook op de vloer inmiddels. Verder heeft hij wat bruine puntjes (los bovenop) het blad. En er lijkt een klein beetje witte korreltjes (zout?) op te zitten?

  Wie herkent dit? Ik hoop op tips die de plant zijn dood (en die van mijn andere planten) kunnen besparen. Dankjewel alvast!


 • Reactie door lapalmeraie — 8 januari 2019 13:16 @ 13:16

  Beste Evelien

  Het plakkerige goed is honingdauw, een teken dat er ongedierte op de plant zit; misschien schildluis of wolluis.
  Behandel de palm zeker grondig aangezien beiden toch wel vrij hardnekkig kunnen zijn.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.