Palmen met een kleikluit

september 17th, 2010 · 10 Comments


Bij de aankoop van een palm is het aangeraden om de algemene conditie van de plant te controleren. Niet alleen het blad moet hierbij nagekeken worden, de wortels vormen een minstens zo belangrijk aandachtspunt.

Import

De meeste palmen die hier te koop worden aangeboden werden opgekweekt in Zuid-Europa. Door het gunstige lokale klimaat wordt het groeiseizoen immers aanzienlijk verlengd. Wanneer de palmen groot genoeg zijn voor de verkoop worden de palmen opgepot in relatief kleine potten. Hierbij is het praktisch onmogelijk om de wortels niet te verstoren. Niet zelden wordt er bij het oppotten kleigrond gebruikt. Klei heeft immers als voordeel dat het vocht lang vast houdt. Zo drogen de kluiten niet uit tijdens het transport.

Het nadeel van klei is echter dat het bij aanhoudende warmte niet alleen uitdroogt maar ook zeer hard wordt.

Gevolg van een kleikluit

Palmen met een kleikluit zien er nog lang goed uit. Maar omdat de kleigrond de wortels hermetisch afsluit voor voedingsstoffen kan de beschadigde wortelkluit zeer moeilijk herstellen. Hierdoor zal de palm ook geen bladgroei meer vertonen. Op termijn vouwen zelfs de bladsegmenten samen; een teken dat de palm te weinig vocht kan opnemen.

Bij de aankoop

Omdat verkopers ook de nadelen kennen van een kleikluit, gebeurt het dikwijls dat de klei afgedekt wordt met een laagje goede potgrond. Deins er dan ook niet voor terug om de palm uit de pot te (laten) halen om de volledige kluit te kunnen controleren. Zo ziet u ineens of de wortelkluit goed ontwikkeld en gezond is.

Behandeling van de kleikluit

Wanneer u onverhoopt toch te maken krijgt met een kleikluit moet de kluit behandeld worden.  Met de tuinslang kan alle klei tussen de wortels uitgespoeld worden. Vermijd hierbij te koude periodes waarbij het ijskoude leidingwater de palm in shock zou kunnen brengen. Bij het wegspoelen zal het u opvallen hoe weinig (gezonde) wortels de palm heeft in verhouding tot zijn formaat.

Na het uitspoelen wordt de palm het best opgepot. Uitplanten in volle grond kan ook, mits voldoende vroeg in het voorjaar. Zo heeft de palm nog een heel seizoen voor de aanmaak van gezonde wortels. De eerste winter is extra bescherming bovendien aangeraden. Gebruik een potgrond van goede kwaliteit, de palm kan nu alle extra hulp goed gebruiken. Tevens is het verstandig om een handje beendermeel in de potgrond te mengen voor het stimuleren van de wortelgroei.

De palm zal al zijn energie steken in het aanmaken van nieuwe wortels. Het kan dan ook nog een behoorlijke tijd duren voordat er weer bovengrondse groei waarneembaar is. Zolang de palm niet nog verder achteruit gaat is er nog alle hoop.

N.B. Dit artikel is enkel van toepassing op palmen met een kleikluit. Dwz. waarbij u enkel dikke klei en geen wortels in kluit aantreft. Bij palmen waarbij er wel veel gezonde wortels te zien zijn vormt de klei geen probleem aangezien de wortels niet afgesloten zijn van de omgeving. Behandeling is in dat geval niet nodig.

Video: hoe palmen bij de kweker worden uitgegraven

© La Palmeraie

10 reacties »

  • Reactie door francois eijkhout — 4 juli 2011 09:52 @ 09:52

    Hoi Niek ken jij de mest van de groene prins 18+18+18+2 en wat houd het in misschien dat jij dit weet hopende op een positieve reactie groeten Francois en natuurlijk hartelijk dank


  • Reactie door lapalmeraie — 4 juli 2011 10:16 @ 10:16

    Dag Francois

    De getallen staan voor de verhouding van de verschillende meststoffen die de kunstmest bevat in een welbepaalde volgorde; nl. NPK (stikstof, fosfaat en kali).
    De mest waar jij over spreekt is ook nog verrijkt met sporenelementen.

    Ik zelf heb geen ervaring met hun meststof. Ik gebruik de vloeibare meststof voor palmen van DCM.
    Deze bevat de volgende verhouding NPK: 4-6-4+sporenelementen.

    Vriendelijke groeten
    Niek – La Palmeraie


  • Reactie door kolck — 10 februari 2013 11:00 @ 11:00

    hoi ik heb dan een chamaerops humillis en heb hem vorig jaar in de volle grond gezet maar bij ons is het alleen kleigrond gaat dit wel goed dan

    grt tonny


  • Reactie door lapalmeraie — 11 februari 2013 10:07 @ 10:07

    Beste Tonny

    Bij gezonde palmen vormt een kleigrond niet persé voor problemen hoor.
    Er zijn genoeg plaatsen in Nederland en België waar de grond inderdaad hoofdzakelijk bestaat uit klei en waar de exoten prima gedijen.
    In dit artikel gaat het echter om palmen die na opkweek uitgegraven worden. De palm is al verzwakt door die ingreep en heeft er dan veel meer moeite mee om door de zware kleigrond te raken.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door stefan — 7 januari 2014 20:36 @ 20:36

    Je kan wel palmen kopen met kleikluit maar dan moeten de wortels zeker uit de kluit komen (en niet 1 worteltje..)


  • Reactie door lapalmeraie — 8 januari 2014 08:22 @ 08:22

    Inderdaad Stefan, wanneer er voldoende gezonde wortels rond de klei zitten vormt de klei totaal geen belemmering meer. Dit artikel slaat meer op palmen met een zeer beperkt wortelgestel zoals zichtbaar op de foto’s.

    Vriendelijke groet
    La Palmeraie


  • Reactie door Ruud — 25 februari 2015 16:38 @ 16:38

    Ik heb een fortunei gekocht in een kleine pot vind ik
    Ik wil hem volgende week in de volle grond zetten
    Als ik de pot eraf haal zie ik in het midden lichte klei
    De wortels komen er wel goed doorheen
    Moet ik de kluit nou ook eerst schoonspoelen ?


  • Reactie door lapalmeraie — 25 februari 2015 19:48 @ 19:48

    Beste Ruud

    Dat is niet nodig hoor. Enkel wanneer er enkel klei en geen wortels te zien zijn spreken we van een “kleikluit” die schoongemaakt moet worden.

    Wel lijkt het me verstandiger om te wachten met aanplanten tot het voorjaar. De grond is nu immers nog koud en nat waardoor de palm een klap te verwerken krijgt. April is doorgaans beter geschikt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door L.Galis — 17 februari 2016 23:10 @ 23:10

    Het is de bedoeling mijn palmen te verpotten.
    De meesten staan nu in een soort turf.
    Is het een goed idee om zelf een mengsel te maken van klei en potgrond?
    Vriendelijke groeten.
    Leo.


  • Reactie door lapalmeraie — 18 februari 2016 07:29 @ 07:29

    Beste Leo

    Oppotten in klei lijkt me niet verstandig.
    Bij de kweker worden de planten in cocosvezel opgepot. Dit substraat is duurzaam, licht (interessant voor het transport), beschimmelt niet en draineert goed. Het is echter ook heel arm. In de kwekerij geeft dat niet aangezien de planten daar mer druppelaars of voedingsmatten continue gevoed worden.

    Zelf gebruikt u het beste een kwalitatieve potgrond verrijkt met cocosvezels zodat de plant voldoende steun en voeding krijgt maar de grond toch ook luchtig en gedraineerd blijft.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.