Klopt wat boemel zegt, in de natuur ga je de grond toch ook niet een magnetron stoppen, om de dingen te doden die er niet in horen, in de natuur gaat het toch ook vanzelf.
Als we teveel aandacht besteden aan het randgebeuren, dan gaat het juist fout.
De zaden gewoon op de grond half induwen, mag een mix met zand zijn en lekker vochtig en warm wegzetten en laten staan.
Geduld moet je hebben dat is het belangrijkste, het zaad zelf bepaald of het kiemt of niet (of het nu rammelt of niet).
Als ze rammelen of niet, daar kan je niets meer aan doen, gewoon zaaien en kijken of het wat wordt. Geen hele discussies op gang zetten, kost tijd en verspilde moeite. Het zaad kiemt of het kiemt niet. Het is immers betaald en gekocht via een zaadhandelaar, je weet nooit hoe lang dat daar ligt en of het goed is, of wat die zaadhandelaar er mee heeft gedaan. Gewoon vers zaad zelf ergens vandaan meenemen, dat is het beste en het liefst in het begin van een nieuw jaar. Bepaalde factoren uitsluiten, dan heb je de helft al gewonnen.
Leden van het forum, we gaan toch niet aarde of zand in de magnetron stoppen om te ontsmetten waar later eten in bereidt of op gewarmd dient te worden

Dat gebeurt in de natuur toch ook niet!!