door Rob op 17 feb 2015 23:02
Eea verschilt echt per soort, ongeacht je koelkast.
Sommige soorten hebben sowieso al een zeer beperkte kiemkracht en compenseren meestal met enorme hoeveelheden zaden (maar mag je met 10% kiemratio een gelukje treffen). Andere soorten blijven slechts enkele weken OK (zoals Cyrtostachys), terwijl anderen probleemloos maanden of zelfs jaren hun kracht behouden.
Over het algemeen betekent bewaren ook langer wachten bij het kiemen. Meer dan een jaar is op zich niets bijzonders, terwijl in de natuur in de regel vrijwel alle palmsoorten wel binnen 6 maanden uit de grond zijn.
PS: maar waarom zou je willen wachten

08/09, -14.7°C__14/15, - 3.6°C__20/21, -9.1°C
09/10, -10.0°C__15/16, - 5.9°C__21/22, -5.2°C
10/11, - 7.9°C__16/17, - 7.9°C__21/22, -6.9°C
11/12, -14.7°C__17/18, - 8.3°C__22/23, -7.1°C
12/13, - 7.9°C__18/19, - 7.5°C
13/14, - 0.8°C__19/20, - 2.8°C