De babaco is een verwant van de Papaya die je in de supermarkt kunt vinden. De wetenschappelijke naam is Vasconcellea ×pentagona, basioniem: Carica ×pentagona. Het is een hybride van de bergpapaja (Vasconcellea pubescens) en Vasconcellea stipulata.
De bergpapaya verdraagt veel lagere temperaturen dan de Carica papaya, die van de winkel dus, wat een echte tropische plant is. Is de Carica papaya een moeilijke plant om thuis te kweken en door de winter te slepen, de Bababo is dank zij zijn bergpapaya genen veel makkelijker. In de zomer kan hij buiten staan en in de winter staat hij zonder problemen in de huiskamer voor een licht raam.
De Babaco vormt geen zaad maar krijgt wel grote vruchten die in een aantal landen gebruikt worden om sap van te maken. Ook in Nederland of België zal hij gemakkelijk buiten op het terras of in de kas vruchten geven.
De vrucht wordt verbouwd in Chili, Colombia, Ecuador en Nieuw-Zeeland. Vooral in Nieuw-Zeeland wordt de vrucht op grote schaal professioneel gekweekt en verwerkt in de sap industrie.
De Babaco is zeer aromatisch, maar niet echt zoet. De smaak wordt vaak omschreven als een mengsel van aardbei, papaya, kiwi en ananas. Men noemt de Babaco ook wel champagnefruit.
De vruchten groeien direct aan de stam. Bij elk blad ontstaat ook een bloem die zich zonder bestuiven tot een vrucht ontwikkelt.
Bij de tropische Carica papaya zie je dezelfde manier van bloeien, maar die ontwikkelen zich alleen aan de vrouwelijke planten. Bij de mannelijke planten ontwikkelen zich trosjes bloemen.
De vruchten zijn cilindervormig met een lengte van 20–30 cm en een doorsnede van circa. 12 cm. Bij de steelaanzet is de vrucht stomp van vorm en aan het uiteinde puntig. De schil is groen van kleur en verkleurt tijdens het rijpen geel. De vrucht kan inclusief schil gegeten worden of verwerkt tot bijvoorbeeld een smoothy of in fruitsalades. Met pitjes hoef je geen rekening te houden want die zijn er niet.
`
Sommigen noemen Babaco een superfood maar dat etiket wordt wel snel op een gezond product geplakt. Niettemin, de Babaco is gezond. Hij heeft onder meer een hoog vitamine C-gehalte en is ook rijk aan andere vitaminen en mineralen, waaronder vitamine A, kalium en magnesium.
Deze voedingsstoffen worden geacht de gezondheid van het hart te verbeteren, de bloeddruk te reguleren en ontstekingen in het lichaam te verminderen.
Babcoproducten zoals sap worden gebotteld verkocht. In Nederland heb ik het nooit gezien evenmin als Babacofruit. Babacoplanten kan je wel kopen bij verschillende aanbieders.
Zaaien van de Babaco is niet mogelijk want er is geen zaad, dus vermeerderen gaat middels stekken. Gelukkig stekt de Babaco gemakkelijk. Je kan een top afknippen maar de eigenaar zal dat niet graag voor jou doen. Aan de voet van oudere planten willen wel eens uitlopers ontstaan die je kan gebruiken. Zijtakken vormt de Babaco niet. Wel ontstaan er meestal meerdere toppen als je de plant topt.
Bij lage temperaturen voorzichtig met water geven en voor de rest zijn er weinig problemen. In de volle grond kunnen Babaco's flinke afmetingen bereiken, maar bij u thuis in een pot zal het wel bij hooguit 2 meter blijven.
Oudere Babaco in Nieuw-Zeeland met vruchten:
Babaco, een interessante plant. Decoratief, niet moeilijk te verzorgen met als extra nog lekker en gezond fruit ook!