Waarom hangen er waterdruppels aan het blad?

juli 18th, 2009 · 24 Comments

guttatie_aardbeibladPlanten die in pot gehouden worden vertonen soms een vreemd verschijnsel; er hangen waterdruppels aan het uiteinde van het blad en dat terwijl ze niet beneveld zijn geweest.

Guttatie, zoals dit verschijnsel officieel heet, kan veroorzaakt worden door twee zaken.


1.Worteldruk

Planten nemen voedingstoffen, mineralen en vocht op via hun wortels door middel van een proces dat we osmose noemen. In het kort komt het erop neer dat de wortels eerst voedingstoffen opnemen waardoor de omgeving in de wortelcel zouter wordt dan de omgeving er buiten. Op die manier wordt het water de wortels in gezogen. Vervolgens wordt dit water via de houtvaten naar de bladeren gevoerd. Daar wordt het water vervolgens verdampt door de huidmondjes. Normaliter is dit proces in evenwicht maar indien de wortels meer water opnemen dat de plant kan verdampen wordt de worteldruk te hoog. Hierdoor krijgt het water niet voldoende tijd om te verdampen maar zal meteen als druppel naar buiten worden geperst via de waterporiën (hydathoden). Dit zijn speciale wateruitscheidende klieren aan de bladpunten.

2. Luchtvochtigheid

Een andere oorzaak kan een te hoge luchtvochtigheid zijn. De verzadigde lucht heeft dan onvoldoende capaciteit voor de opname van nieuwe waterdamp. Het water wordt dan afgevoerd als waterdruppel. Omdat de luchtvochtigheid ‘s nachts vaak stijgt doet guttatie zich vaak in de vroege ochtend voor.

Gevolgen van guttatie

Guttatie is niet schadelijk voor de plant. Het verschijnsel beschermt de plant juist tegen de te hoge worteldruk. Bij kamerplanten kan het verschijnsel echter wel vervelende vlekken op de vloer met zich meebrengen.

Niet te verwarren met:

Honingdauw. Hierbij wordt er ook een plakkerig vocht uitgescheiden door luizen. Het vocht situeert zich eerder over de hele plant i.p.v. aan de bladpunten. Bovendien kunt u deze luizen ook op uw plant terugvinden. Voor meer info hierover raadpleeg onze EHBO-gids voor palmen.

© La Palmeraie


24 reacties »

 • Reactie door Joyce — 20 juli 2012 09:41 @ 09:41

  Goedemorgen,

  mijn bananenplant (staat binnen en) doet ook af en toe aan guttatie, dit leek me wel een goed teken eigenlijk maar als ik dit artikel lees klinkt het alsof ik hem teveel water geef…? zou goed kunnen kloppen want er beginnen twee bladeren geel te worden (ik dacht dat dat kwam door te weinig water dus ging nog enthousiaster met gieter in de weer maar heb gelukkig nu uw site ontdekt)
  Maar guttatie is dus een teken dat ie iets teveel water heeft om zelf te kunnen verwerken?

  Verder; de plant houdt van warmte en licht toch? ik heb namelijk een klein huisje op mn dak soort broeikasje, als ik hem hier (af en toe een weekend) in zet is dat dan denkt u goed voor m?

  En laatste vraag; de plant (hij of zij?) heeft twee ‘kindjes’ naast de hoofdstam. Ik laat deze denk ik het liefst erbij staan, zo ziet de pot er mooi vol uit en bovendien vind ik 1 bananenplant genoeg. maar is dit een goed idee of wordt dat op een goed moment te krap? ik ga hem op tzt wel verpotten, ik las dat dit het beste kan op het moment dat de wortels onder de pot uitkomen en de wortels wat krap in de pot gaan zitten toch?

  Veel vragen dus voor deze groene vingers in ontwikkeling, ik hoor graag uw tips en adviezen en ben al erg geholpen met de rest van uw site, dank daarvoor!

  Groet Joyce


 • Reactie door lapalmeraie — 21 juli 2012 11:36 @ 11:36

  Beste Joyce

  Het is iets gecompliceerder dan louter een te veel aan water.
  Sommige planten gutteren nu eenmaal altijd. De luchtvochtigheid speelt een veel belangrijker rol.
  Maar in principe hoeft u zich daar allemaal geen zorgen om te maken.
  Te veel water is echter niet goed en kan inderdaad zorgen voor gele bladeren. In dat geval mindert u de watergift het best.
  Sowieso is er geen standaard qua waterbehoefte dus moet u altijd even de grond controleren door er simpelweg een vinger in te steken.
  Voelt de grond droog dan mag er weer wat water bij. Op warme zonnige dagen verdampt een bananenplant behoorlijk wat vocht en mag hij wat meer water krijgen. Op sombere/koude dagen wat minder.

  Ze houden inderdaad van veel licht en warmte. Hoe meer hoe beter, maar… de plant steeds verplaatsen is ook niet echt ideaal. U haalt beter resultaat door hem gewoon op een vaste plek te laten staan. Bovendien zijn de bladeren die binnen gevormd worden niet bestand tegen het zonlicht en riskeert u dat deze buiten op het dak alleen maar verbranden.

  De uitlopers kunt u inderdaad naast de hoofdstam laten staan, maar uiteraard zal de plant dan op termijn wel verpot moeten worden naar een grotere pot.
  Zodra de wortels onder de pot uit groeien en een beetje op gevoel. De verhouding pot vs plant moet een beetje kloppen voor het oog.

  Veel succes
  La Palmeraie


 • Reactie door Willeke — 20 maart 2013 11:53 @ 11:53

  Goedemorgen,

  Hartelijk dank voor uw snelle reactie. Het heeft een goed en duidelijk antwoord op mijn vraag.

  Met vriendelijke groet
  Willeke


 • Reactie door adriaan — 14 april 2013 18:44 @ 18:44

  U schrijft niets over zijn bloemen ,we hebben er 5 gehad de afgekopen zomer.
  Toevallig zijn ze vandaag weer naar buiten gegaan ,want daar doen ze het best.
  We hebben ze al meer dan 25 jaar
  Mvg
  Adriaan


 • Reactie door lapalmeraie — 15 april 2013 15:40 @ 15:40

  Beste Adriaan

  Dit artikel gaat puur over het fenomeen guttatie. Voor de volledige beschrijving van bananenplanten kunt u elders op deze site de nodige informatie vinden.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door myriam vink — 14 juni 2013 14:47 @ 14:47

  Door guttatie van de olifantsoor krijg ik nu water op mijn laminaat. Zijn dit blijvende vlekken? I.v.m. vakantie kan ik ze niet steeds weghalen.


 • Reactie door lapalmeraie — 15 juni 2013 09:55 @ 09:55

  Beste Myriam

  Het zijn gewoon waterdruppels maar die trekken wel in hout en laten zo kringen achter inderdaad. Net zoals een glas dat ook zou doen bijvoorbeeld.

  Misschien kunt u er tijdens vakanties iets onder leggen?

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Greet — 26 maart 2014 15:49 @ 15:49

  Fijn hier wat meer te weten te komen! =D
  Wat minder water geven dus…
  Ik heb wel gemerkt dat er mieren afkomen op die druppels :-\


 • Reactie door lapalmeraie — 26 maart 2014 16:42 @ 16:42

  Beste Greet

  Bent u zeker dat het waterdruppels zijn het geen honingdauw betreft? Honingdauw voelt kleverig aan. Dit zou namelijk duiden op de aanwezigheid van luizen en mieren “melken” de luizen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Greet — 26 maart 2014 19:02 @ 19:02

  Het is echt wel waterig en niks kleverig. Ik zie ook geen ongewenste beestjes op de plant.
  Ik zal het even afwachten.

  Bedankt!


 • Reactie door Johnf380 — 25 mei 2014 14:57 @ 14:57

  I’m really enjoying the design and layout of your website. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Excellent work! kadefeffkadd


 • Reactie door Monique — 27 november 2014 09:18 @ 09:18

  Hallo,

  Heeft er iemand een goed tip voor het verwijderen van gutatie vlekken op een tegelvloer?
  De tegelvloer onder de bananenplant zit ondertussen vol vlekken en ik heb echt al vanalles geprobeerd om die vlekken te verwijderen (pure javel, Cilit Bang, stalen schuurspons).

  Bedankt!


 • Reactie door lapalmeraie — 27 november 2014 12:00 @ 12:00

  Beste Monique

  Persoonlijk gebruik ik daarvoor gewoon een glasreiniger of eventueel een antikal oid. Een schuurspons lijkt me omwille van krassen niet ideaal.
  Er bestaan wel speciaal hiervoor doorzichtige plastic platen zodat de vloer beschermd blijft.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Urszula Reinders-Radecka — 15 mei 2015 20:04 @ 20:04

  Hallo

  Onderin de pot van mijn Musa heb ik een laag hydrokorrels gebruikt. Nu weet ik niet of dit goed is of niet ?
  (Ik heb ergens gelezen dat hydrokorrels in pot van Musa niet goed zou zijn).
  Bij voorbaat dank en groeten
  Urszula


 • Reactie door lapalmeraie — 16 mei 2015 08:00 @ 08:00

  Beste Urszula

  Een laag hydrokorrels onderin de pot is in principe prima, maar veel belangrijker is het dat er ook gaten onderin de pot zitten zodat het overtollige water kan wegvloeien.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Urszula Reinders-Radecka — 16 mei 2015 13:07 @ 13:07

  Hartelijke bedankt !!!

  Nu weet ik dat is niks aan de hand en mijn Musa kan groeien .

  Hartelijke groeten

  Urszula


 • Reactie door Hessel Kuipers — 10 mei 2017 20:54 @ 20:54

  Zijn er ook grootbladige groene planten die geen guttatie vertonen?


 • Reactie door lapalmeraie — 11 mei 2017 08:25 @ 08:25

  Beste Hessel Kuipers

  Ja hoor, ik heb er bij mijn Monstera deliciosa bijvoorbeeld nooit last van.
  Rubberplanten doen het ook niet, net zo min als de bontbladerige Calathea’s.
  Allemaal zeer leuke kamerplanten.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door José Oudendijk — 17 juni 2017 20:55 @ 20:55

  Eerst kort een musa gehad die druppelde op de vloer, nu een xanthosoma die helaas na 1 dag ook weer druppels laat vallen op de houten vloer. Ik heb hem daarom nu maar even in de patio gezet. Blijft een plant druppels afgeven of kan het ook stoppen als hij eenmaal gewend is?


 • Reactie door lapalmeraie — 19 juni 2017 07:58 @ 07:58

  Beste José

  Dat heeft meer met het type plant en de omgeving te maken dan met het wennen. Er bestaan wel transparante plastic lekmatten om de vloer te beschermen maar misschien is een andere standplaats mooier/handiger.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Sylvia — 10 juli 2017 21:07 @ 21:07

  Vraagje. De druppels uit de olifantenoor worden door onze hond opgelikt van de vloer. Ik begreep dat de druppels puur uit water bestaan en dat dit dus ws niet schadelijk is ?

  Groet Sylvia


 • Reactie door lapalmeraie — 11 juli 2017 06:15 @ 06:15

  Beste Sylvia

  In tegenstelling tot het sap dat vrijkomt uit de wonden bij het wegknippen van de bladeren zijn de druppels bij mijn weten inderdaad onschadelijk noch irriterend. Bovendien gaat het uiteraard om zeer minimale hoeveelheden.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Hilde Smeets — 17 september 2018 09:38 @ 09:38

  Beste,
  Ik heb sinds een paar maanden een jong banenenplantje. Deze groeit heel goed en heeft al verschillende nieuwe bladeren gekregen. Bij aankoop had hij ook enkele kleine scheutjes. Deze zijn nu enorm gegroeid. Ook komen er aan de onderkant vele wortels te voorschijn. De plant staat nog altijd in de pot waar ik hem in gekocht heb. Deze heeft een doorsnede van 11 cm. Ik vermoed dat het hoog tijd is om hem om te potten. Maar ik twijfel of het nu wel mag want verpotten doe ik altijd in het voorjaar. Mijn vraag is dus of ik hem nu naar een grotere pot kan planten en hoe groot mag deze nieuwe pot dan zijn?
  Ook geef ik de plant, net zoals mijn andere planten, vanonder water zodat hij zelf zoveel water kan nemen als hij wil. Is dit een goede methode?
  Graag uw advies aub.
  Groetjes Hilde


 • Reactie door lapalmeraie — 17 september 2018 14:01 @ 14:01

  Beste Hilde

  Dat lijkt me inderdaad wel een hele kleine pot voor de plant, u mag deze gerust nu nog verpotten.
  Het water geven via de onderschaal is overigens een prima techniek. Ik gebruik die zelf met name in de winter veel wanneer deze plant zeker niet te nat mag staan.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie