Is de luchtvochtigheid voor de palm te laag? Zo opgelost!

juni 16th, 2011 · 21 Comments

Van nature komen veel van de palmen die wij als kamerplant gebruiken uit tropische of subtropische gebieden. Qua gemiddelde temperatuur voldoet een huiskamer dan ook prima aan de vereisten. De luchtvochtigheid vormt veelal een veel groter probleem. In dit artikel bespreken we hoe dit probleem eenvoudig kan worden aangepakt.

Verwarming van de huiskamer

De centrale verwarming in de huiskamer zorgt niet alleen voor de ideale temperatuur voor u en uw exotische planten maar zorgt daarentegen ook voor een zeer droge lucht. Dat dit vóór de tijd van de centrale verwarming wel anders was bewijst het feit dat men toen ook heel andere kamerplanten hield. Tegenwoordig is een Varen of een Klimop in de huiskamer immers lang niet meer zo gewoon. Extra aandacht voor de standplaats en/of het gebruik van de verwarmingsradiator is dus aan te bevelen.

Vloerverwarming is hiervoor wel een mooi alternatief. Niet alleen is de verwarming (en dus ook de droge lucht) zo veel minder geconcentreerd rond bepaalde plekken ook stimuleert de warme ondergrond de groei van de wortels. Mooi meegenomen dus.

Sproeien

De bladeren van uw palm regelmatig besproeien met een plantenspuit is natuurlijk een mogelijke oplossing. Het is natuurlijk, helpt meteen tegen het stof op de bladeren en schept ineens een goede gelegenheid om de conditie van uw palm nader te bekijken. Helaas zijn er ook wat nadelen. Het besproeien gaat meestal gepaard met het nodige dweilen achteraf. De nevel daalt immers ook neer op de grond en de palm drupt nog een tijd na. Ook is het effect maar van korte duur doordat de nevel ook snel weer opdroogt. Herhaaldelijk sproeien is dan ook een must. Vooral bij palmen uit een zeer tropisch klimaat zoals de Kokospalm.

Waterbakjes

Een andere eenvoudige maar misschien minder esthetische oplossing is het plaatsen van waterbakjes. Het water verdampt en zorgt lokaal voor een verhoogde luchtvochtigheid. U kunt zo heel gericht de luchtvochtigheid verhogen waar nodig. Er worden speciale bakjes verkocht om aan de radiator zelf te hangen maar een eigen bakje volstaat even goed. Zo kan een plastic fles over de lengte worden doorgesneden. Deze legt u gevuld met water op de radiator. Ook kan een kommetje water op de potgrond gezet worden of er vlak naast. Het enige dat u nu nog hoeft te doen is regelmatig met een gieter alle waterbakjes bijvullen.

“Eiland-techniek”

De meest discrete en duurzame techniek om de luchtvochtigheid te verhogen, daar waar nodig, is de zogenaamde eiland-techniek. Hierbij is het de bedoeling dat er permanent water in de onderschaal blijft staan zonder dat de palm met zijn wortels in het water staat. Dit zou immers wortelrot kunnen veroorzaken. Het is dan ook belangrijk dat de pot op een verhoging in de onderschaal komt te staan. Hiervoor kunt u van alles gebruiken; een omgekeerde kleinere onderschaal (vanwaar de naam “eiland-techniek”),klosjes, stenen, grind,… noem maar op. Het water uit de onderschaal verdampt langs de pot omhoog en zorgt zo voor een lokaal verhoogde luchtvochtigheid. Bij het water geven van de palm loopt het overtollige water via de drainage gaten de onderschaal in waardoor hier altijd wel een laagje water in blijft staan. Indien nodig kunt u ook de onderschaal rechtstreeks aanvullen.

En buiten?

Buiten vormt de luchtvochtigheid absoluut geen probleem. Het regent bij ons vaak genoeg waardoor wij ongeveer dezelfde luchtvochtigheid hebben als in een tropisch klimaat…

© La Palmeraie

21 reacties »

 • Reactie door Huub van Velsen — 18 juni 2011 15:36 @ 15:36

  Niek,
  weer wat geleerd.
  Thanks.

  P.S.
  Denk aan de koffie in Eindhoven.

  Groetjes,
  Huub


 • Reactie door lapalmeraie — 18 juni 2011 18:14 @ 18:14

  Beste Huub

  Leuk dat je er iets aan hebt gehad.
  En als ik een keer in de buurt ben kom ik langs, beloofd! ;)

  Vriendelijke groeten
  Niek – La Palmeraie


 • Reactie door Kamerplant — 13 januari 2012 15:23 @ 15:23

  Leuk artikel en zeer gedetailleerd. Met veel plezier gelezen!


 • Reactie door Rimco — 28 september 2012 15:45 @ 15:45

  Een luchtbevochtiger doet wonderen…


 • Reactie door lapalmeraie — 2 oktober 2012 12:27 @ 12:27

  Beste Rimco

  Klopt, maar zo’n apparaat is natuurlijk niet gratis.
  De beschreven middeltjes zijn eenvoudig te realiseren en kosten niets.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Michel — 24 april 2013 13:58 @ 13:58

  Interessant om te lezen. Dank!


 • Reactie door Wilfred — 20 augustus 2013 11:53 @ 11:53

  Leuk om te lezen, helaas het sproeien is voor ons geen optie aangezien de plant op een parketvloer staat en hij niet zo klein is dat je hem even oppakt. Maar misschien dat het eiland principe wel helpt.


 • Reactie door lapalmeraie — 28 augustus 2013 07:21 @ 07:21

  Beste Wilfred

  Zelf ben ik ook niet zo voor het sproeien. Als je het echt goed wilt doen is het huis al snel een groot waterballet.

  Het eilandprincipe is in dat opzicht veel handiger. Bij grote potten kan er ook simpelweg een schaaltje water op de potgrond zelf gezet worden.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door karel — 15 september 2013 16:44 @ 16:44

  Is het houdn van een Goudpalm verstandig voor iemand die elke ker 3 maanden weg is en af en toe heel mischien iemand heeft die mijn planten water komt geven?? Hij staat bij het raam op zuid . grote pot voldoende ruimte voor de ondergrandse aanhanselen( wij noemen dit wortels) ik heb hem nu 3 jaar maar hij groeit voor geen meter! ik heb hem deze week verpot groetere pot wellcht gaat het nu beter. is het raadzaam dat ik de plant in het trappenhuis zet , zodat mijn buurvrouw af en toe water kan geven . het is natiuurlijk een stuk koeler( koud ) in de winter tijd . Ik ben in januari weer terug
  Zegt u het maar . ik ben er zuinig op en vind het mooi staan in min appartement.Ik zou graag zien dat hij erg gaat groeien en ook de einde van de bladeren niet meer bruin zijn in plaats van groen , of heb ik mischien geen groene vingers??

  Karel


 • Reactie door lapalmeraie — 17 september 2013 16:07 @ 16:07

  Beste Karel

  3 maanden zonder verzorging lijkt me wel erg lang. Ook te koud lijkt me niet verstandig bij deze soort. Is er niemand die de palm tijdens uw afwezigheid in huis wil/kan nemen?

  Groeien doen palmen over het algemeen behoorlijk traag. Het is dan ook niet vreemd dat de palm niet zichtbaar toeneemt in volume.

  Droge bladpunten is doorgaans een gevolg van een te droge lucht. Echt vermijden is erg lastig in de huiskamer omwille van de droge lucht. Met de tips uit dit artikel zou het wel een stuk beter moeten gaan.

  Vriendelijk groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Jean — 4 oktober 2016 13:31 @ 13:31

  Bananenplant (30 cm) afgesneden moederplant en reeds drie dagen geleden verpot. Voldoende water gegeven maar de bladeren vouw naar beneden aan beide kanten van de middennerf ?


 • Reactie door lapalmeraie — 4 oktober 2016 14:11 @ 14:11

  Beste Jean

  Het is mij niet helemaal duidelijk of het om de moederplant gaat waarvan een uitloper werd weggesneden of het om de uitloper zelf gaat. In ieder geval is het niet abnormaal dat de plant na een dergelijke interventie een kleine terugval heeft. De wortelverstoring zorgt immers voor wat meer moeite qua wateropname ondanks de aanwezigheid van water. U neemt de watergift dan best even wat af zodat de wortels en/of plant niet gaan rotten. Pas wanneer de groei weer herneemt mag u weer water geven als gebruikelijk.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Caroline — 15 maart 2019 07:37 @ 07:37

  Beste,

  Ik heb sinds kort een mooie plant in onze slaapkamer gezet (21m2), mede omdat hij zo’n reinigende functie heeft. Dit lijkt me super om verse lucht in te ademen terwijl je slaapt. Nu, ik besproei hem regelmatig maar telkens wanneer ik dit doe, ruikt onze kamer de dag erna erg onfris. Kan dit en hoe zou dit komen?

  Alvast vriendelijk bedankt voor het antwoord!


 • Reactie door Caroline — 15 maart 2019 07:38 @ 07:38

  Ik bedoel uiteraard een mooie Palm :-)


 • Reactie door lapalmeraie — 15 maart 2019 10:35 @ 10:35

  Beste Caroline

  Ik vermoed dat u de aarde ook besproeit? Dat veroorzaakt inderdaad een vrij typische muffe geur.
  Bij het besproeien is het voldoende om enkel de bladeren zelf te besproeien. Afnemen met een vochtige spons of doek kan ook of zelfs gewoon even de plant onder de douche zetten.

  Het water geven doet u vervolgens enkel via de onderschaal, zo zuigt de plant het water zelf op en blijft de potgrond grotendeels droog en geurvrij. Bovendien voorkomt u zo ook dat er van die vervelende zwarte vliegjes in de potgrond komen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Linda — 24 oktober 2020 16:29 @ 16:29

  Ik ben sinds afgelopen zomer de trotse bezitster van een gouden lotus bananenplant.Het gaat hier om een stekje. Binnen zeer korte tijd is de plant buiten in pot in de zomermaanden uitgegroeid tot een heuse plant. Omdat ze plant nog geen jaar oud is besloot ik m voor de koudere maanden binnen te zetten. En tot nog toe komen er nieuwe bladeren. Binnen een 2 weken tijd zijn er 2 nieuwe complete bladeren uitgekomen. Echter.. het laatst uitgekomen blad is minder groen van kleur en lijkt wat slapper! En begint langzaam aan te krullen. De planten worden allen door mij wekelijks met de nevelaar bespoten en krijgen een scheutje water. Aan de verwarmingen hangen bakjes met water… wat doe ik verkeerd?


 • Reactie door lapalmeraie — 24 oktober 2020 17:53 @ 17:53

  Beste Linda

  Vermoedelijk komt dit door de aanpassing naar de relatief donkere standplaats binnen.Zet hem echt pal achter het raam en pas de watergift aan, aan de winterperiode door vrijwel geen water meer te geven. De grond mag slechts heel licht vochtig zijn. Water geven via de onderschaal is nog beter.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Brandon — 28 november 2020 20:08 @ 20:08

  Ik sproei kokospalmen niet meer, behalve nieuwe droge vlekken. Ze vertoonden wel eens een aantal droge vlekken, maar dat is na een tijdje gestopt toen ik ze gewoon aan de droogte liet wennen en het lijkt een prima oplossing te zijn. Nieuwe bladeren vertoonden later geen vlekken meer.


 • Reactie door lapalmeraie — 30 november 2020 12:53 @ 12:53

  Beste Brandon

  Bedankt voor de kennisdeling. In principe kan het blad nog aardig tegen de droge lucht maar is het vooral een probleem dat hierdoor snel spintmijt optreedt.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Cok Arkesteijn — 15 mei 2021 20:44 @ 20:44

  Goedeavond,

  Geldt het verhaal ook voor een ‘Kentiapalm’? Ik heb er een in mijn woonkamer en hij blijft groen, maar er zit nagenoeg geen groei in!?


 • Reactie door lapalmeraie — 17 mei 2021 12:54 @ 12:54

  Beste Cok

  Jazeker al zal het probleem daar niet liggen. Deze palmsoort staat inderdaad niet gekend om zijn snelheidsrecords en groeit, zelfs voor een palm, erg traag.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.