Een palm van maximum 2-3 meter hoog?

april 28th, 2020 · No Comments

Regelmatig ontvangen we de vraag welke palmboom niet groter wordt dan 2 à 3 meter en of de groei ook beperkt kan worden. Niet iedereen heeft immers voldoende plaats voor een enorme palmboom en u wilt onaangename verrassingen vermijden natuurlijk. In dit artikel geven we u meer inzicht in welke palmsoorten aan uw wensen voldoen, waar u op moet letten en welke verwachten realistisch zijn.

Klein houden door snoei niet mogelijk

In tegenstelling tot veel andere bomen en heesters in de tuin, kan de groei van een palm niet beheerst worden door te snoeien. Het blad wordt maar op één plek gevormd, in het hart van de palm en wanneer u dit zou snoeien eindigt u met een dode stam zonder bladeren. Sommigen beweren dat je de groei kunt beperken door de palm in pot te laten. Ook dat is maar deels waar. De palm zal inderdaad wel iets trager groeien maar de groei blijft wel gewoon doorgaan. Hij zal er vooral minder mooi uit zien en meer aandacht nodig hebben qua voedingsstoffen en water. Dit geldt overigens ook voor palmen die met pot in de volle grond worden gezet. Het zal de groei niet beperken maar later wel problemen opleveren door een verminderde steun omdat er onvoldoende zijwaartse wortels werden gevormd.

Kies de juiste soort

Er bestaan ruim 4000 palmsoorten maar slechts een handje vol is ook echt geschikt om te houden in de tuin met een gematigd klimaat. Daarop focussen we ons dan ook in dit artikel. We beperken ons gemakshalve ook tot de soorten die gemakkelijk te verkrijgen zijn. Bij het kiezen van een geschikte palm is het aan te raden om vooraf goed op te zoeken wat de juiste eigenschappen van de palm zijn en welke behoeften deze palmsoort precies heeft. De gewenste hoogte van de palm kan zo’n wens zijn, maar denk bijvoorbeeld ook aan de winterhardheid van de palm, de behoeften kan water,…

De volgende artikels zijn hierbij zeker relevant:

Verzorging van palmen
Waar moet ik op letten bij het kopen van een palm?
Kan een palmboom naast de vijver aangeplant worden?
Hoe moet ik een palm in volle grond aanplanten?

Eens een een bepaalde soort op het oog hebt, kan dit artikel een realistisch beeld geven van de groeisnelheid:

Hoe oud is mijn palm & hoe snel groeit mijn palm?

Onderstaand een niet-limitatief overzicht van enkele courante soorten en hun eigenschappen, beginnend bij 2 soorten die inderdaad min of meer aan de vraag van 2 à 3 meter maximum hoogte voldoen.

Chamaerops humilis

(volledige beschrijving)
De Europese dwergpalm is een klein blijvende soort die door de uitlopers meer in struikvorm groeit. Hij is winterhard tot -12°C en houdt van de wat drogere zonnige standplaats. Bij te veel vocht krijgt hij het vooral ‘s winters lastig wat zich in eerste instantie uit door zwarte stippen op het blad. Hij vereist geen speciale verzorging en de groei is eerder traag. De bladstelen hebben scherpe bladstekels, houd hier rekening mee op plekken waar veelvuldig langsgelopen wordt. Ideaal voor de kleinere tuinen en ook zeer geschikt voor in pot voor op het terras of balkon.

Trachycarpus fortunei

(volledige beschrijving)
De Chinese waaierpalm is eigenlijk de palm bij uitstek geschikt voor vrijwel elke tuin. Hoewel de uiteindelijke hoogte zo’n 12 meter bedraagt zal het vele jaren duren voordat de palm ook effectief zo groot zal zijn. Laat u zich hierdoor dus niet afschrikken. We schatten dat de Trachycarpus helemaal bovenaan dit artikel minstens een jaar of 30 is. De onderstaande foto’s illustreren de effectieve groei het beste. Opvallend is dat kleiner aangeplante exemplaren veel sneller groeien dan exemplaren die al groot zijn aangeplant. Het is een uiterst makkelijk palm die op vrijwel iedere plek goed groeit. Hij is winterhard tot -18°C en heeft daarom eigenlijk geen echte verzorging nodig. Hoe doet het het beste in volle grond maar kan eventueel ook in pot gehouden worden. Door zijn smallere uiterlijk past hij zelfs in de kleinere tuinen prima.

Alternatieven

Mogelijke alternatieven van palmen die niet zo snel te groot worden en een niet al te speciale verzorging vragen zijn de

Jubaea chilensis

Deze palm groeit erg traag en is daardoor ook een stuk duurder. Hij is winterhard tot zo’n -12°C maar moet bij extremere winters wel droog gehouden worden. Hoewel hij op termijn erg massief kan worden maakt zijn trage groei dat het toch een mooie palm is, ook voor de middelgrote tuin.

Butia odorata

Een prachtige palm die winterhard is tot ongeveer -12°C en dus enkel bij de wat koudere winters wel bescherming nodig heeft. Hij groeit relatief compact waardoor hij zelfs in de kleinere tuin nog goed te plaatsen is. De palm is echter minder courant en wordt nog vaak aangeboden onder de naam Butia capitata.

Minder geschikt…

Phoenix canarienis

(volledige beschrijving)
De Canarische dadelpalm wordt veel als klein exemplaar te koop aangeboden in de supermarkten, bouwmarkten en tuincentra. Dit is echter typisch zo’n palm die snel onhandelbaar groot wordt. Hij groeit relatief snel, zeker eens hij echt aangeslagen is in volle grond maar is slechts winterhard tot -6°C waardoor hij met uitzondering van hele milde winters wel steeds bescherming nodig heeft. Een prachtige palm maar enkel geschikt voor grote tuinen en een mild klimaat of voor liefhebbers die geen problemen hebben het aanbrengen van de bescherming wat vooral een enorme klus is eens hij groter is. Hij doet het ook goed in pot maar zal ook dan nog steeds vlot doorgroeien waardoor de pot na verloopt van tijd te klein wordt. Hij kan overigens wel tegen wortelsnoei zodat hij iets langer in dezelfde pot gehouden kan worden.

Washingtonia robusta

(volledige beschrijving)
De Mexicaanse waaierpalm is nog zo’n typische palm die vaak in de reclamefoldertjes staat als klein exemplaar. Hij groeit echter enorm snel en heeft weinig specifieke verzorging nodig. Door zijn beperkte winterhardheid, – 6°C en zijn royale omvang na enkele jaren is de aanplant enkel aan te raden voor liefhebbers die die weten waar ze aan beginnen. Vroeg of laat wordt hij te groot om te beschermen en dan kan een iets strengere winter fataal zijn.

© La Palmeraie

Reageren? »

Reageren?

Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.