Alle Trachycarpus soorten op een rij!

mei 20th, 2010 · 44 Comments

Dankzij zijn interessante eigenschappen is de Trachycarpus zonder twijfel één van de meest populaire palmen in onze tuinen. Hij is immers zeer winterhard, groeit relatief snel vergt weinig verzorging en is bovendien nog eenvoudig zelf te kweken. Niet voor niets wordt hij dan ook steeds vaker te koop aangeboden. Meestal betreft het de Trachycarpus fortunei ook al gebruikt men nog veel zijn oude naam. Maar ook de Trachycarpus fortunei ‘Wagnerianus’ is aan een opmars bezig. Omdat het geslacht Trachycarpus veel soorten en variëteiten bevat hierbij een overzicht.

Meest populaire soorten:

T fortuneiTrachycarpus fortunei (T. fortunei ‘Chusan’)

(oude benaming: Chamaerops excelsa)
Meest bekende en verkochte waaierpalm. Hij is zeer bestand tegen ons vochtige en koude klimaat. Hij is goed zelf te zaaien bij een temperatuur rond de 20°C. Tijdens de zomermaanden kan hij zelfs in volle grond gezaaid worden. Jonge exemplaren groeien traag maar wanneer de stam eenmaal gevormd is kan het snel gaan. De laatste tijd worden er ook vaker fortunei’s met onthaarde stam aangeboden. Deze puur esthetische ingreep heeft nauwelijks invloed op de winterhardheid maar geeft de palm wel een heel ander uiterlijk. Dit strippen van de stam is ook prima zelf te doen.
Winterhardheid: -17°C

T wagnerianusTrachycarpus fortunei var. wagnerianus

(oude benaming: Trachycarpus wagnerianus, maar recent aangepast naar variëteit van de fortunei)
Zeer populaire palm die de laatste jaren aan een opmars bezig is. Hij is goed bestand tegen kou en nattigheid en kan dan ook prima aangeplant worden in volle grond. Zijn stijve blad maakt hem meer bestand tegen de wind. Bovendien neemt hij minder ruimte in beslag dan de fortunei waardoor hij ook uitermate geschikt is voor kleinere tuinen of het terras. Als jonge palm groeit hij traag maar heeft hij wel een mooi bonzai-achtig uiterlijk. Hierdoor is hij ook populair als potplant. Eenmaal wat groter ligt de groeisnelheid ongeveer gelijk met de fortunei. Sommigen beweren dat de wagnerianus iets minder winterhard is dan de fortunei, maar lang niet alle liefhebbers delen deze mening.
Winterhardheid : -16°C

Minder courante soorten (en niet persé erkend):

T fortunei darjeelingTrachycarpus fortunei ‘Darjeeling’

Een variant van de populaire fortunei, maar afkomstig uit Darjeeling in het Noordoosten van India. De bladeren zijn iets stijver en compacter.
Winterhardheid: -17°C

Trachycarpus fortunei ‘Hasan’

Lijkt qua stam sterk op de T. fortunei ‘Tesan’ maar het blad is kleiner en lichter van kleur. De vezels van de stam komen gemakkelijk los.
Winterhardheid: -17°C

Trachycarpus fortunei ‘Kiril’

Trachycarpus fortunei selectie uit Bulgarije. Erg in trek omdat deze erg winterhard zou zijn.
Winterhardheid: -18°C

T fortunei MisanTrachycarpus fortunei ‘Misan’

Zeer zeldzame palm die enkel voorkomt in enkele verwilderde bergstreken. Hij blijft relatief klein, het blad loopt van geel over in groen.
Winterhardheid: -17°C

T fortunei TesanTrachycarpus fortunei ‘Tesan’

Zeldzame soort met een dikke en relatief korte stam maar grote en dikke bladeren. De grote zaden (grootste binnen de Trachycarpus familie) zijn bedekt met een witte waslaag.
Winterhardheid: -17°C

T fortunei WinsanTrachycarpus fortunei ‘Winsan’

Zeldzame soort die sterk lijkt op de gewone fortunei. De Winsan vormt echter zijn bladsegmenten in een waaier van 360° rond.
Winterhardheid: -17°C

T geminisectusTrachycarpus geminisectus

Een vreemde verschijning tussen alle andere Trachycarpussoorten gezien de bladeren. De bladeren hebben ongeveer 40 segmenten welke per 2 aan elkaar zitten (geminisectus = tweeling). Bladeren zijn dik en voelen leerachtig aan en hebben een donkergroene glans en aan de onderkant een lichte wax laag. Hij komt voor in Noord Vietnam en in China dicht bij de grens van Laos en Vietnam.
Winterhardheid: -10°C

Trachycarpus latisectus (T. sikkimensis)

(oude benaming: Trachycarpus martianus var. latisectus, T latisectusmaar recent aangepast naar variëteit van de martianus)
De naam latisectus verwijst naar de brede segmenten van de bladeren wat inderdaad één van de meest bekende eigenschappen is van deze palm (segmenten zijn ongeveer 5 cm breed wat veel breder is dan de gewone fortunei). Over het algemeen is het blad ook glanzender dan de fortunei. De stam is kaal en de zaden zijn koffieboonachtig (samen met de martianus de enige koffieboonachtige zaden binnen de Trachycarpusfamilie). Het gebied van de latisectus is niet uitgestrekt en gelukkig wordt deze palm dan ook gecultiveerd. De palm groeit in de Sikkim Himalayas in het Noordoosten van India. Jonge planten krijgen het best een standplaats in de schaduw en kunnen gevoelig zijn voor rode spintmijt.
Winterhardheid: -8°C

Trachycarpus martianus

T martianus Khasia Hills1Trachycarpus martianus ssp khasyana (T. martianus ‘Khasia Hills’)

Qua verschijning één van de mooiere Trachycarpussen. De bladeren zijn diep ingesneden en hebben een prachtige vorm en lichtgroene kleur. De stam is slank en kaal. Helaas is hij minder winterhard dan de meeste andere soorten. Zeer moeizame groeier in ons klimaat.
Winterhardheid: -6°C

T. martianus 'Nagaland'Trachycarpus martianus ‘Nagaland’

De bladeren zijn lichtgroen, sierlijk overhangend en bestaan uit zeer veel vingers. Hierdoor heeft hij een tropisch uiterlijk en is hij qua uiterlijk eigenlijk de tegenhanger van de T. wagnerianus. Over de winterhardheid is nog niet veel gekend, maar vermoedelijk is hij één van de minst winterharde.
Winterhardheid: -6°C

T martianus NepalTrachycarpus martianus ‘Nepal’ (T. martianus ssp martianus)

Deze variëteit bezit dezelfde eigenschappen als ‘Khasia Hills’ maar komt vooral meer uit het noorden van de Himalaya en groeit veelal op grotere hoogte. Hierdoor is de Nepal iets beter bestand tegen de vorst als de ‘Khasia Hills’ en zijn de bladeren ook iets donkerder van kleur. Bladeren zijn ook iets kleiner en kennen minder bladsegmenten. Hij groeit redelijk snel.
Winterhardheid: -6°C

T nanusTrachycarpus nanus

De kleinste uit de familie van de Trachycarpus. Deze palm is uitermate winterhard en is niet stamvormend. Wel vormt de palm na verloop van tijd een “hiel” ondergronds. Het zijn mooie palmen met lange bladsegmenten die in volwassen stadium een blauwachtige kleur krijgen. Zeer winterhard op droge standplaats maar langzaam groeiend.
Winterhardheid: -17°C

T oreophilusTrachycarpus oreophilus (Thai mountain fan palm)

Palm uit het berggebied ten Noorden van Thailand waar deze op de toppen groeit van de kalkrotsen op een hoogte van 2000 meter. De palm is in zijn natuurlijke omgeving soms hele dagen omgeven door wolken. Hij heeft een kale stam en prachtige bladeren. Komt misschien nog het meest overeen met de Trachycarpus manipur qua uitstraling. Planten groter als zaailingen worden nog niet te koop aangeboden.
Winterhardheid: -8°C

T princeps b-sTrachycarpus princeps (blue silver)

Zeer gewild bij verzamelaars. Kenmerkende eigenschap van de princeps is de zilverachtige wax onder de bladeren. ‘blue silver’ wordt vaak gespecificeerd omdat een T. sp. ‘Nova’ verkocht wordt onder de naam princeps green. Deze laatste is echter minder spectaculair door het ontbreken van de zilverachtige kleur onder de bladeren.
Winterhardheid: -15°C

T. raveniiTrachycarpus ravenii

Opnieuw een zeer recente ontdekking binnen de Trachycarpus familie. Deze soort werd ontdekt in een klein kalksteen gebied op 1700m hoogte in Loas waarmee hij het verspreidingsgebied van de Trachycarpus familie uitbreidt naar het Zuiden/Zuid-Oosten. De soort werd vernoemd naar Prof. Peter H. Raven.
Winterhardheid: -10°C (?)

Trachycarpus sp. Kumaon

Deze soort is nauw verwant aan de takil maar groeit net iets lager op de berg. Ze hebben dezelfde beharing op de bladstelen en zilverkleurige onderkant van het blad als de takil maar deze soort groeit veel sneller. De Kumaon zou ook beter tegen vorst kunnen dan de fortunei.
Winterhardheid: -17°C (?)

T sp Naini TalTrachycarpus sp. Naini Tal

Komt uit een gebied met daarin de plaats Naini Tal, Khumoan, Noord India. De Naini Tal groeit op hoogtes van rond de 2400 meter. Deze palm werd ontdekt in 1994 alszijnde de Trachycarpus takil wat later verkeerd bleek te zijn. Genetisch gezien nauw verwant aan de fortunei maar langer. Tevens zijn de bladeren en de stam groter. Iedereen die deze palm al in zijn bezit heeft weet dat deze soort veel vorstbestendiger is en tevens sneller groeit dan de Trachycarpus fortunei. Deze palm kent dan ook succes in de Oost-Europese landen.
Winterhardheid: -17°C

T sp NovaTrachycarpus sp. Nova (T. green princeps)

Toen deze palm uit zaad werd gekweekt, dacht men dat het een Trachycarpus princeps was, maar het bleek iets heel anders te zijn. Hij is zeer nauw verwant aan de Trachycarpus fortunei en groeit met een ongelooflijke snelheid; het is de snelstgroeiende Trachycarpus. Het volwassen blad lijkt zacht en fijn verdeeld te zijn en de jonge plant lijkt op de Trachycarpus martianus. Het moet nog blijken, maar er wordt verwacht dat hij tot een slanke, gracieuze palm uitgroeit.
Winterhardheid: -11°C

T takilTrachycarpus takil

Rond deze palm bestaat heel wat onduidelijkheid rond het werkelijke bestaan. Zijn bestaan werd vaak verward met de Trachycarpus sp. Naini Tal. De takil komt dan ook uit hetzelfde Khuman gebied op hoogtes tussen de 1800 en 2700 meter. Hij heeft ondiepe verdelingen in het blad en geen stamvezels (in tegenstelling tot de Naini Tal). De vezels en de vorm van het blad tonen veel meer overeenkomsten met de Trachycarpus princeps, manipur en oreophilus, dan met de fortunei. Deze palm groeit op de hoger gelegen plaatsen waar in de winters af en toe sneeuw voorkomt. Hij groeit zowel in open habitat als in dicht bebost gebied. Hij is eveneens enigszins bestand tegen branden.
Winterhardheid: -17°C (?)

T. ukhrulenseTrachycarpus ukhrulensis (T. sp. ‘Manipur’ – T. sp. Nagahills – T. sp. ‘Mount Victoria – T. sp. ‘Burma’)

Deze nieuwe ontdekking komt uit het Noordoosten van India met het grensgebied van Birma ter hoogte van Nagaland en Manipur. De palm groeit ongeveer op 2000 meter hoogte en heeft een kale stam van ongeveer 15 meter hoog. Karakteristieke eigenschap van deze palm is dat de bladeren stijver zijn en aan de onderkant de zilverachtige wax krijgen waardoor hij wel iets wegheeft van de princeps. Toch kent deze palm niet de blauwachtige bladeren en heeft hij veel meer bladsegementen. Afhankelijk van het vind gebied van de zaden worden aparte soortnamen gegeven, maar genetisch gezien zijn het allemaal Trachycarpus ukhrulense, doorgaans ook nog vaak Trachycarpus manipur genoemd.
Winterhardheid: -12°C (?)

Kruisingen

T fortuneixwagnerianusTrachycarpus fortunei x wagnerianus

De vrouwelijke bloem van de fortunei is bestuifd met de mannelijke bloem van de wagnerianus. Deze palm zal van beide de eigenschappen bezitten.
Winterhardheid: -17°C

T. nanus x fortuneiTrachycarpus nanus x fortunei

De vrouwelijke bloem van de nanus is bestuifd met de mannelijke bloem van de fortunei. De palm zal van beide de eigenschappen bezitten.
Winterhardheid: -17°C

T. nanus x wagnerianusTrachycarpus nanus x wagnerianus

De vrouwelijke bloem van de nanus is bestuifd met de mannelijke bloem van de wagnerianus. De palm zal van beide de eigenschappen bezitten.
Winterhardheid: -17°C

Trachycarpus nanus x winsan

De vrouwelijke bloem van de nanus is bestuifd met de mannelijke bloem van de fortunei ‘Winsan’. Deze palm zal van beide de eigenschappen bezitten.
Winterhardheid: -17°C

T wagnerianusxfortuneiTrachycarpus wagnerianus x fortunei (T. takaghii)

De vrouwelijke bloem van de wagnerianus is bestuifd met de mannelijke bloem van de fortunei. Deze palm zal van beide de eigenschappen bezitten.
Winterhardheid: -17°C

Trachycarpus wagnerianus x nanus

De vrouwelijke bloem van de wagnerianus is bestuifd met de mannelijke bloem van de nanus. De palm zal van beide de eigenschappen bezitten.
Winterhardheid: -17°C

Disclaimer:
De vermelde winterhardheden zijn indicatief! De beschikbare informatie over bepaalde soorten loopt soms redelijk uit één. Wij zijn daarbij redelijk voorzichtig gebleven om achteraf geen teleurstellingen te hebben. Bovendien zijn een aantal soorten en/of variëteiten pas recent ontdekt waardoor er nog weinig relevante informatie voor handen is. Daarbij hebben meerdere factoren een invloed op de uiteindelijke bestendigheid tegen vorst. Zo zijn palmen in pot veel gevoeliger net als palmen die voor het eerst een strenge winter meemaken. Indien er volgens u toch een onjuistheid of onvolledigheid in deze lijst staat, laat het ons zeker weten.

Bron: GardenPalms, Coldplant en TropiRo aangevuld en aangepast door La Palmeraie ©

44 reacties »

  • Reactie door Evelyn — 6 november 2010 11:52 @ 11:52

    Mijn palmbomen leken toen ze ongeveer 10 cm waren op een grassprietje… welke soort is het??

    Evie


  • Reactie door lapalmeraie — 6 november 2010 14:33 @ 14:33

    Beste Evelyn

    Leuk dat het zaaien gelukt is.
    Alle palmen lijken net na de ontkieming op een grassprietje, dat is dus niet echt een goede indicatie om de soort te bepalen.
    Het handigst is een foto van de moederplant of eventueel het zaadje.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Willy — 13 november 2010 19:58 @ 19:58

    Een mooi stukje werk!
    zal je heel wat tijd gekost hebben maar zal door vele exotenliefhebbers met genoegen geconsulteerd worden.
    De lage temperaturen die veel trachy soorten aankunnen
    geven wel de doorslag voor hun populariteit in onze streken. ik vraag me af hoe dat zit met de temperaturen
    bij vederpalmen kwestie van wat “palm variatie” in de tuin te creeren?


  • Reactie door lapalmeraie — 14 november 2010 19:37 @ 19:37

    Beste Willy

    Bedankt voor het compliment! Altijd leuk om te horen.
    Zeker na, zoals u zelf al had bedacht, lang puzzelwerk dat voor dit artikel nodig is geweest.
    Er is op het net veel terug te vinden maar ik miste persoonlijk een volledig overzicht van soorten.

    De Trachycarpus is inderdaad een populaire palm omwille van zijn gunstige eigenschappen voor ons klimaat. Vederpalmen vragen iets meer zorg omdat de meesten toch iets minder vorst kunnen hebben.
    Toch zijn er enkelen die het ook bij ons goed doen;

    Butia
    Afkomstig uit Zuid-Amerika en behoorlijk winterhard (-10°C/-12°C).
    De groeisnelheid is bovendien redelijk snel te noemen. Ik zelf heb gekozen voor een Butia eriospatha omdat deze relatief goed tegen nattigheid kan.
    Met een beetje winterbescherming (afdak en lichtslang) een prima palm voor hier.

    Jubaea chilensis
    Eén van de hardste en mooiste vederpalmen. Ook deze palm kan tot -12°C vorst verdragen.
    Natuurlijk is ook hier enige winterbescherming zoals bij de Butia wel aan te raden.
    Het enige nadeel van deze palm is de trage groeisnelheid. Grotere exemplaren zijn dan ook behoorlijk duur.

    Phoenix canariensis
    Deze zeer courante palm voor potcultuur doet het in volle grond zelfs nog beter. Met zijn hoge groeisnelheid is het al snel een eyecatcher in de tuin. Doordat hij maar tot -9°C vorst kan hebben moet hij wel heel goed beschermd worden gedurende de winter. De grote groeisnelheid maakt wel dat eventuele schade ook weer snel weggroeit. Ook is de zeer goedkope aankoopsprijs voor velen een doorslaggevende factor om het toch eens te proberen.
    De Phoenix dactylifera is zelfs nog iets winterharder maar kan zeer slecht tegen nattigheid wat hem minder geschikt maakt. Ook wordt deze maar zeer zelden te koop aangeboden. Hij is wel prima zelf te zaaien.
    De Phoenix theophrasti sluit qua eigenschappen aan bij de canariensis. Het blad is heel apart maar omwille van de stugheid niet aangeraden in een tuin met kinderen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Eddy — 1 april 2011 11:44 @ 11:44

    Beste,

    mooie site alleen heb ik nog volgende palmbomen niet gevonden :
    Trachycarpus manipur en nainital.
    Beide gekocht in België.
    Heeft u daar info over?


  • Reactie door Eddy — 1 april 2011 11:49 @ 11:49

    Oeps Naini tal staat er al.
    En ook de andere sorry :-( ((


  • Reactie door lapalmeraie — 1 april 2011 12:32 @ 12:32

    Beste Eddy

    Bedankt voor het compliment.
    Zowel de manipur als de Nainital staan in de lijst.
    De correcte naam is immers:
    Trachycarpus ukhrulense (T. sp. ‘Manipur’ – T. sp. Nagahills)
    Trachycarpus sp. Naini Tal

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lapalmeraie — 1 april 2011 12:34 @ 12:34

    Beste Eddy

    Ik zie nu pas de tweede reactie.
    Geen probleem hoor. Het is immers niet gemakkelijk in de Trachycarpus familie met al die synoniemen voor dezelfde soorten.
    Juist daarom heb ik deze lijst gemaakt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Egon — 29 april 2011 18:54 @ 18:54

    Zou u mij kunnen vertellen welke palm dit is..? heb ooit zaadjes gekregen en daar is deze uitgegroeid..

    /Users/Egon/Desktop/foto.JPG


  • Reactie door lapalmeraie — 3 mei 2011 11:31 @ 11:31

    Beste Egon

    De foto is niet zichtbaar omdat deze enkel op uw eigen computer staat.
    U kunt de foto mailen naar lapalmeraie@palmvrienden.net

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Dennis — 10 maart 2012 16:29 @ 16:29

    Ik heb zelf al verschillende varianten van de trachycarpus.
    Om ze te testen op winterhardheid.
    Waaronder de principes,kumaon,manipur,Nana’s.
    Ze staan bij mij nog in een pot en zijn de winter buiten met enige bescherming de winter goed doorgekomen.
    Nu was mijn vraag heeft iemand ook deze varianten getest? En zijn ze goed de winter doorgekomen?.
    Zelf heb geen enkele schade op een paar bladeren na.
    Bij mij beginnen ze net de bladeren te delen ze zijn ongeveer 2a3 jaar oud.
    Het lijkt me leuk om informatie uit te wisselen met liefhebbers van de trachycarpus soorten.
    Zo kunnen we er allemaal wat van leren.
    Graag jullie reactie groetjes dennis


  • Reactie door lapalmeraie — 12 maart 2012 09:36 @ 09:36

    Beste Dennis

    Op het Palmvrienden forum worden de verschillende ervaringen over de afgelopen winter met de diverse Trachycarpus soorten momenteel uitgebreid besproken.
    http://palmvrienden.net/forums/viewforum.php?f=9

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Hugo Walgraeve — 12 mei 2013 16:59 @ 16:59

    vraagje ..is een Trachycarpus Fortunei (chusan palm) twee slachtig of niet ? Ik heb er drie in mijn tuin staan van stam dia 30/35 cm en hoogte veriërend van 1,5 tot 2m, zelf gekweekt, elk jaar komen er weelderige zaden in, maar nooit bessen ?
    graag een antxwoordje aub,
    Dank u,
    Hugo.


  • Reactie door lapalmeraie — 13 mei 2013 07:12 @ 07:12

    Beste Hugo

    Een Trachycarpus is éénslachtig. Ze kunnen dus inderdaad altijd een bloem aanmaken (mannelijk OF vrouwelijk) maar er is een kruisbestuiving nodig om de vrouwelijke bloem effectief zaden te laten produceren.
    Het is echter wel prima mogelijk om aan stuifmeel te komen door eens een oproep te doen op het Palmvrienden forum. Zo kunt u de bloemen zelf bestuiven. Indien u enkel vrouwelijke Trachy’s hebt staan.

    Het bepalen of u een mannelijk of vrouwelijk exemplaar hebt is niet zo moeilijk. Buiten dat de mannelijke bloeiwijze veel breder en voller is, laat deze ook zijn stuifmeel vallen (fijn poeder) wanneer u er tegen aan tikt.
    De vrouwelijke bloemen zijn meer open en vertakt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door roelss — 10 juni 2013 19:45 @ 19:45

    beste,

    ik ben op zoek naar de soort van een palm.
    kan je mij daarbij helpen?

    bedankt

    groeten,

    roelss


  • Reactie door lapalmeraie — 11 juni 2013 15:11 @ 15:11

    Beste Roelss

    Met alle plezier.
    Stuurt u maar een foto terug en ik help u verder.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door kai — 3 februari 2014 22:54 @ 22:54

    Hallo,

    Ik heb een palm die ik al een tijdje aan het verzorgen ben. Ik probeer er achter te komen welke soort het is, maar naar mijn mening wijkt de palm af van de palm waar die veel op lijkt (Trachycarpus fortunei). Zou iemand mij hierbij kunnen helpen?

    Ik weet alleen niet of het mogelijk is om een foto te uploaden in dit forum.

    Hoor graag van jullie!


  • Reactie door lapalmeraie — 4 februari 2014 07:44 @ 07:44

    Beste Kai

    Ik zie dat het u gelukt is om een foto te mailen. Dit kan inderdaad via mijn contactpagina of gewoon rechtstreeks via mail.

    Op de foto zie ik een stralende jonge Trachycarpus fortunei. Het is normaal dat jong blad wat grover gesegmenteerd is dan volwassen bladeren. Ook hebben de jongste bladeren relatief lange bladstelen. Langzaam aan trekken deze jeugdige trekken weg en wordt het normale blad gevormd.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door gilbert claeijs — 14 augustus 2014 11:41 @ 11:41

    hep een 2meter howeafosterfana gekokocht kunt u mij helpen by
    het verder gezond te bhandelen
    dank bij voorbaat
    een grote liefhebber van kentiapalm


  • Reactie door lapalmeraie — 14 augustus 2014 15:05 @ 15:05

    Beste Gilbert

    De Howea is niet zo’n hele moeilijke palm om gezond groot te laten worden. Hij heeft enkel een hekel aan te natte voeten dus geef maar met mate water en laat de grond tussen de gietbeurten wat opdrogen.
    Hij mag gerust op een relatief donkere standplaats staan.
    Hij kan slecht tegen de zon en zonder gewenning verbrandt het blad dan ook snel.

    Geef tijdens de zomermaanden vloeibare meststof voor kamerplanten volgens de dosering zoals op de verpakking beschreven staat.

    Tijdens een zomerse bui kan de palm ook even buiten gezet worden om het stof er af te spoelen. Zet hem wel snel weer binnen voordat de zon weer terug is.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Gunter — 20 maart 2015 21:23 @ 21:23

    Beste
    hoe langer hoe meer begin ik van de tropentuin te houden.
    heb jarenlang gedacht dat dit hier in ons landje niet kon,maar jullie bewijzen dus echt het tegendeel. nu ben ik eind vorig jaar trotse bezitter van een bananenplant die zn eerste winter buiten goed is doorgekomen en wacht nu vol ongeduld op de eerste bladeren vanuit de stammen. Nu denk ik dat de microbe me echt wel gebeten heeft en zoek ik nu enkele heel winterharde palmen om buiten in volle grond te planten liefst exemplaren met reeds aanwezige stam en een mooi groot vol bladerdek . weten jullie wat waar en hoe?trachycarpus takil en de sp naini tai vind ik heel mooi .heb graag hogere bomen en dus snelgroiend
    bedankt voor een snelle reactie en ook voor deze mooie site


  • Reactie door lapalmeraie — 23 maart 2015 07:18 @ 07:18

    Beste Gunter

    Er is zeker veel mogelijk in ons klimaat. Een Trachycarpus verdraagt bv veel meer dan een bananenplant. Een “gewone” Trachycarpus fortunei voldoet aan uw wensen. Van de takil zijn er nog geen grote exemplaren beschikbaar en bovendien moet men al zeer gespecialiseerd zijn om het verschil tussen de verschillende Trachycarpus soorten te zien.

    Bij de aankoop is de bladkroon uiteraard nog beperkt. Kijk daarom eerder naar de vorm en dikte van de stam. Houd er rekening mee dat een iets kleiner exemplaar (met bv 30 à 40cm stam) niet alleen veel goedkoper is dan een veel grotere, maar ook sneller zal aanslaan.

    Neem ook zeker eens een kijkje op het Palmvrienden forum. Daar komen dagelijks veel liefhebbers samen om tips uit te wisselen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Renger — 12 april 2015 10:05 @ 10:05

    Welke palm is de snelst groeiende winterharde palm die je gewoon buiten kan houden en meer dan – 15 verdraagt.

    Vriendelijke groet,
    Renger


  • Reactie door lapalmeraie — 13 april 2015 07:07 @ 07:07

    Beste Renger

    Persoonlijk vind ik dat de Trachycarpus fortunei het beste aan al deze verwachtingen voldoet.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Frank — 31 januari 2016 09:46 @ 09:46

    Mooi overzicht van deze soort! U geeft aan dat er twee soorten zijn die koffieboon achige zaden hebben. Wat bedoelt u daar precies mee en waarin wijkt dit af van overige zaden? Ik heb een palmboom opgekweekt van een zaadje dat ik op mallorca heb gevonden. Dat leek op een koffieboon maar was rond. De stam is overigens zonder haar.

    Groeten, frank


  • Reactie door lapalmeraie — 1 februari 2016 06:57 @ 06:57

    Beste Frank

    De overige soorten hebben meer niervormige zaden. Ronde zaadjes en een kale stam lijkt me eerder een Washingtonia soort? Stuur gerust eens een foto van de palm door.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Anthony — 29 februari 2016 17:40 @ 17:40

    Beste
    Super om van je werk te kunnen profiteren, waarvoor dank!

    zelf al een tijdje met deze groep aan het spelen en ooit een zestal ‘Takils ‘ gekocht bleken allemaal hybriden met steeds een liggende voet (stam maakt daar een bocht)
    na zes jaar heb ik er eentje met twee meter stam (begon met een stam van 15 cm allemaal) dit is de reus hehe, ernaast staat eentje die half zo groot is maar ook stevig doorgroeit , dan heb ik er nog twee die traag zijn en amper zestig cm stam hebben gevormd en eentje die gewoon een Nanus blijkt te zijn en geen stam maakt.
    Mijn Wagnerianus doet het goed maar heb ik wijselijk heeeel beschut gezet omdat ik toch zag dat ze het elke winter overal moeilijk hadden (in de tuinen en op de kwekerij veel uitval bij de jonkies toch) mijn eerste Trachycarpus fortunei was een groot exemplaar met een paar meter stam en de tweede een kleintje met een stammetje van 35cm, ondertussen is de kleine de grote al lang en breed voorbij….
    in de grote kas staan de rest van de leuke dingen die droger en iets warmer de winter door moeten (ik heb natte klei!)

    benieuwd eigenlijk hoe de T princeps, T takagii, etc bij jullie ondertussen in de tuinen het doen, welke Trachycarpussen losten verwachtingen in de laatste tien jaar en welke niet?

    ik stond vroeger zelf in de plantenverkoop en een 15 a 10 jaar terug heb ik heel veel met dit spul gewerkt en enthousiaste klanten kwamen dan foto’s tonen of troonden me vaak mee dus dat was een fijne tijd! nu sta ik al 10 jaar niet meer tussen de planten en vraag het me gewoon af; hoe is dat experiment verlopen?
    met vriendelijke groeten
    Anthony


  • Reactie door lapalmeraie — 1 maart 2016 13:41 @ 13:41

    Beste Anthony

    Bedankt voor de leuke reactie.
    Hier zijn het toch vooral de gewone fortunei, een vermoedelijke hybride fortunei-wagenerianus en een Tesan die het goed doen. De Naini Tal blijft voorlopig wat achter op de verwachtingen qua groei. Ook de ukhrulensis is na enkele jaren volle grond nog niets om over naar huis te schrijven.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Eddy — 10 juni 2017 11:22 @ 11:22

    Hey amigo een vraagje.
    Heb je met bovenstaande al zelf ervaring, de meer speciale soorten dus en heb je ook enig idee wat de groeisnelheden zijn? Van traag naar snelste


  • Reactie door lapalmeraie — 12 juni 2017 07:17 @ 07:17

    Beste Eddy

    Ik heb ze natuurlijk niet allemaal maar heb er door de jaren heen toch wel wat bij elkaar gespaard. De meeste van kleins af aan waardoor de groeisnelheid dus vooral slaat op van zaailing tot jonge palm.

    De soorten die hier staan:

    T. fortunei*
    T. fortunei x wagnerianus*
    T. fortunei var wagnerianus*
    T. fortunei ‘Misan’*
    T. sp. Naini Tal*
    T. ukhrulensis*
    T. ukhrulensis
    T sp. Nova*
    T. takil
    T. tesan ‘North’*

    *= in volle grond

    Qua groeisnelheid is de sp. Nova de snelste maar heel eerlijk gezegd vind ik die qua verschijning niet de meest indrukwekkende. Vervolgens zijn het eigenlijk toch vooral de reguliere fortunei’s die het hardste groeien.
    Een kleine wagnerianus groeit inderdaad minder snel maar is ook klein al erg mooi om te zien. De Naini Tal vind ik persoonlijk trager dan verwacht en de ukhrulensis is niet vooruit te branden.
    De nanus en de princeps zijn niet meer in de collectie. De eerste deed niet veel qua groei en de tweede opnieuw kwijt geraakt tijdens de overwintering binnen, net als zijn voorganger, aan luis.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Eddy — 12 juni 2017 08:44 @ 08:44

    Oei jammer dat je je princeps kwijt bent dan.
    Bedankt voor de info, ik dacht dat de naini tal en de manipur sneller groeiden dan de fortunei.


  • Reactie door lapalmeraie — 12 juni 2017 09:33 @ 09:33

    Beste Eddy

    Dat had ik ook wel verwacht van de Naini Tal maar ik blijf dus wat op mijn honger zitten vergeleken bij gewone fortunei’s. Nu is de groeiwijze ook wel iets anders en oogt hij toch wat massiever. De manipur is in feite de ukhrulensis en die groei hier nu al enkele jaren vooral kruipend zonder echt stamdikte te ontwikkelen. Het blad houdt ook nog steeds het midden tussen zaailing en gedeeld blad. Eens ze dat stadium voorbij zijn worden ze wel heel mooi.

    In mijn tuinvideo’s is de evolutie van de verschillende palmen overigens wel op te volgen. De Naini Tal staat bij het betreden van de tuin direct rechts tegenover alle bamboe en naast een Fatsia. De sp. Nova staat naast het terras onder de Albizia.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Eddy — 12 juni 2017 10:05 @ 10:05

    Super zal eens kijken staan ze ook op YouTube?


  • Reactie door lapalmeraie — 12 juni 2017 10:10 @ 10:10

    Uiteraard!

    La Palmeraie virtual tour

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Renaat Boschman — 17 juli 2019 15:36 @ 15:36

    Beste,
    Dit jaar is mijn Tr Takil (vr) bestoven door mijn Tr Fortunei (ml) hetgeen resulteert in zowat een vijfhonderdtal vruchtjes.
    Is over deze combinatie iets bekend ?
    Ik verwacht dat die kruisbestuiving een palm oplevert die dezelfde eigenschappen heeft als de TR Takil, dus zeer winterbestendig en een snelle groei.
    mvg


  • Reactie door lapalmeraie — 8 augustus 2019 12:23 @ 12:23

    Beste Renaat

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    Het resultaat wordt dus een Trachycarpus takil x fortunei. Heel leuk. Qua eigenschappen valt het wat af te wachten maar idealiter verkrijgt u het beste van beiden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Marc Scholtes — 9 december 2020 19:02 @ 19:02

    Beste,
    Je hebt bij de nova -6°C staan. Ik heb 2 stuks in mijn tuin staan waarvan een als kleine plant er een de volle grond heb gezet en alleen maar beschermd met een plastic bloempot die ik er overheen heb gezet. Temperaturen dat jaar in winter 2008/2009 was -18,9 °C. Ik kon het hart eruit trekken, maar in de volgende zomer maakte hij weer 4 nieuwe bladeren.
    De winter erop weer de speer kunnen treken maar palm herstelde weer met een zelfde aantal volledige bladeren.Ik denk dat -6°C wat aan de lage kant is.


  • Reactie door lapalmeraie — 10 december 2020 11:20 @ 11:20

    Beste Marc

    Je hebt helemaal gelijk. Ten tijde van het schrijven van het artikel, inmiddels alweer 10 jaar geleden, was er nog niet zo gek veel gekend over deze palm. Ik heb hem zelf toen ook in volle grond gezet en beschermd bij de temperaturen die toen toch makkelijk onder de -11°C gingen. Inmiddels is deze palm ruim 2 meter hoog en wordt al jaren niet meer beschermd. Ik heb de waarde dan ook wat verlaagd hoewel het natuurlijk altijd indicatief blijft zoals onderaan ook aangegeven.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Anne — 17 januari 2021 20:18 @ 20:18

    Ik zoek trachycarpus fortunei VARIEGATA,wie heeft er voor mij,zaaillingen of zaden mag beiden,graag antwoord terug,Pauwels.Anne@telenet PUNT be


  • Reactie door lapalmeraie — 18 januari 2021 13:47 @ 13:47

    Beste Anne

    Ik heb ze in elk geval niet maar kan wel aanraden om ook een zoekertje op het Palmvrienden forum te plaatsen. Ik weet dat er enkele leden zijn die deze zeldzame verschijning hebben staan. MyPalmshop kan ze misschien ook wel leveren.
    Ik heb het mailadres wel even aangepast zodat u geen spam krijgt via deze weg.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door bert — 24 juli 2022 11:15 @ 11:15

    ik heb in het ver leden nog al war palmen ge zaaid maar ook veel kwijt geraakt ik heb nu nog wat in potjes staan die ik heb ge kocht op haps maar ben de namen kwijt zou ze wel weer willen benamen ik heb een grote trachy staan die vruchten geeft maar vind de vruchten lelijk net of ze zijn aan ge tast door schimmel ik weet ergens anders nog zoon boom te staan is dat dan een an der soort dan fortunii ik heb in een broeibak nu nog oude zaailingen waar ik niets mee doe staan manupure trachykarpus x wachrianus uit engeland en wachrianus kortom ik wil mijn ver zameling graag weer eens wat ordennen ik heb een vlog op youtube depalmentuin veenendaal of bert weerd bmwbiker
    groet bert ik vind dit waardevolle comentarenn veel geleerd


  • Reactie door lapalmeraie — 26 juli 2022 22:04 @ 22:04

    Dag Bert

    Bedankt voor het compliment.
    Ik heb net ook even je kanaal bekeken en heb mij geabonneerd :)
    Mooie collectie heb je.
    Het benoemen van zaailingen kan behoorlijk lastig zijn aangezien ze op jonge leeftijd zeker nog niet alle kenmerken even duidelijk hebben.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door bert — 9 maart 2024 19:32 @ 19:32

    hallo ik heb 40 jaar ge leden mijn eerste palm zaden in de grond ge stokken honderden tegelijk nu zijn tijdens een elf steden tocht een groot aan tal zaailingen dood ge gaan uit alle zaailingen is er tot op heden nog niet een vrouw te voorschijn gekomen is mijn verondersteling goed dat vrouwen vorst gevoeliger zijn nu is het zints 3 jaar dat mijn manelijken boom 6 meter hoog trossen maakt met af en toe zaden er in hoe is dit te ver klaren

    ik heb nog wat planten die een dikke wortel aan een kant
    voet makken kan dat kloppen dat dat kumano is

    klopt het dat winsam een hybride is die voort komt uit
    fortunii
    groet bert van depalmentuin veenendaal ook zo te volgen op youtube


  • Reactie door lapalmeraie — 11 maart 2024 09:31 @ 09:31

    Dag Bert

    Ik heb je kanaal bekeken en me meteen even geabonneerd. 

    Hier in de tuin staan zowel mannelijke als vrouwelijke Trachycarpussen en die hebben zeker ook al strengere winters meegemaakt. Ik ervaarde daarbij niet zozeer een verschil in winterhardheid tussen de geslachten. Dat zou evolutionair gezien ook niet zo’n handige tactiek zijn lijkt me.

    Wel zie ik hier dat er van gekiemde zaailingen altijd maar een deel de eerste winters overleeft. Ik laat ze wel bewust in potjes en onbeschermd buiten om de natuurlijk selectie zijn werk te laten doen. 

    Er zijn gevallen bekend waarbij palmen, vermoedelijk door schaarste, plots van geslacht wisselen, maar dat is toch eerder uitzonderlijk. Als de palm zaden draagt is het een vrouwtje en het is aannemelijker dat de palm altijd al vrouwelijk was maar gewoon nog nooit eerder succesvol bestoven werd en dus nooit eerder zaden droeg. Het correct herkennen van een mannetje of vrouwtje vraagt in het begin ook wat oefening. 

    De Trachycarpus sp. Kumaon lijkt erg op de T. takil maar groeit net iets lager in hetzelfde gebied. Een dikke wortel aan één kant lijkt me eerder een kruipende stam wat volgens mij niet kenmerkend is voor deze soort. Nu maken palmen sowieso niet echt één dikke wortel en zeker niet van opzij. Ben je zeker dat het niet een verdwaalde wortel van een boom of struik in de buurt is? Hier heb ik dat bv ook met de wortel van mijn Albizia die vlak langs de Trachycarpus sp. Nova gaat.

    De Winsan is een cultivar van de Trachycarpus fortunei. Dat betekent dus dat dit een ras is die bewust is gekweekt/geselecteerd op één of meerdere bepaalde kenmerken. In dit geval is dat een blad waarbij de bladsegmenten in een waaier van 360° rond de bladsteel staan. Dat is overigens niet helemaal uniek voor deze cultivar. Ik zie het bij mijn sp. Nova bv ook.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.