Hoe bescherm ik mijn palmboom in de winter?

november 19th, 2009 · 68 Comments

PhotobucketKoning winter staat voor de deur. Na het beschermen van de bananenplanten moeten we stilaan ook gaan nadenken welke winterbescherming onze palmen nodig hebben. Natuurlijk is de gebruikte methode afhankelijk van vele factoren. In de eerste plaats natuurlijk de winter zelf.

Winter

Hoe strenger de winter hoe meer voorzorgen getroffen moeten worden. Helaas is deze factor moeilijk op voorhand te voorspellen. Goed het weerbericht opvolgen is dus de boodschap. Deze factor kan trouwens sterk verschillen van jaar tot jaar. Zo hadden we in 2007 zo goed als geen winter en was de winter van 2008 juist extreem met temperaturen tot -18°C! De winterbescherming gebeurt het best net voor de aanhoudende vorst. Het is dus onmogelijk om hier een vaste datum aan te koppelen. Het is dus observeren, inschatten en indien nodig aanpassen. Indien de temperatuur weer wat oploopt wordt de winterbescherming het best weer (gedeeltelijk) verwijderd voor een optimale luchtcirculatie.

Soort & standplaats

Vervolgens spelen ook de palmsoort en de standplaats een belangrijke rol. Bepaalde palmen kunnen veel vorst verdragen, ook zonder bescherming. Vaak zijn dit soorten die van nature op grote hoogtes groeien. Andere soorten vragen daarentegen wel voldoende bescherming. Daarnaast speelt ook de leeftijd van de palm een rol. Jongere palmen hebben meer bescherming nodig dan oudere exemplaren. De opgegeven vorstbestendigheid is dan ook slechts indicatief! De standplaats heeft eveneens een belangrijke invloed. Vocht en wind zijn hierbij de grootste boosdoeners. Tijdens de wintermaanden kan een droge luwe standplaats vlak bij een zuid gerichte muur vele graden schelen! Te veel vocht kan de winterhardheid dan weer nadelig beïnvloeden. Maak daarom een bewuste keuze voor een standplaats. Een schrale winterwind zorgt voor een verhoogde verdamping. Doordat vochtopname een probleem is tijdens de wintermaanden, door bevroren grondwater, zal de palm ironisch genoeg kunnen verdrogen. De standplaats moet bovendien voldoende drainerend zijn. Bij het bevriezen van het grondwater zouden de wortels anders kapotvriezen.
Palmen in een pot zijn natuurlijk nog veel vatbaarder voor vorst. Een donker gekleurde pot bewijst zijn voordeel door sneller op te warmen in de zon. Bij strenge vorst kan het verstandig zijn om de pot alsnog naar binnen te halen.

Beschermmethoden

Naast de vaste gegevens zoals het type winter, de soort palm en de standplaats is de keuze van winterbescherming volledig naar eigen inzicht. Ervaring, inschattingsvermogen, budget en beschikbare ruimte spelen hierbij natuurlijk ook een rol.

Geen bescherming

Deze methode vereist eigenlijk geen verdere toelichting. Voor bepaalde soorten is een bescherming dan inderdaad ook overbodig mits de winter niet al te streng wordt. Voordeel is dat de luchtcirculatie optimaal blijft. Tijdens deze vochtige maanden van het jaar geen overbodige luxe. Bovendien kun je ook tijdens de wintermaanden nog genieten van de palm. Nadeel is natuurlijk het risico dat de palm te veel vorst krijgt te verduren met de dood als mogelijk gevolg.

Geschikte soorten oa:
Trachycarpus fortunei (-18°C), Trachycarpus wagnerianus (-18°C)

Mulchen

Door het aanbrengen van een laag isolerend organisch materiaal aan de voet van de palm worden de wortels beschermd tegen de koude. Gebruik hiervoor luchtige materialen zoals bladeren, stro, takken van naaldbomen, boomschors of snippers. Bovendien zal de mulchlaag omgevormd worden tot humus wat de bodemstructuur ten goede komt. Enkel wanneer het lang vochtig is moet men opletten dat de mulchlaag niet rot. Verwijder het materiaal desnoods tijdelijk totdat het weer opgedroogd is.

Geschikt voor alle soorten.

Bladkroon beschermen en inpakken

De speer van de palm is het kwetsbaarste gedeelte. Hier wordt namelijk het nieuwe blad gevormd. Als de speer kapot is (speerrot) wordt het erg moeilijk om de palm alsnog te redden. Extra aandacht om de speer goed te beschermen is dan ook aan te raden. Vooral vocht vormt hier een probleem. Door een paraplu boven de palm te plaatsen is het vochtprobleem eenvoudig verholpen. Gebruik hiervoor een paraplu met stevige baleinen of een strandparasol. Deze laatste zijn erg sterk en bovendien goedkoop. Plaats er een plastic vel overheen om ze waterdicht te maken. Bevestig de steel van de paraplu vervolgens aan de stam. Bind hierna enkele scheerlijnen van de punt tot ankerpunt rond de palm om te voorkomen dat de paraplu niet weg- en/of om waait.

Photobucket

Photobucket

Wanneer de temperaturen verder dalen kunnen de bladeren in een punt naar boven toe samen gebonden worden. Het verticale blad is minder vorstgevoelig, verdampt veel minder water en vormt zo ineens een beschermlaag voor de speer.

Na het samenbinden van de bladkroon kan ook de stam samen met de bladstelen beschermd worden door het omwinden met vliesdoek, jute of rietmatten. Voor extra isolatie kan deze beschermlaag opgevuld worden met stro of bladeren. Ook kan kerstverlichting om de bescherming heen gedraaid worden. De temperatuur kan hierdoor iets hoger gehouden worden. Vermijd hierbij wel direct contact met de speer en het blad om te voorkomen dat ze verbranden.
Plastic folie is niet geschikt als beschermlaag omdat dit niet ademt. De gevormde condens kan bevriezen waardoor de beschermlaag juist het tegengestelde effect zal hebben. Gebruik dus altijd ademende materialen. Het geheel moet afgedekt worden met een waterdicht dak. Zo blijft het isolatiemateriaal droog. Voorzie tussen het dak en de zijkanten ook een opening voor een goede luchtcirculatie. Indien de temperatuur het toelaat is het verluchten van tijd tot tijd zeker aan te raden.

PhotobucketSommige liefhebbers bouwen ineens een hele constructie om de palm als bescherming. De mogelijkheden zijn ontelbaar met voldoende creativiteit.

Geschikte soorten oa:
Chamaerops humulis (-12°C), Trithrinax campestris (-12°C), Brahea armata (-10°C) , Butia eriospatha (-12°C), Jubeae chilensis (-15°C)

De volgende soorten staan aangeschreven als zeer winterhard maar door onze vochtige winters blijken ze in de praktijk maar half zo vorstbestendig:
Nannorrhops ritchiana (-20°C), Rhapidophyllum hystrix (-20°C), Sabal minor (-20°C)

Bij mildere winters of heel goede bescherming ook geschikt voor:
Phoenix canariensis (-6°C), Washingtonia robusta (-4°C), Livistona chinensis (-6°C), Raphis humilis (-4°C)

Een hokje in 6 simpele stappen

1. bladeren samengebonden 2. lichtslang op zijn plaats 3. dakdragers geplaatst

4. dak erop 5. andere planten vullen de ruimte 6. rekfolie rond het hok met verluchting van onder en boven. Wanneer er strenge vorst wordt aangekondigd komt er bubbelfolie langs de volledige buitenkant zolang de vorst aanhoudt.

Binnen overwinteren

PhotobucketDeze methode is natuurlijk enkel van toepassing voor de palmen die in pot gehouden worden. Hierbij krijgt de palm een plekje in een verwarmde serre of binnenshuis. Bij voorkeur blijft de temperatuur zo laag mogelijk maar natuurlijk nog altijd boven die minimumgrens van de palmsoort. Voor tropische soorten kan deze minimum temperatuur behoorlijk hoog liggen, maar voor de meeste soorten volstaat een onverwarmde ruimte in huis. Tijdens deze periode gaat de palm in winterrust. De watergift mag dan ook verminderd worden. De verdamping is immers ook gereduceerd. Een te natte grond kan wortelrot veroorzaken. Indien de palm in een verwarmde ruimte komt moet de luchtvochtigheid goed opgevolgd worden. Een droge lucht, veroorzaakt door de centrale verwarming, maakt de palm veel gevoeliger voor plagen zoals dopluis en spint. Dit kan verholpen worden door het regelmatig benevelen van de palm. Ook waterbakjes plaatsen is aangeraden. Daarnaast is ook het gebrek aan licht in huis een probleem. Enkel de plaatsen vlakbij een raam bieden in de donkere wintermaanden net voldoende licht. Let echter wel op voor direct zonlicht i.v.m. verbranding van de bladeren.

Geschikt voor oa:
Phoenix roebelenii (-1°C), Bismarckia nobilis (10°C), palmzaailingen

Tot slot

Bovenstaande methodes geven een idee hoe de palm het best beschermd kan worden. Dit is echter nooit een garantie op succes. Zoals eerder gezegd spelen er daarvoor te veel factoren een rol. Ook de geschikte soorten zijn slechts een indicatief voorbeeld. Bij strengere winters moeten ook de meest winterharde soorten goed beschermd worden. Bij twijfel overlegt u het best met andere liefhebbers of neem gerust contact met ons op.

© La Palmeraie

Misschien vindt u dit ook interessant:
Hoe bescherm ik mijn bananenplant in de winter?
Verzorging van palmen


68 reacties »

 • Reactie door Jacques Reyntjens — 19 april 2010 22:08 @ 22:08

  Hallo,

  De tippen van de bladeren van mijn Trachycarpus fortunei zijn helemaal zwart (nu weet ik waarom – ik had namelijk plastic folie als bescheming ervoor gebruikt) maar de boom zelf en de speer (+ 1 jong blad in het midden van de stam) zien er prima uit – mijn vraag: wanneer mag ik de (zwarte) bladeren wegknippen ?

  Mvg


 • Reactie door lapalmeraie — 20 april 2010 15:13 @ 15:13

  Beste Jacques

  Lelijk geworden bladeren kunt u zonder problemen wegknippen.
  Indien u het hele blad verwijderd knipt u deze het best af tot 10cm van de stam.
  Resterende stukjes bladsteel zullen uiteindelijk ook verdorren en deze kunt u dan alsnog verwijderd worden.

  Sommige liefhebbers wachten met het verwijderen van de bladeren totdat het blad volledig verdroogd is.
  Zodoende kan de palm nog wat energie onttrekken aan het blad. Anderen knippen het blad wel eerder af, vooral om esthetische redenen.

  Voorkom in ieder geval dat u ineens te veel bladeren tegelijk verwijdert omdat de palm hierop zal reageren met een groeispurt met een mogelijke vervorming van de stam als gevolg.
  De speer zelf mag natuurlijk niet gesnoeid worden.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Anja — 14 oktober 2010 10:26 @ 10:26

  Ik heb vier Washingtonia’s in grote potten/kuipen buiten staan. Gezien men deze week al vorst aan de grond verwacht, moet ik ze al naar binnen halen? Ik heb een slaapkamer over, daar wilde ik ze bij het raam neer zetten…

  Nog een andere vraag: de palmpjes hebben allen 3 a 4 stammetjes vanaf de bodem met overal een stuk of 4 bladeren aan. Kan ik die stammetjes uit elkaar halen/scheuren, en is dat wenselijk, of juist niet?

  Met vriendelijke groet, Anja


 • Reactie door lapalmeraie — 14 oktober 2010 12:33 @ 12:33

  Beste Anja

  De Washingtonia kan wel een beetje vorst verdragen, direct binnen halen bij de eerste vorst is dan ook geen noodzaak.
  Wel kunt u de kuipen alvast droog zetten onder een afdak en uit de wind. Dat scheelt ook al een hele hoop.

  De stammetjes kunnen inderdaad gesplitst worden. In het artikel “Kan ik mijn palmboom stekken?” leest u hoe u te werk kunt gaan.
  Probeer hierbij de wortels zo veel mogelijk in tact te houden en gebruik geen ijskoud water. Zou hebt u het meeste succes.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door regie — 17 oktober 2010 16:41 @ 16:41

  mijn trachicarpus fort.heeft problemen daar er geen stengels aankomen zoals normaal maarde bladeren gaan open wanneer de speer maar 5cm groot is en zodoende beginnen ze direkt te plooien.hartelijk dank


 • Reactie door Ellen — 18 oktober 2010 08:52 @ 08:52

  Mijn Trachycarpus fortunei heb ik in het voorjaar alle lelijke bladeren er afgeknipt, zeker we 8. Daarna groeide zij als een gek en stond zij zelfs in bloei.. Nu meer bladeren dan het jaar ervoor, er bleven nieuwe uit het hart komen en staat er super voor…. maar nu begint de winter…Waar ik bang voor ben is dat als ik alleen weer de stam met jute omwikkel dat weer alle bladeren lelijk worden..
  De boom is stamhoogte 1.70. WIe heeft er tips om de grote bladeren te beschermen?


 • Reactie door lapalmeraie — 18 oktober 2010 11:56 @ 11:56

  Beste Regie

  Het is normaal dat de nieuwe bladeren iets kleiner zijn met kortere bladstelen dan de bladeren die er reeds aan zaten bij de aankoop van de palm.
  Bij de meeste kwekers worden ze immers opgekweekt in serre waarbij de palmen langere bladstelen vormen.

  In de eerste instantie lijkt er me dus geen probleem. Ook al is dit zonder foto moeilijk te bevestigen.
  Eventueel kunt u uw vraag (incl. foto) ook eens stellen op het Palmvrienden forum.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door lapalmeraie — 18 oktober 2010 12:53 @ 12:53

  Beste Ellen

  In principe kan een Trachycarpus heel wat hebben hoor.
  Wel kunt u bij strenge vorst de bladeren samenbinden naar boven toe.
  Eventueel wikkelt u het jute dan door tot bovenaan toe.

  Een palm kan ook veel meer hebben wanneer hij beschut staat.
  Een afdakje kan helpen, maar bij een palm van dit formaat wordt dat al moeilijker.
  Zeker een Trachycarpus heeft zulke ingrepen niet nodig.

  Veel succes
  La Palmeraie


 • Reactie door Fonas Elstgeest — 30 oktober 2010 09:21 @ 09:21

  goedemorgen,
  Ik wil mijn Cycaspalm binnenhalen om te overwinteren.

  hij heeft dit jaar geen nieuwe kroon gegeven, maar wel gebloeid.
  Als ik deze bloeiwijze verwijder en ook de oude bladkroon, komt hij dan na de winter met een nieuwe kroon terug?


 • Reactie door lapalmeraie — 30 oktober 2010 16:53 @ 16:53

  Beste Fons

  De Cycas maakt niet persé elk jaar een nieuwe bladkroon aan. Met het verwijderen van het huidige blad riskeert u dus dat er een hele tijd geen blad meer aan de plant zal zitten. Wanneer het blad niet ziek of verdroogd is zie ik dan ook geen reden om dit te verwijderen. Bovendien haalt de plant zijn bouwstoffen uit het bestaande blad.

  U zet de plant het best op een koele lichte plaats gedurende de winter en houdt hem hierbij aan de droge kant.
  Zo is de kans op een nieuwe bladkroon het hoogst.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door hexina — 6 juni 2011 07:10 @ 07:10

  Hallo,

  Ik wil graag mijn wagnerianus in pot voor de winter gaan beschermen is het een optie om de trachy’s op de zolder te plaatsen bij de dakkapel. Ze hebben voldoende licht en er kan geventileerd worden. Ik doe daar wel wassen en drogen? Is dat teveel vocht???

  De palmen hebben een stamhoogte van circa 25 en 30cm en ze lijken me nog niet zo oud.


 • Reactie door lapalmeraie — 6 juni 2011 11:31 @ 11:31

  Beste Hexina

  Het gaat vermoedelijk om de palmen die je onlangs op het Palmvrienden forum gepost hebt?
  Die zou ik lekker buiten laten staan tijdens de winter. Daar hebben ze meer baat bij dan bij het warm overwinteren.
  Bij het binnenhalen moeten ze zich immers aanpassen van de frisse buitenlucht naar de warme binnenlucht. In het voorjaar krijgen ze opnieuw zo’n klap te voorduren maar in omgekeerde richting. Hierdoor valt de groei tijdelijk volledig stil.

  In de winter zet je de palmen bij enkele graden vorst gewoon tegen de gevel. Sneeuw verwijder je steeds van het blad en bij extreme vorst kun je de palmen tijdelijk even iets warmer zetten (tuinhuis, garage oid).

  Veel succes
  La Palmeraie


 • Reactie door Paul — 17 september 2011 08:49 @ 08:49

  Hoi,

  als ik een lege plastic fles gebruik om de speer te beschermen moet deze dan ook niet ventileren? M.a.w. is het niet verstandig om enkele gaatjes te prikken in de zijkant van de fles?

  Groet,
  Paul


 • Reactie door Paul — 17 september 2011 08:53 @ 08:53

  Hallo,

  nog even een 2e gedachte welke ik ook al op het forum heb geventileerd….

  Er is speciaal verwarmingsdraad te koop (soort VD draad) dat als alternatief kan dienen voor een lichtslang. Nu opperde iemand of het misschien zin heeft om zo’n draad in de grond in te graven als extra bescherming tegen vorstproblemen bij de wortels. Zou dit in jullie optiek zin kunnen hebben? Ik heb een Humilis en een Fortunei naast elkaar staan.

  Groetjes,
  Paul


 • Reactie door lapalmeraie — 17 september 2011 09:13 @ 09:13

  Beste Paul

  Helemaal sluitend krijg je zo’n fles toch niet op de speer, dus zo is er altijd wel iets van ventilatie.
  Enkele extra gaatjes kunnen geen kwaad maar wees waakzaam dat de regen langs daar niet naar binnen kan lopen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door lapalmeraie — 17 september 2011 09:33 @ 09:33

  Beste Paul

  Dit is natuurlijk een mogelijkheid maar persoonlijk vind ik het wat overdreven voor de genoemde soorten.
  Ik zou dit eerder aanraden bij de zeer vorstgevoelige soorten.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Bert — 21 november 2011 03:12 @ 03:12

  Hallo,

  Ik wil graag mijn palmen in mijn tuinhuisje laten overwinteren, mag ik de bladeren samen binden om ruimte te besparen.

  Met vriendelijke groet,
  Bert


 • Reactie door lapalmeraie — 21 november 2011 16:23 @ 16:23

  Beste Bert

  Dit mag zeker, mits voldoende ventilatie!

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door De Meulemeester Daphné — 29 november 2011 10:30 @ 10:30

  Hallo,
  Ik heb deze zomer een palm gekocht stam met verschillende takken en fijne bladeren aan.
  Nu een maand geleden heb ik de aarde in de pot nog een goed nat gemaakt, de pot bedekt met folie en de stam en opervlakte van de aarde bedekt met glaswol.
  Na ongeveer 3 weken (licht gevrozen 1à 0 graden enkel 3 nachten) begint die palm wel bruine bladeren te krijgen.
  heb hem dan binnen genomen aan een deur met licht, na 1 week heb ik ook de folie en de glaswol weg gedaan en geen water meer gegeven en de deur staat regelmatig open voor verluchting. Alle bladeren zijn nu bruin;langs de stam en begin van de bladeren zijn nog een beetje groen.
  De pikjes op de stam zijn oranje rost.
  Wat is de raad om hem terug groen te krijgen?
  mvg daphné


 • Reactie door lapalmeraie — 1 december 2011 11:22 @ 11:22

  Beste Daphné

  Eerst en vooral is het belangrijk om te weten om welke soort het gaat.
  Niet alle palmen zijn immers even vorstbestendig.
  Aan de beschrijving te horen zou het misschien een Phoenix roebelenii kunnen zijn?

  Het lijkt me in ieder geval om winterschade te gaan.
  De Phoenix roebelenii kan niet tegen vorst en dit zou verklaren waarom er na een beetje nachtvorst al direct bladschade zichtbaar is.
  Het bruine blad wordt helaas niet meer groen, maar zolang het blad niet gemakkelijk los getrokken kan worden is er nog niet veel aan de hand. De palm groeit dan vanzelf over de schade heen. Wanneer het blad wel losgetrokken kan worden heeft de palm speerrot opgelopen. Hier leest u hoe u dan te werk moet gaan.

  Vriendelijke groeten
  Niek – La Palmeraie


 • Reactie door Karel D — 10 december 2011 17:03 @ 17:03

  Beste,

  Is er iemand die ervaring heeft met ‘Californische waaierpalm’?

  Ik heb er n.l. in oktober 2 in volle grond geplant die 3 à 4 jaar oud zijn en ± 180cm (incl.blad) hoog zijn.
  Ze zijn in een grote put gevuld met bloemaarde en turf geplant. Bovenop een laag van ± 10cm boomschors.
  Ondanks de palmbomen op een veilige plaats staan tegen wind hebben zij al serieuze storm mogen trotseren.

  1 van de 2 palmbomen heb ik met jute ingewikkeld aan de stam en zo de bladeren deels ingewikkeld.
  Omdat de bladstelen over scherpe doornen beschikken is het niet evident deze helemaal in te pakken.

  Is er voor deze Californische waaierpalm meer nodig dan enkel de stam in te pakken en hoeft dit wel?

  Heb je meer ervaring met deze soort van palmen, dan weet ik het graag.

  Je kan jou ervaringen naar me doorsturen op: karel.desmedt@gmail.com

  Dank,


 • Reactie door lapalmeraie — 12 december 2011 12:02 @ 12:02

  Beste Karel

  De Californische waaierpalm, de Washingtonia filifera, is geen gemakkelijke palm voor in de volle grond, in ons klimaat.
  Het is niet onmogelijk om ze succesvol de winter door te loodsen maar u moet wel bereid zijn om voldoende bescherming te voorzien.
  Enkel een jute zak is zeker niet voldoende bij een winter zoals de voorbije jaren.

  Om te beginnen moet hij droog gehouden worden. Een afdakje is dan ook zeker een vereiste.
  In het artikel “Bouwplan voor de winterbescherming van een palm” leest u daar meer over.
  Vervolgens is een verwarmingsbron nodig om de palm vrijwel vorstvrij te houden. Een lichtslang van bij de kerstartikel volstaat hiervoor (géén LED!).

  Maar zelfs met de bovenstaande voorzorgen is het nooit zeker dat de Washingtonia de winter zal overleven.
  Zeker de filifera is niet de meest geschikte palm van de Washingtonia-familie voor aanplant in volle grond. Het wordt bij ons meestal te koud en te vochtig.
  Het enige voordeel is de groeisnelheid van deze palm, waardoor de palm ook weer snel door de schade heen groeit indien de schade beperkt bleef.

  Gelukkig is de winter voorlopig nog redelijk zacht gebleven, waardoor u mogelijks nog op tijd bent.

  Veel succes
  La Palmeraie


 • Reactie door bart — 11 februari 2012 11:47 @ 11:47

  Hallo,
  Ik heb de fortunei palm in volle grond in de tuin staan,door omstandigheden
  heb ik hem dit jaar nog niet kunnen beschermen.
  Normaal draai ik juten zakken om de stam en tussen de speer.
  Nu heb ik alleen maar een dikke laag boomschors rondom de palm
  gelegd.
  De palm is 1.80 mtr hoog.
  Maar nu met de koude zijn de waaiers helemaal in elkaar gekrompen en er beginnen wat lichte vlekken op te komen.
  De speer zit nog wel vast.
  Hij heeft toch al een verhuizing meegemaakt 2jaar geleden ,en ook al een strenge vorst waar de palm toen helemaal niet beschut,en de volle wind stond.
  Hier is hij toen wel mooi bovenop gekomen.
  Maar nu vrees ik voor het ergste.
  Is er nu nog wat aan te doen ?

  Mvg bart


 • Reactie door lapalmeraie — 13 februari 2012 10:21 @ 10:21

  Beste Bart

  Voorlopig kunt u enkel maar afwachten.
  Het samenvouwen van de bladsegmenten is normaal bij strenge vorst, maar zodra er kleine scheurtjes zichtbaar worden is de kans op blijvende schade aan het blad groter. Dit wil echter niet zeggen dat de palm zelf kapot is. Zolang de speer nog mooi vast zit en gezond oogt lijkt alles in orde.
  Maar nu is het nog te vroeg om dat te zeggen. De schade wordt immers pas echt zichtbaar aan het einde van de winter wanneer de palm uit de rustperiode komt.

  Trachycarpussen zijn sterke palmen en aangezien u toch de wortels goed beschermd hebt en omdat de palm de vorige winters ook heeft meegemaakt lijkt de kans groot dat hij ook deze winter wel zal overleven.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Laura — 26 januari 2013 20:07 @ 20:07

  Hoi,

  Ik heb sinds maart een trachycarpus wagnerianus in de tuin staan met een stam van ongeveer 1m hoog. Tijdens de afgelopen koude weken heb ik er een lichtslang omheen gebonden en noppenfolie om de hele palm. Nu de kou over is heb ik alles er af gehaald, echter zijn alle bladeren helemaal verdroogd en wiebeld de bovenkant van de palm. Is de palm nu dood of zou hij op nieuw uitlopen als ik alle bladeren er af knip?
  Naast deze palm heb ik ook een kleinere trachycarpus fortunei die ik al een aantal jaren op dezelfde manier bescherm en die gaat nog steeds prima.

  Groeten Laura


 • Reactie door lapalmeraie — 27 januari 2013 15:05 @ 15:05

  Beste Laura

  De gebruikte winterbescherming was niet ideaal.
  Door het plastic kon de warmte van de lichtslang niet weg waardoor de temperatuur binnenin waarschijnlijk behoorlijk is opgelopen. De bladeren verdampen dan gewoon nog water maar de palm kan geen water opnemen doordat de grond bevroren is. De palm verdroogt bij gevolg helemaal. Indien u ervoor kiest om een palm bij te verwarmen dan blijft de temperatuur het best net boven het vriespunt en gebruikt u ademende materialen.

  Of uw palm het nog zal redden kan ik zo niet bepalen. Het wiebelen geeft wel aan dat het groeipunt behoorlijk gekrompen/ingedroogd is. De dorre bladeren kunt u alvast snoeien. Verder is het bang afwachten of hij de komende maanden alsnog zal groeien. Eventueel hangt u iets boven de stam zodat er geen regen in het hart blijft staan. Maar ook hier weer zorgen voor voldoende ventilatie!

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Toon Smulders — 9 oktober 2013 21:03 @ 21:03

  Hey hoi.

  Ik heb al enkele jaren de perfecte oplossing voor overwinteren van elke palm.
  Ik heb twee phoenix can,en een trachy.
  De grootste phoenix is ruim 280 cm hoog en lijkt wel op een krop sla.
  Die zet je dus niet zomaar even in de huiskamer.
  Ik moest de palmen laten overwinteren, dat is duidelijk.
  Dus ik ben een paar autodealers gaan bezoeken en die voorgesteld dat ik hun gratis decoratie kan bieden in ruil voor vervoer.
  Dus mijn mooie palmen staan straks weer in een showroom tussen mooie auto’s en ik kan ze elke week gaan verzorgen.
  Ze staan daar warm, hebben voldoende licht en doen het geweldig goed.
  Bij het ophalen begin dit jaar werd me al gevraagd of ik ze weer kon brengen komende winter.
  Ik krijg een grote bestelbus mee en een hulpje om te laden en te lossen.
  Beter kun je het niet hebben.
  Ik denk dat deze tip wel bij velen bruikbaar is.


 • Reactie door lapalmeraie — 10 oktober 2013 15:48 @ 15:48

  Beste Toon

  Bedankt voor het delen van deze originele tip!

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Hans Maas — 6 november 2013 12:32 @ 12:32

  Wij beschermen onze palm als volgt;
  Wij draaien een lichtslang rond de stam en daaromheen zetten we rieten matten, de kroon ook in het riet ca 30cm boven de kroon, rondom een draad of touw en de voet van de palm afwaterend, boven bij de kroon (bovenzijde riet) zetten wij een paraplu tegen het inregenen deze aan de baleinen vastzetten aan de rietmatten. In het voorjaar staan de eerste scheuten al weer klaar om door te schieten.

  Veel suc6 ermee.
  Hans Maas


 • Reactie door lapalmeraie — 6 november 2013 16:43 @ 16:43

  Beste Hans

  Bedankt voor het delen van uw ervaring.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Maya — 18 november 2013 17:06 @ 17:06

  Hallo,

  Ik heb deze zomer een Phoenix roebelenii gekocht.
  Vandaag heb ik de palmboom in onze tuinhuis geplaatst.
  Wat doe ik heb best om mijn palmboom te laten overleven in het tuinhuis? Moeten de bladeren los? Samengebonden? Beschermen met plastiek? Hoeveel keer water moet ik nog geven? Geef een klein raampje voldoende licht? En mag de pot gewoon op de betonnen vloer staan?

  Alvast super bedankt!!

  Groetjes Maya


 • Reactie door lapalmeraie — 19 november 2013 07:56 @ 07:56

  Beste Maya

  Indien het in het tuinhuis vorstvrij blijft is dat zeker een optie. Het best zet u dat pot op iets anders dan rechtstreeks op de koude vloer. Samenbinden van de bladeren is enkel noodzakelijk wanneer de palm ook ingepakt wordt. Daarbij gebruikt u het best ademende materialen zoals vliesdoek of jute ipv plastic.

  Water geven mag enkel tijdens de periodes dat er zeker geen vorst voorspeld wordt en slechts in zeer beperkte hoeveelheid. Kwestie dat de grond niet uitdroogt.

  Indien het wel vriest in het tuinhuis, en daar vrees ik eigenlijk voor, dan plaatst u de palm het best een onverwarmde ruimte binnenshuis.

  Vriendelijke groet
  La Palmeraie


 • Reactie door malik — 30 november 2013 21:23 @ 21:23

  Hi,I just bought this pigmy palm tree but have no idea how to care it within room ,please let me know precautionary measures i must take to let it grow like my child.thanks in anticipation.
  Well-Wisher-Malik


 • Reactie door lapalmeraie — 2 december 2013 07:21 @ 07:21

  Hi Malik

  For all information about palm care I would advise you to read this article: http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2009/03/verzorging-palmen/

  Kind regards
  La Palmeraie


 • Reactie door muriel — 13 december 2013 15:15 @ 15:15

  ibuiten blijven staan
  k heb 2 palmbomen staan wat moet ik doen als het vriest mag het


 • Reactie door lapalmeraie — 16 december 2013 07:22 @ 07:22

  Beste Muriel

  Er ging waarschijnlijk iets mis bij het invullen van uw vraag aangezien ik maar een stukje heb ontvangen.

  In dit artikel leest u alle basis info over het beschermen van palmen tegen vorst. Uiteraard hangt alles af van de palmsoort die u hebt staan.
  Indien u na het artikel nog aanvullende vragen hebt mag u deze altijd stellen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door tonnie — 4 april 2014 08:17 @ 08:17

  ik heb een cycas plant gekocht.hoe kan ik hem het beste verzorgen.ik heb er 2gehad zomer goed gedaan.toen is hij geel geworden .kun je mij vertellen hoe dat kan.en hoe ik nu mijn nieuwe cycas kan verzorgen .ik vind ze zo mooi.vriendelyke groet tonnie


 • Reactie door lapalmeraie — 4 april 2014 11:04 @ 11:04

  Beste Tonnie

  De Cycas is in feite niet zo heel moeilijk qua verzorging. U moet er enkel voor zorgen dat hij niet te nat staat (er moeten dus zeker gaten onder in de pot zitten) en dat u hem voor de vorst weer naar binnen haalt. In het voorjaar kan hij weer naar buiten maar moet daarbij geleidelijk aan wennen aan de zon.
  Tijdens de zomer kunt u vloeibare mest geven.

  Gele bladeren kunnen veroorzaakt worden door een te natte grond, ijzergebrek of vorstschade.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Angela — 20 juli 2014 21:43 @ 21:43

  Hallo,
  Ik 2 maanden geleden een palm Trachycarpus fortunei van ongeveer 10 en 1 van ongeveer 5 jaar oud gekocht.
  Kan ik deze 2 in de winter in mijn garage zetten? (is niet vorst vrij)
  En moeten ze dan ook ingepakt worden?

  mvg,

  Angela


 • Reactie door lapalmeraie — 30 juli 2014 16:49 @ 16:49

  Beste Angela

  Mijn excuses voor de late reactie, ik was op vakantie.

  Dat kan maar houd ze zo lang mogelijk buiten. Zeker wanneer de potten ingepakt zitten is dat geen probleem. Pas wanneer er langdurige vorst voorspeld wordt kunnen ze snel even binnen gezet worden.

  Vriendelijke groet
  La Palmeraie


 • Reactie door Heidy — 30 november 2014 09:08 @ 09:08

  Hallo,

  Ik heb gister 2 jonge Trachycarpus Fortunei thuis bezorgd gekregen van 100cm hoog.. Ik heb ze zelfs nog in de doos staan wat moet ik doen? Ik wil ze graag in potten hebben.


 • Reactie door lapalmeraie — 1 december 2014 14:47 @ 14:47

  Beste Heidy

  De palmen worden voorlopig het best beschut weggezet.
  Indien het mogelijk is boven het vriespunt maar niet te warm.
  Bv in een lichte garage of tuinhuis. Indien u dit niet voor handen heeft zet u ze binnen in een onverwarmde kamer. In het voorjaar kunt u ze dan netjes verpotten.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Claeys dany — 7 maart 2015 10:15 @ 10:15

  Bij het afdekken van mijn Phoenix zijn ale bladeren bruin geworden,wat moet ik nu doen? kan je mij helpen,bij voorbaat mijn dank.


 • Reactie door lapalmeraie — 9 maart 2015 07:50 @ 07:50

  Beste Dany

  Om welke Phoenix soort gaat het juist?

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Mandy — 11 mei 2015 13:37 @ 13:37

  Hallo,

  Ik heb een dringende vraag aan jullie want ik weet geen raad meer over mijn palmboom.Ik heb nu bijna een jaar 2  Trachycarpus Fortunei in mijn voortuin staan waar de gehele dag veel zon op staat. Mijn bladeren beginnen bijna allemaal slap te hangen en er zijn enkele bladeren erg geel en zelfs bruin t lijkt wel of ze aan t afsterven zijn?! Ik geef met de gieter langs de wortel altyd om de 3 dagen water. Maar weet niet of dat goed is!? Moeten ze misschien minder water krijgen of juist meer en ook op de bladeren? Ook dacht ik misschien om bepalen voedingsstoffen toe te voegen soort kunstmest? Weten jullie wat ik daar het beste voor kan kopen?
  Ik hoor het graag van u!

  Ik weet echt geen raad meer en ben bang dat straks mijn palmbomem kapot gaan.

  Groetjes Mandy


 • Reactie door lapalmeraie — 11 mei 2015 15:42 @ 15:42

  Beste Mandy

  Heeft u de EHBO-gids voor palmen er al even bijgenomen? Dit artikel staat ook op de site en beschrijft de meest voorkomende problemen.

  Verder is het ook belangrijk om te weten of en hoe de palm beschermd werd tijdens de winter.

  Te veel water geven kan in volle grond overigens bijna niet, te weinig wel. Een gezonde palm die al langer dan een jaar is aangeplant zou echter grotendeels autonoom moeten zijn. Dat is hier blijkbaar niet aan de orde.

  U mag ook altijd een foto sturen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Fleuren — 6 november 2016 17:07 @ 17:07

  Ik heb een Palm Staat nu inde open serre is dat voldoende..


 • Reactie door lapalmeraie — 7 november 2016 16:28 @ 16:28

  Beste Fleuren

  Dat hangt er van af op welke palmsoort het gaat. U mag altijd een foto doorsturen natuurlijk.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Hans Kortdle — 5 januari 2017 20:35 @ 20:35

  Hallo,
  Ik heb sinds juni 2016 een Trachicarpus Fortunei in mijn grasveldje in de volle grond staan. Ik heb hem gekocht met een kluit van zo’n 60 cm diameter. De palm is in totaal zo’n 2,5 meter hoog. Ik kreeg het advies om hem zonder drainagekorrels en zonder mestkorrels in het plantgat te plaatsen. Het plantgat was zo’n 70 cm diep met met onderin een laag van zo’n 15 cm bemeste tuinaarde. Ik heb de eerste maand water gegeven, daarna niet meer. Wel is er natuurlijk veel water bijgekomen door de vele regen. Er kwamen wel nieuwe bladeren uit maar tegen oktober begonnen de oude buitenste bladeren zwarte punten te krijgen. Er kwamen nog wel nieuwe uit en de speer is intact. Ik heb enkele bladeren afgeknipt maar de meeste laten zitten. Nu met de winter heb ik de bovenkant ingepakt met 2 kleden die ik op 40 cm van de bovenkant naar boven toe om en tussen de speer heb gewikkeld. Er steken nog wel bladeren uit maar de speer is ingepakt. Is dit voldoende voor de winter? Is het raadzaam om de palm weer uit te graven in het voorjaar en opnieuw te planten maar dan met drainage? Moet ik de dode bladeren in het voorjaar afknippen om nieuwe groei van bladeren te stimuleren? War kan ik verder het beste doen om de palm niet te verliezen?


 • Reactie door lapalmeraie — 9 januari 2017 15:49 @ 15:49

  Beste Hans

  Opnieuw uitgraven lijkt me niet bevorderlijk. Sowieso zal zo’n nieuw aangeplante palm altijd wat terugvallen gedurende het eerste jaar waarbij het bestaande blad inderdaad lelijk wordt. Op de site vindt u daarvan overigens ook een speciaal artikel.
  Een Trachycarpus stelt gelukkig niet zo veel eisen aan de grond dus qua aanplant lijkt me alles wel in orde.
  Qua beschermen is het belangrijk dat u niet over-beschermt. Pas vanaf een graad of -8°C is het verstandig om zo’n nieuwe aanplant tijdelijk even te beschermen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Daan van Leer — 13 januari 2017 22:05 @ 22:05

  Beste Hans,

  Hoe bescherm ik het beste de speer van de Traychycarpus Fortunei? Ik heb her twee, bij beide steken er nieuwe bladeren een flink eind uit omhoog. Ik kan er dus niet bijv een trechter of een fles overheen zetten. Is dan het enige wat ik kan doen de bladeren opbinden en een boomjas over de hele palm?

  Vriendelijke groet,
  Daan


 • Reactie door Daan van Leer — 13 januari 2017 22:17 @ 22:17

  PS Ik heb na de ijzel van afgelopen week (waarbij mijn beide bomen flink wat bladschade hadden) beide speren voorzichtig met warme lucht (fohn) van sneeuw ontdaan. Is dat een goede oplossing of moet ik dat niet meer doen?


 • Reactie door Daan van Leer — 13 januari 2017 22:25 @ 22:25

  PPS Ik ben net bij een tuincentrum geweest, die adviseerden om op de wordtels ipv boomschors turfmolm te leggen, omdat dat gaat broeieen. Zij zeiden er echter wel bij dat een Trachycarpus niet van zuur houdt, dus dat je de turf na de winter onder de Rhododenderons moet gooien. Kent u dit verhaal?


 • Reactie door lapalmeraie — 14 januari 2017 17:15 @ 17:15

  Beste Daan

  Het beschermen van een Trachycarpus in volle grond is in principe pas nodig wanneer de temperaturen onder de -15°C. Bij een recente aanplant is het aan te raden vanaf -10°C indien langdurige vorst. Ik weet niet wat uw lokale tempetaturen zijn maar hier hebben ze ondanks de koude golf dus nog geen bescherming nodig.
  Bij het beschermen bind ik simpelweg het blad naar boven met tape en vervolgens draai ik er enkele lagen vliesdoek rond. Een fles over de speren is vooral bij kleine of zwakkere exemplaren aan te raden maar bij gezonde is dat niet nodig. Indien er temperaturen voorspeld worden onder de -18°C moet er bij verwarmd worden dmv een warmtekabel rond de ingepakte palm. Daar overheen komt weer een laag vliesdoek. Bekijk ook zeker mijn instructievideo op Youtube voor meer duidelijkheid. Deze methode is, eens in de vingens, heel snel en makkelijk aan te brengen. Na de vorstperiode moet de palm in ieder geval weer uitgepakt worden om goed te verluchten.

  De bladeren droog föhnen is zeker niet nodig en de grote temperatuurschommelingen lijken me zelfs niet ideaal.

  Aan de voet volstaat een dikke laag houtschors, doodblad of ander organisch materiaal. Qua zure bodem; deze palm groeit van nature inderdaad in de bergen op een dus eerder kalkrijke grond maar hij stelt in de praktijk niet zoveel eisen aan de grondsoort.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Daan — 14 januari 2017 18:33 @ 18:33

  Dank La Palmeraie! – Daan


 • Reactie door Nicole — 22 februari 2018 18:47 @ 18:47

  Hi ik heb 2 trachycarpus palmen en nu is er eentje
  Waar de bladeren heel zielig van gaan
  krom hangen (buigen ) wel geeft deze plant nog nieuwe scheuten

  Wat zou ik hier aan kunnen doen ? Ze krijgen regelmatig
  Bij voeding van die korrels

  Alvast bedank


 • Reactie door Nicole — 22 februari 2018 20:29 @ 20:29

  Ps
  Moet ik ze gaan afdekken , nu het zo koud wordt
  ik heb dit nooit eerder gedaan

  Echt geen idee of verstand van
  Groet nicole


 • Reactie door lapalmeraie — 23 februari 2018 09:36 @ 09:36

  Beste Nicole

  Ik veronderstel dat de palm er nog niet zo lang staat? Het is in dat geval heel normaal dat de bladeren wat gaan doorhangen en lelijk worden. Zie ook dit artikel: http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2016/08/waarom-wordt-mijn-palm-plots-lelijk-na-het-aanplanten/

  Bescherming is in principe niet nodig, tenzij het echt heel koud zou worden, -12°C of kouder. Bij hogere temperaturen is bescherming voor deze soort eigenlijk eerder nadelig.
  Voeding is pas in het voorjaar weer nodig, vanaf ongeveer mei. Een handje korrels rond de voet van de palm is prima.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Hanneke — 24 september 2018 14:53 @ 14:53

  Beste palmvrienden,

  Kan mijn dadelpalmstekje tegen de dalende nachttemperatuur?

  Ik had een dadelpit (kleine bioplogische dadel) in een plantenbak gedaan ( geen compostemmer in de buurt) Van de zomer was de munt in die bak enkel nog wortel en heb ik het geheel afknipt en in de moestuin gezet.

  Tot mijn verbazing kwam er een dadelpit uit de grond omhoog! Tot ik me herinnerde dat ik deze er zelf in had gegooid.

  De moestuin moet eind oktober weer ( vrijwel leeg) opgeleverd worden dus:

  Hoe kan ik het dadelstekje het beste overpotten?
  Wat kan ik verwachten?
  Of Kan ze met vorst buiten blijven tot eind oktober?

  De spriet is nu zo’n 10 cm. Zijn er hele lange wortels al?

  Ik dacht zelf aan een mengsel van de tuingrond waar ze instaat en een deel potgrond en zand kleikorrrels.

  Alvast heel erg bedankt voor de gouden tip

  Hanneke


 • Reactie door lapalmeraie — 24 september 2018 15:03 @ 15:03

  Beste Hanneke

  Die haalt u inderdaad binnenkort het beste naar binnen. Ze kunnen beperkt wel wat vorst hebben maar vooral de nattigheid in combinatie met vorst is af te raden. Ze hebben vrijwel meteen al een behoorlijk diepe wortel. Neem daarom een diepe pot (bv eentje van een klimplant) of een plastic fles waarvan u de bovenkant afsnijdt en gaatjes in de onderkant maakt natuurlijk. Schep de zaailing vervolgens royaal uit en verwijder voorzichtig de potgrond grofweg rond de wortels zodat hij in de pot past. Pot hem vervolgens op in goede luchtige potgrond. Zand is niet nodig. Kleikorrels onderin mag voor extra drainage.
  Zet hem vervolgens goed licht weg, op de vensterbank bijvoorbeeld.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door natascha — 1 oktober 2019 08:01 @ 08:01

  hallo mijn vraag is ik heb een grote palm boom in de voortuin maar ik ga per 1november verhuizen kan ik em dan gewoon mee verhuuzen is 2meter en staqt ongeveer 4jaar in de tuin wat kan ik t besten doen


 • Reactie door lapalmeraie — 2 oktober 2019 08:48 @ 08:48

  Beste Natascha

  Dat kan zeker aangezien de palm toch al buiten in volle grond staat. Er is dus geen sprake meer van aanpassing voor de winter.
  Wel is het een behoorlijke onderneming waarbij de palm toch wel een terugslag zal hebben. Lees hiervoor zeker even mijn artikel specifiek over het verhuizen van palmen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Philip — 2 oktober 2019 18:40 @ 18:40

  Beste Palmvrienden

  Ik heb enkel mooie Phoenix Canarisis die te groot zijn geworden om in de living (lichtrijk) te overwinteren. We overwegen nu om ze in de (licht verwarmde) garage te laten overwinteren.
  Het enige nadeel is dat het er donker is.
  We dachten daarom lampen te laten branden.
  Welke (led?)lampen zijn hiervoor aangeraden (binnen kweek en groeilampen zie je vanalles; zijn die nodig? Kan een gewone lamp,…?)
  Alvast bedankt!


 • Reactie door lapalmeraie — 3 oktober 2019 08:13 @ 08:13

  Beste Philip

  Warmte is niet nodig, wel het juiste spectrum met de goede verhouding blauw, groen en rood licht.
  Die bestaan zeker in LED varianten zodat het verbruik aanvaardbaar blijft. IKEA heeft ze bijvoorbeeld, als u even zoekt op UV lamp.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Chris — 26 maart 2021 06:58 @ 06:58

  Heb veel lelijke bladeren van na de winter aan mijn Tr Fort.En Tr Wag.Heb er 5a6 bladeren afgesneden mocht ik dit doen en gaat dit de groei beinvloeden???


 • Reactie door lapalmeraie — 26 maart 2021 10:20 @ 10:20

  Beste Chris

  Dat is niet abnormaal na deze winter en lelijke bladeren mogen inderdaad gewoon afgeknipt worden. Heel veel dragen ze immers toch niet meer bij aan de groei. Het zal dus ook vrij weinig impact hebben.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door chris — 26 maart 2021 17:02 @ 17:02

  Bedankt voor het snel reageren en wat een mooie you-tube kanaal heb je een aanrader voor iedereen die van exotische tuinen houd!!En wat een mooie tuin heb je!!
  Vriendelijke groeten

  Chris


 • Reactie door lapalmeraie — 26 maart 2021 17:12 @ 17:12

  Beste Chris

  Bedankt, leuk om te horen!

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.