Palmen voor “dummies”

maart 11th, 2009 · 64 Comments

archontophoenix

En groeit dat dan bij ons? Is de meest gehoorde reactie. Iedereen kent de “kokosboom” maar wat weten we er eigenlijk echt van? Er zijn wereldwijd zo’n 4000 verschillende soorten palmen bekend die allen vallen onder de familie Palmae of Arecaceae (beide namen worden gebruikt). De meeste palmen komen van nature voor in een tropisch of subtropisch klimaat maar er zijn ook winterharde soorten. Hierbij een inleiding in de wereld van palmen.

Is de palmboom eigenlijk wel een boom?

De naam palmboom doet vermoeden dat deze plant nauw verwant is met de inheemse loofbomen. Maar is de palmboom eigenlijk wel een boom? Om op die vraag te kunnen antwoorden moeten we eerst wat dieper ingaan op de botanische achtergrond.


In de plantenwereld worden de planten opgedeeld in twee grote groepen; de bedektzadigen en de naaktzadigen.

De bedektzadigen

(Angiospermae)
Tot de bedektzadigen behoren alle planten die een zogenaamde vrucht aanmaken. Binnen de groep bedektzadigen maken we dan weer een onderscheid tussen de tweezaadlobbigen (dicotylen) en de eenzaadlobbigen (monocotylen). Over deze laatste groep later meer.

De naaktzadigen

(Gymnospermae)
Zoals alle zaadplanten vormen naaktzadigen zaden, maar in tegenstelling tot de bedektzadigen hebben de naaktzadigen nooit “echte” vruchten. Wel kunnen structuren aanwezig zijn die de functie van eetbare vruchten vervullen: voorbeelden van deze groep zijn coniferen, dennen en palmvarens.

chamaerops-h-kiemingDe eenzaadlobbigen

zijn een omvangrijke groep van planten. Tot de eenzaadlobbigen behoren vele planten waarvan het zaad van groot economisch belang is, zoals granen, grassen, orchideeën en de palmen. Bij veel eenzaadlobbige planten zit het reservevoedsel opgeslagen in het kiemwit (endosperm). In het zaad zit slechts één kiemlob die het voedsel vanuit het endosperm doorgeeft aan het kiemplantje, vandaar de naam. Als eerste komt een soort buisje, het coleoptyl, boven de grond. Hierin zit het eerste blaadje.

Vergelijking tussen palmen en loofbomen

Als we palmen met loofbomen vergelijken vallen vooral onderstaande verschillen op. (De vergelijking betreft slechts generalisaties, deze verschillen gaan in de praktijk lang niet altijd op.)

Palmen (één zaadlob)
- parallelle nerven in bladeren
- alleen bijwortels na kiemplantstadium
- vaatbundels gespreid
- geen secundaire diktegroei

Loofbomen (twee zaadlobben)
- vertakte nerven in bladeren
- vertakte hoofdwortel
- vaatbundels in ring
- secundaire diktegroei mogelijk

De palmboom is dus eigenlijk geen echte boom zoals wij die kennen. Daarmee is de eerste vraag alvast opgelost. Het opvallendste verschil tussen palmbomen en loofbomen is het uitblijven van diktegroei bij palmen.

Bouw van de palmboom

Grofweg bestaan palmen uit wortels een stam en een bladerdek.
Onderstaand bekijken we deze onderdelen van dichtbij.

Wortels

Zoals hierboven al werd aangegeven hebben palmen geen vertakte hoofdwortel. Palmen vormen één lange penwortel die recht naar beneden groeit opzoek naar grondwater. Geen enkele plant kan immers bestaan zonder water. Palmbomen in zeer droge gebieden duiden dan ook op de aanwezigheid van grondwater of werden aangeplant en worden regelmatig bewaterd. Daarnaast vormen palmen wel bijwortels. Hierdoor lijkt de wortelkluit wel omvangrijk en neemt de onderkant van de stam ook iets in dikte toe. Een belangrijke functie van deze bijwortels is de verankering in de grond en het geven van steun.

stam-phoenix-r

Stam Phoenix roebelinii

Stam

Palmen hebben meestal een schijnstam. Dit wil zeggen dat de stam eigenlijk is opgebouwd uit een opéénstapeling van elkaar sterk omhullende bladscheden en geen bast bevat. Hierdoor groeit een palm ook niet in de breedte, zoals loofbomen. Voordat een jonge palm de hoogte in kan groeien, moet eerst een bepaalde breedte worden bereikt. Daarom groeit een jonge palm langzamer dan een ouder exemplaar. Sommige palmsoorten hebben een harige stam van vezelige draden tussen de bladvoeten. Dit is een natuurlijke bescherming van het kwetsbare gedeelte van de stam. Er zijn ook soorten die deze beschermlaag kwijt raken op het onderste, oudste deel van de stam; de Phoenix bijvoorbeeld.

Blad

Palmen ontwikkelen steeds één nieuw blad. Dit groeipunt noemen we de speer. De speer bestaat uit een bladsteel met opgevouwen blad. Het blad ontvouwt zich pas zodra het blad zijn uiteindelijke grootte heeft bereikt. Zoals eerder al aangegeven vormt een palm niet meteen na de kieming de soortspecifieke bladeren. De eerste bladeren hebben eerder iets weg van groot gras. In dit stadium lijken veel palmsoorten dan ook sterk op elkaar.
Binnen de palmenfamilie kennen we vier bladsoorten; waaiervormig, vedervormig, dubbel-gevederd en volledig.

bladvormen

wwwknoch1de

Bloeiwijze Trachycarpus fortunei foto: www.knoch1.de

Het bladoppervlak is vaak blinkend, bedekt met was, of geplooid. Dit is om uitdroging te voorkomen. De bladsteel is vaak bedekt met stekels of doorns.

De bloeiwijze

Jonge palmen bloeien niet. Dat gebeurt pas na een aantal jaar. De exacte duur verschilt van soort tot soort en varieert tussen enkelen jaren en 50 jaar. De meeste palmen bloeien jaarlijks. De bestuiving van palmen gebeurt door de wind waardoor er geen kleurrijke bloemen aangemaakt worden om insecten te lokken. De onopvallende, kort levende bloemen worden gevormd aan een tros net onder, boven of vanuit de bladkroon. De bloemen kunnen eenslachtig of tweeslachtig zijn afhankelijk van de soort en soms zelfs van het seizoen!
Na een geslaagde bevruchting vormen palmen zogenaamde steenvruchten of bessen. Ook de verspreiding verschilt van soort tot soort; de alom bekende kokosnoot blijft drijven voor een verspreiding door het zeewater. Andere soorten komen door consumptie dan weer elders terecht; denk hierbij bijvoorbeeld aan de dadels van de Dadelpalm.

Gebruik van palmen

De palmboom wordt inmiddels al zo’n 5000 jaar gecultiveerd door de mens. Dit begon in het Midden-Oosten met de Dadelpalm (Phoenix dactylifera) maar werd al snel uitgebreid naar andere regio’s met andere palmsoorten. Verder kennen we voor de consumptie nog eetbare vruchten als de awarra, kokosnoot, moriche, palmperzik en salak. Voor voedselbereiding, zeep en als brandstof wordt palmolie veel gebruikt. Maar ook het veel gebruikte rotan komt van de Rotanpalm (Calamus rotang) en bijvoorbeeld een kokosmat wordt gemaakt van kokosvezels. In de Hindoecultuur werden stroken palmblad gebruikt als papier. Dit is echter in een tropisch klimaat heel vergankelijk, zodat het merendeel van de hierop geschreven manuscripten verloren is gegaan. En zo zijn er nog vele andere doeleinden waarvoor de palm door mensen gecultiveerd wordt. Maar in ons klimaat vinden we ze toch voornamelijk terug bij de hobbyisten…

© La Palmeraie

Misschien vindt u dit ook interessant:
Palmen van La Palmeraie
Zaaihandleiding voor palmen
Verzorging van palmen


64 reacties »

 • Reactie door Brigitte van der Heijden — 23 augustus 2010 15:22 @ 15:22

  kunt u me vertellen wat speren zijn


 • Reactie door lapalmeraie — 23 augustus 2010 19:33 @ 19:33

  Beste Brigitte

  De speer is het nieuwste blad van de palm dat nog samengevouwen vanuit het hart van de palm recht naar boven groeit.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door JENNY — 27 april 2011 11:16 @ 11:16

  Hallo,
  Van mijn palm zijn de speren bruin. Wat moet ik daar aan doen?
  Met vriendelijke groet,
  Jenny


 • Reactie door lapalmeraie — 27 april 2011 13:49 @ 13:49

  Beste Jenny

  De bruine speren duiden op winterschade.
  Door er voorzichtig aan te trekken kunt u kijken of de speren ook los komen.
  In dat geval heeft uw palm speerrot. Hoe u daarmee om moet gaan kunt u terugvinden in het artikel “Hoe behandel ik speerrot?”
  Indien de speren niet loskomen dan blijft de winterschade beperkt tot het bruine blad en ontkomt u aan speerrot.
  De volgende bladeren zullen wel weer mooi zijn.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Caroline — 13 augustus 2011 15:54 @ 15:54

  Hallo,

  Mijn palmboom ( Trachycarpus Fortunei) is na deze winter beginnen bruin worden.
  De speerpunten die hij toen had zijn nog steeds niet open gekomen.
  Wel zitten ze nog goed vast in de stam. Enkele openstaande bruine bladeren heb ik wel kunnen uittrekken.
  Wat zou het kunnen zijn? En kan ik hem nog redden?

  Met vriendelijke groeten,
  Caroline


 • Reactie door lapalmeraie — 13 augustus 2011 19:22 @ 19:22

  Beste Caroline

  Uw Trachycarpus heeft blijkbaar een behoorlijke klap gehad afgelopen winter.
  De bruine bladeren die u heeft kunnen uittrekken wijzen op speerrot, maar zolang de speren fris groen blijven en nog vast zitten zal hij er alsnog bovenop komen.
  Wel zal de palm komende winter een zorgenkindje blijven. Goed beschermen dus.
  Verder is er niet veel dat u nog kunt ondernemen om de groei te versnellen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door marc de bruin — 31 oktober 2011 20:26 @ 20:26

  ik wouw even reageren op het punt van speer rot
  in de palm
  trachy carpusfortunei
  zelf heb ik ook een aantal in mijn tuin staan z`n 8 stuks

  7 er van doen het heel goed maar 1 er van eindigde ook in speer rot van de afgelopen winter altans dat dacht ik want meestal als dat aan de orde is is het al telaat enn einde oefening toch bij speer rot
  dus stond ik op het punt om hem maar teverplaatsen en maar afwachen wat er verder ging gebeuren .
  tot na de bouwvakvakantie ( ik had hem bijna weg gedaan ) ik kwam terug van mijn vacantie en ging mijn palmen inspecteren totdat ik bij die ene palm aan kwam en wat zag ik tot mijn verbazing dat hij voledig weer aan het hersten was met een een speerpunt er in er volgen nu in snel tempo meerdere speerpunten
  dus je ziet wel gooi niet gelijk oude of dode of rote palmbomen weg waar speer rot in gekomen zit .
  want door verplaatsing er van kunnen ze zo weer helemaal op groeien en door leven .


 • Reactie door lapalmeraie — 2 november 2011 09:11 @ 09:11

  Beste Marc

  Bedankt voor de bijdrage.
  Dat zal zeker hoop geven aan andere lezers.
  Bij speerrot is het zeker niet altijd verloren. Alles hangt af van de mate waarin de palm schade heeft opgelopen.
  Niet zelden groeien palmen (en zeker Trachycarpussen) er gewoon overheen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Willeke S — 3 januari 2012 17:57 @ 17:57

  Wanneer is het een goede tijd om mijn palm te verpotten? Voorjaar of najaar?
  Bedankt!


 • Reactie door lapalmeraie — 4 januari 2012 22:16 @ 22:16

  Beste Willeke

  In principe kunnen palmen in pot heel het jaar door verpot worden.
  Echter, wanneer de palm tijdens de wintermaanden koeler staat gaat hij in rust en heeft verpotten in het najaar niet echt zo heel veel zin.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door dorien — 4 april 2012 15:35 @ 15:35

  beste,

  wij hebben zojuist een phoenix robelinii gekocht, wij willen hem verpotten maar welke pot en potgrond is het beste?

  mvg
  dorien


 • Reactie door lapalmeraie — 5 april 2012 09:34 @ 09:34

  Beste Dorien

  Een kwalitatieve potgrond met voldoende drainerende eigenschappen en evt toegevoegde voedingstoffen is prima.
  Zelf gebruik ik potgrond van DCM.
  Neem ook zeker een kijkje in de handleiding: Een palm verpotten in 8 stappen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Ria — 18 mei 2012 11:14 @ 11:14

  de enkele bladeren van mijn palm (trachycarpus fotune)zijn geknakt, moeten deze zo blijven of moeten deze worden afgeknipt.


 • Reactie door lapalmeraie — 18 mei 2012 13:20 @ 13:20

  Beste Ria

  Is de bladsteel geknakt of enkel de bladsegmenten?
  Doorhangende bladsegmenten zijn heel normaal voor een Trachycarpus fortunei.
  Daar tegen snoeien zou resulteren in een kale palm.

  Als de bladsteel echter geknakt is dan mag het blad wel weggeknipt worden.

  Bij palmen kan als vuistregel genoemen worden dat er altijd gesnoeid kan/mag worden zolang er maar niet te veel blad ineens verwijderd wordt (verhoudingsgewijs) en bij voorkeur pas wanneer de bladeren grotendeels verdord zijn. Zodanig kan de palm alle voedingsstoffen uit het blad halen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Tabitha — 23 mei 2012 15:23 @ 15:23

  hallo,

  van onze palmboom (trachycarpus fortuneii) waren alle 4 de bladeren bruin, ik heb die allemaal gesnoeid, en in de stam zaten allemaal pissebedden. hij staat nu volledig kaal. Nu zijn we al enkele weken verder en is er nog steeds geen speer te zien. Moet ik mij zorgen maken? Of duurt dit herstel redelijk lang?


 • Reactie door lapalmeraie — 23 mei 2012 17:38 @ 17:38

  Beste

  Het herstel gaat ongeveer net zo snel als de reguliere groeisnelheid van uw palm.
  Zoals u waarschijnlijk weet duurt het ontwikkelen van een blad al snel verscheidene weken.
  Het herstel kan dan ook redelijk lang op zich laten wachten. Pas wanneer de palm tegen het einde van dit seizoen nog geen teken van leven heeft laten zien is het einde oefening.
  Tot dan moet u het hart zo goed mogelijk droog houden. Pissebedden leven van schimmels, schimmels duiden op rot.
  Rotte delen mogen verwijderd worden om verdere uitbreiding tegen te gaan.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Ghislaine — 2 augustus 2012 01:11 @ 01:11

  Hallo,

  Zou u een lijst kunnen geven over makkelijk te ontkiemen
  palm en yucca zaden.Ooit heb ik zo’n lijst gezien, maar kan hem niet meer vinden, misschien weet u wat makkelijk en goed te doen is voor de beginners? Ik heb propogators,
  kweekkastjes, palmgrond, een aantal zeer moeilijke palmzaden, waar soms iets uitkomt maar weer overlijdt, en yucca’s gaan ook niet al te best. De harvardiana blijkt alsnog het beste te doen. Maar de rest is geen succes tot nu toe, en ik hou me aan de regels. Heb cocosgrond, palmbooster, perliet, kieserite,etc. Maar het werkt niet, dus alsjeblieft graag een lijst gevraagd met makkelijke ontkiembare palmzaden gevraagd.

  Met vriendelijke groet
  Ghislaine


 • Reactie door lapalmeraie — 2 augustus 2012 15:34 @ 15:34

  Beste Ghislaine

  Op de site heb ik momenteel geen lijst met best kiemende palmen maar ik vind het een leuk idee.
  Ik zal er dan ook werk van maken.

  Hierbij alvast de informatie voor u;

  - Washingtonia: veruit de gemakkelijkste palm. Verse zaden kiemen al na enkele weken. De absolute aanrader om mee te beginnen.
  - Acoelorrhaphe wrightii: zelfs oudere zaden van deze palm kiemen nog goed.
  - Bismarckia nobilis: verse zaden kiemen behoorlijk goed/snel. Ik had zo 4 kiemers op 5 zaden.
  - Chamaerops humilis: deze zaden kiemen over het algemeen ook redelijk goed.
  - Phoenix (de verschillende soorten): deze dadelpalmen kiemen goed en snel. Vaak is er na 1 maand al iets te zien. De dadelpalm is het gemakkelijkst omdat de zaden gewoon uit dadels van de supermarkt gehaald kunnen worden.
  - Trachycarpus fortunei: zaden kiemen goed, maar meestal pas na 3 à 6 maanden!

  Qua aanpak heb ik nog altijd het meeste succes door de zaden na het weken gewoon in zaaigrond te stoppen en de pot afgedekt op de CV-ketel te plaatsen.
  Wel is het voor de meeste soorten normaal dat het enkele maanden duurt.

  Met Yucca-zaaien heb ik zelf onvoldoende ervaring om soorten te vergelijken, maar daarover heb ik ook nog niet veel problemen gehoord.
  De grond mag in ieder geval niet te nat zijn.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Jowell — 6 september 2012 16:57 @ 16:57

  Hallo,

  Ik heb 3 dadelpitten uit gekonfijte dadels.
  Hoe plant je die? en hoe verzorg je die?
  De pot: watvoor pot moet deze plant hebben?

  Vruchten of bloemen verwacht ik helemaal niet!
  ik doe het zeer om het plezier en ook om het te ervaren hoe je deze phoenix moet verzorgen.

  Graag uw ervaringen of wijze van op kweken van de
  Phoenix dactylifera(Dadelpalm).

  Mvg, Jowell.


 • Reactie door lapalmeraie — 7 september 2012 13:03 @ 13:03

  Beste Jowell

  De zaadjes kunnen gezaaid worden volgens onze zaaihandleiding voor palmen.
  Gebruik bij het zaaien het best een diepe pot, of zelfs een getopte PET-fles aangezien de penwortel toch zeker zo’n 20 à 30cm diep zal gaan.
  Kiemen doen ze doorgaans al vrij snel, tussen 1 à 3 maanden.
  Daarna is de groei eerder langzaam. De eerste paar jaren zal deze Phoenix nog geen gedeelde bladeren aanmaken.
  Pas wanneer de gedeelde bladeren gevormd zijn neemt de groei enorm toe.

  Veel succes
  La Palmeraie


 • Reactie door dodemont — 23 september 2012 12:32 @ 12:32

  hallo

  ik heb 3 trachycarpus fortunei kan ik die in het thuinhuisje laten overwinteren maar daar is niet veel licht en mijn ander keuze is in de woonkamer maar is de temperatuur daar niet te hoog 20 tot 25 graden
  mvg joel


 • Reactie door lapalmeraie — 25 september 2012 10:14 @ 10:14

  Beste Joel

  Het hangt er een beetje vanaf hoe groot ze zijn.
  Zaailingen en kleinere exemplaren zijn wat kwetsbaarder en kunnen inderdaad naar de woonkamer of beter een andere ruimte in huis met licht maar zonder verwarming.
  Zijn ze al iets groter dan kunt u ze ook buiten laten staan en enkel in het tuinhuis zetten tijdens de strengste vorst/sneeuwval.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Tanja — 30 oktober 2012 19:32 @ 19:32

  Hallo ik heb een Phoenix robellinii gekocht maar hij lijkt me zwakker te worden ik weet niet hoeveel water ik hem moet geven hij staat in de schaduw nu ik heb hem 2weken en al zijn puntjes van zijn bladeren beginnen te splijten en worden bruin ? Isdat normaal
  Soms spelen mijn katten ook met de boom ik verbied het ze ma ze doen het toch soms is dat erg ?


 • Reactie door lapalmeraie — 31 oktober 2012 13:28 @ 13:28

  Beste Tanja

  De palm staat toch binnen neem ik aan hè?
  Voor een roebelenii is het nu immers te koud buiten.

  Over de juiste hoeveelheid water die uw palm nodig heeft kan ik helaas niets zinnigs zeggen.
  Daarvoor spelen te veel factoren een rol.
  Wel heb ik in dit artikel uitgelegd hoe u dit zelf kunt nagaan:
  http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2011/06/watergift/

  Het achteruit gaan van de palm kan ook diverse oorzaken hebben.
  In dit artikel vindt u waar het meestal misloopt;
  http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2010/09/mijn-palmboom-gaat-dood/

  Het is niet zo’n probleem dat de katten met de palm spelen hoor.
  Ze zullen wat aan de bladeren knagen vermoed ik, maar dat blijft maar beperkt tot wat schade aan de bladpunten.
  Ook gebruiken ze misschien de behaarde stam als krabpaal? Behalve dat de vezels iets ieder zullen loslaten en de stam dus vlugger kaal zal zijn heeft dat ook geen impact op de palm.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door sylvia — 1 april 2013 23:14 @ 23:14

  Goededag,
  Wij hebben een palm in onze tuin staan die er al stond voordat we het huis kochten, nu ruim 4 jaar geleden, maar we willen hem graag weg doen. Nu wilt iemand hem overnemen, maar hoe verplaatsen we hem het beste?
  Hij heeft al flink wat winters overleeft en vorig jaar heb ik hem in het voorjaar helemaal kaal gesnoeid, op de speer na en hij is weer helemaal mooi geworden met een hoop nieuwe bladeren. Het is een sterke boom!

  Ik hoor heel graag uw advies.
  Bedankt!

  Vriendelijke groeten,
  Sylvia


 • Reactie door lapalmeraie — 2 april 2013 07:41 @ 07:41

  Beste Sylvia

  Voor het verhuizen van de palm kunt u een kijkje nemen in dit artikel: Hoe kan ik een palmboom verhuizen? http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2013/03/palmboom-verhuizen/

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door palmvriend3000 — 9 april 2013 12:15 @ 12:15

  ik heb een kleine palm, hij wilt alleen niet groeien hij blijft zo mini als het maar kan. Zijn er speciale verzorg methodes waardoor je van een mini palm een reuze palm kan kweken?

  Groet palmvriend3000


 • Reactie door lapalmeraie — 10 april 2013 11:32 @ 11:32

  Beste

  Palmen zijn over het algemeen trage groeiers. Het duurt dan ook heel wat jaren voordat een kleine palm uitgroeit tot een groot exemplaar.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door palmvriend3000 — 25 april 2013 07:47 @ 07:47

  dankuwel lapalmeraie ik heb er veel aan hij is al wat groter :)


 • Reactie door Tom — 30 oktober 2013 13:11 @ 13:11

  Hoi , ik heb een vraagje ik heb 7 palmen in de woonkamer 3 heb ik uit zaad op gekweekt 1 livistona van 60cm deze is 2,5 jaar oud.. 2 waarvan ik niet meer weet welke soort het is doordat ik met het overpotten de naamkaartjes vergeten ben terug te plaatsen deze zijn 50cm hoog en 2 jaar oud.. 1 cocospalm 120cm hoog en 3 jaar oud en ik heb 3 hele grote vanaf de grond 2,20m stam vanaf de grond 1,60m en 12cm dik deze zijn om en nabij de 10 jaar oud ,nou is mijn vraag ik dacht dat het de Phoenix Dactylifera’s waren alleen ze hebben stekels bij de bloem dus dacht ik de roebelenii maar het zou ook dwergdadelpalmenkunnen zijn hoe kan ik erachter komen welke het zijn? En zijn de maten vergeleken met de jaren acceptabel ?
  Alvast hartelijk bedankt voor uw antwoord

  Mvg Tom


 • Reactie door lapalmeraie — 30 oktober 2013 16:17 @ 16:17

  Beste Tom

  Om de soorten te determineren stuurt u mij het best enkele fotootjes.
  De maat zegt opzich niet zo heel veel. Een kleinere maar mooi compacte en volle palm is bijvoorbeeld veel mooier dan een langgerekt exemplaar.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door petra — 21 april 2014 10:45 @ 10:45

  Goedendag,

  Wij hebben een palmboom en die krijgt nu vruchten in een trosvorm. Wat zijn dit voor vruchten en kan je daar iets mee doen?

  Groetjes Petra


 • Reactie door lapalmeraie — 22 april 2014 11:10 @ 11:10

  Beste Petra

  Dit zijn de bloemen.
  Indien er bestuiving plaats vindt zal de vrouwelijke palm zaad vormen welke uiteindelijk weer opnieuw gezaaid kunnen worden.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Elke — 9 juni 2014 15:05 @ 15:05

  Hallo,

  Ik een palmboom tranchycarpus van +/- 40cm hoogte, ik heb hem ondertussen 1j.
  Sinds bijna einde groeiperiode hadden alle bladeren bruine/gele toppen ongeveer 2a3cm.
  Door wat kan dat komen, zodat ik er kan op letten.
  Het is niet erg maar het toont niet zo mooi.
  Vorige zomer heeft jij goed gegroeit, er is zelf een volledig nieuw blad uitgekomen en een nieuwe speer, maar nu is de groei blijkbaar minder. Alleen dezelfde speer is 3cm gegroeit. Is dit normaal? Kan ik iets doen om dit sneller te doen groeien. De aarde die erin zit is wel vaster geworden, het is niet meer zo luchtig dan het was. Verpotten misschien een optie?

  Groetjes


 • Reactie door lapalmeraie — 10 juni 2014 07:12 @ 07:12

  Beste Elke

  Het is vrijwel onmogelijk om palmen te houden zonder enkele gele bladpunten. Zeker in pot. Het klimaat is bij ons immers toch anders dan hun natuurlijk habitat.
  Verpotten is zeker een idee, of toch minstens het verversen van de bovenste paar cm potgrond.

  In pot blijft de groei van deze soort sowieso beperkter dan in volle grond.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Eline — 15 juni 2014 10:26 @ 10:26

  Goedemorgen,
  Ik heb net een Livingstonia gekocht, maar daar zat geen beschrijving bij. Hoe verzorg ik deze plant het beste: kan ik hem zomers buitenzetten (in zon of schaduw), hoe vaak moet ik water+voeding geven, moet hij in het licht of kan ik hem ook verder van het raam zetten enz. En heet hij nou LivingstonA of -stonIA?
  Alvast dank voor de reactie, groet, Eline


 • Reactie door lapalmeraie — 16 juni 2014 10:51 @ 10:51

  Beste Eline

  Hoewel de naam vaak foutief geschreven wordt is de juiste benaming Livistona. Zonder de “i” dus.
  Qua verzorging hangt het één en andere een beetje af van welke soort u kocht. De meest courante is de Livistona rotundifolia. Grote kans dus dat het deze palm is. Om het vervolgens dan nog iets ingewikkelder te maken is de nieuwe correcte naam dan ook geen Livistona maar Saribus. Saribus rotundifolia dus.

  Deze palmen groeien van nature in de tropische gebieden van Azië. Ze hebben dus veel warmte nodig en vooral een zeer hoge luchtvochtigheid. Wanneer deze hoog genoeg is kunnen ze eventueel in de volle zon maar daarbij moeten ze wel heel geleidelijk wennen aan het zonlicht zodat het blad niet verbrandt.
  Een schaduwrijke plaats lijkt dan ook handiger. Van nature groeien ze meestal ook in de onderlaag van de tropische regenwouden.
  Tijdens de wintermaanden vormt de droge verwarmingslucht te grootste uitdaging. Lokaal de luchtvochtigheid omhoog brengen of zeer regelmatig benevelen is dus zeker aan te raden. Vermijd daarom ook een plaats op de vensterbank net boven de radiator.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door jos — 11 maart 2015 13:33 @ 13:33

  In mijn spaanse tuin staat een washingtonia. Ik wil de stam graag glad maken. Hoe kan ik dat doen?


 • Reactie door lapalmeraie — 11 maart 2015 13:56 @ 13:56

  Beste Jos

  De oudste (onderste) bladvoeten laten na een bepaalde tijd vanzelf los. U kunt een handje helpen door met hand de bladvoeten te verwijderen die al een beetje los zitten.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Marcel — 16 april 2015 17:33 @ 17:33

  Goedeavond,

  Graag wil ik u de volgende vraagstellen, wij hebben een groot dakterras waar we 2 halve wijnvaten op hebben staan.
  Wij willen in deze wijnvaten mooie palmbomen in hebben, welke kunnen wij het beste nemen, het kan soms wel flink waaien op ons dakterras.

  Met vriendelijke groet,

  Marcel janssen


 • Reactie door lapalmeraie — 17 april 2015 10:11 @ 10:11

  Beste Marcel

  De Trachycarpus fortunei var wagnerianus is goed bestand tegen wind en is bovendien behoorlijk winterhard.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Philippe — 12 juli 2015 13:51 @ 13:51

  Goedendag,

  Hoe kan ik het beste voorkomen dat de palmmot (Paysandisia archon) zich nestelt in onze 23-jarige waaierpalmen (Trachycarpus fortunei)?

  Met dank voor uw antwoord.
  Philippe


 • Reactie door lapalmeraie — 5 augustus 2015 13:51 @ 13:51

  Beste Philippe

  Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

  In dit artikel beschrijf ik de bestaande prevetieve behandelingen alsook de gevoelige regio’s:
  http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2014/09/palmmot-palmkever-bestrijden/

  Vooral de speciale lijm Biopalm lijkt erg effectief.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Sanne Verhulst — 30 augustus 2015 17:28 @ 17:28

  Beste,
  We zijn nog niet lang geleden verhuisd en en deze tuin hebben wij 2 mooie grote waaierpalmbomen staan. (Stam is zeker 2m hoog en hoogste bladeren ook nog eens 2 m)
  Nu zijn we de tuin wat aan het opkuisen (was jaren niet onderhouden geweest), en door het omdoen van een andere boom is er een boom recht op de kop van 1 van die mooie palmbomen gevallen, waardoor het bovenste stuk een lelijke knak heeft gehad. De top staat nu zo’n 45graden scheef.
  Wat doen we nu best?
  Gewoon laten doen en zien of hij herstelt, of proberen recht te zetten? (Maar dan heb ik schrik dat hij helemaal zal knakken. En we willen hem echt graag behouden.

  Alvast bedankt!


 • Reactie door lapalmeraie — 31 augustus 2015 08:56 @ 08:56

  Beste Sanne

  Proficiat met de nieuwe woning en de aanwinst van de palmen.
  U zal zien, dit zijn prachtige en bovendien zeer onderhoudsvriendelijke planten waar u nog lang van kan genieten.

  Wel ongelukkig natuurlijk dat er nu net een boom op gevallen is.
  In het beste geval zijn enkel de bladeren geknakt en komen de nieuwe bladeren gewoon weer netjes recht omhoog. “Worst case scenario” is dat de groeikern, die in het bovenste deel van de palm zit, volledig mee verbogen en/of gescheurt is waardoor er geen goede wateropname meer is.

  Er zit volgens mij inderdaad niets anders op dan afwachten wat er gebeurt.
  Zet desnoods even met viltstift een horizontale streep op de speer (het nieuwe samengevouwen blad in de kern) en de naastgelegen bladstelen om zo de minste groei al zichtbaar te maken. Groei is in ieder geval een goed teken.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door lily — 17 oktober 2015 18:17 @ 18:17

  goedeavond zaden van de palm trachycarpus fortunei wanneer moet je de bessen (zaden) verwijderen en zaaien

  alvast bedankt


 • Reactie door lapalmeraie — 19 oktober 2015 09:09 @ 09:09

  Beste Lily

  Dat is wanneer ze diep donkerblauw zijn, doorgaans ergens in januari-februari.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door noel — 2 mei 2016 20:03 @ 20:03

  heb een trachycarpus fortenei staan , stam ongeveer 40 m , vorige zomer kwamen de nieuwe bladeren niet helemaal uit de plant ,ze bleven in de oksel van de plant staan en ontvouwde daar het blad zonder steel


 • Reactie door lapalmeraie — 3 mei 2016 07:31 @ 07:31

  Beste Noel

  Dat gebeurt wel vaker maar een echt sluitende verklaring heb ik daar nog niet voor gevonden. Het meest waarschijnlijke lijkt het dat palmen dit doen als reactie op de nieuwe standplaats waarbij ze ineens meer bloot gesteld staan dan bij de kweker. Een andere theorie is dat het een gebrek zou zijn aan voedingsstoffen. Zelf neig ik echter eerder naar de eerste verklaring. De palm zou er dan vanzelf overheen moeten groeien.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door jan — 24 juli 2016 18:05 @ 18:05

  Hallo iedereen.
  Goede site hier, met veel info, dank hiervoor.
  Ik heb een Trachycarpus wagnerianus gekocht van iemand die hem in de volle grond had staan.
  Goede gezonde boom, ziet er werkelijk prachtig uit.
  Stamhoogte : 165 cm
  Diameter stam: 35 cm
  Nu wil ik de boom ophalen over 4 weken, en hem planten in mijn achtertuin, in de volle grond, kan dat of ben ik al te laat in het seizoen?
  Zijn er mensen die mij wat tips of uitleg willen geven wat betreft de bodem/zand, en eventueel voeding?
  Alvast vriendelijk bedankt
  Mvg Jan


 • Reactie door lapalmeraie — 19 augustus 2016 10:37 @ 10:37

  Beste Jan

  Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

  Het is zeker niet te laat in het seizoen. De palm stond immers al buiten. Vooral voor binnengekweekte exemplaren is een heel seizoen aanpassing buiten in volle grond aan te raden.

  Belang is dat er bij het uitgraven zo veel mogelijk wortels mee komen zodat de palm zich beter en sneller zal aanpassen. Bij het opnieuw aanplanten hoeft er voor deze soort niet zo gek veel extra’s te gebeuren. Wel mag u enkele handjes beendermeel in het plantgat strooien rond de kluit ter stimulatie van nieuwe wortel aanmaak. Ook moet de kluit de eerste maanden goed vochtig gehouden worden aangezien de wortels niet meer zo veel water op kunnen nemen als voorheen terwijl er wel nog veel blad aan de palm zit. In het plantgat mag overigens gewoon de lokale tuingrond en een beetje Vivimus of compost gebruikt worden. Zand is niet nodig.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door jan — 22 augustus 2016 20:53 @ 20:53

  heel erg bedankt voor de info, nogmaals een top website, hoop dat je een leuke vakantie hebt gehad…


 • Reactie door lapalmeraie — 23 augustus 2016 06:31 @ 06:31

  Beste Jan

  Bedankt voor de leuke feedback.
  De vakantie wad top, veel zon en palmen. Meer moet dat niet zijn.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door jan — 1 september 2016 21:02 @ 21:02

  oh nog 1 vraagje, die beendermeel moet dat nog van een bepaalde merk zijn?


 • Reactie door lapalmeraie — 2 september 2016 10:14 @ 10:14

  Beste Jan

  Nee hoor, dat hoeft niet persé.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door jan — 23 september 2016 10:09 @ 10:09

  Ff een update, ik heb gisteren de Trachycarpus wagnerianus opgehaald en direct half in de volle grond geplant, in het midden van onze heb ik sier tegels verwijderd, ongeveer 1 meter doorsnee en 1 meter diep, daarom heen een houten rand van zo´n 40 cm hoog, gemaakt van hardhout, dus de wortel staat half in de volle grond, ook stenen gedaan in de rand voor de bescherming en omdat het de boom rechtop op houd en stabiel, het ziet er echt mooi uit, ik heb ook beendermeel in het plant gat gestrooid en ook boven op. moet ik vanaf nu elke dag water geven? mvg jan


 • Reactie door lapalmeraie — 23 september 2016 11:46 @ 11:46

  Beste Jan

  Leuk om te horen.
  Water geven is inderdaad aan te raden, tenzij het heeft geregend natuurlijk.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door marco — 24 september 2016 07:10 @ 07:10

  ik wil graag een palmboom met een gladde stam, kan je die zo kopen of kan je dat ook zelf doen?


 • Reactie door lapalmeraie — 26 september 2016 08:15 @ 08:15

  Beste Marco

  Er bestaan 4000 palmsoorten waarvan er een heel deel een gladde stam heeft.
  Uiteraard is maar een handje vol geschikt voor ons klimaat en laten deze nu vrijwel allemaal een behaarde stam hebben. Bij één van de meest geschikte soorten, de Trachycarpus fortunei, die winterhard is tot -18°C en dus perfect in volle grond gehouden kan worden, worden de vezels soms wel van de stam verwijderd. U kunt ze zo aankopen of het verwijderen zelf doen. Zo’n gestripte Trachycarpus is vaak wel veel duurder waardoor het interessanter is om het zelf te doen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door patries — 18 maart 2017 10:41 @ 10:41

  Goede morgen,

  Heb een vraag. Mijn Trachycarpus staat sinds 3 jaar in de volle kleigrond . Hij geeft steeds nieuwe speren. Alleen zijn de bladeren erg geel soms wel het hele blad. Wat is er aan de hand. wat mist mijn palm???

  alvast Hartelijk dank
  patries


 • Reactie door lapalmeraie — 20 maart 2017 10:05 @ 10:05

  Beste Patries

  Dat lijkt me te duiden op een gebrek aan voedingsstoffen.
  Het kan duiden op een stikstof gebrek, dan zijn het vooral de onderste bladeren die vergelen.
  Wanneer het een gebrek aan ijzer (Magnesium en sporenelementen) betreft, dan zijn het ook meer de nieuwe bladeren die vergelen, beginnend vanuit de nerven.

  U kunt hierover meer lezen in onderstaand artikel. Daarin leest u eveneens welke producten gebruikt kunnen worden om het gebrek aan te vullen.
  http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2015/05/voedingsstoffen-voor-planten/

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Richard — 25 april 2017 21:42 @ 21:42

  Ik heb een Yucca filifera nu 2 jaar buiten laten staan onder afdak. Het eerste jaar had deze weinig schade na de winter. Afgelopen winter heeft ze toch speer rot opgelopen..ik kon de bruine topbladeren er gelijk vanaf trekken, echter is er geen gat in de stam zichtbaar maar een kleine gele punt van nieuw blad? Geel van kleur en hard (dus geen zacht weefsel door rot).
  Kan ik de plant nu goed laten ventileren buiten in de zon en de top laten drogen tot deze weer groen wordt of zijn extra maatregelen nodig tegen schimmel en ongedierten?


 • Reactie door Richard — 25 april 2017 21:52 @ 21:52

  Yucca filifera zou tot -8°C buiten kunnen (ik heb de Yucca in pot op het terras met afdak). Het is een vrij snel groeiende Yucca.
  De Yucca heeft meer dan een meter stam en een kroon van zo’n 45 centimeter.


 • Reactie door lapalmeraie — 26 april 2017 06:48 @ 06:48

  Beste Richard

  Een Yucca is natuurlijk geen palm en groeit dan ook niet helemaal op dezelfde manier. In tegenstelling tot palmen maken zij immers ook uitlopers op de stam na bloei of na schade. Wanneer de kop zich dus niet herstelt is de kans groot dat er weldra twee nieuwe uitlopers net onder de kop verschijnen en de groei zo vertakt verder gaat.

  Probeer in afwachting de kop wel zo droog mogelijk te houden. Behandelen met een fungicide kan maar is enkel zinvol wanneer de kop ook effectief vochtig aanvoelt. Gebruik het middel tegen de voorschriften in droog en strooi het poeder simpelweg zo op de kop. We willen immers vermijden dat de kop nog natter wordt.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie