Zelf goedkoop tuinverlichting plaatsen!

mei 18th, 2016 · 5 Comments

Niets is zo bevredigend als het heerlijk genieten van de tuin na een dag hard werken. Jammer alleen dat er na de zonsondergang niets meer te zien valt, op de occasioneel opspringende breedstraler na. Alhoewel die nu niet bepaald sfeerverlichting brengt. Onze tuin is bovendien erg donker zonder andere lichtbronnen. Het idee om de mooiste palmen van onderen te belichten was dan ook al snel geboren.

Waar kopen?

De eerste rondvraag en zoektocht leerde al snel dat tuinverlichting niet bepaald goedkoop is. Zo’n €29,- per armatuur bleek een gemiddelde instapprijs en daar komt de lamp dan nog bij, de aansluitingen,… Voor een 5-tal spots waren we zo al ruim €250,- kwijt en dan moest er ook nog een kabel gekocht worden! Dat vonden we toch echt te veel geld.
Via een eerdere ervaring kwamen we terecht bij AliExpress, rechtstreeks uit China bleek het een stuk goedkoper uit te vallen! Zo’n €50,- voor een dubbele hoeveelheid spots en nog eens €50,- voor alle aansluitingen. Gewoon via Chinamail om geen bijkomende kosten te hebben. Het duurt dan wel iets langer, namelijk zo’n week of 4-5.  Doordat de aankopen bij verschillende verkopers gebeurde betrof het steeds kleine pakketjes met een lagere waarde waardoor we geen bijkomende douanekosten hebben moesten betalen.

Welke spots?

Nu er een goedkoop alternatief voor handen was kwam de hamvraag; welke spots moeten het worden? De eerste keuze is daarbij tussen 12v of 220V. Wij kozen voor het laatste omdat de te overbruggen afstand nog al behoorlijk is (tot 50m) en er zo ook geen extra adapter nodig is. Nadeel is dat je natuurlijk extra veilig moet werken met het hogere voltage. Verder opteerden we voor LED wegens het gunstige verbruik en de duurzaamheid. Vervolgens is het zoeken naar spots die aan de IP68 norm voldoen, ofwel spatwaterdicht zijn.
Bij de kleur kozen we voor “warm white” zodat het licht niet te blauw uitvalt.
Qua wattage kozen we voor 9watt voor een voldoende sterke lichtbundel.
Ten slotte kozen we voor spots met een spies voor het makkelijk neerzetten in de grond. Uiteindelijk betaalden we zo’n €5,50 per spot! (link naar de spots)

Wat heb je allemaal nodig?

Aangezien de spots geleverd worden met enkel een kort kabeltje is er aansluit materiaal nodig. Allemaal waterproof uiteraard. Dit materiaal is ook allemaal in de bouwmarkt te vinden maar voor een fractie van de prijs ook via Aliexpress.

 • Doorverbinders: om de spots op de elektriciteitskabel aan te sluiten (ong. €1,- voor 100 stuks)
 • Krimpkous met lijmlaag: om de verbinding met de spot waterdicht te maken (zo’n €3,- voor 3 meter 12.7mm)
 • Waterdichte T-splitter: om de ondergrondse aftakkingen mee te maken (€35,- per 5 stuks)
 • De kabel kochten we wel bij de lokale elektrowinkel. We kozen voor de extra zware EXVB 3G kabel speciaal geschikt voor het gebruik buiten. Deze kabel kost iets meer dan €1,-/meter maar op veiligheid willen we uiteraard niet besparen.
 • Hier kochten we ook een schemerschakelaar voor het automatisch aan/uit schakelen van de lampen (€34,-) maar dat is uiteraard optioneel.

Qua gereedschap zijn vooral een kabelschoentang en een stevige combinatietang vrijwel onmisbaar, naast een stanleymes, schaar, boormachine, kaars en een goede spade.

Tijdsduur en moeilijkheidsgraad

Deze klus is niet zo moeilijk met enige basiskennis rond het aansluiten van elektriciteit zodat je het zeker veilig kunt doen. Afhankelijk van de hoeveelheid spots en te verwerken kabel / afstand kan het wel zeer tijdrovend zijn. De klus duurde hier toch ruim 1,5 dag! Het ging dan wel over ruim 80 meter kabel, 10 spots en diverse aftakkingen.

Onze tip:
Maak op voorhand een duidelijk plan van hoe je het allemaal wilt aanleggen zodat je én direct het juiste materiaal bestelt én je gestructureerd aan de klus kunt beginnen!

Stap 1


Pak alle spots uit en verbind de spies. De doorverbinders kunnen nu ook al verbonden worden met de spots, zo kan het nog comfortabel aan de werkbank. Verwijder daarbij heel voorzichtig een beetje meer van de kabelmantel zodat er een beter contact is. Knip ook alvast een krimpkous van zo’n 20cm en schuif deze over de kabel. De spots zijn nu klaar voor installatie.

Stap 2


Graaf de geulen tot aan de plant om de kabel in te leggen. Deze moet normaliter tot zo’n 60cm diepte zitten zodat er niet per ongeluk in gegraven of gestoken wordt. Aangezien het onze eigen tuin betreft en we exact weten waar de kabel ligt hebben we ze niet zó diep gelegd maar wel dieper dan één spade. Steek de spade hiervoor aan twee kanten diep in de grond en til zo de graszode eruit. Graaf vervolgens nog een beetje dieper met de schepje en leg de grond opzij.


Bij de wortels hebben we zo min mogelijk willen graven. Met behulp van een dikke staaf hebben we een toegang voor de kabel gecreëerd onder de plastic grasrand door.


De kabel loopt verder onder het grindpad waarbij de kabel en aftakkingen ook onder het antiworteldoek zijn gelegd. Zo kan het grind de kabels niet kapot duwen.

Stap 3


Na al het graafwerk kunnen de gaten in de boordstenen worden geboord. Een boortje met de juiste diameter is uiteraard noodzakelijk. Hier was 12mm minstens nodig om de dikke kabel erdoor te krijgen.

Stap 4


Vervolgens kunnen de spots op hun plaats gezet worden en kan de kabel worden getrokken. Begin op het verste punt en vergeet uiteraard niet om de kabel steeds netjes door de boorgaten en onder de grasrand door te trekken vóór het aansluiten. Na het aansluiten van de spots op de kabel met de doorverbinders, hebben we de kabel iets langer ter hoogte van de aftakking afgeknipt. Vervolgens hebben we deze kabel even vlug op een verlengsnoer aangesloten met twee handige Wago-klemmetjes om te testen of de aansluiting correct werkt.
Zo gingen we steeds een stap verder richting de hoofdaansluiting met telkens een nieuwe test op het verlengsnoer om eventuele verkeerde aansluitingen direct te detecteren. Dat spaart een hoop zoekwerk indien het achteraf niet blijkt te werken.

Nu ligt de kabel op zijn plaats, de lampen zijn netjes aangesloten tot aan de hoofdaansluiting maar worden nu nog even gevoed via een verlengsnoer. Dat maakt het makkelijker om de stroom er snel weer af te halen om veilig verder te werken.

Stap 5


Nu alles werkt kunnen de krimpkousjes gekrompen worden om de aansluiting spatwaterdicht en dus veilig te maken. Een groot waxinelicht volstaat hiervoor indien je uit de wind kunt werken. Haal de krimpkous langzaam door de vlam zodat deze netjes rond de kabel smelt. Pas hierbij wel op dat de kabels niet volledig smelten!

Stap 6


Nu kunnen de kabels rond de voet van de plant weggewerkt worden. Eventueel overschot kan ondergronds worden verstopt zodat er later eventueel nog wat verplaatst kan worden. De aarde kan weer in de grond geschoven worden en de graszoden mogen weer op hun plaats gelegd worden. Door er stevig op de springen maken ze weer mooi contact met de rest van de grond.

Stap 7


De kabel wordt langs de gevel netjes tot aan een bestaande stroomaanvoer geleid. Hier zat eerst een breedstraler die we hebben vervangen door de schemerschakelaar. Na het afstellen van de gevoeligheid is het spannend afwachtend tot na zonsondergang om het resultaat te bewonderen.

© La Palmeraie

5 reacties »

 • Reactie door JmC4c — 18 mei 2016 19:56 @ 19:56

  Het resultaat is prachtig!
  Een tijdrovende klus die jaren genot en sfeer met zich meebrengt.
  Bedankt voor de duidelijke info en knappe video. Ik krijg er een wauw gevoel bij!
  Ik wens jullie verder veel genieten toe


 • Reactie door lapalmeraie — 18 mei 2016 20:02 @ 20:02

  Bedankt Jean-Marie voor de leuke reactie!

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Rob — 18 mei 2016 20:20 @ 20:20

  Supermooi Niek. Weer een “lichtend” voorbeeld erbij :)
  Genieten!


 • Reactie door Huub van Velsen — 18 mei 2016 20:29 @ 20:29

  Dag Niek,
  weer perfect gedaan.
  Heel mooi en fantastisch uitgelegd (ik kan dat zeggen omdat ik heel lang geleden geleerd heb voor elektricien).

  Onze grote Trachy wordt, middels een schakelklok, verlicht. Ik heb daar een 18 watt ledspot voor geplaatst.
  Is echt prachtig en gebruikt zeer weinig (50 uur voor ± € 0,25).
  Niek, je bent een groot vakman.
  Na drie maanden, komen al 6 Trachykopjes boven het zand.

  Groet, ook aan je vrouw,
  Huub


 • Reactie door lapalmeraie — 18 mei 2016 20:51 @ 20:51

  Bedankt Huub, leuk om te horen, zeker van een ervaringsdeskundige!
  Ik ben direct eens gaan zien naar jouw zaden en tel hier ook al 9 stuks. Dat belooft!

  Tot hoors!
  La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.