In het voorjaar komt de Trachycarpus veelal tot bloei. De meeste jaarlijks hoewel er ook wel eens een jaartje wordt overgeslagen. Wanneer de palm bloeit kan ook het geslacht bepaald worden. (zie ook: Trachycarpus: mannetje of vrouwtje?) Zodra de bloemen volledig geopend zijn, kunt u deze zelf bestuiven om ook daadwerkelijk zaadjes te krijgen. In dit artikel laten we u zien hoe!
Mannetje én vrouwtje
Het Trachycarpus geslacht is tweehuizig. Met andere woorden, er is zowel een mannetje als een vrouwtje nodig om de bloemen te kunnen bestuiven. Met een beetje geluk hebt u zelf een mannelijk én een vrouwelijk exemplaar staan. Anders is het uiteraard ook altijd mogelijk om pollen elders te verzamelen. Andere liefhebbers delen dit met veel plezier via diverse fora. Het is de vrouwelijke palm die de zaden zal dragen.
Stap 1
Zodra de mannelijke bloeiwijze volledig geopend is worden de pollen verspreid. U ziet deze vallen als een geel poeder wanneer u tegen de bloeiwijze klopt. Wrijf zachtjes met een kwast over de bloeiwijze en vang de pollen op.
Stap 2
Volg de ontwikkeling van de vrouwelijke bloeiwijze van dichtbij om te zien wanneer de kleine bloemetjes open gaan.
Stap 3
Zodra ook de vrouwelijke bloemen geopend zijn kunnen de pollen voorzichtig over de vrouwelijke bloemen gewreven worden. Herhaal dit eventueel dagelijks gedurende ongeveer een week om de kans op slagen te verhogen.
Stap 4
Bij een geslaagde bestuiving zullen de de bloemetjes langzaam veranderen in bolletjes welke ook steeds donkerder worden. Het rijpen van het zaad duurt tot ongeveer na de volgende winter. Ze kunnen geoogst worden wanneer ze diepdonkerblauw van kleur zijn. Indien de bestuiving mislukt is vallen de bloemetjes verdroogd af en blijft een kale bloeiwijze over.
NB. Verschillende Trachycarpus soorten kunnen met elkaar gekruist worden. Een Trachycarpus met een ander palmgeslacht kruisen is doorgaans niet mogelijk.
© La Palmeraie
Reactie door Kristof — 13 augustus 2016 12:21 @ 12:21
Beste,
Dank voor deze mooie uitleg over de bestuiving. Ik heb bij mij nu 2 Fortunei’s die 1 meter van mekaar staan en één ervan vertoont nu dikke licht-groene bolletjes van +-8mm doormeter. (midden augustus). Kan het zijn dat deze natuurlijk bestuift zijn? Kan ik u een foto doorsturen ?
Reactie door lapalmeraie — 22 augustus 2016 09:57 @ 09:57
Beste Kristof
Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.
Dat zijn inderdaad zaadjes in wording. De natuur heeft dus zelf het nodige gedaan.
Het is nu wachten tot na de winter om de zaden te oogsten. Dit kan wanneer ze diepblauw van kleur zijn. Een foto sturen mag uiteraard altijd op lapalmeraie@palmvrienden.net
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Ton uit Spijkenisse — 1 september 2016 22:28 @ 22:28
Beste mensen van La Palmeraie
Allereerst complimenten met jullie site. Op andere sites staat veel minder dan hierboven, bijvoorbeeld.
Mijn vraag: per ongeluk hebben onze mannelijke Trachycarpus Wagnerianus en onze vrouwelijke Trachycarpus Fortunei zich dit jaar voor het eerst via de wind bestoven. Ik vind het hartstikke leuk om van de besjes nieuwe palmbomen te gaan kweken, maar vraag me of dit ”rare” boompjes gaat opleveren. En de bladeren van de Wagnerianus zijn veel steviger en staan meer rechtop; wat zal hun kruising worden? Midden tussen beiden?
Is het raadzaam om hieruit boompjes te kweken, of worden het later ”misbaksels”??
De Fortunei is uit 2009 en de Wagnerianus is 2-3 jaar jonger. Ik had me nooit in zaadjes etc verdiept, omdat er nooit veel gebeurde met de bloemen. Totdat er dit jaar opeens besjes kwamen. Nu snap ik hoe het werkt, vooral door jullie site.
Noot: in 2015 heb ik vanuit Kreta en Marokko diverse zaadjes/besjes/dadels etc opgeraapt onder palmbomen en heb nu 20-25 kleine palmpjes. Niet winterhard waarschijnlijk, maar wel hartstikke leuk!
Vriendelijke groet, Ton
Reactie door lapalmeraie — 2 september 2016 10:26 @ 10:26
Beste Ton
Bedankt voor de leuke reactie en het compliment.
Ik doe mijn best (in mijn eentje) om de site zo praktisch mogelijk te maken.
Leuk dat de bestuiving is gelukt. Het resultaat van deze hybride zoals zo’n kruising heet, zullen zeker geen misbaksels zijn hoor. In tegendeel! Zo’n hybrides zijn juist extra gewild. Wat het juist wordt is net als met kinderen altijd wat afwachten, hopelijk het beste van beide ouders. In dat geval dus de mooie dikkere stam en steviger blad van de wagnerianus en de groeisnelheid van de fortunei. De kruising in deze richting heeft overigens nog geen officiële naam en wordt dus als volgt beschreven; Trachycarpus fortunei x wagnerianus. In omgekeerde richting heeft de hybride wel al een soortnaam, nl Trachycarpus takaghii.
Wat betreft de zaadjes uit Kreta en Marokko, aan de hand van foto’s van het zaadje en/of de zaailing kan ik de soort wel bepalen. Bij sommige zaailingen is het wel wat langer wachten tot ze iets duidelijkere kenmerken van de soort bezitten. Vanuit Kreta zullen het waarschijnlijk Washingtonia robusta’s zijn. Uit Marokko vermoed ik de dadels en dan is het dus de Phoenix dactylifera indien het ook echt de eetbare dadels waren. Anders is de Phoenix theophrastii een veel voorkomende palm daar.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Ton uit Spijkenisse — 4 september 2016 13:42 @ 13:42
Beste Niek
Bedankt voor je uitgebreide en snelle reactie!
- Mooi! Dan ga zaailingen kweken van mijn hybride Trachycarpus fortunei x wagnerianus! Leuk! Laatste vraag daarbij: als in februari 2017 het zaad diepdonkerblauw is en ik ze dan in februari gelijk opkweek op de vensterbank van de slaapkamers, zijn ze dan de eerste winter al winterhard? Of kan ik ze dan beter voorjaar 2018 in de volle grond plaatsen? Of nog een jaar later?
- Mbt de zaailingen van Kreta en Marokko: Ook die van Kreta is waarschijnlijk al een Phoenix dactylifera. Ze stonden langs het zwembad en ik heb daar nog een vakantiefoto van, die ik je zo zal mailen.
Ik verwachte niet veel van de zaadjes die ik meegenomen had, maar toen het toch lukte, heb ik in Marokko voortdurend onder palmbomen naar zaad gezocht. Ik had veel verschillende soorten zaden meegenomen (6 – 7 soorten), maar heb de indruk dat toch vooral de Phoenix dactylifera is opgekomen (mede door de diepe penwortels, al heb ik daar nog weinig verstand van). Toch zag ik dat bij sommigen dikke vezelige ronde zaden onder de grond zaten (Cyrtostachies renda??), en bij anderen een kleine gladde soort ”kidney-bean”. Zie de foto’s per mail.
Welke 2 zouden dat kunnen zijn?
Ik zag de zaden onder de grond, omdat de zaailingen soms te dicht bij elkaar stonden en ik ze moest verpotten. Door de penwortels kwamen de zaden soms boven de grond, bij het verpotten.
Weer met vriendelijke groeten, Ton
Reactie door lapalmeraie — 5 september 2016 10:28 @ 10:28
Beste Ton
Ze zijn zeker direct winterhard. Uiteraard nog niet zo extreem als een volwassen exemplaar ze kunnen zeker tegen vorst. Bij strengere vorst volstaat het om een mulchlaag over de zaailingen heen te gooien. Voordeel is dat op deze manier de zwakste exemplaren meteen sneuvelen en niet pas na zoveel jaren groei in pot. Het natuurlijke survival of the fittest zeg maar. Bovendien is de groei in volle grond ook een stuk beter.
Wat betreft de zaailingen, ik zal direct antwoorden op de mails met de foto’s en zo een poging wagen. Die bij het zwembad is alvast geen dactylifera maar een canariensis. Veel gezien rond het Middellandse zeegebied. Een Cyrtostachys renda is inderdaad prachtig, maar weinig waarschijnlijk aangezien deze tropische soort enkel in het tropische stuk van Azië standhoudt.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Human v santbergen — 21 april 2019 09:15 @ 09:15
hallo. ik heb een palm die elk jaar bloeit, mijn vraag is zijn die gele zaadjes goed voor mijn tropiche vogels.Bv Dank gr H v Santbergen.
Reactie door lapalmeraie — 23 april 2019 12:04 @ 12:04
Beste Human
De gele “zaadjes” zijn in feite de bloemen. Het zaad wordt pas gevormd na een succesvolle bestuiving is is een stuk groter/harder.
Of het ook goed is voor de vogels en/of ze het lusten durf ik niet te zeggen. Bloemen eten ze bij mijn weten niet en het zaad zal vermoedelijk te hard/groot zijn.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Angela — 26 april 2019 22:59 @ 22:59
Wat een geweldige site met informatie
Nu heb ik dus waarschijnlijk een mannelijke palm staan waar nu voor de eerste maal vele trossen beginnen uit te komen
Nu aan de andere kant staat nog een kleinere palm die nu ook begint het is da niet en kleiner tot nu maar das z ijjn nog niet open ik ga er vanuit tot nu een vrouwelijke variant zal zijn
Nu lijkt het me dus geweldig om deze te
Proberen te gaan kweken
Maar nu mijn vraag als ik de bestuiving heb gedaan dan moet ik dus wachten tot eind van deze winter februari 2020 ?
Maar moet uk de bolletjes dan al die tijd als deze donker verkleuren aan de palm laten ook mocht er sneeuw op vallen ?
Of moet ik deze takken knippen en binnen leggen ..
Hopelijk heb ik mn vraag duidelijk gesteld aan u
Alvast bedankt
Reactie door lapalmeraie — 29 april 2019 09:15 @ 09:15
Beste Angela
Bedankt voor het compliment.
Indien de ene palm al een stuk verder is qua bloemontwikkeling dan de andere dan is de kans groot dat dat inderdaad een mannetje is en de ander een vrouwtje. Wanneer de bestuiving geslaagd is en er inderdaad zaad gevormd wordt mag dit gewoon in “weer en wind” blijven hangen tot wanneer u het oogst ergens in april. De zaden kunnen ook gewoon tegen de kou en sneeuw.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door marion — 8 juni 2020 12:36 @ 12:36
ik heb alleen een vrouwelijke palm en mijn vraag is of ik de zaad stengels na de bloei eruit moet knippen.
groet Marion
Reactie door lapalmeraie — 8 juni 2020 14:00 @ 14:00
Beste Marjon
Inderdaad, na de bloei kunnen deze er gewoon uitgeknipt worden zodat ze de palm niet ontsieren.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Sjaak kagenaar — 5 juli 2020 13:09 @ 13:09
Hallo ik heb sinds 12jaar een trachicarpus een vrouwtje in mijn tuin, nu heb ik sinds een jaar of 5 nog een trachicarpus geplant
Dit bleek een mannetje te zijn hij gaf dit jaar voor het eerst zaden, ik heb voorzichtig het stuifmeel hiervan af geveegd en uit gestrooid boven de bloemen van het vrouwtje maar door de harde wind zijn niet alle bloemranken bestoven, moet ik nu de onbestoven verwijderen of is dit beter van niet op dit moment, degene die wel bestoven zijn zitten redelijk vol.
Reactie door lapalmeraie — 6 juli 2020 10:18 @ 10:18
Beste Sjaak
Leuk dat het gelukt is.De niet bestoven, uitgebloeide bloemen mag u er gewoon uitknippen. Het moet niet, maar staat wat mooier.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Michael Ansett — 19 juli 2020 11:42 @ 11:42
Wij hebben na bestuiving ook licht grijs/blauwe balletjes aan de bloem.
Wanneer kunnen wij de bloem takken afknippen is dit nu het geval of in de Palm laten totdat ze donker blauw zijn?
Reactie door lapalmeraie — 26 juli 2020 16:46 @ 16:46
Beste Michael
Mijn excuses voor de late reactie, ik ben met vakantie.
De zaden zijn inderdaad pas rijp wanneer ze diep donkerblauw/zwart zijn. Dat zal pas na de winter in maart-april zijn.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Bakker — 28 augustus 2020 15:42 @ 15:42
Hallo Michael,
Ik heb wat zaden gekregen ze zijn donker blauw.
Wat moet ik stap voor stap doen om ze tot een palm op te kweken.
Vriendelijke groet,
Ed
Reactie door lapalmeraie — 31 augustus 2020 11:46 @ 11:46
Beste
De donkerblauwe zaden kunnen geplukt worden en vervolgens zaait u deze ofwel in pot ofwel in volle grond. Eerst laten weken is bij zo vers geplukte zaden niet nodig. Een pot voor 2/3 gevuld en daarop een aantal zaden wat verspreid samen en vervolgens afgedekt met een dun laagje aarde is prima. Maak de aarde vochtig, dek de pot af en zet weg bij zo’n graad of 20-22°C. Zeker niet veel warmer want dan kiemen ze veel slechter.
Houd de pot vochtig maar niet te nat en verlucht regelmatig zodat er geen schimmel ontstaat. De zaden zouden tussen 3 à 6 maanden moeten kiemen.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Isabel — 21 februari 2021 12:36 @ 12:36
Hallo,
Voor het eerst hangen er volop blauwe en zwarte zaden aan onze Trachycarpus Fortunei. Kunnen de zaden bewaard worden, en zo ja hoe lang en hoe doe je dat op de beste manier?
Dank alvast!
Groet, Isabel
Reactie door lapalmeraie — 22 februari 2021 08:59 @ 08:59
Beste Isabel
Zaden worden het beste bewaard in de koelkast maar bij de Trachycarpus zijn dat er al snel heel veel. Een koele donkere plaats als een schuur of garage is dan ook prima. Een jaartje is zeker geen probleem maar zelfs langer kan alleen zal de kiemkracht geleidelijk aan wel afnemen.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Sjaak kagenaar — 13 maart 2021 13:09 @ 13:09
https://ibb.co/dt0mZFP
Vraagje het is nu 13 maart en de zaden zien er nog blauw uit, zie foto, moet ik ze nog laten hangen tot ze echt zwart zijn of kan ik ze nu al oogsten.
M vr gr Sjaak Kagenaar
Reactie door lapalmeraie — 13 maart 2021 13:52 @ 13:52
Beste Sjaak
Die zijn mooi rijp en mogen dus zeker al geoogst worden.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Sjaak kagenaar — 17 maart 2021 14:14 @ 14:14
Hallo Palmvrienden ik heb heel veel zaden over van mijn trachicarpus, is er misschien nog iemand die daar interesse voor heeft
Stuur evt een berichtje naar kagenaar@casema.nl
Reactie door Rene — 25 maart 2021 17:30 @ 17:30
Dit zijn mijn palmbomen ze staan nu vier jaar vorig jaar zijn ze uitzichzelf bestovenen dit is het https://ibb.co/fX2DTZx
https://ibb.co/7NfR15h
https://ibb.co/tPhDvwS
https://ibb.co/vDWfxQP
https://ibb.co/f470Tn4
https://ibb.co/2nxFfXr
Reactie door lapalmeraie — 26 maart 2021 10:17 @ 10:17
Beste Rene
Leuk! Met meerdere palmen in de buurt is de kans op de natuurlijke bestuiving uiteraard ook zeker mogelijk. Succes met de oogst en het zaaien.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Jan Brink — 11 mei 2021 08:54 @ 08:54
Ik heb een palm staan, vorig jaar voor het eerst gebloeid. Het is een vrouwelijk exemplaar nu beginnen er weer knoppen uit te komen. Kan iemand mij aan stuifmeel helpen voor de bevruchting.
Reactie door lapalmeraie — 11 mei 2021 12:19 @ 12:19
Beste Jan
Probeer het even via het Palmvrienden forum of de Palmvrienden Facebook groep. Er is vast wel iemand bij u in de buurt.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Ricardo — 20 mei 2021 22:10 @ 22:10
Wanneer kan ik mijn mannelijke bloemen snoeien en gebruiken voor het bestuiven van een vrouwelijke Tachycarpus in bloei? Ze komen al uit het schutblad maar de vele knopjes zijn nog groen. Moet ik eerst wachten tot ze geel kleuren aan de palm of kan ik ze alvast snoeien en ontwikkelen de bloemen dan verder bijvoorbeeld tussen de baladeren klemmen van een vrouwtje?
Reactie door Ricardo — 20 mei 2021 22:34 @ 22:34
Wanneer ik op de groene ‘verse’ bloemetjes tik komt er nog geen stuifmeel uit. Nog even wachten met snoeien?
Reactie door lapalmeraie — 21 mei 2021 10:54 @ 10:54
Beste Ricardo
Het is beter om de bloeiwijze te laten ontwikkelen aan de palm en deze pas te snoeien wanneer de individuele bloemetjes volledig geopend zijn en u de eerste stuifmeel ziet vallen wanneer u er zachtjes tegen klopt. Sowieso zijn de vrouwelijke bloeiwijzen toch pas iets later ontwikkeld.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door lapalmeraie — 21 mei 2021 10:56 @ 10:56
Beste Ricardo
Inderdaad dus nog even wachten. Het zou zonde zijn als de gesnoeide bloeiwijze dan toch niet verder zou ontwikkelen.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Cor — 29 april 2022 16:18 @ 16:18
Goedemiddag,
Wij hebben een hele mooie palm opgetrokken uit zaad uit Kreta.
Deze is nu ongeveer 1.80 mtr hoog en is prachtig.
Hij staat in de volle grond.
Nu komen er voor de eerste keer bloemknoppen in.
Hoe kom ik aan stuifmeel, om te bestuiven?
Ik kijk vol afwachting uit naar Uw bericht.
Cor
Reactie door lapalmeraie — 29 april 2022 18:06 @ 18:06
Beste Cor
Het gaat dus om een Trachycarpus en een vrouwtje? Dan is het kwestie om een mannelijk exemplaar in de buurt te spotten en daar wat stuifmeel van op te vangen door tegen de bloemen te tikken en er iets onder te houden om de pollen op te vangen.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Johan vdB — 1 mei 2023 08:01 @ 08:01
Goedendag,
Ik denk dat ik zelf alleen een mannetje heb staan en dan zouden er dus geen zaadjes aan kunnen komen toch?
Mvg
Reactie door lapalmeraie — 2 mei 2023 08:19 @ 08:19
Beste Johan vdB
Als het inderdaad een mannetje is, dan komen er inderdaad geen zaden aan.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Harf — 10 mei 2023 17:00 @ 17:00
Goedendag. Ik heb 2 vrouwtjes in bloei staan. Ze zijn nog niet helemaal in volle bloei. Nou wil ik ze graag bestuiven, is er iemand die me daar bij kan helpen op dit forum. M.v.g harf
Reactie door lapalmeraie — 11 mei 2023 13:26 @ 13:26
Beste Harvey
Hier worden meer vragen gesteld/beantwoord maar is er minder uitwisseling zoals op een forum. Probeer anders eens het Palmvrieden forum, of de FB groep.Anders vindt u vast ook wel een bloeiende Trachycarpus in de buurt waarvan de eigenaar misschien wel wat pollen wil afstaan in ruil voor wat zaadjes nadien.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Diederik — 14 mei 2023 09:33 @ 09:33
Goedemorgen, sinds enige dagen deze bloem in de stam van de palm. Aan beide zijden. Nu lees ik dat je zowel een mannelijke als vrouwelijke nodig heb. Iemand op dit forum misschien interesse? Ik woon in de Betuwe.
Groetjes Diederik.De link naar de foto is bijgevoegd.
https://ibb.co/6NQPCMg
Reactie door lapalmeraie — 15 mei 2023 09:04 @ 09:04
Beste Diederik
Bij de Trachycarpus is dat inderdaad nodig maar omdat deze bloeiwijze zo laag zit op de stam betwijfel ik of het inderdaad om een Trachycarpus gaat.Daarvoor moet ik echter de hele palm zien, want op deze foto ontbreken net de details waaruit ik het zou kunnen opmaken. De kans bestaat dat het een Chamaerops humilis betreft en die kan zichzelf bestuiven.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Johan vdB — 26 mei 2023 19:54 @ 19:54
Hallo,
Bij nader inzien atuur ik toch even een foto mee. Kun je zien of dit een mannetje of vrouwtje is? Mvg johan
https://ibb.co/nn9gxzR
Reactie door lapalmeraie — 27 mei 2023 11:57 @ 11:57
Beste Johan vdB
Dit is een mannetje.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Michelle — 18 juni 2023 12:32 @ 12:32
Ton uit Spijkenisse, of iemand anders die stekjes heeft. Ik kom heel graag met jullie in contact wanneer jullie zaden of nog beter stekjes hebben van de kruising van de Wagnerianus en de Fortunei.
(ik kom uit Ede)
Reactie door lapalmeraie — 19 juni 2023 11:27 @ 11:27
Beste Michelle
Probeer het eens via het Palmvrienden forum of via de Palmvrienden Facebook groep. Ik denk dat er via die weg sneller iets geregeld kan worden.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Pauline — 3 september 2023 14:46 @ 14:46
Weet iemand of de bessen van de trachycarpus eetbaar zijn dan wel of je er olie uit kan persen? Pauline.
Reactie door lapalmeraie — 4 september 2023 08:13 @ 08:13
Beste Pauline
Nee, enkel de jonge bloeiwijzen zijn eetbaar en worden bereid als bamboescheuten, asperges of artichoke harten. De zaden worden in sommige landen wel soms gebruikt voor medische doeleinden – het heeft een hemostatische werking, wat betekent dat het bloed stolt, en zou ook worden gebruikt om een oplossing te maken voor gebruik als voorbehoedsmiddel. Er zijn natuurlijk efficiëntere manieren om beide dingen te doen. Het lijkt er niet op alsof de smakeloze zaden worden gegeten.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Erica — 22 januari 2024 18:19 @ 18:19
https://ibb.co/s2q57Qz
Goede avond!
Ik heb een vraagje….onze palm gaf aan jaren bloemetjes, dit jaar leken er voor het eerst zaden te vormen!
Er staan nog twee palmen verderop in de straat, dus ik gok dat er daar onderling het een en ander is uitgewisseld
Ik begreep dat ik ze nu ongeveer moest ‘oogsten’ al las ik net dat ik ze wellicht nog beter had kunnen laten.
Maaaar heb ze nu dus los. Kan iemand mij vertellen of ik het nu verpest heb? Of hoe het nu verder zou moeten …lijkt me super om eigen baby boompjs op te kweken.
Reactie door lapalmeraie — 22 januari 2024 18:30 @ 18:30
Beste Erica
Het is inderdaad nog wat te vroeg, pas ergens in april zijn ze over het algemeen rijp genoeg. Ze zijn nu nog wat klein dus ik vrees er wat voor. Maar goed, laat de oogst nu gewoon liggen in een droge hoek buiten, wie weet rijpen ze alsnog een beetje. Zaai ze in het voorjaar zonder al te veel hoop. Misschien wordt er na een maand of 6 toch plots iets zichtbaar.
Bovendien is de kans groot dat uw palm ook dit voorjaar weer zal bloeien én dat er opnieuw een bestuiving plaats vindt. En zo kunt u volgend jaar op de goede manier van start gaan.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Erica — 22 januari 2024 18:36 @ 18:36
Ja ergens had ik gelezen als ze donker van kleur waren en januari dacht ik. Ze hangen zo hoog, dus kon niet goed zien of ze niet gingen rotten oid.
Moet ik ze nog op een speciale manier zaaien?
Op hoop van zegen…wel heel jammer dat ik nu toch te snel ben geweest.
Reactie door lapalmeraie — 23 januari 2024 20:00 @ 20:00
Beste Erica
Voor de exacte procedure kunt u een zaaihandleiding op mijn site vinden. Houd er vooral rekening mee dat het niet te warm mag zijn. Zo rond de 20-22°C is perfect. Ergens in een verloren hoekje in huis bijvoorbeeld. Verder kan het best lang duren. 6 maanden is vrij normaal om de eerste resultaten te zien.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie