Help! Mijn palmboom gaat dood

september 17th, 2010 · 95 Comments


Regelmatig ontvangen we vragen van bezorgde liefhebbers over de gezondheidstoestand van hun palm. En ook al blijft het altijd moeilijk om de juiste oorzaak te bepalen (zeker louter op basis van een uitleg) helpen we u steeds met alle plezier een eind op weg. Omdat het toch veelal dezelfde zaken zijn die terugkeren, hebben we deze vastgelegd in dit artikel.

DIAGNOSE

Palmsoort

Ten eerste is het nuttig om te weten om welke soort palm het gaat. Elke soort verlangt immers een eigen, specifieke verzorging. De soort staat aangegeven op het kaartje of, indien u dit niet meer hebt, kunt u een kijkje nemen op onze palmen pagina. De meest courante soorten staan daar ook tussen.

Verzorging

Zodra u weet om welke soort het gaat kunt u bepalen of de palm de correcte verzorging krijgt. Het artikel “verzorging van palmen” kan u hierbij helpen. Kijk hierbij zeker naar de herkomst van de palm. Biedt u dezelfde condities als het oorspronkelijke klimaat?

Voorgeschiedenis

Een stukje voorgeschiedenis kan ook interessant zijn. Is de palm al sinds de aankoop achteruit gegaan? Dan ligt de oorzaak vermoedelijk bij een foutieve verzorging. Is de palm plots achteruit gegaan dan is de oorzaak eerder te zoeken bij een recente gebeurtenis? Nieuwe standplaats, verpot, plaag…

NB: In het artikel “EHBO-gids voor palmen” worden de meest voorkomende ziektes en plagen en de behandeling ervan besproken.

Bij de kweker

Exotische planten, en palmen vormen hierop geen uitzondering, winnen aan populariteit. Veel tuincentra, verkopers en kwekers zijn mee op de kar gesprongen en hebben deze planten nu ook in het assortiment. Helaas hebben ze lang niet allemaal voldoende kennis in huis om u correct te adviseren. Richt u steeds tot ervaren liefhebbers voor de meest geschikte verzorging van uw palm.

Palmen die voor een spotprijs verkocht worden hebben dan soms ook een addertje onder het gras. Niet zelden hebben deze palmen meer vorst te verduren gekregen dan goed voor ze is. Helaas zijn de symptomen vaak pas veel later zichtbaar.

Ook worden veel palmen verkocht met een kleikluit. Meer hierover in het artikel “Palmen met een kleikluit”.

Veel gemaakte fouten:

 • u werd verkeerd geadviseerd over de juiste verzorging
 • de palm staat in een pot zonder drainage gaten
 • de palm krijgt teveel water
 • de palm kreeg geen geleidelijke gewenning aan zonlicht
 • de palm krijgt te weinig licht
 • de palm staat in een te lage luchtvochtigheid


Samen gevat in een checklist

 • juiste verzorging?
 • geen ongewenste insecten aanwezig?
 • zitten de speren (nieuwe samengevouwen bladeren in het hart van de palm) nog stevig vast?
 • heeft de palm mooie gezonde wortels (wit-gele kleur)?

Behandeling

Zodra de juiste oorzaak bepaald is kan de palm behandeld worden.
Meestal volstaat een simpele ingreep zoals het verplaatsen van de palm naar een geschiktere standplaats of het verpotten naar een pot met voldoende drainage.
Omdat de behandeling van speerrot een hele specifieke aanpak vergt schreven we hierover een apart artikel: “Hoe behandel ik speerrot?

Komt u er met behulp van dit artikel nog niet uit dan mag u ons altijd contacteren via het onderstaand reactie formulier! We helpen u met plezier verder.

© La Palmeraie

95 reacties »

 • Reactie door dave — 7 januari 2011 13:54 @ 13:54

  ik heb een vraag mijn wachinton filfera of robusta de bladeren zijn een bruin de speer is nog groen een beetje alleen groeit hij nu niet meer echt dus de speer en de andere bladeren die nog niet zin uit geklapt zijn aan het schimmelen ik heb een huisje er om heen gebouw voor dat het ging vrieze en beschermt en een licht slang er om heen gedaan en stro wat kan ik doen en is de plant dood of leeft hij nog ik hoor het wel gr dave


 • Reactie door lapalmeraie — 7 januari 2011 17:00 @ 17:00

  Beste Dave

  Ik begrijp dat deze Washingtonia buiten (in volle grond) staat?
  Vermoedelijk is er te weinig verlucht tijdens de vorstvrije periodes waardoor het te vochtig is geworden en alles is gaan schimmelen.
  Aangezien de temperaturen voorlopig toch positief blijven verlucht u het geheel het best nu zo veel mogelijk. Verwijder ook zo veel mogelijk de beschimmelde delen of behandel met een fungicide om verdere schimmelvorming tegen te gaan. Enkel een afdak kan nu zinvol zijn om alles wel droog te houden. Droog houden en verluchten geven immers het gewenste resultaat.

  Veel succes
  La Palmeraie


 • Reactie door Safira — 2 juni 2011 11:37 @ 11:37

  Reeds enkele jaren heb ik een Waaierhandpalm.
  Geen idee of het nu de Livistonia australis of een trachycarpus is.
  Het punt is, we hebben hem verpot en er zaten een soort bolletjes in de wortels. Later bleek dat het om plantenvoeding te gaan. Maar mijn man had intussen de wortels helemaal met een slang schoongespoten en de meeste kleine wortels waren afgebroken.
  Toen hebben we hem in een grotere pot gezet, en bij een andere raam en sindsdien beginnen alle bladeren een voor een dood te gaan. De speer zit nog goed vast en er zitten natuurlijk drainagegaten in de pot. Ook hebben we palmengrond gebruikt gemengd met gewone potgrond en hebben we vloeibare voeding voor palmen gegeven.
  Zelfs de speer in nu uitgedroogd maar heeft zich wel nog naar het licht gedraaid. Wat kunnen we nu het beste doen om hem te redden?
  Misschien even buiten zonder grond met wortels alleen in een emmer water zetten? Of gewoon met rust laten en hopen dat hij het haalt? Dit is mijn lievelingspalm en het is heel jammer als hij dood zal gaan maar van fouten leert men.
  Hopelijk een snelle reactie en met veel dank
  Safira Ribbe


 • Reactie door lapalmeraie — 3 juni 2011 07:15 @ 07:15

  Beste Safira

  Aan de omschrijving te horen vermoed ik dat het gaat om een Livistona.
  Het verschil tussen beiden is eenvoudig te zien. Een Livistonia heeft stekels op de bladstelen, terwijl deze bij een Trachycarpus volledig glad zijn.

  De palm zal inderdaad wortelschade opgelopen hebben bij het verpotten en heeft dan ook tijd nodig een te herstellen. Tot die tijd mag de grond zeker niet te nat zijn. De wortels zouden het teveel aan water toch niet kunnen opnemen en zouden vervolgens rotten. Uiterlijk verdrogen de bladeren dan óók, er is immers wel water maar de palm kan het niet opnemen.

  Echter zijn Livistonia’s niet zo’n heel gemakkelijke palmen en verdrogen ze na enige tijd, zonder duidelijke aanwijsbare reden wel vaker. Ze hebben een hekel aan een te lage luchtvochtigheid, dus is het benevelen van het blad zeker aan te raden. Ze komen immers uit tropische wouden waar ze in jong stadium als ondergroei leven.

  Zet de palm voorlopig op een lichte plaats maar niet in het directe zonlicht.
  Benevel het blad dagelijks en houd de grond slechts licht vochtig.
  Daarna is het vooral hoopvol afwachten. Maar nogmaals, indien het inderdaad een Livistonia is, blijft het moeilijk om te zeggen of hij het zal redden.

  Veel succes!
  La Palmeraie


 • Reactie door nathalie — 5 juni 2011 14:23 @ 14:23

  Hallo,

  Ik heb 2 jonge hyophorbe lagenicaulis (flessenpalmen) (3j) en ze zagen er supergaaf uit (qua blad en stam) toen ik ze kocht bij de kweker. Nu heb ik ze 2 maanden en ze staan bij mij in de serre in grote (veel groter dan hun vorige potten) terracottapotten met een gat in het midden. Ik geef ze als de aarde redelijk droog aanvoelt veel water (maar dat loopt er aan de onderkant uit) en de kweker zei ook dat die dat een keer per week deed (gemiddeld) en bij mij is het ook gemiddeld 1 keer perweek (ligt aan de het weer/droogte). Nu heb ik bij een van de 2 enkele bruinige plekken op het blad gezien (langwerpige plekken en ook enkele bladpunten een beetje bruin). Ik vind het erg mooie planten waar ik niet makkelijk aan ben gekomen. Wat zou het kunnen zijn en wat kan ik er aan doen? Alvast dank voor uw antwoord. Met vriendelijke groet Nathalie Ramakers


 • Reactie door lapalmeraie — 6 juni 2011 11:22 @ 11:22

  Beste Nathalie

  De Hyophorbe lagenicaulis is inderdaad een schitterende, niet alledaagse palm.
  Ze zijn echter ook zeker niet de gemakkelijkste palmen qua verzorging.

  Bruine bladpunten wijzen doorgaans op een te droge lucht, iets wat binnenshuis niet ondenkbaar is. Dit probleem is wel te verhelpen.
  Hiervoor plaatst u de palm op een verhoging in de onderschaal (klosjes, grind,…) en laat u steeds een laagje water in de onderschaal staan.
  Het verdampende water zorgt voor een lokaal verhoogde luchtvochtigheid zonder dat de palm permanent in het water staat.
  De reeds bruine bladpunten zijn verloren, maar nieuw blad zal dit probleem waarschijnlijk veel minder hebben.

  Qua water geven is het altijd moeilijk om een gemiddelde hoeveelheid op te geven. Bij de kweker stond de palm vermoedelijk in een serre; een compleet andere situatie dan in een doorsnee huiskamer. De waterbehoefte is dan natuurlijk ook anders. Het best geeft u water naar behoefte door eerst te voelen in de potgrond. Dit doet u enkele cm’s onder het oppervlak omdat het oppervlak sowieso snel uitdroogt. Wanneer het water direct wegloopt via de onderkant van de pot geeft dit aan dat de potgrond uitgedroogd is. Het water kan er immers langs stromen. Laat de palm desnoods even een uurtje oid in een laagje water staan waarbij hij het water kan opzuigen.

  Over de overige bruine plekken durf ik geen uitspraken te doen zonder de palm te zien.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door mike poenaru — 24 februari 2012 20:34 @ 20:34

  Hoi, wij hebben een aantal jaar een trachycarpus palmboom van bijna 3m in de tuin staan. s winters heb ik hem altijd ingepakt in fleece deken en dat is altijd goed gegaan. nu heeft hij vorige maand met erg strenge vorst en te weinig water het toch een beetje zwaar gehad denk ik want de bladeren zijn bruingelig geworden en lijken uitgedroogd. Ook 2 nieuwe blaadjes die uitgekomen zijn zijn helemaal bruin. nu krijgt hij wel weer voldoende water. is mijn boom dood aan het gaan of red hij het nog? Is er nog iets wat ik eraan kan doen. alvast bedankt. groetjes mike


 • Reactie door lapalmeraie — 26 februari 2012 11:21 @ 11:21

  Beste Mike

  De palm heeft duidelijk een klap gehad van de afgelopen koudegolf.
  Het blad lijkt daarbij kapot te zijn gevroren.
  Zolang de speer (het nieuwste samengevouwen blad dat uit het hart van de palm naar boven groeit) nog vast zit komt het allemaal wel goed.
  Het huidige blad zal niet meer mooi worden maar tijdens het seizoen worden er wel weer nieuwe bladeren gevormd.

  Ter controle trekt u losjes aan de speer. Wanneer deze loskomt heeft de palm speerrot. Dit betekent nog niet persé het einde van de palm maar de kans dat de palm het overleeft is wel een stuk kleiner. Hoe u speerrot moet behandelen leest u in dit artikel.

  Veel succes
  La Palmeraie


 • Reactie door lenie — 13 maart 2012 15:43 @ 15:43

  goede middag
  wij hebben een trachycarpus fortunei mag ik deze gaan verplanten,moet er nog bij gemest worden of is het nog te vroeg in het jaar. volgens mij heeft de palm wel een klap gehad door de strenge winter dit jaar ik heb wel al een paar bladen af geknipt deze haden voledig bruine punten de speer is nog in tact en zit vast de palm is ongeveer 1.50 hoog en is 2 jaar oud hij staat op een plaats die niet genoeg ruimte heeft vandaar mijn vraag
  m.v.g lenie de bruin.


 • Reactie door lapalmeraie — 13 maart 2012 16:36 @ 16:36

  Beste Lenie

  In principe kunt u de palm nu al aanplanten alhoewel de grond nog behoorlijk koud is.
  Misschien kunt u nog een beetje wachten, zeker omdat de palm blijkbaar ook al een klap heeft gehad van de afgelopen winterperiode.
  Zodoende kan de palm eerst nog een maandje aansterken alvorens hij zich opnieuw moet aanpassen aan nieuwe omstandigheden.

  Voor het aanplanten kunt u alle info terugvinden in dit artikel: Hoe moet ik een palm in volle grond aanplanten?

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Paul — 26 juni 2012 21:11 @ 21:11

  Hallo,

  De palm die ik heb is een Chamearops.
  Deze staat in de vollegrond in een tuin op het zuiden.

  Afgelopen winter heb ik deze palm, tot mijn spijt niet ingepakt.

  Alle bladeren zijn bruin en de speer is volgens mij rot.
  Ik kon zo een tak uit het hart van de palm trekken.

  M.v.g. Paul

  Kan ik deze palm nog redden?


 • Reactie door lapalmeraie — 27 juni 2012 10:58 @ 10:58

  Beste Paul

  Uw palm heeft duidelijk speerrot.
  Dit valt te behandelen maar niet alle palmen/palmsoorten herstellen even goed.
  Ook hangt het af van de mate waarin de rotting in de groeikern is geraakt.

  Tips omtrent de behandeling vindt u in het artikel: Hoe behandel ik speerrot?

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Jörgen — 21 augustus 2012 08:30 @ 08:30

  Beste,

  Afgelopen winter heeft onze palm (ik denk een Livistonia) een flinke tik gehad. Hij staat in de volle grond. Rondom de stam ligt kiezel.
  De bladeren zijn allemaal verdord. Na de winter zijn 2 speren gegroeid, maar ook die zijn verdord. Ze zitten echter wel vast.
  Ik had gehoopt (na eerder bovenstaande berichten te hebben gelezen) dat onze palm weer aan zou slaan, maar tot nu toe is dat nog niet het geval. Kan ik hier nog iets aan doen? Nog een jaar wachten of toch maar een terraskachel aanschaffen?

  Alvast bedankt!

  M.vr.gr.
  Jörgen


 • Reactie door lapalmeraie — 21 augustus 2012 13:29 @ 13:29

  Beste Jörgen

  Als het inderdaad een Livistona is dan is het niet verwonderlijk dat hij winterschade heeft opgelopen.
  Deze soort is immers helemaal niet zo winterhard en wordt dan ook maar zelden in de volle grond gezet in ons klimaat.
  Misschien is het toch een andere soort?

  Zolang de speer niet loskomt is er in ieder geval nog steeds hoop dat de palm uiteindelijk zal verder groeien.
  Uiteraard is zo’n exemplaar wel nog gevoeliger voor vorst de komende winter.

  Voor adequate winterbescherming kunt u het artikel “Winterbescherming voor palmen” eens lezen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Rick H. — 12 december 2012 16:50 @ 16:50

  Goedendag,

  Allereerst mijn complimenten voor de website en het duidelijke advies dat u geeft. Ook de betrokkenheid van u naar de geínteresseerden kan ik erg waarderen.

  Ik heb 2 weken geleden een Phoenix Palm (ong. 1.40m)langs de weg zien staan. Waarschijnlijk heeft hij daar één dagje gestaan in ongeveer 4 graden celcius. Als exotische plantenliefhebber kon ik hem daar niet laten staan. Ik heb hem gered van de dood en hem in de kamer gezet, waar het constant 18 graden is en een luchtvochtigheid van 50%.

  De bladeren zijn nog redelijk groen, maar de kleuren geel en bruin zijn ook zichbaar op de bladeren en op de punten net boven de speer (de stekels). Ook zitten er in heel wat bladeren knikken naar beneden.

  Hij leek uitgedroogd, dus ik hem hem 20minuten ondergedompeld in water. Nu heb ik een eiland gevormd om hem wat te bevochtigen.

  Denkt u dat deze mooie palm het nog gaat redden?

  Ik kijk uit naar uw antwoord.

  Met vriendelijke groet,

  Rick


 • Reactie door Rick H. — 12 december 2012 17:03 @ 17:03

  Voor de volledigheid, het gaat om een Phoenix canariensis.


 • Reactie door lapalmeraie — 13 december 2012 13:06 @ 13:06

  Beste Rick

  Bedankt voor het compliment.
  Het is een echte passie voor mij en het is dan ook leuk dat deze toewijding opvalt.

  Een Phoenix canariensis is eigenlijk een zeer gemakkelijke palm qua verzorging.
  Ze zijn winterhard tot zo’n -6°C maar dat geldt natuurlijk enkel onder optimale omstandigheden. Onbeschermd en in pot wordt het bij temperaturen lager dan een beetje nachtvorst al riskant.

  Zonder de palm zelf te zien is het moeilijk om in te schatten hoe de palm er juist aan toe is.
  Vermoedelijk zal hij bij de vorige eigenaar niet heel goed verzorgd zijn en heeft hij ook de temperatuurshock van buiten naar binnentemperatuur te verwerken. Maar zo te horen hebt u juist gehandeld. De schade aan de bladeren zal niet meer wegtrekken maar zolang het hart van de palm nog in tact is komt hij er wel weer bovenop.

  Indien hij het echt “te koud” heeft gehad, dan zouden er donkergroene vlekken in het blad moeten zitten. (in mijn “EHBO-gids voor palmen” vindt u daar een voorbeeldfoto van). Bladeren die echt kapot gevroren zijn zullen geleidelijk helemaal verdrogen.
  Geel bruine bladpunten is op zich niet zo erg en komt vaak voor bij palmen. Zolang het bij de bladpunten blijft en het niet verder uitloopt in het hele blad hoeft u zich daar geen zorgen om te maken.

  De knikken in het blad kan ik moeilijker thuisbrengen, daarvoor zou ik eerst de palm moeten zien.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Jimmy — 1 mei 2013 14:11 @ 14:11

  Hallo,

  Ik heb me vorig jaar 2 palmen (phoenix roebelinii) gekocht, na het overpotten naar bloembak 60x60cm.zijn deze tijdens de zomer goed gegroeid. Voor de winterperiode had ik de bloembak met noppenfolie ingepakt om de pot tegen de vrieskou (wind)te beschermen, ook had ik stro rond de stam gedaan en de boom ingepakt met een vliesdoek. Na de winter heb ik deze terug uitgepakt, en de bomen waren volledig verdroogt. Toen ik het stro wegnam zag ik dat er schimmel op de stam stond en dat de grond heel nat was, de palmen waren rot… Kan er iemand mij vertellen wat ik juist verkeerd heb gedaan ? Volgens informatie dat ik kan vinden is dit helemaal geen geschikte palm om te houden in ons landje (maar ik vind dit de mooiste van de vederpalmen) Ook heb ik 3 andere vederpalmen gevonden (Jubaea chilensis, Butia capitata en de Phoenix canariensis)Welke kunnen het best tegen ons klimaat ? Of is er een mogelijkheid om toch de roebelinii hier buiten in leven te houden ? Alvast bedankt !


 • Reactie door lapalmeraie — 2 mei 2013 15:52 @ 15:52

  Beste Jimmy

  Dat was inderdaad gedoemd om te mislukken. Het is simpelweg onmogelijk om deze tropische palmsoort het hele jaar rond buiten in pot te houden. De eenvoudigste manier is om de palm in het najaar binnen op een koele plaats te zetten, en in het voorjaar na een korte gewenningsperiode aan de zon weer buiten.

  Wilt u toch een vederpalm het hele jaar buiten houden dan zijn de genoemde palmen inderdaad geschikter aangezien ze wel tegen een beetje vorst kunnen. Maar nog is ook daar een passieve bescherming alleen niet voldoende.

  Ik houd mijn Phoenix canariensis in volle grond bv vorstvrij door bij te verwarmen met een lichtslang.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door michel — 9 mei 2013 15:18 @ 15:18

  Hallo
  Ik heb heb een trachycarpus in mijn tuin staan al 3 jaar maar nu na de vorige winter waren alle bladeren bruin.behalve de speren.ik heb alle bladeren er toen eraf gesnoeit .vorig jaar zijn de speren niet verder gegroeid maar zijn nog steeds heel mooi groen.mijn vraag is wat zou er kunnen zijn.
  Mvg michel


 • Reactie door lapalmeraie — 10 mei 2013 11:19 @ 11:19

  Beste Michel

  Dan heeft de palm toch een serieuze klap gekregen van die winter.
  Zolang de speren nog vast zitten is er nog hoop. De palm doet er dan gewoon een stuk langer over op te herstellen.
  Indien de speren loskomen is het een ander verhaal.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Debby — 27 juli 2013 10:35 @ 10:35

  Hallo, bedankt voor de goede website en adviezen op de blogs. Ik heb 2x trachycarpus palmen waarvan er een het blad heel erg laat hangen en ze hebben allen kleine bruine punten aan blad.
  Is dit een teken dat er niet genoeg drainage, mest en grond in de hoge potten zit?
  Voor de rest zijn de speren en bladeren wel groen en komen er ook nieuwe speren .
  Alvast bedant voor uw respons
  Hartelijke groeten debby


 • Reactie door lapalmeraie — 21 augustus 2013 15:35 @ 15:35

  Beste Debby

  Excuses voor het late antwoord, ik was met vakantie.

  U hoeft zich totaal geen zorgen te maken. Het is volkomen normaal dat er af en toe én van de oudste bladeren wordt afgestoten. Zo wordt immers de stam gevormd. U mag dit blad afsnijden van zodra u het storend vindt.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Stephanie — 25 mei 2014 13:04 @ 13:04

  Beste La Palmeraie,

  Even een vraag, wij zijn net terug van vakantie en treffen onze Phoenix Roebellini een beetje voor dood aan.
  De plant staat in een zeer ruime pot echter wel in een serre waar zonlicht en warmte kunnen zijn.
  Nu is het de afgelopen week hier warm geweest en heeft de plant van de thuisblijver 1 keer water gehad.
  Wat kunnen wij nog doen, de grond was erg droog en we geven hem nu langzaam wat water.
  De speer is nog groen echter de bladeren trekken zich op en hangen een beetje.

  Help!!!!!

  Mvg Stephanie


 • Reactie door lapalmeraie — 26 mei 2014 07:32 @ 07:32

  Beste Stephanie

  Geef de palm goed water en laat wat water in de onderschaal staan zodat de kluit zich weer helemaal kan verzadigen. Met een beetje geluk was de droogte te beperkt en komt de palm er weer helemaal bovenop.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Mieke — 2 december 2014 15:55 @ 15:55

  Hallo,

  Ik heb al 10 jaar een palm, als ik op de foto’s afga de Phoenix roebelenii. Ieder jaar doet de palm het in de herfst/winter wat slechter. Er gaan dan wat bladeren hangen en die knip ik als ze helemaal dor zijn af. Helaas heeft een overijverige oppas door de hangende bladeren de plant extra water gegeven. Ik vond mijn palm het steeds slechter gaan doen en kwam er vandaag achter dat de plantenbak bijna helemaal vol met water stond. Ik heb de bak geleegd en nieuwe aarde op de drainage toegevoegd. De wortels zagen er niet beschimmeld uit, maar mooi gelig. De laatste 3 bladeren zien er echter wel helemaal dor uit. Is er een kansje dat er nieuwe bladeren groeien of is de plant echt ‘verzopen’? En ik heb nu nieuwe aarde toegevoegd, moet ik dan wel of geen water direct geven? Of even een paar dagen wachten?

  Alvast bedankt!


 • Reactie door lapalmeraie — 2 december 2014 17:23 @ 17:23

  Beste Mieke

  Ik denk dat u zeer juist gehandeld hebt. Hou de palm voorlopig wat droger om te zien of de groei inderdaad weer hervat.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Saskia — 5 december 2014 12:27 @ 12:27

  Hallo palmvrienden,

  Ik kreeg een 3-tal weken geleden een prachtige Trachycarpus fortunei cadeau met een stam van ongeveer 1m (totale hoogte 1m60).
  Ik heb hem na 3 dagen verpot naar een pot van 50cm breed en 40 diep.
  De verkoper had geadviseerd bij de pot en potgrond: een gesloten pot en grond voor buitenplanten + hydrokorrels voor op de bodem.
  De Trachy staat binnen, in indirect zonlicht.
  Maar ik merkte meteen dat er iets scheelt: er zijn motten! Niet van die tropische waar ik hier over las, maar ‘gewone’ grijze motjes. Het is (nog) geen plaag; ik vind er elke dag ongeveer er 4-5. Ik durf geen insecticide gebruiken.. Wat moet ik wel en zeker niet doen om er vanaf te geraken? Ik vind niets in de stam..
  Verder zijn al twee bladeren sinds ik de plant heb iets vergeeld en zijn ze laag gaan hangen. Is dat normaal? Moet ik ze best meteen verwijderen of wachten tot ze echt verdord zijn?
  In de kern zitten wel 3 speren klaar en ook de overige bladeren lijken gezond.
  Ik geef geen voeding (want winter?) en let op met water.
  Wel merkte ik bij het verpotten dat de Trachy heel weinig wortel had.. maar ik weet niet wat normaal is bij deze plant. Ik heb de klei verwijderd bij het verpotten.

  Ik zou deze plant graag de rest van mijn leven kunnen houden maar ik vertrouw niet helemaal op het advies dat de verkoper had meegegeven.. graag hoorde ik van jullie wat jullie ervan denken..?

  Bedankt!


 • Reactie door lapalmeraie — 5 december 2014 16:55 @ 16:55

  Beste Saskia

  U bent inderdaad niet correct geadviseerd. Een gesloten pot is totaal niet aan te raden en deze palmsoort is ook niet de meest geschikte voor binnenshuis.
  De motjes zijn dit kleine vliegjes of echt motjes? In potgrond zitten namelijk vaak varenrouwvliegjes. Dit staat dus los van de palm. In de EHBO-gids voor palmen (ook op deze site) vindt u daarvoor de oplossing.
  Voorzie verder dus ook gaten in de pot en giet momenteel inderdaad matig. Voeding is voorlopig niet nodig. Dat enkele bladeren afsterven na het aankopen, vervoeren en verpotten is niet abnormaal.

  Indien haalbaar is het zeker aangeraden om deze palm in het voorjaar een mooie plaats buiten te geven.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Lotte — 29 december 2014 20:57 @ 20:57

  Beste palmvrienden,

  Onlangs heb ik een Kentiapalm gekocht voor in de huiskamer.
  Hij staat nog in dezelfde (ruime) pot als waarin ik hem heb aangeschaft.
  Inmiddels beginnen al na een paar dagen de punten van de bladeren bruin
  te verkleuren. Ik heb een woonkamer waarin de temperatuur enorm wisselt,
  het stookt hier lastig warm, kan dat kwaad? Ik verzorg hem zoals ik uitgebreid heb gelezen: halfschaduw, niet teveel water vanwege de winter.
  Ik ben erg benieuwd of iemand me kan helpen!
  Met vriendelijke groetjes,

  Lotte


 • Reactie door lapalmeraie — 30 december 2014 16:29 @ 16:29

  Beste Lotte

  Het is bijna onmogelijk om binnenshuis geen bruine bladpunten te hebben. Dit komt door de droge lucht. In tuincentra worden deze er zelfs wel eens vanaf geknipt met de kartelschaar. Laat de grond in ieder geval voldoende opdrogen tussen de gietbeurten door. Zeker in de wintermaanden is een te natte grond funest.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door steven vdv — 30 mei 2015 12:47 @ 12:47

  Hallo palmvrienden,

  3 jaar geleden kocht ik een prachtige Trachycarpus fortunei met een stam van ongeveer 1,5m
  maar sinds ik hem verplante van pot naar volle grond in de tuin word het steeds erger minder groene bladeren tot bijna niets nu op het moment (bladeren zijn beetje bruin aan de uiteinde en zijn nog maar 10cm a 15cm ) speerrot heeft hij niet ze zitten nog goed vastis het het beste dat ik hem terug in de pot verplant?


 • Reactie door lapalmeraie — 1 juni 2015 08:01 @ 08:01

  Beste Steven

  Opnieuw uitgraven en oppotten lijkt me niet bevorderlijk aangezien de wortels dan weer gestoord worden. Bovendien zou deze soort het beter moeten doen in volle grond.
  Waar stond deze palm de laatste 3 jaar? Indien hij binnen stond moet hij buiten eerst wennen aan de zon namelijk, anders verbrand het blad.
  Had de palm bij het uitplanten ook een mooie gezonden wortelkluit?

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door steven vdv — 1 juni 2015 14:12 @ 14:12

  na de aankoop was hij prachtig groen en mooie wortels en staat ook al 3 jaar buiten in volle grond
  mvg steven


 • Reactie door lapalmeraie — 2 juni 2015 07:46 @ 07:46

  Beste Steven

  Dan had ik het vorige bericht verkeerd begrepen, mijn excuses.
  Een palm die al drie jaar in volle grond staat zou zeker al goed moeten groeien. Ik vrees persoonlijk wat voor een zogenaamde “kleikluit”.
  Op de site staat een uitgebreid artikel over dit fenomeen en de behandeling.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door steven vdv — 3 juni 2015 17:12 @ 17:12

  Geachte
  ik heb er twee dagen rustig aan gewerkt om hem er uit te graven en er zijn geen enkele wortels af gebroken (gelukkig)de oorzaak was zo als je had vermeld kleikluit en is nu volledig er van verlost (met de tuinslang gedaan) nu heb ik hem wel verplant naar pot van doorsnee 110cm omdat wij dit jaar nog gaan verhuizen
  alvast dank voor je advies
  mvg steven


 • Reactie door Wim F. Abbenhuis — 28 april 2016 13:51 @ 13:51

  Geachte Heer/Mevrouw,

  Wellicht kunt u mij helpen: ik heb een trachycarpus in de volle grond staan en de bladeren zijn niet mooi donkergroen, maar eerder een beetje groen/grijs met misschien een zweem geel er in. De plant staat als solitair midden in een gazon, dus “eet mee” van mest en water dat op het gazon komt.

  Enig idee wat ik kan doen om de bladeren weer mooi groen te krijgen?
  Alvast dank voor uw reactie.


 • Reactie door lapalmeraie — 28 april 2016 14:18 @ 14:18

  Beste Wim

  Kunt u iets meer vertellen over hoe de palm tijdens de winter beschermd werd aub?
  Hoelang staat de palm er al? Sinds wanneer verkleurt het blad?
  Stuur gerust enkele foto’s mee.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Delwiche kevin — 2 mei 2016 14:14 @ 14:14

  Hallo ik heb hier een phoenix canariensis in een pot heb hem nog niet heel lang . De punten beginnen bruin te worden en op sommige bladeren zijn er ook bruine plekken . Staat buiten wat doe ik verkeerd


 • Reactie door lapalmeraie — 3 mei 2016 07:28 @ 07:28

  Beste Kevin

  Staat de palm in een pot of in de volle grond? Het is overigens niet abnormaal dat een nieuwe palm een beetje lelijk blad krijgt. Hij moet zich immers nog aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Zeker voor palmen die uit een kas komen kan de aanpassing naar buiten best groot zijn. Om die reden is het ook verstandig om planten de eerste twee weken maar geleidelijk aan te laten wennen aan de zon.

  Het nieuw gevormde blad zou wel mooi moeten zijn en dit is natuurlijk ook direct bestand tegen de zon.
  Enkel wanneer het lelijk worden zich snel verspreidt, ook naar het nieuwe blad is er meer aan de hand.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Ronald/Ron — 2 februari 2017 23:00 @ 23:00

  Geachte lezer(es),
  Ik heb een vraag over mijn palmboom, 4, 5 meter. Het gaat om een Trachycarpus wagnerianus en ook een fortunei. Voor beiden dezelfde vraag en op basis van dezelfde verschijnselen. Ik heb deze een tijdje geleden gekocht. Stonden in een kas. Nu bij mij in de huiskamer op het zuiden, maar vangt geen direct zonlicht. Het is wel een lichte kamer. Heb er ook twee daglicht lampen op staan (rood en blauwe spectrum kleuring) die ik gemiddeld 4 uur per dag aan heb. Maar de onderste bladeren worden geel een bruin. De palm is gaan bloeien nu hij binnen staat. Dit komt mogelijk door de warme kamer. Heeft iemand een idee wat er aan de hand is, waarom de bladeren eerst geel en daarna bruin worden, dit terwijl de pal bloeit en ook nog groeit? Ik zou hier graag een antwoordt op krijgen. m.v.g Ronald


 • Reactie door lapalmeraie — 3 februari 2017 09:04 @ 09:04

  Beste Ronald

  Eigenlijk houdt deze palmsoort zich niet zo goed binnenshuis. Van nature groeit deze immers in de Chinese hooggebergten en kan dus veel beter toch kou dan de warme droge binnenlucht. Hoewel het niet onmogelijk is om ze als kamerplant te houden zullen ze nooit zo mooi en vol in blad staan als exemplaren die buiten gehouden worden.

  Met andere woorden, ik vermoed dat het dus vooral een probleem is van de combinatie, te warm, te droge lucht en relatief donker (wat het binnenshuis al snel is!).

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Sjanne — 2 mei 2017 14:24 @ 14:24

  Hoi,

  Ik heb vorig jaar 4 mini palmbomen gekocht. Twee van de drie had ik naar binnen gehaald ivm vorst, nu zijn deze behoorlijk uitgedroogd binnen door het te lage vochtpercentage in huis.

  Moet ik ze opgeven of gaan ze nog weer opleven, ik heb ze wel al gekortwiekt.

  Het gaat om deze palmen, de Mexicaanse Waaierpalm staat nog buiten en gaat als een speer.

  - Canarische Dadelpalm
  - Europese meerstammige Waaierpalmboom
  - Aziatische Waaierpalmboom
  - Mexicaanse Waaierpalm

  Dank,
  Sjanne


 • Reactie door lapalmeraie — 2 mei 2017 16:39 @ 16:39

  Beste Sjanne

  Zonder de palmen te zien valt dat natuurlijk niet met zekerheid te zeggen. Om de gezondheid van palmen te controleren kijken we doorgaans naar de speer; dat is het nieuwste nog niet ontvouwen blad in het hart van de palm. Wanneer u hier heel voorzichtig tussen twee vingertoppen aan trekt en het komt niet direct los (: speerrot) is er zeker nog geen reden tot paniek.

  Nu zijn de genoemde soorten…

  Canarische Dadelpalm: Phoenix canariensis
  - Europese meerstammige Waaierpalmboom: Chamaerops humilis
  - Aziatische Waaierpalmboom: Trachycarpus fortunei vermoed ik
  - Mexicaanse Waaierpalm: Washingtonia robusta

  …behoorlijk sterke soorten. Ik weet uiteraard niet welke is buiten gebleven maar met de winter die we gehad hebben zouden enkel de Chamaerops en de Trachycarpus dat zonder bescherming overleefd hebben.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door ron — 7 mei 2017 18:44 @ 18:44

  Goedenavond
  Ik heb 3 weken geleden van Fortunei uit de grond gehaald van 3 meter.Deze is 1 nacht uit de grond geweest.
  In een ruim gat van zeker 90 cm geplaatst en veel potgrond en palmengrond en pokon palmkorrels toegevoegd en water gegeven.
  De bladeren hangen levensloos naar beneden sindsdien, ze worden dobkerder ook zijn er bruine punten en voelen kurkdroog aan, er staat elke dag 5 min non stop een watersproeier op.
  Krijgt hij nu teveel of juist te weinig water of is ie gewoon aan t afsterven ? We hebben helaas behoorlijk wat wortels los moeten trekken met uitgraven anders kon ie niet mee.
  Dank u voor de reactie


 • Reactie door lapalmeraie — 8 mei 2017 07:20 @ 07:20

  Beste Ron

  Zo’n verhuizing is natuurlijk behoorlijk ingrijpend voor de palm en zeker bij een relatief groot wortelverlies blijft een reactie uiteraard niet uit. Sowieso is het aan te raden om de oudste (en dus onderste) bladeren vlak langs de stam af te snijden om de verdamping wat te beperken. Op deze zelfde reden zou u zelfs kunnen opteren om ook het resterende blad een maand op te binden. Verder is het dus zeker goed om dagelijks te bewateren. Te veel is in volle grond vrijwel onmogelijk maar u hoeft natuurlijk niet te overdrijven. Hoe dan ook zal de palm sterk terugvallen en verder dit seizoen ook niet veel meer doen. Pas vanaf volgend jaar, wanneer ondergronds voldoende herstel plaatsvond, zal ook bovengronds de groei weer hernemen.
  Lees ook zeker even mijn artikel over het terugvallen van de groei na aanplanten in volle grond.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door ron — 8 mei 2017 07:26 @ 07:26

  Hartelijk dank , ok ik kan hier zeker wat mee jammer dat ik geen fotos kan laten zien eigenlijk maar superbedankt.


 • Reactie door lapalmeraie — 8 mei 2017 09:45 @ 09:45

  Beste Ron

  Foto’s doorsturen kan/mag altijd via lapalmeraie@palmvrienden.net

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door ron — 8 mei 2017 13:11 @ 13:11

  Gedaan 8 fotos gestuurd, superbedankt


 • Reactie door Esther — 12 juni 2017 20:50 @ 20:50

  Hallo,

  Ik heb een trachycarpus fortunei in mijn tuin staan met een stam van ongeveer een meter hoog. De palm deed het altijd prachtig, vele mooie groene bladeren en zelfs een keer in bloei 2 jaar geleden. In november zijn wij verhuisd en sinds vorige maand wonen we in ons nieuwe huis. We hebben een halfjaar ergens anders overbrugd en dit geldt ook voor onze palmboom. Toen we hem weg brachten zag hij er fantastisch uit, maar toen we hem terug kregen schrokken we ons kapot. Alle bladeren waren bruin en uitgedroogd en de nieuwe bladeren die uit het hart komen lijken groen maar worden ook bruin bij het opengaan. Hij heeft een halfjaar op het erf van een boerderij van een bekende gestaan. We weten dus niet precies hoe of wat maar kunnen we de boom nog redden? Hij lijkt dood te gaan. De speer zit nog wel vast. Alvast heel erg bedankt voor de reactie! Groeten!


 • Reactie door lapalmeraie — 13 juni 2017 08:22 @ 08:22

  Beste Esther

  Na het uitgraven heeft een palm natuurlijk extra zorg nodig met een regelmatige watergift. Ook zijn de wortels in pot natuurlijk vatbaarder voor vorst. Allemaal zaken waar er tijdens de overbrugging misschien geen of onvoldoende rekening mee is gehouden. Zolang de speer nog vast zit is er wel nog hoop. Blijf gewoon goed water geven en verder is het afwachten.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Esther — 13 juni 2017 09:40 @ 09:40

  Hij heeft gelukkig al die tijd in dezelfde bak gestaan, dus hij is niet uitgegraven. Maar hij zal zeker minder aandacht hebben gehad dan bij ons. Ik zal hem genoeg water blijven geven. Fijn dat er nog hoop is!! Heeft bemesten nog nut? Of iets anders misschien? Vriendelijke groet, Esther


 • Reactie door lapalmeraie — 13 juni 2017 15:17 @ 15:17

  Beste Esther

  Bemesten kan maar heeft in principe pas echt zin als de groei er weer in zit. Geef desnoods een klein handje gazonmest of iets dergelijks als u het gazon toch bemest.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Esther — 14 juni 2017 11:24 @ 11:24

  Oké duidelijk. Heel erg bedankt voor de reactie!
  Ik hoop dat hij gauw wat opknapt!

  Groetjes Esther


 • Reactie door Lotte — 13 februari 2018 13:52 @ 13:52

  Beste,
  ik heb een goudpalm gekocht. Ze vertelde mij 1x per week water te geven en dat heb ik ook gedaan. Toch zijn de bladeren aan het verwelken. Weet u soms wat er mis is?

  Hij staat in een pot binnen.

  Alvast bedankt


 • Reactie door lapalmeraie — 13 februari 2018 17:25 @ 17:25

  Beste Lotte

  Het is onmogelijk om een vaste juiste hoeveelheid op te geven wat watergift betreft. Vele factoren beïnvloeden immers de exacte waterbehoefte. In deze video ziet u hoe u de waterbehoefte wel eenvoudig kunt opvolgen: https://youtu.be/-hgzd7CByRI

  Indien de palm inderdaad te nat staat verpot u hem het best naar een drogere potgrond. Het is ook aan te raden om hem in een pot voorzien van drainage gaten te houden.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door daisy — 21 februari 2018 14:14 @ 14:14

  Ik heb een oude arceapalm in huis staan. Deze heeft 25 jaar bij iemand anders gestaan en nu een vol jaar bij mij. De plant doet het goed. Is gezond en veel nieuwe takken. Absoluut geen verkleuring ofiets. Maar nu sinds een twee weken hangt de plant. Op water reageert ie niet (normaal gesproken zie je m dan omhoog trekken). Is dit normaal in de winter?


 • Reactie door lapalmeraie — 22 februari 2018 11:21 @ 11:21

  Beste Daisy

  Normaal lijkt het me niet. Tekenen van een tekort aan water kunnen ironisch genoeg ook een teken zijn van teveel water. In dat geval blijft de grond namelijk te nat waardoor de wortels gaan rotten en de plant geen/minder water kan opnemen met dus de tekenen van watergebrek. In de wintermaanden is de waterbehoefte ook een stuk lager doordat de dagen ook korter en donkerder zijn. Controleer dus zeker de grond op vochtigheid. De stamvoeten mogen ook niet zacht aanvoelen wat immers zou wijzen op rot.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Daisy — 23 februari 2018 08:53 @ 08:53

  Hoi Niek,

  Bedankt voor de snelle reactie. Gisteren nog eens goed gevoeld en gemeten > grond voelt zeer droog, onderaan de stam voelt stevig en als ik met een vochtmeter meet geeft deze droog aan.. Gisteren dus water gegeven, vanmorgen zag ik hier nog steeds geen reactie op, vanmorgen nog wat bijgegeven. Eind van de dag maar weer afwachten. Ik blijf het vreemd vinden dat de palm niet op water reageert. Wel hebben we de afgelopen 2 weken een verbouwing gehad waardoor de palm met regelmaat een flinke koude stroming over zich heen kreeg (van max 5 minuten). Maar iets als spint door bv tocht kan ik echt niet ontdekken. Afwachten maar weer.

  Groeten.


 • Reactie door lapalmeraie — 23 februari 2018 09:38 @ 09:38

  Beste Daisy

  Prima aangepakt, nu inderdaad maar afwachten.
  Bij zo’n gevallen kan het ook goed zijn om enkel via de onderschaal water te geven zodat de plant zelf het water naar behoefte kan opzuigen zonder dat de grond te nat wordt door het wat zoeken naar de juiste hoeveelheid.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Jeffrey — 25 maart 2018 14:54 @ 14:54

  Hallo ik heb een Phoenix canariensis. Al drie jaar. Heeft vorig kaar een klap gehad door de winter en dit jaar weer. De bladeren zijn allemaal bruin en er bevind zich schimmel witte pluis rondom de gehele groei speer. Heb de palm nu verplaats in een bak op ielen en binnen staan met de verwarming erop. De groeispeer zit nog goed vast. Heb nu funguncide besteld. Maar heeft deze palm
  Nog kans op overleven.


 • Reactie door Jeffrey — 25 maart 2018 14:56 @ 14:56

  Ook is al het oude blad zover mogelijk weggeknipt. Wortels zagen er goed uit bij het overpoten


 • Reactie door lapalmeraie — 26 maart 2018 14:48 @ 14:48

  Beste Jeffrey

  Dat is op voorhand natuurlijk altijd moeilijk te zeggen. Ik heb vorig jaar, toen er opvallend veel canariensissen problemen hadden na de winter, toch wel enkelen wonderbaarlijk zien herstellen. Het verplaatsen naar pot is denk ik een goede zet om hem nu wat beter te kunnen sturen qua weersomstandigheden. Zelfs heb ik de mijne vorig jaar afgevoerd en vervangen door een Jubaea die nu prachtig zijn eerste winter is doorgekomen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Kimberley — 20 april 2018 09:39 @ 09:39

  Goedemorgen,

  Ik heb vorig jaar 2 Phoenix canariensis gekocht. Deze staan in een grote pot. Gaten onderin.
  Hebben het de hele zomer goed gedaan.
  Echter zijn ze nu beide bruinig van blad, hangt, lijken uitgedroogd. Speer van 1 is nog goed groen. Ander wat minder.
  Ik kan de speren er niet uit trekken. Baal zo!
  Wat kan ik hier aan doen?

  Groetjes Kimberley


 • Reactie door lapalmeraie — 20 april 2018 10:03 @ 10:03

  Beste Kimberley

  Deze palmsoort is onder optimale omstandigheden bestand tegen zo’n maximum -6°C vorst. Dat geldt dus niet voor jonge planten en zeker niet in pot waarbij de wortels veel vatbaarder zijn voor bevriezing. Afgelopen winter is het op veel plekken toch net iets kouder geworden waardoor deze palm, zelfs in volle grond, zonder actieve bescherming (: lees bijverwarmen) weinig kans op overleven heeft.

  Uiteraard is dat nu een beetje vijgen na Pasen. Er zit niets anders op dan geduldig afwachten of de groei alsnog herneemt.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Willeke norder — 4 mei 2018 16:47 @ 16:47

  Hallo,

  SINDS 2 weken vertoond mijn palm bruine uiteinden aan zijn bladeren ik heb hem al sinds 20 jaar meegenomen als stek uit zuid Frankrijk en hij staat in de voortuin hij is nu bijna net zo hoog als de eerste verdieping van ons huis er staan 3 kleintjes omheen


 • Reactie door lapalmeraie — 7 mei 2018 12:44 @ 12:44

  Beste Willeke

  Weet u toevallig ook om welke soort het gaat? Ik vermoed een Trachycarpus fortunei gezien de hoogte. Was afgelopen winter opvallend kouder of natter dan gebruikelijk?
  Stuur gerust ook enkele foto’s door indien haalbaar.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door laila — 23 juni 2018 12:30 @ 12:30

  Mijn palmboom is in 2 gebroken. Ik ben een stuk moeten afsnijden de vraag is kan ik deze terug plannen?


 • Reactie door lapalmeraie — 25 juni 2018 07:17 @ 07:17

  Beste Laila

  Bij de palm zit het hart in het bovenste deel van de stam. Als dit afbreekt van de wortels zal het bovenste stuk niet meer opnieuw wortels vormen en gaat dus dood. Het onderste stuk loopt helaas ook niet opnieuw uit.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Margriet Mulder — 25 juni 2018 20:26 @ 20:26

  Hallo,
  vorig jaar zomer 2 Canarische dadelpalmen aangeschaft van ca 50 cm hoog. Helaas na de winter de speer er uit kunnen trekken, had ze al uit de pot gehaald en in de tuin gelegd om weg te gooien. Wie schetst mijn verbazing dat er nu, 2 maanden na dato weer nieuwe bladeren verschijnen….
  Als ik bovenstaande berichten lees moet dat wel haast een wonder zijn ?!
  Met vr groet
  Margriet


 • Reactie door lapalmeraie — 26 juni 2018 06:51 @ 06:51

  Beste Magriet

  Tot vorig jaar had ik het ook nog niet gezien of gehoord tot er dus vorig jaar massaal speerrot optrad bij deze soort, zelfs in Zuidelijkere gebieden waar het helemaal niet zo’n uitzonderlijk koude of natte winter was geweest. Heel vreemd. Gek genoeg herstelde veel van deze Phoenixen ook weer. Zo ziet u maar, de natuur is geen exacte wetenschap en blijft ons verrassen.
  Het is overigens altijd wel de moeite om zo’n speerrot geval niet meteen op te geven maar nog een seizoen in een verloren hoek te zetten om te zien of er nog iets gebeurt.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Ben — 26 augustus 2018 22:57 @ 22:57

  Mijn dwergdadelpalm heeft ineens last van bruine bladeren en gaat hangen. De speren waren nog mooi groen, maar ook die worden nu bruin. Kan ik nog wat doen ?


 • Reactie door lapalmeraie — 27 augustus 2018 06:40 @ 06:40

  Beste Ben

  Om beter in te schatten wat er juist mis liep heb ik iets meer informatie nodig. Hoe lang heeft u de palm al? Waar staat de plant (binnen en buiten) en in wat voor omstandigheden? Hoe verzorgt u de plant?
  Enkele foto’s zouden helemaal ideaal zijn.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Myrthe — 4 februari 2019 17:17 @ 17:17

  Hallo!

  Ik heb ongeveer twee weken geleden een Areca goudvruchtpalm aangeschaft. Bij het tuincentrum hebben ze deze direct voor mij in een pot gezet. Eenmaal thuis heb ik deze neergezet in mijn woonkamer op het noorden in een wandrek, zo’n 3 meter van het raam af. In die twee weken heb ik hem twee keer een beetje water gegeven want de grond voelde al wat vochtig.
  De palm is helemaal gaan hangen, meer dan de helft van de bladeren hangen op de grond en er zitten ook veel bruine bladeren tussen.
  Wat is hier misgegaan en kan ik dit nog herstellen?
  Als ik mijn vinger in de grond doe voelt het redelijk vochtig aan maar niet kleddernat.
  Ik heb de plant nu verhuisd naar een raam op het zuiden, ongeveer 2 meter van het raam af omdat ik dacht dat de plant misschien te weinig licht kreeg?

  Alvast bedankt!


 • Reactie door lapalmeraie — 5 februari 2019 09:45 @ 09:45

  Beste Myrthe

  Hoewel de initiële standplaats inderdaad wel erg donker klinkt is 2 weken toch wat kort om daar dan al problemen mee te hebben.
  Ik vermoed dat de plant toch veel te nat staat/stond. Hebben ze de palm in een pot gezet met drainage gaten onderin zodat het te veel aan vocht weg kan vloeien? Dat is immers wel te zeerste aan te bevelen (en zouden ze in het tuincentrum ook moeten weten). Indien u toch graag een bepaalde sierpot gebruikt kan dat perfect door daarin een plastic binnenpot met drainagegaten te plaatsen.
  Hoe is de vochtigheid dieper in de pot? Prik anders eens met een satéprikker om dieper te kunnen peilen. Of nog beter, til de palm eens volledig uit de pot.
  Indien de grond inderdaad te nat is moet de palm verpot worden naar een drogere potgrond. Knip ook alle bruine bladeren weg en bind de doorhangende bladeren desnoods even op.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Chantal — 4 april 2019 17:49 @ 17:49

  Hallo,

  Vorige jaar zomer hebben wij 2 T racycarpus wagnerianus in de voor en achtertuin geplant.
  Nu staat 1 goed beschut en de andere in de volle wind.
  Afgelopen winter heb ik de Palm niet ingeplakt, en de bladeren zijn hierdoor iets beschadigd.
  Heb de palmen eind maart bemest, en geef ze voeding van Palm focus.
  Nu zag ik al in januari dat aan de onderkant van de stam waar ooit bladeren hebben gezetten(het eerste rijtje vanaf de grond) dit geel word.
  Komt dit door de winter? Of mist de Palm nog voeding? En hoe is dit optie lossen?
  Groetjes,

  Chantal


 • Reactie door lapalmeraie — 5 april 2019 09:13 @ 09:13

  Beste Chantal

  Het is afgelopen winter niet koud genoeg geweest om voor problemen te zorgen voor deze palmsoort. Schade zal het dus vermoedelijk niet zijn. Nu is het heel normaal dat de palm in het eerste jaar na aanplanten wat terugvalt, de tijd om zich aan te passen en nieuwe wortels te vormen.
  Als ik het goed begrijp worden dus enkel de resten van de bladvoeten lelijk? Dat lijkt me heel normaal, dat is dood materiaal. Let vooral op de nieuwste bladeren in het hart van de palm. Die zijn een indicatie voor de gezondheid van de palm.

  Vloeibare palmfocus zou ik in volle grond overigens niet aanraden. Dat spoelt immers zo uit en is dus zonde van het geld. Gewone meststof in korrel vorm is prima. Dat mag speciaal voor palmen zijn maar meer algemeen voor bamboe en grassen of zelfs voor het gazon is ook prima.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Serena — 6 mei 2019 21:44 @ 21:44

  Hoi,

  Ongeveer 3-4 weken geleden heb ik 2 Washingtonia’s gekocht (ong. 170 cm). Volgens de verkoper niet al te moeilijke planten die zowel binnen als buiten kunnen staan.

  Ik woon in een appartement. Eén van de planten staat nu op het (overdekte en afgeschermde) balkon, de ander staat in de woonkamer in de buurt van datzelfde balkon. De planten krijgen in de ochtend een paar uur zon (als er zon is), daarna is er geen zon meer.

  Bij beide planten zijn meerdere bladeren gaan hangen, alleen de helemaal nieuwe bladeren in het midden, die nog niet geopend zijn, staan nog recht overeind. Bij de buitenplant heb ik het oudste blad er al afgeknipt. De andere bladeren lijken echter, behalve dus dat ze hangen, verder nog prima. Die wil ik er dus eigenlijk niet afknippen.

  Ik heb de planten nog niet verpot. Ze zitten in een plastic bak waarbij nog ongeveer 5 cm ruimte is overal om de stam heen. De bak is helemaal dicht, heeft geen gat onderin.

  Ik geef de planten ongeveer 1x per 6 dagen water.

  Hebben jullie tips over hoe ik deze plant het beste kan verzorgen en kan zorgen dat de bladeren niet meer gaan hangen?

  Alvast heel erg bedankt voor jullie reactie!

  Groetjes Serena


 • Reactie door lapalmeraie — 7 mei 2019 06:54 @ 06:54

  Beste Serena

  Heeft de verkoper er ook bijverteld dat het vrij snelle groeiers zijn en dat ze maar tegen -6°C kunnen onder optimale omstandigheden? In pot zijn ze nog gevoeliger dus kunnen ze maar enkele graden vorst verdragen.

  Dit gezegd zijnde is het verpotten absoluut aangeraden. Een pot met gaten onderin en meer ruimte onderin zal ze alvast goed doen. Een handleiding daarvoor, met video, vindt u ook op de site.

  Het is overigens niet abnormaal dat de bladeren gaan doorhangen. Dit komt door de verandering van standplaats. Ik heb een vrij sterk vermoeden dat deze nog maar pas bij de kweker werden uitgeschept en direct erna werden doorverkocht. Ze stonden dus ofwel in Zuid Europa dicht op elkaar danwel hier ergens in een kas waardoor het blad dus meer uitgerekt groeit en zwakker is. U mag deze afknippen wanneer u maar wilt, het nieuwe blad zal wel mooier zijn en recht blijven staan.

  In principe voelt deze palm zich nu buiten beter dus indien u er plaats voor heeft zou ik ze beiden buiten plaatsen. Enkel gedurende de wintermaanden, indien het ook op uw balkon kouder wordt dan enkele graden nachtvorst, zou ik ze tijdelijk even binnen zetten.

  Gedurende het groeiseizoen (mei-oktober) mag deze palmsoort gerust voldoende water krijgen. Zeker op zonnige / winderige dagen. Giet daarvoor royaal water over de kluit tot de onderschaal begint vol te lopen. Indien de onderschaal na enkele uren alweer leeg is geeft u de volgende dag opnieuw water. Indien de schaal vol blijft staan wacht u een weekje. Ze kunnen overigens ook heel goed tegen drogere periodes, geen probleem voor tijdens een vakantie bijvoorbeeld.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Nina — 1 februari 2020 10:35 @ 10:35

  Beste,

  Ongeveer 2 maanden heb ik mijn Areca Palm nu, en ik moet zeggen, hij doet het niet zo heel goed. De punten worden heel ‘crispy’ en bruin, en de grotere stengels gaan enorm hangen (ze raken de grond) waardoor ze knakken. Ik geef hem ongeveer 1x/week water en verder besproei ik hem elke dag met water. Ik knip de dode bladeren eraf, maar ben bijna bang dat er zo niks overblijft.. hij staat ongeveer 3 meter van het raam verwijderd op een oost-zuidelijk raam. Zou hij t veel zon krijgen? Ik kan me haast niet voorstellen dat het daar nu aan ligt aangezien het winter is.

  Ik hoor graag van jullie!

  Thanks


 • Reactie door lapalmeraie — 3 februari 2020 20:28 @ 20:28

  Beste Nina

  Teveel licht is erg onwaarschijnlijk. Doorgaans staat ze juist iets te donker wanneer ze doorhangen onder hun eigen gewicht. Let ook zeker op dat de plant niet te nat staat. Sowieso gaat het hier in feite om allemaal aparte palmen die op een kluitje zijn gepland om een vol effect te geven maar ze moeten daardoor ook wel concurreren met elkaar.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Frens — 13 februari 2020 22:16 @ 22:16

  Beste,

  Ik heb een vraag over mijn washingtonia robusta. Ik heb de Palm al 2 jaar. hij heeft een stam hoogte van anderhalf meter. Hij staat voor het 2e jaar in de winter binnen, in de leef keuken. Hij deed het daar super tot voor het weekend. Toen knakten opeens 3 bladeren en de rest van de bladeren zijn allemaal in de afgelopen dagen gaan hangen. Ook de speer is langzaam ligt geel aan het worden. De Palm krijgt elke week netjes water en een keer in de 2 maanden voeding.

  Nu is de vraag hoe kan het op eens, dat de Palm snel lijkt dood te gaan. En is er nog iets tegen te doen.


 • Reactie door lapalmeraie — 14 februari 2020 09:48 @ 09:48

  Beste Frens

  Bij het binnen overwinteren moet deze palm zich telkens opnieuw aanpassen, van het koude najaar buiten naar de warme plaats binnen en in het voorjaar nogmaals in omgekeerde richting. De palm ziet daar duidelijk van af is mijn ervaring en persoonlijk ben ik daar dan ook mee gestopt bij de Washingtonia die nu dus gewoon buiten (beschut) overwintert.
  Het lelijk worden van het bestaande blad was één van de typische reacties inderdaad. De speer zou echter wel goed moeten blijven dus dat is wel wat zorgwekkend. Ik vind de watergift overigens wel aan de hoge kant voor de winterperiode en ook bemesten zou nu beter niet gedaan worden.
  Houd hem voorlopig droger en hopelijk herneemt de groei dan alsnog. Controleer zeker ook op spintmijt. Nu alsnog weer buiten zetten is niet handig, in de huidige toestand opnieuw moeten aanpassen kan een doodslag zijn.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Petra — 31 maart 2020 18:17 @ 18:17

  Wij hebben een goudpalm binnen. Nu hebben ze ons geadviseerd om de plant eerder te droog dan te nat te houden. Na het lezen op internet lees ik andere adviezen. Nu denk ik dat de palm schade heeft opgelopen door toch te droog. Ik zie wel nieuwe scheuten, maar ik heb niet het gevoel dat er iets gebeurt. We hebben verpakt naar grotere pot, voeding gegeven en met regelmaat meer water. Kan de plant nog herstellen?


 • Reactie door lapalmeraie — 2 april 2020 15:41 @ 15:41

  Beste Petra

  Zonder de palm te zien is dat natuurlijk niet eenvoudig te analyseren. In de huiskamer zijn de omstandigheden natuurlijk ook niet altijd optimaal voor deze tropische palm. Het moet warm genoeg zijn, voldoende licht en liefst geen droge verwarmingslucht. In de wintermaanden is deze combinatie bijna onhaalbaar. De grond mag zeker licht vochtig zijn maar te nat is nooit goed, zeker niet bij een palm die niet denderend groeit. Controleer de palm ook zeker grondig op de eventuele aanwezigheid van plagen zoals spintmijt etc.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Frans — 2 april 2020 18:21 @ 18:21

  Vraagje,welke palm kan onder een overkapping gezet worden waar hij ook geen zon krijgt? Of is de zon belangrijk voor een palm?


 • Reactie door lapalmeraie — 3 april 2020 11:59 @ 11:59

  Beste Frans

  Uw vraag roept eigenlijk direct nieuwe vragen op; moet de palm in pot komen of is er wel degelijk volle grond onder de afkapping? Is er geen zon maar wel volop licht of is er ook maar heel weinig licht? Moet de palm (in geval van potcultuur) heel het jaar buiten blijven?In eerste instantie lijkt me vooral de beperkte hoogte een beperking tenzij het ook relatief donker is onder de afkapping. Een Chamaerops humilis zou dan een optie kunnen zijn. Deze palm blijft namelijk relatief laag.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Tar — 14 juni 2020 10:49 @ 10:49

  Goededag,

  Wij hebben 2 palmboompjes gekocht bij een tuincentrum. En deze in kunstof potten gezet met mediteraanspotgrond aangevuld met universelepotgrond (iets te weinig mediteraansepotgrond gekocht). De boompjes zouden afkomstig zijn uit Italie. Nu na 4 of 5 dagen beginnen de bladeren te hangen en krijgen ze bijna allemaal donkere punten. De potten zijn voorzien van een drainage systeem. De planten kregen dagelijk 1.5 liter water en de grond voelt wel vochtig aan (niet nat).
  Ik maak me een beetje zorgen. Het zou jammer zijn als ze in zo een vroeg stadium al afsterven. Wat doe ik fout?
  Mvg Tar.


 • Reactie door Tar — 14 juni 2020 10:54 @ 10:54


 • Reactie door lapalmeraie — 15 juni 2020 16:45 @ 16:45

  Beste Tar

  Natuurlijk niet eenvoudig in te schatten zonder de palmen te zien of de soort te kennen of te weten of ze binnen of buiten staan. Ik vermoed dat om Trachycarpus gaat en dat deze buiten staat in de zon. In dat geval is het vermoedelijk gewoon verbranding door de zon omdat u hem niet eerst hebt laten wennen. De lelijke bladeren worden niet meer mooi maar het nieuwe blad is straks wel weer mooi.
  Het is overigens beter om minder vaak rijkelijk water te geven dan elke dag een beetje.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door lapalmeraie — 15 juni 2020 16:49 @ 16:49

  Te laat gezien :)
  Ik zat dus deels juist, het gaat om een Trachycarpus en hij staat buiten maar hij is gelukkig niet verbrand. Hij heeft wel typische bladeren van bij de kweker waar hij onder glas stond. Het is normaal dat deze eenmaal thuis vrij snel lelijk worden. Het nieuwe blad zal kleiner en compacter zijn maar wel mooi blijven.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Tjerk — 22 juni 2020 19:57 @ 19:57

  Mijn palm van +- 25 jaar en 4 stammen geeft bij 1 stam problemen.
  De bloei was prima maar +- 3 weken geleden gingen aan de voorste stam de bloemen dood. de overige stammen met bloemen geven reeds vruchtzetting.
  Ook de bladeren zien er wat minder goed uit, wel nieuwe speren in de top
  Zie bijlage het betreft de palm in het zicht op de voorgrond, situatie 2019
  Wat kan de oorzaak zijn?
  Wat kan ik doen?

  Heeft iemand een oplossing?

  Graag een reactie
  Alvast bedankt

  Mvg Tjerk van Maanen


 • Reactie door lapalmeraie — 23 juni 2020 07:08 @ 07:08

  Beste Tjerk

  De bijlage is niet goed meegekomen blijkt. Zou u een foto van de situatie nu kunnen bezorgen. Dat zou het nog duidelijker zijn en weet ik ook ineens om welk soort palm het gaat, de standplaats etc.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Johan — 23 juli 2020 17:15 @ 17:15

  Hallo,
  Ik vorig jaar een waaier Palm gekocht, staat in een pot met goede drainage. Hij heeft vorig jaar het heel goed gedaan en in het begin dit jaar ook. Nu komen er nieuwe bladeren uit en die gaan niet helemaal open,ze kleven aan elkaar. Kan dit komen dat hij te weinig zonlicht krijgt omdat hij nu onder een dak plantaan staat? M.vr.gr Johan.


 • Reactie door lapalmeraie — 6 augustus 2020 17:19 @ 17:19

  Beste Johan

  Mijn excuses voor de late reactie, ik ben met vakantie.

  In principe hoeft een standplaats in de schaduw geen probleem te zijn. Geef zeker voldoende water en wees natuurlijk voldoende geduldig. De groeit verloopt nu eenmaal niet razendsnel waardoor het wat langer kan duren voordat het blad volledig geopend is. Indien u nog twijfelt mag u gerust enkele foto’s bezorgen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.