Zaaihandleiding voor palmen

maart 3rd, 2009 · 128 Comments

Printvriendelijke versie

Zaden


Voor het behalen van goede kiemresultaten is de versheid van het zaad het voornaamste. Indien je zelf zaden oogst is het aangeraden dat je het vruchtvlees verwijdert om rotting te voorkomen. Zaden die niet onmiddellijk gezaaid worden bewaar je het best in de koelkast.

Sommige zaden hebben een heel harde schil, bijvoorbeeld de Jubaea-soorten. Je kunt deze zaden proberen te kraken m.b.v. een bankschroef. Het risico om het hele zaad te beschadigen is echter behoorlijk en daarom wordt deze methode niet aangeraden. Je kunt er ook voor kiezen om het uiteinde van het zaad licht te vijlen  (scarificatie) zodat het water beter kan doordringen in de schil. Maar ook deze techniek is zeker niet noodzakelijk!

dsc02302

Zaden weken

Het is aangeraden om voor het zaaien de zaden eerst 24 tot 48 uur te laten weken in water met een temperatuur van 32 tot 34°C. Dit zal de harde zaadschil zachter maken en de kieming doen versnellen. Hiervoor vul je een beker met lauw water. Nadat je de zaden in de beker hebt gedaan pak je de beker in met aluminiumfolie. Zo blijft het geheel goed op temperatuur. De ingepakte beker zet je vervolgens op een radiator. Een thermosfles is natuurlijk ook geschikt. Het water moet elke 12 uur ververst worden.


Zaaien

chamahumvulcanozadenpot
Neem een pot van 10 tot 20 centimeter diepte. De diameter van de pot mag per zaadje maximum 10 centimeter zijn. Vul de pot met DCM® zaai en stekgrond. Vervolgens maakt u een kuiltje van ongeveer 2 tot 3 centimeter diep. Plant het zaadje, dek deze af met grond en druk alles licht aan. Daarna matig water geven. De aarde moet vochtig zijn maar zeker niet te nat. Je kunt de pot afdekken met aluminiumfolie. Dit houdt het vocht langer vast zodat je niet vaak water hoeft te geven. Controleer wel regelmatig of de grond nog vochtig genoeg is!

Tip: Je kunt ook meerdere zaden in één grote pot zaaien. Zo bespaar je plaats en kostbare zaai en stekgrond. Wanneer de zaailingen één à twee blaadjes hebben en ongeveer 10 tot 15 centimeter groot zijn kan je de planten voorzichtig van elkaar scheiden en uitplanten.

dsc02296 dsc02299

Kieming

washingtonia-f-1-maand
Zet de pot vervolgens weg op een warm plekje (25-35°C). De radiator is de ideale plaats hiervoor, of een (mini) serre in de zomer. Let op, niet alle soorten kiemen bij hoge temperaturen. De Trachycarpus-soorten bijvoorbeeld hebben een maximale temperatuur van 22°C nodig, anders weigert het zaad soms te kiemen. De zaden hebben in dit stadium nog geen licht nodig. Palmen kiemen doorgaans tussen de 1,5 en 3 maanden maar het kan ook veel langer duren. Je moet dus vooral veel geduld hebben. Zorg ervoor dat gedurende deze tijd de aarde voldoende vochtig blijft. Woel de aarde niet om, om te kijken of de zaadjes al kiemen. Je kunt de zaadjes hierdoor beschadigen en zelfs de kieming stopzetten.
Zodra de zaailingen boven komen moet de folie van de pot verwijderd worden en mag de pot niet meer op de radiator staan. Anders zou de aarde uitdrogen. Je kunt de pot beter naast de verwarming op de grond zetten. Vanaf nu heeft de plant licht nodig.

Tip: exposeer de zaailingen pas aan licht wanneer ze zo’n 10 cm groot zijn. Hierdoor groeien ze sneller! (meer info hierover)

phoenix-dactylifera-2009041

Verplanten

Wanneer de zaailingen na een jaar groot genoeg zijn mogen ze verplant worden. Hiervoor nemen we een pot die ruim genoeg is (= ongeveer twee tot viermaal zo groot als de vorige pot indien de zaadjes individueel gezaaid werden). Natuurlijk gebruik je een pot met bodemgaten voor een goede afwatering. Gebruik potgrond van een goed merk (DCM®). Je kunt 20% perlite met de grond mengen. Ook koemestkorrels mag je bij het verplanten met de grond mengen. Met mest mag je nooit overdrijven. Zeker niet met kunstmest! Meng nooit roze of blauwe korrels met de wortelbasisgrond tijdens het verplanten, anders verbrand je de wortels.
Bij het verplanten is het belangrijk dat de onderkant van de stam op dezelfde hoogte wordt geplant! Deze basis is te herkennen aan een verdikking. De palm mag opnieuw verplant worden als er meerdere wortels langs de bodemgaten van de plantpot eruit komen.

Bemesting

Geef de plant in het voorjaar en tijdens de zomer (groeiseizoen) voldoende mest. In de winter heeft dit weinig zin. Organische meststoffen zoals koemestkorrels zijn prima als bemesting voor palmen. De plant zal aanzienlijk sneller groeien als je mest toedient. Kijk uit met kunstmest! Respecteer in ieder geval de voorgeschreven doseringen!

Uitplanten

Enkel de winterharde palmen zijn geschikt om in de volle grond uit te planten (bv. Trachycarpus). Andere soorten zijn niet winterhard en worden beter in een pot gehouden zodat ze in de winter gemakkelijk kunnen worden binnengehaald (bv. Washingtonia, Phoenix). Nog andere soorten kunnen wel in de volle grond geplant worden mits voldoende bescherming in de wintermaanden (bv. Chamaerops).

Speciale verzorging

Bismarckia: zaai de zaden half in de potgrond, half blootgesteld.
Jubaea: zaaien in een pot met minimum 18 cm diepte.
Trachycarpus: kieming bij lage temperatuur! (22°C maximum)

© La Palmeraie

Misschien vindt u dit ook interessant:
Palmen van La Palmeraie
Palmen voor “dummies”
Verzorging van palmen


rarepalmseeds.com - palm seeds, cycad seeds, banana seeds

128 reacties »

  • Reactie door jaak — 22 november 2009 01:05 @ 01:05

    hallo LP,prachtige blog met veel info.
    toch een vraagje:de kiemtemperatuur van trachycarpus is max. 22 graden maar is er dan ook een minimum temperatuur.bij mij zijn ze reeds 11 weken gezaaid en er is nog niets te zien.
    de grond is matig vochtig en de temperatuur schommeld tussen de 15 en de 20 graden.

    groeten, Jaak.


  • Reactie door lapalmeraie — 22 november 2009 18:33 @ 18:33

    Hallo Jaak

    Bedankt!
    Bij de Trachycarpus geldt inderdaad een maximum temperatuur van 22°C.
    Van een minimum wordt er nooit gesproken, maar te koud is natuurlijk ook niet goed.
    Zo is het nu buiten inmiddels te koud om ze nog te laten kiemen. Maar kamertemperatuur voldoet prima.
    Trachycarpus zaden zijn echter niet de snelste kiemers. Ik heb ook nog enkele potten staan van 30-08-2009 waarin nog niets gekiemd is. Meestal komen de eersten pas boven na zo’n 3 maanden.
    Geduldig blijven afwachten dus.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door patrick — 6 december 2009 15:19 @ 15:19

    hallo

    en hoe zit het dan met de phoenix dactylifera heb ze 23-10-09 gezaaid op perlite in een glaze pat de wortels zijn rondom goed zichtbaar door het glas meer een plantje komt nog steeds niet boven kan dat nu nog lang duren voor er iets zichtbaar is of moet ik hem eerst in een goede megeling aarde zetten

    mvg patrick


  • Reactie door lapalmeraie — 6 december 2009 22:13 @ 22:13

    Beste Patrick

    De Phoenix dactylifera is een behoorlijk snelle kiemer.
    Bij de kieming wordt eerst een penwortel gevormd. Deze wortel groeit recht naar beneden. De dactyfilera gebruikt daarbij veel diepte. Een hoge pot is dan ook geen overbodige luxe.
    Vrij snel daarna komt ook het eerste blaadje boven de grond.
    Ruim één maand na het zaaien is daarvoor inderdaad de richtlijn bij deze palm, mits alle condities optimaal waren.

    Dat er in de pot overal wortels zichtbaar zijn, maar nog niets bovengronds verwondert me. Juist doordat palmen een penwortel vormen.
    Je hebt hem gezaaid in een glazen pot. Ik neem aan dat daar geen drainage gaten onderaan zitten. Dit hebben palmen wel nodig hoor.
    Zit het zaad ook niet té diep in de grond? Net zo diep als het zaad dik is, is voldoende.
    Je zou het geheel kunnen verpotten in een nieuwe pot. Zo kun je ineens kijken hoe het zaad eruit ziet, of er al iets van blad gevormd wordt.
    Probeer de wortels hierbij zo weinig mogelijk te verstoren.

    Succes!

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door patrick — 6 december 2009 22:38 @ 22:38

    ik heb het in een glazen pot gezaaid maar voor ik het zaaide heb ik aan de onderkand 4 gaten van 6 mm met een glas boor er in gemaakt het zaat heb ik heel kort aan de oppervlakte tussen de perlite gelegd en daar zijn nog geen beginende blaadjes zichtbaar het zaadje ziet er verder wel gezond en fris uit heb ze 23-10-09 gezaaid net zoals me zaden die ik uit spanje ( benidorm ) mee heb genomen en op de zelfde manier heb gezaaid ik meen dat dat de (Phoenix canariensis,) is tonen ook nog geen beginende bladeren

    mvg patrick

    p.s moet ik er soms geperforeerd plasik boven plaatsen om de lucht vogtigheid te behouden in de potten


  • Reactie door lapalmeraie — 7 december 2009 21:27 @ 21:27

    Hallo Patrick

    Aha, je hebt zelfs gaten geboord in de pot, prima :)
    Ben je zeker dat die wortels van het zaadje zijn?
    In ieder geval, zolang het zaad er nog goed uit ziet is alles in orde.

    Je zou de pot inderdaad kunnen afdekken met vershoudfolie. Perforeren is niet nodig.
    Zodoende blijft de temperatuur in de pot iets hoger en blijft de grond vochtiger. Je loopt weer meer risico op schimmel.

    De Phoenix canariensis kiemt ongeveer net zo snel als de dactyfilera. Maar over het algemeen duurt het iets langer dan een maand.
    Geduldig blijven afwachten dus.

    Indien je twijfelt mag je ook altijd eens een foto doormailen. Dat zegt altijd meer dan een uitleg hè.

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door patrick — 7 december 2009 22:41 @ 22:41

    wachten doe ik zeken maar nog bedankt voor je info maar wist niet dat perlite ook kon gaan schimmellen

    mvg patrick


  • Reactie door lapalmeraie — 8 december 2009 13:30 @ 13:30

    Ok, je hebt op pure perlite gezaaid (en niet op een mengsel van zaaigrond/perlite). De perlite zelf zal inderdaad niet gaan schimmelen, het zaad zelf kan natuurlijk wel gaan rotten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door patrick — 8 december 2009 20:33 @ 20:33

    als ik ze nu zou verpotten waar kan ik ze dan het beste inzetten want neem aan de ze nu nog niet in de speciale palm aarde hoeven

    mvg patrick

    en weet u mischien welke palmen het zijn die in benidorm langs de boulevard staan ( spanje )want ik twijfel of het inderdaad de Phoenix canariensis is


  • Reactie door patrick — 29 december 2009 23:40 @ 23:40

    enige tijd geleden had ik vragen gesteld ivb zaaien van palmen nu is het geval dat telkens de zaden met daarnaast een jong plantje boven de aarde of de perlite uitkomen waar ik ze in heb gezaaid vul telkens de potten bij tot ze weer onder de opervlakte komen te liggen maar dat is slechts voor enkele dagen dan komen ze er weer bovenuit moet ik ze nu telkens blijven onder dekken of kan ik ze nu zo laten staan met de zaden en jonge plantjes die aan de zaden zitten boven me pot vulling uit komen weet iemand hier duidelijkheid in wat ik er mee moet doen

    mvg patrick


  • Reactie door lapalmeraie — 30 december 2009 16:44 @ 16:44

    Beste Patrick

    Zo te horen zijn de zaden gekiemd :)
    De palm vormt bij de kieming nl eerst een soort ‘buisje’, het coleoptyl, hieruit groeit het eerste blaadje.
    Je kunt hiervan een foto zien in het artikel “palmen voor dummies”.
    Het is het best om de grond gerust te laten. Je moet er enkel voor zorgen dat de grond niet te nat wordt maar ook niet uitdroogt.
    Indien dit geen antwoord is op jouw vraag stuur je het best een foto naar lapalmeraie@palmvrienden.net zodat ik het beter kan inschatten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door marco — 18 april 2010 10:22 @ 10:22

    vorig jaar heb ik zaden geraapt bij het zwembad in cran canaria en bij thuiskomst in een pot gedaan.
    en van de 8 zaden is er een omhoog gekomen.
    deze is nu 10cm groot maar staat nu al een paar maanden stil
    in groei.
    moet je nu dan al met mest gaan werken of even afwachten tot er groei komt.al lijkt het dat hij stilstaat.
    ik heb er weinig verstand van en zomaar om te proberen de zaden meegenomen.
    maar ik wil de palm nu ook wel groot krijgen ook.
    mvg marco


  • Reactie door lapalmeraie — 19 april 2010 09:51 @ 09:51

    Beste Marco

    Leuk dat er één van de zaden is gekiemd.
    Gezien de herkomst vermoed ik dat het gaat om de Phoenix canariensis.
    Deze palmsoort staat graag in een diepe pot aangezien hij diep wortelt.
    Een pot van ongeveer 20cm hoog is geen overbodige luxe. Doordat hij meer ruimte krijgt zal hij ook beter groeien.
    Bij het verpotten kunt u ineens een beetje natuurlijke bemesting mengen met de potgrond.
    Pas wel op met kunstmest zoals roze of blauwe korrels aangezien deze al snel te sterk zijn.
    Beter is een beetje compost of koemestkorrels. Tijdens het groeiseizoen mag u ook vloeibare voeding geven volgens de voorgeschreven dosis.

    Los hiervan is het niet vreemd dat de zaailing enkele maanden heeft stilgestaan. Tijdens de korte winterdagen gaan de palmen in rust.
    Nu de dagen weer lengen en het ook warmer wordt zal er weldra een nieuw blad aangemaakt worden.
    Bovendien groeien zaailingen van deze soort sowieso traag, zodra er een eerste gedeeld blad ontstaat zal de groei wel versnellen.

    Veel succes

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Wim — 20 mei 2010 22:40 @ 22:40

    Hallo,

    Heel duidelijk hoe je het zaaien van de palmen beschrijft.

    Alleen heb ik een vraag over de bemesting van palmen. Niet overdrijven met de bemesting maar wat is de maat.

    En wanneer begin je met de bemesting.

    Voorbeeld net uitgepotte zaailing in een potje van 7 x 7 x 7 cm hoeveel koemest kkorrels geef je dan ? Een theelepeltje ? En wanneer bemest je weer na 2 maanden ?

    En grotere palmen. Er wordt wel eens geschreven “een handje vol” maar niet elke hand is dezelfde.Is er bijvoorbeeld een maat per de groote van de potinhoud.
    2 liter – 4 liter – 10 liter. Als je de maat per liter kunt geven dan is het gewoon uit rekenen hoeveel je moet ggeven. En natuurlijk 1 of 2 x per groeiseizoen ?

    HHoe groter de pot hoe groter de palm natuurlijk.

    Alvast bedankt voor je antwoord.

    Wim


  • Reactie door lapalmeraie — 21 mei 2010 12:29 @ 12:29

    Beste Wim

    Bedankt voor uw reactie.

    Een interessante vraag. Welke hoeveelheid bemesting is de juiste?
    Het is heel moeilijk om daar een standaard antwoord op te geven.
    Vele factoren spelen immers een rol.
    Ik zal toch mijn best doen om u zo goed mogelijk verder te helpen.

    Zaden worden over het algemeen gezaaid in speciale zaai- en stekgrond. Deze potgrond bevat geen mest omdat dit anders zou beschimmelen. Zodra de zaailingen een blad hebben gevormd (met de reserves uit het zaadje) kunnen ze worden verspeend.
    (voor de werkwijze verwijs ik naar het artikel over het verspenen van palmzaailingen)
    Bij het verspenen is het aangeraden om de zaailingen in een goede potgrond te zetten. Meestal bevat deze potgrond al messtoffen voor een bepaalde periode. Direct bemesten is dus niet noodzakelijk. Snelle groeiers zullen de meststoffen echter eerder uitputten dan langzame groeiers. Bij de snelle groeiers meng ik dan ook enkele koemest korrels in de potgrond.

    Ik raad aan om steeds organische messtoffen te gebruiken in korrel vorm. Deze lossen vanzelf op bij het water geven. Bovendien is overbemesten bijna onmogelijk aangezien de stoffen geleidelijk oplossen. Natuurlijk moet de dosis wel altijd redelijk blijven. Ineens een hele laag is niet aan te raden. Zodra de korrels niet meer zichtbaar zijn is het tijd om opnieuw te bemesten.

    Palmen in pot hebben enkel maar toegang tot de stoffen die van oorsprong in de potgrond zitten en de later toegediende meststoffen. Bemesting is dus heel belangrijk om de grond niet te laten verschralen. Af en toe wat vloeibare messtoffen geven kan aan te raden zijn om een totaal pakket van benodigde bouwstoffen te geven. Hierbij is de verhouding N-P-K vaak afgestemd op een bepaalde plantengroep. Bv. speciale vloeibare palmenmest. De dosering staat altijd op de verpakking.

    Bij palmen in volle grond is bemesting niet noodzakelijk. In de grond zitten immers van nature al de nodige bouwstoffen.
    Meestal wordt er toch nog extra bemest om de groei te stimuleren. Ook hier is het aan te raden om met een organische mest te werken zoals koemestkorrels. Persoonlijk wissel ik dit soms af met meststof voor siertuinen. De dosering is op gevoel. Om een idee te geven: bij een palm van zo’n 60cm hoog gooi ik een half handje vol koemestkorrels. Met de meststof voor siertuinen ben ik wel veel zuiniger. Ook hier is overdoseren moeilijk aangezien de stoffen langzaam oplossen. Doe het op gevoel en blijf redelijk. De hele grond bedekken met meststoffen is niet aan te raden. Maar het komt niet op een paar korrels meer of minder.
    Wanneer opnieuw bemesten nodig is hangt natuurlijk af van het aantal gietbeurten/regenbuien. Zo zullen er na enkele dagen hevige regen niet veel korrels meer overblijven.

    Indien u nog vragen heeft zijn deze altijd welkom.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jurgen — 24 december 2010 20:03 @ 20:03

    Dag Palmeraie,

    Bij mijn bestelling kreeg ik 10 gratis zaden cadeau, namelijk 10 washingtonia filifera zaden. Deze kiemen doorgaans tussen 23 en 28 graden. Mag ik deze op de radiator zetten? of is dat te warm en is het beter om ze zoals de trachycarpus in de woonkamer te zetten?

    Vrolijke feesten toegewenst!

    Mvg,
    Jurgen


  • Reactie door lapalmeraie — 25 december 2010 09:48 @ 09:48

    Beste Jurgen

    Washingtonia zaden kiemen inderdaad het snelst op de radiator. 

    Veel succes en prettige kerst
    La Palmeraie


  • Reactie door Wim — 14 februari 2011 22:30 @ 22:30

    Hallo,

    Ik heb wat verse zaden gekregen van de Butia capitata.
    Het vruchtvlees zat er nog aan. Dit heb ik inmiddels verwijderd.

    Heb al opgezocht dat de kiemtemperatuur tussen de 25 – 30 graden zou zijn.

    Maar hoe zaai ik die nu? De zaaihandleiding hierboven is me duidelijk. Maar zaai ik nu in een pot waar gaten onderin zitten of zaai ik met een gesloten pot. Zoals b.v. een chinese bak en die dan afsluiten? En moet ik potgrond gebruiken OF zaai en stekgrond.

    En als ik het geheel dan op de verwarming zet is een themperatuur schommeling dan van invloed op het kiemen?

    Alvast bedankt voor het antwoord.

    Groet Wim


  • Reactie door Wim — 14 februari 2011 22:31 @ 22:31

    Hallo,

    Oh ja nog vergeten. In de afgesloten chinese bak moeten daar nog ontluchtings gaten in gemaakt worden?

    Groet Wim


  • Reactie door lapalmeraie — 15 februari 2011 13:18 @ 13:18

    Beste Wim

    De keuze is tussen een pot of een zaaibak is zeer persoonlijk.
    Het zal een beetje zoeken zijn naar welke methode u het best bevalt.

    Bij het zaaien in een pot gebruikt u het best speciale zaaigrond. Deze grond bevat immers geen meststoffen die zorgen voor schimmelvorming wanneer ze niet worden geconsumeerd.

    Bij het zaaien in bakjes gebruikt u beter een medium dat minder gevoelig is voor schimmel zoals bv. Perliet.
    In de zaaibakjes moeten ook verluchtingsgaatjes gemaakt worden in het deksel maar dan nog zal de luchtcirculatie beperkt zijn.
    Het is hierbij een beetje zoeken en uitproberen om een goede temperatuur te behouden (deksel dicht) maar geen schimmel (verluchten).
    Bij deze methode moeten de gekiemde zaden ook eerder worden opgepot aangezien er weinig diepte is voor de wortels. Daarom is het zaaien in potgrond hier ook niet interessant.
    Bij het zaaien in een pot kan er wel genoeg diepte voorzien worden waardoor de zaailingen langer kunnen blijven doorgroeien alvorens verspeend te moeten worden.

    Qua temperatuur lijkt me 25-30°C inderdaad goed voor deze soort.
    De schommeling van de verwarming is niet zo’n groot probleem aangezien de temperatuur in het oorspronkelijk leefgebied van deze palm ‘s nachts ook lager ligt.

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door Erik — 13 mei 2011 17:38 @ 17:38

    Beste LP,

    Je geeft aan dat Bismarckia zaden half blootgesteld moeten worden gezaaid. Ik vroeg mij af of dit ook in het donker moet (of juist in het licht)?

    Na 48 uur weken en vaak verversen van het water heb ik de zaden gezaaid in perlite, zonder dat een deel uitsteekt. Ze zitten in een broedstoof op 29 graden (donker)
    Mijn vorige kweek met Bismarckia is ook mislukt, de zaden blijven er goed uitzien, maar na 1,5 jaar verdwijnt de hoop dat ze nog gaan kiemen.

    Ik vroeg mij af of je nog meer tips hebt.

    Groeten,
    Erik


  • Reactie door lapalmeraie — 14 mei 2011 18:16 @ 18:16

    Beste Erik

    Ik heb mijn Bismarckia zaden gezaaid in zaaigrond. Met het zaaien van palmen in perliet hebben ik minder goeie ervaringen (in tegenstelling tot bv. Canna’s).
    In het begin dekte ik ze af met aluminiumfolie. In het donker dus.
    Bij het verschijnen van het eerste blad heb ik de folie verwijderd.

    Het voornaamste is dat de zaden vers zijn. Dan kiemen ze snel en is ook het kiempercentage hoog.

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door djojowarti — 7 januari 2012 16:15 @ 16:15

    mijn vraag is ik heb palmzaadjes uit suriname meegenomen

    maar wanneer kan ik het zaaien ?
    alvast bedankt


  • Reactie door lapalmeraie — 10 januari 2012 20:30 @ 20:30

    Beste

    In principe kunt u palmzaden het hele jaar door zaaien.
    De winterperiode is wel het meest geschikt omdat de zaaibakjes zo mooi op de warme vensterbank of radiator gezet kunnen worden en de zaden dan gekiemd zullen zijn tegen het voorjaar. Zo kunnen ze met het mooie weer meteen naar buiten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Mart — 22 januari 2012 16:14 @ 16:14

    Hallo palm info

    Wat is nou vochtig en wat is niet te nat
    Hoveel water moet je nou net gezaaide palmzaden geven
    Hoe vaak en hoevéel water moet je geven hoe moet de aarde aanvoelen
    Moet je het water in het midden van de pot doen of
    In een kringetje er om heen en hoe vaak
    Een vingerhoedje of een scheut water
    Met de gieter of met een spuitje

    Bvb dank mart


  • Reactie door lapalmeraie — 23 januari 2012 12:24 @ 12:24

    Beste Mart

    De reden dat hier vaak zo vaag over gedaan wordt is net omdat er geen vaste indicatie bestaat.
    Veel factoren hebben immers een invloed op de waterbehoefte; oa Staat de pot direct op een warmtebron of niet? Welke watervasthoudende eigenschappen heeft het gebruikte medium? Is de pot afgedekt? Hoe groot is de pot/hoeveelheid medium? …

    Kortom, te veel vragen om een standaard antwoord te geven.
    Het belangrijkste is dat de grond nooit mag uitdrogen. Te nat is ook niet goed. Alles daar tussen is een beetje op gevoel.
    Zo kan de grond direct na het zaaien een keer goed nat gemaakt worden zodat de grond verzadigd is. Daarna moet het vochtgehalte enkel op pijl gehouden worden. Ter controle kunt u met een vinger voorzichtig eens voelen in de grond. Blijft de aarde niet plakken dan is een nieuw scheutje water aan te raden.

    Bij zaaipotten die op een warmtebron staat droogt de grond van onderuit op. In principe is dit ook niet zo erg aangezien de zaden bovenin de pot zitten.
    Maar houd er wel rekening mee dat dus enkel besproeien onvoldoende zal zijn om de volledige grond nat te maken.

    Zelf besproei ik vaak eerst de bovenlaag en geef vervolgens voorzichtig een scheutje water. Door eerst te besproeien is de aarde al nat en behoudt die beter zijn vorm wanneer ik de rest van het water giet. Zo blijven ook de zaadjes beter op hun plaats. Daarbij probeer ik de hele grond zo gelijkmatig mogelijk water te geven.

    Vervolgens controleert u geregeld de vochtigheid van de grond. Op termijn zult u zelf wel een regelmaat in de behoefte ontdekken.

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door Mart — 13 februari 2012 12:25 @ 12:25

    Hallo palm experts

    Ik heb hier vruchten van de phoenix dactylifera
    Vers uit de boom gevallen
    Hoe kan ik deze op kweken en kan dat met allemaal
    Want ik hoorde dat er man en vrouwlijke bomen zijn
    En als ik deze zes centimeter lange vrucht open maak zit er ook geen pit in
    Of moet ik deze vrucht helemaal in de grond stoppen

    Gr.mart


  • Reactie door lapalmeraie — 13 februari 2012 18:31 @ 18:31

    Beste Mart

    De meeste palmen zijn inderdaad “tweehuizig”, m.a.w. er is zowel een mannetje als een vrouwtje van de soort nodig om zaden te produceren.
    Indien u vruchten hebt dan zal het wel om het vrouwtje gaan. Het mannetje produceert immers enkel stuifmeel.
    Wel vind ik het vreemd dat er geen pit in de vruchten zat? Misschien waren ze toch nog niet rijp?

    Gelukkig is er een hele eenvoudige manier om toch aan zaad van de Phoenix dactylifera te komen; koop in de supermarkt een pakje dadels.
    Deze zaden kunnen perfect gebruikt worden.
    Het is bovendien een zeer eenvoudige soort om te zaaien.
    Volg hiervoor gewoon de zaaihandleiding en doorgaans kiemen ze al na een maandje.

    De vrucht zelf in de grond stoppen (indien er een pit inzit!) kan maar is niet aan te raden.
    De kans is namelijk groot dat het vruchtvlees zal beschimmelen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Reiny Pallast — 25 september 2012 08:13 @ 08:13

    Hallo,

    Ik heb Palmboom zaden gekregen n.l de Ar-Hontophoenix
    Cunninghamiana.
    Moet ik deze zaden ook 3 a 4 dagen laten weken?
    Kan je mij over deze palm uitleg geven hoe ik deze moet
    zaaien en verzorgen?

    met vriendelijke groeten,

    Reiny


  • Reactie door lapalmeraie — 25 september 2012 10:25 @ 10:25

    Beste Reiny

    Ook voor de Archontophoenix kunt u gewoon de handleiding volgen.
    Twee dagen weken in lauw water volstaat.
    Het zijn niet de gemakkelijkste kiemers dus het kan wel eventjes duren.
    Eenmaal gekiemd zijn het gemakkelijke palmen. Houd ze lekker warm, bijvoorbeeld op de vensterbank of voor het raam, dan groeien ze bijna zienderogen.

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door muwahid — 18 november 2012 14:49 @ 14:49

    Hallo

    na hoeveel tijd heb je dan de eerste vruchten?

    gr


  • Reactie door lapalmeraie — 19 november 2012 18:24 @ 18:24

    Beste

    Voor vruchten moet je het bij palmen niet doen in ons klimaat.
    De palmen die eetbare/bruikbare vruchten produceren doen dit pas als ze een formaat hebben bereikt dat bij ons niet meer op een normale manier te houden valt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Benno van Velzen — 2 januari 2013 14:40 @ 14:40

    Hallo,

    Ik heb ongeveer 4-6 maanden geleden zaden gepoot van een palmboom uit Indonesië. Vandaag ontdekte ik dat er van de 4 zaden 3 stekjes uit zijn gekomen. Nog geen groen blaadje, alleen bruine stekjes. Wat is nu het beste om te doen? Ik heb ze nog bij de cv ketel staan in het donker onder vershoud folie. Kan de potten nu in het licht zetten en overpoten of moet ik nog even wachten? Ik hoor graag van je.

    gr. Benno.


  • Reactie door lapalmeraie — 2 januari 2013 16:20 @ 16:20

    Beste Benno

    Misschien is momenteel enkel nog het coleoptyl boven de grond uitgekomen (: zie hier voor een afbeelding http://palmvrienden.net/lapalmeraie/files/2009/03/chamaerops-h-kieming.jpg) Uit het coleoptyl komt het eerste blad. Ik raad u aan om dus nog eventjes af te wachten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Dimi — 23 maart 2013 11:33 @ 11:33

    beste,
    Is de Archontophoenix myolensis een makkelijke kiemer?
    mvg Dimi


  • Reactie door lapalmeraie — 23 maart 2013 14:48 @ 14:48

    Beste Dimi

    Deze soort heb ik zelf nog niet geprobeerd. Wel andere Archontophoenixen en die kiemden wel maar niet met een bijzonder hoog kiempercentage.

    Momenteel heb ik de Archontophoenix cunninghamiana in de zaaibak zitten. Een 50 tal om toch zeker iets van opkomst te hebben.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Dimi — 23 maart 2013 15:31 @ 15:31

    Beste,
    Bedoel je met “een niet zo hoog kiempercentage”dat ze niet allemaal uitkomen?
    mvg Dimi


  • Reactie door lapalmeraie — 23 maart 2013 15:45 @ 15:45

    Inderdaad. Bij een kiempercentage van 100% wordt elk zaadje ook effectief een plantje. De vorige keer zaaide ik van deze soort een 70 tal denk ik en had uiteindelijk een stuk of 5 kiemers.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Dimi — 4 april 2013 20:32 @ 20:32

    Hoe moet ik de archontophoenix myolensis het best
    Laten kiemen en met een zo hoog mogelijk
    kiempercentage, dit hetzelfde voor de washingtonia robusta en de
    Paradijsvogelbloem( strelitzia )


  • Reactie door lapalmeraie — 5 april 2013 14:49 @ 14:49

    Beste Dimi

    Als u de stappen volgt zoals beschreven in de handleiding en de temperatuur rond de 30°C weet te houden hebt u het meeste kans dat de zaden goed kiemen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Danny callant — 1 juli 2013 10:55 @ 10:55

    Hallo ik heb zaad de botthel palm mee van thailand hoe kan ik goede resultaat hebben voor het ontkiemem,graag een seintje terug. Mvg danny


  • Reactie door lapalmeraie — 1 juli 2013 15:42 @ 15:42

    Beste Danny

    U kunt daarvoor prima deze zaaihandleiding volgen. Voor het beste resultaat is wel voldoende warmte nodig (ong. 35°C).

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jose — 8 augustus 2013 12:16 @ 12:16

    Ik heb een palm die ik inde winter binnen zet en zomers buiten nu zit er een witte tros in is dat een bloem en zit daar ook zaad in wat kan ik doen


  • Reactie door lapalmeraie — 22 augustus 2013 15:36 @ 15:36

    Beste Jose

    Mijn excuses voor het late antwoord, ik was met vakantie.

    Dat zou een bloem kunnen zijn inderdaad al is dat moeilijk te zeggen zonder de palm te zien.

    Of er uiteindelijk ook zaad van komt hangt er van af of het een één- of tweezijdige palm betreft en of er bevruchting plaats vond.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Zwarte Piet — 11 november 2013 14:26 @ 14:26

    Hoi,

    Ik heb palmbomen (3 cm hoog) die in een klein potje 0,3 cm uit elkaar staan. Hoe ga ik ze veilig uit elkaar halen en in een losse pot stoppen?

    Alvast bedankt.

    Groetjes,

    Sinterklaas

    PS: Als je het antwoord snel stuurt krijg je een cadeautje extra op 5 december


  • Reactie door lapalmeraie — 13 november 2013 17:17 @ 17:17

    Beste

    Dat kan gemakkelijk door de kluit even onder te dompelen in lauw water. Hierdoor lost de aarde tussen de wortels op en kunnen de wortels zonder schade uit elkaar gehaald worden. In de handleiding “een palmzaailing verspenen” leest u hier meer over.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door spijker — 9 januari 2014 11:55 @ 11:55

    hallo, even een vraagje, wij hebben palmzaden meegenomen uit ibiza, deze gepoot (6 stuks) rond augustus, er zijn er 2 boven gekomen, is de rest soms kapot gegaan in de grond? wie heeft een mening hierover?? alvast bedankt!!


  • Reactie door lapalmeraie — 10 januari 2014 08:30 @ 08:30

    Beste Spijker

    Afhankelijk van de palmsoort en de versheid van het zaad kan het kiemingspercentage variëren.
    Het is met andere woorden heel normaal dat niet alle zaden kiemen. De niet kiemkrachtige zaden rotten op termijn gewoon weg.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door nico — 31 maart 2014 17:32 @ 17:32

    hallo,
    ik heb een grote tryhacarpus palmboom staan
    en zou heel graag bevruchte zaden hebben aan mijn boom
    hoe moeten zie zaden bevrucht worden?
    of zijn die zaden direct ok om te laten kiemen?
    grts nico


  • Reactie door lapalmeraie — 1 april 2014 14:29 @ 14:29

    Beste Nico

    Voor de bevruchting zijn zowel een mannetje als een vrouwtje nodig.
    Met één Trachycarpus is zaadvorming maw niet mogelijk. Zodra u weet of u een mannelijk of een vrouwelijk exemplaar hebt staan kunt u wel een ruil vragen via het Palmvrienden forum. Zo kunt u pollen aanbieden in ruil voor zaden indien u een mannetje hebt staan of pollen vragen indien u een vrouwtje hebt staan.

    Voor de bevruchting moeten de pollen op de vrouwelijke bloemen aangebracht worden.
    Na de bevruchting zal vanzelf zaad gevormd worden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door palmaapje — 9 februari 2015 18:31 @ 18:31

    Erg goede handleiding. Na 1.5 maand had ik al een klein palmpje van 14cm. Er kwamen bij mij alleen kleine gele plekjes op de stam (net voordat de stam ging splitsen in 2 blaadjes, dat is nog niet gebeurd, maar verwacht ik elk moment). Iemand een idee wat die gele plekjes kunnen zijn?


  • Reactie door lapalmeraie — 10 februari 2015 11:33 @ 11:33

    Beste

    Bedankt voor de reactie.
    Herkent u het probleem toevallig terug in onze EHBO-gids voor palmen?
    http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2009/06/ehbo-gids-voor-palmen/

    Anders mag u ook steeds een foto van het probleem doormailen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door amina — 23 februari 2015 00:10 @ 00:10

    Hallo

    ik heb pitten van de asjwa dadel uit medina

    weken nu in water

    hoe verder


  • Reactie door amina — 23 februari 2015 00:12 @ 00:12

    Wil er echt goed mijn best voor doen

    graag alle info Ik nodig wat ik moet doen

    grt


  • Reactie door lapalmeraie — 23 februari 2015 08:14 @ 08:14

    Beste Amina

    Dadelpalmen zijn gelukkig erg gemakkelijk te zaaien.
    Steek het zaadje na het weken in wat potgrond in een diepe pot. Hiervoor kunt u prima een doorgesneden plastic fles gebruiken met gaatjes onderin.

    Houd de aarde steeds licht vochtig en weldra verschijnt het eerste blad dat veel lijkt op een grassprietje.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Leonie — 19 oktober 2015 12:23 @ 12:23

    Ik ben laast in Kuala Lumpur geweest op een Palm plantage. Daar kreeg ik 3 toekomstige zaden mee. Hier zit volgens mij nog een bast omheen. Zij vertelde mij dat het leuk was om zo zelf een palmboom thuis te kweken. Dit leek mij een leuk idee. ze vertelde me dat ik eerst deze zaden moest drogen. dit is nu een aantal weken geleden en ze lijken mij wel droog. Maar wat nu en moet deze bast er af of niet?

    met vriendelijke groet,

    PS: weet u ook om wat voor palmboom dit zou kunnen zijn?


  • Reactie door lapalmeraie — 19 oktober 2015 12:47 @ 12:47

    Beste Leonie

    Indien het zaden zijn van de palmen op de plantage zelf, dan is het vermoedelijk de Elaeis guineensis ofwel de bekende Oliepalm.
    Het vruchtvlees mag van het zaad verwijderd worden waardoor het zaadje zelf, met de geribbelde zaadhuid overblijft. Deze zaait u in kleine potjes met lichtvochtige grond zo’n 1cm onder de grond. Vervolgens moeten ze warm worden weggezet. De kieming van deze soort is overigens niet heel eenvoudig en kan maanden op zich laten wachten. Probeer gedurende die tijd de grond niet te laten uitdrogen maar ook zeker niet te nat te laten zodat het zaadje niet rot wordt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Joost — 10 november 2015 18:17 @ 18:17

    Hallo,

    Het lijkt mij leuk om te beginnen met kweken van een aantal palmbomen en te kijken wat er van komt.

    Ik wil dus deze zaden bestellen :
    - Dypsis pembana
    - Hyophorbe lagenicaulis
    - Phoenix reclinata

    Ik las hier al dat verschillende palmen wel op de verwarming gekweekt kunnen worden totdat er een plantje uitkomt? kan dit met alle 3?

    En hoelang zou ik moeten wachten tot het zaad kiemt?

    En moet ik grote, kleine of diepe kweekpotjes gebruiken?

    Alvast bedankt voor de moeite! deze site is erg hulpzaam

    Mvg, Joost


  • Reactie door lapalmeraie — 12 november 2015 16:01 @ 16:01

    Beste Joost

    Bedankt voor het compliment.
    Voor het zaaien maakt de diepte van de pot niet zo veel uit. Weet alleen dat ondiepe potjes veel eerder uitdrogen. Wanneer het zaad kiemt (en of het überhaupt zal kiemen) hangt veel af van de kwaliteit van de zaden. Bij de opgegeven soorten is vooral de Hyophorbe een goede kiemer. Neem zeker ook een zakje Trachycarpus of Washingtonia zaden. Die kiemen in feite altijd zo dat de eerste keer toch zeker ook resultaat geeft.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Abderrahim — 6 december 2015 07:28 @ 07:28

    Hallo
    Ik wil bismarckia palmen gaan planten in Marokko waar moet mee beginnen?
    Dank u


  • Reactie door lapalmeraie — 7 december 2015 07:32 @ 07:32

    Beste Abderrahim

    Verse zaden worden het beste in diepe potten gezaaid. Hiervoor kunnen bv ook lege waterflessen gebruikt worden waarvan de top is afgesneden en waar onderin gaatjes zijn gemaakt. Druk de zaden na 48 weken in warm water half in de grond en laat ze half bovengronds uitsteken. De lijn die over de hele lengte van punt naar punt loopt komt zo precies op het oppervlak te liggen.

    Normaliter kiemt deze soort redelijk snel.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Ellen — 14 mei 2016 21:40 @ 21:40

    Goedenavond

    Kan er hier iemand komen aan hars van de mannetjes dadelboom?
    Ik heb dat serieus nodig, geen grapje ofzo. Wie o wie kan mij hier aan helpen?
    Ellen.h73. En dan live.nl erachter

    Mvg,

    Ellen


  • Reactie door Ellen — 14 mei 2016 21:44 @ 21:44

    Goedenavond

    Kan er hier iemand komen aan hars van de mannetjes dadelboom?
    Ik heb dat serieus nodig, geen grapje ofzo. Wie o wie kan mij hier aan helpen?
    Ellen.h73. En dan live.nl erachter

    Heeft er iemand zaadjes van de mannetjes dadelboom, degene die hars geeft en kan deze groeien in een huiskamer of in een tuin in nederland? Ik weet dat ze groeien in marokko en griekenland.

    Mvg,

    Ellen


  • Reactie door lapalmeraie — 18 mei 2016 07:05 @ 07:05

    Beste Ellen

    Bij mijn weten maken palmen geen hars aan maar is dit eerder een fenomeen dat voorkomt bij naald- en sommige loofbomen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Wilma — 27 juni 2016 21:44 @ 21:44

    Hallo,

    Ik heb op vakantie op Mallorca zaden van drie soorten palmen gekocht. Ik kan echter weinig tot geen informatie vinden over deze soorten. Ik hoop dat ik hier wat hulp kan krijgen. Op onderstaande link een foto.
    http://iberic-import-export.com/images/Triple%20Palmeras.jpg

    Alvast bedankt!


  • Reactie door lapalmeraie — 28 juni 2016 07:13 @ 07:13

    Beste Wilma

    Het is niet vreemd dat u er niet veel over terug vindt, enkel de Spaanse benaming wordt gebruikt die niet veelzeggend is.
    Het betreft van boven naar onder; Phoenix canariensis, Chamaerops humilis en Washingtonia robusta.

    Zaden verkocht op dergelijke toeristische plaatsen zijn doorgaans niet zo heel vers, ondanks de zeer royale houdbaarheidsdatum die ze op de verpakking zetten. Zo worden zaden bv het beste koel bewaard (in de koelkast) terwijl ze daar juist relatief warm liggen.

    Gelukkig betreft het drie soorten die wel lang kiemkrachtig blijven en vrij goed kiemen. Zeker de Washingtonia zal niet zo heel lang op zich laten wachten.

    Van alle drie de soorten vindt u een aparte beschrijving terug op de site. Deze algemene zaaihandleiding is voor alle drie van toepassing.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Perry — 27 augustus 2016 10:19 @ 10:19

    Hoi,
    Ik heb een paar jaar terug “vers gevallen” zaden meegenomen van de Jubaea Chilensis uit Chili. De zaden van te voren een paar weken geweekt en vervolgens gezaaid in een broeikasje. Ik moet zeggen dat dit altijd buiten heeft gestaan, ook in de winters maar die zijn niet echt koud geweest. Echter na 2 jaar wachten is er nog niets te zien. Moet ik het opgeven, zijn de zaden niet kiemkrachtig meer?
    Groet, Perry


  • Reactie door lapalmeraie — 29 augustus 2016 06:19 @ 06:19

    Beste Perry

    Ik heb zelf 1,5jr moeten wachten op de kieming van de Jubaea en dan stond de zaaibak in de winter zelfs warm. Het lijkt me dus niet onmogelijk dat er alsnog zaden kiemen. Graaf desnoods even één zaadje op om te voelen of deze nog hard is ter controle. Wanneer dit zaadje helemaal verrot is vrees ik er echter voor.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Rene — 1 december 2016 19:44 @ 19:44

    Zaad meegenomen uit Algarve vorige week. Butia en n ander soort. Inmiddels gepeld en sinds gisteren in thermosfles met 32 gr water erop. Overmorgen ga ik ze in stekgrond zetten. Kan dit ook in plastic koffiebekers ? Moeten r gaatjes onderin gemaakt worden ? Ik ga ze vochtig houden en hoop op kieming, , ze staan mooi op radiator .
    Als ze bovenkomen hoe lang in deze potjes blijven ? voordat er moet worden verpot ?

    Rene


  • Reactie door lapalmeraie — 1 december 2016 20:02 @ 20:02

    Beste Rene

    Koffiebekers zijn wat krap en de aarde droogt daardoor alleen maar sneller uit. Een doorgesneden plastic fles is ideaal, uiteraard met gaatjes onderin, en door her bovenstuk weer terug te zetten creëert u een mini-serre. Bovendien kunt u de vochtigheid van de fles goed opvolgen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Kimvanhemert — 6 mei 2017 19:15 @ 19:15

    Er zitten soort van zakjes in mijn palmboom wat moet ik er mee doen?


  • Reactie door lapalmeraie — 8 mei 2017 07:04 @ 07:04

    Beste Kim

    Ik vermoed dat het om de bloeiwijze gaat. Met andere woorden uw palm gaat bloeien. Geniet er van en knip de bloeiwijzen gerust weg wanneer ze volledig verdroogd zijn.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door brenda kapteyn — 19 januari 2018 17:20 @ 17:20

    Beste,
    Ik had verschillende soorten palm zaden gezaaid. Nu zijn er veel opgekomen. Nu ik net kijk zitten er helemaal geen wortels aan en er zitten witte beestjes in de aarde.
    Wat zou dit zijn en wat doe ik fout.


  • Reactie door lapalmeraie — 20 januari 2018 13:44 @ 13:44

    Beste Brenda

    Geen wortels lijkt me wat vreemd. Nu kunt u in het artikel « palmen voor dummies » wel zien hoe palmzaden eerst een coleoptyl vormen waaruit een eerste blaadje komt en tegelijkertijd wordt er een wortel gevormd.

    De witte beestjes zijn vermoedelijk onschuldige bodemdiertjes zoals springstaartjes.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Elke — 25 januari 2019 21:31 @ 21:31

    Wanneer kan ik de beginnende palm het beste in de volle grond zetten? De Jubaea soort. Is nu zo’n 2 cm. Denk dat ik nog moet wachten, maar handig om alvast te weten :-)


  • Reactie door lapalmeraie — 26 januari 2019 11:54 @ 11:54

    Beste Elke

    Doorgaans wordt er gewacht tot het eerste gedeelde blad gevormd wordt. Dat kan, afhankelijk van de soort, wel eventjes duren. Nadien gaat de groei overigens wel sneller.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Gwen — 22 april 2020 20:49 @ 20:49

    Hallo beste ?

    Ik had vorig jaar okt in Salou een paar zaadjes van een palmboom geplukt. Had ze eind maart pas gezaaid en er zijn nu 10 stekjes te zien van zo’n 1,5 cm. Ik had ze in een plastic aardbeien bakje gezaaid, dus was genoodzaakt om ze in een diepere pot te verplaatsen.

    Vandaag heb ik kweekpotjes binnen gekregen van 9x9x20 cm. Kan ik ze ook daarin verplaatsen want ze staan nu allemaal in 1 pot.

    En hoe moet ik nu verder handelen met het verzorgen? Moeten ze binnen blijven staan of mogen ze naar buiten. Moet ik ze speciale voeding geven, hoeveel water hebben ze nodig.

    Ook had ik nog een paar stekjes in Salou uitgegraven. T leken net dikke grassprietjes maar t waren toch jonge palmboompjes. Van de 6 hadden er alleen 2 de autoreis naar Nederland overleefd. Had ze in 1,5 liter flessen (met gaten onderin) geplant en groeien goed. Bij de ene groeit nu zelfs een 3de blaadje.
    Alleen de puntjes beginnen wel bruin te worden. Wat kan er daar aan doen?

    Kan ik ze verpotten naar een normale terracotta pot of is de 9x9x20 pot ook goed?
    Ze staan in mijn slaapkamer op de vensterbank(zuid), kunnen ze nu ook al naar buiten? Zon of schaduw.

    Ik heb zoveel vragen. Hopelijk ken jij ze allemaal beantwoorden.

    Alvast bedankt


  • Reactie door lapalmeraie — 23 april 2020 10:34 @ 10:34

    Beste Gwen

    Ze kunnen perfect apart opgepot worden inderdaad. Het splitsen en oppotten kunt u hier teruglezen; http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2009/08/palm-verspenen/
    Gebruik een goede kwaliteit potgrond, die is dan al voorzien van duurzame meststoffen voor de komende periode.Ze mogen gerust buiten geplaatst worden maar dan wel de eerste 2 à 3 weken op een schaduwrijke plaats zodat het blad niet verbrandt. Daarna mogen ze wel geleidelijk aan in de zon gezet worden. Volg verder gewoon de algemene regels uit mijn artikel “verzorging van palmen” en dan komt het wel goed.

    Wat betreft de andere palmen; bruine puntjes is niet abnormaal. Dat kan komen door een te droge lucht binnenshuis maar ook door een iets te natte potgrond. Verder gelden dezelfde richtlijnen als hierboven.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Peter — 27 april 2020 16:24 @ 16:24

    Beste, wanneer zijn de zaden rijp om te plukken ze zijn 30 centimeter groot en licht groen van kleur en de zaadjes ongeveer 2 mm klein totaal 8 strengen van 30 cm dus duizenden zaadjes ze zitten nu 2 weken aan de palm ik heb 5 jaar geleden een stekje gekocht van 40 cm ongeveer de boom is nu ruim 2,5 meter en de stam is heel flink


  • Reactie door lapalmeraie — 28 april 2020 10:31 @ 10:31

    Beste Peter

    Om welke palmsoort hebben we het hier? Dat kan natuurlijk een verschil maken. Stuur gerust enkele foto’s.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Niels — 18 mei 2020 21:52 @ 21:52

    Goedeavond,

    Een bekende van mij heeft prachtige palmbomen staan waaraan vruchten zitten.
    Ik wil deze zelf zaaien. Moet ik hierbij heel de vrucht in de grond stoppen of enkel het gedeelte dat in de vrucht zit (soort van zaad) ?


  • Reactie door lapalmeraie — 20 mei 2020 12:07 @ 12:07

    Beste Niels

    Het hangt er een beetje af van welke palmsoort het is en dus hoe de vrucht eruit zit. Indien er zacht vruchtvlees om het zaad zit dan wordt dit het beste verwijderd inderdaad. Anders gaat het schimmelen in de grond. Er zijn echter ook soorten die de zaden zonder vruchtvlees dragen, die zaden kunnen zo de grond in.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door De Valk ma rc — 25 mei 2020 10:01 @ 10:01

    Mijn zaad van een palmboom heb ik in maart geplant en in mei komen uit potgrond zo een vijf cm groetjes marc


  • Reactie door lapalmeraie — 26 mei 2020 16:45 @ 16:45

    Beste Marc

    Dat is goed nieuws. Geniet van de jonge palmjes.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Mirjam — 4 juni 2020 11:14 @ 11:14

    Goedemorgen
    ik heb palmzaadjes geplant van een palm uit griekenland…een is er van opgekomen en langzaam gaan groeien..tot ongeveer een centimeter of 8 nu gaat de bovenkant bruin worden …wat te doen..
    mvrgr Mirjam


  • Reactie door lapalmeraie — 4 juni 2020 12:00 @ 12:00

    Beste Mirjam

    Dat kan gebeuren. Controleer zeker of de grond niet te nat is.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door De Valk ma rc — 3 juli 2020 10:12 @ 10:12

    Hoe veel cm moet een palmboomje hebben voor te ver planten in een groter pot Groetjes marc


  • Reactie door lapalmeraie — 4 juli 2020 10:07 @ 10:07

    Beste Marc

    Dat verschilt wat van soort tot soort maar normaal gezien kunt u de zaailing verpotten wanneer het tweede blad gevormd wordt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Frank — 20 juli 2020 06:58 @ 06:58

    Goedemorgen,
    Ik heb een experiment met Dactifilera Mazafati en Medjool gedaan waarbij een gedeelte is gezaaid in stekgrond en een gedeelte is gezaaid in vochtig keukenpapier in een lege en schoongemaakte ijsbak. Beide batches zijn 3 dagen voorgeweekt in een thermoskan waarbij iedere 12 uur het water is ververst. Beide batches zijn donker weggezet in een ruimte met een temperatuur tussen de 25 en 30 graden. Resultaat:
    De keukenpapier methode: Na twee weken 90% ontkiemd,
    De stekgrond methode: Na een maand de grond losgemaakt, 40% ontkiemd, rest verrot. Ik heb nu een proef lopen waarbij ik de zaden een maand in de ijsbak laat zitten. Ik zal de resultaten met jullie delen.


  • Reactie door Frank — 20 juli 2020 07:14 @ 07:14

    Ik heb voor deze doeleinden een kweekkasje gemaakt. Daar staan ze nu in. In de winter kan er een vorstbeveiliging in.
    https://ibb.co/K2fKDWq


  • Reactie door lapalmeraie — 26 juli 2020 16:58 @ 16:58

    Beste Frank

    Mijn excuses voor de late reactie, ik ben met vakantie.

    Altijd leuk zulke experimenten, u pakt het ook nog eens grondig aan. Zaaien in een klinisch medium geeft doorgaans wat betere resultaten dan gewoon in stekgrond aangezien de omstandigheden veel eenvoudiger beheerst kunnen worden. Nu hebben deze zaailingen het overigens soms wel wat moeilijker om ook effectief te overleven eens ze ook opgepot worden. Een deel sterft dan alsnog wat het eindresultaat iets naar beneden trekt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lapalmeraie — 26 juli 2020 16:59 @ 16:59

    Knap gemaakt!

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Frank — 28 juli 2020 07:11 @ 07:11

    Dank u wel


  • Reactie door Lita van Soest — 15 augustus 2020 20:16 @ 20:16

    Dag allemaal, leuke verhalen over de palm. Ik heb dadelpitten in de grond in mijn tuin gestopt. Na een maand waren er sprieten te zien. 5 jaar geleden ook al hetzelfde gedaan en heb nu 5 volwassen planten. Ik durf ze niet te verplanten,bang dat ze het niet overleven. Ik heb ook een 1,5 m plant uit zaad van de chirimoya met prachtige grote stevige bladeren. Ook die durf ik niet te verplanten omdat er eentje dood ging toen ik het verplaatste.
    Groetjes, Lita


  • Reactie door lapalmeraie — 19 augustus 2020 12:30 @ 12:30

    Beste Lita

    Goed dat het zo goed lukt met het zaaien. De dadelpalm kan goed tegen verpotten hoor dus u mag die gerust wat groter zetten als dat nodig blijkt. Dat zal ook de groei weer ten goede komen. Met de Chirimoya heb ik zelf geen ervaring. Planten die gevoelig zijn voor wortelschade kunt u heel voorzichtig verpotten naar een wat grotere pot zodat de wortels maar minimaal verstoord worden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Frank — 23 augustus 2020 19:39 @ 19:39

    Dag, ik heb de pitten een maand in een ijsbak gelaten. Er was duidelijk meer groei te zien. Ik denk een grote drang naar licht. Inmiddels staan deze in het katje buiten. Even een vraagje over verpotten. Het is nu eind augustus. Is het mogelijk om de zaailingen in het najaar al een grotere pot te geven of moet ik wachten tot het voorjaar? Planten staan buiten in een vorstvrij kweekkasje.


  • Reactie door Frank — 23 augustus 2020 19:40 @ 19:40

    Ter informatie: het gaat om plantjes van inmiddels twee maanden oud.


  • Reactie door lapalmeraie — 24 augustus 2020 11:42 @ 11:42

    Beste Frank

    Daarmee weet ik nog niet om welke soort het gaat maar de vuistregel dat u mag verspenen naar een grotere pot zodra de zaailing zijn 2e blad heeft gemaakt gaat in feite altijd op. Dat mag ook zeker nog aan het einde van het seizoen hoor.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Frank — 24 augustus 2020 19:14 @ 19:14

    Dank u wel voor het antwoord. Het gaat overigens om een Phoenix Dactylifera, ondersoorten Mazafati en Medjool.


  • Reactie door Bakker — 3 september 2020 18:57 @ 18:57

    28 augustus 2020

    Ik heb de blauwe zaden van de Tachycarpus eerst van de resten vruchtvlees ontdaan en toen 48 uur geweekt bij 30 gr.

    Nu heb ik ze in bakken met vochtige grond gedaan en met een deksel afgesloten, controleer 2x in de week of de grond nog vochtig is. Bij 25 gr.

    Nu is mijn vraag hoe lang kan ik resultaat verwachten, of heb ik het ” niet goed gedaan”?

    Ed


  • Reactie door lapalmeraie — 4 september 2020 11:51 @ 11:51

    Beste Bakker

    Het velletje verwijderen (deze zaden hebben niet echt vruchtvlees) mag maar is niet noodzakelijk.Ik zou de zaaibakken wel iets koeler zetten want boven de 22°C kiemt deze soort juist slechter.Vervolgens is het een maand of 3-6 afwachten om de eerste kiemers te ontdekken. Verlucht gedurende die tijd geregeld en laat de grond niet uitdrogen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Bakker — 4 september 2020 15:52 @ 15:52

    Bedankt voor reactie , kijken wat het wordt.


  • Reactie door Lagarto — 9 november 2020 21:38 @ 21:38

    Dag Christophe,

    Hierboven schrijf je dat zodra de zaailingen boven komen de folie van de pot verwijderd moet worden. Gaat het er dan om licht toe te laten, of een minder hoge luchtvochtigheid te verkrijgen?

    Ik heb een aantal Phoenix dactylifera in PET-flessen laten kiemen. De grootste is nu zo’n 10 cm en groenig, de rest eerder ca. 2 cm en ook al wat bleekgroenig hoewel er zwart plastic overheen zit – ik heb je link naar Tropical Blog gevolgd ;-) De grote krijgt nu langzaamaan wat licht (plastic opzij), maar de doppen zitten nog op de flessen. Nu en dan verlucht ik kort, of kan ik beter de doppen er intussen afhalen?

    Met vriendelijke groet,
    Ron


  • Reactie door Lagarto — 9 november 2020 21:49 @ 21:49

    Excuses La Palmeraie, Christophe schreef de Tropical Blog, daar zat mijn hoofd blijkbaar nog ;-)


  • Reactie door lapalmeraie — 10 november 2020 17:52 @ 17:52

    Beste Lagarto

    De folie dient er vooral voor om de aarde niet te laten uitdrogen. Een te hoge luchtvochtigheid is juist niet ideaal in dit stadium want dan beschimmelt de grond vrij snel. De bleekgroene kleur is typisch voor zaailingen die nog geen licht hebben gehad. Daardoor kon er ook geen fotosynthese plaatsvinden.
    Dus kortom, zodra de zaailingen het « dak » raken mag de folie eraf en kunnen ze gewoon behandeld worden als jonge palmen. De kleur komt er vanzelf wel in.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Lagarto — 10 november 2020 21:44 @ 21:44

    Dank, bij de eerste gaat dus nu de flessendop eraf, of eigenlijk het hele bovenste flessendeel want hij zit inderdaad tegen de bovenkant van de fles aan. Einde broeikas dus, voor de grote kiemling en de tweede die in dezelfde fles zit. In de andere flessen is er elk maar één gekiemd, die zijn alle nog klein.
    Ik noemde de beginnende bleekgroene kleur, omdat ik ze eigenlijk nog bleker verwachtte. Blijkbaar waren de glimpjes licht van bij het controlen al voldoende om bladgroen beginnen aan te maken.

    Met vriendelijke groet,
    Ron


  • Reactie door Bart — 19 december 2020 15:37 @ 15:37

    Hallo, ben al enige tijd trachycarpus wagnerianus en fortunei aan het laten kiemen in potjes. Ik lees overal afdekken met folie, is dat om minder te moeten wateren of heeft dat nog een ander doel.

    Mvg Bart


  • Reactie door lapalmeraie — 21 december 2020 08:10 @ 08:10

    Beste Bart

    Dat is inderdaad om de grond niet te laten uitdrogen, wat funest kan zijn tijdens de ontkieming.Het is de kunst om de grond voldoende vochtig te houden maar niet te nat. Het afdekken helpt daarbij.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Suzanne — 27 maart 2021 13:15 @ 13:15

    Hallo, ik heb allemaal nieuwe scheuten onder aan de zijkant van mijn palmen. Wat kan ik daar mee doen? Hak je dat zeg maar uit en zet je die opnieuw in de grond?
    Mvgr, Suzanne.


  • Reactie door lapalmeraie — 29 maart 2021 07:23 @ 07:23

    Beste Suzanne

    Dat hangt in feite een beetje af van de soort palm. Waarschijnlijk hebt u een Chamaerops humilis. De natuurlijke groei is bij deze soort inderdaad met allemaal uitlopers. Hierdoor krijgt deze lager blijvende soort een beetje een struikachtig uiterlijk. De uitlopers kunnen overigens wel worden weggehaald. Als u ze kunt uitsteken met wat wortels zouden ze gewoon weer opgepot kunnen worden. In de praktijk is het echter niet zo gemakkelijk om ze met wortels los te krijgen. In dat geval kunt u de uitlopers ook gewoon wegsnoeien als u de palm zonder mooier vindt maar omdat ze ook weer terug groeien zal u ze regelmatig moeten wegknippen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door monique — 18 mei 2021 17:19 @ 17:19

    Hoi ik heb een vraag over mijn palm kan ik van deze zwarte bessen wat er aan groeien nieuwe palmen kweken??


  • Reactie door lapalmeraie — 19 mei 2021 10:47 @ 10:47

    Beste Monique

    Dat zijn vermoedelijk inderdaad de zaden van de Trachycarpus fortunei zoals ik hier beschrijf. http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2016/06/trachycarpus-zelf-bloemen-bestuiven/
    Als dat inderdaad het geval is, kunt u deze weer zaaien en zou elk zaadje kunnen uitgroeien tot een nieuwe palm.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Ad v Middelkoop — 19 juli 2022 15:57 @ 15:57

    Hallo samen ,ik heb wat palmen (Trachycarpus gezaaid ,nu de plantjes circa 10 cm hoog zijn verschijnt er ong 2 cm boven de grond een streep van 2cm breed dwars over het blad die er geel uitziet ( verdroogd) misschien!! Weet iemand wat ik kan/moet doen om deze plantjes te kunnen redden ?? Graag hoor ik wat mogelijk is ,met vriendelijke groet Ad v Middelkoop.


  • Reactie door lapalmeraie — 26 juli 2022 14:46 @ 14:46

    Beste Ad v Middelkoop

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    Doorgaans is dit een teken dat de zaailingen een tijdje geleden net even iets te vochtig hebben gestaan.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Techman — 27 augustus 2022 15:10 @ 15:10

    Ik heb in April enkele zaden gezaait van een Washington palm o.i.d. :-) Bij vrienden van mij zijn dezelfde zaden allang uitgekomen. Ik heb vandaag een van de potten met 3 zaden op de kop gegooid en de zaden zien er nog net zo uit als toen ik ze zaaide. Ik heb het idee dat ik iets niet goed gedaan heb. (Laten weken in water van 22 graden en op 3 cm diep gezaaid). Heeft het nu nog zin om iets anders te proberen?


  • Reactie door lapalmeraie — 27 augustus 2022 19:48 @ 19:48

    Beste Techman

    Washingtonia zaden zouden in principe al binnen enkele weken moeten kiemen. Het weken op voorhand was goed maar warmer water is beter. Ik zet de kraan op z’n heetst en vul zo een thermos. Zaaien hoeft niet zo diep, net onder de aarde is goed. Vervolgens is vooral voldoende warmte (>25°C) nodig en de aarde moet licht vochtig blijven. Dek de zaaibakjes af met versheidsfolie en zet ze op de vensterbank waar het met de zon lekker warm wordt.
    Dit alles kun zeker nu alsnog zolang de zaden nog hard en dus niet rot zijn.
    Andere soorten kunnen trouwens veel langer nodig hebben om te kiemen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Nadine — 24 april 2023 11:41 @ 11:41

    Beste ,

    Ik krijg kleine stekjes die naast de palmboom zijn beginnen groeien . Is het goed dat ik de stekjes apart in een ruime pot met potgrond plaats ?
    Moet ik hier iets van bemesting aan toevoegen ?

    Alvast bedankt ,
    Nadine


  • Reactie door lapalmeraie — 25 april 2023 12:56 @ 12:56

    Beste Nadine

    U kunt deze zeker voorzichtig uitsteken en apart oppotten. Bemesten is voorlopig niet nodig, laat ze eerst zelfstandig wat groeien gedurende een paar maanden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door rene v d heuvel — 21 mei 2023 13:37 @ 13:37


  • Reactie door lapalmeraie — 22 mei 2023 11:29 @ 11:29

    Beste Rene

    Ik ontving deze lege vraag. Gaat het om een misverstand of is uw vraag verloren gegaan?

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Siebe — 5 juni 2023 23:03 @ 23:03

    Ik heb een paar maanden geleden (ik denk de Phoenix canariensis meegenomen uit gran canaria) gezaaid in een zaadbak. Deze is alleen niet diep (+- 6 cm) er beginnen nu ongeveer 20 zaadjes te ontkiemen, wanneer kan ik ze het best in een diepe pot opverpotten? Ik maak me een beetje zorgen dat deze bak veelste ondiep is….

    Mvg, Siebe


  • Reactie door lapalmeraie — 6 juni 2023 08:35 @ 08:35

    Beste Siebe

    Doe het zo vlug mogelijk maar met de nodige voorzichtigheid. Zeker niet te hard aanduwen bij het oppotten enzo.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jimmy Dendoncker — 18 juli 2023 08:58 @ 08:58

    Hallo , ik heb wat palmboom zaadjes meegebracht uit spanje , weet er iemand hoe ik deze zouden kunnen planten? Moet het vruchtvlees eraf ?https://ibb.co/Bnr0D89
    https://ibb.co/sPxLHY8


  • Reactie door lapalmeraie — 19 juli 2023 05:50 @ 05:50

    Beste Jimmy

    Zo te zien gaat het om twee verschillende soorten. De hele kleine is volgens mij een Washingtonia robusta en die heeft geen vruchtvlees. Met andere woorden, die kan direct gezaaid worden volgens de handleiding.

    Het grotere groene zaad is niet helemaal duidelijk. Sowieso lijkt me die nog niet rijp. Nog even laten liggen kan eventueel wel een beetje helpen maar zonder garantie. Heeft u eventueel nog een foto of herinnering van de moederplant? Zaden die er in een vroeg stadium op lijken; Phoenix canariensis en de Chamaerops humilis. Beide zijn behoorlijk verschillend dus wie weet… indien de rijping inderdaad nog verder zet, zal het vruchtvlees oranje/rood kleuren. Dan kan het eraf gepeld worden en zo wordt het echte zaad zichtbaar.
    Bij de Phoenix is dat langwerpig en soms met een groef in het midden. Bij de Chamaerops is dat eerder ei-vormig met vezelige draden.
    Ook die kunnen dat volgens de handleiding gezaaid worden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Gwen — 4 november 2023 12:46 @ 12:46

    Goedendag,

    Ik had op 29 maart 21 zaadjes gezaaid en ze zijn allemaal uitgekomen.
    Ze staan al vanaf half juli buiten in de tuin. (Zaadjes komen uit Salou)

    Zoal u op de foto ken zien, groeit de ene beter dan de andere. Sommige blaadjes worden namelijk wat geler en bruiner en er zitten ook gaten in. Hopelijk dat ze nog goed blijven en de winter overleven.
    https://ibb.co/XV0f9pk

    Ik vroeg me eigenlijk af, wanneer ik ze naar binnen moet halen.

    Vorige winter had ik namelijk stekjes in een kas gedaan en waren ze allemaal beschimmeld en doodgegaan. Nu wil ik ze aankomend winter binnen houden op zolder(overloop met 2 ramen). Hopelijk dat t daar wel goed gaat.

    Is t verstandig om ze nu al naar binnen te verplaatsen, omdat t wat kouder begint te worden?
    Of is dat veel te vroeg?

    Ik hoor graag van u.

    Hartelijke groet,

    Gwen


  • Reactie door lapalmeraie — 6 november 2023 14:53 @ 14:53

    Beste Gwen

    Deze Washingtonia robusta’s mogen inderdaad stil aan wel naar binnen. Het geel/bruin worden komt door de combinatie van de kletsnatte potgrond en de toch relatief koudere temperaturen nu. Dat zal ook de reden van het beschimmelen en doodgaan geweest zijn. Bij lagere temperaturen moet de grond juist vrij droog blijven. De overloop is zeker een optie maar laat de grond best eerst even opdrogen op een wat warmere standplaats met voldoende licht. Het is ook verstandig om de kansen wat te spreiden door een paar zaailingen op een andere plek (bv in de woonkamer of keuken) te overwinteren.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Filip — 18 januari 2024 11:29 @ 11:29

    Ik heb een 10-tal palmzaden een 2 à 3 cm onder de grond in een pot geplaatst.
    Nu krijg ik kieming op één zaad, maar dat zaad heeft zich via de kieming helemaal boven de grond gewerkt.
    Wat moet ik hier nu mee doen?
    Moet dat witte steeltje naar onder of naar boven worden geplant?
    Foto in bijlage. https://ibb.co/ggSwwnV
    Dank voor uw tijd
    Filip


  • Reactie door lapalmeraie — 18 januari 2024 15:38 @ 15:38

    Beste Filip

    Dat is zou te zien een Phoenix zaad, ofwel een dadelpalm. Die wortelen inderdaad direct heel diep (minstens 20-25cm!). Het is dus wel degelijk de wortel en dit deel moet ondergronds blijven. Probeer de grond ook een stuk droger te houden dan op de foto.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.