EHBO-gids voor palmen

juni 9th, 2009 · 301 Comments

rescue-team
In ons klimaat groeien er van nature geen palmen. Bij het houden van palmen moet men dus een aantal zaken in acht nemen. Maar toch kan er altijd nog iets mislopen. In deze handleiding worden de voornaamste aandoeningen en de remedie besproken.

Bruine bladpunten

Eén van de meest voorkomende verschijnselen maar die vele oorzaken kan hebben.
Om te beginnen moet eerst worden gekeken of er wordt voldaan aan alle natuurlijke behoeften van uw palmsoort: water, licht, luchtvochtigheid en temperatuur. Voor gedetailleerde uitleg over de algemene verzorging van palmen kunt u hier een kijkje nemen: verzorging van palmen.

Indien het probleem niet in de standaard verzorging zit kan het eventueel liggen aan één van de volgende oorzaken:
wallpaper 16 1024x768Plaag? Zie beneden
Winterschade? Zie beneden
Groei? Wanneer enkel de onderste bladeren verdorren, maar het overige blad en de speer er nog goed uitzien hoeft u zich geen zorgen te maken, dit hoort bij het groeiproces. Zodra de onderste bladeren volledig verdroogd zijn, mag u deze verwijderen. Zo ontstaat ook de stam.


Bruine ‘roestvlekken’ op het blad

verbrandingOp de bladeren worden roestkleurige vlekken zichtbaar, vaak de bladuiteinden. Dit wijst op verbranding door de zon. Controleer de vereiste standplaats van uw palmsoort en verplaats de palm indien nodig. Palmzaailingen en palmen die langere tijd binnen hebben gestaan (ook die uit tuincentra!) moeten langzaam wennen aan de zon. M.a.w. het aantal uren directe zon moet stapsgewijs opgevoerd worden. De plekken die al verbrand zijn herstellen niet meer.

bruine-vlekkenZwarte/bruine vlekken op het blad

Deze vlekken wijzen op wortelschade. De grond is ofwel te nat of te droog. Controleer de juiste behoeften van uw palm en pas de omstandigheden hierop aan. Deze aandoening doet zich vaak voor na de wintermaanden waarin het logischerwijs natter is dan goed is voor de palm. Zorg ook steeds voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen.

Gele verkleuring van het blad

geel-bladDeze verkleuring kan wijzen op een tekort aan voeding en in het bijzonder ijzer. Het toedienen van speciale voeding voor palmen geeft de plant opnieuw alle benodigde bouwstoffen. In extreme gevallen kan ook ijzerchelaat gebruikt worden wat specifiek het ijzertekort aanpakt. Bij het geven van voeding kan vloeibare palmvoeding gekozen worden voor een agressievere maar snelle werking of een voeding in de vorm van korrels voor een natuurlijke en langduriger werking.

Winterschade

Palmen die geleden hebben onder te koude temperaturen (vorst) vertonen donkere groene vlekken in het blad. Dit zijn de eerste tekenen van bladschade. Wanneer het blad kapot vriest worden de plekken bruin/geel. In extreme omstandigheden zal zelfs heel de bladkroon verdorren.winterschade1Om te controleren of de palm nog leeft trekt u voorzichtig aan de speer. Als deze nog goed vast zit zal de palm het wel overleven, ook al zal het nog even duren voordat de palm weer een mooie bladkroon zal bezitten. Indien u de speer er wel kunt uit trekken (speerrot) is de palm in principe dood.

U kunt als laatste redmiddel wel nog 2 dingen proberen. Ten eerst kunt u pure bordeause pap in het hart gieten, de bovenkant dekt u af tegen regen.
winterschadeHierdoor wordt de speerrot tegen gegaan. Ten laatste kunt u de stam afzagen tot op het harde gedeelte zodat het rotte gedeelte eraf is.

Soms herneemt de palm de groei vanaf hier. Zie ook “Hoe behandel ik speerrot?

Verdrogen van het blad

Wanneer het blad verdroogd zonder dat dit te wijten valt aan:

  • winterschade
  • zonnebrand
  • plaag

moet de oorzaak gezocht worden bij de wortels! Het is dan ook aan te raden om de wortels van de palm goed te controleren. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk:

  • de kluit is te vochtig
  • kleikluit
  • schimmelinfectie (fusarium)

De wortels moeten mooi en fris zijn van kleur en mogen zeker niet papperig aanvoelen of stinken. Indien de wortels niet in goede conditie zijn moeten de rotte delen weggesneden worden. Zet de palm vervolgens in drogere potgrond en beperk de watergiften totdat de groei weer hervat.
Soms worden jonge palmen uitgegraven en pas enkele dagen later opgepot en verkocht. De palm heeft hierdoor tijdelijk onvoldoende vocht kunnen opnemen terwijl het blad wel water heeft kunnen verdampen. Deze palmen vertonen vrij snel problemen. Het is aan te raden om de verkoper te confronteren met dit probleem aangezien het natuurlijk herstel lang duurt (soms tot 2 jaar groeistilstand!)

Indien de wortels zwart zijn betreft het een schimmelinfectie. Fusarium komt vooral voor in Noord-Afrika waar het “Bayoud” genoemd wordt en hele dadelplantages aantast. Deze schimmel die houdt van warme vochtige omstandigheden leeft ondergronds, van 0 tot 100 cm diep en klimt via de wortels van palm tot in het blad waar het de bladeren langzaam laat afsterven door het verhinderen van de wateropname. Er bestaat geen behandeling tegen deze infectie en de palm sterft tussen de 6 maanden à twee jaar volledig af. Het getroffen exemplaar wordt het best geïsoleerd en vernietigd, het tuingereedschap moet grondig gedesinfecteerd worden. Opnieuw aanplanten op die plaats is sterk af te raden aangezien de schimmel tot 8 jaar ondergronds kan overleven.

Zie ook: Phoenix roebelenii Help! De bladeren verdrogen


PLAGEN

Bladluis

bladluis1De bladluis valt niet altijd meteen op maar is bij grondiger inspectie wel eenvoudig te herkennen. Deze insecten van een halve millimeter zijn meestal groen, maar soms ook zwart of rood. Ze zitten op de jongste plantdelen en planten zich snel voort waardoor u al snel te maken heeft met een ware plaag. Kleine aantallen kunt u manueel verwijderen. Bij grotere aantallen zal dit echter niet meer volstaan. De natuurlijke vijand van de bladluis is het lieveheersbeestje. Maar ze inzetten als bestrijdingsmiddelen is alleen effectief in een serre. Ook kunt de planten wel besproeien met een oplossing van water en groene zeep. Tevens kunt u een oplossing maken van water met een pluk tabak. Na een nachtje te hebben laten weken giet u het goedje op de potgrond. De plant zal deze oplossing opnemen in de sapstroom en zo zelf de bladluizen verjagen. Uiteindelijk kunt u ook opteren voor een standaard bestrijdingsmiddel. Er bestaat een zeer rijk aanbod van zowel chemische als biologische producten tegen bladluizen.

honingdauwSchildluis (en dopluis)

Deze kleine bruin tot zwarte insecten met komma- of schaalvormige schildjes vallen nauwelijks op omdat ze onbeweeglijk op de plant zitten. Ze plakken zich vast om hun kwetsbare onderkant te beschermen. Opvallender is de plakkerige afscheiding (honingdauw) die op de bladeren ontstaat. De palm ondervindt heel wat last van de zuigschade. Bovendien kan in de honingdauw de roetdauwschimmel groeien. Schildluis komt niet op de palm door een schildluisverkeerde verzorging maar eerder per toeval. Kleine aantallen kunnen manueel verwijderd worden. Eventueel kunnen ze aangestipt worden met een wattenstaafje doordrenkt met spiritus. Of de plant kan ingespoten worden met een oplossing van zeep en spiritus (2 eetlepels spiritus, 2 eetlepels groene zeep mengen en in de verstuiver doen).Door hun wasschild  is de schildluis relatief goed bestand tegen reguliere middeltjes. Kies dus voor een product speciaal tegen schildluis, vaak bevatten deze oliën die wel effectief zijn. Ook bestrijdingsmiddelen die door de sapstroom opgenomen worden zijn effectief. Preventief kan er in de bovenlaag van de potgrond enkele plukken tabak gemengd worden. Dit zal door het regenwater of de watergiften mee opgenomen worden in de sapstroom en de luizen op die manier afstoten. Ter preventie worden er ook pillen verkocht die in de potgrond gestoken worden. Ook dit middel voor een preventieve aanpak werkt via opname in de sapstroom.

Wolluis

Wolluis is direct te herkennen en kleine groepjes witte pluizen, haast lijkend op schimmelvorming. Eén van de meest hardnekkige plagen voor de plant waar nauwelijks van af te raken valt. Wanneer u deze insecten bij aankoop ziet vermijd u de plant beter. Besmette planten worden ook het best verwijderd van andere gezonde planten. Behandeling is absoluut noodzakelijk waarbij enkel een sterk product het beoogde effect zal hebben. Herhaling van de behandeling is zeker nodig om ook volgende generaties uit te roeien. Behandel alle delen van de plant grondig. Elk tuincentrum heeft standaard geschikte producten in het assortiment.

Spintmijt

spintDeze zeer kleine rode of witte spinnetjes, ter grootte van een speldenknop,  zijn moeilijk te zien met het blote oog. Maar aan de palm is wel duidelijk te zien dat er iets mis is. Meestal begint het met zilverkleurige spikkels op de bovenzijde het blad. Uiteindelijk wordt het blad lelijk en verdort. Tevens ontstaan er in de bladoksels wollige spinnenwebben. Over het algemeen duidt dit op een te droge standplaats en komt dan ook vaak voor bij palmen die binnen gehouden worden.  In de wintermaanden zorgt de centrale verwarming voor een lage luchtvochtigheid. Om dit op te vangen kunt u de bladeren regelmatig benevelen met een plantenspuit. Ook een zomerse regenbui zal de palm deugd doen.  Spintmijt vormt een hardnekkige plaag. Sproeien alleen zal dus niet altijd voldoende zijn. Besmette plantdelen worden het best verwijderd. Ook kunt u de spint chemisch bestrijden.

VRAAT

Palmmot

palmmot 3Deze mot, Paysandisia archon genaamd werd in Europa geïntroduceerd door de import van Zuid-Amerikaanse palmen. Hij komt van origine voor in Argentinië. In Europa werd hij vooralsnog enkel gesignaleerd in Zuid-Frankrijk. Gelukkig is het geen grote reiziger maar palmen die in de buurt van de besmette palm zijn vormen zeker een potentiële gastheer. De eitjes ter grote van een rijstkorrel worden in de bladvoeten gelegd door de mot die zo’n 11cm groot kan worden. O

palmmot2mdat de harige stam de afzetting van eitjes vergemakkelijkt zijn vooral Trachycarpussen en Chamaeropsen slachtoffer van dit insect. De larven kunnen een lengte van 8cm bereiken. Ze vreten zich een weg door de palm waardoor er gaten in de stam zichtbaar worden. Ook het blad vertoont een typerende vraatschade. Aan de voet van de palm en op de stam is ook een soort zaagsel zichtbaar; het materiaal dat de larve uit de tunnels vreet. Wanneer de besmetting te ver gevorderd is zal de palm vernietigd moeten worden doorpalmmot1middel van volledige verbranding van de palm.

Rode palmkever

grubsrpwcoconut1 copy
Oorspronkelijk afkomstig uit India veroorzaakte de Rhynchophorus ferrugineus in het begin van de 20ste eeuw veel schade in het Midden-Oosten. Inmiddels zijn er ook gevallen bekend in Spanje en het zuiden van Frankrijk. Alle stadia van deze plaag, ei, larve, pop en kever worden binnenin de palm doorgebracht. Het vrouwtje legt tot 300 eieren in een wond of holte van de palm. Na 2 dagen komt de larve uit het ei die zich een weg dwars door palm vreet gedurende 1 à 3 maanden. Chemische bestrijding is in vele gevallen al te laat. Het verwijderen en verbranden van de palm is in dat geval de enige oplossing om verdere besmetting te voorkomen.

rpw_adult5

Zie voor de volledige uitleg: Hoe de palmmot en rode palmkever bestrijden?

Rups

rupsOver het algemeen hebben palmen niet zo vaak te kampen met vraat. Het stugge blad zal hier wel gedeeltelijk verantwoordelijk voor zijn. Jonge zaailingen vallen soms wel ten slachtoffer van een rups. De vraatsporen zijn eenvoudig te herkennen doordat er grote onregelmatige stukken uit het blad gehapt zijn. Soms zit de rups al ingenesteld in de cocon. De bladsegmenten zijn dan aan elkaar vastgeplakt met het spinsel. Controleer bij sporen van vraat of spinsel de hele plant op de aanwezigheid van rupsen. Verwijder de rupsen gewoon met de hand. Ook de rupsen die al ingenesteld zitten in de cocon. Dit probleem komt vrijwel nooit grootschalig voor waardoor verdere bestrijding niet nodig is.

Kat

Bladschade kattenvraatDat katten en palmzaailingen geen goede combinatie zijn is al meermaals gebleken. Katten kauwen van nature graag op grasachtige planten voor het opbraken van de haarballen. Deze schade is herkenbaar door de slierterige resten die nog overblijven na het kauwen. Indien de kat ook de speer of het kleine stammetje heeft kapot gebeten valt de zaailing niet meer te redden. Enkel preventieve maatregelen helpen hiertegen zoals het wegzetten of het beschermen van de zaailing.  Het potje in een glazen bokaal zetten kan een eenvoudige en esthetische oplossing zijn.

OVERIGE INSECTEN

Springstaartjes

Regelmatig ontvangen we de vraag wat er tegen de kleine witte insectjes in de potgrond gedaan kan worden. Deze springstaartjes zijn echter totaal niet schadelijk voor de plant. In tegendeel, ze leven van schimmels en voorkomen dus schimmelvorming op de potgrond. In de zaaibakken zijn ze dus graag gezien omdat deze bakken met hun hoge temperatuur samen met hoge luchtvochtigheid anders snel beschimmelen.

Varenrouwmug

varenrouwmugDit kleine vliegje, sterk lijkend op het fruitvliegje maar nog net iets kleiner legt zijn eitjes in vochtige grond. De vliegjes zijn niet zozeer schadelijk maar vooral hinderlijk. Ze planten zich wel zeer snel voort waardoor het in huis al snel wemelt van de vliegjes. De larven kunnen echter wel schadelijk zijn voor zwakkere planten. Ter bestrijding van de vliegjes kunnen er gele vangstrips geplaatst worden in de potgrond. De vliegjes worden hierdoor aangetrokken en blijven vervolgens vastkleven. Ook kan de stofzuiger gebruikt worden om alle vliegjes op te zuigen. Wanneer er tegen de pot geklopt wordt vliegen er ook een heel aantal op uit de grond. Maak hiervan gebruik om er zoveel mogelijk te vangen. Wanneer dit gedurende een week dagelijks wordt herhaald zal het probleem grotendeels verholpen zijn. Ook kan de potgrond begoten worden met een aftreksel van tabak. Dit is onschadelijk voor de plant maar doodt de larven. Als chemische bestrijding is Admire van BayerGarden zeer effectief.

Natuurlijk is dit geen volledige lijst van alle mogelijke ziektes en plagen. De besproken verschijnselen zijn wel de meest voorkomende. Is er toch een ziekte of plaag dat u graag in de lijst zou willen toevoegen, laat het ons weten!

© La Palmeraie

Misschien vindt u dit ook interessant:
Verzorging van palmen
Palmen voor “dummies”

301 reacties »

  • Reactie door truus de voogd — 9 december 2009 11:03 @ 11:03

    wij wonen in Spanje en hebben in de voortuin 3 palmen staan die vergeven zijn van de schildluis, ze zien er niet uit alles is wit. We zijn bij een tuincentrum geweest, die heeft iets voorgeschreven, maar niets helpt.
    Hebben jullie een oplossing?

    met vr. groet


  • Reactie door lapalmeraie — 9 december 2009 12:19 @ 12:19

    Hallo

    Leuk om te zien dat ook in het verre zuiden onze site gevonden wordt!
    Schildluis is inderdaad een vervelend en hardnekkig probleem.
    Kleine aantallen kunnen nog met de hand verwijderd worden maar bij grotere aantallen is een chemische bestrijding bijna onvermijdelijk.
    Let er hierbij op dat enkel producten die via de sapstroom opgenomen worden effectief zijn. Bespuiten heeft geen zin. De schildluizen zijn hier tegen immers bestand door hun schild.

    Een drastischer oplossing kan ook grove snoei zijn, waarbij het meeste (aangetaste blad) verwijderd wordt.
    Enkel het nieuwe blad dat uit het midden van de palm naar boven komt, de “speer” mag niet verwijderd worden!

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door Michel — 21 augustus 2010 11:31 @ 11:31

    Hallo

    Ik heb een vraagje over “tabak in water”. Hoeveel tabak moet ik gebruiken in een gieter van ongeveer 10 liter?
    Is dit ongeveer één sigaret of meer? En, kan ik een afgietsel van “tabak in water” ook gebruiken bij alle andere planten in de tuin? Want, als ik het goed begrijp, is dit totaal niet schadelijk.

    N.B.: Dit is een geweldige site met heel veel nuttige en bruikbare informatie.

    Vr. gr. Michel


  • Reactie door lapalmeraie — 21 augustus 2010 12:20 @ 12:20

    Beste Michel

    Bedankt voor uw compliment.

    Het maken van een tabak aftreksel doe ik een beetje op het gevoel.
    De bedoeling is dat het water licht bruin kleurt. Maar om toch een idee te geven, met een pakje roltabak kunt u ongeveer 200L bereiden.
    Het aftreksel is inderdaad bruikbaar in heel de tuin maar ik raad het toch af bij planten die voor consumptie gekweekt worden. De nicotine is immers ook schadelijk voor de mens. Maar voor de plant is het inderdaad niet schadelijk.
    Als alternatief kunt u ook, op gevoel, een beetje tabak in de bovenste grondlaag vermengen. De nicotine lost automatisch op in de aarde bij elke watergift.
    Persoonlijk pas ik dit toe enkele weken voordat de planten naar binnen gehaald worden voor de overwintering. Zo voorkom ik problemen met insecten in huis.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Sarah — 2 mei 2011 12:02 @ 12:02

    Hallo

    Eerst en vooral wil ik even vermelden dat ik dit een prachtige site vind en al veel hier al veel nuttige inforamtie heb kunnen vinden.

    Nu het probleem… Mijn palmen worden aangetast maar ik heb geen idee wat de oorzaak is. Het meest opvallende is een rare afzetting op de bodem. Deze is wit/oranje. De structuur is een beetje tussen die van schimmel en kleine steentjes. Als ik zo’n steentje opneem kan ik het tussen mijn vingers verpulveren tot poeder. Verder zie ik bij sommige planten ook een aantasting op de stengels, kleine zwarte vlekjes, die eigenlijk clusters van nog kleinere vlekjes zijn. Deze liggen ietwat bovenop het oppervlak, doen een beetje harig aan.
    Tot slot lijkt het of deze vlekjes verderlopen op de bladeren maar hier worden ze bruin en liggen ze niet langer bovenop het oppevlak, hier doen ze het meest denken aan roest.
    Ik hoop dat u mij kan helpen.

    Vriendelijke groetjes
    Sarah


  • Reactie door lapalmeraie — 3 mei 2011 11:44 @ 11:44

    Beste Sarah

    Bedankt voor het compliment, dat is altijd leuk om te horen!

    De wit/oranje afzetting op de bodem lijkt mij schimmelvorming. Misschien is de grond te vochtig?
    Ik heb zelf ook een aantal kamerplanten die snel schimmels vormen op de bovenlaag. Ik behandel dit met een fungicide (anti-schimmel) en probeer het water meer toe te dienen via de onderschaal. Zo blijft de bovenlaag van de potgrond droog.

    De aantasting op de stengels doet me denken aan roetdauwschimmel. Deze schimmel komt voor op honingdauw, wat op zijn beurt weer het gevolg is van de aanwezigheid van luizen. Bladluizen komen niet veel voor op palmen aangezien de groene delen niet zo sappig zijn. Schildluizen komen daarentegen wel regelmatig voor. Bovendien zijn ze niet altijd eenvoudig te zien. De honingdauw verraadt hun aanwezigheid.

    Inspecteer de groene delen daarom een grondig op de aanwezigheid van schildluizen. Indien het er enkelen zijn kunnen ze met de nagel verwijderd worden.
    Maar wanneer de infectie al in een gevorderd stadium is, moet de palm behandeld worden. Het best gebruikt u hierbij een middel dat wordt opgelost in water. De palm neemt dit op een scheidt dit uit via de plantensappen. Dat is het meest effectief.
    De roetdauwschimmel kan behandeld worden door de stengels te besproeien met een fungicide oplossing.

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door Huub van Velsen — 8 juni 2011 20:52 @ 20:52

    Beste La Palmeraie,
    wat een fantastische site.

    Ik heb hier al HEEEEEEEEEl VEEEEEEEL geleerd.
    En de uitleg is zo duidelijk.

    Nogmaals: FANTASTISCH>

    Komt u in de buurt van Eindhoven (NL), mail en heerlijke koffie (espresso-machine) staat voor u klaar.

    P.S.
    Ik schep altijd de geel gespikkelde bolletjes uit mijn palmpotjes. Laatst kocht ik een zak palm-potgrond (stond er op) en daar zater er heel veel in. Ik dacht nog even, zou dat meststof zijn, maar verwijder deze toch maar.

    GA ZO DOOR.

    Groet,
    Huub


  • Reactie door lapalmeraie — 8 juni 2011 21:00 @ 21:00

    Beste Huub

    Dat is heel leuk om te horen!
    Mede dankzij dergelijke positieve reacties blijft het ook geweldig leuk om te doen.
    En bedankt voor de uitnodiging

    Die gele bolletjes zijn bolletjes Osmocote, een langzaam oplossende meststof. U mag deze dus gerust laten zitten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door jan vreugde — 14 augustus 2011 17:34 @ 17:34

    hallo,
    ben in het bezit van trachicarpus fortnei.een van mijn palmen in volle grond maakt als speer kleiner blad dan voorheen. mijn vraa is kanik er iets aan doen?


  • Reactie door lapalmeraie — 16 augustus 2011 10:52 @ 10:52

    Beste Jan

    Dit is een normaal fenomeen wat zich meestal voordoet bij planten die net buiten gezet zijn.
    Binnen of in serre moeten de planten meer op zoek naar licht en maken ze grotere bladeren en langere bladstelen aan.
    Buiten is de lichtintensiteit hoger en wordt het blad in eerste instantie iets kleiner tov het “binnen-blad”.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door carla van ham — 24 augustus 2011 10:09 @ 10:09

    Hallo, wij wonen in Spanje en hebben 2 palmen in de tuin. Een daarvan is aan het rotten aan de stam. Hij groeit nog wel een beetje.
    Wat zouden we hieraan kunnen doen?
    Hopelijk heeft U een oplossing.
    Groetjes vanuit een heel warm Spanje, Carla


  • Reactie door lapalmeraie — 24 augustus 2011 10:25 @ 10:25

    Beste Carla

    Bent u zeker dat het om rot gaat en dat de palm niet besmet is met de Red Palm Weevil of de palmmot?
    Deze komen immers ook voor in uw streek en nestelen zich juist in zwakke plekken van de palm.
    De symptomen van beide insecten zijn zeer gelijkend; in het artikel vindt u de uitgebreide beschrijving en behandeling.
    Zeker het opvolgen waard!

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door Ellen — 24 augustus 2011 11:37 @ 11:37

    Wij hebben een grote (binnen)palm al een jaar of twee binnenshuis staan. Hij groeit verder prima. Het probleem is dat hij de laatste twee maanden druppels (olie?) verliest en dit op de vloer terecht komt. Het is moeilijk te verwijderen.
    Mijn vraag is: is dit normaal en is hier eventueel een oplossing voor? Tevens worden de uiteinden van de bladeren bruin, kan ik deze afknippen?

    Ik hoor graag tips/adviezen, want vindt het erg jammer zo, het is verder een prachtige plant!

    Met vriendelijke groet, Ellen


  • Reactie door lapalmeraie — 24 augustus 2011 12:06 @ 12:06

    Beste Ellen

    Uw palm heeft vermoedelijk te kampen met schild- of dopluis.
    De honingdauw (kleverige druppels) en het verdrogen van het blad zijn de meest opvallende symptomen.
    Schildluis zit goed verstopt maar na grondige inspectie zult u er ongetwijfeld wel vinden.
    De ergst aangetaste delen worden het best meteen verwijderd. Vervolgens moet de palm behandeld worden.
    Het meest efficiënt zijn de producten die moeten worden opgelost in het gietwater.

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door Ellen — 24 augustus 2011 15:16 @ 15:16

    ok hartelijk dank voor uw advies.
    Kunt u ook een specifiek product adviseren??

    Mvg, Ellen


  • Reactie door lapalmeraie — 24 augustus 2011 17:35 @ 17:35

    Beste Ellen

    Zelf heb ik goede ervaringen met Provado van BayerGarden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door anne — 22 oktober 2011 22:11 @ 22:11

    Ik heb een palm, hij staat binnen in een pot, maar nu heeft hij op de bladeren en de nerven een soort witte uitslag, het lijkt stoffig. Ik kan niet vinden wat het zou kunnen zijn en weet ook niet hoe ik het moet bestrijden. Het ergste is dat hij niet meer goed groeit en er nu nog maar drie bladeren over zijn (een daarvan is bijna dood), de ander begint al bruin te worden terwijl hij net uitgekomen is. Er komt wel een nieuw blad aan, maar die groeit niet door. Weten jullie wat ik kan doen?


  • Reactie door lapalmeraie — 23 oktober 2011 14:06 @ 14:06

    Beste Anne

    Vermoedelijk gaat het om wolluis.
    Deze luizen zijn zeer vernietigend voor de palm en kunnen dan ook het best chemisch bestreden worden.

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door Maartje — 21 december 2011 13:17 @ 13:17

    Beste La Palmeraie,

    Ik heb nu 4 jaar een bananenplant in huis staan en met behulp van deze site ook een keer een pup gescheiden. Afgelopen maand komt in de punten van het blad van beide planten wel eens een beetje spinrag. Nu zag ik ook dat de schijnstam witte schimmelplekjes krijgt. Het is niet zo erg als op de afbeelding bij spinmijt en beperkt zich slechts tot het uiterste puntje van het blad. Ik vraag me af of het wel spinmijt is. Wat kan het nog meer zijn en misschien wel belangrijker wat moet ik er tegen doen?

    Groeten Maartje


  • Reactie door lapalmeraie — 21 december 2011 22:53 @ 22:53

    Beste Maartje

    Voorlopig zou ik enkel de bladpunten afnemen met een vochtig doekje.
    Misschien is het gewoon wat spinrag? Houd de plant vervolgens goed in het oog om te zien of het probleem niet terugkeert.
    Indien het toch om spintmijt gaat zal de plant behandeld moeten worden met een bestrijdingsmiddel.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Isabelle — 26 januari 2012 00:07 @ 00:07

    Beste,

    Hoe vaak moet een dwergdadelpalm water krijgen? De onze hebben we zo’n maand (gekocht in Ikea), staat binnen in een pot met gaten in zodat het water kan wegvloeien. Ik heb op de bodem van de pot hydrokorrels gelegd zoals ik hier al ergens had gelezen.
    Nu vraag ik me af of ik de plant te veel of te weinig water geef. De onderste bladeren worden een beetje dor aan de puntjes van de aparte blaadjes en de alle takken zakken nu iets meer door dan toen we de plant net kochten. Ik las hier ook al dat ik best de bladeren benevel met water en doe dat nu ook een aantal keren per week. Er waren een aantal aparte blaadjes en één grote tak ‘geknakt’ en ik denk dat het aan de vochtigheid in de kamer te maken heeft (de verwarming staat elke dag aan). De temperatuur is zo’n 20 graden ‘s avonds, 17 graden overdag.

    De plant staat licht, maar niet in direct zonlicht.

    Hartelijk dank voor de hulp!

    Isabelle


  • Reactie door lapalmeraie — 26 januari 2012 21:14 @ 21:14

    Beste Isabelle

    Het is niet mogelijk om exact aan te geven hoeveel water de palm nodig heeft.
    Vele factoren spelen immers een rol.
    In dit artikel kunt u wel terugvinden hoe u de juiste hoeveelheid kunt bepalen; http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2011/06/watergift/

    Dat de bladpunten wat verdrogen is normaal. Dit komt door de droge lucht in de huiskamer.
    Dat de bladkroon wat meer uitzakt is ook normaal. De kweker bindt de bladeren immers samen voor de transport en nu valt alles weer wat terug op zijn plaats.
    Ook worden de nieuwe bladeren gevormd vanuit het hart waarbij de onderste rij bladeren wat meer opzij geduwd wordt.

    Waarom één blad geknakt is, is moeilijk te zeggen. Misschien een tekort aan water maar misschien ook een verzwakking tijdens het transport.
    Zolang de rest van de bladkroon er goed uit blijft zien is er niets aan de hand.

    Verder klinkt de verzorging die u hem geeft prima.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Isabelle — 31 januari 2012 00:20 @ 00:20

    Heel vriendelijk bedankt voor de hulp! Zonder deze website was mijn palmpje waarschijnlijk al dood.

    Gr,
    Isabelle


  • Reactie door Berry — 10 februari 2012 14:17 @ 14:17

    Ontzettend handig artikel, Op een pagina, worden vele vragen beantwoord.


  • Reactie door lapalmeraie — 10 februari 2012 14:59 @ 14:59

    Bedankt Berry!


  • Reactie door Frits van Ginkel — 13 februari 2012 10:44 @ 10:44

    Hallo LaPalmeraie,
    Onze woningbouwvereniging heeft in 1996 in een seniorencomplex met een overdekte mediterrane binnentuin palmbomen laten planten. Deze zijn inmiddels ca. 10 meter hoog. Helaas hebben de 2 nog overgebleven palmbomen ernstig last van een soort wolluis die een groot probleem vormen omdat het kleverige zwarte goedje de onderliggende beplanting en bestrating erg vies maakt. Een hoveniersbedrijf heeft al van alles geprobeerd, maar het probleem blijft terugkomen. Wij denken nu, ook al omdat de bewoners erg gaan klagen, om deze 2 palmen maar te verwijderen. Zal binnen enkele jaren toch moeten gebeuren omdat ze ander door het glazen dak groeien. We kunnen wel bij de bladerkroon komen vanaf de hoogste galerij, maar dit is niet optimaal om alle bladdelen te bereiken.
    Heb jij wellicht nog een laatste allesreddende suggestie?
    Bedankt voor de moeite van reageren.


  • Reactie door lapalmeraie — 13 februari 2012 10:55 @ 10:55

    Beste Frits

    Indien het inderdaad om wolluis gaat dan vrees ik er een beetje voor.
    Het plakkerige goedje (= honingdauw) bevestigt de aanwezigheid van luizen.
    Wolluis is bovendien het meest hardnekkige van alle plagen.

    Er bestaan chemische goedjes om te spuiten of om in het gietwater te mengen maar ik vermoed dat dit allemaal al werd geprobeerd.
    Dit samen met de grootte van de palmen en dus het moeilijke behandelen én hun korte toekomstperspectief, lijkt het me het eenvoudigst om de palmen inderdaad te vervangen.

    Hopelijk door nieuwe palmen, want het zo extra zonde zijn als deze ongelukkige ervaring ervoor zou zorgen dat er helemaal geen palmen maar zouden staan.
    Een dergelijke plaag komt immers niet door een slechte verzorging maar gewoon door dikke pech. Waarschijnlijk meegelift met een andere plant oid.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Willem Oosterweghel — 25 februari 2012 16:16 @ 16:16

    Beste redaktie van Palmeraie,ik heb een gek probleem met m”n palm, vorig jaar wrden de bladeren geel, ik heb de plant verpot voor goede drainage gezorgd het water geven is ook geen probleem, maar nu komt het er zitten allemaal gaatjes in de lengte in de bladeren net of er allemaal sneetjes in zitten en heel veel bladeren zijn nu bruin geworden. Ik kan geen insecten vinden ook niet in de aarde. Hebben jullie een idee wat dit kan zijn vorig jaar ook lelijke bladeren gehad maar nu zie ik de gaatjes ineens.vriendelijke groet, Willem


  • Reactie door lapalmeraie — 27 februari 2012 09:53 @ 09:53

    Beste Willem

    Eerlijk gezegd heb ik zo in eerste instantie geen idee.
    Zelf heb ik het ook al voorgehad maar vond na goed zoeken dan uiteindelijk wel een rups terug.
    Meestal al lang ergens ingenesteld in een cocon die aan een bolletje spinnenrag doet denken.
    Maar misschien is de “vogel” inmiddels al lang gevlogen? In dat geval zouden de nieuwe bladeren het probleem niet meer mogen vertonen.

    Het bruin worden van de bladeren; zijn dat dezelfde bladeren?
    In dat geval ziet de palm dus duidelijk af van de vraat sporen.
    Indien ook de andere bladeren bruin worden moet het probleem elders gezocht worden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Remco van der Pol — 15 april 2012 12:22 @ 12:22

    Hoi,

    ik woon in Egypte en heb enkele palmen in mijn tuin staan deze zijn ongeveer 1.5 meter hoog en beginnen verkleuring van blad te krijgen (worden ietsje gelig) als ik aan de onderkant vd bladeren kijk zitten er overal eivormige witte platte plekjes aan het blad geplakt, deze witte plekjes zijn een paar milimeter lang en bevinden zich over de gehele bladeren (GEEN PLAK OF SPINT).Weet iemand wat dit is en wat ik er aan kan doen?

    Alvast bedankt,

    Remco van der Pol


  • Reactie door lapalmeraie — 16 april 2012 09:46 @ 09:46

    Beste Remco

    Zou het eventueel wolluis kunnen zijn?

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door heidi thomassen — 29 mei 2012 17:14 @ 17:14

    wij hebben een trachic.font. met speerrot. Kunnen wij hiervoor het product schimmels van bayer garden in droge vorm in het gat strooien.

    M.vr.gr
    Heidi Thomassen


  • Reactie door lapalmeraie — 30 mei 2012 11:22 @ 11:22

    Beste Heidi

    Ik neem aan dat u het product “Rosacur” bedoelt?
    Zelf heb ik daar geen ervaring mee, maar ik vermoed van wel.
    Alles wat schimmelvorming tegenhoudt is in principe goed.

    Neem zeker ook een kijkje in het artikel “Hoe behandel ik speerrot?“.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Edwin — 3 juni 2012 20:33 @ 20:33

    Hallo,

    Al 10 jaar trachycarpus palmen in de tuin.
    Doen het zelfs na deze barre februari kou nog steeds goed.
    Maar ik heb een vreemd probleem ! begon twee jaar geleden al bij een van de trachys (IK HEB ER 3)
    In het blad zitten allemaal kleine sneetjes in de lengte van het blad , alle drie de bomen hebben er nu last van..
    Zelfs nieuw blad vertoont dit al vrij snel .. wat kan dit zijn .. blad blijft wel gewoon groen en van afstand zie je het ook bijna niet .

    groet edwin


  • Reactie door lapalmeraie — 3 juni 2012 20:45 @ 20:45

    Beste Edwin

    Dit is niet toevallig pas gekomen net na twee strenge winters op rij.
    Bij extreme vorst word het blad van de Trachycarpus tijdelijk donkerder van kleur, de bladsegmenten vouwen zich samen en wanneer de vorst blijft aanhouden ontstaan er zelfs kleine scheurtjes in de bladsegmenten.

    Het gaat dus om heel beperkte vorstschade.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Esther — 10 juni 2012 14:39 @ 14:39

    Hallo,

    in onze kamerpalm zit waarschijnlijk wol- of schildluis. Moet ik het aangetaste blad nu verwijderen? En raadt u de potpinnetjes aan van Provado of het poeder in water? Ik lees de meest vreselijke waarschuwingen over dit middel.. Vriendelijke groet, Esther


  • Reactie door lapalmeraie — 11 juni 2012 11:20 @ 11:20

    Beste Esther

    De potpinnen ‘Provado’ zijn goed voor preventieve behandeling maar ontoereikend voor het bestrijden van een plaag.
    Daarvoor is enkel een oplosbaar middel of een spray effectief. De eerste werkte daarbij het beste omdat alle delen van de plant bereikt worden.
    Uiteraard is zo’n insecticide niet het meest vriendelijke product maar helaas is dat nodig om het probleem voorgoed te doen verdwijnen.
    Wanneer u alle aanwijzingen goed volgt hoeft dit verder geen probleem te vormen voor de verdere omgeving.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Esther — 11 juni 2012 12:00 @ 12:00

    En het aangetaste blad, moet ik deze verwijderen? Ik heb de vloeistof inmiddels besteld. Hartelijk dank!
    vriendelijke groet, Esther


  • Reactie door lapalmeraie — 11 juni 2012 12:02 @ 12:02

    Beste Esther

    De meest aangetaste bladeren mogen inderdaad verwijderd worden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Reggie — 18 juni 2012 10:37 @ 10:37

    Ik heb een rhapis excelsa die er niet zo goed uit ziet. Behoorlijk wat bladeren die lichtgroen zijn geworden, wat geel hier en daar en meer bruin dan normaal. Bovendien ook een probleem met schildluis denk ik aangezien de plant geplaagd zit met witte aanslag.
    Blijkbaar moet deze plant om de drie jaar verpot worden wat in 10 jaar nog nooit gebeurd is.
    De plant staat nu voorlopig buiten. Ik ben van plan om ook tabak toe te voegen voor insectenprobleem.

    -Als ik deze verpot, moet dan alle de oude aarde zoveel mogelijk verwijderd worden?
    -Moet de pot sowieso groter zijn?
    -Moet de pot vernieuwd worden of mag de oude terug?
    -Moet de nieuwe potgrond aan bepaalde eisen voldoen?


  • Reactie door Reggie — 18 juni 2012 13:05 @ 13:05

    Nog een bijkomend vraagje;

    Moet zoveel mogelijk van de oude grond verwijderd en vervangen worden, of laat je best wat van de oude grond aanwezig en hoeveel dan?


  • Reactie door lapalmeraie — 18 juni 2012 16:11 @ 16:11

    Beste Reggie

    Indien een potplant niet tijdig wordt verpot, verschraalt de grond waardoor de plant bepaalde tekorten krijgt.
    Daarom is het aan te raden om potplanten met regelmaat te verpotten.

    Bij jonge planten wordt doorgaans telkens een iets grotere pot gekozen om verdere groei te stimuleren.
    Bij oudere planten is dit niet altijd opportuun.

    Wanneer er een grotere pot genomen wordt kan de bestaande kluit gewoon verder aangevuld worden met verse potgrond.
    Als de plant in dezelfde pot blijft staan dan is het wel aan te raden om zo veel mogelijk oude grond te vervangen met nieuwe.
    Bij hele grote/moeilijk te hanteren planten wordt soms enkel de bovenste paar cm potgrond vervangen door nieuwe.

    In uw geval zou ik sowieso zo veel mogelijk grond verwijderen aangezien deze toch geen voedingsstoffen meer zal bevatten.
    Probeer hierbij wel de wortels te ontzien om de plant niet nog verder te laten afzien.
    Bij het verpotten gebruikt u bij voorkeur een potgrond van een goed merk met een luchtige structuur voor een optimale drainage en voedingsstoffen voor de komende periode.

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door bart joosten — 19 juni 2012 21:51 @ 21:51

    Hallo,

    allereerst een compliment voor de zeer nuttige site !

    Ik heb een fortunei palm van 7 jaar oud ,het verplaatsen ervan 3 jaar geleden ging prima,hij heeft het goed overleeft,en weer een stuk gegroeid.
    Maar nu heeft hij na de winter wat problemen,de bladeren gingen met de vorst opkrullen,en het lijkt of ze niet meer open zijn gaan staan,de bladeren zijn nu ook nog opgekrult en heel erg bruin,ook zitten er gaatjes en spleetjes in de bladeren die bruin /zwart zijn. Ook op de stengels komen bruine plekjes. Het valt ook op dat er een soort haren / zaagmeer in de kruin van het blad,en onderaan de stengel zit. Er zitten ook veel kleine spinnenwebben in met kleine zwart/wit/rode spinnetjes van ongeveer 3 mm groot. Ook heb ik enkele hele kleine witte beestjes zien lopen die je bijna niet ziet. De speer kijkt nog wel goed,alhoewel die we bovenin wat bruin wordt,en lijkt alsof hij een groeistop heeft gehad netzoals de jongste nieuwe bladeren.
    Ik heb de palm proberen te behandelen gtegen spint,maar weet niet of dat het wel is.
    Misschien maak ik me wel te veel zorgen ? ….
    Ik heb eventueel wel foto’s.
    Ik hoop echt dat ie te redden is…

    Groetjes bart


  • Reactie door lapalmeraie — 20 juni 2012 10:29 @ 10:29

    Beste Bart

    Bedankt voor het compliment.

    Uw palm lijkt me inderdaad besmet te zijn met spintmijt.
    Wel is het eerder uitzonderlijk dat planten buiten in de volle grond last van spint hebben, zeker met het natte weer van de laatste tijd.
    Daarnaast heeft hij zo te horen ook last van winterschade.
    De spintmijt moet behandeld worden maar kan heel hardnekkig zijn.
    Aan de winterschade valt niet veel meer te doen, behalve afwachten.
    Zolang de speer nog goed is en vast zit wanneer u er voorzichtig aan voelt is er nog alle hoop.

    Foto’s sturen mag altijd (lapalmeraie@palmvrienden.net)

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Nettie Lohuis — 25 juni 2012 20:03 @ 20:03

    Beste La Palmeraie,
    Ik heb 2 palmen in de tuin die flinke vorstschade hebben. Ze staan al 7 jaar in deze tuin en zagen er prachtig uit. Ze zijn niet dood, in beide gevallen komt er nieuw blad en die zien er weer mooi groen uit. Al het oude blad is bruin, van sommige bladen is het gedeelte het dichtst bij de stam nog een beetje groen. Mijn vraag is nu moet ik alle bruine bladeren verwijderen of moet ik ze laten zitten. Als ik ze allemaal weghaal heb ik alleen nog de nieuwe bladeren bovenin over.
    Ik kan foto’s opsturen als u het dan beter kunt beoordelen.
    Groet,
    Nettie


  • Reactie door lapalmeraie — 26 juni 2012 13:22 @ 13:22

    Beste Nettie

    De bruine bladeren mogen verwijderd worden omdat deze toch geen functie meer hebben.
    U zit dan inderdaad tijdelijk even met een behoorlijk kale palm maar dat is nu eenmaal niet anders.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door JG — 2 juli 2012 00:25 @ 00:25

    Hallo,

    Heb hier een Roebellini binnen staan in een grote pot met kleikorrels en daarboven luchtige grond met houtsnippers e.d. De Palm lijkt het helemaal te hebben opgegeven; er kwamen wel nieuwe punten in het midden uit, maar alles is nu droog. De aarde is vochtig gehouden maar niet drijfnat. Heb de palm er nu uitgehaald en hij blijkt in een paar maanden nog nauwelijks nieuwe wortels te hebben aangemaakt. De kern van de ‘oude’ pot met worteles was bovenin bovendien helemaal droog, en dat begrijp ik niet omdat de grotere pot voldoende luichtige vochtige grond biedt.
    Deze lijkt het loodje te hebben gelegd, maar is is nu toch te droog geweest, of kan het zijn dat ie te nat is gweest? Onderin zijn de kleikorrels en de aarde volgens mij nl wel vochtig gebleven. De plant stond op een zeer lichte (maar geen direct zonlicht) plaats, en bij voldoende daglicht ook best wel warme plaats.

    Een andere, grote roebelini elders (ietwat koelere en minder lichte plek) krijgt gele ‘naalden’ in het midden rond de takken dicht bij de stam (zie jullie foto ‘bloemknop’ bij de roebellini), niet alleen de oudere takken onderaan, maar ook de nieuwere. Ik ben bang dat t met deze ook snel bergafwaarts gaat als ik niet weet wat te doen.
    Van deze roebellini hebben sommige bladeren wat donkere bruin/gele plekjes.

    En tot slot de laatste: een Canariensis die het aanvankelijk lekker deed maar snel totaal droge bladeren kreeg. Heb een deel droge takken weggesneden, maar het lijkt door te gaan.

    Ik heb de planten voor het overpotten niet in een bak met water gezet oid, had ik dat moeten doen? I’m coimpletoly lost! Teveel of te weinig water!?! Of een ander probleem?

    Ik check de luchtige aarde regelmatig, en is kan niets vreemds ontdekken..

    Wat is het probleem hier? Alvast bedankt!


  • Reactie door lapalmeraie — 2 juli 2012 12:56 @ 12:56

    Beste

    Tijdens het seizoen mogen Phoenixen behoorlijk wat water krijgen. Maar uiteraard moet het teveel wel kunnen wegvloeien.

    Bij het verpotten moet de palm trouwens niet eerst voorweken ofzo hoor. Dat heeft u dus prima gedaan.

    Wat dan wel de oorzaak is, is moeilijk te zeggen. Zeker zonder de palm te zien.
    De canariensis zou, met voldoende water en voedingsstoffen gewoon goed moeten groeien. Die zijn qua verzorging immers bijna gemakkelijker dan kunstplanten.
    Roebelenii’s zijn wel wat lastiger. Ik ben er zelf ook al twee verloren om onduidelijke redenen. Wel hadden ze al lang last van schildluis waarvoor ik ze uiteraard heb behandeld. Te veel water leek me vervolgens de oorzaak omdat ik soms zelf water in de schaal liet staan, maar eenmaal uit de pot bleek de aarde droog. Vreemd dus…

    Bij de verdroogde palm vrees ik dat de bladeren moeiteloos loslaten uit het hart. Dit heet speerrot en is wel te behandelen maar de kans op herstel is gering.
    De palm met “vlekken” zou u het best grondig controleren op evt. ongedierte (spint, luis,…).
    De watergift mag royaal zijn maar laat de grond wel wat opdrogen tussendoor. Gebruik hierbij desnoods een vochtigheidsmetertje.

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door marco vdw — 1 september 2012 13:12 @ 13:12

    beste lapalmeraie.

    ik heb twee palmen in mijn tuin staan (trachycarpus fortunei ) de kleine palm met twee stammen ongeveer 60 cm hoog doet het perfect. deze heeft van de winter bijna geen vorstschade opgelopen en is mooi groen. ook de nieuwe speren zien er fris uit.
    de grote palm ongeveer 170cm hoog heeft wel veel last gehad van de winter. deze heeft al zijn bladeren verloren deze werden allemaal bruin. ik heb de bladeren in de loop van het seizoen verwijderd. alleen als deze echt helemaal waren verdord. in het voorjaar zaten er weer 3 nieuwe speren in. echter deze groeiden heel langzaam.
    1 speer kwam op een gegeven moment uit maar werd meteen weer bruin. de andere 2 speren zitten er nog en lijken stil te staan in de groei. deze zijn wel groen. maar niet zo fris als bij de kleine palm. de palm heeft geen last van speerrot. en ook valt er niks anders aan te zien.
    in het voorjaar zijn ze nog bemest met koemest. en in de winter worden ze nooit beschermd tegen de kou. weet jij wat er met deze palm aan de hand is. nog even ter info de palmen staan nu al ongeveer 5 jaar in de vaste grond in mijn tuin op het zw.

    gr van marco vdw. en alvast bedankt.


  • Reactie door lapalmeraie — 3 september 2012 15:21 @ 15:21

    Beste Marco

    De grote palm heeft afgelopen winter gewoon een enorme opdonder gekregen en is maar net ontsnapt aan speerrot.
    Het vergt wat tijd voordat een palm hier volledig van is hersteld.
    Het is zeker aangeraden om deze palm extra aandacht te geven komende winter.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door DUPON Heinder — 4 september 2012 01:59 @ 01:59

    Beste La Palmeraie,

    Ik heb momenteel al behoorlijk wat verschillende palmbomen in onze tuin staan (België).

    Nu weet iedere palmliefhebber dat bescherming in de winter de palmbomen ten goede komt.
    Dat is mij ook steeds gelukt maar nu heb ik toch een vreemd probleem voor.
    Zo gaat men uiteindelijk op zoek en ben ik op deze site uitgekomen.

    Wat een uitgebreide site zeg…. echt de max.

    Hopelijk kan ik hier dan ook raad krijgen over het probleem met onze trachycarpus fortunei
    Deze werd pas in mei dit jaar aangekocht en heeft een stamhoogte van 180cm. Totale hoogte rond de 3 meter schat ik.
    Bij het uitplanten in een vruchtbare goed gedraineerde grond was de palm gezond.
    Nu merk ik al enige tijd dat er een groeistilstand is.
    Bij controle van het groeipunt is duidelijk te zien dat de nieuwe speren bruin-beige van kleur zijn. Ik vind zelfs dat het richting speerrot gaat maar in deze tijd van het jaar lijkt mij dat onmogelijk??
    Het groeipunt zit vol van ongedierte (pissebed) en op de bladeren van de kleine speren zitten enorm veel kleine witte puntjes. Hier zit echter geen teken van leven op.
    Voor de rest zie ik duidelijk dat de palmboom aan het uitdrogen is. De volgroeide bladeren scheuren open en hebben niet meer de volle groene kleur die ze zouden moeten hebben.
    Eventueel kan ik ook foto’s mailen.
    Hopende op een oplossing en herstel van onze palmboom.
    Mvg
    Heinder


  • Reactie door lapalmeraie — 4 september 2012 13:38 @ 13:38

    Beste Heinder

    Fijn om te lezen dat mijn site bevalt.

    Uw beschrijving lijkt me een geval van een kleikluit.
    Dergelijke grote palmen worden nog eens uitgelepeld bij de kweker in Spanje of Italië om vervolgens te worden opgepot in klei. Deze klei houdt de palm wat beter vast en bevat bovendien langer vocht dan gewone grond. Maar eenmaal uitgedroogd verandert de klei in beenharde grond waar de beschadigde wortels niet doorheen kunnen. De palm droogt vervolgens helemaal uit.
    De enige oplossing hiervoor is, helaas, de palm opnieuw uitgraven om de kluit volledig schoon te maken. Gebruik hierbij geen koud water anders gaat de palm in shock en sterft alsnog. Nadien moet hij opnieuw opgepot worden in goede grond. Vervolgens zal hij nog een hele tijd stil staan (zo’n jaar of 2) de tijd die nodig is om een deftige kluit te vormen.

    Ik had zelf ook zo’n Trachycarpus (foto’s in het artikel) en schrok ervan hoe weinig wortels er maar waren.

    Artikel: http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2010/09/kleikluit/

    Indien er inderdaad sprake is van een kleikluit raad ik u ook aan om de verkoper hiermee te confronteren. Misschien kan er iets geregeld worden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door ruud — 9 november 2012 11:56 @ 11:56

    Hallo,

    Wij wonen in spanje en hebben last van de infectie met de rode tor. Wat kunnen we doen om onze palmen te redden?

    mvg


  • Reactie door lapalmeraie — 9 november 2012 16:11 @ 16:11

    Beste Ruud

    Ik vrees niet veel.
    De larven vreten de palm van binnen helemaal kapot en zijn nauwelijks uit te roeien met insecticide.
    Enkel preventief zouden deze een beetje helpen.
    De tor legt de eitjes trouwens in beschadigde delen van de palm. Gezonde, gave palmen maken dus ook iets minder kans.
    Eenmaal besmet wordt de palm het best, hoe spijtig ook, compleet vernietigd door hem te verbranden.
    Dit om verdere verspreiding te voorkomen.

    U zit in Spanje nu wel midden in het leefgebied van deze plaag waardoor het probleem redelijk algemeen is.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Albertje Boog — 21 november 2012 22:58 @ 22:58

    Ola La Palmeraie,

    Jullie site is super.

    Wij wonen in Portugal 60km. van de Algarve, waar heel veel
    palmbomen besmet zijn met de rode kever en dus dood gaan.
    Wij hebben een groot aantal palmen, die de afgelopen winter
    geleden hebben van de vorst, dus bruine bladen, veel er van hebben we afgeknipt binnen in zijn de bladen prachtig
    groen.
    Mijn vraag is nu kunnen wij preventief onze bomen beschermen tegen de rode kever en met welk middel zouden wij dat eventueel kunnen doen?

    Met vriendelijke groeten,

    Albertje.


  • Reactie door lapalmeraie — 22 november 2012 17:41 @ 17:41

    Beste Albertje

    Bedankt voor het compliment.

    In uw streek bevindt u zich inderdaad in het hart van het leefgebied van deze plaag.
    Over preventieve behandeling met breed werkende insecticides zijn de meningen enigszins verdeeld.
    Door zich iets meer te verdiepen in het beestje zelf kunnen wel een aantal voorzorgsmaatregelen getroffen worden.

    De kever legt zijn eitjes bijvoorbeeld in beschadigde delen van de palm.

    Snoei dus regelmatig oude bladeren om geen dood materiaal in de bladoksels te laten ophopen (= rotting).
    Wanneer groene bladeren verwijderd worden, doe dit op een behoorlijke afstand van de stam. Pas wanneer de resten volledig opgedroogd zijn kan er dichter bij de stam gesnoeid worden.
    Vermijd het beklimmen van de palm met klimijzers (bij het snoeien van grotere palmen) om de stam niet te beschadigen.
    Indien de palm toch beschadigingen oploopt; behandel deze direct.

    Op deze (Engelstalige site) vind u ook veel gespecialiseerde informatie over de kever.
    http://www.redpalmweevil.com/newlook/control.htm

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door H Niks — 1 januari 2013 12:42 @ 12:42

    In mijn Arecapalm zitten veel kleine vliegjes.
    Het lijkt veel op fruitvliegjes.
    In de grond zitten kleine gele bolletjes.
    Zijn dat eitjes en zo ja wat kan ik daar aan doen?
    m.vr.gr. H Niks


  • Reactie door lapalmeraie — 1 januari 2013 16:01 @ 16:01

    Beste

    Dat zijn zogenaamde varenrouwmugjes.
    Deze vliegjes zijn niet schadelijk voor de planten enkel de larven in de potgrond leven van de wortels. Echter hebben palmen daar nauwelijks last van.
    Wel zijn de vliegjes vooral heel storend, zeker door hun snelle levenscyclus waardoor het aantal snel toeneemt.

    Deze varenrouwmugjes leggen hun eitjes hoofdzakelijk in vochtige grond.
    De potgrond iets droger houden kan alvast een beetje helpen. Ook het afdekken van de grond met een laagje grind of kleikorrels helpt ook een klein beetje.
    Om ze te bestrijden kunt u gele vangstrips plaatsen in of vlak bij de pot. De vliegjes blijven hier aan vast kleven. Ook kunt u gedurende een week (ongeveer 1 cyclus) dagelijks met de stofzuigerslang tegen de pot aan kloppen en vervolgens de opvliegende vliegjes opzuigen.
    Het meest effectief is nog het product Admire van BayerGarden. Dit wordt toegevoegd aan het gietwater en doodt de larven.

    De gele bolletjes zijn osmocote korrels, een langzaamwerkende meststof.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door nancy — 7 januari 2013 18:50 @ 18:50

    Geachte,

    Afgelopen zomer hebben wij hier een palmboom in de tuin,voor de winter hebben we die binnengeplaatst.Nu toen die een 2 tal weken binnen stond merkte ik op dat er midden van de palm iets witachtig te zien was.Nu omdat we geen ervaring hebben met een palm dachten we dat dit normaal was.Intussentijd zijn we al vele weken later en merkte ik dat er ook wit te zien was op andere plaatsten.Nu ik nam een foto er van en vandaag ging ik bij een tuincentrum langs.Die zeiden dat het wolluis was.Die gaf me een produkt mee voor allerei luizen,rupsen witte vliegen.Hij rade me aan om eerst het meeste er met de hand ervanaf te halen.Dit heb ik ook zoveel mogelijk gedaan met nu en dan een prik te krijgen.Hij zei me dat ik best de palm een tweetal weken op een koudere plaatst zet en die daar besproei met het produkt.Na een week nog eens besproeien.Nu toen ik zei dat in de garage bij ons toch maar een 5 graden kon zijn zei hij dat dit geen kwaad kon.Maar eerlijk gezegd ik ben daar niet gerust in omdat ze toch niet goed tegen de koude kunnen.Het liefst zou ik hem terug binnen willen plaatsen en de behandeling binnen verder zetten.Nu zou ik leesde hier boven van die tabakwater.Nu ik zou die terug binnen willen zetten die behandeling verder zetten en tabakwater geven.Zijn er nog zo dingen waarop ik moet letten om van die wolluisplaag vanaf te komen.
    Verder heb ik hier goede tips gelezen en weet nu voor volgende winter dat ik tabak zal vermengen met de bovenste laag aarde.Nu de palmboom is geplant in kokosgrond.Alvast bedankt Nancy


  • Reactie door lapalmeraie — 7 januari 2013 20:32 @ 20:32

    Beste Nancy

    Bedankt voor de foto’s in de aparte mail. Dat maakt het een stuk eenvoudiger.
    Deze Phoenix roebelenii (dwergdadelpalm) zit inderdaad helemaal onder de wolluis.
    Behandeling met het speciale product is perfect, maar het koud wegzetten snap ik niet goed? Het product is immers niet temperatuur afhankelijk en voor de palm is 5°C inderdaad te koud.
    Zelf zet ik te behandelen planten ook altijd even in een ruimte waar het sproeien geen kwaad kan (of buiten als de temperatuur het toelaat) maar dan gaan ze ook direct weer naar binnen zodra ze uitgelekt zijn. Na zo’n week kunt u de behandeling inderdaad herhalen zodat ook de nieuw uitgekomen eitjes vernietigd worden. De tabak door de potgrond is een goede (bijkomende) en vooral preventieve behandeling. Maar in zo’n vergevorderd stadium van besmetting is sproeien ook echt wel aan te raden.

    Wolluis komt trouwens toevallig op de plant en staat los van een goede/verkeerde verzorging. Misschien is dat een opluchting.

    In uw mail schreef u dat de kokosgrond (ik vermoed cocospeat?) ook vermengd is met palmengrond. Dat is prima. Cocospeat alleen draineert wel heel goed maar is als substraat alleen veel te arm.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Emiel — 16 januari 2013 20:35 @ 20:35

    Hallo
    wij hebben in Spanje 2 palmbomen staan waarvan 1 aangetast is door zgn rode kever. Nu wil ik deze palm verwijderen maar hoe kan ik het makkelijkste en snelste de wortels van deze palm weghalen cq. laten wegrotten. De tuin is nml. voor een groot deel betegeld en wij willen geen tegels eruit halen.

    Verder niets dan complimenten over de website


  • Reactie door lapalmeraie — 16 januari 2013 21:34 @ 21:34

    Beste Emiel

    Bedankt voor het compliment. 

    Wat jammer dat die ene palm besmet is. Spanje is inderdaad het leefgebied van de rode kever. 

    Ik ben nog geen info tegengekomen over het verwijderen van de wortels. 

    Ik denk dan ook dat het volstaat om de palm zo “laag mogelijk” af te zagen. Misschien kunt u dit net onder het maaiveld doen door een klein beetje grond rondom de stam te verwijderen? Zo niet dan net er boven. 
    Bij loofbomen wordt weleens een kruis in de resterende boomstronk gezaagd (dus van bovenaf) zodat het hout sneller wegrot. Maar aangezien de stam bij palmen niet uit levend materiaal bestaat vermoed ik dat het sowieso niet zo interessant is voor de larven en überhaupt wel wegrot wanneer u het weer afdekt met grond. 

    Veel succes en laat gerust weten of het is gelukt. 

    La Palmeraie


  • Reactie door Sanny — 23 januari 2013 16:19 @ 16:19

    Beste Niek,

    Ik heb n apart probleem..
    Ik heb n Phoenix Roebelini en op zich gaat t redelijk goed,hij groeit hard,ik heb alleen nog last van hardnekkige dopluis.
    Ik ga daar nog wat van bovenstaande suggesties tegen proberen.
    Maar mijn probleem nu is, dat de bladeren niet gaan hangen..dit is al vanaf t begin zo, ik heb m 2 jaar bijna.
    De onderste bladeren blijven in n hoek van ongeveer 40 graden staan, waardoor de volle speer en alle nieuwe bladeren bijelkaar gedrukt staan en ook minder licht krijgen.
    Wat kan ik hieraan doen?

    Met vriendelijke groet, San


  • Reactie door lapalmeraie — 24 januari 2013 13:10 @ 13:10

    Beste Sanny

    Normaliter zakken de bladeren op termijn vanzelf door naarmate ze lager komen te zitten tov de groeikern.
    Ik hoor het wel vaker dat de bladeren maar niet willen doorhangen dus ik vermoed dat er binnen de soort wel wat kleine verschillen zijn. Qua licht behoefte zou het in principe geen probleem mogen vormen. Wel kunt u de palm geregeld eens een slag draaien zodat zeker alle kanten van de kroon evenveel licht krijgt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Diana — 7 maart 2013 10:48 @ 10:48

    Beste La Palmeraie,

    Ik heb 2 Trachycarpus fortunei in grote kuipen staan. Tijdens de vorstperiode zijn de palmen tegen het huis geplaatst en zijn ze beschermd en inmiddels zijn de nieuwe speren flink aan het groeien. Alleen zijn de nieuwe bladeren veel geler dan gebruikelijk en vertonen de bladeren allemaal kleine lichte vlekjes.
    Inmiddels heb ik de palmen koemestkorrels gegeven,(met daarbovenop een klein nieuw laagje tuinaarde) maar weet niet hoe verder te handelen.

    Alvast heel hartelijk dank voor uw advies.
    Met vriendelijke groet,
    Diana


  • Reactie door lapalmeraie — 7 maart 2013 15:56 @ 15:56

    Beste Diana

    Een gele verkleuring kan inderdaad veroorzaakt worden door een voedingstekort.
    Het toevoegen van meststoffen en nieuwe potgrond was dan ook een goede zet.
    Denk er wel aan dat koemestkorrels langzaamwerkend zijn. Eventueel kunt u ook een ‘boost’ geven door een keer met vloeibare meststof te gieten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Diana — 7 maart 2013 16:13 @ 16:13

    Beste La Palmeraie,

    Dank voor uw snelle antwoord. Blij te lezen dat er niets ernstigs aan de hand is. Kan ik voor de boost ook de vloeibare voeding voor binnenpalmen van Pokon gebruiken?

    Met vriendelijke groet,
    Diana


  • Reactie door lapalmeraie — 7 maart 2013 18:21 @ 18:21

    Beste Diana

    Dat lijkt me prima.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door wj — 6 april 2013 20:00 @ 20:00

    De afgelopen maanden heb ik helaas mijn kentia ( howea ) palm de vernieling in zien gaan met dank aan wolluis. Nu is er nog maar een fatsoenlijk uitziende scheut, die ook vol zit.

    Naar aanleiding van tips op het internet ben ik meermaals de palm langs gegaan en alle beesten aangestipt met een alcoholoplossing. De enige die ik op dat moment voorhanden had was single malt whisky. Helaas heeft het niet mogen baten. Vast wel erg gelukkige luizen gekweekt…

    Nu vind ik het wel een erg mooie palmsoort, maar ze zijn ook erg aan de prijs. Als ik er over een half jaar weer een mag afvoeren zou ik daar niet gelukkig van worden. Zijn deze luizen overdraagbaar via de pot? Ik zou de nieuwe palm in de zelfde pot willen zetten. Mijn yucca kamerplant is trouwens nooit besmet geraakt, blijkbaar viel die niet in de smaak. Gelukkig maar, want die was nog duurder.


  • Reactie door lapalmeraie — 7 april 2013 19:36 @ 19:36

    Beste

    Het lijkt me niet aannemelijk dat er wolluis in de pot zit. De luizen leven namelijk op de zachte plantendelen. Wel kunt u uit voorzorg de pot goed schoonmaken.

    Wolluis is een hardnekkige plaag maar komt puur toevallig op de plant. Het heeft dus niets te maken met een verkeerde verzorging oid. Dat de Yucca gevrijwaard bleef zal vooral te maken hebben met hun stugge blad. Dat is lang niet aantrekkelijk als de veel sappiger Howea bladeren.

    Om de nieuwe Howea alle slaag kans te geven kunt u wel preventief pennetjes in de potgrond steken tegen luizen. Elk tuincentrum heeft deze wel in hun assortiment.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door wj — 7 april 2013 23:10 @ 23:10

    Bedankt voor de terugkoppeling.

    Vandaag weer naar het tuincentrum geweest om een nieuwe uit te zoeken. De enige grote palm die ze hadden staan had een flinke kluwe wolluis onder de “oksel” van een scheut zitten. Ik denk ook dat toen ik de mijne daar kocht de wolluis er al op heeft gezeten.

    Daar heb ik ze op gewezen en ze hebben de plant in quarantaine gezet om deze te sprayen. De andere planten hebben ze laten staan, als ik hen was zou ik die ook nog even grondig inspecteren.

    Erg zonde, want het zijn mooie planten. Mijn volgende haal ik bij een ander tuincentrum vandaag, nu alleen nog even kijken waar. Bij de enige andere in de buurt hadden ze alleen nog een erg dure plant die ook wat rafelig oogde.


  • Reactie door lapalmeraie — 8 april 2013 09:55 @ 09:55

    Zeer verstandig aangepakt!
    Helaas staan planten al vaak met ongedierte erop in de winkel. De tijd nemen om de plant grondig te inspecteren is zeker een must als u lang wilt genieten van de plant met de minste zorgen.

    Doordat Howea’s langzaam groeien ligt hun prijs inderdaad hoog en duurt het ook veel langer voordat lelijke bladeren vervangen worden door nieuwe.

    Veel succes met de zoektocht.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Daniel — 26 april 2013 13:12 @ 13:12

    Beste,

    Eerst en vooral hartelijk gefeliciteerd met uw schitterende website waarvan ik nog veel kan leren.

    Vanuit de Var in Zuid-Frankrijk ontvingen wij een bericht dat wij onze palm welke daar reeds 15 jaar staat zouden moeten laten behandelen met certificaat tegen de palmmot aan de prijs van (9 x 55 €). De gemeente Vidauban hebben wij gekontakteerd maar nog geen bericht ontvangen.

    Heeft iemand dit ook reeds voorgehad of kan iemand ons zeggen hoe wij dit moeten aanpakken. Ik zou het spijtig vinden moest ik deze plant laten kappen.

    Dank bij voorbaat,

    Vriendelijke groeten,
    Daniel


  • Reactie door lapalmeraie — 26 april 2013 17:57 @ 17:57

    Beste Daniel

    Deze zeer hardnekkige plaag heeft zijn leefgebied inderdaad stilaan uitgebreid van Spanje en Portugal naar het Zuiden van Frankrijk.

    De mot legt de eitjes in de palm waarna de larven de palm van binnen uit helemaal kapot vreten. De bestrijding is moeilijk waardoor men doorgaans adviseert om de palm te vernietigen om verdere verspreiding tegen te gaan. Uiteraard snap ik dat u zo’n oude palm liever zou redden van de ondergang maar wanneer de behandeling duurder uitvalt dan de kostprijs van een nieuw exemplaar is een goede overweging wel op zijn plaats.

    Op Nederlandstalige sites en fora vindt u behalve mijn site nauwelijks informatie, simpelweg omdat het insect hier niet voorkomt.

    Op het franstalige forum http://www.fousdepalmiers.fr is er echter wel veel informatie terug te vinden als u op de franse benaming zoekt van de palmmot: Paysandisia archon

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door Ruud — 11 mei 2013 14:31 @ 14:31

    Ik heb net 2 weken geleden een trachycarpus futunei 140 stam geplant in de volle grond
    Speciale palmgrond gebruikt
    De palm had veel wortels
    Om de dag 10L water gegeven geen voeding

    De palm heeft een volle kroon toch gaan de bladeren nu slap hangen
    De grootste speer is gelig en slap zit goed vast
    De kleinste speer is ook gelig dit in 2 weken tijd
    Sinds kort bloeit hij is het verstandig om de bloei te verwijderen,
    Misschien krijgt hij dan meer kracht voor het blad ?

    Is hier een oplossing voor ?


  • Reactie door lapalmeraie — 13 mei 2013 06:55 @ 06:55

    Beste Ruud

    Er zijn liefhebbers die bloeiwijzen verwijderen om de plant meer kracht te geven maar persoonlijk geloof ik daar niet zo in. De grootste inspanning van het ontwikkelen van de bloem speelt zich immers toch inwendig af nog voordat de bloem zichtbaar is.

    Zonder de palm zelf te zien is het moeilijk om met zekerheid te zeggen wat de oorzaak is.
    De gezonde wortelkluit is wel alvast gunstig.
    Het doorhangen van het blad kan veroorzaakt worden door de wind. Zeker bij exemplaren die voordien in een serre stonden (bij de kweker). Op zich kan dat ook geen kwaad. De slappe en gele speer lijkt me echter niet zo positief. Kan het water voldoende afvloeien? Om de dag 10L water lijkt me sowieso wat teveel van het goede met alle regen van de laatste tijd. Ik heb mijn net aangeplante Trachycarpussen zelfs helemaal geen water gegeven. Er valt momenteel genoeg uit de hemel.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Ruud — 24 mei 2013 14:41 @ 14:41

    Vandaag keek ik in de haren bovenin van mijn fortunei
    Ze zitten niet bij de speren
    Ik zag een paar zwarte pissebedden kan dit kwaad
    Wat kan ik er aan doen
    De palm heeft wel twee mooie nieuwe speren


  • Reactie door lapalmeraie — 24 mei 2013 17:18 @ 17:18

    Beste Ruud

    Pissebedden kunnen op zich geen kwaad. Wel leven ze van dood plantaardig materiaal. Goed in de gaten houden of er geen zaken achter blijven die kunnen rotten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Bob oud — 10 juni 2013 21:17 @ 21:17

    Hallo beste palmbomensite meneer of mevrouw,

    Weleens in de palmeraie geweest in Marrakech? Wat een ongelofelijk mooie oase met de mooiste palmbomen, schitterend!!!

    Maar goed, ik heb zelf sinds 2,5 jaar een yucca elephantipes staan. Een prachtig mooie kamerplant met op de hoogste stam 4 scheuten. Een paar maanden terug begon de eerste scheut te hangen, steeds verder totdat ik deze na enige tijd eraf moest trekken. Ik zocht hier verder niks achter, dacht dat het erbij hoorde. Niet lang daarna begon er een tweede scheut steeds verder door te hangen. Ook deze brak af. Op de plek waar de twee scheuten hebben gezeten, is een duidelijk gat zichtbaar. Toen ik er van dichtbij inkeek, viel het mij op dat het wemelde van de kleine witte beestjes. Die rot beesten hebben de scheuten door lopen knagen.. Nu heb ik nog twee ge


  • Reactie door Bob oud — 10 juni 2013 21:20 @ 21:20

    …. Pardon, druk per ongeluk op de verzend knop… Maar goed, ik heb dus nog twee gezonde scheuten. Wat kan ik doen om m’n yucca te redden??

    Ik ben u zeer erkentelijk voor uw hulp! En gezien de vele positieve reacties op deze site ben ik er van overtuigd dat u mij hierin een goed advies kunt geven!!!

    Alvast hartelijk dank!!!

    Met vriendelijke groet,

    Bob


  • Reactie door lapalmeraie — 11 juni 2013 15:20 @ 15:20

    Beste Bob

    Bedankt voor uw leuke reactie.
    Ik heb nog niet de kans gekregen om dat park te bezoeken maar houd het zeker in gedachten!

    De aanwezigheid van beestjes in uw Yucca wijzen in de richting van stamrot. Doorgaans komt dit door te veel water. Probeer de plant droger te houden. Hopelijk is de rotting nog niet te ver en komt de rest van de plant er gewoon weer bovenop.

    Indien toch heel de kop rot blijkt te zijn kunt u de stam doorzagen vlak onder de rotte plek. Net onder het snijvlak zullen vrij snel weer nieuwe uitlopers ontstaan.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Wilma — 21 juli 2013 12:47 @ 12:47

    Goedemiddag,

    Ik heb 2 palmen al een aantal jaren staan en netjes de bladeren gesnoeid. Echter waar al de bladeren hebben gezeten zijn nu erg harde punten en met een klein kind erg gevaarlijk. Kan ik vanaf onder aan de stam tot aan boven de punten alsnog verwijderen?

    Graag hoor ik van u

    Mvg
    Wilma


  • Reactie door Tinneke — 21 juli 2013 20:18 @ 20:18

    Hallo, sinds kort 2 kleine palmbomen op mijn terras geen idee welke soort. Nu worden de bladeren van de ene volledig bruin. En niet alleen de onderste laag. Enig idee hoe dit komt? Alvast bedankt.


  • Reactie door Casper — 28 juli 2013 09:25 @ 09:25

    Beste redaktie van La Palmeraie

    Aller eerst wat een nuttige informatie allemaal over palmen heel veel van geleerd.

    Wij hebben nu ongeveer drie maand een Kentia palm, nu begint hij de laatste maand langzaam te sterven lijkt wel. De palm word steel voor steel eerst wat geel en dan langzaam bruin en sterft dan af. Nu knippen we steeds de zieke stelen weg, maar we hebben werkelijk geen idee wat we hier mee aan moeten.

    Nu zitten er onder de bladeren kleine bruine sliertjes nu las ik ergens dat die bescherm haartjes waren van jonge bladeren die dan afvallen.

    Tevens zitten er hele kleine bruine vlekjes op de steel van het geel wordend blad.

    HELP
    Vriendelijke groet
    Casper


  • Reactie door Manuela — 4 augustus 2013 21:05 @ 21:05

    Wat een geweldige site!
    Ik heb hier al veel geleerd maar zit toch nog met een probleempje.

    Gisteren kreeg ik voor mijn verjaardag een phoenix canariensis (kleintje ongeveer 40cm in plastieke pot met gaatjes) cadeau van mijn vriend.
    Ben vandaag dus eens komen kijken hoe hem te verzorgen en heb hem hierna meteen aan het raam gezet (ik woon in België)en daarna nagekeken en vond hele kleine slakjes! Eentje op een blad, 1op de stam (net boven de grond) en 1 op de potgrond.Wat zou dit zijn?en moet in hier wat aan doen?
    Ook vroeg ik me af of ik hem voorlopig in die pot kan laten, ik heb er een bordje onder gezet.
    Oh ik heb hier ok nog mestkegeltjes liggen voor mijn balkonbloemen.Kan ik deze ook aan de phoenix geven? Zo ja een heel kegeltje? En hoe vaak? Aangezien ik hier gelezen heb dat te weinig beter is dan te veel.

    Tot slot ga ik zeker het tabak mengsel maken!zijn er nog andere dingen die ik kan geven zodat hij mooi blijft groeien en gezond blijft (preventief tegen ziektes?)
    Alvast bedankt!
    groetjes een nieuwe palmliefhebber!


  • Reactie door lapalmeraie — 21 augustus 2013 14:14 @ 14:14

    Beste Wilma

    Mijn excuses voor het laattijdige antwoord, ik was met vakantie.

    De dode bladvoet resten kunnen zeker verwijderd worden hoor.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lapalmeraie — 21 augustus 2013 14:19 @ 14:19

    Beste Tinneke

    Mijn excuses voor het late antwoord, ik was met vakantie.

    Dit lijkt mij een teken van uitdroging.
    Op de één of andere manier kan de palm dus geen vocht opnemen.

    Misschien krijgt de palm onvoldoende water? De andere palm doet het wel goed maar die staat misschien wat luwer en verdampt daardoor minder?
    Ofwel waren de wortels van deze palm omringd met klei welke volledig uitgedroogd is? Controleer dus zeker de grond rond de wortels.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lapalmeraie — 21 augustus 2013 15:55 @ 15:55

    Beste Casper

    Mijn excuses voor het late antwoord, ik was met vakantie. Hopelijk is het nog niet te laat.

    Ik vermoed dat er schildluis op deze palm zit. Dit zijn die bruine vlekjes die op de bladeren zitten en leven van de plantensappen.

    De palm zou na grondige inspectie het best zo volledig mogelijk bespoten worden met een insecticide. In het lokale tuincetrum vindt u diverse geschikte producten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lapalmeraie — 22 augustus 2013 07:52 @ 07:52

    Beste Manuela

    Excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    Bedankt voor uw leuke reactie!
    Die slakjes kunnen ofwel ontschuldige slakjes zijn (die zo verwijderd kunnen worden zonder meer) ofwel dopluis (komma vormige beestjes waarbij behandeling noodzakelijk is).

    Verpotten lijkt me wel aangeraden aangezien palmen doorgaans in een kleine kweekpot worden verkocht.

    Qua bemesting mag u gerust zo’n kegeltje geven. Voor de dosering volgt u de aanwijzingen op de verpakking.

    Verder zijn dit hele gemakkelijke palmen. We zeggen soms wel eens dat ze zelfs makkelijker zijn dan kunststof planten.

    Veel plezier met de nieuwe hobby!
    La Palmeraie


  • Reactie door manon — 28 augustus 2013 22:27 @ 22:27

    Ik heb vandaag een hele grote dadelpalm in een veel te kleine pot geadopteerd. Ik hoop dat hij het met de juiste verzorging goed gaat doen, want hij is nu ondanks zijn 2, 5 meter een beetje triest.Op uw site heb ik al veel geleerd. Dank! Ik probeer uit te vinden of het normaal is als de palm wat witte plakkerige stof laat vallen of wijst dit dan idd op de schild luis?


  • Reactie door lapalmeraie — 29 augustus 2013 08:01 @ 08:01

    Beste Manon

    Wat een leuke uitdaging.
    Gaat het om een echte dadelpalm (Phoenix dactylifera) of een dwergdadelpalm (Phoenix roebelenii)? De eerste kom je namelijk maar zelden tegen hier.

    Verpotten naar een grotere pot met verse potgrond is zeker een goed idee.

    De plakkerige stof kan inderdaad wijzen op de aanwezigheid van luis. Vaak betreft het dan schildluis. Alle groene delen goed inspecteren is zeker een must.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door wouter — 15 september 2013 08:44 @ 08:44

    Beste redaktie van La Palmeraie

    ik schrijf dit na aanleiding van de reactie van daniel op 26-4-2013.

    Ik woon en werk in Zuid Frankrijk (var 83) en hier begint de palmmot flink op terukken. (in 3 jaar tijd zo’n 50-70 km land inwaarts)

    Het bedrijf BIOTOP heeft nu een biologisch bestrijdings middel tegen de larven van de palmmot en de rode kever.

    Dit product moet op de stam en kroon worden gespoten.
    Deze behandeling moet dus 9x per jaar worden gedaan.

    Dit product heet némapalmier en is te koop in diverse tuincentra.
    Voor meer info http://WWW.BIOTOP.FR (site is in de talen ES-FR-ENG)

    Met vriendelijke groet
    Wouter


  • Reactie door lapalmeraie — 17 september 2013 15:57 @ 15:57

    Beste Wouter

    Bedankt voor uw aanvulling!

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door tim — 6 oktober 2013 14:00 @ 14:00

    Beste,

    Ik ben palmen aan het kweken uit zaad en deze groeiden goed maar dit jaar verdorren de bladeren en rollen of krimpen tot een fijne stengel.wat zou hier het probleem kunnen zijn.ik heb deze bladeren er nu afgeknipt.zijn deze palmen nog te redden? Grtz Tim


  • Reactie door lapalmeraie — 8 oktober 2013 16:38 @ 16:38

    Beste Tim

    Er is een probleem met de wateropname. Meestal doordat de zaailingen te nat staan.
    Afhankelijk van de mate van wortelschade moet blijken of ze er overheen groeien of dat ze uiteindelijk kapot gaan. Helaas meestal het laatste.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Sarah — 2 november 2013 12:13 @ 12:13

    Mijn areca begon plots te verdrogen, ondanks er genoeg water was enzo. Op een 3 weken tijd was mijn gezonde plant dood. Bij het verwijderen van de plant kwam ik tot de ontdekking dat er een beestje tussen de wortels zat. 1 of andere miljoenpoot, zo een 3cm lang. Zou dit om een exotische variant gaan? Ik heb deze in ieder geval nog nooit gezien.


  • Reactie door lapalmeraie — 4 november 2013 17:25 @ 17:25

    Beste Sarah

    Dat kan natuurlijk, maar het kan evengoed om een inheems diertje gaan hoor. In de potgrond zitten wel vaker allerhande lokale bodemdiertjes die bovendien bijdragen aan een gezonde bodemstrutuur.

    Het verdrogen van de palm moet denk ik eerder worden gezocht bij een te natte potgrond of een parasiet op de bladeren.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Esther Croes — 29 december 2013 15:58 @ 15:58

    Goedemiddag,

    In mijn Noordspaanse achtertuin staat een palmboom met een stam van ongeveer 4 meter en een tweede spruit van ongeveer 1 meter. De grote lijdt nu aan bladverlies en we hebben de rode snuitkever aangetroffen. Volgens de berichten op deze plaats is die dus ten dode opgeschreven.
    Wat kan ik doen om de spruit te redden. Ik kan makkelijk bij de kruin dus ik zou hem met een gieter met bestrijdingsmiddel kunnen overgieten. Kunt u mij een middel (liefst stofnaam) geven waarvan u het meeste resultaat verwacht. De spruit lijkt nog niet aangetast.

    De volgorde van verschijnselen van de hoofdpalm was:
    zomer 2012: 4 cm-grote witte dikke larven (niet goed bekeken, dus niet met zekerheid aan de rode kever toe te schrijven)
    eind oktober 2013: de kruin was prachtig groen. Twee transen bladeren gesnoeid op een halve meter van de stam.
    + voor het eerst de rode snuitkever waargenomen 15 meter van de stam (precies zoals op uw website afgebeeld: we kenden hem niet en vonden het een nogal mooi diertje).
    half december: kruin lag plat met bladeren afgebroken op de grond. Kevers in wijde omgeving van de palm en vele palmen in de omgeving aangetast (maar lang niet allemaal).

    Graag zou ik de kleine palm redden en zie uit naar een voorstel. Het is heel erg spijtig dat ik uw website niet eerder heb gezocht. Als het kalf verdronken is…

    met vriendelijke groet,

    Esther


  • Reactie door lapalmeraie — 30 december 2013 17:05 @ 17:05

    Beste Esther

    De rode snuitkever is inderdaad een groot probleem. Toeval wil dat ik momenteel bezig ben met het schrijven van een gedetailleerd artikel over deze plaag. De publicatie zal wel nog even op zich laten wachten aangezien ik nog volop aan het inlezen ben in de diverse bronnen.

    Volrlopig kan ik u wel zeggen dat er wel degelijk behandeling mogelijk is. Preventief maar ook curatief.

    Voor de preventieve behandeling wordt insecticide afgeraden. De werking is te beperkt qua duurtijd om effectief te zijn en bovendien erg schadelijk voor u zelf en de omgeving. Om te beginnen vermeidt u het best elke vorm van snoei tijdens het seizoen. Dit trekt de insecten nl aan. Verder bestaat er een behandeling waarbij de kop van de palm wordt ingesmeerd met lijm. Mogelijks is dit enkel maar via een professional te verkrijgen. Andere methode is endotherapie. Hierbij wordt een krachtig gif in de kern van de palm gebracht die vervolgens zelf via de sapstroom de werkende stof verspreid. Vermoedelijk is deze behandeling ook enkel via de professional te verkrijgen maar de werking is wel uiterst lang en kan bovendien ook curatief gebruikt worden!

    Verdere curatieve behandelingen zijn het spuiten met insecticide (bv een Pyrethrine) volgens de gebruiksaanwijzing van de producent. Alle delen van de kop moeten goed behandeld worden en de behandeling moet een paar maal herhaald worden om alle cycli van het insect mee te pakken.

    Verder kan er ook gewerkt worden met nematoden (bv Palmanem en Palma-life).

    Ook bestaat er een behandeling met schimmels (bv Ostrinil) al is dit ook vaak weggelegd voor de professional.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Estrella — 7 januari 2014 09:55 @ 09:55

    Beste redactie van La Palmeraie,

    Ik heb een middelmaat howea palm in de huiskamer staan (aan het eind van de kamer, alleen in de winter zon). Nu wil het jammergenoeg zo zijn dat er de laatste tijd veel dorre punten aan de bladeren komen. Ook aan de nieuwe scheuten zitten al behoorlijk wat dorre plekken en punten (lichtbruin).
    Verder zijn er na een tijdje ook licht/donkerbruine vlekken op de bladeren gekomen. Dit heeft zich uitgebreid naar meer bladeren. De vlekken zijn niet zo donker als op de 2e foto die u toont op de website.
    Ik geef 1 keer per week zo’n 200/300 ml water.
    Wat willen deze plekken en dorre punten zeggen? Geef ik te veel of misschien te weinig water?

    Met vriendelijke groet, Estrella


  • Reactie door lapalmeraie — 7 januari 2014 16:54 @ 16:54

    Beste Estrella

    Meerdere factoren naast de watergift kunnen aan de oorzaak liggen. Controleer om te beginnen alvast goed de vochtigheid van de potgrond door een vinger diep in de grond te steken. Zeker in deze periode staat een Howea beter niet te nat.
    Kan het water ook wegvloeien onder uit de pot? Of staat hij in een gesloten pot? Een pot met drainage gaten is altijd beter om wortelrot te vermijden.

    Daarnaast inspecteert u ook het best alle bladeren op de eventuele aanwezigheid van parasieten. Zeker spintmijt en schildluis kunnen lang onopgemerkt blijven en de palm volledig vernielen. Wolluis is even hardnekkig maar gelukkig wel zichtbaarder.

    Voor al deze plagen zijn voldoende bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar in het lokale tuincentrum.

    Tevens is het goed om te weten dat een Howea blad makkelijk verbrand in de zon. Verbranding geeft roestkleurige vlekken in het blad. Een donkerder standplaats geven is de meest eenvoudige oplossing. De verbrandde plekken worden helaas niet meer mooi.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Tamara — 16 januari 2014 16:16 @ 16:16

    Hallo La Palmeraie,

    Afgelopen juli heb ik een mooie palm in pot cadeau gekregen, leuk dacht ik, een plant die niet te veel verzorging nodig heeft, alleen af en toe wat water. Het is tenslotte een plant die in warme landen groeit waar ze haast geen water krijgen. Ik heb 0,0 verstand van palmen, of überhaupt echt van planten. In september kreeg ik wat bezoek die aangaven dat het niet goed met mijn palm ging, hij kreeg niet genoeg licht. Het was mij zelf nog niet opgevallen maar toen ik er eens goed naar keek, bleek hij er inderdaad niet heel vrolijk bij te staan. Hij is toen naar een andere plek verhuist, waar hij meer licht krijgt, maar geen directe zon. Prima dacht ik, maar het gaat nu slechter en slechter. Bijna alle bladeren zijn voor zeker 2/3e bruin en dor. Ik heb wat uiteinden weg geknipt omdat het er gewoon niet uit zag, maar zoals ik al zei heb ik er 0,0 verstand van en hier misschien helemaal niet goed aan gedaan. Een tijdje terug leek er bovenin in de “kiem” een soort schimmel te zitten, de tak die daar uit kwam kon ik ook zo los trekken. Toen deze tak weg was heb ik er verder niks meer van gemerkt. De palm staat nog steeds in de aarde waar ik hem in gekregen heb en dezelfde pot, is hij nog te redden en wat kan ik het beste doen?

    Met vriendelijke groet,

    Tamara


  • Reactie door lapalmeraie — 16 januari 2014 16:59 @ 16:59

    Beste Tamara

    Het is een wijdverspreid misverstand dat palmen groeien op warme droge plaatsen. Ze staan daar vaak wel, maar enkel omdat ze permanent water krijgen! Een heel aantal palmen hebben zelfs redelijk wat water nodig tijdens de zomermaanden.

    Vermoedelijk gaat het bij u om een Phoenix roebelenii, deze vertonen wel vaker deze symptomen in de wintermaanden. Meestal omdat ze te warm en te donker staan. Het beste worden ze vanaf oktober tot april op een frisse en lichte plaats gezet. Een onverwarmde kamer bijvoorbeeld. Zo gaat de palm in rust. Tijdens die periode heeft hij ook nauwelijks water nodig. Nadien kan hij zeker weer naar de huiskamer en mag er ook geleidelijk aan meer water gegeven worden.

    Het nieuwste blad, de “speer” is bij u losgekomen. We spreken dan van speerrot. Dit is het ultieme stadium bij palmen in slechte conditie. De palm kán er nog bovenop komen maar dat valt af te wachten. Op de site vindt u een speciaal artikel over speerrot. Indien u het zinvol vindt kunt u besluiten een een poging te wagen. Anders is het misschien een idee om opnieuw te beginnen maar met een makkelijkere palm zoals een Areca (Dypsis lutescens) of een Chamaedorea.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Tamara — 16 januari 2014 17:09 @ 17:09

    Bedankt voor de snelle reactie! Ik vind het zeker zinvol om nog een poging te wagen. Moet ik dan iets anders doen met de potgrond? Ik heb al begrepen dat ik moet zorgen dat er waterafvoer mogelijk is, dus daar ga ik zo snel mogelijk voor zorgen.
    En moet de speerrot nog ergens mee behandeld worden?
    Hij staat momenteel boven in de hal, hier zijn grote ramen die altijd op een keer staan en dit is samen met de slaapkamer waar overdag de ramen de hele dag open staan(lijkt mij dan weer te koud) de koelste en lichtste ruimte in huis.
    Is het overigens verstandig om alle takken helemaal af te knippen en zo een soort opnieuw te beginnen, dat ik alleen de stam nog over heb? Ik heb nu blaadje voor blaadje alle rotte stukjes afgeknipt dus echt mooi is hij sowieso al niet meer.

    Alvast bedankt!


  • Reactie door lapalmeraie — 16 januari 2014 17:38 @ 17:38

    Beste Tamara

    Verpotten is zeker zinvol als u inderdaad een poging waagt. Een pot met gaten onderin is daarbij zeker een must. Neem zeker ook een pot die een stukje groter is en gebruik een kwalitatieve potgrond. Zowel een handleiding voor het verpotten als eel artikel over de potmaat zijn op de site terug te vinden.

    Een ruimte met een graad of 10-15°C is prima.

    De resterende bladeren mogen verwijderd worden hoewel elk resterende beetje groen nog nuttig kan zijn voor de palm.

    De behandeling van speerrot wordt in een ander artikel besproken. Echter, zelf heb ik nog geen Phoenix roebelenii’s zien herstellen van speerrot dus zou ik er ook niet te gek veel kosten meer aan maken. Het gat goed droog deppen lijkt me al heel wat.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door O.Terlouw — 26 januari 2014 14:28 @ 14:28

    Beste mensen,

    Ik heb een Cycas Sago palm in de serre staan.
    Deze deed het eerst geheel niet meer en nadat ik regelmatig bewaterde in het centrum van de kale stam, kwamen er zowaar de bekende takken aan. 3 stuks! Hij was na verwaarlozing dus niet dood.
    Nu heeft deze wel kleverig wit spul op die bladeren bij de aanzet van de stam op de bladeren gekregen.
    Wat is dat en wat kan ik doen?

    Vriendelijke groet,
    O.Terlouw


  • Reactie door lapalmeraie — 27 januari 2014 07:48 @ 07:48

    Beste O. Terlouw

    Mooi dat het zo toch gelukt is. De vraag is of dat het inderdaad door het water in het hart van de caudex komt of dat dit eerder toeval is? Een flush (vorming van de nieuwe bladeren) dit zich doorgaans immers maar om de twee jaar voor. Een Cycas die al zijn blad verliest kan dus een hele poos bladloos blijven om alsnog een nieuwe bladkroon uit te rollen. Hem in het voorjaar in de volle grond zetten (desnoods tijdelijk) kan wel een flush forceren.

    De transparante gel-achtige vloeistof op de oude bladstelen is het sap van de plant. Ik vermoed dat het door het contact met de buitenlucht deze structuur aanneemt om de wonden te dichten. U mag dit gewoon laten zitten. Het droogt langzaam volledig in en wordt vrijwel onzichtbaar.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door alice — 2 februari 2014 14:55 @ 14:55

    Beste mensen,

    We hebben al 2 jaar een sago palm Cycas Revoluta.
    een paar weken geleden werden de bladeren opeens geel en droogden ui.
    De grond is vochtig dus een tekort aan water is het niet…beestjes ka ik niet vinden..

    weet U wat er mis is met onze plant?

    Mvg, alice


  • Reactie door lapalmeraie — 3 februari 2014 08:06 @ 08:06

    Beste Alice

    Misschien staat hij juist te nat? Een Cycas heeft een hekel aan natte voeten. Kan het water ook weg vloeien onderaan de pot?

    De plant hoeft evenwel nog niet verloren te zijn. Zelfs zonder blad kan de stam (caudex) tot 2 jaar later alsnog een nieuwe bladkroon ontwikkelen. Hem (tijdelijk) in de volle grond aanplanten in het voorjaar kan dit proces sterk versnellen.

    Pas in ieder geval de omstandigheden aan in afwachten zodat de wortels en de stam niet verder wegrotten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door mich — 8 maart 2014 09:26 @ 09:26

    beste , wij hebben een grote cycas revoluta .Deze heeft sinds deze winter dopluis.Wij hebben hem al behandelt met een spray speciaal voor dopluis en met speciale sticks :voeding + ongediertebestrijding.Ik heb de indruk dat er op zijn onderste bladeren nog steeds bijkomen .Wat moeten we doen , want we zouden het zonde vinden moest hij kapot gaan omdat hij al zo groot is ?
    met vriendelijke groeten Mich


  • Reactie door lapalmeraie — 10 maart 2014 07:39 @ 07:39

    Beste Mich

    Dopluis kan inderdaad behoorlijk hardnekkig zijn. Probeer zoveel mogelijk met de hand te verwijderen en herhaal de behandeling enkele keren zodat ook de volgende (generaties) luis uitgeroeid worden.

    De staafjes zijn goed ter preventie maar onvoldoende krachtig als behandeling.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Tamara — 4 april 2014 11:22 @ 11:22

    Onze palmboom heeft bruine punten ook hangen de bladeren slap.ik heb gezocht maar kan geen ongedierte vinden.Heeft u enig idee wat we hier aan kunnen doen? De boom staat sinds vorig jaar. Hij staat buiten. Vr.gr.


  • Reactie door lapalmeraie — 4 april 2014 11:41 @ 11:41

    Beste Tamara

    Op basis van deze uitleg kan ik weinig zeggen.
    Is het mogelijk om een foto van de palm te bezorgen?

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Tamara — 4 april 2014 11:45 @ 11:45

    Ja dat kan moet ik die even mailen?


  • Reactie door lapalmeraie — 4 april 2014 12:03 @ 12:03

    Beste Tamara

    Bedankt voor de foto’s.
    De palm ziet er schitterend uit hoor. Niets om u zorgen over te maken.
    Helemaal gaaf blad is vrijwel onmogelijk, er zal altijd wel een bruin of geel puntje te bekennen zijn.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Tamara — 4 april 2014 12:06 @ 12:06

    Prima bedankt! Ik was bang dat er misschien iets mis ging in het aarden omdat hij pas sinds vorig jaar staat!
    Dan gaan we gewoon zo verder!


  • Reactie door Marlo — 29 april 2014 21:55 @ 21:55

    Hallo,

    ik heb van de week een Trachycarpus Fortunei aageschaft via een faillissementveilling, leuk zo een koopje maar de palm is niet heel goed verzorgt, wat gekneusde waaiers en veel bruine punten van de waaiers. Zijn die bruine punten aan de waaiers een gebrek aan iets? wat zou het kunnen zijn ?

    bvd voor je antwoord

    Vriendelijke groeten

    Marlo


  • Reactie door lapalmeraie — 30 april 2014 13:55 @ 13:55

    Beste Marlon

    Dat zal waarschijnlijk het gevolg zijn van het uitgraven oppotten en redelijk droog staan.
    Na aanplant en goede verzorging worden er vanzelf weer nieuwe mooie bladeren gevormd.
    In de kantlijn; zo’n veilingen zijn niet per definitie de goedkoopste manier om aan een palm te komen. Vaak wordt er tegen elkaar opgeboden en komt het, zeker voor de kwaliteit, toch nog redelijk duur uit.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door verduyn dorine — 2 mei 2014 20:28 @ 20:28

    GEACHTE HEER VEEL LEERZAME DINGEN OP DE SITE BEN ZO BLIJ DIE SITE GEVONDEN TE HEBBEN .EEN VRAAGJE HEB EEN PALMBOOM HEB DIE VERLEDEN MAAND VERPOT DE WORTELS VERWIJDERD MAAR DE POT WAS NOG TE KLEIN DAAR DE WORTELS ONDERAAN 5O CM BOVEN DE AARDE STEKEN EN HEB HEM DAN MAAR TERUG IN DE OUDE POT TERUG GEPLANT MET VERSE AARDE .HET IS EEN PALMBOOM DAT JE VEEL ZIET IN TENERIFFE MET LANGWERPIGE STENGELS MET STEKELS OP .HIJ DOET HET GOED HEB NU EEN GROOTERE POT GEKOCHT MAG IK HEM VERPOTTEN TERUG ????? HEB HEM AL 15 JAAR HEB ER 3 GEEF ZE KOEMEST EN IN DE ZOMERMAANDEN GERANIUM VOEDING VANAF JUNI GEEF IK ZE ELKE WEEK DE WINTER KOMEN ZE TERUG BINNEN EN GEEF IK BIJNA GEEN VOEDING EN HEEL WEINIG WATER .HEB JUIST TABAK IN ME POTTEN GEDAAN EEN FIJNE TIP DANK U HIERVOOR .ZE WAREN SUPER KLEIN AL IK ZE GEKOCHT HEB ZIJN NU AL 2METER HALF HEB ZE AL ZO LANG HE


  • Reactie door lapalmeraie — 5 mei 2014 07:13 @ 07:13

    Beste Dorine

    Fijn dat de site zo goed bevalt en wat leuk dat het met uw palmen goed lukt.
    Ik vermoed dat het om de Phoenix canariensis gaat?
    Gelukkig kunnen deze goed tegen wortelsnoei want lang niet alle palmsoorten verdragen dat.

    De palmen kunnen in ieder geval nog prima verpot worden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door verduyn dorine — 8 mei 2014 14:25 @ 14:25

    BESTE PALMVRIEND HEB ME PALMBOOM VERPOT GISTEREN GEZIEN DAT ER BEESTEN OP ME TAKKEN WAREN ???? RONDE DINGEN DAT JE BIJNA NIET ERAF KRIJGT EN TUSSEN DE BLADEREN TAKEN KLEINE BOLLETJES .HEB DAN SPONS GENOMEN KLEIN BEETJE AZIJN EN BRUINE ZEEP AL ME BLADEREN AFGEWASEN EEN HELE KLUS .HEB DAN EEN PAAR TAKKEN BLADEREN VAN ME PHOENIX CANARIENSIS NAAR TUINCENTER GEWEEST EN GETOONT EN ZEI DAT HET OM WOLLUIS GING .IK DENK EERDER AAN SCHILDLUIS NU HEB PRODUKT HAALT NATUREN ERADIBUG WOLUIS VOOR FRUIT EN SIERPLANTEN HEB GEZIEN OP DE DOOS VERPAKKING DAT HET OOK GOED IS VOOR SCHILDLUIS EN DOPLUIS .GISTEREN ME PALM IN GROOTE POT VERPLANT EN DAN MET SPECIAALE SPUITER MET POMP HEM OVERAL MET HET PRODUKT BEHANDELD OOK ME ANDERE 4PALMEN BINNEN 10DAGEN TERUG HERHALEN GA NU EERST AFWACHTEN EN WAT LATEN RUSTEN .HEB OOK GELEZEN DE BLADEREN MET SPIRITUS MET PENSEEL BEHANDELEN .OOK SPIRITUS MET BRUINE ZEEP EN AFWASMIDDEL EN ZOUT MET WATER ???? NU PFFFFFFFFFFFF NIE LEUK DIE BEESTEN OP ME PALM KRIJG ZELF JEUK ACHTERAF LOL NU EEN VRAAGJE AAN JE OVER WELK SOORT LUIS GAAT HET HIER DENK JE ??????? PS HEB GISTEREN BESPROEIT EN VANDDAAG REGENT HET HIER .ME PRODUKT KAN DAT KWAAD ???? GAAT DE WERKING NOG GOED ZIJN ??? DANK U ME VRIEND DANK BIJ VOORBAAT GROETJES DORINE


  • Reactie door verduyn dorine — 8 mei 2014 14:29 @ 14:29

    BESTE PALVRIEND ZOU GRAAG EENS FOTOS OPZENDEN VAN ME PALMEN HOE MOET IK DAT DOEN ????DORINE


  • Reactie door lapalmeraie — 8 mei 2014 15:32 @ 15:32

    Beste Dorine

    U mag deze sturen via mail als e reply op deze mail of via lapalmeraie@palmvrienden.net

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lapalmeraie — 8 mei 2014 15:35 @ 15:35

    Beste Dorine

    Schildluis zijn inderdaad kleine platte bruine schildjes. Wolluis zijn meer witte pluisjes.
    Behandelen kan het best met een insecticide. In de regen gaat dit er uiteraard weer vanaf. Best nadien dus nogmaals herhalen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door verduyn dorine — 8 mei 2014 20:27 @ 20:27

    BESTE HEB NOG 2PALMBOMEN DIE IK OOK AL LANG HEB MAAR GROEIEN NIET ZO VLUG EN TWIJFEL TUSSEN TRACHYCARPUS TORTUNEI OF DE TRACHYCARPUS WAGNERIANUS TRACHY ….SP NAINI TRACHYCARPUS MARTIANUS LATISECTUS T SIKKIMENSIS .ZE LIJKEN ZO OP ELKAAR HE .EEN VRAAGJE HEB ZE ALTIJD DE VERZORGING GEGEVEN ZOALS ME PHOENIX CANARIE ….HEB NU OOK ZADEN GEZIEN DOOR DAT ME VALKPARKIET ATIJD IN DE AARDE AAN HET PIKKEN WAS DE ZAADEN ZIJN KLEIN BRUIN OMHULD MET EEN NETJE KAN DAT NIET UILEGGEN HEB ZE OOK VERPOT EN EENTJE ERVAN IN DE TUIN GEZET .VAN EEN VAN DE PALMEN 2 BLADEN BRUIN VERKLEURT EN EEN SOORT WIT OP DE STENGELS EEN VAN DE PALMEN STAM GAAT VAN GROOT EN DAN IETS FIJNER HEB OOK ZE BEHANDELT TEGEN SCHILDLUIS PFFF HEBBEN ER ALLEMAAL LAST VAN .HEB NU JUIST WAT TABAK IN DE POTTEN GEDAAN VRAAG ME AF WELKE DOSIS ????? DANK U BIJ VOORBAAT DORINE BELGIE


  • Reactie door lapalmeraie — 12 mei 2014 07:01 @ 07:01

    Beste Dorine

    Vermoedelijk gaat het om de Trachycarpus fortunei of de Trachycarpus fortunei var wagnerianus (= erg stug/stijf blad). De andere soorten zijn namelijk moeilijk te verkrijgen. Het is dan ook niet aannemelijk dat u deze onbedoeld koopt.

    De zaadjes in de grond zijn vermoedelijk gewoon komen aanwaaien of zaten al in de potgrond.

    Het verkleuren van het blad heeft waarschijnlijk vooral te maken met de plotse aanpassing van de standplaats. Palmen moeten geleidelijk aan wennen aan direct zonlicht, anders verbrandt het blad. Een beetje zoals onze huid. De verkleurde plekken worden niet meer mooi. Het nieuw gevormde blad kan wel tegen de zon.

    In de open buitenlucht is de kans op luis erg klein. Deze houden namelijk niet van de vochtigheid. Bovendien zou de behandeling er zo vanaf regenen.

    Enkel voor de kamerplanten is behandeling dan ook zinvol. Qua dosis tabak in de potgrond is het vooral wat op gevoel. Enkele plukjes in de bovenste laag is in principe al voldoende.

    Vriendelijke groet
    La Palmeraie


  • Reactie door Thijs Schetters — 21 mei 2014 11:31 @ 11:31

    Beste La Palmeraie,

    Voorjaar 2013 ben ik begonnen met de exotenhobby, ik heb toen een om te beginnen een aantal planten bij T&J gekocht, waaronder een kleine wagnerianus. Gisteren zat er een kever van een krappe 2cm lang op een blad. Enthousiast laat ik hem aan mijn zoontje zijn en blaas ik ertegen in de hoop dat hij wegvliegt. Helaas viel hij gewoon, in het hart van de palm. Vandaag zat ik wat rond te kijken op uw website, waarbij ik buikpijn kreeg bij het zien van de red palm weevil. Deze leek namelijk wel erg op de kever die door mijn toedoen in het hart van de palm viel. Ik realiseer me dat er veel kevers zijn die op elkaar lijken, en ik zie dat ze in belgië en nederland niet voor zouden komen. Daarnaast zouden ze het voornamelijk op andere soorten gemunt hebben. Toch even de vraag, is mijn angst compleet ongegrond? Mijn palm ziet er supergezond uit en groeit als kool. Hij heeft maar ongeveer 30 cm stam maar heeft er dit voorjaar als 3 nieuwe bladeren uitgepompt. Alvast bedankt voor uw antwoord.

    Mvg Thijs Schetters


  • Reactie door lapalmeraie — 21 mei 2014 16:04 @ 16:04

    Beste Thijs

    Geen reden tot paniek. De kans dat u hier een palmkever tegenkomt (of de palmmot) is vrijwel onbestaande. Zeker aangezien de palm niet net pas geïmporteerd is.
    Het zal dus gewoon een onschuldige kever geweest zijn.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Cv tjon — 30 mei 2014 14:22 @ 14:22

    Beste la palmerai

    Wij hebbem
    N in onze palmen in zuid frankrijk de palmot
    Vorig jaar hebben het met nematoden bestreden
    Ons werd toch aangeraden het chemisch te doen ze zien er wel weer beter uit maar willen het dit jaar toch preventief blijven volhouden
    Nu raden ze aan juni juli aug en sept te spuiten.
    Aangezien de kosten uit de pan reizen willen we weten of het chemisch preparaat ook zelf te bestellen is(ze zeggen hier natuurlijk van niet)
    Ik hoor graag


  • Reactie door lapalmeraie — 30 mei 2014 14:43 @ 14:43

    Beste

    Zoals u waarschijnlijk al hebt gelezen ben ik bezig met het schrijven van een artikel volledig toegewijd aan deze plaag. Voorlopig ben ik mij daarvoor nog aan het verdiepen in de verschillende bronnen.
    Er zijn immers heel wat behandeling mogelijk, maar de resultaten zijn wisselend. Zo is de behandeling met nematoden op zich wel goed, maar erg beperkt houdbaar en enkel toepasbaar wanneer het wat vochtig en niet te warm is.

    Preventief behandelen is nog wat anders. Preventief heeft bespuiten met insecticide bv niet veel zin. De werking is daarvoor veel te beperkt en de nevenschade te groot.

    Om te beginnen kunt u alvast geen bladeren meer snoeien tijdens het seizoen. De palmmot ruikt de sappen namelijk en wordt hierdoor aangetrokken. Snoei daarom enkel in de periode januari-maart. Bedek eventuele beschadigingen direct met wondafdekmiddel voor planten. Goudron végétal heet dat in het Frans. Verder is de lijm “Glu Biopalm” erg werkzaam, maar niet heel goedkoop. De lijm wordt rond het groeipunt aangebracht en stoot de insecten af, diegene die toch landen blijven vastkleven.

    Zogenaamde feromoonvallen zijn voor de mot niet erg effectief aangezien hun reukvermogen niet echt denderend is. Ze nemen hun partner vooral visueel waar.

    Wanneer de palm al geïnfecteerd is kan ook de vrij drastische endotherapie een oplossing brengen.
    Hierbij wordt een krachtig en langwerkend insecticide met buisjes in het hart van de palm gebracht en zo opgenomen in de sapstromen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Christel — 27 juni 2014 16:38 @ 16:38

    Beste, proficiat met uw site en de vele nuttige tips.
    Ik heb net mijn palm van 20 jaar oud verpot. Helaas zijn er geen potten of bakken meer in de handel waar hij in paste, dus ik heb de wortelkluit in 2 gekapt en in 2 nieuwe grote potten gezet : de bovenste helft met het bladgedeelte en het onderste gedeelte (alleen wortel) elk in een pot. Alles in terraspotgrond van DCM.
    Gisteren leek het nog een goed plan maar nu heb ik er al spijt van. Wat is uw ervaring met doorgekapte hoofdwortels en de overlevingskans ? De hoofdwortel is doorgekapt ….
    Vriendelijke groeten,


  • Reactie door lapalmeraie — 30 juni 2014 08:18 @ 08:18

    Beste Christel

    Bedankt voor uw leuke feedback.
    Afhankelijk van de soort hoeft wortelsnoei niet direct een probleem te zijn.
    Probeer wel voorlopig de verdamping wat te beperken, desnoods door het blad samen te binden en houd de grond licht vochtig.
    Het stuk met enkel wortels mag worden weggegooid, dat zal niet meer uitlopen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Danny — 3 juli 2014 20:28 @ 20:28

    Geachte,

    Ik heb ruim 10 jaar 2 palmen trachi in de tuin staan, alle jaren speer afgedekt alleen afgelopen jaar niet, echter de linker palm is reeds dood en de rechter groeit niet meer, nou heb ik alle dode bladeren afgeknipt en net de “haren” verder afgeknipt en tot mijn verbazing zat ook in deze vol met pissebedden?? En dat in de speer.

    Kan dit kwaad?
    Wat kan het zijn zodat ik deze nog kan behandelen ? Want de stam is ruim 1.60 hoog dus erg zonde als deze kapot zou gaan.

    Ik kom verder niets tegen qua insecten?


  • Reactie door lapalmeraie — 4 juli 2014 14:00 @ 14:00

    Beste Danny

    Pissebedden kruipen graag in donkere gaatjes en spleten. Het is dus niet abnormaal dat ze ook in het hart van de palm zitten. Echt kwaad kunnen ze niet aangezien ze enkel van rottende plantendelen leven. Zolang het hart van de palm dus maar niet rot, want, de aanwezigheid van de pissebedden zou daar wel op kunnen wijzen.

    Het is trouwens wel vreemd dat de palm nu zoveel jaar goede groei, en na zo’n zachte winter ineens problemen lijkt te hebben. Hij werd immers niet ingepakt schrijft u. Het heeft afgelopen winter wel erg gewaaid maar het was ook nat, uitdroging lijkt me dus ook niet de reden. Misschien ongedierte? Of toch een probleem met de wortels? Op basis van uw info kan ik dat echte niet opmaken.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Eline — 21 september 2014 22:31 @ 22:31

    Beste, sinds kort heb ik een Alocasia in huis.
    Jammer genoeg merkte ik al snel gaatjes op in het blad en werden de jongste, onderste bladeren helemaal geel.
    Ik merk geen diertjes of schilfertjes op, wel blijft de aarde al vrij lang nat aanvoelen zonder dat ik hem water gegeven heb.
    Heeft u een idee wat dit kan zijn?
    Alvast bedankt!
    Met vriendelijke groeten,
    Eline


  • Reactie door lapalmeraie — 22 september 2014 07:11 @ 07:11

    Beste Eline

    De gaatjes in het blad zeggen mij niet direct iets. Het is normaal dat het oudste blad na verloop van tijd verwelkt. Zeker wanneer de plant relatief koel/donker staat.
    Indien ook de nieuwe bladeren gelig uitslaan zou het wel eens om spintmijt kunnen gaan.

    Dat de grond te nat blijft kan aan de standplaats (te koel) liggen of aan de gebruikte potgrond/pot.
    Pas de watergift daarom aan aan de behoefte van de plant en giet pas opnieuw wanneer de grond opnieuw wat droger is, ook onderin de pot. Steek daarom gerust een vinger in de grond om de vochtigheid iets verder onder het oppervlak te controleren.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door An — 28 oktober 2014 19:54 @ 19:54

    Beste, Ik heb 2 hawaiian palms gekregen ik heb ze nog maar 2 weken. de ene is nog zeer groen en mooi maar er zit wel honingdauw op en mijn ander heeft al veel gele blaadjes en er zijn er al een paar af en daar zit er ook honingdauw op. Ik weet dat de blaadjes geel worden en dat je ze dan zonder problemen kan afnemen. ik zie kleine langwerpige beestjes rondkruipen. Zijn het alleen de schildluizen die honingdauw achterlaten of doen andere bladluizen dat ook. Ik heb deze mooie palmpjes gekregen van mijn vriend en ik wil er heel goed voor zorgen. ik heb geen ervaring met planten dus ben ik naar een bloemen en plantenzaak geweest en daar hebben ze me bayer garden calypso spray voor kamerplanten meegegeven. maar ik lees dat dat niet veel helpt. Ik wil deze plantjes echt niet kwijt. ik heb ze nu bespoten. hoe lang moet ik wachten om resultaat te zien en als het niet helpt mag ik ze dan nog een paar keer spuiten? Alvast bedankt ! groetjes An


  • Reactie door lapalmeraie — 29 oktober 2014 08:34 @ 08:34

    Beste An

    Niet alleen schildluizen zorgen voor honingdauw, bij andere luizen plagen zien we dit ook. Het bespuiten is vooral lastiger bij schildluis aangezien die net zo’n beschermschild op hun rug hebben. Bij andere luizen is spuiten doorgaans een prima oplossing. Herhaal de behandeling gerust zoals beschreven op de verpakking zodat ook de volgende generatie uitgeroeid wordt.
    Het bestaande blad wordt vermoedelijk niet meer mooi, maar het nieuwe blad zal nu niet meer lelijk worden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Remco — 3 november 2014 16:03 @ 16:03

    Goedemiddag,

    Allereerst een compliment voor deze mooi site.

    Had vrag over Keniapalm. Bovenste bladeren zijn uitgegroeid en worden wat bruin. Blad knippen heeft geen zin meer. Kan ik de hele steel wegknippen waarvan de meeste bladeren bruin zijn? Hij vormt onderin alweer mooi groen blad?


  • Reactie door Remco — 3 november 2014 16:04 @ 16:04

    Lekker bericht vol typefouten


  • Reactie door lapalmeraie — 3 november 2014 17:26 @ 17:26

    Beste Remco

    Bedankt voor het compliment!

    Lelijk blad wordt niet meer mooi en mag dan ook volledig, inclusief bladsteel, weg geknipt worden.
    Bij palmen zit het nieuwste blad bovenin dus is het wel opmerkelijk dat juist dit al lelijk wordt. Controleer dus zeker of de verzorging goed zit en er geen plaag aanwezig is om uiteindelijk niet de hele plant te verliezen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Remco — 3 november 2014 18:21 @ 18:21

    Bedankt voor de reactie. Merk wel dat ie iets te droog stond. Net even in regenbui buiten gezet om ff lekker te douchen. Nieuwe stelen komen onderuit en die zijn wel mooi groen. Zomers staat ie wel buiten in de schaduw. Kan misschien ook aan liggen. Verder komt er wel veel nieuw blad. Langste stelen op dit moment zijn van dat ik hem gekocht heb 2 jaar terug


  • Reactie door Daan — 15 januari 2015 11:13 @ 11:13

    Dag allemaal!

    Ik heb in mijn aarde een soort van duizendpootje zitten, heel veel! En ook echt niet in de plant, de plant “lijkt” er (nog) geen last van te hebben.
    Het is niet het springstaartje, echt een wormpje van 1,5cm met heel veel pootjes.

    Wat moet/kan ik doen?! Help!

    Groet,

    Daan

    Ps. Fantastisch forum!


  • Reactie door lapalmeraie — 15 januari 2015 13:52 @ 13:52

    Beste Daan

    Bedankt voor de leuke feedback.
    Ik vermoed dat het om een onschuldig duizendpootje gaat.
    De potgrond bevat wel vaker diverse bodemdiertjes die juist de structuur van de potgrond verbeteren.

    Vriendelijke groet
    La Palmeraie


  • Reactie door Alle — 6 februari 2015 13:50 @ 13:50

    Hallo palmvrienden,
    Mijn Howea Forsterana groeit niet zo goed. Alle bladeren die eraan zitten drogen donkergroen op en de palm kwijnt langzaam weg. Deze dorre bladeren haal ik meestal met een schaar weg, maar de palm maakt geen nieuw blad aan. Op zich staat de palm vrij licht, is het constant niet kouder dan 15 graden in huis en de luchtvochtigheid is rond de 55%.
    In eerste instantie dacht ik dat hij problemen had met zijn wortels, hierop heb ik de palm uit zijn pot gehaald en nieuwe (droge) potgrond eromheen gelegd. Toen ik dit gedaan heb was de kluit erg vochtig. Ik dacht dan ook dat de palm te nat gestaan had met zijn voeten. Ik heb besloten hem geen water meer te geven tot hij weer blad aanmaakt. Maar ik zie na drie weken nog steeds niets verschijnen en de grond lijkt inmiddels erg droog. Toch maar weer water geven?


  • Reactie door lapalmeraie — 9 februari 2015 08:51 @ 08:51

    Beste

    De te natte potgrond zou inderdaad heel goed de oorzaak kunnen zijn van het verdrogen van de bladeren. U hebt er dus goed aan gedaan om de palm te verpotten. De Howea groeit heel erg traag. Het is dus normaal dat er niet meteen groei optreedt.
    Zo lang er geen verder terugval optreedt is het eigenlijk al mooi.
    De grond mag licht vochtig gehouden worden. Voel voor het water geven wel even met een vinger of de grond iets dieper ook droog is.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jonas — 11 februari 2015 19:24 @ 19:24

    Hey,

    Ik heb een bananenplant waarvan de stam en bladeren bruin worden.
    Als ik de slechte bladeren van de stam verwijderen ziet hij weer mooi groen, maar een paar weken later ziet alles terug bruin.
    Ik geef hem nu minimaal water omdat het bruin van de stam vochtig was en dus aan het rotten.
    In de zomer gaf hij een nieuw blad per week nu groeit hij zogoed als niet.
    Toen ik hem in de herfst binnen zette had hij ook last van bladluizen maar dit isnu verholpen.
    Welke oplossing stel je voor?

    Mvg,

    Jonas


  • Reactie door lapalmeraie — 11 februari 2015 20:45 @ 20:45

    Beste Jonas

    Ik veronderstel dat de plant nu koel staat? Zet hem op te beginnen alvast wat warmer om de groei er weer in te krijgen. Kijk hoe de plant daarop reageert. Afhankelijk van de soort kan het daarmee soms al opgelost zijn.

    Bekijk zeker ook eens mijn EHBO-gids voor bananenplanten!

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jonas — 11 februari 2015 21:00 @ 21:00

    Ik heb een “dwarf orinoco” die in de winter inmijn living staat… 19/20 graden dus :p.
    Hopelijk haalt hij de lente, dan zal ik hem verpotten met nieuwe grond en trug buiten zetten.
    Als je nog ideeën hebt… let me know!

    Grtz

    Jonas

    [IMG]http://i61.tinypic.com/2cofpld.jpg[/IMG]


  • Reactie door lapalmeraie — 11 februari 2015 21:10 @ 21:10

    Beste Jonas

    Controleer de bladeren zeker ook op de aanwezigheid van spint. Vooral omdat de kans daar op erg groot is rond deze tijd, helemaal zo vlak voor de radiator.
    Verder lijkt het er op de foto nog wel vitaal uit te zien hoor.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jonas — 11 februari 2015 21:26 @ 21:26

    heb het even onderzocht en lijkt idd op spint :s
    eerst bladluizen en nu spint :D .
    zijn er trucjes voor de behandeling of moet ik een chemisch product aanschaffen?

    Merci voor de tips!

    http://i58.tinypic.com/10mrghs.jpg


  • Reactie door lapalmeraie — 12 februari 2015 15:57 @ 15:57

    Beste Jonas

    Ze hebben een hekel aan vocht.
    Het blad dagelijks afnemen met een natte spons helpt dus al of nog beter, indien mogelijk, is het blad een weekje inpakken met een plastic zak.

    Vriendelijke groet
    La Palmeraie


  • Reactie door vanessa — 5 maart 2015 12:05 @ 12:05

    Hallo

    wij hebben verleden jaar een phoenix roebeleni in onze tuin gezet…heb hem deze winter afgedekt
    Deze morgen gaan kijken en hij is helemaal bruin maar de stam is nog goed en de bladeren zitten nog goed vast.
    Is die nog in orde?
    Moet ik hem zo laten of moet ik de bladeren afdoen?

    Alvast vriendelijk bedankt
    Vanessa


  • Reactie door lapalmeraie — 5 maart 2015 12:09 @ 12:09

    Beste Vanessa

    Ik vrees er eerlijk gezegd voor.
    Deze palmsoort is totaal niet winterhard en moet absoluut vorstvrij overwinterd worden.
    Hierdoor is het dus niet geschikt om het hele jaar buiten te houden, zeker niet in volle grond.

    Het zal een kwestie van tijd zijn, voordat alle bladeren loslaten en uiteindelijk de stam zelf ook zacht wordt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door joke — 19 juni 2015 12:09 @ 12:09

    beste, ik denk dat ik een schimmel heb op mijn plant. echter niet op de plant zelf, maar deze is te zien bovenop de grond en bij het verwijderen van de dorre takken, ook op het stuik dat zich onder de grond bevindt.
    ik heb mijn plant eens te veel water gegeven en sindsdien heb ik dit.
    3weken geleden heb ik mijn plant verplant in andere grond, een beetje water gegeven, maar de grond bleef nat!
    nu, drie weken later, heb ik mijn plant nog steeds geen extra water gegeven, maar zie ik weer schimmel op de potgrond.
    kan ik hier nog iets aan doen?
    of is het al te laat voor mijn plant?
    mvg
    joke


  • Reactie door lapalmeraie — 19 juni 2015 13:38 @ 13:38

    Beste Joke

    Natuurlijk is het altijd lastig om juist te adviseren zonder de plant te zien.
    Misschien is de pot zelf onvoldoende drainerend waardoor de grond zo lang nat blijft?
    Zolang de bladeren wel nog mooi zijn is er voor de plant minder reden tot paniek.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Liesje — 2 augustus 2015 19:18 @ 19:18

    Beste,

    Ik heb van een vriendin het nieuw groeiende stekkie gekregen wat bij haar grote bananenboomplant groeide. Nu ongeveer 50 cm hoog. Toen ik hem kreeg zag hij er mooi groen uit. Maar nu een week later binnen de bladeren erg te hangen en krullen ze ook op met een zwart droog randje aan de buitenkant. Toen ik hem kreeg stond hij heel erg nat. Ik had gelezen dat daar de bladeren van kunnen gaan hangen dus ik heb hem sindsdien bijma geen water meer durven geven. Zojuist heb ik hem terug ontpot om hem wat droger te krijgen en zag dat hij maar twee kleine wortels heeft. Wat kan ik het beste doen om mijn babyplantje in leven te houden?


  • Reactie door Pieter — 9 augustus 2015 17:49 @ 17:49

    Dag
    Ik heb een 5tal trachycarpus fortunei staan in mijn tuin en nu heb ik er nog een bij gekocht van een vriend .hij is een 1.80m groot staat in een pot ,nu ik water wil geven loopt die direct door en de aarde is kurkdroog . Hij moet zoals de andere in vaste grond komen ,zou ik dit nu beter doen of wacht ik tot het moment er toe dient .
    Vriendelijke groeten
    Pieter


  • Reactie door lapalmeraie — 19 augustus 2015 06:56 @ 06:56

    Beste Liesje

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    De plant staat te nat. Verpot hem in drogere potgrond waarbij u de oude natte potgrond zo veel mogelijk verwijdert zonder de wortels te beschadigen. Zet hem in een potje met drainage gaten onderin zodat het overtollige water steeds kan wegvloeien.
    Geef maar matig water zodat de grond niet uitdroogt zolang er geen groei optreedt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lapalmeraie — 20 augustus 2015 13:19 @ 13:19

    Beste Pieter

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    Als het water meteen onder de pot uitloopt dan zal de grond vermoedelijk volledig uitgedroogd zijn.
    Nu alsnog aanplanten in volle grond kan maar is wat aan de late kant. Voor een gezonde palm die al buiten stond is dat zeker geen probleem. Indien het een verzwakt exemplaar is of wanneer het een binnenpalm is, is het een risico indien de we een strenge winter zouden krijgen.

    Persoonlijk zou ik het wel riskeren aangezien ze binnen ook niet geweldig goed groeien.
    Eventueel kunt u de palm extra beschermen, mocht het echt hard gaan vriezen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Anita — 5 december 2015 10:21 @ 10:21

    Hallo
    Ik heb sinds 2006 een Yucca Elephantipes gekregen voor me verjaardag. Maar nu merk ik dat hij midden in het blad vlekken krijgt. En de punten zijn bruin. En de takken waar de bladeren aan hangen zijn gebogen. Naar mij weten staat hij op een goede plek daar heeft de plant het altijd goed gedaan. Kan ik de plant nog herstellen/ redden of is het kwaad al geschied. Kunt u mij advies geven wat ik moet doen.
    Met vriendelijk groeten
    Anita


  • Reactie door lapalmeraie — 7 december 2015 07:28 @ 07:28

    Beste Anita

    Heeft u sinds al die jaren de plant al eens verpot naar verse potgrond? Zeker in pot verarmt de grond namelijk na een bepaalde tijd. Verder is het bij deze plant aan te raden om niet te veel water te geven hoewel de grond natuurlijk ook niet volledig mag uitdrogen. Bij te veel water gaat de stam rotten.

    Voel daarom ook even op verschillende hoogtes aan de stam of deze nog stevig aanvoelt en niet ingedrukt kan worden. Is dit wel het geval dan verklaart dat meteen waarom de stammen doorhangen.

    In het slechtste geval kunt u de slechte / kromme delen er zelfs volledig afsnijden. Net onder het snijvlak groeien er vrij snel weer nieuwe uitlopers aan de stam. De afgesneden delen kunnen ook weer opgepot worden en zullen na het wortelen ook weer verder groeien.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Johan De Blay — 8 februari 2016 17:34 @ 17:34

    Dag iedereen,

    ik heb een prachtige yucca van 2m90 in mijn living staat.
    https://drive.google.com/folderview?id=0B7l9qIe17a2XTGhoRTkwSGd3Tlk&usp=sharing

    Sinds geruime tijd moet ik wekelijks een plakkerige substantie opkuisen op de vloer in de omgeving van die plant. Bij nadere inspectie van de bladeren heb ik gezien dat er 1000′en kleine bruine schildjes aanhangen. Ik kan ze makkelijk weg krabben met mijn nagel. Blijkt dat dit schildluizen zijn. Ik ben naar een tuincentrum geweest waar ik 3 producten heb gekocht.

    De meeste schildluizen heb ik met een schuursponsje verwijderd, gedrenkt in Promanal ECOstyle.
    https://www.online-tuincentrum.be/promanal-tegen-dop-schild-en-wolluizen-200ml-p-17700.html

    Maar ik ben ervan overtuigd dat ik er gemist heb. Ik overweeg nu om mijn yucca ook een systemische behandeling te geven met KB Multisect tegen hardnekkige insecten
    https://www.gamma.be/nl/assortiment/kb-multisect-rtu-200-ml/p/B361804
    Zou ik dit product durven gebruiken voor mijn yucca want wil geen enkel risico lopen met die plant…. Op de doos staat “voor sierplanten”.

    Tot slot heb ik ook nog een spuitbus gekocht van Compo Fazilo Spray Anti-Bladluis gekocht (balkon- en kamerplanten).
    https://www.compo.be/be/BENL/products/COMPO-Fazilo-Spray-Anti-Bladluis.html
    Maar ik twijfel of ik gans die spuitbus wil leegspuiten in mijn living. Plant is veel te groot om naar buiten te verplaatsen (living is op eerste verdiep!).

    Alvast bedankt voor jullie advies.

    Johan


  • Reactie door lapalmeraie — 10 februari 2016 07:06 @ 07:06

    Beste Johan

    Dat is een zeer indrukwekkende grondige aanpak, zeer goed bij zo’n hardnekkig probleem. Zeker op zo’n volle Yucca waar het een enorme klus is om effectief elk blad te bereiken.

    Bij behandeling spuit ik zelf ook niet graag in de woonkamer. Indien buiten geen optie is verhuis ik de plant soms even naar de douche. Daar kan ik dan vrij spuiten en plant laten uitlekken.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Yasmine — 28 april 2016 20:03 @ 20:03

    Hallo,

    Wij hebben al enkele jaren een dwergdadelpalm in pot. Elke winter gaat hij naar binnen en hij doet het goed. Wel heeft hij bruine bladpunten, en komen kleine witte wortels boven de potgrond uit. Ook heeft hij op 2 jaar tijd de potgrond omhooggeduwd, de gietrand van zo’n 4 cm. is verdwenen. Wil dit zeggen dat de pot te klein is? We hebben hem al 2 keer verpot, en hebben al foto’s gezien waar palmen in veel kleinere potten staan?

    Alvast bedankt voor je advies,

    Groetjes, Yasmine


  • Reactie door lapalmeraie — 29 april 2016 08:03 @ 08:03

    Beste Yasmine

    Dat zou zo maar kunnen hoor. Om het zeker te weten moet u de palm even uit de pot tillen om de wortelkluit te zien. Wanneer u enkel maar wortels ziet en totaal geen grond meer is het hoog tijd voor een ruimere pot.
    Dat u ook wel exemplaren in veel kleinere potten ziet staan is niet abnormaal. Kwekers zetten planten liefst zo klein mogelijk om de kosten laag te houden. De planten staan op een zeer luchtig en arm substraat maar wel op voedingsmatten. De pot/potgrond is dan ook niet meer dan een soort van doorgeef luik.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Armand — 6 mei 2016 17:15 @ 17:15

    Hallo
    Heb verleden jaar 5 grote trachycarpus f gekocht bij tuincentrum,en alle 5 in volle grond geplaats.
    De winter is voorbij en alle kronen zijn bruin en verdort.
    Ik heb minimale bescherming toegepast.
    De speren zijn gelukkig groen en stevig,een palm heeft zelfs een aankomende bloei.
    Nu mijn vraag kan ik alle bruine bladeren verwijderen,of nog wachten dat de nieuwe groei begint?

    Mvg Armand


  • Reactie door Tine Lescroart — 7 mei 2016 16:39 @ 16:39

    Hallo,
    vorig jaar zijn we naar Spanje op reis geweest. Daar heb ik als souvenir een palmboom gekocht. Ter info hij heet Viveros. We zijn nu terug in België, maar ik heb al de helft van zijn bladeren moeten afkippen omdat ze verdroogd waren. Hoe kan ik dit probleem verhelpen?

    Alvast Bedankt,
    Tine Lescroart


  • Reactie door lapalmeraie — 9 mei 2016 07:13 @ 07:13

    Beste Armand

    Het bruine blad mag nu al verwijderd worden, de palm kan er immers geen energie meer uit halen.
    Wel vreemd trouwens dat het blad allemaal kapot ging. Denk eraan dat deze palm slecht tegen overbeschermen kan en dus in feite tot -10°C geen bescherming nodig heeft.
    Ze de hele winter ingepakt laten zitten, ook al is het met vliesdoek, is in ieder geval geen optie.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lapalmeraie — 9 mei 2016 07:19 @ 07:19

    Beste Tine

    Viveros is Spaans voor kwekerij. Dat is dus onvoldoende om de soort te achterhalen. Doorgaans is het echter de Washingtonia robusta of Chamaerops humilis die verkocht wordt. Helaas vaak ook zonder al te veel wortels (of zelfs zonder wortels…) en in een beetje zand. Misschien kunt u een foto bezorgen? Dan kan ik de soort en de conditie beter inschatten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Armand — 9 mei 2016 07:52 @ 07:52

    Hoe plaats ik een foto?

    Mvg Armand


  • Reactie door lapalmeraie — 9 mei 2016 11:37 @ 11:37

    Beste Armand

    Indien de foto al ergens online staat kan u hier de link naar de foto plaatsen.
    Anders mag u deze ook mailen naar lapalmeraie@palmvrienden.net

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Tine Lescroart — 10 mei 2016 18:22 @ 18:22

    Ik heb al eens iets gestuurd en heb daar goed antwoordt voor gekregen. Jullie vroegen of ik een foto kon sturen, maar daarvan heb ik geen in mijn bezit. ik heb Viveros van naderbij bekeken en hij heeft een paar zwarte vlekken op zijn bladeren zitten. hoe kan in dat verzorgen?

    Alvast Bedankt,
    Tine Lescroart.

    p.s. hebben jullie ook een ehbo-gids voor olijfbomen voor mijn zus?
    Dank U Wel


  • Reactie door lapalmeraie — 11 mei 2016 06:52 @ 06:52

    Beste Tine

    Ik vraag inderdaad dikwijls om een foto omdat dat het één en ander een stuk duidelijker maakt. Zoals nu waarbij de soort niet duidelijk is, dan is het vrijwel onmogelijk om correct te adviseren. Ik vermoed (…) dat het hier gaat om een Chamaerops humilis. Die kunnen soms zwarte vlekken op het blad vertonen wanneer ze iets te nat staan. Na de winter is dit dan ook vrij normaal.

    Ik heb overigens nog geen artikel over olijfbomen maar de vraag mag altijd gesteld worden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Hans — 24 mei 2016 18:31 @ 18:31

    Hallo La Palmeraie,

    Ik heb zaailingen van de Washingtonia Robusta die nu 2 maanden oud zijn. Ik ben er vandaag achter gekomen dat ze besmet zijn met de varenrouwmug. Kunnen deze kwaad? Zal ik moeten ingrijpen of komen ze er wel doorheen? Zo ja, is het dan goed om een laag (ong 2 cm) zand op de potgrond te leggen? Er zitten al flink wat larven in de potgrond :(

    Alvast bedankt,

    Groeten Hans


  • Reactie door lapalmeraie — 25 mei 2016 06:48 @ 06:48

    Beste Hans

    Het kan geen kwaad voor de palmzaailingen maar het is wel hinderlijk in huis. Misschien is het nog het eenvoudigst om de zaailingen even volledig in nieuwe potgrond te zetten en dan inderdaad een fijn toplaagje van zand of grind te gebruiken. Watergeven kan eventueel ook via de onderschaal zodat de wortels het water opzuigen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Hans — 25 mei 2016 08:37 @ 08:37

    Bedankt La Palmeraie!

    Ik zal nog wel even moeten wachten met nieuwe potgrond en dan laagje zand eroverheen. Want de wortels komen nog niet onder de pot uit dus dan kan ik ze nog geen water geven :D


  • Reactie door lapalmeraie — 25 mei 2016 13:02 @ 13:02

    Beste Hans

    Dat hoeft zeker niet hoor.
    In dit geval lijkt me opnieuw oppotten juist beter.
    Door “osmose” kan de wateropname via de onderschaal ook via de grond verlopen, daarvoor hoeven er heus nog geen wortels onder de pot uit te komen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Anita — 16 juni 2016 17:54 @ 17:54

    Hallo La Palmeraie,

    Hieronder zie je mijn verzoek om advies van vorig jaar, en ik wil jullie bedanken voor het advies wat jullie gegeven hebben. Ik heb de palm overgepot naar een grotere pot, met nieuwe aarde. Onderin de pot heb ik een ei en bananenschil gelegd, als extra voeding voor de plant. En de plant is weer gaan groeien en nieuwe bladeren gekregen.
    Met vriendelijke groeten
    Anita

    • Reactie door Anita — 5 december 2015 10:21 @ 10:21
    Hallo
    Ik heb sinds 2006 een Yucca Elephantipes gekregen voor me verjaardag. Maar nu merk ik dat hij midden in het blad vlekken krijgt. En de punten zijn bruin. En de takken waar de bladeren aan hangen zijn gebogen. Naar mij weten staat hij op een goede plek daar heeft de plant het altijd goed gedaan. Kan ik de plant nog herstellen/ redden of is het kwaad al geschied. Kunt u mij advies geven wat ik moet doen.
    Met vriendelijk groeten
    Anita
    ________________________________________
    • Reactie door lapalmeraie — 7 december 2015 07:28 @ 07:28
    Beste Anita
    Heeft u sinds al die jaren de plant al eens verpot naar verse potgrond? Zeker in pot verarmt de grond namelijk na een bepaalde tijd. Verder is het bij deze plant aan te raden om niet te veel water te geven hoewel de grond natuurlijk ook niet volledig mag uitdrogen. Bij te veel water gaat de stam rotten.
    Voel daarom ook even op verschillende hoogtes aan de stam of deze nog stevig aanvoelt en niet ingedrukt kan worden. Is dit wel het geval dan verklaart dat meteen waarom de stammen doorhangen.
    In het slechtste geval kunt u de slechte / kromme delen er zelfs volledig afsnijden. Net onder het snijvlak groeien er vrij snel weer nieuwe uitlopers aan de stam. De afgesneden delen kunnen ook weer opgepot worden en zullen na het wortelen ook weer verder groeien.
    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lapalmeraie — 17 juni 2016 10:38 @ 10:38

    Beste Anita

    Wat leuk en sympathiek dat u daar toch ook nog even op terugkomt!
    Bedankt en fijn om te horen dat het goed gaat.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Vera — 8 augustus 2016 14:06 @ 14:06

    Hallo La palmerie,
    Wij hebben al jaren een Fortuneipalm van 1,5m in de tuin staan.
    4 jaar terug hadden we een strenge winter en hebben wij alle (bruine) bladeren eraf moeten knippen. Er bleef alleen een stam over.
    Er groeien elke jaar heel kleine nieuwe bladeren uit de kern met korte stelen, die worden in de loop van het jaar bruin.Dit jaar zijn er weer 4 kleine bladeren in de kruin en 1 wordt er al weer bruin. Wat kan dit zijn? Kunt u ons helpen?


  • Reactie door lapalmeraie — 22 augustus 2016 07:15 @ 07:15

    Beste Vera

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    We hebben inmiddels via het contactformulier het probleem al besproken maar bij deze ook even voor de andere lezers. Uit ons contact blijkt dat de andere palmen het wel prima doen. Een verkeerde verzorging of foutieve winterbescherming lijkt dus niet aan de orde. Daaruit kunnen we besluiten dat deze palm een hele zware klap heeft gehad en hierdoor maar moeizaam herstelt. Om die reden kan het aan te raden zijn om hem tijdens de winter een klein afdakje te geven zodat de (kale) kern tenminste droog maar goed geventileerd blijft. Dit zal, zeker na zulke natte de winters als de laatste jaren, het herstel vast ten goede komen. Verder is het vooral geduldig afwachten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Danielle — 24 oktober 2016 12:55 @ 12:55

    Mijn trachycarpus in volle grond heeft onderaan de stam paddestoelen. Kan ik deze met een fungicide behandelen. Alvast bedankt


  • Reactie door lapalmeraie — 24 oktober 2016 15:16 @ 15:16

    Beste Danielle

    Dat is in dit seizoen niet abnormaal. Ze profiteren vermoedelijk mee van de voedingsstoffen die u aan de palm gaf. Behandelen met fungicide kan hoewel ik er hier niet speciaal iets tegen doe zolang het enkel rond de stam en niet op de stam van de palm is.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Sanah — 31 oktober 2016 20:43 @ 20:43

    Beste, ik heb op mijn kentia palm plekken gekregen. Het is een mengeling van witte en bruine plekken. Ik betwijfel of het een soort luizen is. Wat kan ik hier tegen doen? Ik zou graag mijn palm terug gezond hebben :( . Ik kan eventueel foto’s bezorgen


  • Reactie door lapalmeraie — 2 november 2016 08:16 @ 08:16

    Beste Sannah

    Als er geen enkel beschreven probleem uit het artikel overeenstemt met uw probleem of u twijfelt nog, dan is het inderdaad handig om wat detail foto’s te bezorgen voor een advies op maat.

    Alvast bedankt
    La Palmeraie


  • Reactie door Olav kok — 24 maart 2017 23:23 @ 23:23

    Wij hebben op curacao palmblmen staan op ons strand en een paar hebbe donkere/zwarte stammen wat kan dat zijn? Gr olav


  • Reactie door lapalmeraie — 28 maart 2017 10:18 @ 10:18

    Beste Olav

    Het antwoorden duurde wat langer dan gebruikelijk. Aangezien ik het fenomeen zelf nog niet eerder heb gezien of er over had gehoord ben ik eens verder gaan informeren maar niemand schijnt het al gezien/gehoord te hebben.

    Nu zou het een schimmel kunnen zijn of een bacteriële reacties op de zilte omstandigheden. Nu heeft Curaçao natuurlijk ook wel te lijden onder de activiteiten van de olieraffinaderij Isla in Willemstad. Zo is het zeewater behoorlijk vervuild en zou het dus zomaar kunnen dat de oorzaak eerder daar gezocht moet worden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Liesbeth — 16 mei 2017 11:44 @ 11:44

    Beste La Palmeraie,

    Mijn palm krijgt op de oudere bladen bruine/zwarte vlekken. Tevens heeft hij zijn diepe groene kleur verloren, hij is nu wat vaal van kleur. Er komen wel steeds nieuwe scheuten aan. Deze zijn wel mooi van kleur. Ik zou u graag een foto laten zien, is dat mogelijk. Zou het heel jammer vinden als de palm dood zou gaan namelijk.


  • Reactie door lapalmeraie — 16 mei 2017 15:46 @ 15:46

    Beste Liesbeth

    Een foto is inderdaad handig. U mag deze mailen naar lapalmeraie@palmvrienden.net en vermeld er naast het probleem zeker ook even bij hoe u de palm verzorgt, sinds wanneer het probleem zich voordoet,..

    Vriendelijke groet
    La Palmeraie


  • Reactie door Vito — 9 juli 2017 09:58 @ 09:58

    Beste La Palmeraie,

    Allereerst bedankt voor jullie nuttige en overzichtelijke site!

    Ik heb sinds een aantal maanden een kentia palm in mijn woonkamer staan en ik vrees dat het niet helemaal goed gaat. Langzamerhand drogen de bladeren uit en vertonen ze bruine vlekken (vaak begint dit bij de punten).

    In de eerste instantie ging het om de kleinste bladen, dus dacht ik dat er niets aan de hand was en dat het onderdeel was van het groeiproces. Nu vertonen de grotere bladeren dit helaas ook en heb ik gemerkt dat de nieuwe scheuten niet groeien.

    Kunnen jullie mij hier verder mee helpen? Laat mij aub weten of jullie meer informatie nodig hebben (foto’s, standplaats, etc.)

    Vriendelijke groet,

    Vito


  • Reactie door lapalmeraie — 10 juli 2017 07:01 @ 07:01

    Beste Vito

    Deze palm heeft vooral last van een te vochtige potgrond. Steek ter controle even een vinger diep in de grond, deze mag zeker niet te vochtig aanvoelen.
    Verder is een plek in de volle zon, ook achter een raam niet ideaal niet als een plek vlak bij een radiator, hoewel deze de afgelopen tijd vermoedelijk niet aan gestaan zal hebben.

    Controleer ook zeker het blad grondig zowel op de boven als onderkant en de bladstelen. Deze soort is redelijk gevoelig voor wolluis el schildluis.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door schildluis — 16 augustus 2017 00:03 @ 00:03

    Top info ik zocht de naam van die platte zwarte beestjes (heb ze in verschillende variatie kleuren gezien van geel tot zwart 0.1mm t/m 3mm deze plaag heeft mijn boom voor 99% laten uitsterven ik heb het te laat opgemerkt dat de boom vol zat met die schild luizen ik dacht eerst dat het uitlopers waren (nieuwe blaadjes) en ze lopen graag over naar andere boompjes(?hoe?) Ik ga ff wat tabak halen


  • Reactie door Milou — 14 september 2017 08:08 @ 08:08

    Hoi,
    ik heb een hawaiiaanse palm (binnen) die een tijdje blijkbaar teveel water heeft gehad want het ziet er naar uit dat de stam aan het rotten is.
    Ik heb gelezen dat de stam een waterreservoir is waardoor de plant tot wel 6 weken zonder water kan.
    Maar als het inderdaad rotting is, wat zou ik hieraan kunnen doen?

    Vriendelijke groet,

    Milou


  • Reactie door lapalmeraie — 14 september 2017 08:50 @ 08:50

    Beste Milou

    Deze plant is inderdaad geen palm zoals de Nederlandse naam doet geloven maar een succulent welke zoals u aangeeft water opslaat in de stam. Hierdoor behoeft deze plant maar weinig water en is juist erg gevoelig voor een te nat substraat. Bij wortelrot en/of stamrot is het noodzaak om de plant zo snel mogelijk te verpotten naar een droger substraat waarbij u zoveel mogelijk de natte potgrond verwijderd. Cactusgrond is ideaal voor deze plant. Ik durf niet te zeggen of het ook verstandig is om de rotte delen weg te snijden. Zelf heb ik de plant niet in de collectie en vind specifiek over de behandeling tegen stamrot ook niet direct iets terug. Persoonlijk zou ik het laten bij het verpotten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Ellen — 18 september 2017 17:48 @ 17:48

    Hallo, kunnen jullie advies geven omdat de 3 langste stelen (grote bladeren) geel worden.
    Waar komt dit door en liever wil ik weten wat ik er nog aan kan doen. Het was een dure plant toen we hem kochten. Dus ook el minstens 2met er hoog

    Ik hoor graag van jullie advies.
    Alvast hartelijk dank.
    Groetjes Ellen


  • Reactie door lapalmeraie — 19 september 2017 07:21 @ 07:21

    Beste Ellen

    Ik heb hiermee helaas onvoldoende informatie om te helpen.
    Om welke palmsoort gaat het juist? Hoe wordt deze verzorgd? Wat is de standplaats? Binnen/buiten? Volle grond/pot?

    Een foto is ook altijd handig.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door irmgard — 18 oktober 2017 14:46 @ 14:46

    Ik heb een kokospalm en een blad is bruin.
    Wat kan de oorzaak zijn?
    De standplaats is licht uit de tocht en niet direct in de zon.
    Ik geef regelmatig water. Kan te droge lucht een oorzaak zijn?
    vriendelijke groet
    Irmgard


  • Reactie door lapalmeraie — 18 oktober 2017 17:25 @ 17:25

    Beste Irmgard

    Inderdaad. Deze palm is helaas helemaal niet geschikt om te houden als kamerplant. De lucht is binnenshuis te droog en bovendien heeft hij veel meer ruimte nodig voor de wortels dan we in een pot kunnen bieden. Het is dan ook heel normaal dat hij na een aantal maanden plots volledig wegkwijnt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door D. — 13 februari 2018 09:48 @ 09:48

    Beste,

    ik heb sinds verleden zomer (nu een 8-tal maanden dus) een Kentia palm in huis. Hij is anderhalve meter hoog ongeveer en zit in een pot met waterreservoir. Nog geen problemen mee gehad, maar plots is er één van de palmstammen waar alle stengels 1 voor 1 geel worden (niet enkel de onderste, maar ook lange stengels), en dit tot het blad ook geel/bruin en verdord is, waardoor ik de stengel moet afknippen. Uiteindelijk ziet het er naar uit dat er geen enkele stengel aan deze stam nog goed is. Moet ik alles verder afknippen? De andere 4 stammen zijn voorlopig gespaard gebleven, maar ik ben bang dat het zich verder gaat zetten. Enig idee wat de oorzaak kan zijn?

    Mvg,
    D.


  • Reactie door lapalmeraie — 13 februari 2018 16:34 @ 16:34

    Beste D

    Plots een verkeerde verzorging lijkt me weinig aannemelijk na 8 maanden. Te veel water ook niet aangezien de palm op semi-hydrocultuur lijkt te staan en dus gewend zou moeten zijn aan een laagje water.
    Dan blijft enkel een plaag over. Deze palmen sneuvelen dikwijls door wolluis. Spintmijt is ook een kanshebber met de droge verwarmingslucht. Inspecteer dus zeker grondig alle delen om te voorkomen dat het zich nog verder verspreidt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jordy — 22 april 2018 19:37 @ 19:37

    Mijn Palm die op het balkon staat heeft een witachtig goedje op de stengel van de bladeren. Hij groeit slecht en de bladeren gaan kapot. Is dit schimmel? Kan ik er nog wat aan doen?

    Groeten,

    Jordy Lemstra


  • Reactie door lapalmeraie — 24 april 2018 06:33 @ 06:33

    Beste Jordy

    Het zou goed zijn om iets meer te vertellen over de palm. Om welke soort gaat het? Hoe lang staat deze al op het balkon en waar (of beter hoe koud is het daar geworden)? Welke verzorging kreeg de palm en vertonen alle bladeren dit witte goedje of enkel de nieuwste.

    Stuur gerust ook enkele foto’s.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Lesley — 30 april 2018 09:22 @ 09:22

    Goede morgen,

    Ik heb jaren op een appartement gezeten met een terras en daar een Palm gehad, nu heb ik een tuin en heb ik mijn Palm in de volle grond gezet.
    Nu is hij helemaal bruin aan het worden buiten het middelste gedeelte. :-(
    Help, wat kan ik hieraan doen?

    Mvg,

    Lesley


  • Reactie door lapalmeraie — 30 april 2018 13:30 @ 13:30

    Beste Lesley

    Alles hangt er natuurlijk een beetje van af om welke soort het gaat en wanneer u deze in de volle grond hebt gezet. Stuur gerust ook enkele foto’s als u de soort zelf niet weet.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Marcel — 10 mei 2018 12:19 @ 12:19

    Hi,
    Ik heb vorig jaar een huis gekocht bij Valencia (Spanje) met in de tuin een prachtige dadelpalm.
    Hiervan gaan echter de bladeren/takken de laatste tijd een voor een los aan de stam/kroon (die overigens direct aan de grond zit). De aanhechting van blad aan kroon wordt rot.
    Er zijn overigens veel witte holle korreltjes ter grootte van paar mm op de aanhechting van de bladeren, of die er iets mee te maken hebben weet ik niet.
    Hier is geen vorst, matig droog (vorig jaar erg droog) maar palm krijgt af en aan water. De zijde waar meeste bladeren uitvallen staat vaak sterke wind op.
    Is dit een ziekte of slecht onderhoud? Ik heb wel foto’s van palm en korreltjes

    Groet
    Marcel


  • Reactie door lapalmeraie — 14 mei 2018 16:00 @ 16:00

    Beste Marcel

    In Spanje zou dat heel goed kunnen komen door de rode palmkever of Picudo rojo zoals ze die lokaal noemen. In dit artikel worden ze slechts kort aangehaald maar elders op de site vindt u een zeer uitgebreid artikel met de symptomen en mogelijke behandelingen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Co van de Scheur — 5 juni 2018 14:49 @ 14:49

    Ik heb een Chamaerops Humilis.
    Vandaag constateerde ik, dat in nieuw gevormde stelen halverwege een roestplek is ontstaan, en daar afbreekt. wat kan dit zijn en moet ik de palm behandelen, en met wat voor product.

    Deze palm is 3 jaar oud en dit is de eerste keer.
    Graag uw advies.


  • Reactie door lapalmeraie — 5 juni 2018 16:47 @ 16:47

    Beste Cor

    Dat lijkt me vorstschade. Heeft de palm buiten gestaan deze winter? Wanneer de palm te veel vorst en/of vocht krijgt of verkeerd wordt beschermd kan er speerrot optreden. Het lijkt me dat de palm daar nu net aan ontkomen is. De droge plek op het blad zit vermoedelijk precies op één lijn en vormt dus een plek wanneer het blad samengevouwen zou zitten. Juist dat blad zit nog opgevouwen in het hart van de palm tijdens de winter op de meest kwetsbare plek.
    Nu komt u er met de schrik vanaf. De plek zal verder verdrogen en de palm verliest de bovenste bladsegmenten van dit blad maar de volgende bladeren zullen weer mooi zijn.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Filip — 9 juni 2018 09:21 @ 09:21

    Hallo Palmeraie, ben zojuist begonnen met een reddingsactie van een afgedankte oleander die troosteloos op een afvalhoop lag. De plant was uit haar pot gehaald , de kluit met wortels blootgesteld aan het zonlicht, de helft van de bladeren van de struik waren geel de andere helft dof groen maar de stengels zijn allemaal tot op zekere hoogte nog groen, ik heb de plant in een grotere pot gedaan met verse universele potgrond en rijkelijk water gegeven. Naar aanleiding van wat ik hier allemaal gelezen heb geef ik haar nu nog niet direct extra voeding maar geef haar de tijd om van de schok te bekomen. Ik zou dan in een later stadium 1 x per week water met vloeibare mest geven en zorgen dat de kluit vochtig blijft (maar niet nat). Zou dat de goede werkwijze zijn voor mijn reddingsactie ? Ik lees dat de oleander een mediterrane plant is van de maagdepalmfamilie, betekent dit dan dat ze ook als een palm kan beschouwd worden ? Mvg, Filip


  • Reactie door lapalmeraie — 11 juni 2018 06:57 @ 06:57

    Beste Filip

    Dat is een leuk projectje. Ik denk inderdaad dat uw aanpak de meeste kans op slagen heeft. De maagdenpalmfamilie staat, ondanks de misleidende naam, overigens los van echte palmen. Palmen zijn in feite eerder grasachtigen terwijl de maagdenpalmfamilie bomen en struiken en ook enkele kruidachtigen bevat.

    De Oleander is overigens best sterk dus ik heb er goede hoop in dat het zal lukken.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Martien van Hassel — 22 juli 2018 08:26 @ 08:26

    Hallo Palmerai,

    We hebben in de volle grond 2 Trachycarpus palmen.

    Het probleem;

    Na de winter heeft een palm mooie nieuw bladeren gekregen echter bij de andere zijn wel 5 nieuwe bladeren te voorschijn gekomen maar deze zijn bij lange na niet volgroeid.
    De groei van alle bladeren(de ene is verder in de groei dan de andere) staat volledig stil.
    We zijn wel water blijven geven.

    Kunt u ons vertellen hoe dit verder gaat/moet?

    Groetjes, Martien


  • Reactie door lapalmeraie — 13 augustus 2018 11:58 @ 11:58

    Beste Martien

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    In principe zie ik niet direct een reden om u zorgen te maken. De ene palm is de andere niet en de groei verloopt nu eenmaal nooit heel gelijkmatig. Zo wacht de palm niet per definitie met het aanmaken van een nieuw blad tot het vorige volledig ontwikkeld is. De 5 nieuwe bladeren zullen met de tijd alsnog wel netjes verder groeien en open vouwen. Stuur gerust enkele foto’s indien u nog twijfelt, dat maakt het altijd een stuk duidelijker.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Dierenvriend — 31 augustus 2018 20:00 @ 20:00

    Ik zie kleine zwarte puntjes op de bladeren van mijn jonge kokospalm.
    Ik vind ze heel vreemd, wat kan het zijn?


  • Reactie door lapalmeraie — 1 september 2018 12:13 @ 12:13

    Beste Dierenvriend

    Moeilijk om zo te zeggen. U herkent niets in op de foto’s van deze pagina?
    Stuur anders gerust eens wat foto’s door.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Marjolijn Sueters — 16 september 2018 16:32 @ 16:32

    Hallo, we hebben 2 palmboompjes gekregen. We hebben zelf een exotische tuin met meerdere palmen. Deze palmen echter hebben hele rafelige bladeren. Elk blad rafelt van punt tot onderaan de stengel. Is dit een aandoening/ziekte… of hoort het bij dit soort palmen? We denken zelf dat het Canarische dadelbomen zijn, omdat we die zelf ook hebben gehad maar dan zonder rafels.
    Graag hierop uw reactie


  • Reactie door lapalmeraie — 17 september 2018 05:48 @ 05:48

    Beste Marjolijn

    Ik kan me niet een aandoening bedenken die zoiets veroorzaakt. De Washingtonia heeft van nature wel een soort van draden die rommelig aan het uiteinde van het blad hangen. Stuur desnoods anders enkele foto’s zodat ik de soort eenvoudiger kan determineren.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Charlotte — 9 januari 2019 15:44 @ 15:44

    Beste La Pameraie,

    Ik ben bezorgd over onze palm die er de laatste tijd niet goed uit ziet. Gezien het een geadopteerde palm is weet ik niet precies welke soort het is; ik vermoed een dwerg dadelpalm. Hij is bijna al zijn bladeren kwijt, de weinige die overblijven zien er wat dor uit en zijn donkergroen-grijs geworden. Beestjes zie ik niet. De bovenste laag potgrond is een beetje wit geworden, maar ik weet niet of dit kalkaanslag of schimmel is. Ik heb ook een tweetal oranje-achtige vlekjes in de aarde gezien dus vermoed dat de aarde een beetje aan het schimmelen is. Ik denk dat de palm te veel water had gekregen nu het winter is, aangezien er wat stilstaand water in het bordje onder de plant stond. Daarom heb ik de palm nu even uit de pot gehaald en op een dweil gezet zodat het overtollige water weg kan. Het rare is echter dat de wortels niet zwart zijn, wat op een schimmel zou duiden, maar eerder dor…
    Heeft u enig idee wat de oorzaak is en of dit nog te redden valt? Kan compost helpen om de palm er terug bovenop te krijgen?

    Alvast heel erg bedankt!

    Vriendelijke groeten,
    Charlotte


  • Reactie door lapalmeraie — 9 januari 2019 17:23 @ 17:23

    Beste Charlotte

    Ik vermoed dat u in dit artikel uw probleem zal herkennen: http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2013/03/phoenix-roebelenii-bladeren-verdrogen/

    De witte aanslag en oranje vlekjes zijn inderdaad schimmel en wijzen op een te natte potgrond.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Charlotte — 15 januari 2019 09:51 @ 09:51

    Beste Palmeraie,

    Bedankt voor uw antwoord en het nuttige artikel! Dat is inderdaad herkenbaar.
    Ondertussen staat de palm op een koelere standplaats, hopelijk komt ze er in de lente terug door.

    Hartelijk bedankt voor uw hulp!!!
    Charlotte


  • Reactie door Laura — 22 februari 2019 15:39 @ 15:39

    Beste Palmvrienden,

    Allereerst mijn complimenten voor de fantastische website. Jullie hebben me al vaak geholpen.

    We hebben een grote bananenplant die toe was aan een nieuwe pot. Daarom hebben we hem in december verpot, en maakten toen waarschijnlijk de fout om hem te veel water te geven. Vorige week ontdekte ik dat buitenste bladeren aan het vergaan waren, waardoor ook het buitenste deel van de stam nat en pappig werd. Ik heb deze bladeren losgetrokken en de op de stam ‘geopereerd’. Er bleven namelijk natte pappige stukjes blad plakken aan de nog gezonde kern van de stam. Die heb ik weggesneden, maar toen is de oppervlakte van de stam een klein beetje beschadigd. Daar zit nu een soort wit pluis op, ik vermoed schimmel. Wat kan ik nu het beste doen? De plant staat nu erg warm, in de buurt van de radiator. We hebben een paarse ‘groeilamp’ die de groei van planten stimuleert. Hiermee proberen we hem te helpen.

    Sinds de rotte bladeren zijn weggehaald groeien de bladeren weer, maar ik maak me zorgen om die schimmel op de stam. Kan ik die weghalen of moet ik de plant met rust laten? En hoe zit het met water, pokon, warmte en het extra licht van de groeilamp? Ik begrijp dat een foto u zou helpen, hoe kan ik die opsturen?

    Met vriendelijke groet en bij voorbaat dank,
    Laura


  • Reactie door lapalmeraie — 25 februari 2019 13:30 @ 13:30

    Beste Laura

    Bedankt voor het compliment. Fijn om te horen dat de site al goed van pas kwam.

    Een foto doorsturen mag natuurlijk altijd. De witte pluis zo gewoon onschuldige schimmel kunnen zijn en mag in dat geval weggeveegd worden, het zou echter ook wolluis kunnen zijn dat een stuk hardnekkiger is en behandeld moet worden. Maar ik vermoed het eerste.
    Qua watergift moet u geven volgens “behoefte”. Omdat dit natuurlijk wat vaak is laat ik in een video zien hoe u dit kunt opvolgen. De link staat oa rechtsboven in het navigatie menu van de site.
    Meststoffen mogen vanaf nu inderdaad weer stilaan in het gietwater gemengd worden. Hierbij volgt u de instructies van de verpakking.
    Zelf werk ik overigens niet met groeilampen, enkel op een heel donkere standplaats zou ik dat nu nog steeds gebruiken maar vlak bij een raam is dat zeker niet meer nodig.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Max — 14 april 2019 13:37 @ 13:37

    Hallo ik heb hier een grote trachycarpus fortunei sstaan hij is 1 jaar terug in de vollegrond geplaatst en verkleurt blad naar licht groen geel staat op een zonnige plek maar voor het in de vollegrond stond stond hij op een schaduw plek hij heeft 1 speer bijna uitgeklapt dit jaar en die is donker groen wat is er met hem aan de hand ?


  • Reactie door lapalmeraie — 17 april 2019 05:56 @ 05:56

    Beste Max

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    Bij het aanplanten in volle grond is het normaal dat de plant zich eerst wat moet aanpassen. Bij palmen kan dat gemakkelijk een jaar duren. De bestaande bladeren kunnen daarbij lelijk worden, zeker wanneer de standplaats erg verschillend is ten op zichte van daarvoor.

    Begin zeker ook weer met bemesten zodat de vergeling niet komt door een voedingstekort.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Max — 17 april 2019 13:32 @ 13:32

    Oke welke mest is oke ik heb bio kippenmest korrel gegeve 1 handje vol mvg
    Max


  • Reactie door lapalmeraie — 17 april 2019 15:36 @ 15:36

    Beste Max

    Dat mag zeker maar een meststof met een iets hogere stikstof en kalium verhouding zijn geschikter voor palmen. Idealiter is de NPK verhouding 6-4-6.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Brandon — 26 april 2019 12:54 @ 12:54

    Ik wil nog vragen hoeveel plantenvoedding
    Kokospalmen moeten hebben.
    Ik doe nu ongeveer een en een kwart liter opgeloste plantenvoedding per week per week.
    Hoe kan ik zien dat de palm te veel heeft gehad?

    Hij kan ook gewoon verbrand zijn door de zon buiten.

    Alvast bedankt.


  • Reactie door lapalmeraie — 26 april 2019 14:10 @ 14:10

    Beste Brandon

    De juiste hoeveelheid verschilt natuurlijk van product tot product en staat altijd wel op de verpakking beschreven.
    Doorgaans is dit slechts een maatdopje per liter bijvoorbeeld en moet 1 maal per maand worden toegediend. Een kwart liter elke week lijkt me sowieso wat veel.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Gerard — 26 mei 2019 14:20 @ 14:20

    Beste palmvrienden,
    Sinds een aantal jaren hebben we 3palmen in bakken staan van ongeveer 800 l. in de winter staan ze binnen in een loods, dus vorstvrij.
    Enkele weken geleden heb ik ze weer buiten gezet , de bladeren zijn lichtgroen, maar krijgen allemaal bruine punten, de planten zien er niet florisant uit. Ik heb ze bemest met wat kalkkorrels en NPK 15-15-15. Dus ik baal er wel van dat deze planten na jaren zo triest erbij staan, Wat kan ik het beste doen om ze in betere conditie te krijgen? alvast bedankt voor uw reactie en fijn dat ik bij jullie terecht kan voor vragen over de palmen, groetjes, Gerard


  • Reactie door lapalmeraie — 27 mei 2019 06:19 @ 06:19

    Beste Gerard

    Om welke palmsoort gaat het?
    Stuur gerust ook enkele foto’s door, dat maakt het vaak een stuk duidelijker.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Gerard — 28 mei 2019 16:30 @ 16:30

    Beste Niek bedankt voor jouw snelle reactie.Groet,
    Gerard


  • Reactie door Renaat Melis — 6 augustus 2019 19:31 @ 19:31

    Beste,

    In onze tuin hebben we enorm veel last van de palmmotten. Hoe kunnen we deze efficiënt bestrijden?

    Alvast bedankt.

    Mvg,
    Renaat Melis


  • Reactie door lapalmeraie — 9 augustus 2019 15:35 @ 15:35

    Beste Renaat

    Dat is dan een tuin in Zuid Europa? Aangezien er in België en Nederland geen palmmotten voorkomen.
    Wat betreft de preventieve behandeling is dit artikel een aanrader; http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2014/09/palmmot-palmkever-bestrijden/

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Alice — 7 september 2019 11:44 @ 11:44

    Beste Gerard,
    Ik heb hier in Spanje een Washingtonia Palm en deze krijgt azn dd onderkant van de bladeren steeds spinrag. Wat is hier tegen te doen


  • Reactie door lapalmeraie — 9 september 2019 06:08 @ 06:08

    Beste Alice

    Als het niet om de natuurlijke vezels gaat is het misschien spintmijt?
    Controleer de bladeren dan zeker even grondig, ze zijn lastig met het blote oog te zien.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Brandon — 5 oktober 2019 15:59 @ 15:59

    Mijn kokospalm stond deze zomer buiten. Aan het einde van de zomer was er veel regen, dus ik heb de palm binnen gehaald. Toen kwam ik er achter dat de inmiddels kleine houten stam aan de onderkant begon te schimmelen op de plek waar een oud blad er net af was. Het lijkt dat de schimmel zich een weg naar binnen vreet in de palm, want ik neem scheurtjes en gaatjes met schimmel waar. Elke dag word het erger wat moet ik doen? Alvast bedankt!


  • Reactie door Brandon — 5 oktober 2019 16:03 @ 16:03

    O ja en het is een soort groene pluizige schimmel


  • Reactie door lapalmeraie — 5 oktober 2019 16:56 @ 16:56

    Beste Brandon

    Schimmel wijst op te veel vocht.
    De plek dus zeker zo droog mogelijk houden en eventueel ook behandelen met een fungicide.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Sanne — 10 november 2019 14:51 @ 14:51

    Beste

    Ik heb een grote Arecapalm in mijn living staan. Er zitten sinds kort op sommige bladen precies allemaal witte ‘streepjes’. Sommige bladen beginnen nu ook te verdorren/verdrogen vanaf de punten. Hoe kan ik deze nog redden? Welke behandeling is het beste en knip ik deze droog wordende bladeren er het best uit?
    Alvast bedankt
    Groetjes Sanne


  • Reactie door lapalmeraie — 12 november 2019 08:52 @ 08:52

    Beste Sanne

    Die witte streepjes en het verdrogen lijken met niet ideaal. Ik zou denken aan wolluis maar dat lijkt eerder op pluizige pissebedden. U mag eventueel altijd wat foto’s doormailen zodat ik het beter kan inschatten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Michelle — 25 november 2019 07:32 @ 07:32

    Beste,

    Een aantal maanden, bijna een jaar geleden heb ik een kokospalm gekocht. Tot zo ver ging het altijd goed.. nu beginnen de onderste bladeren volledig in te drogen / worden bruin en dit werkt zich nu al naar de derde rij bladeren. Zo jammer!! Ok hebben de bovenste bladeren last van een soort pluisjes op de onderkant (het ergste bij de splitsing vd bladeren). Ik zie overigens geen beestjes lopen, kruipen of hangen. Geen idee wat dit is…

    Zijn dit ‘kwaaltjes’ die iets met de winter te maken gebben of doen we iets fout/is er iets net de plant?

    Nu staat de verwarming weer ietsje aan, scheelt dat? De sprayen de plant meerdere keren per week en geven elke week wat water naar aanleiding van een vochtigheidsmeter in de grond. Plant heeft redelijk wat licht en is vrij van tocht.

    Kan ik deze bladeren wegknippen of zijn er andere tips die u mij kunt geven.

    Alvast bedankt!


  • Reactie door lapalmeraie — 25 november 2019 11:29 @ 11:29

    Beste Michelle

    Deze palmsoort is eigenlijk niet geschikt als kamerplant. Hij vraagt immers zeer specifieke omstandigheden (voldoende diepte voor de wortels, zeer hoge luchtvochtigheid, warmte en voldoende licht) wat helaas niet te realiseren valt. Gedurende de zomermaanden lukt het doorgaans prima, dan zijn de dagen nog lang en licht genoeg. In het najaar vormt naast het gebrek aan licht ook de zeer droge verwarmingslucht parten. Het is dan ook niet vreemd dat de plant nu ineens achteruit gaat.

    De pluisjes op de bladeren zijn eventueel ook nog eens wolluis kunnen zijn.U zou de plant kunnen behandelen maar eigenlijk is dat verloren moeite. Gelukkig kosten ze ook niet zo veel waardoor u toch leuk één seizoen hebt kunnen genieten van deze plant.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Erik — 24 december 2019 10:09 @ 10:09

    Beste la palmeraie,

    Ik heb sinds kort een trachycarpus in mijn woonkamer staan. Nu zag ik ineens zaagselvorming bij de voeten van mijn stammen en ben ik op onderzoek gegaan naar de dader. Nu heb ik al 4 larven uit de stam getrokken variërend van 2.5 tot 4 cm grootte. Ik heb er scherpe foto’s van kunnen maken kan ze hier alleen niet uploaden. Ik vind het alleen wel heel bizar dat dit gebeurd aangezien ik gewoon in nederland woon en ze hier niet voor zouden moeten komen. Ik zou wel heel graag uitsluitsel willen hebben of dit inderdaad de boosdoeners zijn.

    M.v.g erik


  • Reactie door lapalmeraie — 24 december 2019 15:30 @ 15:30

    Beste Erik

    In Nederland is de palmmot of de palmkever inderdaad nog niet gesignaleerd. De inmiddels ontvangen foto is volgens mij ook geen larve van de palmmot maar eerder van de maisstengelboorder. Ik kan het natuurlijk ook mis hebben en het zaagsel aan de voet én het feit dat u ze wel degelijk uit de stam heeft gehaald vind ik wel zorgwekkend. Ze lijken dus wel schade te berokkenen. Ik zou daarom ook aanraden om wel degelijk te behandelen met nematoden bijvoorbeeld.
    Overigens is de huiskamer geen ideale plek voor een Trachycarpus. Zij staan liever buiten op een frisse plek.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Erik — 25 december 2019 14:45 @ 14:45

    Sorry mijn fout het is geen trachycarpus maar het betreft een chrysalidocarpus (areca). Bedankt voor de tip ik hou de plant heel goed in de gaten en probeer ze er handmatig uit te werken aangezien het nog niet om een hele plaag gaat. Hoop alleen niet dat het er heel veel worden en na deze golf weer opnieuw.


  • Reactie door Eveline — 9 februari 2020 13:00 @ 13:00

    Hallo,
    Alle punten van mijn palmboom (staat het hele jaar door buiten op mijn terras, redelijk beschut)zijn geknakt.
    Die komen ook niet meer recht.
    Is hier een oorzaak voor of hoef ik me geen zorgen te maken?
    Voor de rest staat hij groen (zelfs in de winter, is winterhard) en krijgt hij ieder jaar nieuwe bladeren.
    Vraag me niet welke soort het is, want ik heb die 7 jaar geleden gekocht op Groupon…
    Alvast bedankt voor een antwoord.


  • Reactie door Marcella — 9 februari 2020 14:19 @ 14:19

    Hallo,

    Sinds kort heb ik een goudpalm . Ik ben er super blij mee. Ondanks dat ik hem elke dag besproei worden de puntjes van de blaadjes ineens zilverkleurig. Uit eindelijk het hele blad. Ik zie geen pluisjes . Het begint echt in de puntjes .
    kan iemand mij vertellen wat er aan de hand is ?

    met vriendelijke groet,

    Marcella


  • Reactie door lapalmeraie — 10 februari 2020 07:21 @ 07:21

    Beste Eveline

    Ik kan daar niet echt een zinnige uitspraak over doen zonder de palm in kwestie te zien. Stuur daarom best even enkele foto’s.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lapalmeraie — 10 februari 2020 07:26 @ 07:26

    Beste Marcella

    Zilverkleurig wijst meestal op spintmijt, controleer daar dus zeker grondig op omdat deze moeilijk met het blote oog te zien zijn.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Nina — 29 april 2020 18:00 @ 18:00

    https://ibb.co/vqjQxbW
    https://ibb.co/V9hH1Bg
    https://ibb.co/C2mj2cj

    Hoi! Allereerst super bedankt voor alle informatie hier!
    Ik heb jullie advies en hulp nodig.. mijn Palm (zie foto’s, staat in de tuin in een pot) staat er al een jaar en heeft ineens allemaal uitgedroogde bladeren. Ze zitten nog wel goed vast maar helemaal dor. Heb ik te weinig water gegeven? Hoe ga ik hier nu het best mee om?

    Dankjewel alvast! Groetjes, Nina


  • Reactie door lapalmeraie — 30 april 2020 09:14 @ 09:14

    Beste Nina

    Bedankt voor de leuke feedback!Deze Trachycarpus ziet er inderdaad niet echt goed uit. Ik vermoed dat u hem niet heeft ingepakt gedurende de winter, anders had u dat wel vermeld. Daar kunnen ze namelijk slecht tegen en dan komen ze er ook zo uit te zien.Er is dus een andere reden. Ik zie dat hij erg lange bladstelen heeft. Bij de kweker stond hij dus erg beschermd, misschien zelfs onder glas. Dan is het op zijn nieuwe standplaats, in de hoogte en blootgesteld aan de wind natuurlijk even aanpassen geblazen. Zeker in bak, die iets aan de kleine kant is en waarbij zelfs nog wat wortels bloot liggen. Als u dan ook niet consequent water geeft zodat de kluit niet uitdroogt (zeker op winderige/zonnige dagen) dan kan het blad inderdaad verdrogen. 
    Dat het blad nog vast zit is een goed teken. Trek desnoods even een streepje op de speer en de naastliggende bladsteel om de groei goed op te kunnen volgen. In deze video laat ik dat zelf ook zien: https://www.youtube.com/watch?v=x6OmRQX8YsE

    Vul de bak ook even aan met een klein laagje potgrond en blijf voldoende water geven. De grond moet steeds licht vochtig zijn. Normaal gezien zou de groei de komende maanden moeten hernemen met gezond groen blad dat ook een stuk compacter zal zijn. De bladeren die voor 2/3 lelijk zijn geworden mogen dan vlak langs de stam afgeknipt worden. Het zal al met al nog wel even duren maar na een herstel jaar en volgend jaar een goede groeispurt heeft u dan uiteindelijk alsnog een mooie palm.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Kayleigh Goovaerts — 23 mei 2020 16:56 @ 16:56

    Beste,

    Ik heb een vraagje over mijn areca.
    Ik heb deze plant net, maar de bladeren worden heel droog en de stengels hebben allemaal zwarte puntjes.
    Komt dit door insecten?

    https://ibb.co/42sFB4q


  • Reactie door lapalmeraie — 26 mei 2020 13:46 @ 13:46

    Beste Kayleigh

    Die zwarte puntjes zijn heel normaal, die heeft de stam van nature.De droge bladeren kunnen wijzen op een onaangepaste watergift, daarvoor vindt u een instructievideo op de site. Of eventueel een plaag of een te droge lucht. Vergelijk de bladeren dus zeker even met de verschillende symptomen uit dit artikel.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Kayleigh Goovaerts — 26 mei 2020 14:11 @ 14:11

    Heel erg bedankt voor je reactie.
    Wat een fantastische site is dit.
    Ik bewonder dit echt.


  • Reactie door Brandon — 23 juli 2020 08:42 @ 08:42

    Beste Niek.

    Mijn kokospalm heeft uiteindelijk een schimmelinfectie gehad. Een paar dagen geleden voelde ik aan de stam en die was zacht, het klopte niet. Niet nat, maar wel in te drukken. Ik sneed het weg, en vanbinnen waren de vezels zwart en er zat groen grijze schimmel in. Wel droog en er vloog allemaal poeder uit. Dus heb ik het weggehaald, en met heel zout water behandeld, maar ik denk niet dat het nu opgelost is. Heeft u een idee hoe ik het zou moeten oplossen, of wat ik nog kan doen? Dit kwam waarchijnlijk door die schimmel die zich vorig jaar naarbinnen vreette. Ik dach niet dat het heel veel kwaad kon, maar ik maakte me wel al wat zorgen.

    Met vriendelijke groet

    Brandon.

    De stam met een gat erin:
    https://ibb.co/XjHLCZz

    De palmboom nu:
    https://ibb.co/RHzccMJ

    vorig jaar:
    https://ibb.co/wNH1pZB


  • Reactie door lapalmeraie — 26 juli 2020 16:43 @ 16:43

    Dag Brandon

    Mijn excuses voor de late reactie, ik ben met vakantie.

    Oei, dat is niet zo best. Ik zou het behandelen met een anti-schimmel (fungicide) zoals Cuprex. Dit groene poeder breng je dan droog aan op de bewuste stukken. Niet verdunnen zoals in de handleiding beschreven aangezien je deze plekken zo droog mogelijk wilt houden. Wel opletten qua ademen en handen aangezien het spul best schadelijk is (op koper basis).

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Brandon — 27 juli 2020 16:46 @ 16:46

    Geen probleem hoor. Maar ik zag in uw speerrot artikel dat cuprex verboden is in nederland. Is er nog een alternatief? Ook waterstofperoxide mischien?


  • Reactie door lapalmeraie — 6 augustus 2020 17:23 @ 17:23

    Dag Brandon 

    Nog steeds met vakantie dus niet erg reactief… mijn excuses.

    Dat kan inderdaad, vraag anders even aan de verantwoordelijke in het tuincentrum wat ze als alternatief hebben. Opteer wel voor een fungicide op poeder basis zodat je het droog kunt toepassen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Fons van den Berg — 22 augustus 2020 18:14 @ 18:14

    Wij hebben een gek probleem met de Palm. Het is een howeapalm. Hij staat binnen en we weten niet wat we ermee aan moeten. Kan iemand mij hier helpen. De bladeren worden grijs/wit en er lijkt een soort droog zand/aarde achtige structuur los op te liggen.

    Afbeeldingen
    https://ibb.co/cySNYnB
    https://ibb.co/t4grFTP
    https://ibb.co/wSX4Ydq

    Bedankt!!


  • Reactie door lapalmeraie — 24 augustus 2020 11:37 @ 11:37

    Beste Fons

    Op foto is het altijd wat lastig om met zekerheid een conclusie te trekken. Het vaal worden van het blad kan komen door spintmijt maar het kan eventueel ook een teken zijn dat de potgrond veel te nat is. Controleer beide zaken dus, deze palmsoort is behoorlijk gevoelig voor een te natte grond.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Brandon — 28 november 2020 22:07 @ 22:07

    De wit/gele verkleuring lijkt ook best erg op zonverbranding, kan dat?


  • Reactie door lapalmeraie — 30 november 2020 12:58 @ 12:58

    Beste Brandon

    Wit/geel is vooral wanneer het blad afgestorven is en al het bladgroen al afgebroken is. De oorzaak van het doodgaan kan verschillen. Bij zonnebrand is het vooral een typische roestkleurige waas die eerst verschijnt op de delen die in de zon hebben gestaan.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Robin — 30 januari 2021 12:35 @ 12:35

    Hey,

    Dit is gebeurt op 1 nacht. ik hoop dat de foto een beetje duidelijk is.
    Wat kan hier de oorzaak van zijn?

    Groetjes

    https://ibb.co/6bFHxd1


  • Reactie door lapalmeraie — 1 februari 2021 11:06 @ 11:06

    Beste Robin

    Dus de palm was de ene dag nog mooi groen en de volgende dag ineens zo geel met gesloten doorhangend blad? Op één nacht? Dat is wel heel vreemd. De palm heeft toevallig niet buiten gestaan of koud gehad? Ik zie wel dat hij in een gesloten pot staat waardoor het vooral onderin de pot relatief vochtig kan blijven. Dat is sowieso niet ideaal. Nu zijn het ook wel de bladeren die vermoedelijk nog bij de kweker gevormd zijn die nu afsterven en dat is op zich geen ramp. Die werden immers onder optimale omstandigheden gevormd en de palm moet zich nu aanpassen. Zolang het nieuwe blad nog gezond blijft is er niet direct reden tot paniek. Wel zou ik hem naar een geschiktere pot overzetten zodat de grond zeker niet te nat blijft.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Bianca — 25 februari 2021 20:21 @ 20:21

    Hoi,

    Ik heb mijn palm nu ongeveer 2 weken in huis. Hij zakt nu helaas helemaal naar 1 kant en sommige bladeren worden zwart. Help!!! Ik geef hem 2x per week water en controleer dit met een vochtmeter. Een paar keer per week besproei ik hem. Wat doe ik fout???
    https://ibb.co/rHMWxJC
    https://ibb.co/d73RFk1

    Alvast bedankt!!!
    Mvg bianca


  • Reactie door lapalmeraie — 26 februari 2021 11:53 @ 11:53

    Beste Bianca

    Hij ziet er eigenlijk prima uit hoor. Het is normaal dat ze de in de eerste periode na aanschaf een kleine terugval hebben, dit komt door de aanpassingen, transport etc. Uiteindelijk stond hij bij de kweker in optimale omstandigheden het is dus niet abnormaal dat er enkele oudere bladeren van onderen sneuvelen. Deze mag u gewoon afknippen. Het doorhangen zou eventueel kunnen komen door een iets te donkere standplaats. Hierdoor gaat de plant op zoek naar licht en kan wat gaan doorhangen. Iets lichter zetten of gewoon regelmatig een slag draaien is een oplossing.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Bianca — 10 maart 2021 12:38 @ 12:38

    Beste la palmeraie,

    Bedankt voor uw reactie. Helaas blijft hij achteruit gaan. Er komen steeds meer uitgedroogde zwarte bladeren bij. Ik ben bang dat het met het water geven fout gaat. Ik heb alleen geen idee of het te veel of te weinig is. Op de site waar ik hem gekocht heb staat 1x per week maar volgens mij is dit veel te weinig. Ik check hem nu iedere dag met een vochtmeter en probeer hem op moist te houden. Hij zit nog in zijn kwekerspot in een plastic sierpot en er loopt nooit water uit.
    Overigens staat hij inderdaad niet echt in het licht, daar is geen mogelijk voor. Zou dit het ook kunnen zijn?
    https://ibb.co/6PfW6xZ

    Wederom alvast bedankt!!!
    Mvg bianca


  • Reactie door lapalmeraie — 10 maart 2021 12:51 @ 12:51

    Beste Bianca

    Dat zou zeker kunnen hoor. Het is onzin om te stellen hoe vaak er water gegeven moet worden. Elke plant is anders, elke standplaats is anders, elk seizoen is anders. Door de regel is het beter iets te weinig dan teveel. Om mijn site vindt u een video waarin ik laat zien hoe u water kunt geven volgens de behoefte van de plant.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Swen Geerlings — 31 maart 2021 19:35 @ 19:35

    Hallo allemaal,
    Mij viel vandaag op dat er allemaal hele kleine gaatjes in de bladeren zitten van mijn palmboom. (Zie foto)
    Weet iemand wat dit is? Kan er niets over vinden.
    Alvast bedankt!! En groetjes Swen

    https://ibb.co/PhPVG1s


  • Reactie door lapalmeraie — 1 april 2021 13:48 @ 13:48

    Beste Swen

    Dat is niets om u zorgen over te maken hoor. Gelukkig hebben palmen buiten eigenlijk niet veel problemen qua plagen of ongedierte. Zo te zien is dit één van de onderste bladeren die inmiddels al heel wat weerselementen zal hebben doorstaan. Terwijl er in het hart nieuwe bladeren gevormd worden, sterven de oudste langzaam aan af. Deze spleetjes kunnen daar de eerste tekenen van zijn.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Swen Geerlings — 1 april 2021 15:38 @ 15:38

    Hoi La Palmeraie! Dank je wel voor de snelle reactie!! En geruststellende reactie!!! Dit zit alleen niet alleen in de onderste bladeren, eigenlijk allemaal. Behalve de nieuwe punten. Hoop dat ik me voor niets zorgen maak. Hij staat wel in de grond in weer en wind.

    In ieder geval bedankt voor de reactie!!!

    https://ibb.co/TwwFL0N


  • Reactie door lapalmeraie — 1 april 2021 16:46 @ 16:46

    Beste Swen

    Die ziet er prima uit hoor. Maar door de wat onbeschutte plek is het logisch dat het blad niet haarfijn blijft maar dat is in de natuur ook gewoon zo hoor.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Swen Geerlings — 1 april 2021 17:58 @ 17:58

    Hartelijk dank voor jullie reactie!!! Alweer!!

    Groetjes Swen


  • Reactie door Cynthia — 2 april 2021 15:47 @ 15:47

    Hay!
    Ik heb een areca palm met verdroogde bladeren gered van de kliko.
    Ik heb er nieuwe aarde in gedaan en licht vochtig gemaakt.
    Mijn vraag is of ik de palm kan en mag kortwieken om de dode bladeren eruit te halen?
    Groetjes!


  • Reactie door lapalmeraie — 2 april 2021 16:42 @ 16:42

    Beste Cynthia

    Opgedroogde bladeren mogen vlak langs de stam afgeknipt worden. Probeer zeker ook voorzichtig aan de speer van elk stammetje te trekken; dat is het nog samen gevouwen blad in de kern van de stam. Als deze ook droog is en zonder moeite loskomt dan is dat stammetje verloren en kan het verwijderd worden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jozef — 18 april 2021 11:41 @ 11:41

    Hallo !

    We hebben vorige week volgende schade aan onze palmen (trachycarpus fortunei) vastgesteld: langwerpige perforaties met bruine randen op alle bladeren behalve de speer (zie foto’s).
    Wat kan dit zijn en hoe kunnen we het behandelen?
    De palmen staan al 5 jaar in open grond.
    Dank bij voorbaat voor alle info en hulp.
    Vriendelijke groeten.

    Jozef Wauters

    https://ibb.co/6mtPyRH

    https://ibb.co/Sd9sR6R


  • Reactie door lapalmeraie — 19 april 2021 08:43 @ 08:43

    Beste Jozef

    Dat is vrij typische winterschade, het blad is door de relatief koude winter kapot gevroren. Normaal gezien was het niet koud genoeg voor meer schade voor een gezonde Trachycarpus in volle grond en dus zal de schade beperkt blijven tot deze bladeren. Die mogen gesnoeid worden en de groei zal eerdaags ook wel weer hervatten met nieuw gezond blad.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Thony — 27 juni 2021 07:36 @ 07:36

    Wij hebben al meer dan 20 jaar een palm op hydrocultuur in de huiskamer. Hij deed het fantastisch. Het afgelopen jaar komen nieuwe bladeren verminkt uit. Het lijkt wel alsof er iets de bladeren eet of dat er rot optreedt. Maar wij kunnen niet ontdekken wat het is. We hebben al geëxperimenteerd met water geven. Dat helpt toe nu toe niet. Als de bladeren eenmaal uitgekomen zijn ‘rot’ het niet verder. Iemand enig idee wat er mis kan zijn?

    https://ibb.co/4fZWDp6
    https://ibb.co/4gHKjDX


  • Reactie door Thony — 27 juni 2021 07:39 @ 07:39

    Ik heb in mijn vorige bericht wellicht de verkeerde insluitcodes gebruikt.

    https://ibb.co/4fZWDp6
    https://ibb.co/4gHKjDX


  • Reactie door lapalmeraie — 28 juni 2021 10:11 @ 10:11

    Beste Thony

    Dat is inderdaad merkwaardig. De watergift lijkt me weinig logisch als oorzaak, bij hydrocultuur staat de plant immers permanent met zijn wortels in het water (en wordt ook specifiek hiertoe opgekweekt). Wanneer er dus altijd wat water in de pot zit kan er op dat vlak eigenlijk niets mis gaan. Ik zie echter ook niet direct een logische verklaring voor het gehavende nieuwe blad. Palmen hebben maar last van een handje vol plagen waarbij het blad eigenlijk zelden tot nooit wordt aangevreten. Het lichtgele afgebroken deel, met bruine rand, lijkt op rot. Dat zie je wanneer palmen te nat/koud staan. Maar die pistes gaan bij u in de huiskamer en met de hydrocultuur niet op. Een soort van verstopping in de kern van de palm kan ook wel eens optreden. Dat zou eventueel een oorzaak kunnen zijn. Ik zie hier ook wel weer nieuwe gezonde speren klaar zitten, schuin onder die bruine rand. Die lijken mij wel gezond. Ik vermoed dan ook dat de palm hier vanzelf wel weer overheen groeit.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Thony — 28 juni 2021 17:33 @ 17:33

    Dank je wel voor dit snelle en enigszins geruststellende antwoord. We houden het goed in de gaten. Wij zouden het betreuren als ie na zo’n lange tijd de geest zou geven.

    Trouwens mijn complimenten voor de vele informatie op de website. Ik heb het direct als favourite in mijn browser vastgelegd.

    Met vriendelijke groet,
    Thony


  • Reactie door lapalmeraie — 29 juni 2021 08:38 @ 08:38

    Dag Thony

    Leuk om te horen, bedankt!

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door A. de Groot — 9 juli 2021 14:38 @ 14:38

    Goedemiddag,

    Ik heb een vraagje, ik heb een kleine palm in pot staan, een jaar geleden gekocht, heeft met pot en al van de winter in de grond gestaan om hem tegen kou te beschermen.
    Nu doet hij het al een paar maanden erg slecht. Eerst begon het blad steeds lichter te kleuren, naar geel, daarna werden sommige bladeren bronskleur, en nu zijn er div. afgestorven.
    Er zitten ook donkere plekken op het blad.

    Ik heb inmiddels palmvoeding gegeven.
    Maar zie dat er in het midden wit pluizige poeder achtig op het blad zit. Elk nieuw blad dat zich ontwikkeld is het meest wit. Je kan het er een beetje afhalen.
    Nu heb ik een middel voor meeldauw geprobeerd ‘luxan spuitzwavel’, maar ik krijg het niet weg.

    Ik zou graag advies willen ontvangen.

    Mvg,
    Alicia


  • Reactie door lapalmeraie — 9 juli 2021 18:15 @ 18:15

    Beste Alicia

    Deze Chamaerops humilis heeft duidelijk te koud en nat overwinterd. Zo te zien is het maar net goed gegaan. Dat bewijzen die gele strepen over de hele breedte van het blad. Deze palm kan onder optimale omstandigheden -12°C verdragen maar dat is in volle grond en droog. In pot en blootgesteld aan de neerslag is dat makkelijk de helft. Afgelopen winter is het op de meeste plekken kouder geweest… het is beter om de palm te beschermen zoals ik beschrijf in het artikel over dit onderwerp.
    De witte « aanslag » is overigens geen ziekte maar slechts de natuurlijke vezels die deze palm kenmerkt. Geef hem nu gewoon een lekker zonnige en warme plek met wat beschutting tegen de meeste regen zodat de grond niet te nat blijft en dan groeit hij er vanzelf overheen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Charlotte — 1 augustus 2021 12:58 @ 12:58

    Beste La Palmeraie,

    Recentelijk heb ik een mooie Licuala Grandis aangeschaf. Na bezorging van de plant bleken enkele van de bladeren allemaal gele vlekjes/ stippen te hebben.Ik kan hier online vrij weinig over vinden. Is dit iets waar ik mij zorgen om moet maken? Alvast hartelijk dank voor de hulp!

    Groeten, Charlotte

    https://ibb.co/VJmHQjL
    https://ibb.co/C6xXCk4


  • Reactie door lapalmeraie — 11 augustus 2021 08:01 @ 08:01

    Beste Charlotte

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    Deze prachtige palmsoort komt niet voor niets maar weinig voor. Hij is heel moeilijk mooi te houden omdat hij zeer specifieke omstandigheden nodig heeft. Met name de hoge temperatuur in combinatie met een hoge luchtvochtigheid is erg lastig te realiseren. Volgens mij zijn de gele punten dan ook het resultaat van een te lage luchtvochtigheid, blijkbaar dus al bij de verkoper.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Charlotte — 13 augustus 2021 11:37 @ 11:37

    Beste Palmeraie, dan ga ik hier alert op zijn. Hartelijk dank voor het meekijken!
    Met vriendelijke groet, Charlotte


  • Reactie door Annemarie — 19 oktober 2021 14:55 @ 14:55

    Mijn palmbladeren zijn vanonder en bovenop bedekt met witte vlokjes, lijkt net sneeuw! Ik heb al van alles geprobeerd , insecticide, mengsel groene zeep met azijn en spiritus, maar niets helpt! Nu alle bladeren verwijderd!
    Het is een cica mini palm!
    Wat kan ik doen?


  • Reactie door lapalmeraie — 20 oktober 2021 09:53 @ 09:53

    Beste Annemarie

    Dat klinkt als wolluis en dat kan inderdaad zeer hardnekkig zijn. Normaal werkt een insecticide wel maar daarbij is het uiteraard wel belangrijk dat u er eentje gebruikt die specifiek tegen de wolluis werkt. Ook is meermaals behandelen vaak noodzakelijk om alle volgende generaties, die doorgaans beschermd zijn tegen stoffen van buitenaf, ook aan te pakken.
    Zonder blad is het probleem vermoedelijk een stuk verminderd maar behandel toch voor de zekerheid het stammetje zodat er daar geen kiemen blijven zitten. Een Cycas zonder blad kan in principe wel weer uitlopen maar dat kan 1 à 2 jaar duren…

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door S. — 30 januari 2022 01:28 @ 01:28

    https://ibb.co/F8nFBG3

    Mijn plant heeft grote bruine punten maar ook bruine vlekken op het blad sinds ik hem kocht. Hij staat in de slaapkamer doos het is hier kouder maar toch, is dat het of toch watergift?


  • Reactie door lapalmeraie — 31 januari 2022 09:21 @ 09:21

    Beste S.

    In de slaapkamer zal de luchtvochtigheid wel hoog genoeg zijn. Aangezien de temperatuur er wel wat lager is moet de watergift ook een stuk verminderd worden. Doorgaans hebben we toch de neiging om ze veel te nat te houden. Geef enkel water volgens behoefte, zoals ik in de video laat zien om de site.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Thony — 29 mei 2022 09:21 @ 09:21

    Nogmaals dank voor het antwoord op mijn vraag van vorig jaar 27 juni 2021. Hoewel ik wat sceptisch was over het advies “afwachten de palm groeit er wel overheen” blijkt dat nu een jaar later het eerste blad helemaal onbeschadigd uitkomt. Weet u overigens wat voor palm het betreft? Ik dacht zelf een Phoenix-achtige. Ik kan het na 30 jaar helaas niet meer vragen aan de verkoper want die bestaat al lang niet meer.

    https://ibb.co/C87CsGN


  • Reactie door lapalmeraie — 30 mei 2022 08:26 @ 08:26

    Beste Thony

    Wat leuk om te horen. Het betreft geen Phoenix-achtige maar een prachtige Howea forsteriana ofwel Kentiapalm in de volksmond. Ze worden veel vaker met meerdere in één pot aangeboden waardoor ze er doorgaans iets anders uit zien maar van nature groeien ze wel degelijk solitair. In warmere landen, zoals bv Spanje zie je ze overigens wel veel vaker als solitair.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door J van slooten — 11 december 2022 08:07 @ 08:07

    Uit de palm pot komt roodachtig water .
    Wat kan ik daar aan doen


  • Reactie door lapalmeraie — 12 december 2022 09:17 @ 09:17

    Beste J van slooten

    Dat kan ik niet direct linken aan een gekend probleem met de palm. Zijn het niet de hydrokorrels onderin de pot die de kleur afgeven? Of de pot zelf?
    Verwijder de palm anders voorzichtig eens uit de pot om de kluit te bekijken en onderin de pot te kunnen kijken.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Kitty — 12 maart 2023 13:00 @ 13:00

    Hoi,

    Gisteren onze Trachycarpus uit zijn winterjas gehaald en nu is die helemaal bruin, zit die onder de zwarte stippen en witte schimmel. De speer zit nog goed vast, maar is helemaal zwart. Is mijn palm nog te redden? We hebben hem nog maar van vorige zomer. En als hij nog te redden is, hoe kunnen we dit volgende winter voorkomen? Hij staat in de volle grond.

    Alvast bedankt!

    https://ibb.co/5hwKrJY
    https://ibb.co/7KSN6ZV


  • Reactie door lapalmeraie — 12 maart 2023 13:30 @ 13:30

    Beste Kitty

    Dat is geen Trachycarpus maar een Washingtonia robusta. Die kunnen veel minder vorst verdragen dan de eerstgenoemde. Onder optimale omstandigheden -6°C. Dat geldt dus niet voor een net aangeplant jong exemplaar. Zonder extra bijverwarmen was het met de temperaturen die we de afgelopen maanden hebben gehad dus eigenlijk onmogelijk om deze palmsoort de winter door te loodsen.
    Dit gezegd zijnde, het is nooit goed om een palm zo’n lange periode ingepakt te laten staan. De bescherming mag enkel aangebracht worden vlak voor de koudegolf en moet nadien direct weer verwijderd worden. Oók wanneer er zogenaamd ademende materialen gebruikt worden. Een Trachycarpus had zelfs helemaal niet beschermd moeten worden, die worden daar bij zulke milde winters alleen maar lelijker van.

    Het is nu even afwachten wat uw palm zal doen. Met een beetje geluk groeit de speer straks toch weer verder en komt hij er vanaf met enkel het verlies van al het huidige blad. Dat zal pas duidelijk worden als het ietsje warmer wordt en de groei weer herneemt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Wendy Holierook — 21 april 2023 14:58 @ 14:58

    Wij hebben sinds vorige week een grote palm, deze hebben wij van iemand overgenomen.hij stond daar in de volle grond en wij hebben hem in een zeer grote wijnvat staan. Nu is mijn vraag hoe wij kunnen zien of hij zich goed voelt. Hij heeft speciale voeding en grond erbij gekregen. Maar de verhuizing zal een behoorlijke impact hebben. Hoe veel water moeten wij hem geven?


  • Reactie door lapalmeraie — 21 april 2023 16:02 @ 16:02

    Beste Wendy Holierook

    Het hangt er natuurlijk een beetje vanaf om welke palmsoort het gaat maar ik vermoed een Trachycarpus. Verder is de grootte van belang. Jongere palmen kunnen vrij goed tegen zo’n operatie terwijl grotere jongens, die al veel langer stonden aangeplant, toch echt wel afzien van zo’n verhuis. De kans op terugval is heel reëel en vrijwel onvermijdelijk. Daarbij is het dus even één jaartje aankijken tegen een palm die niet gelukkig lijkt én het moeten aanhoren van elke bezoeker “oh, die palmboom is dood…”. 

    Op mijn website kunt u diverse artikels terugvinden die een antwoord geven op uw vragen.
    Zo is er een speciaal artikel over het verhuizen van een palmboom en de verzorging daarbij.
    Een artikel over hoe de watergift ingeschat kan worden.
    En een artikel, met video, hoe gekeken kan worden of de palmboom inderdaad nog in leven is.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Steffie — 6 juli 2023 16:04 @ 16:04

    Hallo,

    Ik vroeg me af of iemand weet wat er mis is met onze palmboom. Sinds dit voorjaar zijn de bladeren ineen heel veel kleiner en kaal in het midden met gaatjes erin. Ze lijken vergroeid te zijn en zijn kronkelig.
    Wat kan ik doen om dit te verhelpen?
    Zie foto’s.
    Alvast bedankt
    Groet Steffie

    https://ibb.co/47p7YgZ
    https://ibb.co/9Nm62Wj
    https://ibb.co/YcQyk7N


  • Reactie door lapalmeraie — 7 juli 2023 10:47 @ 10:47

    Beste Steffie

    Dit lijkt mij een gevolg van winterschade. Tijdens de winter zat dit blad nog samengevouwen (het blad heet in dat stadium nog “speer”) in het hart van de palm. Door een te vochtige overwintering kan er speerrot optreden. Wanneer dit doorzet kan de speer er zo worden uitgetrokken en blijft er een gapend gat over. De vraag is dan vooral of de palm nog nieuwe bladeren zal vormen. In dit geval ging het nèt goed en bleef de speerrot beperkt tot een deel van het blad. Het blad wordt dan gewoon verder gevormd, maar die rotte plek verdroogt en vormt een gat. Die zit bij het uitvouwen natuurlijk om één mooie lijn en het bovenste stuk van het blad sterft ook vrij snel af wegens een onderbreken structuur. Normaal gezien zullen de volgende bladeren wel weer normaal zijn. Het is wel verstandig om na te gaan wat er mogelijks afgelopen winter niet ideaal was en komende winters beter kan.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.