Zaaihandleiding voor Cycas en Dioon

mei 21st, 2009 · 19 Comments

Printvriendelijke versie

Zaden


Voor het behalen van goede kiemresultaten is de versheid van het zaad het voornaamste. Zaden die niet onmiddellijk gezaaid worden bewaar je het best in de koelkast.

Cycas- en Dioonzaden hebben een heel harde schil. Je kunt deze zaden proberen te kraken m.b.v. een bankschroef. Het risico om het hele zaad te beschadigen is echter behoorlijk en daarom wordt deze methode niet aangeraden. Je kunt er ook voor kiezen om het uiteinde van het zaad licht te vijlen (scarificatie) zodat het water beter kan doordringen in de schil. Maar ook deze techniek is zeker niet noodzakelijk!

Cycas revoluta 001

Zaden weken

Het is aangeraden om voor het zaaien de zaden eerst 24 tot 48 uur te laten weken in water met een temperatuur van 32 tot 34°C. Dit zal de harde zaadschil zachter maken en de kieming doen versnellen. Hiervoor vul je een beker met lauw water. Nadat je de zaden in de beker hebt gedaan pak je de beker in met aluminiumfolie. Zo blijft het geheel goed op temperatuur. De ingepakte beker zet je vervolgens op een radiator. Een thermosfles is natuurlijk ook geschikt. Het water moet elke 12 uur ververst worden. Zaden die hierna nog drijven of ‘rammelen’ als je ermee schud kun je verwijderen. Deze zullen niet kiemen.

ZaaienCycas revoluta 03
Neem een pot en vul deze met een laagje DCM® zaai en stekgrond. Daarna legt u de zaden bovenop de zaaigrond. De twee uiteinden moeten op horizontale lijn komen te liggen. Daarna matig water geven. De aarde moet vochtig zijn maar zeker niet te nat anders zou het schimmelen. Je kunt de pot afdekken met aluminiumfolie. Dit houdt het vocht langer vast zodat je niet vaak water hoeft te geven. Controleer wel regelmatig of de grond nog vochtig genoeg is. Indien er toch schimmelvorming optreedt, kun je dit voorzichtig verwijderen. Verwijder eventueel het beschimmelde zaad om verdere verspreiding te voorkomen.Verlucht in dat geval de zaaipot wat vaker.

Tip: Je kunt ook meerdere zaden in één grote pot zaaien. Zo bespaar je plaats en kostbare zaai en stekgrond. Bovendien volstaat in dit stadium een klein laagje potgrond!

Kieming Cycas revoluta:
Cycas revoluta 200905112 Cycas revoluta 200905111
Kieming Dioon edule ‘Rio verde’:
Dioone 20090307 Dioon edule Rio verde 20090516


Kieming

Dioon edule Rio verde 1
Zet de pot vervolgens weg op een warm plekje (25-35°C). De radiator is de ideale plaats hiervoor, of een (mini) serre in de zomer. De zaden hebben in dit stadium nog geen licht nodig. De kiemtijd verschilt van soort tot soort maar kan relatief kort zijn; bij de Cycas bv. is een kieming na enkele dagen geen uitzondering. Maar verlies zeker niet te snel het geduld. Soms komt het succes wat later. Zorg ervoor dat gedurende deze tijd de aarde voldoende vochtig blijft.

Dioon edule 2009032009s

Verplanten

Zodra het zaad gekiemd is en de wortel zijn weg zoekt naar beneden, is het tijd op het zaad te verpotten. Neem een pot met voldoende diepte (min. 18cm!). Natuurlijk gebruik je een pot met bodemgaten voor een goede afwatering. Gebruik potgrond van een goed merk (DCM®). Je kunt 20% perlite met de grond mengen. Ook koemestkorrels mag je bij het verplanten met de grond mengen. Met mest mag je nooit overdrijven. Zeker niet met kunstmest! Meng nooit roze of blauwe korrels met de grond tijdens het verplanten, anders verbrand je de wortels. De palmvaren mag opnieuw verplant worden als er meerdere wortels langs de bodemgaten van de plantpot eruit komen. Palmvarens groeien echter zeer langzaam. Deze pot zal dus voorlopig zeker volstaan.

Groei Dioon edule:
dioonedule010805dioonedule011005dioonedulevarpalmasola20080805
Bron foto’s: Paul

Bemesting

Geef de plant in het voorjaar en tijdens de zomer (groeiseizoen) voldoende mest. In de winter heeft dit weinig zin. Organische meststoffen zoals koemestkorrels zijn prima als bemesting voor palmen. De plant zal aanzienlijk sneller groeien als je mest toedient. Kijk uit met kunstmest! Respecteer in ieder geval de voorgeschreven doseringen!

Uitplanten

Plaats de palmvaren in de halfschaduw en vermijd in ieder geval de felle middagzon. Omdat palmvarens onvoldoende winterhard zijn laat je ze het best binnen overwinteren.

© La Palmeraie



rarepalmseeds.com - palm seeds, cycad seeds, banana seeds

19 reacties »

  • Reactie door Jungle — 25 mei 2009 10:16 @ 10:16

    Ik heb ergens gelezen dat het ongeveer 1 jaar duurt eer het zaad rijp is en dat je dit kunt testen door ze te weken in water: degene die zinken zijn rijp en mag je zaaien, met degene die blijven drijven wacht je beter nog wat.
    Is dat ook jouw ervaring?


  • Reactie door lapalmeraie — 25 mei 2009 10:51 @ 10:51

    Zoals vermeld onder het stukje “zaden weken” zul je zien dat na 2 dagen enkele zaden nog drijven (en rammelen). Deze mag je gerust weggooien want het binnenste deel van het zaad is dan verdroogd. Ik denk niet dat het zaad eenmaal geoogst nog verder rijpt. Dat zou m.i. niet logisch zijn. Misschien bedoelde ze dat het rijpen aan de plant tot 1 jaar kan duren?
    In ieder geval heb ik van een heel pak Dioon zaden maar weinig effectief kunnen gebruiken. Diegene die overbleven zijn dan weer wel bijna allemaal gekiemd (en ook alweer verkocht :D ).
    Uit ervaring kan ik je wel meegeven dat ze enkel goed kiemen als ze warm en vochtig staan. Afdekken is dus de boodschap. Raar maar waar; hoe beter de grond schimmelt hoe beter ze lijken te kiemen…
    Succes!


  • Reactie door albertenmarijke — 17 januari 2011 15:12 @ 15:12

    Hoi

    voor je plezier

    gr


  • Reactie door rita — 6 maart 2011 20:31 @ 20:31

    hallo
    ik heb ook 1 zaad dat kiemt
    moet ik dat verpotten met dat dingetje omhoog of met dat dingetje naar onder
    alvast bedankt


  • Reactie door lapalmeraie — 7 maart 2011 10:49 @ 10:49

    Beste Rita

    Leuk dat het gelukt is.
    Het zaadje mag plat op de aarde gelegd worden met het groene worteltje opzij.
    Dit groeit vervolgens naar beneden opzoek naar voedingsstoffen e.d.
    Hieruit zal na enige tijd ook het eerste blad gevormd worden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door marc de bruin — 13 februari 2012 00:22 @ 00:22

    wat kan ik na de winter doen want een aantal van mijn palm varens zijn bevangen door de vorst end wit uitgeslagen .

    hier bij vraag ik informatie over deze palm varens die ik nog buiten heb staan


  • Reactie door lapalmeraie — 13 februari 2012 10:39 @ 10:39

    Beste Marc

    Dat klinkt niet zo goed. De meeste palmvarens kunnen maar een klein beetje vorst hebben en zijn zeker niet bestand tegen de temperaturen die we de afgelopen weken gekend hebben. Het blad lijkt me sowieso verloren, dat kan in het voorjaar dan ook weggesnoeid worden.
    Vervolgens kunt u enkel nog maar hoopvol afwachten of ze opnieuw zullen uitlopen. Dit kan wel een poosje duren dus geef niet te snel op.
    Een palmvaren flusht (uitrollen van de nieuwe bladkroon) immers maar één keer in de één à twee jaar.

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door john jongen — 6 november 2013 14:37 @ 14:37

    hallo ik ben john Ik wilde iets vragen ,ik heb een palmeraie al 23 jaar en er komen kleine plantjes aan de voet van de stam kun je deze verplanten. Heb dit al eens geprobeerd zonder succes . heeft iemand een tip voor mij dank u.


  • Reactie door lapalmeraie — 6 november 2013 16:49 @ 16:49

    Beste John

    Ik veronderstel dat u het over een palmvaren heeft?
    Die uitlopers kunnen zeker afgestoken worden mits ze voldoende eigen wortels hebben. Misschien lukt het wel wanneer u iets langer wacht zodat de uitlopers iets groter zijn.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lode — 25 januari 2014 08:43 @ 08:43

    Hallo,
    Ik heb in oktober mijn zaden laten kiemen deze zijn nu al meer dan een maand aan het uikomen maar verder gebeurt er niets .. aan het scheutje komt precies geen blad aan. Is dit normaal dat dat zolang duurt ?
    Bij mijn vorige zaden had ik ook het zelfde probleem en toen waren mijn wortels aan het rotten.. nu geef ik ze minder water. Doe ik iets fout ? Alle tips zijn welkom ;)
    Grtz


  • Reactie door lapalmeraie — 25 januari 2014 12:21 @ 12:21

    Beste Lode

    De groei van palmvarens is inderdaad erg traag. Zorg ervoor dat ook na de kieming de omstandigheden optimaal blijven. De grond mag daarbij zeker niet te nat zijn.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Paulien — 31 maart 2014 07:30 @ 07:30

    Hoi La Palmeraie,

    Bij mijn zaden van Bali zaten twee soortgelijke zaden, met bleekgroene zaadhuid, ik heb ze laten weken(24 uur), en alles verwijderd tot ik een blank bolletje over hield.
    Daarna in vochtige cocopeat gedaan, helemaal onder.
    Daar staan ze nu 4 dagen in, heeft het nut ze op te graven en ze alsnog boven op te leggen?
    Als het dezelfde zijn natuurlijk, want dat weet ik niet..

    Groetjes, Paulien


  • Reactie door lapalmeraie — 31 maart 2014 11:29 @ 11:29

    Beste Paulien

    De vraag is natuurlijk maar of het inderdaad over dezelfde plant gaat.
    Bij Cycas zaden is de zaadschil heel hard. Enkel wanneer deze gekraakt wordt kan de schil verwijderd worden. Het zaad is dus niet gewoon te pellen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Yvonne — 11 november 2016 14:08 @ 14:08

    Hallo,

    Onze vrouwelijke cycas palm heeft binnenin allemaal zaden. Kan ik deze er uit halen en wat moet ik verder met de palm doen.

    Groetjes


  • Reactie door lapalmeraie — 14 november 2016 08:34 @ 08:34

    Beste Yvonne

    Inderdaad u kunt de zaden eruit halen en eventueel zaaien. Aan de Cycas zelf hoeft u niets te doen. Deze zal op termijn weer een nieuwe bladkroon uitrollen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Sonja — 10 februari 2022 15:47 @ 15:47

    hallo,

    Ik probeer voor het eerst zaden van een Cycas te laten kiemen, bij enkele gaat dat goed (dus openbarsten en worteltje) maar bij andere barsten ze maar klein beetje en komt er gelijk dagelijks wat wit schuim uit. Zouden deze dan slecht zijn? niet meer kiemen?
    mercikes!
    Sonja


  • Reactie door lapalmeraie — 12 februari 2022 13:26 @ 13:26

    Beste Sonja

    Het lijkt me dan inderdaad dat die zaden aan het rotten zijn.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door karel — 24 juli 2023 07:52 @ 07:52

    wanner komen de eerste varens


  • Reactie door lapalmeraie — 29 juli 2023 06:11 @ 06:11

    Beste Karel

    Ik vermoed dat je bedoelt wanneer het zaad zal kiemen en het eerste blad verschijnt? Dat hangt er een beetje van af… lang niet alle zaden kiemen ook effectief. Alle omstandigheden moeten goed zijn en het zaad moet vers zijn. Onder de goede omstandigheden zou de kieming een aantal weken tot maanden moeten duren. Wanneer er na een maand of 5-6 nog niets is gebeurd zou ik het pas opgeven.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.