Hoe kan ik een plant (laten) versturen met de post?

juni 16th, 2011 · 16 Comments

Exotische planten vormen nog niet altijd een standaard onderdeel van het aanbod van het lokale tuincentrum maar dat is misschien juist wel leuk. De zeldzaamheid maakt het bezitten van die ene plant extra speciaal. Echter, wanneer je op zoek bent naar een specifieke plant vormt afstand wel snel een hindernis.

Natuurlijk kunt u wachten tot één van de grote plantenbeurzen, maar opsturen is natuurlijk ook een mogelijkheid. In dit artikel geven we alvast enkele tips voor zowel de liefhebber die wil aankopen als voor diegenen die zelf wil verzenden!

Is opsturen wel zo veilig?

Verkoopsvoorwaarden:

Voor internetaankopen bestaat er een welbepaalde regelgeving waarin oa de retourrechten zijn vastgelegd. Omdat dit allemaal bij wet bepaald is, gaan we daar hier niet verder op in. In de regel volstaat het aandachtig doornemen van de verkoopsvoorwaarden en een dosis gezond verstand. Bekijk zeker de voorwaarden omtrent de verzending en de eventueel bijkomende kosten! Maak desnoods duidelijke afspraken met de verkoper via mail.

Betaling:

Bij internet aankopen is het heel gebruikelijk om eerst te betalen voordat de verkoper de aankoop verstuurt. Natuurlijk is dit niet zonder risico. Ga daarom enkel in zee met verkopers waarvan u enige achtergrond hebt in de vorm van feedback van andere kopers. Bepaalde sites hebben hiervoor zelfs een waarderingsysteem (bv. E-bay).

Ook kan Paypal een oplossing bieden. Bij deze dienst betaalt u dmv een beveiligde account waardoor uw creditcard gegevens niet misbruikt kunnen worden.

Voor de betalingen binnen Europa kan de betaling ook prima dmv een overschrijving gebeuren. Dankzij het IBAN en BIC nummer van de verkoper is dit bovendien gratis. De verkoper kan deze nummers opvragen bij zijn eigen bank.

Tijd van de verzending:

De duurtijd van de verzending wordt het best zo veel mogelijk beperkt. Afhankelijk van het type plant kunnen enkele dagen in een donkere doos er al te veel aan zijn. Pakketpost kan echter heel wat dagen in beslag nemen, zeker bij grensoverschrijdende transacties. Informeer daarom goed op voorhand over de te verwachten duurtijd. De verkoper heeft meestal voldoende ervaring om u correct te informeren. Het veiligste is verzending in eigen land waarbij de verzending zeer snel afgehandeld kan worden. Sommige verkopers verzenden geen planten in bepaalde perioden, zoals tijdens de winter met vorst.

Weetje ivm de verzending tussen België en Nederland; in België is er op maandag wél postbezorging en op zaterdag niét. In Nederland net omgekeerd. Handig om te weten aangezien je de verzending toch zo kort mogelijk wilt houden en je wel kunt rekenen om een kleine week verzendtijd.

Douane:

Voor de invoer van planten uit bepaalde delen van de wereld zijn specifieke documenten nodig (export/import vergunning, phyto-sanitair certificaat). Doorgaans verzorgt de verkoper deze papieren, al dan niet tegen een meerprijs.

Dan nog is het niet uitgesloten dat de douane en/of het agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) het pakket nog wenst te inspecteren. Naast de extra tijd die dit zal vergen worden deze bijkomende kosten verrekend aan de ontvanger!

VERPAKKING

BAREROOTED

Bij deze methode wordt de plant opgestuurd zonder pot en/of potgrond. Met “blote wortels” dus, vandaar de naam. Dankzij deze methode wordt er veel ruimte en gewicht bespaard, niet onbelangrijk bij de verzending. Zaailingen kunnen zo zelfs in een gewone gewatteerde enveloppe met de reguliere post verzonden worden. Goedkoop en snel!

Het spreekt voor zich dat deze methode niet voor alle planten geschikt is. Voor de meeste palmzaailingen vormt dit geen probleem.

Tijdens de verzending worden de wortels best ingepakt in een stuk vochtig keukenpapier om uitdroging te voorkomen. In de enveloppe zelf kan een stuk stevig karton of plastic voorkomen dat de enveloppe dubbelgevouwen wordt.

Bij ontvangst is het belangrijk dat de plant(en) direct opgepot worden.

INPAKKEN VOOR PAKKETPOST

Verzending per pakketpost is natuurlijk ook een optie, vooral voor de grotere planten.

Onderstaand beschrijven we stap voor stap hoe de plant ingepakt kan worden voor verzending. Ondanks de vele succesvolle ervaringen kan er ook zo toch nog altijd iets mis gaan. Houd dit altijd in gedachte. De kosten van verzending hangen vaak af van het gewicht. Ook doen de afmetingen er bij sommige postorder bedrijven toe. Wij hebben zelf goede ervaringen met Kiala aangezien het gewicht daar geen rol speelt, enkel de afmeting. Binnen eigen land kan er daardoor heel voordelig verstuurd worden.

Stap 1

Neem een doos waar de plant in zijn geheel in past.

Stap 2

Dek de pot af zodat de potgrond er niet uit kan vallen.

Stap 3

Zaag een stokje op maat waardoor de plant vastgekneld kan worden in de doos. De plant mag niet meer kunnen bewegen! Zorg met tape oid ook dat het stokje niet in de pot kan wegzakken en/of door de verpakking heen scheurt.

Stap 4

Vul de doos voorzichtig (!) met proppen papier.

Stap 5

Plak de doos stevig dicht en voorzie labels voor de geadresseerde en de afzender.

Tip: de bovenkant kan ook afgerond gemaakt worden zodat de doos onmogelijk ondersteboven kan blijven staan. Zo bent u zeker dat de plant niet verdrukt raakt onder zijn eigen gewicht.

© La Palmeraie

16 reacties »

 • Reactie door Robert — 27 juni 2011 13:21 @ 13:21

  Hoi Niek,

  Ik heb een tijd terug 7 zaailingen opgestuurd gekregen, bare-root. De verzender had netjes vochtig keukenpapier om de wortels gedaan en in een bubbel-envelop opgestuurd. Van 5 zaailingen waren alle bladeren gebroken, 2 heb ik kunnen redden. De postbezorgers hebben geen benul wat er in zit en proppen het gewoon door de brievenbus.
  Ik zou zelf een kartonnen koker gebruiken, zo een waar je foto’s en posters mee kan versturen. Uiteraard moeten de zaailingen met een stukje tape aan de binnenkant van de koker vastgeplakt worden.
  Groetjes,

  Robert


 • Reactie door Robert — 27 juni 2011 13:24 @ 13:24

  Edit:De zaailingen kunnen uiteraard ook aan een bamboe-stokje vastgemaakt worden met zo’n stukje draad waar ook boterhamzakjes mee vast worden gemaakt. Dan hoef je niets te tapen.


 • Reactie door lapalmeraie — 27 juni 2011 13:27 @ 13:27

  Hoi Robert

  In zo’n koker zitten de zaailingen natuurlijk veiliger opgeborgen.
  De reden dat ik zelf toch een bubbel-enveloppe aanraad is omdat ze zo per reguliere post verstuurd kunnen worden.
  Dat is niet alleen goedkoper, maar vaak ook veel sneller. Zeker bij grensoverschrijdende transacties.
  Ook met een bamboe stokje overschrijd je al snel de maximum afmetingen van de reguliere post.
  Zelf doe ik wel altijd iets stevig ter lengte van de volledige zaailing in de enveloppe zoals bv. een plantenlabel, stuk karton etc.

  Vriendelijke groeten
  Niek – La Palmeraie


 • Reactie door jeannette — 15 maart 2013 00:22 @ 00:22

  Hallo
  ik wil rozen in een doos verzenden, aleen duurt dit een maand.
  is dit mogelijk ?
  Groet
  Jeannette


 • Reactie door lapalmeraie — 15 maart 2013 08:23 @ 08:23

  Beste Jeannette

  Een maand lijkt me erg lang voor snijbloemen. Zelfs in een vaas blijven ze niet zo lang mooi.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door jeannette — 15 maart 2013 10:01 @ 10:01

  Hallo la palmerie,
  Het gaat niet om snijbloemen maar om een rozenstruik.
  Groet
  Jeannette


 • Reactie door lapalmeraie — 15 maart 2013 11:21 @ 11:21

  Beste Jeannette

  Deze heester gaat gedurende de wintermaanden in rust. De bladloze struik kan dus volgens mij wel een maand doorstaan mits hij niet volledig uitdroogt. Licht is immers niet nodig wanneer de struik geen blad draagt.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door jeannette — 15 maart 2013 12:09 @ 12:09

  Ok bedankt voor de info


 • Reactie door Anna — 12 juni 2017 18:18 @ 18:18

  Hallo!

  Ik zou graag een Pilea Peperomioides per post verzenden. Hoe pak ik zoiets aan?

  Groetjes, Anna


 • Reactie door lapalmeraie — 13 juni 2017 08:18 @ 08:18

  Beste Anna

  Verpak de pot in een plastic zak en tape deze rond de pot vast zodat de aarde er niet uit kan vallen. Neem vervolgens een stuk stevig karton en zet dit als een koker over de plant op de pot. Een open gesneden fles kan natuurlijk ook. Plak dit aan de pot. Op die manier kan de plant zelfs op zijn kop staat zonder te bezwijken onder het gewicht van de pot. Stop dit geheel vervolgens in een doos en vul verder op met materiaal zodat de plant niet gaat schuiven. Plak de doos stevig dicht en vermeld “boven” of “top” zodat er eventueel rekening mee gehouden kan worden tijdens het transport.

  Verzend bij voorkeur aan het begin van de week zodat de plant niet onnodig een weekend in een pakhuis staat te wachten.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Ria Bronkhorst — 16 september 2017 22:01 @ 22:01

  Misschien kunt u antwoord geven op. Mijn vraag. Ik ga verhuizen en moet mijn bonsai collectie noodgedwongen in de opslag laten staan. Periode 13 tot 20 oktober. Is het mogelijk of moet ik een andere oplossing zoeken. Het gaat vooral om Europese bomen en en


 • Reactie door lapalmeraie — 18 september 2017 07:05 @ 07:05

  Beste Ria

  Zeven dagen lijkt me niet onoverkomelijk. Het komt ongeveer overeen met de verzendtijd wanneer planten online besteld worden en dat gaat toch altijd goed.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door pieter — 21 mei 2018 14:23 @ 14:23

  ik wil bloembollen naar Argentinië verzenden. Kan dat gewoon per post?


 • Reactie door lapalmeraie — 22 mei 2018 10:07 @ 10:07

  Beste Pieter

  Dat zou geen probleem moeten zijn lijkt me aangezien bloembollen zelf alle nodige reservestoffen opslaan om hele periodes te overbruggen en dus veel minder kwetsbaar zijn dan de plant zelf. Wel is het verstandig om u goed te informeren wat betreft eventuele benodigde papieren zodat ze niet onnodig lang blijven liggen bij de douane of eventueel agentschap voor de veiligheid van de voedselketen. Deze laatste durven soms ook nog wel eens tussenkomen bij bepaalde planten.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door AnneD — 28 juli 2020 16:49 @ 16:49

  Beste,

  Ik ga 5 stekjes verzenden via de post.
  Zelf gebruik ik graag een doos, maar hoe pak ik de stekjes zorgvuldig in (zonder dat ze gebroken aankomen)?
  Vul ik de doos het beste met krantenpapier & plak ik de stekjes 1 per 1 vast aan de rand van de doos?

  Alvast bedankt!


 • Reactie door lapalmeraie — 6 augustus 2020 21:04 @ 21:04

  Beste Anne

  Mijn excuses voor de late reactie, ik ben momenteel met vakantie.

  Het hangt er natuurlijk wat vanaf om wat voor soort planten het gaat. Kwetsbare probeer ik te beschermen door er bv bovenop een omgekeerde pot of uitgesneden plastic fles over te zetten.  Vervolgens tape ik die potten vast aan de doos. Ik vul het vervolgens meestal op met een zak die ik vol blaas. Dat voorkomt het wiebelen maar weegt niets. Het belangrijkste truucje is echter de doos spits te maken van boven zodat de doos niet op z’n kop gezet kan worden; Ookal zitten de planten vast geplakt, je weet maar nooit. Soms doe ik er nog een draagkoord rond voor de koerier, als je het handvat van boven maakt is de kans klein dat ze het toch op de kop gaan dragen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.