Hoe oud is mijn palm & hoe snel groeit mijn palm?

augustus 1st, 2012 · 40 Comments

Na het aanschaffen of ontvangen van een palm vraagt u zich hoogstwaarschijnlijk een aantal dingen af. Naast welke speciale zorgen uw nieuwe aanwinst nodig heeft is het ook wel aardig om te weten hoe oud uw nieuwe palm juist is. Daarnaast is het natuurlijk ook niet onbelangrijk om een idee te hebben hoe snel de palm zal groeien. Al was het maar om de beste standplaats te kiezen. In dit artikel gaan we in op beide vragen die onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn.

Hoe oud is mijn palm?

Het juiste antwoord zal een mysterie blijven. Het is namelijk onmogelijk om achteraf de exacte leeftijd van de palm te achterhalen indien u hem niet zelf hebt opgekweekt vanuit zaad. In tegenstelling tot loofbomen maken palmen ook geen jaarringen aan. Dus zelfs al zou u de palm vellen blijft de exacte leeftijd een groot vraagteken.

Aan de hand van een aantal gegevens kan de leeftijd wel ongeveer bepaald worden. De kans is groot dat u daarbij zult verschieten van het aantal jaren dat de palm er al heeft opzitten.

Bij het schatten kijken we natuurlijk eerst naar de soort. Niet alle soorten groeien even vlug/traag. Bij een Brahea is men bijvoorbeeld al blij met enkele bladeren per seizoen terwijl een Trachycarpus op termijn tot wel 30cm stam per jaar kan ontwikkelen! Aan de hand van eigen ervaringen kan er vergeleken worden qua afmetingen.

Herkomst & Standplaats

Daarnaast is de herkomst en standplaats belangrijk. Niet voor niets zitten de meeste kwekerijen in Zuid-Europa. Het groeiseizoen is daar vele maanden langer dan bij ons. In serres kan het groeiseizoen zelfs kunstmatig heel het jaar door nagebootst worden. Palmen in volle grond groeien ook sneller dan palmen in pot. Dat speelt dus eveneens een rol.

Een palm opgekweekt in ons eigen klimaat groeit maar enkele maanden per jaar en zal er dus veel langer over doen om dezelfde grootte te bereiken. Daarentegen zijn deze wel beter bestand tegen onze omstandigheden.

Aan de hand van kleine details kan wel het één en ander ingeschat worden. Zo gebruiken veel Italiaanse kwekerijen nog de oude naam voor de Trachycarpus fortunei, nl “Chamaerops excelsa”. Palmen opgekweekt in kas hebben langere bladstelen en zien er wat langgerekter en minder compact uit. Palmen uit volle grond hebben vaak een mooie vollere stam. Bij palmen die zo snel mogelijk moesten groeien is de stam tabs toelopend van smal onderaan tot breed bovenaan.

Wat is beter?

Dat is persoonlijk. Palmen die hier opgekweekt werden, kennen wel minder terugval omdat ze het klimaat al gewend zijn. Echter zijn ze doorgaans ook een stuk duurder door de langzamere groei. Maar ook bij de geïmporteerde palmen zitten zeker mooie exemplaren. Zolang de palm maar de tijd en de rust kreeg om goed te groeien en te wortelen.

Hoe snel groeit mijn palm?

Het is interessant om te weten dat palmen er eerst een tijd over doen om de uiteindelijke stamdikte te krijgen alvorens de hoogte in te gaan. Juist om die reden zijn palmen met een relatief kleine stam ook al behoorlijk prijzig.

Pas nadat de stam een redelijke diameter heeft gaat de groei echt zichtbaar vooruit waarbij de palm elk jaar een beetje vlugger zal groeien.

Kleiner aangeplante palmen slaan meestal beter aan dan grote exemplaren waardoor zij sneller op ‘kruissnelheid’ zitten. Hierdoor halen ze groter aangeplante exemplaren op termijn in.

Onderstaande afbeeldingen geven een aardig idee van de groeisnelheid en leeftijden van diverse palmsoorten:

Trachycarpus fortunei:

1jarige zaailing 1-2jarige zaailing 3jarige zaailing

bovenstaand van links naar rechts: 1 jaar, 2 jaar, 3 jaar oud

4jarige 5jarige 6jarige

bovenstaand van links naar rechts: 4 jaar, 5 jaar, 6 jaar oud

(NB. De bladeren zijn bij dit exemplaar wel erg opgeschoten door een donkere standplaats. Het stammetje geeft wel een goede indicatie)

Trachycarpus fortunei


Washingtonia filibusta:

bovenstaand van links naar rechts: 1 maand, 1,5  jaar, 2 jaar oud

bovenstaand van links naar rechts: 3,5  jaar, 4,5 jaar, 6 jaar oud

Archontophoenix alexandrae:

Archontophoenix a. 20100811

bovenstaand van links naar rechts: 2 maanden, 1,5  jaar, 2 jaar oud

© La Palmeraie

40 reacties »

  • Reactie door Sjaak Tak — 26 juni 2013 18:26 @ 18:26

    Mijn Trachycarpus Fortunei groeit elk jaar 25 a 30 cm en maakt 10 tot 13 nieuwe bladeren.
    Dit nagelang de weersomstandigheden.
    Hij staat nu 10 jaar in de volle grond en wordt niet beschermd.
    Wel haal ik de sneeuw er altijd af.
    Deze plant is meegebracht uit Italie in 1989.
    Mijn woonomgeving is west brabant
    Gr v J Tak.


  • Reactie door lapalmeraie — 26 juni 2013 20:16 @ 20:16

    Beste Sjaak

    Bedankt voor het delen van uw ervaring.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door christian — 24 maart 2014 20:59 @ 20:59

    Ik wil graag weten hoe snel een dadelpalm groeit
    alvast bedankt


  • Reactie door lapalmeraie — 25 maart 2014 07:25 @ 07:25

    Beste Christian

    Niet eenvoudig om daar een bevredigind antwoord op te geven. Een volwassen dadelpalm in Noord-Afrika groeit bijvoorbeeld vele malen sneller dan een jong exemplaar in ons klimaat. Maar zelfs uitsluitend hier; een exemplaar dat in een kas wordt opgekweekt zal ook weer sneller groeien dan eentje die gewoon als terrasplant behandeld wordt.

    In ieder geval is de groei als zaailing zeer traag te noemen. Ergens in 2008 zaaide ik zelf een Phoenix dactylifera en deze heeft nu nog maar twee kleine gedeelde bladeren. Ik heb hem daarbij nooit speciale aandacht gegeven. Gewoon in pot in de tuin en vanaf het najaar tot in het voorjaar staat hij steeds op de koele overloop.
    Nu de gedeelde bladeren er zijn vermoed ik wel dat de groeisnelheid zal toenemen maar meer dan enkele nieuwe bladeren per jaar zal het nooit worden vermoed ik.

    Vriendelijke groet
    La Palmeraie


  • Reactie door cees — 21 april 2016 12:33 @ 12:33

    Ik heb thuis een klein palmboompje van plm 1 meter hoog. ik heb deze al 31 jaar !!! Is 2 x verhuisd, en ik geef alleen 1 x per week een beetje water, 20 jaar geleden een keer nieuwe aarde in de pot, daarna nooit meer. Is dit bijzonder???


  • Reactie door lapalmeraie — 22 april 2016 15:15 @ 15:15

    Beste Cees

    Zolang een plant succesvol verzorgen is natuurlijk altijd bijzonder. Of de trage groei abnormaal is hangt wat af van de soort waar het hier om gaat. Daarvoor zou ik de palm moeten zien.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Wayop — 3 juli 2016 15:28 @ 15:28

    Jaar geleden zaadjes uit malorca geplant zizijn nu ongeveer 30 cm hoog is volgens mij type fortunei


  • Reactie door lapalmeraie — 4 juli 2016 08:14 @ 08:14

    Beste

    De soort bepalen is bij kleine zaailingen lastig. Het is eenvoudiger wanneer ik ook de zaadjes zie of nog beter de moederplant.

    30cm op 1 jaar lijkt me overigens wel veel voor de genoemde soort.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Damien — 17 juli 2016 21:16 @ 21:16

    Goede avond.

    Wij hebben een jaar geleden een huis gekocht en hier stond in de tuin een palm.

    Deze heb ik van de week om gepot. De wortels zaten aan de onderkant helemaal om een plastic plaat heen. Deze heb ik op hoop van zegen boven het plastic afgezaagd.

    Alle wortels zijn los geklopt en hij staat nu lekker vast in de aarde in een mooie nieuwe pot.

    Ik ben heel benieuwd hoe oud de palm is en hoe groot hij kan worden.

    Hopelijk kan u helpen en misschien heeft u nog goede tips.

    Mvrgr

    Damien


  • Reactie door lapalmeraie — 19 augustus 2016 10:25 @ 10:25

    Beste Damien

    Mijn excuses voor het late antwoord, ik was met vakantie.

    Een heel deel palmsoorten kan prima tegen zo’n interventie. Om echter beter te kunnen adviseren en de leeftijd te kunnen inschatten zou ik een foto van de palm nodig hebben. U mag deze altijd doormailen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Sven — 22 juni 2017 18:54 @ 18:54

    Beste, bij welke temperatuur groeien palmbomen het best
    Voornamelijk 3 soorten interesseren mij: phoenix canariensis, trachy, washingtonia robusta gr Sven


  • Reactie door lapalmeraie — 22 juni 2017 20:01 @ 20:01

    Beste Sven

    In principe verklapt hun natuurlijke habitat dat al een beetje. De Washingtonia groeit van nature in de mexiaanse woestijnen waar er voldoende vocht is tenminste. Deze voelt zich in de huidige hittegolf dus helemaal in zijn element. De Phoenix canariensis komt van de Canarische eilanden zoals zijn naam al verklapt. Deze houdt dus ook van voldoende warmte. De Trachycarpus groeit in de hooggebergten van China en heeft dus lever een wat frisser klimaat wat meer lijkt om onze doorsnee zomer met temperaturen rond de 22°C. Wanneer het zo warm is als nu neemt de groei bij deze soort juist af. Dit is ook de reden waarom je deze palmsoort vrijwel nooit tegenkomt in de hoteltuinen van zonnige vakantieoorden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Hanscazan — 1 juli 2017 14:11 @ 14:11

    Grappig, ik plaatste net alle 3 de soorten op het forum,
    http://palmvrienden.net/forums/viewtopic.php?f=35&t=20158&start=10
    Zoals beschreven alle 3 in Juni 2015 opgekomen en nu dus 2 jaar verder.
    Alle 3 de volle aandacht gekregen in een serre waar de temperatuur nooit onder de 15 graden komt.
    Regelmatig verpot en bij elke (regenwater)watergift 1 palm booster en 2 palm focus gekregen.
    Nu moet ik eerlijkheidshalve wel zeggen dat de zaailingen in de schuur zonder specifieke aandacht bijna 2 jaar achterlopen en volledig niet groeien. Dus alles valt en staat met de juiste aandacht. Top forum en Niek, vooral doorgaan ;) , veel geleerd!
    Groet Hans


  • Reactie door lapalmeraie — 3 juli 2017 06:56 @ 06:56

    Beste Hans

    Heel leuk om te horen, dank je wel voor de leuke feedback en het enthousiaste volgen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Linda — 21 juli 2017 20:41 @ 20:41

    Mijn trachycarpus staat 8 jaar in volle grond was 30 cm in pot en nu met blad bij is hij meer dan 2 meter 50
    Die groeit als zot ni normaal en dikke stam ik wist niet dat hij zo snel groeide ik hoop da hij niet te snel meer voort groeit anders kan ik er niet meer aan om bladeren te knippen


  • Reactie door lapalmeraie — 9 augustus 2017 08:06 @ 08:06

    Beste Linda

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    Eens aangeslagen kan de groei erg snel gaan inderdaad! Tot 30cm erbij op één jaar is geen uitzondering. Gelukkig lijkt de groei vanaf een bepaalde hoogte ook wel weer iets te stagneren. Nu is dat op zich ook niet zo’n probleem, het blad hoeft immers niet afgeknipt te worden als het nog mooi is. Er zijn zelfs liefhebbers die al het blad nog aan de palm hebben, vanaf de grond tot in de kruin. Allemaal gezond groen blad. De palm heeft daardoor wel een heel ander uiterlijk natuurlijk.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Yolanda — 20 maart 2018 16:15 @ 16:15

    Kan een trachycarpus wagneriuanus van ca. 1 meter met een stam van 15+ of stam 20 tot 25 cm die ik wil gaan kopen al in de volle zon gezet worden. Ik heb gelezen dat je jonge planten eerst aan de zon moet laten wennen. Een dergelijk maatje lijkt me geen jonge plant meer.
    Ze worden dan in een grote pot gezet en staan pal op het zuiden

    Groet,
    Yolanda


  • Reactie door lapalmeraie — 20 maart 2018 16:19 @ 16:19

    Beste Yolanda

    Dat is zeker geen jong palmpje meer. Wel is de kans groot dat deze bij de kweker in de kas stond en dus niet per se gewend is aan direct zonlicht. Net als onze huid kunnen de bladeren daardoor verbranden. Indien u de palm nu buiten zet kan het geen kwaad, het zonlicht is nog niet zo intens. Indien het later in het voorjaar of zelfs de zomer is laat u de plant best eerst geleidelijk aan wennen door hem eerst in de schaduw te zetten en gedurende 2 à 3 weken voert u het zonlicht steeds een beetje op.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door max — 19 maart 2019 17:31 @ 17:31

    ik heb hier een trachycarpus wag staan in het midden van de speer is hij bruin maar aan de buitenkand niet en kan hem er niet uit trekken wat moet ik doen


  • Reactie door lapalmeraie — 19 maart 2019 17:51 @ 17:51

    Beste Max

    Dan is het vermoedelijk (en gelukkig) gebleven bij bladschade. U kunt nu enkel geduldig afwachten en de palm verder gerust laten tot de groei weer herneemt. De huidige speer zal een lelijk blad worden maar de volgende bladeren zijn wel weer mooi.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door max — 19 maart 2019 19:51 @ 19:51

    oke weet u toevallig vanaf wanneer hij gaat groeien ? mvg max


  • Reactie door lapalmeraie — 20 maart 2019 07:21 @ 07:21

    Beste Max

    Dat hangt natuurlijk van verschillende factoren af. Een palm die pas vorig jaar werd aangeplant gaat veel minder snel groeien dan een palm die er al jaren staat bijvoorbeeld. Ook moeten de temperaturen weer hoog genoeg zijn. Maar over het algemeen zouden gezonde palmen vanaf maart-april ongeveer weer aan de groei moeten zijn.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door max — 22 maart 2019 12:54 @ 12:54

    hallo . ik had gisteren een streepje op de speer gezet en zie hem nu al 4 mm omhoog komen mvg


  • Reactie door lapalmeraie — 22 maart 2019 17:13 @ 17:13

    Helemaal top!

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Max — 26 maart 2019 16:06 @ 16:06

    Kan ik nu al een trachycarpus in de vollegrond plaatsen ook al komt er nog eens vorst


  • Reactie door lapalmeraie — 26 maart 2019 17:30 @ 17:30

    Beste Max

    Dat hangt er een beetje van af. Een Trachycarpus zaailing of eentje die net gekocht is zou ik nog even niet aanplanten inderdaad. Eentje die toch al enkele jaartjes buiten stond kan perfect de grond in nu.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Max — 26 maart 2019 17:34 @ 17:34

    Het is er 1 die ik al 1 jaar onbeschermd buiten heb staan een fortunei ben hem nu aan het planten. Bedankt voor de info mvg Max


  • Reactie door Marita — 22 mei 2019 19:33 @ 19:33

    Ik heb 5 palmbomen vanaf het zaadje, alleen heb ik ze nu 2 a 3 jaar in een bak staan… bodem is open. Daarbij staat nog een boom. Kan dit allemaal geen kwaad? Of is de ruimte nu al te klein? Wil ze over 2 jaar mee verhuizen.


  • Reactie door lapalmeraie — 23 mei 2019 07:45 @ 07:45

    Beste Marita

    Dat is lastig te zeggen zonder te weten om welke soort het gaat, hoe groot ze nu al zijn en welke afmetingen de bak heeft.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Kimberly Crul — 7 juli 2019 12:13 @ 12:13

    Beste,
    Vorige maand brachten we zaden mee uit Almería Spanje.
    Ik ben al zeer tevreden met het feit dat ze uitgekomen zijn na 2 weken! Omdat ik dus ook niet weet welke palmboom we meegebracht hebben en deze wel goed wil verder verzorgen vindt ik dit een interessante website, dank u wel!


  • Reactie door lapalmeraie — 8 juli 2019 08:28 @ 08:28

    Beste Kimberley

    Leuk om te horen dat het gelukt is én dat de site bevalt natuurlijk.
    Indien u de naam wilt weten van de palm mag u altijd wat foto’s doorsturen, van de zaailing maar liefst ook van de moederplant en/of het zaad indien mogelijk. Indien het kleine ronde zwarte zaadjes waren, dan is de kans groot dat het om een Washingtonia robusta gaat. Deze Mexicaanse waaierpalm is immers omnipresent in Zuid Spanje. Er staan inderdaad ook nog andere soorten, zoals de Phoenix canariensis, de Chamaerops humilis,.. maar deze hebben doorgaans wat langer nodig om te kiemen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jacqueline — 31 juli 2019 10:45 @ 10:45

    Goedemorgen,
    Ik heb een aantal palmpjes Trachycarpus Fortunei in potten staan en die groeien hier in zuid-west Franse klimaat heel prima.
    Kan iemand mij vertellen vanaf welk jaar deze kleine boompjes besjes gaan geven?
    Ik hoor het graag.
    Bij voorbaat dank,
    Jacqueline


  • Reactie door lapalmeraie — 9 augustus 2019 13:24 @ 13:24

    Beste Jacqueline

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    De besjes zijn in feite de zaden en die worden enkel gevormd op de vrouwelijke palm na een succesvolle bevruchting.
    De bloei treedt pas na een bepaalde leeftijd op maar die verschilt wat van palm tot palm. Doorgaans moet de Trachycarpus dan toch wel een stam hebben van een kleine meter.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Roger — 11 oktober 2020 12:35 @ 12:35

    Hallo,

    Wij hebben 3 soorten Trachycarpus palmen in de tuin staan de wagnerianus ,Takil en Fortunei, deze palmen staan ongeveer 10 jaar in de volle grond en hebben een stam van ongeveer 3 meter nu.
    Nu las ik dat deze palmen een hoogte kunnen bereiken van 12 meter,dwz dat de palmen dan een stuk boven ons huis uitsteken dat is misschien dan een beetje te veel van het goede,blijven deze palmen deze groei snelheid aanhouden? zoja is het mogelijk om ze een beetje af te remmen in de groei als ze een bepaalde hoogte hebben.

    Vriendelijke Groet,
    Roger


  • Reactie door lapalmeraie — 12 oktober 2020 08:35 @ 08:35

    Beste Roger

    Onder optimale omstandigheden kan de Trachycarpus zo’n 30cm hoogte winnen op één jaar. Stel dat de palm zou doorgroeien aan dat tempo dan nog is er nóg eens 30 jaar voor nodig tegen dat de palm zo hoog is… dat valt nog te overzien denk ik?
    En dat is dan onder optimale omstandigheden… Voldoende vocht, niet te warm…  deze soort groeit immers juist langzamer bij hoge temperaturen. Niet voor niets is dit genus nauwelijks te zien in Zuid Europa en Zuidelijker.Maar Let maar eens op, zelden ziet u deze palmen van zo’n groot formaat terwijl er her en der toch al wat Trachycarpussen heel wat jaartjes in de volle grond staan. Zelfs bij de eerste generatie liefhebbers die al in de jaren 80 en 90 Trachycarpus hebben aangeplant zijn de palmen zeker nog niet zo groot.Onlangs zag ik nog een Trachycarpus die al 25 jaar op een gunstige plek staat en ook die komt nu nog maar met moeite boven de tweede verdieping uit.
    Met andere woorden, zo’n vaart zal het niet lopen. Maar echt bewust afremmen kan in ieder geval niet.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Roger — 14 oktober 2020 12:40 @ 12:40

    Dan zal het hopelijk wel meevallen met de groeisnelheid (20-30cm per jaar), de groei v/d speren zit er in ieder geval goed in elk jaar geeft genoeg.
    Las ergens dat je de groei wel kon beïnvloeden door Paclobutrazol te geven, maar dat zal wel niet milieu vriendelijk zijn, en misschien niet zo goed voor de palm, maar als het niet nodig is gebruik ik zoiets natuurlijk het liefst niet.

    Bedankt voor de info en de snelle reactie,

    Groeten,
    Roger


  • Reactie door Paul — 16 augustus 2022 22:36 @ 22:36

    Wij hebben twee Trachycarpus Fortunei in grote pot, niet in de mogelijkheid om deze in volle grond te zetten.

    Nu is het zo dat een van de bomen het fantastisch doet. Groeit zichtbaar, vormt bladeren.
    De ander heeft het in de winter zwaarder gehad. De beplantingsomstandigheden zijn gelijk. De plant die het zwaar heeft gehad heeft alle bladeren nu bruin, alleen de twee nieuwe jonge bladen zijn nog gedeeltelijk groen. Is deze Palm nog te redden? De bladeren verder zitten stevig vast en de wortels lijken stevig en gezond. Heeft u nog tips?


  • Reactie door lapalmeraie — 17 augustus 2022 07:33 @ 07:33

    Beste Paul

    Staan ze samen in één pot of staan ze apart, dat is me niet helemaal duidelijk geworden.
    Een foto kan eventueel altijd een stuk extra duidelijkheid geven. Nu, zolang de nieuwste bladeren nog groen zijn en de speer nog vast zit is er zeker geen reden tot paniek.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Martina verhoeven — 26 februari 2023 11:51 @ 11:51

    Ik heb een vraag heb al 10 jaar de Palm trachus fortunei er komen iedere jaar nieuwe scheuten/bladeren maar hij groeit verder niet zit in een hoge grote bloembak. Heeft u hier een verklaring voor?


  • Reactie door lapalmeraie — 26 februari 2023 13:02 @ 13:02

    Dag Martina Verhoeven

    Zoals elke palm, groeit ook de Trachycarpus fortunei (of Chinese windmolen palm) veel trager in pot. Daarnaast is het ook belangrijk dat de potgrond om de paar jaar vervangen wordt of dat er toch minstens een nieuwe bovenlaag wordt aangebracht omdat de grond met de jaren verschraalt. Dit alles gezegd zijnde, hangt het ook wat af van de grootte van de palm. De groei verloopt typisch in fasen waarbij er eerst alle energie naar de wortel ontwikkeling gaat, vervolgens naar de vorming van de stam basis en pas als de finale diameter min of meer is bereikt gaat de palm ook pas daadwerkelijk de hoogte in.

    Om deze reden lijkt de palm in zijn eerste levensjaren vrijwel niet te groeien om dan plots te versnellen. Uiteindelijk groeien ze dan zelfs tot 30cm per jaar. In pot is dat, zoals eerder aangegeven, een stuk minder.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.