Met de winter in aantocht is het tijd om te bedenken hoe alle vaste planten heelhuids de winter moeten doorkomen. Voor de palmen in volle grond gaven we reeds alle tips in het artikel “hoe bescherm ik mijn palm in de winter?”. Voor de palmen in pot ligt dit uiteraard iets anders. In dit artikel geven we daarom alle tips voor een succesvolle overwintering van uw palmen in pot.
Welke soort?
“In pot is een palm veel vorstgevoeliger!”
Winterhardheid
De exacte winterhardheid van een soort is niet altijd eenvoudig te achterhalen. Op internet circuleren heel wat verschillende waarden per soort en de verkopers schatten de winterhardheid soms ook wel erg optimistisch in. Zo zie je niet zelden een Trachycarpus fortunei in de winkel staan met de vermelding -25°C op het etiket terwijl -18°C toch een stuk realistischer is.
De winterhardheid heeft trouwens vooral betrekking op grotere exemplaren, in volle grond en in optimale omstandigheden. In pot is een palm veel vorstgevoeliger! De vorst kan immers volledig rondom de pot waarbij alle wortels bereikt worden. Sommigen beweren dan ook dat in pot de winterhardheid gehalveerd mag worden. Zo’n vaart hoeft het echter niet te lopen, maar voorzorgsmaatregelen zijn zeker aan te raden.
De bescherming
- Plaats uw palm in pot vlak voor de winter dicht tegen de gevel. Zo profiteert hij van de stralingswarmte van het huis en staat hij beschut.
- Zet de pot op een voetstuk om het contact met de koude grond te vermijden. Enkele blokjes hout, een grote tegel,… Alles dat maar stabiel genoeg is, is geschikt.
- Pak de pot volledig in met een isolerend materiaal. Dit hoeft niet eens ademend te zijn. Bubbeltjesplastic is bijvoorbeeld perfect geschikt. Zo wordt het bevriezen van de wortels vermeden. Dek hierbij ook de bovenkant af zodat u zelf kunt bepalen hoe nat de grond wordt.
- Wanneer de weersvoorspelling strengere vorst aangeven dan uw palm aan kan zet u de palm binnen zolang deze vorst aanhoudt. Een koele ruimte is ideaal, licht is gedurende deze korte periode minder van belang. Een garage, tuinhuis,… zijn allemaal geschikt. De warme woonkamer is minder ideaal weges het grote temperatuurverschil.
- Geef de palm zeker ook water tijdens de periodes zonder vorst!
©La Palmeraie
Reactie door danny ledoux — 23 oktober 2014 10:08 @ 10:08
Geachte,
De laatste zin van uw artikel is wat ongelukkig gevormd: “vergeet de palm geen water te geven…”;
Ik mag er toch van uitgaan dat de palm verder water moet krijgen tijdens niet-vorstperiodes ?
Of heb ik het verkeerd begrepen ?
Bedankt voor uw antwoord, en een dikke proficiat met jullie nieuwsbrieven.
danny
Reactie door joke — 23 oktober 2014 10:59 @ 10:59
ik heb sinds het voorjaar een trachycarpus fortunei in pot. hij doet het erg goed. veel gegroeid. heb hem nu in het prieel gezet, dat is aan één kant open. ik heb om de pot zo’n speciale zak gedaan tegen de vorst. staat goed beschut tegen wind en regen. alléén 1 vraagje nog over het water geven. is dat dan goed als ik 1 keer per week water geef of moet dat dan meerdere keren per week ?
vr.gr. joke
Reactie door lapalmeraie — 23 oktober 2014 16:24 @ 16:24
Beste Danny
Bedankt voor uw leuke reactie.
Fijn om trouwe lezers te hebben.
“Vergeet niet”-zinnen zijn inderdaad altijd wat ongelukkig. Ik heb het aangepast. De palm moet dus zeker water krijgen!
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door lapalmeraie — 24 oktober 2014 10:45 @ 10:45
Beste Joke
U bent al erg vroeg met het inpakken.
Zeker een Trachycarpus kan nog wel zonder bescherming staan zolang er nog geen strenge vorst op komst is. Enkele graadjes nachtvorst vormen geen probleem.
De plaats in het prieel is wel alvast een goed idee.
Geef nog steeds water naar behoefte zodat de grond licht vochtig blijft.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door angelique — 17 november 2014 08:43 @ 08:43
beste lezers,
ik heb een Trachycarpus in pot en die doet het ongelooflijk goed. Ik overwinter zelf in het zuiden en heb mijn plant in de wintermaanden onder een overkapping staan dicht aan huis. Hij krijgt dus geen water in die periode. Ik heb begrepen dat dat geen probleem is. Kou maakt ze niet veel uit, het gevaar schuilt hem in “te nat” staan. drie maaanden droog staan is volgens mij geen enkel punt, in zuid europa regent het vaak ook van geen betekenis in de wintermaanden, dat halen ze in het voorjaar ruimschoots in, net als hier!
m.v.g.
Angelique
Reactie door lapalmeraie — 17 november 2014 12:10 @ 12:10
Beste Angelique
Deze stelling klopt inderdaad voor een groot deel, het “te nat” staan is vaak het grootste probleem.
Echter, of 3 maanden zonder water een succes is hangt wat af van de omstandigheden.
Wanneer de temperatuur erg laag ligt én de palm bovendien beschut staat dan zal de verdamping vrijwel nihil zijn en is er inderdaad geen watergift nodig.
Wanneer de palm niet beschut staat of wanneer de temperatuur erg zacht is zoals nu, dan blijft de palm verder groeien en blijft er verdamping op treden. In dat geval is ook wat extra water van tijd tot tijd geen overbodige luxe.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door angelique — 17 november 2014 12:42 @ 12:42
Niek, dankjewel voor je reactie. ik woon in zeeland en vorige winter heeft het hier NIET gevroren! (De plant staat beschut en ook onderdak.) Natuurlijk zijn de maanden dec t/m mrt altijd wel koud. misschien scheelt het dat we hier de “vochtige zeelucht” hebben?…
Maar ik zal mijn buurvrouw vragen het in de gaten te houden en evt. eens te begieten.
m.v.g.
Angelique
Reactie door lapalmeraie — 17 november 2014 12:45 @ 12:45
Beste Angelique
Dat lijkt me ideaal zo.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Jos Daelemans — 15 oktober 2018 15:35 @ 15:35
Geachte,
Ik heb verschillende soorten palmen die in de winter
onderdak staan, maar de zijkanten van het prieel zijn open.
Ik pak de pot in met noppenplastiek en rond de speer doe ik
verschillende laagjes vliesdoek. Ook boven op de pot leg ik
jutezakken. Mijn vraag is : is dit voldoende om de winter
te overleven? De potten staan op isolerend materiaal.
Groeten
Jos
Reactie door lapalmeraie — 16 oktober 2018 06:05 @ 06:05
Beste Jos
Dat hangt er maar net van af welke soorten het betreft. Voor een heel deel soorten volstaat het plaatsen onder het prieel en zeker als ze nog op isolerend materiaal staan. Bij een aantal andere soorten is extra inpakken van de pot inderdaad verstandig en bij nog gevoeliger palmsoorten (of koudere temperaturen) kan het tijdelijk inpakken van de bladeren nodig zijn. Bij andere soorten is het bijverwarmen zelfs noodzakelijk.
Laat de bladeren overigens nooit de hele winter ingepakt. Daar kunnen maar weinig palmen tegen. Zelfs als het met zogenaamd ademend materiaal gebeurt.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door peter — 19 december 2019 15:31 @ 15:31
ik heb zo een beetje 30 palmen en die overwinteren in een tuinhuis met 2 beglaasde schuifdeuren
eind december gaan ze ( als het vriest) naar binnen
ik heb een kachel die gestuurd wordt van min 1 tot max 2 graden , inderdaad geen water tijdens afwezigheid (2,5 maand) De potten zijn na deze periode nog steeds vochtig
en de palmen staan er mooi bij , toch heb ik nog een vraag : kan de temperatuur nog verder naar omlaag of is dit niet gewenst?
Reactie door lapalmeraie — 19 december 2019 19:36 @ 19:36
Beste Peter
Dat hangt natuurlijk sterk af van de palmsoort/soorten waar het om gaat en hun formaat.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Willy Hulsenboom — 14 augustus 2020 10:01 @ 10:01
Hoi…. ik heb van de zomer een palm en een banenplant gekocht…. Wil ze eigenlijk gewoon in een pot buiten houden, ik heb ook een dichte overkapping, waar ik ze eventueel, als ze niet te hoog worden, daar in kan zetten, in de winter. Hoe hou ik ze klein ongeveer 2 meter, is het raadzaam om de pot aan de hoogte van de plant aantepassen, zodat ze niet hoger worden, of moet ik ze snoeien en hoe doe ik dit…. alvast bedank voor je antwoord…. groetjes willy
Reactie door lapalmeraie — 19 augustus 2020 11:59 @ 11:59
Beste Willy
Dat hangt er allemaal een beetje vanaf om welke soorten het gaat? Stuur desnoods enkele foto’s door.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Femmy — 7 oktober 2023 10:31 @ 10:31
Geweldige informatie, ikheb nl ook palmen buiten staan, en wil ze al naar de derre doen, maar ik denk dat ik nog even wacht!
Reactie door lapalmeraie — 9 oktober 2023 15:35 @ 15:35
Beste Femmy
Bedankt voor het compliment. Met de huidige zachte temperaturen kan alles inderdaad nog buiten blijven staan.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie